Kesätöitä lapsille omassa yrityksessä

teknologi_a

Jos palkkaan esimerkiksi kuukaudeksi koulussa/ opiskelemassa olevat lapseni (vanhin 18 v.) yksi kerrallaan kesätöihin omistamaani yritykseen:

- Vaikuttaako tämä heidän tuleviin työttömyysetuihinsa aikuisena/ leimaantuvatko yrittäjiksi? Mahdollisuudethan ovat, että n. 50% ikäluokasta karkean arvioni mukaan valmistuu aikanaan suoraan työttömiksi. Itselläni ei ole varaa heitä vakituisiksi palkata
- Voiko työtön vaimoini leimaantua yrittäjäksi myös, koska lapset ovat olleet yrityksessä töissä. Olen kuullut, että näin olisi käynyt sillä perusteella, että koska lapsille oli kesätyöpaikka antaa, yritys voisi työllistää myös vaimon.

En kaipaa mitään "Ota yhteyttä lähimpään työvoimatoimistoon..." -tyyppisiä neuvoja, koska

a) osaan itsekin lukea
b) paikallisen työvoimatoimiston virkailijat eivät pysty yhtään jalistuneempiin arvauksiin kuin tekään
c) aikanaan yrittäjäkurssille mennessäni erehdyin kysymään, josko moisesta aktiivisuuden osoituksesta tuettaisiin jotenkin. Ensimmäinen vastaus, lähes ilman päivää sanomatta oli, että tutkimme, onko edellytyksiä katkaista korvaukset sillä perusteella, ettei moisen kurssin aikana ole "työmarkkinoiden käytettävissä". Vaikka ko. kurssia edellytetään mm. starttirahan saamiseksi, sinne ei siis saisi mennä muuuta kuin käskystä. Tämän takia en mene sinne esittämään yhtään mitään, mistä taas saadaan aihe käyttää keinot korvausten katkaisemiseen jo pelkän ajatuksen perusteella.

Voitteko siis antaa sitovan, selkokielisen kannan, vai jätänkö lapset palkkaamatta ja jatkan viikkoraha/ pimeä työ -linjalla.

Mikäli jostain ei sitovaa kantaa löydy, en ota turhia riskejä.

P.S. Tutkimusten mukaanhan yrittäjät eivät muuten ole erityisen riskiäottavaa joukkoa, vaan useimmiten hyvinkin tarkasti riskejä ja vaihtoehtoja arvioivaa väkeä. Kuten tästäkin näkee...

2

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyokkari

      Hei!
      Kiitos kysymyksestäsi.

      Työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä työ- ja elinkeinotoimistossa (TE-toimisto) selvitetään työnhakijalta työttömyysetuuden saamiseen vaikuttavat seikat.

      Erityisesti kiinnitetään huomiota työvoimapoliittisten edellytysten täyttymiseen, kuten työsuhteen päättymisen tai työmarkkinoilta poissaolojen syihin, henkilön saamaan koulutukseen, opiskeluun ja hänen tai samassa taloudessa asuvien perheenjäsentensä harjoittamaan yritystoimintaan. Lisäksi eräillä sosiaalietuuksilla saattaa olla merkitystä arvioitaessa henkilön työmarkkinoiden käytettävissä oloa (esimerkiksi omaishoidon tuki).

      Perheenjäseneksi katsotaan yrityksessä työskentelevän henkilön puoliso ja henkilö, joka on yrityksessä työskentelevälle henkilölle sukua suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa ja asuu henkilön kanssa samassa taloudessa. Puolison lisäksi perheenjäseniä ovat lapset, vanhemmat ja isovanhemmat edellyttäen, että he asuvat yrityksessä työskentelevän henkilön kanssa samassa taloudessa.

      Mikäli lapsenne tulevaisuudessa ilmoittautuvat työnhakijoiksi, ja lapset asuvat samassa taloudessa yritystoimintaa harjoittavan kanssa, selvitetään TE-toimistossa, onko työnhakijaksi ilmoittautunut perheenjäsen työttömyysturvalain mukaan yrittäjäasemassa. Mikäli henkilö on työttömyysturvalain mukaan yrittäjäasemassa, tutkitaan TE-toimistossa, työllistyykö hän yritystoiminnassa pää- vai sivutoimisesti. Samoin menetellään puolison osalta, jos hän ilmoittautuu työttömyysetuutta hakevaksi työnhakijaksi.

      Yrittäjäksi katsominen edellyttää, että henkilö työskentelee yrityksessä. Pelkkä omistaminen tai määräysvalta taikka samassa taloudessa yrityksen omistajan kanssa asuminen ei oikeuta pitämään henkilöä yrittäjänä.

      Työttömyysturvalain mukaisesta yrittäjyydestä voit lukea lisäksi viestiketjusta kysymysten ”Olenko yrittäjä työttömyysturvalain mukaan?” ja ”Olenko sivutoiminen yrittäjä” vastaukset:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Katso lisäksi työllistymisestä yritystoiminnassa oheisen linkin vastaus kysymykseen ”Uskallanko ottaa lyhyen työn vastaan mieheltäni?”
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9815160

      Jokaisella työnhakijalla on oikeus tulla kuulluksi ennen TE-toimistossa tapahtuvaa työttömyysturva-asian ratkaisemista. Myös yrittäjyysasiassa hakijaa kuullaan tiedustelemalla häneltä kirjallisesti päätökseen vaikuttavista seikoista (selvityspyyntö).

      Työnhakijan tulee aina ilmoittaa olosuhteissaan tapahtuneista muutoksista TE-toimistoon.

      Terveisin Teppo työkkäristä

    • ??_?

      Onko teillä tapana VASTATA kysymyksiin ollenkaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      89
      7169
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      35
      3801
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3370
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2532
    5. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      41
      2282
    6. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      206
      2279
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      122
      2192
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2119
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1868
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      40
      1759
    Aihe