puhe ongelma

rautalammas

Hei!

Olen 19v mies ja olen kärsinyt jo aika pitkään omituisesta puhe ongelmasta. Puheen tuottaminen on jotenkin takkuilevaa ja sekoilen sanoissani. Puhe menee mongertamiseksi. Välillä jännittävissä tilanteissa tai kun sekoilen sanoissa saatan myös änkyttää. Kunnon kombot syntyy, kun tuppaan unohtelemaan jatkuvasti ihan perus sanoja ja välillä sanojen unohtelu menee ihan mahdottomaksi. Puolet keskustelusta menee siihen että joudun hakemaan sanoja ja välillä joudun keksimään jopa omia sanoja. Olen muuten sosiaalinen ja välillä pienissä keskutelutuokioissa ei ilmene mitään ongelmia. Mielenkiintoista on myös se, että sitä tutummalle henkilölle puhun sitä vahvempana ongelma ilmenee.
Viime viikonloppuna olin kavereiden kanssa juhlimassa ja ei ilmennyt mitään ongelmia. Tänään kun juttelin vanhemmille niin en meinannut saada ainuttakaan järkevää lausetta ulos. Eniten tuskaa tuottaa jonkun asian selittäminen. En pysty selittämään asioita johdonmukaisesti vaan rupean sekoilemaan sanoissa ja sanoja ei tule mieleen. Siihen kun lisää puheentuotto vaivan niin hurraa. Välillä sen ihan tuntee kun on sellanen fiilis, että ulos tulee vaan sanasotkua. Kurkussa on sellainen olo kuin siellä olisi jokin palanen.
Pienenä kun kävin kitarisaleikkauksessa, koska olin kärsinyt jo vuosia "mysteerisestä yskästä" eli jatkuvasta yskä-tunteesta, lääkärit totesivat, että minulla on vilkas liman eritys ja sitkeää limaa. Tämä mysteerinen yskä ilmenee vielä välillä, mutta pääasiassa se on kadonnut ilman järkevää syytä. Ehkä se on syy vaikeuksiin puheen tuottamisessa.
En ole löytänyt mistään apua ongelmaani ja rahaakaan ei ole tällä hetkellä tuhlata mihinkään puheterapeutteihin yms. ja tiedä olisiko niistä edes apua. Kaikki puhe häiriöt mitä olen netistä lukentu on ollut vain jotain änkyttämistä ja nekin änkytykset on painellut ihan eri sarjoissa. En tiedä onko tämä edes oikea osasto tälle aiheelle, mutta sopivampaakaan en löytänyt. Toivottavasti, joku internettiä viisaampi osaisi auttaa ongelmassani tai edes antaa neuvoa mihin hakeutua. Kiitos jo etukäteen.

20

10222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....................

      Varaisin sinuna ajan neurologin vastaanotolta. Jos hän ei mitään sairautta havaitse niin seuraavaksi varaisin ajan kurkku/korva/lääkäriltä ja jos sielläkin kaikki ok niin sitten psykiatrilta.

    • Sanat hukassa

      Mulla on ollut samanlaista ongelmaa. En löydä tuttujakaan sanoja kun keskustelen. Tuntuu hankalalta puhua vaikka vain tutuille, koska sanat eivät löydä paikoilleen. Tämän jälkeen alan änkyttämään ja etsin sanaa. Esimerkiksi jos olen innoissani selittämässä jotain asiaa niin sanat vaihtavat paikkaa ja puhe menee sekavaksi. Siskoni yleensä täydentää puhettani kun en muista sanaa, mutta jos hän ei ole paikalla joudun miettimään enemmän.
      Minulla on ollut kyllä muiden kielien kanssa aina ongelmia. En ole menestynyt niissä ollenkaan, koska sanojen opettelu on ollut hankalaa.

      Kerro jos kävit jossain lääkärillä, niin ehkä se auttaisi minuakin.

      • Anonyymi

        Olisiko kilpirauhasen vajaatoiminta? Ei muuta kuin sisätautilääkärille. Otetaan laboratoriossa pari testiä - ja noudetaan apteekista reseptillä thyroksiinia, kilpirauhashormonia. Kyllä se siitä!


      • Anonyymi

        Olen samaa mieltä.


