hämeen perinneruoka

loveu-

eli pitäisi teehdä esitelmä hämeen perinneruoasta. En löytänyt mistään tietoa joten kysyn sitten täältä :)
eli mitkä on/oli alueelle tyypilliset
-raaka-aineet?
-ruoanvalmistusmenetelmät?
-ruokalajit?
- mistä alue on saanut vaikutteita?

iso kiitos :)

16

5327

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Onko kirjasto tuttu paikka? Sieltä löytyvät esimerkiksi Jaakko Kolmosen pitäjänruokakirjat, joissa on varmaan aineksia tarpeeksi esitelmääsi.

    • loveu-

      ei löytynyt muita kuin reseptejä :(

    • joku tyyppi

      Tässä tietoa hämäläisestä ruokaperinteestä: tiedot kirjasta "Perinteinen suomalainen keittiö".

      Hämäläisessä keittiössä yhdistyvät itäinen ja läntinen ruokakulttuuri, johon hämäläinen luonne antaa oman ilmeensä.
      Maakunnan ruoista tunnetuimpia olivat erilaiset laatikot eli loorat. Hämeessä valmistettiin lanttu-, peruna- porkkana- ja myöhemmin vielä maksa- ja makaronilaatikkoa. Piimä- ja munajuustot tehtiin koristeellisissa juustokehissä. Juustot voitiin myös paistaa olkien päällä uunissa. Paistaminen lisäsi juustojen säilyvyyttä. Hämäläinen kesäruoka oli talkkuna. Kaurasta, ohrasta ja herneistä valmistettua talkkunaa sekoitettiin aluksi piimään, myöhemmin viiliin. Talkkunasta ja marjoista valmistetut pöperöt, puolukka-, mustikka- tai mansikkapöperö, olivat marja-ajan ruokia.
      Mämmiä oletetaan ensimmäiseksi valmistetun Hämeessä. Pitoihin leivottiin piimälimppua, imellettyä perunalimppua ja juhlanäkkiä. Arkioloissa syötiin varsinkin läntisessä Hämeessä kovaa ruisleipää.
      Perinteinen verimakkara tunnetaan tänä päivänä mustanamakkarana, joka puolukkahillon kanssa maistuu Tammelantorilla yhtä hyvin kuin Finlandia-talon lämpiössä.
      Hämäläiseen juhlakestitykseen kuului juomana sahti. Sahtiperinne on vuosisatoja vanhaa. Hyvä sahti toi emännälle kunniaa. Suurissa pidoissa sahtikokit olivat erikseen. He valmistivat sekä makeaa naisten sahtia että voimakasta miesten sahtia.

      Toivottavasti tuosta oli jotain hyötyä, ja voit tosiaan käydä kirjastossa etsimässä lisää tietoja ;)

      • hätä on

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.


      • Amanuenssi!
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Kirjasto on paras linkki, jos et osaa etsiä, niin kerro kirjastohenkilökunnalle mitä etsit, niin he auttavat. Mitä hyötyä on meille noin typeristä opiskelijoista, joilla ei sen vertaa säteile, että osaisivat avata suunsa ja kysyä?


      • Panhandle
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Tarkoitat kai, että pitäisi saada linkkejä, joista voisit kopioida koko esitelmäsi?

        Koulussa teetetään esitelmiä siksi, että oppilaat oppisivat etsimään tietoa eri lähteistä, yhdistelemään löytämiään tietoja, arvioimaan läteiden luotettavuutta ja esittämään tietonsa jäsennellysti, selkeästi ja kiinnostavasti. Tarkoitus on siis itse tutkia, minkälaisia tietolähteitä on saatavilla ja mitä tietoa ne antavat.

        Tuosta edellä olevasta viestistä pääset jo hyvin alkuun, ja jos tuo ei riitä, käy kirjastossa lainaamassa viestissä mainittu kirja. Jaakko Kolmonen on tehnyt muistaakseni sellaisen kirjan kuin "Suomen pitäjäruoat".

        Pelkistä resepteistäkin jo löytyy tietoa siitä, mitä raaka-aineita on käytetty ja millä tavalla ne on valmistettu ruuaksi. Kirjaston informaatikot auttavat löytämään lisää lähteitä, myös netistä, jos kirja tuntuu liian antiikkiselta käyttöliittymältä.


      • Panhandle kirjoitti:

        Tarkoitat kai, että pitäisi saada linkkejä, joista voisit kopioida koko esitelmäsi?

        Koulussa teetetään esitelmiä siksi, että oppilaat oppisivat etsimään tietoa eri lähteistä, yhdistelemään löytämiään tietoja, arvioimaan läteiden luotettavuutta ja esittämään tietonsa jäsennellysti, selkeästi ja kiinnostavasti. Tarkoitus on siis itse tutkia, minkälaisia tietolähteitä on saatavilla ja mitä tietoa ne antavat.

