hämeen perinneruoka

loveu-

eli pitäisi teehdä esitelmä hämeen perinneruoasta. En löytänyt mistään tietoa joten kysyn sitten täältä :)
eli mitkä on/oli alueelle tyypilliset
-raaka-aineet?
-ruoanvalmistusmenetelmät?
-ruokalajit?
- mistä alue on saanut vaikutteita?

iso kiitos :)

16

4686

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Onko kirjasto tuttu paikka? Sieltä löytyvät esimerkiksi Jaakko Kolmosen pitäjänruokakirjat, joissa on varmaan aineksia tarpeeksi esitelmääsi.

    • loveu-

      ei löytynyt muita kuin reseptejä :(

    • joku tyyppi

      Tässä tietoa hämäläisestä ruokaperinteestä: tiedot kirjasta "Perinteinen suomalainen keittiö".

      Hämäläisessä keittiössä yhdistyvät itäinen ja läntinen ruokakulttuuri, johon hämäläinen luonne antaa oman ilmeensä.
      Maakunnan ruoista tunnetuimpia olivat erilaiset laatikot eli loorat. Hämeessä valmistettiin lanttu-, peruna- porkkana- ja myöhemmin vielä maksa- ja makaronilaatikkoa. Piimä- ja munajuustot tehtiin koristeellisissa juustokehissä. Juustot voitiin myös paistaa olkien päällä uunissa. Paistaminen lisäsi juustojen säilyvyyttä. Hämäläinen kesäruoka oli talkkuna. Kaurasta, ohrasta ja herneistä valmistettua talkkunaa sekoitettiin aluksi piimään, myöhemmin viiliin. Talkkunasta ja marjoista valmistetut pöperöt, puolukka-, mustikka- tai mansikkapöperö, olivat marja-ajan ruokia.
      Mämmiä oletetaan ensimmäiseksi valmistetun Hämeessä. Pitoihin leivottiin piimälimppua, imellettyä perunalimppua ja juhlanäkkiä. Arkioloissa syötiin varsinkin läntisessä Hämeessä kovaa ruisleipää.
      Perinteinen verimakkara tunnetaan tänä päivänä mustanamakkarana, joka puolukkahillon kanssa maistuu Tammelantorilla yhtä hyvin kuin Finlandia-talon lämpiössä.
      Hämäläiseen juhlakestitykseen kuului juomana sahti. Sahtiperinne on vuosisatoja vanhaa. Hyvä sahti toi emännälle kunniaa. Suurissa pidoissa sahtikokit olivat erikseen. He valmistivat sekä makeaa naisten sahtia että voimakasta miesten sahtia.

      Toivottavasti tuosta oli jotain hyötyä, ja voit tosiaan käydä kirjastossa etsimässä lisää tietoja ;)

      • hätä on

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.


      • Amanuenssi!
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Kirjasto on paras linkki, jos et osaa etsiä, niin kerro kirjastohenkilökunnalle mitä etsit, niin he auttavat. Mitä hyötyä on meille noin typeristä opiskelijoista, joilla ei sen vertaa säteile, että osaisivat avata suunsa ja kysyä?


      • Panhandle
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Tarkoitat kai, että pitäisi saada linkkejä, joista voisit kopioida koko esitelmäsi?

        Koulussa teetetään esitelmiä siksi, että oppilaat oppisivat etsimään tietoa eri lähteistä, yhdistelemään löytämiään tietoja, arvioimaan läteiden luotettavuutta ja esittämään tietonsa jäsennellysti, selkeästi ja kiinnostavasti. Tarkoitus on siis itse tutkia, minkälaisia tietolähteitä on saatavilla ja mitä tietoa ne antavat.

        Tuosta edellä olevasta viestistä pääset jo hyvin alkuun, ja jos tuo ei riitä, käy kirjastossa lainaamassa viestissä mainittu kirja. Jaakko Kolmonen on tehnyt muistaakseni sellaisen kirjan kuin "Suomen pitäjäruoat".

        Pelkistä resepteistäkin jo löytyy tietoa siitä, mitä raaka-aineita on käytetty ja millä tavalla ne on valmistettu ruuaksi. Kirjaston informaatikot auttavat löytämään lisää lähteitä, myös netistä, jos kirja tuntuu liian antiikkiselta käyttöliittymältä.


      • Panhandle kirjoitti:

        Tarkoitat kai, että pitäisi saada linkkejä, joista voisit kopioida koko esitelmäsi?

        Koulussa teetetään esitelmiä siksi, että oppilaat oppisivat etsimään tietoa eri lähteistä, yhdistelemään löytämiään tietoja, arvioimaan läteiden luotettavuutta ja esittämään tietonsa jäsennellysti, selkeästi ja kiinnostavasti. Tarkoitus on siis itse tutkia, minkälaisia tietolähteitä on saatavilla ja mitä tietoa ne antavat.

