Sivutoiminen yrittäjyys

yrittänyt

Hei,

Olen yrittänyt saada tietoja sivutoimisesta yrittäjyydestä. Kyse on alasta, jolla töitä on vain sulan maan aikaan ja silloinkin epäsäännöllisesti. Työttömänä työnhakijana olen kysynyt asiasta kassastani sekä työvoimatoimistosta, josta olen saanut vastaukseksi vain, että on se periaatteessa mahdollista. Vastaus ei kyllä auttanut asiaa yhtään eteenpäin. Tarkalleen millaisessa tilanteessa se on mahdollista ja miten edetä asiassa?

5

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 28

      Olet yrittäjä tai sitten et.
      Sillä ei ole mitään merkitystä, että tuottaako työsi jotain. Esim. jos myyt torilla puuhevosenperseenreikiä, eikä sinulla ole edes firmaa, niin silti voivat katsoa sinun työllistyvän (saat aikasi kulumaan, etkä jouda työnhakuun)

      Semmoinen onnistuu, että perustat firman keväisin ja lakkautat sen (poistetaan kaikista rekistereistä) syksyisin.

      Mutta et sinä voi silloin laskea ja tarjota urakoita talvisin.

    • kela

      Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi Kelan osalta.

      Olemme käsitelleet sivutoimista yrittäjyyttä ja työttömyysetuutta usein kysyttyjä kysymyksiä -palstalla "Opintojen,yrittäjyyden ja osa-aikatyön vaikutus.

      Pääset keskusteluun seuraavan linkin kautta:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Ystävällisin terveisin,
      Kisri Kelasta

    • tyottomyyskassat

      Hei,
      kiitokset kysymyksestäsi myös työttömyyskassan osalta!

      Mikäli ansiopäivärahan saajana aloitat yritystoiminnan, on sinun ilmoitettava asiasta TE-toimistoon sekä työttömyyskassaan.

      TE-toimisto tutkii onko kyseessä päätoiminen vai sivutoiminen yritystoiminta ja antaa työttömyyskassalle työvoimapoliittisen lausunnon yritystoiminnastasi.

      Sivutoimisen yritystoiminnan ansiotulot otetaan huomioon ansiopäivärahaa maksettaessa soviteltavana tulona.

      Lisätietoja asiasta saat TYJ:n sivulta linkistä:

      http://www.tyj.fi/default.asp?id=400

      Ystävällisin terveisin
      Tiina työttömyyskassasta

    • lannistumaton2

      Asian kanssa myös muutama vuosi sitten tapelleena. Asia oli huvittaa, koska työttömyysturvalaki oli asiassa erittäin selkeä ja salli sivutoimisen yrittämisen ja mahdollisuuden saada soviteltua päivärahaa. Työvoimalautakuntien piti arvioida työmäärää jonka he aina yleensä tulkitsevat suuremmaksi kuin mitä se todellisuudessa on(esim.ammatinharjoittaja eli käsityöläiset joilla työmäärä on helppoa todistaa veloitettavilla tunneilla). Nyt olisi sitten tullut helpotusta asiaan, mutta jos nuo samat pöljät pääsevät vielä päättämään asiasta on tie kivinen taivaltaa.

      Tässä helpotus:

      Työministeri Sinnemäki: uudesta ohjeistuksesta helpotusta sivutoimisille yrittäjille

      Työmarkkinat ovat muuttuneet niin, että yhä useampi ihminen toimii työmarkkinoilla perinteisen palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa. Esimerkiksi sivutoiminen yrittäjyys on hyvin yleistä. Vuonna 2008 Tilastokeskuksen yritysrekisterin yrityksistä 28 prosenttia oli sivutoimisia.



      Sivutoimiset yrittäjät voivat toimia rinnakkain tai jaksoittain yrittäjinä ja palkansaajina. Monet näistä yrittäjistä kokevat työttömyysturvaa koskevat säännöt vaikeina, eikä tulkinta työ- ja elinkeinotoimistoillekaan ole aina helppoa.



      Ministeriö on täsmentänyt ohjeensa koskien sivutoimista yrittäjyyttä. Ohjeistuksen tavoite on ottaa huomioon työmarkkinoilla tapahtuneet muutokset ja yhdenmukaistaa soveltamiskäytäntöä.



      - Yhä useammat ihmiset haluavat räätälöidä ja rytmittää palkkatyötä ja yrittäjyyttä työtä heille sopivalla tavalla, mikä asettaa haasteita nykyiselle hyvin kaksijakoiselle järjestelmälle. Toivomme, että ohjeistus auttaa sekä yrittäjiä että työ- ja elinkeinotoimistoja, toteaa työministeri Anni Sinnemäki.



      - Koska vain sivutoimisella yrittäjällä on mahdollisuus yrittäjänä toimiessaan saada työttömyysetuutta, on sääntelyn ytimessä kysymys siitä, milloin yrittäjyys voidaan vielä katsoa sivutoimiseksi. Pyrkimyksenä on, etteivät ihmiset joudu turhaan lopettamaan yritystään saadakseen työttömyysturvaa.



      Täsmennetty ohjeistus lähtee siitä, että yrittäjyys on sivutoimista silloin, kun yritystoimintaa on harjoitettu kokoaikatyön ohella riittävän pitkään (10kk), mutta myös silloin, kun yritystoiminnan vaatima työmäärä ei ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle.



      Sivutoimisena yritystoimintana voidaan pitää myös alkavaa yritystoimintaa silloin, kun työn määrä on vähäistä.



      Mahdollista on myös se, että päätoiminen yrittäjyys muuttuu sivutoimiseksi. Päätoimisen yritystoiminnan muuttuminen edellyttää vähintään 10 kk kokoaikatyötä tai sitä, että toiminnan vaatiman työmäärän voidaan muutoin katsoa olevan vähäinen. Kokonaisharkinta ratkaisee.



      Selvemmän rajanvedon lisäksi ohjeistuksen tavoitteena on turhan raportoinnin karsiminen. Jatkossa työ- ja elinkeinotoimisto antaa lausunnon sivutoimisesta yrittäjyydestä toistaiseksi voimassa olevana, kun ne aiemmin annettiin määräajaksi.



      Toistuvista selvityspyynnöistä luovutaan ja yritystoiminnan tilannetta kysytään muun asiakaspalvelun yhteydessä. Näin siksi, että työnhakijalla on joka tapauksessa velvollisuus ilmoittaa yritystoiminnassa tapahtuvista muutoksista. Selvityspyyntö lähetetään vastaisuudessa vain tarvittaessa.





      TEM ohje sivutoiminen yrittäjyys ja omaishoitajuus 15.2.2011 (pdf) (1.1 MB)



      Lisätiedot:

      ylitarkastaja Johanna Nyberg, TEM, puh. 050 396 0225

    • tyokkari

      Hei nimimerkki yrittänyt.

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Jos ilmoittaudut työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) ja sinulla on yritystoimintaa, TE-toimisto tutkii, pidetäänkö sinua yrittäjänä työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla. Jos TE-toimisto katsoo sinun täyttävän yrittäjän edellytykset, tutkitaan työllistytkö yritystoiminnassasi pää- vai sivutoimisesti.

      Tyypillinen sivutoiminen yrittäjyys on kysymyksessä silloin, kun olet harjoittanut yritystoimintaa kokoaikatyön (omaan yritystoimintaan liittymättömän työn) tai päätoimisen opiskelun ohessa riittävän pitkään. TE-toimisto voi katsoa yritystoiminnan sivutoimiseksi myös yritystoiminnan vaatiman vähäisen työmäärän perusteella.

      Voit lukea yrittäjän määritelmästä oheisesta linkistä Opintojen, yrittäjyyden ja osa-aikatyön vaikutus –koosteesta kohdista ” Olenko yrittäjä työttömyysturvalain mukaan?” ja ” Olenko sivutoiminen yrittäjä?”.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Työttömyysetuutta ei makseta henkilölle, joka työllistyy päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä. Päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä työllistyneen henkilön katsotaan työllistyvän siinä edelleen siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta tai oma työ on todistettavasti lopetettu tai yritystoiminta on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan.

      Eräissä tilanteissa koko yritystoiminnan lopettamista tai keskeyttämistä ei kuitenkaan edellytetä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos yritystoimintaa pidetään kausiluonteisena. Kausiluonteisessa yritystoiminnassa toiminnan tulee estyä luonnonolosuhteiden takia. TE-toimisto tutkii, voidaanko yritystoimintaa pitää kausiluonteisena.

      Terveisin Teppo työkkäristä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      54
      850
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe