Onkohan tämä pelleily suomenkielisen etu?

ei taida olla!

Valtion yritysten myyntivoitto ahvenanmaalaisille puhtaana käteen.
Valtion yksityistäessä omaisuuttaan - muun muassa Soneraa - takaa Ahvenanmaan itsehallintolaki, että 0,45 prosenttia valtion saamista osaketuloista siirtyy automaattisesti Ahvenanmaalle.

Soneraa on tähän mennessä myyty 39,4 miljardin markan arvosta. Ahvenanmaa on saanut siitä 177 miljoonaa markkaa, eli 6950 markkaa asukasta kohden. Jos Sonera kokonaan myydään, siitä tulee nykyisen kurssin (200 miljardia markkaa) mukaan Ahvenanmaan osuudeksi 900 miljoonaa markkaa, eli 35.200 markkaa henkeä kohti.

Kun Suomelle jäävä osuus käytetään esim. velan maksamiseen, kuten on suunniteltu, valtion talous paranee, josta hyötyvät myös ahvenanmaalaiset kuten suomalaisetkin, mutta jokaisen taskuun jää koskemattomaksi tuo 35.200 markkaa nettoa. Nelihenkiselle perheelle se merkitsee 140.800 markkaa. Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, säätää perustuslaki. Suomalaiselle perheelle nuo potit vain eivät tipu. Kun otetaan mukaan muita valtion yrityksiä, mm. Enso ja Fortum (Neste, Imatran voima), joiden osakkeita on myyty, nousee ahvenanmaalaisten jättipotit kenties kaksinkertaisiksi. Asiantilan mielettömyys vielä lisääntyy, kun muistetaan, että Ahvenanmaa hoitaa omaa talouttaan (mm. laivayhtiöt) osallistumatta millään tavalla manner - Suomen yritysten kasvattamiseen.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö korostaa, että kyse on lakisääteisestä asiasta.

- Myönnettäköön, että silloin kun Ahvenanmaan itsehallintolaki on säädetty, niin tällaisia valtion tuloja ja varsinkaan näin isoja summia ei varmaankaan ole tuolloin osattu ajatella, hän toteaa. - Mutta toisaalta täytyy kyllä kokemuksesta sanoa, että jos kovin suurella innolla lähdetään näitä kysymyksiä sorkkimaan, niin ei valtio siinä yleensä ole voitolle jäänyt, naurahtaa Niinistö.

Kuka säätää Suomen lait. Eduskunta vaiko Ahvenanmaan maakuntahallitus. Pääministerin sijainen vähättelee eduskunnan valtaa ja varottelee sitä "kovin suuresta innosta". Hän luovuttaa eduskunnalle kuuluvan vallan varsin keveästi Ahvenanmaan maakuntahallitukselle. Miten on. Ajaako Ahvenanmaan itsehallintolaki perustuslain edelle. Pitäisikö kansanedustajien puuttua Niinistön käsityksiin lainsäädäntävallasta

11

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei yllätys!

      Ahneidenmaa saa eniten tukia, vaikka on vaurain maakunta. Lisäksi tuollaiset tuloautomaatit tulee päälle.

      Ollaankohan me suomalaiset hölmöläiskansaa, jolle tietty kansanosa nauraa partaansa ottaessaan snapseja rapujuhlissaan?

    • jyrkiälätyrki

      Osa suomalaista on päässyt hovinarrin asemaan näissä kekkereissä. Mm. Sasi, Lipponen, Ahtisaari ja Halonen ovat nousseet hovinarrin asemaan.

      "Ollaankohan me suomalaiset hölmöläiskansaa, jolle tietty kansanosa nauraa partaansa ottaessaan snapseja rapujuhlissaan?"

    • Tuo luku 0,45%, eli "klumpsumman" (=könttäsumma) on se summaa jonka valtio kokonaisverokertymästään palauttaa Ahvenanmaalle.

      Valtio kerää siis Ahvenanmaalta verot kuten kaikkialta muualtakin mutta palauttaa kiinteän prosentin verokertymästä jolla rahalla sitten Ahvenanmaa itsehallinnon puitteissa huolehtii myös niistä palveluista joista valtio vastaa mantereella.

      Kun tuo prosenttiluku aikoinaan vahvistettiin se perustui siihen että Ahvenanmaan väestö silloin muodosti 0,45% Suomen väestöstä.

      Kyseisen laskentatavan mukaan 0,45 % on nykyään liian vähän koska ahvenanmaalaiset muodostavat nykyään 0,52 % Suomen väestöstä.

      Ahvenanmaalaisten osuus myyntivoitosta on siis jopa suhteessa pienempi per capita kuin mantereella asuvien eikä suinkaan enemmän. Puheet jättipotista ovat siis huuhaata!!!

      Joten turha puhua pelleilystä..ahvenanmaalaiset saavat sen mikä heille kuuluu ja itse asiassa jopa vähemmän kuin mitä heille kuuluisi.

    • Niin se vaan on

      "Valtio kerää siis Ahvenanmaalta verot kuten kaikkialta muualtakin mutta palauttaa kiinteän prosentin verokertymästä jolla rahalla sitten Ahvenanmaa itsehallinnon puitteissa huolehtii myös niistä palveluista joista valtio vastaa mantereella."

      Valehtelet!

      Mitä muka Ahvenanmaa hoitaa itse? Rajavartiointi, poliisi, tulli, valtion virastot jne. ovat kaikki Suomen valtion ylläpitämiä eikä niitä kustanneta tuosta 0,45 %.sta.

      Ahvenanmaa on Suomen rikkain maakunta ja kaikki sen tietävät että Ahvenanmaa saa liikaa. Uskomattomia valehtelijoita nämä suomenruotsalaiset!

      • Ahvenanmaalla on oma poliisi, useimmat ELY-toimmiston mantereella hoitamat asiat hoitaa maakuntahallitus, maksaaa esim työmarkkinatyön ja peruspäivärahan, lapsilisän, maatalouden ja muun elinkeinoelämän tuet jne.


    • Niin se vaan on

      "lisäksi Ahvenanmaalle maksetaan verohyvitystä, jos Ahvenanmaalta kerätyt valtion tulo- ja varallisuusverot ylittävät 0,5 prosenttia koko maan tuloveroista. Tällöin verohyvitys on 0,5 prosentin rajan ylittävä tuloveromäärä. "

      http://www.vatt.fi/ajankohtaista/kolumnit/kolumni/news_1808_id/195

      Miettikääpä edellisen perusteella, mikä on ahvenanmaalaisten todellinen veroprosentti verrattuna mannersuomalaisten veroprosenttiin!

    • Niin se vaan on

      "Ahvenanmaalla on Suomen korkein keskimääräinen elintaso...
      Euromääräisesti Ahvenanmaa saa Suomen maakunnista vähiten tukea valtiolta[29], mutta asukasta kohti laskettuna tuki on maan suurin...
      Vuonna 2008 valtion menot jokaista Ahvenanmaalaista asukasta kohden olivat jo 13 225 euroa, kun koko Suomessa valtion menot olivat keskimäärin 6 997 euroa asukasta kohden"

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Ahvenanmaan_maakunta#Talous

      Taas nähtiin miten surut valehtelevat ja ovat röyhkeit "Ahvenanmaan pitäisi saada enemmän rahaa".

      • Täällä puhutaan aina "tuesta", aivan kuin se maksettaisiin jotenkin ylimääräisenä. Todellisuudessa on kyse veroista, jotka ahvenanmaalaiset ovat maksaneet ja jotka palutuvat tänne, jotta täällä pystyttäisiin hoitamaan muun muassa noita tehtäviä, joita mainitsin ylempänä. Kun esimerkiksi täkäläisen poliisin menot maksetaan noista "tuista", niin varmaan laskette poliisin menot mukaan kaikkien muiden alueiden tukiin?


    • Niin se vaan on

      "Todellisuudessa on kyse veroista, jotka ahvenanmaalaiset ovat maksaneet ja jotka palutuvat tänne, jotta täällä pystyttäisiin hoitamaan muun muassa noita tehtäviä, joita mainitsin ylempänä."

      Annapa faktaa siitä, että Suomen valtio ei ylläpidä Ahvenanmaalla valtion viranomaisia, vaan ne ylläpitää Ahvenanmaa itse!

    • No, valtio ylläpit'ää verohallinnon (verotkin maksetaan mantereelle), tuomioistuimet, maistraatin,merivartioston. Siinä se mielestäni on. Ei mitään ELY-keskuksisa sun muita,

    • Pakkoruotsi.net

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anna vielä vähän vihreää valoa

      Teen sitten siirtoni, nainen. Tiedän, että olet jo varovaisesti yrittänyt lähestyä, mutta siitä on jo aikaa. Jos tunnet
      Ikävä
      28
      1768
    2. Syksyinen aamuketju suden

      Hyvää huomenta ja kaunista syyspäivää. 🌞🍁🍂☕
      Ikävä
      227
      1160
    3. Koulu kielsi therianit - "tunneilla kontataan ja nau'utaan"

      Oululainen koulu on kieltänyt eläin- ja rooliasujen käytön koulussa. Hyvä homma, sillä koulussa keskitytään muihin asioi
      Maailman menoa
      108
      813
    4. Triatleetti osti Levin

      Mun Lappi on tosiasia.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      180
      787
    5. Onhan se myönnettävä

      Että alkaa jo vähän puuduttamaan tämä. Aion silti ottaa tästä kaiken irti viimeisiä rippeitä myöden. Olenpa sitten suju
      Ikävä
      52
      765
    6. Astuin tuntemattomaan

      kun sinut tapasin, sieluni valo. Niin olen paljaaksi riisuttu kuin syksyiset puut.
      Ikävä
      50
      742
    7. Rakastan sinua niin paljon

      Kun ollaan tutustuttu lisää niin se rakkaus ei ole vähentynyt vaan muuttunut. Jännitys on vähentynyt ja tilalle on tullu
      Ikävä
      40
      720
    8. Enemmistön diktatuuri Ähtärin valtuustossa

      Salo ja Nortunen, ette saa keikuttaa venettä. Olette mätiä omenoita, jotka pitää poimia pois Ähtärin kaupunginhallitukse
      Ähtäri
      22
      710
    9. Mulla on ihan hirveä ikävä sua

      Ja sitten kun me taas nähdään, tai jos, niin mua vaan pelottaa että sinä inhoat sitä että mulla on tunteita sinuun.
      Ikävä
      47
      689
    10. Taisit vähän aliarivoida minua ihmisenä

      Et tajunnut että olenkin aika nokkela tyttö 🤭 Jutut ja ulkonäkö varmaan hämäs.
      Ikävä
      35
      686
    Aihe