        Tuosta edellä olevasta viestistä pääset jo hyvin alkuun, ja jos tuo ei riitä, käy kirjastossa lainaamassa viestissä mainittu kirja. Jaakko Kolmonen on tehnyt muistaakseni sellaisen kirjan kuin "Suomen pitäjäruoat".

        Pelkistä resepteistäkin jo löytyy tietoa siitä, mitä raaka-aineita on käytetty ja millä tavalla ne on valmistettu ruuaksi. Kirjaston informaatikot auttavat löytämään lisää lähteitä, myös netistä, jos kirja tuntuu liian antiikkiselta käyttöliittymältä.

        Sinulla leikkaa hyvin Penhaligon vai onko kotoa tai töistä kokemuspohjaa asiaan? Tätähän tämä luojanluoma tässä kärttikin. Vaan joissain maissa näistä tulee puolustusministereitä ja täällä meillä pääsevät vaikka suurlähettiläiksi.

        Ties mikä Hans Välimäki tästäkin kärttäjästä tulee.


      • lähe kuule menee
        crudo kirjoitti:

        Sinulla leikkaa hyvin Penhaligon vai onko kotoa tai töistä kokemuspohjaa asiaan? Tätähän tämä luojanluoma tässä kärttikin. Vaan joissain maissa näistä tulee puolustusministereitä ja täällä meillä pääsevät vaikka suurlähettiläiksi.

        Ties mikä Hans Välimäki tästäkin kärttäjästä tulee.

        Jos ei kerta sinulla ole kykyä auttaa, niin mitä panet nokkasi koko asiaan?
        Itseäsi ylennät jonkinlaiseksi arvostelijaksi, onko kukaan kysynyt tuollaista tähän keskusteluun?
        Oman pienuutesi vain toit tuolla esiin.


      • Tiedonvälittäjä
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Hätäsi on jo ohi, mutta en todellakaan ymmärä miksi et aloittanut kirjastosta???

        Todellinen tieto löytyy sieltä, ei internetistä.

        Tällä palstalla ei kukaan maininnut Hämeen matalouskeskuksen julkaisua vuodelta 1989 "Hämäläistä ruokaperinnettä". Se sisältää tietoa nimenomaan PERINTEISTÄ ja on tehty hämäläisin voimin.


    • Vastauksia ...

      Hei,
      Hämeen alueelle tyypilliset raaka-aineet on maanviljely- ja karjatalouskulttuurin omavaraisia raaka-aineita: maito, munat, viljat ja juurekset.

      Ruuanvalmistusmenetelmät tulevat rakennusperinteestä: kun oli uuni talossa niin ruokaa tehtiin uunissa. .

      Ruokalajeja ovat munajuusto, rievä, laatikot ja sallatti.

      Alue on saanut vaikutteita eniten lännestä Ruotsin suunnalta mutta sodan jälkeen myös siirtokarjalaisilta idästä.

      • Kotitalous

        kiitoksia noista vastauksista ;)


      • (Crudo)

        Nam! Varsinkin tuo munajuusto kuulostaa varsin herkulliselta...

        T: Crudo


    • ehstbf

      et ainakaan Orimattilan yhteiskoulust oo ku tämmösii kyselet :D ite etin tietoo hämeestä täl hetkel ku pitäs se esitelmä tehä -.-

    • Schweizerin

      Hei,

      jos Hämeen perinneruuat kiinnostavat, niin kannattaa etsiä käsiinsä kirja nimeltä Ruokamaisemia Hämeestä, jonka on toimittanut Pirjo Poutanen. Kyseisestä opuksesta löytyy hyvin tietoa ja reseptit ovat toimivia. Itse olen löytänyt tästä kirjasta paljon inspiraatiota etsiskellessäni sopivaa suomalaista tarjottavaa kavereille ja naapureille, jotka aina silloin tällöin toivovat suomalaisia maistiaisia.

    • hitaat hämäläiset

      Jos aloittaja on kysynyt asiasta vuotta aiemmin, esitelmäänsä varten, niin tomppelikin tajuaa, että se kiinnostus asiaa kohtaan on mennyt ohi aikapäivää sitten.
      Olisi kiva nähdä miten tyhmältä tuollainen ihminen näyttää, joka nostaa tällaisen vuotta vanhan jutun esiin-

      • amis2

        Tuliko mieleen, että joku muukin tarvitsee tietoa? Tekemässä juuri nyt esitelmää täysin samalla aiheella ja kysymyksillä..:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7076
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7043
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      106
      6143
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5394
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5228
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      60
      5173
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5088
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3447
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3370
    Aihe