        Tuosta edellä olevasta viestistä pääset jo hyvin alkuun, ja jos tuo ei riitä, käy kirjastossa lainaamassa viestissä mainittu kirja. Jaakko Kolmonen on tehnyt muistaakseni sellaisen kirjan kuin "Suomen pitäjäruoat".

        Pelkistä resepteistäkin jo löytyy tietoa siitä, mitä raaka-aineita on käytetty ja millä tavalla ne on valmistettu ruuaksi. Kirjaston informaatikot auttavat löytämään lisää lähteitä, myös netistä, jos kirja tuntuu liian antiikkiselta käyttöliittymältä.

        Sinulla leikkaa hyvin Penhaligon vai onko kotoa tai töistä kokemuspohjaa asiaan? Tätähän tämä luojanluoma tässä kärttikin. Vaan joissain maissa näistä tulee puolustusministereitä ja täällä meillä pääsevät vaikka suurlähettiläiksi.

        Ties mikä Hans Välimäki tästäkin kärttäjästä tulee.


      • lähe kuule menee
        crudo kirjoitti:

        Sinulla leikkaa hyvin Penhaligon vai onko kotoa tai töistä kokemuspohjaa asiaan? Tätähän tämä luojanluoma tässä kärttikin. Vaan joissain maissa näistä tulee puolustusministereitä ja täällä meillä pääsevät vaikka suurlähettiläiksi.

        Ties mikä Hans Välimäki tästäkin kärttäjästä tulee.

        Jos ei kerta sinulla ole kykyä auttaa, niin mitä panet nokkasi koko asiaan?
        Itseäsi ylennät jonkinlaiseksi arvostelijaksi, onko kukaan kysynyt tuollaista tähän keskusteluun?
        Oman pienuutesi vain toit tuolla esiin.


      • Tiedonvälittäjä
        hätä on kirjoitti:

        ei ole tuollaseta esitelmän tekoon mitään hyötyä. Pitäisi saada linkkejä joista löytyy tosissaan tietoa.

        Hätäsi on jo ohi, mutta en todellakaan ymmärä miksi et aloittanut kirjastosta???

        Todellinen tieto löytyy sieltä, ei internetistä.

        Tällä palstalla ei kukaan maininnut Hämeen matalouskeskuksen julkaisua vuodelta 1989 "Hämäläistä ruokaperinnettä". Se sisältää tietoa nimenomaan PERINTEISTÄ ja on tehty hämäläisin voimin.


    • Vastauksia ...

      Hei,
      Hämeen alueelle tyypilliset raaka-aineet on maanviljely- ja karjatalouskulttuurin omavaraisia raaka-aineita: maito, munat, viljat ja juurekset.

      Ruuanvalmistusmenetelmät tulevat rakennusperinteestä: kun oli uuni talossa niin ruokaa tehtiin uunissa. .

      Ruokalajeja ovat munajuusto, rievä, laatikot ja sallatti.

      Alue on saanut vaikutteita eniten lännestä Ruotsin suunnalta mutta sodan jälkeen myös siirtokarjalaisilta idästä.

      • Kotitalous

        kiitoksia noista vastauksista ;)


      • (Crudo)

        Nam! Varsinkin tuo munajuusto kuulostaa varsin herkulliselta...

        T: Crudo


    • ehstbf

      et ainakaan Orimattilan yhteiskoulust oo ku tämmösii kyselet :D ite etin tietoo hämeestä täl hetkel ku pitäs se esitelmä tehä -.-

    • Schweizerin

      Hei,

      jos Hämeen perinneruuat kiinnostavat, niin kannattaa etsiä käsiinsä kirja nimeltä Ruokamaisemia Hämeestä, jonka on toimittanut Pirjo Poutanen. Kyseisestä opuksesta löytyy hyvin tietoa ja reseptit ovat toimivia. Itse olen löytänyt tästä kirjasta paljon inspiraatiota etsiskellessäni sopivaa suomalaista tarjottavaa kavereille ja naapureille, jotka aina silloin tällöin toivovat suomalaisia maistiaisia.

    • hitaat hämäläiset

      Jos aloittaja on kysynyt asiasta vuotta aiemmin, esitelmäänsä varten, niin tomppelikin tajuaa, että se kiinnostus asiaa kohtaan on mennyt ohi aikapäivää sitten.
      Olisi kiva nähdä miten tyhmältä tuollainen ihminen näyttää, joka nostaa tällaisen vuotta vanhan jutun esiin-

      • amis2

        Tuliko mieleen, että joku muukin tarvitsee tietoa? Tekemässä juuri nyt esitelmää täysin samalla aiheella ja kysymyksillä..:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2800
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2011
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1538
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      979
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe