Saako ehjiä hampaita poistettua jos haluaa?

Oikomishoitoni lapsena oli yhtä hölmöläisen peitonleikkausta ja hampaat on nyt aikuisena vinompia kuin koskaan. Suussani on liian vähän tilaa, joten olen miettinyt että voisikohan terveitä hampaita poistaa yksityisellä että muille jäisi tilaa?

Minulla oli siis ala-asteella raudat ylähampaissa, koska yksi kulmahammas oli muiden hampaiden takana. Se siis vedettiin riviin. Koska sen paikka oli niin ahdas ettei se mahtunut siihen normaalisti, niin muita etuhampaita siirrettiin sivummalle ja ihan etummaisia jotenkin lomittain. Suurimmat etuhampaat oli siis ennen oikomista vaakasuorassa tyyliin _ _ mutta sitten oiottaessa ne menivät jotenkin v-muotoisesti. Muistan etten tykänny siitä lapsenakaan yhtään kun etuhampaat näytti sen takia paljon kapemmilta kun ne ennen oli olleet leveämmän näköiset. Lisäksi ne ei olleet enää ihan keskellä suuta vaan aavistuksen vasemmalla.

No koska muita hampaita tiivistettiin niin kävi sitten niin että kun toinen kulmahammas puhkesi niin se ei sitten taas mahtunutkaan riviin vaan kasvoi muiden hampaiden päälle osittain. Olisin halunnut että siitä ois viilattu osa pois tai se ois poistettu koko hammas, mutta siihen ei suostuttu. Sille ei ois kuulemma voinu tehdä muuta kun siirtää kaikkia ylä- ja alahampaita, ja ottaa neljä puruhammasta takaa pois. Kesken noiden oikomissuunnitelmien sitten päätin etten haluakaan ryhtyä moiseen, kun ajattelin että siinä käy kuitenkin huonosti, koska on riski että purenta menee kokonaan pilalle kun joka ikistä hammasta siirretään koin että takimmaiset puruhampaat oli aika tärkeät.

No aikuisena tuo osin muiden päällä oleva kulmahammas on alkanut sitten painua pikkuhiljaa paikalleen, mutta sen seurauksena noista v-muotoon laitetuista etuhampaista toinen on siirtynyt aika paljon toisen päälle ja siirtyy koko ajan enemmän. Ja kulmahampaan vieressä oleva hammaskin menee vinoon, kallistuu kulmahampaan alle toisesta reunasta. Minulla on ihan kamalan näköiset hampaat siis nykyään. Toisesta etuhampaasta on lohjennut vielä ihan pieni palakin kulmasta kun se on niin hankalassa asennossa.

Ette usko että minua on harmittanut että alunperin menin oikomaan koko hampaita, ois paljon kivempi jos se yksi kulmahammas olisi vain muiden takana ja kaikki muut etuhampaat olisi suorassa. Tai sitten ois ollu kiva jos sen ois saanu poistettua koko kulmahampaan. Nuorempana pystyin hymyilemään niin että mun etuhampaat näytti suorilta, koska kulmahammasta ei ollut pakko näyttää hymyillessä. Nykyään en voi hymyillä enää ollenkaan, koska puolet etuhampaista on ihan sikinsokin tuon kulmahampaan takia. Ne ois suorassa jos tuo kulmahammas ois otettu pois.

Oon nyt jonkun aikaa miettinyt ihan vakavissani että kävisin poistattamassa kyseisen kulmahampaan. Suostuuko ne yksityisellä poistamaan terveen hampaan jos potilas haluaa, vai kieltäytyykö nekin jos hammas on ehjä? Muualla eivät varmasti suostu. Lapsena tuota kulmahammasta ei voitu poistaa muka sen takia että se oli ehjä ja kulmahampaat oli mua tärkeitä puremisen kannalta (vaikka en minä sillä mitään voinu purra kun se oli muiden päällä) Sitä ei voinut muka edes viilata kapeammaksi, vaikka se oli vähän turhankin leveä. Vanhemmatkin oli sitä mieltä että sen sais ottaa pois, mutta ei hammaslääkäri suostunut siltikään. Oikein raivostuttaa nykyään kun ajattelee että se hammaslääkäri varmasti tiesi miten muille hampaille vanhempana käy tuon takia eikä silti suostunu poistamaan sitä. Oon miettinyt sitäkin että menisikö muut etuhampaat enää itsestään takaisin suoraan jos tuon kulmahampaan ottaisi pois ja niille olisi tilaa? Onhan ne menneet kyllä itsestään vinoonkin, mutta paineen alla. Alaetuhampaatkin mulla on kyllä ihan vinossa ja niistä pitäisi ottaa kaksi pois että ne mahtuisi suoraan koska suu on niin ahdas. Tosin ne ei kyllä näy hymyillessä, joten ei niin haittaa, yksi on vähän kielen tiellä. Voisin siis poistaa yhteensä kolme hammasta, tai ainakin kaksi. Paljonkohan tuollainen homma maksaisi? Minusta vain rako etuhampaistossa ois parempi kuin kaikki hampaat sikinsokin.

Tuon mun pieni leuka ja vinot hampaat johtuu varmasti siitä että alle vuoden ikäisenä kun opettelin kävelemään, oon kaatunu täysiä päin penkinkulmaa ja lyönyt juuri leuan siihen kulmaan. Ja vanhemmat antoi asian vain olla.

8

2658

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opiiupldbdf

      Vain käymällä hammaslääkärissä asia selviää.

      Oma käsitykseni on, että terveitä hampaita ei poisteta, ellei siihen ole joku erittäin painava syy.

      Mutta käy siellä hammaslääkärissä, ja esitä asiasi, et muuten saa asiaan selvyyttä.

    • Tulee siistiä

      Eräs tuttavani (mies) oli muutama vuosi sitten aikuisena oikomishoidossa. Häneltä poistettiin ahtautta aiheuttavat hampaat ja tehtiin oikomishoito. Nyt hänellä on siisti hammasrivi.

      Aikuisten oikomishoidossa on aina hakeuduttava yksityislääkärille, joten käy neuvottelemassa hampaistasi.

    • hlk

      Ei varmaan kukaan perus hml lähde tuota hammasta poistamaan ilman oikojan suunnitelmaa. Jos vain yksi hammas poistetaan keskiviiva siirtyy ja se ei välttämättä näytä hyvvältä. Eli varaat ajan yksityiselle oikojalle ja hän päättää mikä hammas poistetaan ja sen lisäksi saat raudat niin että ei jää rakoa. Yleensä poistetaan 4. hammas molemmilta puolilta (kulmahammas on kolmas).

      www.etsihammaslaakari.fi

      • Oikominen ei vain ole vaihtoehto, koska minulla ei ole varaa siihen. Se maksaisi tuhansia euroja. Lisäksi kymmenen vuoden päästä hampaat olisi taas vinossa kuitenkin, joten se olisi ihan turhaa. Enkä halua poistaa nelosia, koska ne ovat ehjät ja suorassa. Haluan poistaa kulmahampaan, koska se on vino ja muiden tiellä. Voiskohan sitä sitten hioa jos ei voi poistaa?

        Tai pitäisiköhän hioa itse, jos se sen takia reikiintyy, niin sittenpähän saan sen viimeinkin poistettua….


      • ........
        maanantaikappaleinen kirjoitti:

        Oikominen ei vain ole vaihtoehto, koska minulla ei ole varaa siihen. Se maksaisi tuhansia euroja. Lisäksi kymmenen vuoden päästä hampaat olisi taas vinossa kuitenkin, joten se olisi ihan turhaa. Enkä halua poistaa nelosia, koska ne ovat ehjät ja suorassa. Haluan poistaa kulmahampaan, koska se on vino ja muiden tiellä. Voiskohan sitä sitten hioa jos ei voi poistaa?

        Tai pitäisiköhän hioa itse, jos se sen takia reikiintyy, niin sittenpähän saan sen viimeinkin poistettua….

        Mulla just poistettiin täysin ehjä toinen etuhammas alaoikealta, koska se oli muiden takana ja työnsi edessä olevaa kulmahammasta eteenpäin.
        Olisvat jo ala-asteella poistaneet sen hampaan, jotta kulmahammas olisi mahtunut puhkeamaan suoraan riviin, mutten antanut pelon takia poistaa.
        Nyt 30-vuotiaana muun remontin ohessa pyysin ottamaan sen taakse jääneen etuhampaan pois, koska se oli korkeammalla kuin muu rivi, ja näytti aivan kaamelta. Eipä mun lääkäri mitään siinä ihmetellyt vaan veti sen mukisematta pois. Ja nyt en enää näytä torahampaalta. Ja se eteen jäänyt kulmahammas on jo muutamassa kuukaudessa liikkunut sen verran taaemmas, kun tilaa kerran on, että on jo melkein takaisin rivissä.
        Mun läääkäri ei ole mikään oikoja vaan muuten todella pätevä yksityislääkäri.

        Jos poiston jälkeen hymyyn jää pieni aukko tms, voi sitä paikka-aineella esim hammasta leventämällä korjata.

        Meehän vaan hyvälle yksityiselle kyselemään lisää.


    • Pöh,pöh

      Vähän ristiriitaista, et halua poistaa nelosia, koska ovat ehjät, mutta kulmahampaan saa poistaa, vaikka on ehjä. Kulmahammas on purennan tuki, hampaassa on pitkäjuuri eli se on vahva hammas, esim.vanhemmilla ihmisillä osaproteesit tuetaan kulmahampaisiin, koska se on vahva. Yleensä kulmahampaat jätetään, koska estää leukaluuta madaltumasta.

      Kenenkään purenta ei muutu, jos 1-vuotiaana kolauttaa hampaat lattiaan. Purentaviat ovat usein perinnöllisiä ja esim. jos vanhempasi ovat ns. erikokoisia (pieni nainen, pieni suu ja iso mies,iso suu) niin useimmiten lapsella tulee epätasainen purenta ja joutuu oikomaan. Myös lapsena pitkään jatkunut tutin käyttö saattaa aiheuttaa avopurentaa.

      Mitä se hyödyttää,jos yhden hampaan ottaa pois? ei ne hampaat enää siitä aikuisena itsestään suoristu, jos liikkuvat niin entä, jos menee huonompaan suuntaan? eli, jos suoran rivistön tahdot niin pakko oikoa.

      • Niin no kulmahammas on vino ja työntää muita hampaita vinoon, ja siksi sen poistaminen ehjänä hampaana on paljon parempi vaihtoehto kuin nelosten, jotka eivät haittaa mitenkään ja ovat oikeilla paikoillaan. Ihan loogistahan tuo on.

        Ja mä en oo purru tuolla kulmahampaalla oikeastaan mitään ikinä, koska se tuntuu inhottavalta ja ruokaa menee hampaiden väliin, eli puremisen kannalta se on mulle täysin hyödytön hammas. Noista proteeseista en sitten tiedä, mutta kai nyt on olemassa muitakin ihmisiä joilla puuttuu kulmahammas. Tai itseasiassa muistelen että yhdeltä serkulta on poistettu kulmahammas lapsena vahingossa, joten varmaan niitä on poisteltu muiltakin ties mistäkin syystä. Ja ehkä sellasia proteeseja ei koskaan tarvi. Ei näissä mun rautahampaissa oo vielä ollut reikiäkään yhtä enempää koskaan, joten en usko että niitä proteeseja ainakaan rikkinäisten hampaiden vuoksi tarvii. (jos ei sitten joku onnettomuus satu)

        Tarkoitin tuolla 1-vuotiaana kolauttamisella sitä että leukojen kasvu ois muuttuunut, kuulemma joku kondyylikapseli voi lapsella murtua ja luutua ja sen takia leuka ei kasvakaan normaalisti. Se ei kuulemma aiheuta edes juuri kipua.

        Vanhemmillani on molemmilla ihan suorat hampaat ja kaikki on mahtuneet suuhun, eikä ole ollut koskaan mitään purentavikoja. Äidilläni on aika voimakas ja ulkoneva leuka, joten en usko tuota pieni suu/iso suu juttuakaan minun ongelmieni syyksi. Yhdellä serkulla on ollut kulmahammas samalla lailla kuin mulla, mutta muut hampaat suorassa. (se oli tuo jolta on poistettu se kulmahammas vahingossa, vissiin sitä luultiin ylimääräiseksi hampaaksi, ehkä se ois kuitenkin mahtunut suuhun muuten) Niin ja veljellä on nykyään kans yks etuhammas vinossa, mutta uskon että se johtuu siitä ettei se ole käynyt poistamassa viisaudenhampaita ja ne siirtää hampaita eteenpäin. Lapsena sillä oli ihan suorat hampaat. Itse oon poistanut viisaudenhampaatkin sitä mukaa kun ne on puhjenneet ettei hampaat liiku, tosin kaksi ei ole puhjennut vielä (mahtuu kuitenkin kuulemma puhkeamaan oikealle paikalleen röntgenkuvan mukaan) Tuon kulmahampaan puolelta on kuitenkin viisaudenhammaskin jo poistettu heti kun se oli puoliksi puhjennut joten sekän ei ole syy.

        Tutin imeminen ei ainakaan 100% varmasti oo syy, sillä en ole kuulemma ikinä imenyt tuttia. Aina vauvana kun se on minulle yritetty laittaa suuhun niin oon heittänyt sen samantien menemään. Eikä mulla ookaan kyllä mitään oikeaa purentavikaa, hampaat ei vaan mahdu suuhun, koska leuat on niin pienet.

        Uskon että hampaat liikkuisivat oikealle paikalleen, koska onhan nuo liikkuneet vinoonkin, eivätkä nyt ole sillä luonnollisella paikallaan mihin ne kasvoivat lapsena. Eli ne on ollet vähemmän aikaa tuolla paikalla kun sillä oikealla. Ei ne ainakaan pahemmin voi mennä vinoon jos niille ois tilaa olla suorassa.

        Ei oo kuitenkaan kauheasti vaihtoehtoja, koska oikomiseen ei ole varaa eikä se edes kannata, koska hampaat liikkuu kuitenkin myöhemmin taas vinoon. Ja en oikeastaan haluaiskaan olla vuosikaudet raudat suussa. Lapsenakin oli niin ärsyttävää kun ei voinut syödä ikinä mitään ja hampaat oli aina arat. Hampaan poistaminen on siis ainoa vaihtoehto, tai sitten se vaihtoehto että pidän vain vinot hampaat ja jatkan vain hymyilemättä olemista. Ehkä se sitten on paras vaihtoehto, oon mä muutenkin aika ruma joten ei kai ne yhdet vinot hampaat enää paljoa enempää rumista eikä suorat kaunista. Alkoi vain taas yhtäkkiä harmittaa kun yhdestä valokuvasta heräsin tajuamaan että mun hampaat on liikkuneet todella pahasti vinoon. Jos katson jotain valokuvaa seitsemän vuoden takaa niin etuhampaat on vielä ihan suorassa, kulmahammas vaan ei.


    • Anonyymi

      Minulle hammaslääkäri suositteli kahden täysin ehjän (reikiä nolla, paikkoja nolla) poskihampaan poistoa. Ihmettelin syytä poistolle ja lääkäri totesi niiden olevan vaikeita puhdistaa. Olen onnistunut kuitenkin puhdistamaan ne ilmeisesti melko hyvin, koska reikiä nolla ja olen sentään kuusikymppinen. Ilmeisesti ehjiä hampaita voi siis vetää pois tuosta noin vain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9910
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      404
      4321
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      90
      2976
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2855
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      229
      2654
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2644
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1835
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      70
      1691
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1620
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1423
    Aihe