Mikä ihmeen kuntouttava työtoiminta?

ei nyt oikee tajua..

Mitä tarkoittaa kuntouttava työtoiminta? Mitä tässä tarkoittaa sana "kuntouttava"? Onko se mitään muuta kuin että kunta on järkännyt paikan jossakin työpaikassa? Miten sitä valvotaan, että se on "kuntouttavaa"? Miten se eroaa siitä toisesta työvoimatoimiston 9 euroa/ päivä harjoittelusta muuten kuin nimeltään? Mikä on konkreettinen ero ja miten kuntouttava määritellään? Mikä se "kuntoutava" on ja missä kuntouttavaa työtoimintaa voi tehdä? Onko kuntouttavaa työtoimintaa tarjoavalla paikalla jotkin "kriteerit", että siellä voi tehdä "kuntouttavaa työtoimintaa"? Keille kuntouttava työtoiminta on suunnattu?

Miksi ihmeessä kuntouttavasta työtoiminnasta napsahtaa usein karenssi? Eikö jo sanan kuntouttava pitäisi antaa tila sille, että sen voi halutessaan keskeyttää, jos ei omat voimavarat esimerksi riitä kuntouttavaan työtoimintaa osallistumiselle? Miten voi olla, että jos ei kykene kuntouttavaan työtoimintaan ja saa karenssin, voidaan edes silloin käyttää sanaa "kuntouttava".

18

474

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asianlaita

      Kuntouttava työtoiminta

      Koskee vaikeasti työllistyviä, yli 50 vuotiaita, heikkolahjaisia, avoimille työmarkkinoille ei riitä osaaminen eli ei täyttä työnantajalle työkriteerin vaatimuksia,kuntouttavan työsopimus tehdään kunnan sosiaalitoimiston sosiaalityötekijän ja työnantajan välinen sopimus jossa päätetään työnteosta, kuntouttavaa työtoimintaa voi tehdä kunnilla, valtiolla, kirpputoreilla, yritys ei käy, Sosiaalityöntekijä, kela, työvoimaviranomainen valvovat tarkasti työtöntä, jossa pitää kertoa kelalle tuntimäärät, sosiaalitoimistoon kellonajat, työvoimaviranomaisen valvoo myös että orjuus toteutuu. Karenssia saa jos lähtee itse pois eikä hommat hoidu, kuntouttavan ylläpitokorvaus 9 euroa maksetaan vain osallistumispäiviltä. esim. jouluaatto, vappu jne. näistä päivistä ei makseta.Kuntouttava työtoiminta on pakollista sitä pitää tehdä eläkeikään saakka

    • sekamelsk

      Vaikeasti työllistyvät kunnille

      Vaikeasti työllistyviä tulee entistä enemmän kunnille, koska tullaan muuttamaan työttömyysturva järjestelmään, työmarkkinatukeen ei saisi enää maksaa 100 euron korotusta, vaan kelan maksamaa peruspäivärahaa. Työttömyysturvajärjestelmässä on tapahtuttava todellinen muutos, sillä vaikeasti työllistyvät pitää ohjata kunnille lopullisesti. työttömyysturvaa pitää vaan maksaa työkykyisille/haluisille, jotka hakevat aktiivisesti työtä ja koulutusta.Vaikeasti työllistyville pitäisi kuntien perustaa välitystilit, jossa sosiaalityöntekijä voi seurata tarkasti vaikeasti työllistyvän elämän tilannetta ja holhoustoimen piteitä lisättävä, myös työtön välttyisi kalliilta pankkipalvelumaksuista, kaikille työttömille ei myönnetä verkkopalvelutunnuksia eikä oikeutta pankkitiliin vaan se pitää olla holhouksen alaista.

      • Sukkaputki

        Hehee! Ähäkutti, Kela on estänyt välitystilin pitämisen työttömiltä.Välitystiliasiakkaaksi pääsee vain eläkeläinen.
        Miksi vaikeasti työtön pitäisi laittaa holhoukseen???