    • reikäpää

      Itselläkin on aika usein perus-, että muidenkin sanojen katoamisongelmia. Ärsyttävä tunne, kun tietää tasan varmasti, että tietää kyseisen sanan, mutta päässä tuntuu olevan tyhjä aukko sen kohdalla.

      Itselläni tämä tila yleensä tulee, kun olo on löysähkö, tarkkaavaisuus alhainen, en ole ns. skarppina.

      Välillä tosiaan keksin omia sanoja, kun en muista oikeaa sanaa, tai käytän sitten synonyymiä. Välillä muistan sanan englanniksi, mutta en suomeksi.

      Itselläkin on vaikeuksia kielien kanssa, juuri sen vuoksi, että uusien sanojen opettelu on tuskaa. Tässä viime aikoina yrittänyt opetella sanomaan aakkoset viimein englanniksi, kun en nuorempana oppinut. Sama meno jatkuu. Osaan aakkoset hetken, mutta seuraavana päivänä saattaa olla taas ihan tööt niissä kirjaimissa, joita en ennenkään osannut. Tullut toisteltua kirjaimia usean kerran, eikä ne vaan pysy päässä.

      Nolottaa myöntää, mutta itselläni on vaikeuksia jopa suomen aakkosten kanssa. Loppupään aakkosissa menen monesti sekaisin, tai jää puuttumaan jokin kirjain. Lapsena en oppinut loppuosaa, enkä tunnu oppivan edelleenkään.

      Samaan kategoriaan varmaan menee myös matemaattiset lausekkeet. En pärjännyt koulussa matikassa, koska kaavat eivät jääneet päähän.

    • poju 20v

      Hei!

      Minulla on aivan samankaltainen puheongelma.

      Nuorempana minulla ei ollut mitään ongelmaa puheen kanssa, olin erittäin sosiaalinen ja pälättää pölpötin jatkuvasti, eikä puheongelmani ollut vielä muutama vuosi sitten mikään huomattava. Silloin tällöin tuli ehkä muutama väärä sana lauseeseen, minkä tajusin välittömästi korjata.

      Mutta nykyään tosiaan, huomaan myös, että jos en ole skarppina tai jos olen väsynyt yms. Puhe on myös erittäin väsynyttä ja epäselvää. Olen alkanut varomaan puhettani ja mietin lauseen 10x päässäni valmiiksi ennenkuin sanon mitään, mutta siitä huolimatta se lause voi mennä aivan väärin. Toisin sanoen olen alkanut jännittämään puhettani.
      Mutta mutta, myös välillä puhe on selkeää ja normaalia, myös hyvin ymmärrettävää.
      Olen myös huomannut erittäin omituisen asian, tuntuu kuin äidinkieleni alkaa vaihtua englanniksi. Tuntuu kuin pikkuhiljaa alkaisin puhua parempaa englantia kuin suomea. Englannin kieltä puhuessani puhe tuntuu kulkevan paljon selkeämmin ulos. Mikä kylläkin voi johtua menneisyydestäni.
      Olin hieman masentunut kouluaikoina, sillä peruskoulun jälkeen alkoi jatko-opinnot mennä päin persettä. Tuli lintsailtua ja valehdeltua jatkuvasti. Omatuntoni kärsi erittäin pahasti noista vuosista.
      Päivät menivät sitten pikkuhiljaa siihen suuntaan, että en puhunut mitään muuta kuin englantia tietokoneella pelejä pelatessani.

      Olen kyllä ihan toivotan tämän asian suhteen. Mua alkaa harmittaa, ketuttaa jo tämä puhesössötys. En tiedä voiko kyse olla ihan jostain sairaudesta, vai tarvitsenkohan minä jonkinlaista psykiatria selvittämään pääkoppaani :)

    • scddfvsf

      Mä ainakin olen melko taidoton puhuja. Siksi olenkin ollut aika hiljainen, ihan ala-asteelta asti tänne lähes kolmikymppiseksi. Huonot puheenlahjat olen epäilemättä perinyt isältäni. En taho jaksaa kuunnella isän puhetta, koska se muistuttaa niin paljon omaani, enkä jaksa kyllä itteenikään kuunnella. Usein kun puhun jonkun kans niin ajatus lähtee harhailemaan ja sitten sanon jotain minkä miettiminen jälkeenpäin harmittaa pitkän aikaa.

    • 23-vuotias

      Täällä on myös yksi ”puheongelmainen”.

      Minulla vaikeudet puhumisessa ilmenevät ennen kaikkea juuri tuossa ymmärrettävän tekstin muodostamisessa. Lausumani sanat/lauseet jäävät usein kesken - en siis _jaksa_ artikuloida kaikkea loppuun. Tämä turhauttaa paitsi keskustelukumppania, joka joutuu usein pyytämään toistamaan sanomani, myös ennen kaikkea minua. Hävettää, kun niin usein kesken lauseen joudun hakemaan oikeaa sanaa, pitäen samalla sellaista narisevaa ”ööö”-ääntä. Muutama tuttuni on hyväntahtoisesti naureskellut tälle tavalle, mutta itseäni taipumus ottaa aivoon. Kadehdin niitä, joilla on hyvät puheenlahjat ja jotka tietävät saman tien, mitä missäkin tilanteessa pitää sanoa.

      Sukurasitteen sekä muiden oireiden vuoksi olen alkanut epäillä itselläni kilpirauhasen vajaatoimintaa. Vajaatoiminnassahan yksi oireista voi nimenomaan olla ongelmat puheen muodostamisen kanssa – takeltelu, puheen hitaus jne. Labra-aika on kai tästä pienestä lääkärikammosta huolimatta tilattava, jotta asia selviäisi.

    • minnimyy

      Kyllä,kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa myös puheongelmia.

      Puheongelmat ja änkytys on neurologisia ongelmia,itse kokosin tähän nyt muutaman sairauden mitkä aiheuttaa puheen tuottamisen ongelmia,sekä juuri tätä sanojen hakemista,sitä,että sana on "ihan kielen päällä",mutta ei vaan tule ulos suusta.

      -afasia
      -ms-tauti
      -kilpirauhasen vajaatoiminta
      -muistisairaus (mitä en kyllä usko nuorilla ihmisillä)
      -stressi,väsymys

      No,siinä muutama.

    • nyhtä

      Olisko aloittajalla myös kirjoitus ongelma??

    • sönkkö täälläkin

      Täällä kanssa nuori poika jolla on sama ongelma. Ja ihan sama vikan täälläkin, että mitä tutummalle henkilölle puhuu, sitä vaikeampaa se on. Onneksi nämä läheisimmät henkilöt kuitenkin tiedostavat ongelman ja ovat tottuneet jo siihen.

      Joskus puhuminen sujuu moitteetta, mutta joskus siitä ei tuppaa tulemaan yhtään mitään. Yleensä lauseen alottaminen voi olla vaikeaa, ja jää sellanen hölmö olo, jos aukasee suun mutta ei saa sanottua mitään. Pistää harmittamaan kun ei voi ilmaista itseään...

      Varsinkin jos selittää jotain asiaa tohkeissaan, niin siinä tämä on juuri pahimmillaan.

      Yleensä hitaasti puhuminen auttaa useimmissa tilanteissa, mutta joskus sekään ei auta jonkin sanan löytämiseen. Suoraan sanoen jää vituttamaan koko puhuminen.

    • stressireaktio?

      Minulla ei koskaan ennen ole ollut puheen kanssa ongelmia, mutta noin puoli vuotta sitten tuli omituinen vaiva, kun sanoin jotain niin aivot tuottivat yhtäkkiä kaksi sanaa yhtä aikaa enkä oikein ennättänyt päättää kumman valitsisin, niin saatoin ottaa toisesta sanasta alun ja kesken sanaa vaihdoinkin toiseen.
      Huh, vaivastani en ole vieläkään päässyt, vähentynyt onneksi aika paljon. Päätin kuitenkin, kaikesta huolimatta, etten ala välttelemään puhumista. Vaikka asiasta tietysti kovasti irvailtiin ja matkittiin "uusia sanojani".

    • Kuinmyös

      Minulla ihan samaa vikaa kuin aloittajalla! Täytin juuri 20.

      Olen aina ollut vähän hajamielinen tai "hidasälyinen" ja joudun olemaan sen vuoksi aina erityisen skarppina ihmisten seurassa. Julkisilla paikoilla ollessani keskitän kaiken energiani siihen, että yleensäkin tajuan mitä ympärillä tapahtuu ja mitä muut sanovat. Olen sosiaalisten rientojen jälkeen poikkeuksetta rättiväsynyt. Olen epäillyt jo pitkän aikaa minulta löytyvän kilpirauhasten vajaatoimintaa, mutta kun se ei ikävä kyllä välttämättä näy kokeissa :// Isälläni on kilpirauhasten vajaatoiminta ja äidilläkin epäillään. Ollaan kaikki vähän "hitaita", mutta minä olen pahin tapaus.

      Itsessään puheen takkuileminen ilmestyi vasta muutama vuosi sitten. En varsinaisesti änkytä, mutta sekoan silti sanoissa valehtelematta joka lauseessa. Esim. Hevonen saattaa vahingossa olla Hevenen. Lauseenmuodostus on hankalaa ja mietin hyvän aikaa mielessäni sanottavia asioita etukäteen. Miettimisestä huolimatta sanon silti lähes aina väärin.
      Puhe myös puuroutuu tai "mössöytyy" kummallisesti ja saan jatkuvasti olla rykimässä ja pahoittelemassa sönkötystäni. Sitten on tietysti myös näitä viiden minuutin taukoja kesken selittämisen kun pitää pysähtyä miettimään miten sitä puhetta jatkaisi (alku saattaa sujua hyvin, mutta sitten yhtäkkiä kesken puheen iskee hirveä blackout) ja tulee lähinnä sitä "ööööööööö...ootas" "mmmm...öö....hmm..."

      Todella ärsyttävää! Antaa jotenkin todella tyhmän kuvan itsestään kun ei osaa puhua. Minulla on myös teidän muiden tavoin tuo, että tuttujen seurassa puhe sönkkää tavallista enemmän. Vieraille ihmisille puhuessa käytän enemmän sitä "öööö" -narinaa miettiessäni seuraavia sanoja, mutta tuttujen seurassa se puhe on sellaista kaameaa "ja ssssitten me möntiin sinne vesipis.. puistoon" -möngerrystä.

      Omalla kohdallani mahdollisimman isoon ääneen puhuminen auttaa, mutta sepä siinä onkin kun ei viitsi olla huutamassa toisten korviin :D Sellaista esitelmä-änkytystä omalla kohdallani ei siis esiinny kun silloin nimenomaan saa ja kannattaa puhua mahdollisimman kuuluvalla äänellä.

    • sekoileva nainen

      Minulla on ollut teini-iästä lähtien puheessa sekoilua, että jätän lauseita kesken, joudun hakemaan sanoja, pitkien asioiden ja tapahtumien selittäminen on lähes mahdoton tehtävä, varsinkin väsyneenä, ns. iltapäiväväsymyksen aikaan erityisesti puhun mitä sattuu...

      En kuitenkaan koskaan ole kauheasti miettinyt, mistä se voi johtua, olen ajatellut aina, että taidan vain olla vähän hassu. Naureskelen myös tosi paljon, joskus väsyneenä "hysteerisestikin", vitsailen oudoista asioista, joita yritän muille selittää: "mua vaan nauratti se kun äsken sanoit, että... ja kuulin... tai siis luulin (naurua), että sanoit..., ja mulle tuli siitä mieleen se kun kerran..." jne.

      Pari vuotta sitten minulla diagnosoitiin toisenlaisten, ruumiillisten oireiden ja magneettikuvien perusteella MS-tauti. En ole lääkärin vastaanotolla muistanut kysyä, voivatko edellä kuvatut puhumisen ongelmat johtua siitä. Oikeastaan tiedän mitä lääkäri vastaisi, hän sanoisi, että voivat, koska MS voi aiheuttaa niin monenlaisia oireita, mutta toisaalta sanoissa sekoaminen voi johtua muustakin.

      Elän sairaudestani huolimatta normaalia elämää ilman oireita.

      Toisin kuin joillain muilla thän ketjuun kommentoineilla, olen temperamentiltani nopea ja vilkas. Voisin kenties vähentää sanoissa ja puheessa sekoilemistani siten, että hidastaisin tahtia ja olisin rauhallisempi, mutten tiedä pystynkö siihen...

