Luin että lapsi alkaa sosiaalistua vasta kaksivuotiaana, joten sitä ennen päiväkoti on jokseenkin turha koska vauva ei vielä osaa leikkiä toisten kanssa. Toisaalta meillä ei ole paljoa rahaa ja minun pitäisi päästä takaisin töihin mahdollisimman pian koska parin vuoden paussin jälkeen työllistymismahdollisuuteni ovat hyvin heikot koska ala kehittyy koko ajan. Mikä on alin ikä missä lapsen voi laittaa päiväkotiin? Onko teillä tutkimusta siitä kärsiikö lapsi jos se menee päiväkotiin alle vuoden ikäisenä?
Minkä ikäisenä päiväkotiin? Sosialisaatio tapahtuu 2w...
18
636
Vastaukset
- ....
Kyllä kärsii jos menee päiväkotiin. Kärsii myös jos menee pph:oon mutta hyvästä hoitajasta voi tulla turvallinen jatkuva aikuinen lapsen elämässä ja tätä ne pienet tarvitsevat eivät päiväkotia alle kolmevuotiaana. Tästä on runsaasti luotettavaa tutkimusta, kannatta kyllä uskoa. Häiriöitä lasten kehityksessä tavattiin merkittävästi niillä lapsilla jotka olivat alle 1vuotiaasta olleet 35 t viikossa päiväkodin ryhmähoidossa. Kehityksellisesti lapsi ei yksinkertaisesti ole valmis viettämään päivät erossa äidistä isossa lapsiryhmässä usean aikuisen hoivassa.
- Ei päiväkotiin!
Ei missään nimessä alle 3-vuotiasta päiväkotiin! Perhepäivähoitajat asia erikseen, itse vein omani perhepäivähoitoon vuoden ikäisenä, ja hienosti meni. Mutta päiväkoti liian hektinen paikka niin pienelle, liikaa lapsia ja liian vähän aikuisia. Parempi, että vain muutama lapsi ja yksi turva-aikuinen.
- sgfssg
En laittaisi minäkään päiväkotiin. Perhepäivähoito on ihan toinen juttu, siellä yksi ja sama aikuinen on korkeintaan neljän lapsen kanssa. Ei varmasti aiheuta traumoja, ellei hoitaja ole täysin kyvytön tehtäväänsä. Eikä sellaisia juuri ole. Itse en ole tavannut yhtäkään. Vanhemmat ne ovat jotka eivät hoitajien kanssa tule toimeen, eivät lapset. Täytyy vain hyväksyä hoitajan tapa olla lasten kanssa, eikä vaatia, että hän olisi oman lapsenne kanssa juuri samalla tavoin kuin sinä olisit kotona. Lapsi oppii että eri aikuisten kanssa ollaan eri tavoin. Maassa maan tavalla.
- dfghbbj
Päiväkodissa lapsi oppii agressiivisuutta ja kyynärpäätaktiikkaa. Jotkut arat lapset tarvitsevat näitä taitoja pärjätäkseen elämässä.
- ....
Alle kolmevuotias ei opi mitään hyödyllistä. Kokee vain jatkuvasti liiallista stressiä. Sekä arat että menevät taaperot tarvitsevat läheisen aikuisen josta tykkää, ei lapsiryhmää!
- ....
Kerropas miinustelija miksi mielestäsi taaperon paikka on päiväkoti, olisi mielenkiintoista kuulla.
- ....
Kerropas miinustelija miksi mielestäsi taaperon paikka on päiväkoti, olisi mielenkiintoista kuulla.
- dfhahg
En ole se miinustelija mutta varmaankin siksi että vanhemmat voivat vetää lonkkaa ja joku muu hoitaa heidän lapsensa. Siis vanhempien etu, ei lapsen. Monet vanehmmat kuvittelevat myös että subjektiivinen päivähoito-oikeus on vanehmpien oikeus vapaasees. Sitähän se ei ole vaan tarve pitäisi olla lapsen ja oikeus lapsen, jolla on kotnona hounompi olla kuin hoidossa.
- ....
dfhahg kirjoitti:
En ole se miinustelija mutta varmaankin siksi että vanhemmat voivat vetää lonkkaa ja joku muu hoitaa heidän lapsensa. Siis vanhempien etu, ei lapsen. Monet vanehmmat kuvittelevat myös että subjektiivinen päivähoito-oikeus on vanehmpien oikeus vapaasees. Sitähän se ei ole vaan tarve pitäisi olla lapsen ja oikeus lapsen, jolla on kotnona hounompi olla kuin hoidossa.
Se mitä nämä vanhemmat eivät kuitenkaan tule ajatelleeksi on että nämä lapset joita "ei jakseta" hoitaa kasvavat, ja niin myös kasvavat ongelmat ja sitten ollaankin "helisemässä" kun koulu takkuilee ja elämän hallinta hukassa. Ei lapset ilman vanhempiaan kehity. Päiväkoti on huono vanhempi, Parhaimmillaan päiväkoti pystyy yhdessä vanhempien kanssa lasta tukemaan roikealla tavalla. Tämä on kuitenkin vielä erittäin harvinaista nykyisessä päiväkotihoidossa.
- ....
Onko todella niin että vanhemmat ovat sitä mieltä että päiväkoti alle kolmevuotiaalle ei ole stressin paikka, että lapsi todella siitä jotenkin hyötyisi enemmän kuin kotonaolosta äidin kanssa tai perhepäivähoidossa tutun ja turvallisen hoitajan kanssa. Toinen asia on tietenkin jos äiti ei todellakaan jaksa taaperoaan hoitaa silloin täytyy keksiä toiseksi paras vaihtoehto ja se ei ole päiväkotihoito. Tämä jatkuva päivähoidon ihannoiminen ja varhaiskasvatuksesta puhuminen taaperoiden kohdalla on kaikin puolin harhaan johtavaa ja mahdollistaa sekä yhteiskunnan että vanhempien taaperoiden laiminlyönnin
- no niin joo
Itselläni on 2,5-vuotias lapsi ja juuri tämän saman ongelman kanssa pähkäilen. Neuvolassa sanottiin jo 2-vuotistarkastuksessa, että olisi syytä alkaa käymään vähintään avoimessa päiväkodissa, jos et aio lastasi päiväkotiin laittaa. Että samanikäisiä kavereita tarvittaisiin.
- jokaine tyylillään
Minä mietin, että onko teillä kirjoittajilla jotka päiväkotia haukkuvat/kritisoivat kokemusta pienestä lapsesta päiväkodissa?
Minun poikani meni päiväkotiin alle vuoden ikäisenä ja on viihtynyt siellä alusta asti. Mitään merkkejä stressaantumisesta tms ei ole näkyvissä. Jo se että lapsi lähtee päiväkotiin mielellään ja juoksee leikkimään, eikä iltapäivällä kiirehdi kotiin vaan leikkisi mielellään päiväkodin pihalla kertoo mielestäni siitä että paikka on hänellä mieluinen. Olen itse 4pv/viikko töissä ja 3pv kotona. Vappapäivinä huomaan, että lapsi kaipaa seuraa ja virikkeitä enemmän kuin kotona on tarjota. Viihdymme silti hyvin myös kotona ja aion jatkaa vajaata työviikkoa vielä tulevaisuudessakin. Meidän kokemuksen perusteella päiväkoti on hyvä hoitopaikka, niitäkin on tietysti monenlaisia. Meillä kävi onni, että lapsi pääsi pieneen päiväkotiin, jossa kaikki hoitajat tuntevat lapsen.
Meillä ei ole kokemusta perhepäivähoidosta, joten en osaa sanoa onko se parempi vai huononpi. Minua perhepäivähoidossa epäilytti millainen hoitaja kohdalle olisi osunut, enkä sen takia halunnut edes harkita sitä hoitomuotoa. Meidän lahipuistossa käy perhepäivähoitaja lapsiryhmänsä kanssa, ja ainakaan hänen hoitoonsa en lastana haluaisi laittaa. Päiväkodissa voin luottaa, että lapsesta huolehditaan ja aina löytyy joku aikuinen joka "tulee lapsen kanssa toimeen" toisin kuin jos lapsi ja pehepäivähoitaja eivät ole toistensa "parhaita kavereita". - ehkä apua
Päiväkotien laadussa, miten siis pystyvät taaperoikäisen tarpeisiin vastaamaan, on suuria eroja. Suuria eroja on myös siinä miten pitkiä päiviä lapset hoidossa ovat. Nämä on keskeisiä asioita kun taaperon päiväkotihoitoa pohditaan.
Tosiasiat:
Taaperoikäinen sietää huonosti pitkiä eroja äidistä.
Taaperoikäinen tarvitsee jatkuvan turvallisen suhteen hoitajaan jolla myös kiinteä jatkuva suhde äitiin. Näin mahdollistuu äidin ja lapsen välisen kiintymyssuhteen säilyminen toimivana. Tämä on normaalin kehityksen tärkein ehto. Tässä kohtaa juuri liian usein häiriöt tapahtuvat kun äidin sensitiivisyys lapsen tarpeille häiriintyy. Riski tälle on suuri jos lapsia paljon ja aikuiset vaihtuu eikä riittävää merkitsevää lapsen asioiden pohdintaa päiväkodin ja kodin välillä ole. Siis riski häiriöille kasvaa ryhmähoidossa koska lapsi ei vielä kehityksellisesti valmis tähän hoitomuotoon. Kaikki eivät kärsi eivätkä samalla tavalla mutta riskit melkoisia.
Jos päiväkoti pystyy toiminnassaan huomioimaan nämä lapsen ja vanhempien erityistarpeet silloin riskit tietenkin vähenevät. Tätä nykyä kumminkin ei tunnu olevan taloudellisia eikä myöskään riittävästi tiedollisia edellytyksiä toteuttaa riittävän hyvää hoitoa taaperoikäisille päiväkodin puitteissa. - smile and sunshile
Suomalaisessa paivahoitokeskustelussa unohtuu aina se tosiasia, etta aitiyloma & koulunaloitusika eivat ole samoja muualla maailmassa. Keski-Eurooppalainen aitiysloma on 3-4 kk ja esim. Belgiassa koulu alkaa jo 2,5 vuotiaana. Hollannissa koulun aloitusika on 4 vuotta. Vaikka taalla mennaan paivahoitoon alla vuoden ikaisena ihmisista tuppaa tulemaan ihan taysipaisia ja tasapainoisia....
- ....
Ensinnäkin valtaosa alle kolmevuotiaista OECD maissa hoidetaan kotona joko äidin tai hoitajan toimesta. Vain varsin pieni prosentti taaperoista on kokopäivä hoidossa päiväkodeissa. Tässä Suomella on ennätys! Eikä pidä oikein paikkaansa että Suomalaiset lapset ja nuoret voisivat eritysen hyvin verrattuna muihin Europan maihin. Jopa kolmas osa lapsista tarvitsee erityisapua kouluiässä ja tämä määrä on ollut jatkuvassa kasvussa. Kyllä turvallisella varhaislapsuudella on merkittävä osuus lasten ja nuorten normaalissa kehityksessä.
- wethbxcb
Lue MLL: sivuilta, siellä sanotaan, että usein vasta 3-4-vuotias lapsi pystyy vastavuoroisiin rinnakkaisleikkeihin. Tämän jälkeen lapsi tarvitsee ikätovereita ja ns. ohjattua leikkitoimintaa, mutta ihanteellisinta olisi, että se olisi lyhyissä pätkissä, esim. 3-4h kerrallaan vain esim. 2-3 päivänä viikossa, ja miksi aina se päiväkoti on parasta sosiaalisaatiolle? Päiväkodeissa päivät ovat usein liian pitkiä ja ryhmät liian isoja, siksi esim. 3-5-vuotiaalle riittää hyvin myös kerhotoiminta, muskarit, puistoissa käymiset yms. Näennäisesti lapsi saattaa sopeutua 1-vuotiaana paremmin kuin "vanhempana", mutta se johtuu siitä, että lapsen kiintymyssuhteen kehittyminen omiin vanhempiinsa on vielä kesken (rakentuu ekojen 3 vuoden aikana) ja pieni taapero ei ymmärrä viel ajan määreitä, vaan saattaa kokea sen äärimmäisen stressaavana, kun ei tiedä, milloin äiti hänet hakee pois. Monesti näistä"päiväkotivauvoista" kasvaa näennäisesti ihan menestyviä uraputki-ihmisiä, mutta jotka ovat kaukana ns. tasapainoisista ja empatiaan, vastavuoroiseen rakkauteen kykenevistä ihmisistä. Et taatusti putoa mistään pois jos olet 3 vuotta kotona, tiedän yhdenkin sairaanhoitajan, joka hoiti lapsiaan 10 vuotta kotona ja silti pääsi vielä hoitajan töihinsä takaisin!
- smile and sunshine
Kuten sanottu Belgiassa (vapaehtoinen) koulu alkaa 2,5 vuoden iassa. Koulupaiva on 9 -15:30. Paivalla voi kayda kotona lounaalla. Paivaunia ei koulussa nukuta. Ja tasta aikaisesta sosiaalistamisesta huolimatta tai ehka juuri sen johdosta, paikalliset ihmiset ovat erittain tasapainoisia ja empaattisia. Taalla lapset ja nuoret kayttaytyvat ylipaansa paljon paremmin kuin Suomessa. Elamasta osataan nauttia ilman turhaa pingottamista, toisten tuomitsemista ja ryyppaamista. Jokaisen perheen ja lapen tarpeet ovat erilaiset, joten jokainen saakoon vapauden tehda valintansa itse ilman muiden ihmisten tuomitsevia sanoja.
- ....
Lapset ovat lähes kolmevuotiaita ja tavallisesti käyvät kotona lounaalla. Et kertonut miten pitkästä lounastauosta on kyse? Varmasti pari tuntia jos pitää kotiinkin ehtiä ja vielä syödä. Paljon inhimillisemmältä tuntuu kuin 1veen kymmentuntiset päiväkotipäivät isoissa lapsiryhmissä. Ei siellä teillä päin tarvitse ilmeisestikään asiasta mölyä pitää koska tuntuvat hyvin lapsensa hoitavan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Häiriköinti
Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as643202Askanmäessä Huippu esitys
Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna242978- 512872
- 562678
Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.582568Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)482540On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle532311Pohdinttavaksi
No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä782198- 692088
- 452082