    • häh?

      Missä tälläistä muutosta ollaan tekemässä ja milloin astuu voimaan?

    • virallinen vastaus

      Voisikohan Kelan ja työkkärin edustaja vastata kysymykseen asiasta? Että mitkä ovat viralliset kriteerit ja mikä' on kuntouttavan työtoiminna tavoite ja mitä tarkoittaa sana "kuntouttava" ja miten eroaa muusta harjoittelusta sisällöltään.

    • vai miten on

      miksi kuntouttaa ihmistä jolla jo alkaa eläkeikä olla lähellä eli yli 60 vuotiasta?

      Koko ikänsä töitä paiskonut ja ilman omaa syytä jää työttömäksi, kenen etua palvelee?

    • Vielä jaksaa

      Itse olen kuntouttavassa, naurattaa kyllä sana kuntouttava :) kun olen kuulemma firman paras työntekijä??????? ja mua pyydetääan aina uudestaan ja uudestaan samaan paikkaan! ongelma tässä on vaan se mitä laitan aina uuteen sopimukseen miksi sopimusta jatketaan :))) eli minun tapauksessa kuntouttava tarkoittaa työpaikalla tapahtuvaa muiden työntekijöiden kuntouttamista että ne jaksaa olla sen 8 tuntia töissä ja minä teen puolet muiden töistä joo ikävä kyllä ilman palkkaa ja eläke-etuja, eihän tämä ole missään nimessä tasa-arvoista kohtelua, ehkä tämä on sitä positiivista syrjintää :)

    • Jaksaa pohtia...

      Kuntouttavan pitäsii olla jotain missä ei ole karenssin pelkoa. Nythän siinä on karenssin mahdollisuus.
      Kummallista tarjota tuollaista, kun taas sitten kun ollaa kuntoutuksessa, niin sisällössä on kyllä ihan muutakin kuin että palloillaan jossain työpaikalla 9 euroa/päivä. Kuka ohjaa kuntouttavaa? Mitä muuta kuntouttavaa siinä on kuin että ihminen menee paikkaan x tunniksi y tekemään ilmaistyötä? Kuka ohjaa ja opastaa ihmistä?
      Miksi sana kuntouttava, jos sisältä ei vastaa yhtään, mitä sana antaa ymmärtää? Vai onko keksitty vain keino saada pitkäaikaistyöttömät pois rumentamasta tilastoja? Vai kuntoutustuelta työmarkkinatuella liian aikaisin tippuneet "kuntouttavan työtoiminnan" pariin, että voidaan sanoa, että kyllä ne systeemissä johonkin etenee, ainakin paperilla.Kyllä me hoidetaan. Jos ei jaksakaan ja vain lopettaa kun ei osaa muutenkaa asiaa hoitaa, niin karenssi karahtaa? Kuntouttava johtaa karenssiin?

      Mua häiritsee erityisesti se, että sanan "kuntouttava" alle on piilotettu jotain, millä ei ole mitään tekemistä koko sanan kanssa. Voisiko keksiä jonkun ihan uuden termin tälle, ettei sanan kuntouttava alle piiloteta ilmaistyötä, jolle annetaan muka eheyttävä ja kuntouttava vaikutus, vaikka todellisuudessa onkin karenssin vaara. Mikä kuntouttava se silloin on? Törkeää kuntouttava-sanan väärinkäyttöä, jos sisällössä ei muuta kuntouttavaa ole kuin että ihminen vaan menee työpaikkaan tekemään jotain 9 euron päiväpalkalla. Mukava tapa siivota ihmisiä systeemissä vähän siistimpään paikkaan ja kehuskella sitten eteenpäin että ai perkele kyllä meillä kuntouttavassa on ihmisiä. Osa pakotettuna. Pakko ja kuntoutus ei mahdu samaan lauseeseen. Kun edellinen lopettaa ,seuraava tulee tilalle. Työllistävä vaikutus?