    • Sönkkö

      Hieman aikaa kulunut kysymyksestä, mutta vastaan silti...
      Kannattaa tsekkauttaa kilpirauhasarvot. Itse sairastanut vajaatoimintaa nyt 5 vuotta, ja liian alhaiset arvot vaikuttaa välittömästi puheen tuottamiseen, hyvinkin kuvailemallasi tavalla!

    • Puhevika

      Nostellaas vanhaa. Onko näihin puheongelmiin löytynyt mitään ratkaisua? Itsellä Add ja voisko kyseinen sairaus aiheuttaa tuota sanojen hakua puhuessa? Minun on ollut aina vaikea keskustella tuttujen kanssa selkeästi mistään asioista. Sanat katoaa päästä ja naama alkaa punottaa, kun hävettää sekainen "mölinä" mitä sylki suuhun tuo. Vaikeaa on myös jos jossain ryhmässä pitää esitellä itsensä, niin oma nimikin tulee suusta ihan puuroutuneesti. Ja en mitenkään pystyisi kertomaan itsestäni noissa tilanteissa mitään, koska en löydä sanoja ja olen ihan paniikissa ja punainen:(
      Onko kenelläkään vastaavaa?

    • Anonyymi

      IT rikkiviesti syöttö,rumasana läpi syöttö kotimaan rikkomukset, IT liikkeiden. Nopea myyntipuhe,mattot kainalossa kävelyt IT liikkeen sisätilat korva tietoja ei tehdä oikein Tunnelma

    • Anonyymi

      Olen 30v ja mulla samaa muisti välillä pätkii .
      Lapsena ei mitään paitsi lukeminen vaikeaa(on lukemisenhäiriö) ja lukemisen muistaminen vaikeaa.. Kävin nyt muistitesteissä ja siellä selvisi että mulla on dysfasia.. Puhe ja kehitys on kuitenkin ollut normaalia ja paljon kavereita.

      • Anonyymi

        Muisti- ja puheongelmia täälläkin. Puheongelmat pistää vaan harmittamaan monasti. Uusin ärsytyksen aiheuttaja oli eräs twiitti jossa kerrottiin, miten eräs taho päätti lopettaa asukkailtaan saunat 3 kuukaudeksi. Tämä henkilö vielä perusteli twitterissä, että miten kaikkien hänen keskiluokkaisten ystävien piirissä saunat on varastona sähkön hintojen vuoksi. Itseä tuo harmittaa suunnattomasti siksi, että vastaavissa asunnoissa asuneena voin kokemuksen rintaäänellä todeta, että asunnoissa on paljon kylmempää kuin yleisesti mm. omistusasunnoissa, ikkunoista tuulee sisään jne muuta mukavaa. Vaikka laitat patteria täysille, kämppä ei lämpene ollenkaan. Eli tässä kontekstissa yhteissauna olisi todella mukava edes joskus, sillä kuten tviittiketjusta näkyy, ovat alkaneet verottaa henkilöitä myös (lämpimästä) vedestä. Ja tällä rajoitustoimien kohteena olevalla viiteryhmällä on tunnetusti rahaa kuin roskaa.

        Samassa tviittiketjussa puhutaan edustuksellisesta demokratiasta. Tätä mä olen pitkään miettinyt, että voiko pitää paikkaansa, vai onko tässäkin jotain kupruja. Koska lakimies en ole, mutta tiettyä lakia läpikäyneenä tulkitsen kyseistä lakia niin, että tuon kokoisessa hallituksessa kuuluisi olla 2 ko. viiteryhmän edustajaa. Jostain syystä siellä on vain 1. Laitoin tästäkin jossain asiakaspalautteessa valvovalle taholle kommenttia, että kai se sitten on oikein, kun seurauksia ei tullut, mutta hämärän peittoon jää tämäkin asia meikäläiselle. Kai mä olen tottunut näkemään ongelmia sielläkin, missä niitä ei ole.


    • Anonyymi

      Viittaa ehkä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tuon änkytyksen tai sen tapaisten satunnaisten katkosten , jotka ilmenevät toisinaan puhuessa puhuessa - ne tunnen hyvin. Thyroksiinin lääkitys on ehkä liian matala. Paleleeko? Lähteekö liikaa hiuksia?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2810
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2030
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      42
      1543
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      989
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe