Kiljun teko

Sabona

Oltais tässä kaverin kanssa alottamassa kiljua tekemään seuraavalla ohjeella:

-24l vettä
-4kg sokeria
-8pkt hiivaa

Käytössä on kannellinen ämpäri ilman vesilukkoa ja oikein tehty seos jätettäisiin käymään lämpimään varastoon n. viikoksi.

Osaakohan kukaan "expertti" kertoa, millainenkohan tästä olisi tulos...? Etenkin pelottaa, tuleeko hiivaa liikaa.

Pikaista vastausta pyydetään kiittäen!

15

26059

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • piimä

      Teidän kannattas laittaa ainaki turbohiivaa.sillä nimittäin tulee paljon parempaa..viikko on just hyvä aika antaa käydä..sit ku sörsselit on valmiit kannattaa tehdä silleen et pullotatte aineen ja joka 1,5 pulloon laitatte "kaulan" verran tiivistemehua(mehukatin eri maut on parhaita).Näin juoma maistuu PALJON paremmalta ja kännnit on luultavasti paljon antoisammat:)

      • kuningas-mulkku

        moro
        kun teen simaa on sokerin ja veden suhde aika samanlainen kuin kiljussa mutta kiljussa on paljon enemmän hiivaa, vaikuttaako hiivan määrä alkoholipitoisuuteen?


    • Resepti

      Purista munistasi niin kovaa kuin jaksat ja ala kiljua.

    • mie vaan

      kokemusta on ja ei kannat Kun juot n. 5 dl sitä yrjööt vaan ja et muista mitään ja aamulla yrjöttää..:/ ei hyvä..kannattaa ostaa alkosta tai jos ei oo rahaa niin ei kannata juoda ollenkaan.

    • Sabona

      ....itseasiassa tulipa sitä tehtyä ja hyvää tuli! :D pystyy juomaan jopa ilman lantrinkia enemmänkin kuin 5dl ja tulos näkyy kyllä kunnossa ;)

    • ensikertalainen

      tutustuin netissä kiljunteko ohjeisiin... Tuo sinun käyttämäsi määrä eli 8pkt hiivaa tuntuu hullulta kun vertaa mitä netissä muuten neuvottiin, nimittäin enintään 50grammaa eli yks paketti... miten voi olla mahdollista?

    • unknwn

      Pistitkö normaalia hiivaa vai turbo hiivaa?

    • michelin_

      25 litran kilju ohje selvällä suomen kielellä : 6-7 kg sokeria puhtaaseen sankoon, johon päälle 2 litraa mehua (miel. appelsiini) ja 5 litraa kädenlämpöstä vettä, jonka jälkeen hämmennetään kunnes sokeri liennut.. sitten päälle se kädenlämpönen vesi mikä siitä puuttuu (laskekoon jokainen itse), sen jälkeen 24tunnin pika/turbo hiiva päälle, joka sekoitetaan. Sitten vaan kansi päälle, ja kolme päivää kannattaa odotella laskeutumista ym... sit eikun juomaan.. ja kyllä kolisee.... :)

      • michelin_

        täällähän on varsinaisia kiljumestareita :) 8pkt hiivaa... justjoo. mäski ainenkin maistunee... :) jokkainen tavallaan...


      • .

        www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/tuoteuhkauksesta-kerrottiin-joulukortilla


    • homo

      8l vettä 1kg sokeria ja pari ruoka lusikallista turbo hiivaa

      • Anonyymi

        20L vettä , 6 Kg , Sokeria , pussi, Mestarin Pika Hiivaa.. Viis Vrk, ja ok!


    • nop93

      Työkalut:
      -kilju ämpäri jossa on suositeltavaa olla vesilukko
      -hiivaa. mieluusti super-hiivaa (haettavissa esim.viini liikkeestä)
      -hieman yli 20 litraa vettä
      -reilusti sokeria n.5 kiloa

      Itse valmistus:
      1.asenna ämpäri sopivaan koloon asunnossasi tai vie se metsän uumeniin jemmaan vihaisilta vanhemmilta. Kiljun tuoksu ei miellytä kaikkia, joten viisaana ihmisenä se kannattaa viedä semmoiseen paikkaan jossa haju ei haittaa. Jos ulkona on talvi tai muuten vaan kylmää ämpäriin voi rakentaa putken jonka toinen pää sijoitetaan ikkunan ulko puolelle vieden syntyvät kaasut ulos asunnostasi... tämä tapa on kokeiltu juttu.
      2.kaada sokerit ämpärin pohjalle.
      3.kaada n.30 C° asteinen vesi hiljalleen ämpäriin samalla sekoittaen että sokeri liukenee veteen.
      4.lisää super-hiiva

      vielä pari päivää että keitto on valmista...


      varoitus:
      Älä juo kiljua, jos haluat lähteä aamulla tallille ratsastamaan siskosi ponilla, koska kiljusta tulee armoton krapula. Tietenkin voit kännissä tukehtua oksennukseesi tai puukottaa kaveriasi keuhkoon! Joten varokaa kun riehutte "kiljussa", koska kilju pistää tekemään ihan hulluja juttuja. Kilju on elämäntapa...


      Pikkusatsi kiljua

      Tarvikkeet:
      1,5l cola-pullo

      Ainekset:
      1l vettä
      2dl sokeria
      2 teelusikallista pulla-hiivaa

      Valmistus:
      Laita 1l vähän yli kädenlämpöistä vettä pulloon, murenna hiiva hienoksi ja heitä sekaan. Lisää sokeri, hämmennä hetki ja sulje korkki mausta esim. appelsiinilla. Laita pullo johonkin huoneenlämpöiseen, pimeään komeroon piiloon äidiltä ja anna käydä n. 4-8 päivää...tulos on 6-16 prossaista kiljua!


      Isompi satsi kiljua

      Tarpeet:
      Kiljusanko , yleensä alle 30 litraa n. 25 litraa vettä
      kuutisen kiloa sokeria
      pussillinen pikahiivaa
      pari kolme litraa tiivistemehua, Ananas-greippi on parasta.
      pieni pullollinen sitruunatiivistettä

      1.Okei, ensiksi tarkista että tynnyrisi on suhtkoht puhdas.
      2.Kaada kaikki sokerit tynnyrin pohjalle.
      3.Lisää kuumaa vettä noin kymmenen litraa, ja hämmennä kunnes sokerit ovat liuenneet.
      4.Lisää mehu- ja sitruunatiivisteet.
      5.Sitten kaada loput vedet. Huolehdi että vesi on loppujen lopuksi alle 30-asteista.
      6.Kaada pikahiivapussien sisältö sankkoon.
      7.Laita kansi sankon päälle ja ravista.

      Keitos rupeaa rupluttamaan parin tunnin sisällä melko voimakkaasti. Ei tarvitse peljätä. Aarre on valmista viiden päivän kuluttua, tosin kolmen päivän kuluttua kilju on jo noin kymmenen prosenttista päätyen noin kuuteentoista viidentenä päivänä. Ei se ehkä mitään kaunista tässä vaiheessa ole, joten herkuttelijoiden kannattaa ehkä kirkastaa koko satsi. Tähän menee muutamia tuskallisen pitkiä päiviä, jolloin kilju lapotaan sankosta toiseen pari kertaa.

      Ei sitten muuta kuin nauttimaan, ja muistakaa: EI SE MIESTÄ PAHENNA. ONNEA!!


      Appelsiini Sitruuna kilju

      Teko-ohje
      10 L Vettä
      2 Kg Sokeria
      7 Appesiinia
      3 Sitruunaa
      2 Hiivan palaa

      1. Vaihe Ota vettä joka on n.38 asteista ja laita siihen sokeri sekottaen.
      2. Vaihe Viipaloi Appelsiinit ja Sitruunat ja pistä ne sokeriveteen.
      3. Vaihe Pistä hiiva veteen puristaen sitä kädessä.

      TIEDÄ. Pikahiivalla tulee 3 - 4 päivässä valmista. Kaljahiivalla tulee valmista yhdessä viikossa. Pullahiivalla tulee valmista kahdessa viikossa.


      Omena kilju

      Ainekset:
      12 g kuivahiivaa
      1 kg sokeria
      6 litraa vettä
      2-3 omenaa

      Valmistus:
      Kaada ämpäriin 6 litraa n. 35-50 celsiusta lämmintä vettä. Kuori ja viipaloi omenat ja viskaa ne ämpäriin. Kaada ämpäriin puoli pussia sokeria (0.5kg), ja sekoita poikaa. Ripottele hiiva seokseen ja pistä jonkunlainen liina ämpärin päälle niin, että ilma kuitenkin pääsee hyvin kiertämään ämpärissä. Vie ämpäri niin lämpimään paikkaan kuin vaan mahdollista, mutta ei kuitenkaan yli 50 celsiukseen. Jos paikka jossa kiljut ovat on kylmä suositeltavaa olisi että ämpärin ympärille kiedottaisiin pari pyyhettä. Sijoitettaessasi ämpäriä muista että kilju rupeaa tuoksumaan käymisen aikana ja, että siitä syntyy myös hiilidioksidia, joten tuuletuksesta olisi huolehdittava. Anna käydä jonkinlainen liina lepsusti ämpärin päällä noin 4 päivää, jonka aikana lisäät loput 0.5kg (puolipussia) sokeria. Sen jälkeen anna käydä 5 vuorokautta kansi suhtkoht tiiviisti ämpärin päällä. Sen jälkeen ota mausteet pois ämpäristä ja pullota. Pistä pullot tiiviisti kiinni jotta hiiva erottuisi vedestä. Kun hiiva on erottunut vedestä suodata kilju (k.s Kiljun keittokirja) ja NAUTI

      VAROITUS : Kilju saattaa käymis vaiheessa ruveta haisemaan, joten pistä se paikkaan jossa haju ei haittaa


      Paljon kiljua

      Valmistus
      Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.
      Astiaan kaadetaan:
      4 kg ohramaltaita
      20 g magnesiumsuflaattia
      60 g diammoniumfosfaattia
      1 kg ruismaltaita
      60 g humalaa
      8 kg glukoosia
      2 prk siirappia
      20 l kiehuvaa vettä
      Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia.

      Tämän jälkeen astia täytetään kylmällä vedellä 70 litraan asti.

      1.Haaleaan veteen liuotetaan useita (n. 4-8) paketteja hiivaa, jotka kaadetaan astiaan. Astiaa sekoitetaan jälleen huolellisesti ja asetetaan kansi kiinni. Vastoin elokuvan ohjeita vesilukkoa ei pidä tiivistää steariinilla, koska se kutistuu jähmettyessään. Sen sijaan sinitarra on hyvä vaihtoehto, jos käytettävissä ei ole kunnollista kumitiivistettä.
      2.Kun käyminen näyttää pysähtyneen, lisätään toiset 8 kg glukoosia, sekoitetaan, ja taas poika porisee.
      3.Käymisen aikana syntyy suunnaton määrä hiilidioksidia, joka on syytä johtaa esim. naapurien riemuksi.
      4.Käymisen lopulta pysähdyttyä lisätään vielä 20 g tanniinia, joka nopeuttaa kiljun kirkastumista sekä lievittää mahdollisia vatsaoireita.
      5.Kun kilju on kirkasta, se pullotetaan. Muista varoa pohjalla olevaa mäskiä!

      Tarvikkeet: 30 l vesilukollinen saavi, lappo, 30 l edestä kanistereita, lappo, siivilä ja hypokloriittia.

      Valmistusaineet: 10 sitruunaa, 10 kg sokeria tai mieluummin kalliimpaa panimosokeria, leivinhiivaa tai superhiivaa.

      Aloita desinfioimalla ja pesemällä saavi huolellisesti käyttäen hypokloriittia ja huuhteluun kuumaa vettä. Laita sen jälkeen hiiva "heräämään" juomalasiin, johon laitetaan 1 pss. hiivaa, 1 tl panimosokeria ja huoneenlämpöistä vettä noin tunniksi. Sillä välin täytät saavin (vain 25 l merkkiin asti, ei ylitäyteen) huoneenlämpöisellä vedellä ja kaadat sekaan panimosokerit. Viipaloi sitruunat ja heitä palaset, niin hedelmäliha kuin kuoretkin, veteen. Kun hiiva on "herännyt" ja lasissa oleva liemi alkaa kuplia, se kaadetaan myös veteen. Tämän jälkeen laitetaan kansi ja vesilukko paikalleen. Annetaan käydä sokerin määrästä riippuen 3-5 viikkoa, joka tapauksessa ainakin siihen asti, että vesilukosta ei sanottavammin enää tule kuplia läpi. Sen jälkeen saavi nostetaan pöydälle, sitruunanpalat ja muu pinnalla oleva ylimääräinen aines siivilöidään pois ja kilju lapotaan kanistereihin. Kanisterit kannattaa sen jälkeen sulkea korkeilla ja laittaa johonkin lämpimään ja pimeään kaappiin kypsytystä ja kirkastumista varten. Saavi on desinfioitava tämän jälkeen huolellisesti! Aika ajoin on tarkkailtava, ettei kanistereihin muodostu hiilihapon painetta ja jos muodostuu (= olit liian hätäinen lappohommien aloittamisessa!), täytyy painetta päästää pois varovasti silloin tällöin. Kun kilju on kypsynyt kanistereissa noin 3-4 viikkoa, voi kanistereita varovasti yksi kerrallaan laittaa aina jääkaappiin jäähtymään ja nauttia kylmänä. Saavista kannattaa kaataa varovasti, ettei saa kaikkea hiivamoskaa sekaan. Hyvän kiljun tekeminen vaatii siis noin kaksi kuukautta, joskin maku saattaa siitä huolimatta olla monille liian "hienostunut". Olennaista on se, että homma on taitolaji eikä ole tarkoitettu deekujen sähläilyksi ;-) Sanomattakin lienee selvää, että tyhjentyneet kanisterit tulee desinfioida välittömästi ja huolella, koska epäpuhtaat kanisterit alkavat helposti kerätä hiivan lisäksi muutakin homesienikasvustoa ja haista todella pahalle.


      Perinteinen vesi-hiiva-sokeri -kilju

      Tarpeet:
      Kiljusaavi, yleensä alle 30 litraa ( kansi ja ilmalukko)
      25-30 litraa vettä
      Kuusi kiloa hienoa sokeria
      Pussillinen pikahiivaa (Mistä vaan marketista tai viiniliikkeestä, _ei tavallista hiivaa_!)

      Valmistus:
      Ensiksi tarkista että saavi on puhdas. (Pese vaikka tiskiharjalla ja Fairylla, myös kansi ja ilmalukko. Huuhtele hyvin!) Kaada kaikki sokerit (6 kg) tynnyrin pohjalle. Lisää kuumaa vettä noin kymmenen litraa, ja hämmennä kunnes sokerit ovat liuenneet. Lisää haaleaa vettä niin, ettei saaviin jää turhaa tyhjää tilaa. Huolehdi että vesi on loppujen lopuksi alle 30-asteista, muuten hiiva "kuolee", eikä kilju ala käymään! Kaada pikahiivapussin sisältö sankkoon. Sekoita. Laita kansi saavin päälle, lisää ilmalukkoon tilkka vettä ja anna olla huoneen lämmössä.

      Keitos alkaa käymään parin tunnin sisällä melko voimakkaasti. Noin viiden päivän kuluttua käyminen on lakannut kokonaan ja sinulla on 30 litraa 17% kiljua! Tässä vaiheessa kilju on täysin juotavissa, mutta jos maltat vielä muutama päivää, niin hiiva laskeutuu saavin pohjalle ja kiljusta tulee täysin kirkasta kuninkaiden juomaa. Sitten ei muuta kuin maistelemaan!


      Hiivaton appelsiinimehu -kilju

      Tarpeet:
      10 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
      6 kg hienoa sokeria
      10 litraa vettä
      25 litran astia

      Valmistus:
      1. Tuoremehutölkit laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
      2. Astiaan laitetaan 10 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokerit. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
      3. Jäätyneet mehupurkit otetaan pakkasesta 4. Tölkkien päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
      5. Jäätyneet mehukalikat (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
      6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
      7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

      Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


      Peinteinen Suomi -kilju

      Valmistus: Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.

      Astiaan kaadetaan:
      4 kg ohramaltaita
      20 g magnesiumsuflaattia
      60 g diammoniumfosfaattia
      1 kg ruismaltaita
      60 g humalaa
      8 kg glukoosia
      2 prk siirappia
      20 l kiehuvaa vettä
      Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia.

    • elinkautisen pöö

      kun tulee vedettyä epäpuhdasta kakkaa ja rassaa kaverinsa kuinkas sitte suu pannahan

    • kuvaannaurattaa

      "Peinteinen Suomi -kilju

      Valmistus: Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.

      Astiaan kaadetaan:
      4 kg ohramaltaita
      20 g magnesiumsuflaattia
      60 g diammoniumfosfaattia
      1 kg ruismaltaita
      60 g humalaa
      8 kg glukoosia
      2 prk siirappia
      20 l kiehuvaa vettä
      Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia."

      :D :D :D :D :D :D :D haa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa :D :D :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      21
      2636
    2. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      29
      2272
    3. 148
      2254
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      53
      2150
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      21
      1752
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      388
      1627
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      96
      1566
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      289
      1447
    9. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      13
      1399
    10. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      132
      1389
    Aihe