      Että voisiko sanan edes vaihtuu, ettei ihmisillä ole käsitystä, että kaikki kuntoutus on tuollaista. Keneltäkään en ole kuullut, että kuntouttava työtoiminta olisi hyvä asia. Luulin,että ihmiset menevät omasta tahdostaa kuntouttavaan työtoimintaan ja tosiasiassa suurin osa pakotettuna karenssin uhalla pakolla tekemässä, siis mukana "kuntouttavassa".

      Että onko jokin alun perin hyväksi tarkoitettu malli otettu vain hyväksikäytön välineeksi, jossa ei oikeasti ole mitään etenemisen mahdollisuutta, ei mahdollisuutta työllistymiseen tai edes siihen "kuntoutumiseen".

    • Ihan mielipuolta

      Kelan työmarkkinatukeen olisi helppo kirjoittaa ORJA, kuin kuntouttava työtoiminta on pitkä sana mahtua lomakkeeseen,

    • Kuntoilija ja Vieras

      Kuntouttavassa työtoiminnassa ei ole muuta kuntouttavaa kuin sen nimi. Laki kun ei määritä mitään sen kummempaa kuin pitkäaikaistyöttömyyden perusteeksi määrätä täysin työkykyinen ihminen kuntouttavaan työtoimintaan -> Tehdään ammattityötä liki ilmaiseksi.

    • Kuka ja kelle

      Ai, kuka se järjestää ja kelle? Onko pitkäaikaistyötön 500 päivää työmarkkinatuella?

    • kela

      Hei,

      kiitos kysymyksistänne. Vastaan tähän Kelan osalta.

      Kela voi maksaa työttömyysetuutta myös ajalta, jolloin henkilö on työllistymistä edistävässä palvelussa, kuten kuntouttavassa työtoiminnassa.

      Kelalle kuntouttavan työtoiminnan ero useisiin muihin työllistymistä edistäviin palveluihin näkyy siinä, että työtoimintapäivän pituus on usein lyhyempi (vähintään neljä tuntia päivässä). Myös työtoimintapäiviä voi viikossa olla vähemmän kuin useissa muissa työllistymistä edistävissä palveluissa (yhdestä viiteen).

      Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvalle työttömyysetuuden saajalle maksetaan ylläpitokorvausta päiviltä, joina henkilö on myös todellisuudessa ottanut osaa kuntouttavaan työtoimintaan. Ylläpitokorvaukseen oikeuttavana osallistumispäivänä pidetään päivää, jona henkilö on osallistunut kuntouttavaan työtoimintaan vähintään 4 tuntia.

      Alla olevasta linkistä on mahdollista lukea lisää työllistymistä edistävistä palveluista:

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/261110145636ML?OpenDocument

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    • Kuntoilija ja Vieras

      Kuntouttavaan työtoimintaan on sotkeutunut ainakin 2 suurta julkisenhallinnon virastoa : Kela, TE-toimistot ja kunnan sosiaaliviranomainen. STM:n sivulta löytyy muutama maininta kuntouttavasta työtoiminnasta, mutta parempi on lukea laki kuntouttavasta työtoiminnasta joka löytyy seuraavasta linkistä :

      http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/sosiaalipalvelut/kuntoutus/kuntouttava_tyotoiminta

      Siis ymmärtääkseni kuntouttavaan työtömintaan joudutaan/päästään ainoastaan jos toimeenpiteestä on sovittu erikseen työnhakusuunnitelmassa (tyällistyimissuunnitelma?) ja/tai aktivoitumissuunnitelmassa.

    • kunnalla kuntoon

      Kuntouttava työtoimintahan on kaikin tavoin parempi vaihtoehto kuin olla tekemättä mitään, vaikka kuntouttavassa ei täyty työssäoloehto eikä eläke-edut..niin haloo itse voit määrätä sen työajan, matkat maksetaan jos et satu saamaan sitä työpaikkaa ihan oven edestä :) pitkät viikonloput jne..ja eikö sitä sanota että menot tulojen mukaan, vaikka tässä työllistämistavassa joutuukin elämään kaikkien tukien varassa, mutta sitä paremmalla syyllä niitä tukia kehtaa hakea kun tekee niiden eteenkin jotain sen muutaman tunnin kolmena päivänä viikossa :) Kaikkihan ne haluaa kunnon palkkatöihin mutta niitä odotellessa kannattaa pitää sitä omaa ammattitaitoa yllä eikä vaan valittaa..

      Ja sekin vielä ettei kuntouttavassa työssä saa käyttää kesälomittajana, silloin kunnan/yhdistyksen/säätiön pitää maksaa siltä ajalta työehtosopimuksen mukainen palkka..Ennemän näkisin että työelämänvalmennus riistää työttömän oikeuksia kuin kuntouttava työ :)

    • Hämmästelee???

      Eikö työssäoloehto täyty kuntouttavassa työtoiminnassa lainkaan? Jos on saanut karenssin ja pitää työssäoloehto täyttää niin eikö sitä pysty kuntouttavan työtoiminnan kautta täyttämään?

    • Mietiskelijä...

      Kuntouttava työtoiminta varmaa toimii silloin, jos paikka on itselle mieleinen ja työpäivän pituuden voi määritellä. On siis vaihtoehtoja. Mutta jos on kuntouttavassa vaikak siksi, että on vajaakuntoinen ,niin miten tämä vajaakuntoisuus sitten otetaa siinä harjoittelupaikassa huomioon? Että jos ollaan työpaikalla nimenomaan kuntoutumassa, niin kyllähän siihen pitäisi sisällyttää muutakin kun pelkkää työntekoa, jos kerran käytetään sanaa kuntouttava. Ei pelkkä tekeminen itsessään kuntouta, jos ihminen ei voi omaa jaksamistaa esimerkiksi pysähtyä miettimään missään vaiheessa päivää ja mitata omaa jaksamistaa ja omaa itseään työn sisällä. Pitäisihän paikalla silloin olla joku ohjaaja tai ihminen, jolla on pätevyyttä siihen, että ihminen on "kuntouttavassa" ja katsoa että miten ihminen edistyy ja mitä tekee.
      Mutta jos on pakotettuna jossain väkisin tekemässä epämielekästä tekemistä niin mitä kuntouttavaa se silloin on, vaikka tekisi vain yhtenä päivänä viikossa neljä tuntia? Kuntoutumassa pakolla, mahdoton yhdistelmä.

      Niiden kohdalla, joilla on halu osallistua kuntouttavaan työtoimintaan ja löytävät vielä mieleisen paikankin ja saavat hyvin omien voimavarojen mukaan määritellä päivän pituuden ja viikon pituuden, kuntouttava työtoiminta varmasti toimii ja palvelee siinä tarkoituksessa, mihin se onkin tarkoitettu. Ja ei tunnu kyykytykseltä ja ilmaistyöltä.

      Mutta jotenkin silloin,että ihmienn väkisin työnnetään johonkin määräajaksi x tekemään jotain mikä ei ole sille ihmiselle mielekästä nähnytkään, niin silloin kyllä kuntouttava työtoiminta ei kyllä palvele ketään. Eikä tälläisen pitäisi olla nimenomaan mahdollisuus ja tukeva toiminta, ei mikään hätäinen pakkoratkaisu, johon pitkäaikaistyötön tungetaan vasten tahtoaan ja saadaan paperille näyttöä, että kokeiltu on ja hoidamme työmme hyvin, pitkäaikaistyötön on saatu kuntouttavaan ja saimme siivottua alueemme tilastoja parempaan kuosiin.

      Olen kuullut kuntouttavista työtoiminnoista, jossa on onnistuttu tosi hyvin ja siinä ollut ihminen on ollut todella kiitollinen, että tekeminen on ollut mielekästä ja on saanut tekemisä ja sisältöä päivään ja on tuntunut tosi hyvältä. Että asiakas ja palvelu on kohdannut.

      Mutta sitten olen kuullut myös niistä, jotka on väen väkisin tungettu johonkin karenssin uhalla ja paikka ja tehtävät eivät ole yhtään vastanneet sitä, mitä ihminen olisi halunnut, jolloin varmasti tuntuu, että teen vain ilmaiseksi töitä tämä on kyykytystä. Miksen saa olla rauhassa? Ei tämä ole sitä, mitä olen halunnut.

      Kyllä kuntouttavan työtoiminnan pitäisi nimenomaan olla sitä, että työkkärin asiakas itse sitä tahtoo ja on kohdassa, johon on siihen valmis ja tahtoo yrittää ja on jonkinmoinen visio siitä, mitä tahtoo ja kuinka paljon, niin silloinhan se palvelu toimii iha älyttömän hyvin. Varsinkin kun voi vielä vaikuttaa päivän ja viikon pituuteen.

    • 9euroaa tiukis

      Kuntouttava työtoiminta jo yli 2 vuotta ja kellonaikoja harjoitelut

      Kuntouttava työtoiminta on sellainen, että siinä työllistyy viranomaiset olen joutunut harjoittelemaan kellonaikoja sossulle, kelalle tuntimäärä 4 tuntia
      kuntouttavassa työtoiminassa olevaa ihan häväistää kun sen pitää vielä juosta se allekirjoitus käydä sinetöimässä työnantajalla. minuakin viranomaiset häiritsevät jatkuvasti,kuntouttavassa työtoiminnassa on siksi ala-arvoinen, joka myös vaikeuttaa työnsaantia työsuhteeseen. kyllä ne nauravat ketkä ovat vakituisessa työsuhteessa kun työtön hölmöilee paperilappusen kanssa saadakseen 9 euroa itku kurkussa

    • vaikeaaa29

      Olin kuntouttavassa työtoiminnassa 9kk, jatkuvasti poissa sairauden takia. Hoitotiimi ei halunnut myöntää sairaslomia, koin jatkuvia epäonnistumisia kun jouduin anelemaan sairaslomaa yhdeksikin päiväksi. Se oli nöyryyttävää. Kun tuli kesäloma romahdin, ja syksyllä en voinut jatkaa joten sanoin etten pysty enää jatkamaan ja "irtisanouduin".

      Minulla ei ollut silloin hoitavaa lääkäriä ja kun jälkeenpäin pyysin sairaslomaa sille ajalle etten saisi karenssia, lääkäri kieltäytyi. Sen jälkeen tosiaan karenssi napsahti päälle ja työkkärissä sanoivat että pyydä uutta b-lääkärintodistusta että saat peruttua karenssin. Että joskus se on auttanut. No tämä riivinrauta-lääkäri ei halunnut sitä krijoittaa. Puhui vaan työhön motivoitumisesta.

      Alussa minulla oli vain kaksi päivää viikossa 4h töitä, mutta sitten se muuttui kolmeksi päiväksi, enkä olisi sitä enää jaksanut. Myös karenssin uhka tuli silloin "lainmukaiseksi". Jos olisin sen tiennyt alussa, en tiedä olisinko mennyt edes vajaakuntoiseksi työttömäksi. Tosin ei mulla vaihtoehtojakaan ollut, kun "hoitotiimi" laittoi mut vasten tahtoaan sinne.

      Sen jälkeen olenkin ollut toimeentulotuella kun Kelakin päätti alkaa v**uilemaan eikä myöntänyt sairaspäivärahaa koska olen heidän mielestään vain työrajoitteinen. Nyt olen tauolla työvoimanpalvelukeskuksesta enkä tiedä menenkö takaisin.

      Kysyn vaan että miten tämä on kuntouttavaa jos vointi menee huonommaksi? Sairautena keskivaikea masennus ja muitakin ongelmia.

      Haluaisin kuulla jonkun puolueettoman viranomaisen tai vastaavan mielipiteen asiasta. Kun vaan jaksaisi asiasta kertoa jollekin. Viha ja katkeruus on jäänyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      58
      880
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe