Kiljun teko

Sabona

Oltais tässä kaverin kanssa alottamassa kiljua tekemään seuraavalla ohjeella:

-24l vettä
-4kg sokeria
-8pkt hiivaa

Käytössä on kannellinen ämpäri ilman vesilukkoa ja oikein tehty seos jätettäisiin käymään lämpimään varastoon n. viikoksi.

Osaakohan kukaan "expertti" kertoa, millainenkohan tästä olisi tulos...? Etenkin pelottaa, tuleeko hiivaa liikaa.

Pikaista vastausta pyydetään kiittäen!

17

27698

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • piimä

      Teidän kannattas laittaa ainaki turbohiivaa.sillä nimittäin tulee paljon parempaa..viikko on just hyvä aika antaa käydä..sit ku sörsselit on valmiit kannattaa tehdä silleen et pullotatte aineen ja joka 1,5 pulloon laitatte "kaulan" verran tiivistemehua(mehukatin eri maut on parhaita).Näin juoma maistuu PALJON paremmalta ja kännnit on luultavasti paljon antoisammat:)

      • kuningas-mulkku

        moro
        kun teen simaa on sokerin ja veden suhde aika samanlainen kuin kiljussa mutta kiljussa on paljon enemmän hiivaa, vaikuttaako hiivan määrä alkoholipitoisuuteen?


    • Resepti

      Purista munistasi niin kovaa kuin jaksat ja ala kiljua.

    • mie vaan

      kokemusta on ja ei kannat Kun juot n. 5 dl sitä yrjööt vaan ja et muista mitään ja aamulla yrjöttää..:/ ei hyvä..kannattaa ostaa alkosta tai jos ei oo rahaa niin ei kannata juoda ollenkaan.

    • Sabona

      ....itseasiassa tulipa sitä tehtyä ja hyvää tuli! :D pystyy juomaan jopa ilman lantrinkia enemmänkin kuin 5dl ja tulos näkyy kyllä kunnossa ;)

    • ensikertalainen

      tutustuin netissä kiljunteko ohjeisiin... Tuo sinun käyttämäsi määrä eli 8pkt hiivaa tuntuu hullulta kun vertaa mitä netissä muuten neuvottiin, nimittäin enintään 50grammaa eli yks paketti... miten voi olla mahdollista?

    • unknwn

      Pistitkö normaalia hiivaa vai turbo hiivaa?

    • michelin_

      25 litran kilju ohje selvällä suomen kielellä : 6-7 kg sokeria puhtaaseen sankoon, johon päälle 2 litraa mehua (miel. appelsiini) ja 5 litraa kädenlämpöstä vettä, jonka jälkeen hämmennetään kunnes sokeri liennut.. sitten päälle se kädenlämpönen vesi mikä siitä puuttuu (laskekoon jokainen itse), sen jälkeen 24tunnin pika/turbo hiiva päälle, joka sekoitetaan. Sitten vaan kansi päälle, ja kolme päivää kannattaa odotella laskeutumista ym... sit eikun juomaan.. ja kyllä kolisee.... :)

      • michelin_

        täällähän on varsinaisia kiljumestareita :) 8pkt hiivaa... justjoo. mäski ainenkin maistunee... :) jokkainen tavallaan...


      • .

        www.nelonen.fi/uutiset/kotimaa/tuoteuhkauksesta-kerrottiin-joulukortilla


    • homo

      8l vettä 1kg sokeria ja pari ruoka lusikallista turbo hiivaa

      • Anonyymi

        20L vettä , 6 Kg , Sokeria , pussi, Mestarin Pika Hiivaa.. Viis Vrk, ja ok!


    • nop93

      Työkalut:
      -kilju ämpäri jossa on suositeltavaa olla vesilukko
      -hiivaa. mieluusti super-hiivaa (haettavissa esim.viini liikkeestä)
      -hieman yli 20 litraa vettä
      -reilusti sokeria n.5 kiloa

      Itse valmistus:
      1.asenna ämpäri sopivaan koloon asunnossasi tai vie se metsän uumeniin jemmaan vihaisilta vanhemmilta. Kiljun tuoksu ei miellytä kaikkia, joten viisaana ihmisenä se kannattaa viedä semmoiseen paikkaan jossa haju ei haittaa. Jos ulkona on talvi tai muuten vaan kylmää ämpäriin voi rakentaa putken jonka toinen pää sijoitetaan ikkunan ulko puolelle vieden syntyvät kaasut ulos asunnostasi... tämä tapa on kokeiltu juttu.
      2.kaada sokerit ämpärin pohjalle.
      3.kaada n.30 C° asteinen vesi hiljalleen ämpäriin samalla sekoittaen että sokeri liukenee veteen.
      4.lisää super-hiiva

      vielä pari päivää että keitto on valmista...


      varoitus:
      Älä juo kiljua, jos haluat lähteä aamulla tallille ratsastamaan siskosi ponilla, koska kiljusta tulee armoton krapula. Tietenkin voit kännissä tukehtua oksennukseesi tai puukottaa kaveriasi keuhkoon! Joten varokaa kun riehutte "kiljussa", koska kilju pistää tekemään ihan hulluja juttuja. Kilju on elämäntapa...


      Pikkusatsi kiljua

      Tarvikkeet:
      1,5l cola-pullo

      Ainekset:
      1l vettä
      2dl sokeria
      2 teelusikallista pulla-hiivaa

      Valmistus:
      Laita 1l vähän yli kädenlämpöistä vettä pulloon, murenna hiiva hienoksi ja heitä sekaan. Lisää sokeri, hämmennä hetki ja sulje korkki mausta esim. appelsiinilla. Laita pullo johonkin huoneenlämpöiseen, pimeään komeroon piiloon äidiltä ja anna käydä n. 4-8 päivää...tulos on 6-16 prossaista kiljua!


      Isompi satsi kiljua

      Tarpeet:
      Kiljusanko , yleensä alle 30 litraa n. 25 litraa vettä
      kuutisen kiloa sokeria
      pussillinen pikahiivaa
      pari kolme litraa tiivistemehua, Ananas-greippi on parasta.
      pieni pullollinen sitruunatiivistettä

      1.Okei, ensiksi tarkista että tynnyrisi on suhtkoht puhdas.
      2.Kaada kaikki sokerit tynnyrin pohjalle.
      3.Lisää kuumaa vettä noin kymmenen litraa, ja hämmennä kunnes sokerit ovat liuenneet.
      4.Lisää mehu- ja sitruunatiivisteet.
      5.Sitten kaada loput vedet. Huolehdi että vesi on loppujen lopuksi alle 30-asteista.
      6.Kaada pikahiivapussien sisältö sankkoon.
      7.Laita kansi sankon päälle ja ravista.

      Keitos rupeaa rupluttamaan parin tunnin sisällä melko voimakkaasti. Ei tarvitse peljätä. Aarre on valmista viiden päivän kuluttua, tosin kolmen päivän kuluttua kilju on jo noin kymmenen prosenttista päätyen noin kuuteentoista viidentenä päivänä. Ei se ehkä mitään kaunista tässä vaiheessa ole, joten herkuttelijoiden kannattaa ehkä kirkastaa koko satsi. Tähän menee muutamia tuskallisen pitkiä päiviä, jolloin kilju lapotaan sankosta toiseen pari kertaa.

      Ei sitten muuta kuin nauttimaan, ja muistakaa: EI SE MIESTÄ PAHENNA. ONNEA!!


      Appelsiini Sitruuna kilju

      Teko-ohje
      10 L Vettä
      2 Kg Sokeria
      7 Appesiinia
      3 Sitruunaa
      2 Hiivan palaa

      1. Vaihe Ota vettä joka on n.38 asteista ja laita siihen sokeri sekottaen.
      2. Vaihe Viipaloi Appelsiinit ja Sitruunat ja pistä ne sokeriveteen.
      3. Vaihe Pistä hiiva veteen puristaen sitä kädessä.

      TIEDÄ. Pikahiivalla tulee 3 - 4 päivässä valmista. Kaljahiivalla tulee valmista yhdessä viikossa. Pullahiivalla tulee valmista kahdessa viikossa.


      Omena kilju

      Ainekset:
      12 g kuivahiivaa
      1 kg sokeria
      6 litraa vettä
      2-3 omenaa

      Valmistus:
      Kaada ämpäriin 6 litraa n. 35-50 celsiusta lämmintä vettä. Kuori ja viipaloi omenat ja viskaa ne ämpäriin. Kaada ämpäriin puoli pussia sokeria (0.5kg), ja sekoita poikaa. Ripottele hiiva seokseen ja pistä jonkunlainen liina ämpärin päälle niin, että ilma kuitenkin pääsee hyvin kiertämään ämpärissä. Vie ämpäri niin lämpimään paikkaan kuin vaan mahdollista, mutta ei kuitenkaan yli 50 celsiukseen. Jos paikka jossa kiljut ovat on kylmä suositeltavaa olisi että ämpärin ympärille kiedottaisiin pari pyyhettä. Sijoitettaessasi ämpäriä muista että kilju rupeaa tuoksumaan käymisen aikana ja, että siitä syntyy myös hiilidioksidia, joten tuuletuksesta olisi huolehdittava. Anna käydä jonkinlainen liina lepsusti ämpärin päällä noin 4 päivää, jonka aikana lisäät loput 0.5kg (puolipussia) sokeria. Sen jälkeen anna käydä 5 vuorokautta kansi suhtkoht tiiviisti ämpärin päällä. Sen jälkeen ota mausteet pois ämpäristä ja pullota. Pistä pullot tiiviisti kiinni jotta hiiva erottuisi vedestä. Kun hiiva on erottunut vedestä suodata kilju (k.s Kiljun keittokirja) ja NAUTI

      VAROITUS : Kilju saattaa käymis vaiheessa ruveta haisemaan, joten pistä se paikkaan jossa haju ei haittaa


      Paljon kiljua

      Valmistus
      Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.
      Astiaan kaadetaan:
      4 kg ohramaltaita
      20 g magnesiumsuflaattia
      60 g diammoniumfosfaattia
      1 kg ruismaltaita
      60 g humalaa
      8 kg glukoosia
      2 prk siirappia
      20 l kiehuvaa vettä
      Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia.

      Tämän jälkeen astia täytetään kylmällä vedellä 70 litraan asti.

      1.Haaleaan veteen liuotetaan useita (n. 4-8) paketteja hiivaa, jotka kaadetaan astiaan. Astiaa sekoitetaan jälleen huolellisesti ja asetetaan kansi kiinni. Vastoin elokuvan ohjeita vesilukkoa ei pidä tiivistää steariinilla, koska se kutistuu jähmettyessään. Sen sijaan sinitarra on hyvä vaihtoehto, jos käytettävissä ei ole kunnollista kumitiivistettä.
      2.Kun käyminen näyttää pysähtyneen, lisätään toiset 8 kg glukoosia, sekoitetaan, ja taas poika porisee.
      3.Käymisen aikana syntyy suunnaton määrä hiilidioksidia, joka on syytä johtaa esim. naapurien riemuksi.
      4.Käymisen lopulta pysähdyttyä lisätään vielä 20 g tanniinia, joka nopeuttaa kiljun kirkastumista sekä lievittää mahdollisia vatsaoireita.
      5.Kun kilju on kirkasta, se pullotetaan. Muista varoa pohjalla olevaa mäskiä!

      Tarvikkeet: 30 l vesilukollinen saavi, lappo, 30 l edestä kanistereita, lappo, siivilä ja hypokloriittia.

      Valmistusaineet: 10 sitruunaa, 10 kg sokeria tai mieluummin kalliimpaa panimosokeria, leivinhiivaa tai superhiivaa.

      Aloita desinfioimalla ja pesemällä saavi huolellisesti käyttäen hypokloriittia ja huuhteluun kuumaa vettä. Laita sen jälkeen hiiva "heräämään" juomalasiin, johon laitetaan 1 pss. hiivaa, 1 tl panimosokeria ja huoneenlämpöistä vettä noin tunniksi. Sillä välin täytät saavin (vain 25 l merkkiin asti, ei ylitäyteen) huoneenlämpöisellä vedellä ja kaadat sekaan panimosokerit. Viipaloi sitruunat ja heitä palaset, niin hedelmäliha kuin kuoretkin, veteen. Kun hiiva on "herännyt" ja lasissa oleva liemi alkaa kuplia, se kaadetaan myös veteen. Tämän jälkeen laitetaan kansi ja vesilukko paikalleen. Annetaan käydä sokerin määrästä riippuen 3-5 viikkoa, joka tapauksessa ainakin siihen asti, että vesilukosta ei sanottavammin enää tule kuplia läpi. Sen jälkeen saavi nostetaan pöydälle, sitruunanpalat ja muu pinnalla oleva ylimääräinen aines siivilöidään pois ja kilju lapotaan kanistereihin. Kanisterit kannattaa sen jälkeen sulkea korkeilla ja laittaa johonkin lämpimään ja pimeään kaappiin kypsytystä ja kirkastumista varten. Saavi on desinfioitava tämän jälkeen huolellisesti! Aika ajoin on tarkkailtava, ettei kanistereihin muodostu hiilihapon painetta ja jos muodostuu (= olit liian hätäinen lappohommien aloittamisessa!), täytyy painetta päästää pois varovasti silloin tällöin. Kun kilju on kypsynyt kanistereissa noin 3-4 viikkoa, voi kanistereita varovasti yksi kerrallaan laittaa aina jääkaappiin jäähtymään ja nauttia kylmänä. Saavista kannattaa kaataa varovasti, ettei saa kaikkea hiivamoskaa sekaan. Hyvän kiljun tekeminen vaatii siis noin kaksi kuukautta, joskin maku saattaa siitä huolimatta olla monille liian "hienostunut". Olennaista on se, että homma on taitolaji eikä ole tarkoitettu deekujen sähläilyksi ;-) Sanomattakin lienee selvää, että tyhjentyneet kanisterit tulee desinfioida välittömästi ja huolella, koska epäpuhtaat kanisterit alkavat helposti kerätä hiivan lisäksi muutakin homesienikasvustoa ja haista todella pahalle.


      Perinteinen vesi-hiiva-sokeri -kilju

      Tarpeet:
      Kiljusaavi, yleensä alle 30 litraa ( kansi ja ilmalukko)
      25-30 litraa vettä
      Kuusi kiloa hienoa sokeria
      Pussillinen pikahiivaa (Mistä vaan marketista tai viiniliikkeestä, _ei tavallista hiivaa_!)

      Valmistus:
      Ensiksi tarkista että saavi on puhdas. (Pese vaikka tiskiharjalla ja Fairylla, myös kansi ja ilmalukko. Huuhtele hyvin!) Kaada kaikki sokerit (6 kg) tynnyrin pohjalle. Lisää kuumaa vettä noin kymmenen litraa, ja hämmennä kunnes sokerit ovat liuenneet. Lisää haaleaa vettä niin, ettei saaviin jää turhaa tyhjää tilaa. Huolehdi että vesi on loppujen lopuksi alle 30-asteista, muuten hiiva "kuolee", eikä kilju ala käymään! Kaada pikahiivapussin sisältö sankkoon. Sekoita. Laita kansi saavin päälle, lisää ilmalukkoon tilkka vettä ja anna olla huoneen lämmössä.

      Keitos alkaa käymään parin tunnin sisällä melko voimakkaasti. Noin viiden päivän kuluttua käyminen on lakannut kokonaan ja sinulla on 30 litraa 17% kiljua! Tässä vaiheessa kilju on täysin juotavissa, mutta jos maltat vielä muutama päivää, niin hiiva laskeutuu saavin pohjalle ja kiljusta tulee täysin kirkasta kuninkaiden juomaa. Sitten ei muuta kuin maistelemaan!


      Hiivaton appelsiinimehu -kilju

      Tarpeet:
      10 litran tölkkiä appelsiini-tuoremehua. Nimenomaan täysmehua, ei vesilantrinkia.
      6 kg hienoa sokeria
      10 litraa vettä
      25 litran astia

      Valmistus:
      1. Tuoremehutölkit laitetaan pakkastimeen tai viedään ulos pakkaseen. Sisällön annetaan jäätyä "mehukalikaksi", tähän menee pari päivää.
      2. Astiaan laitetaan 10 litraa vettä ja siihen sekoitetaan sokerit. HUOM. hiivaa ei tarvita!!
      3. Jäätyneet mehupurkit otetaan pakkasesta 4. Tölkkien päällykset kuoritaan pois. (tai ainetaan mehun sulaa, tärkeintä että mehu on jossain vaiheessa jäätynyt)
      5. Jäätyneet mehukalikat (tai sulanut mehu) pudotetaan astiaan.
      6. Sitten vaan ilmalukollinen kansi päälle ja muhimaan.
      7. Aineen annetaan käydä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja taikajuoma on valmis.

      Haju voi olla paha (miksi helvetissä näitä pitäis haistella!?!), mutta maku on omalla tavallaan "appelsiinimehu-vodkahtava." Ja prosentteja joku 15-16.


      Peinteinen Suomi -kilju

      Valmistus: Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.

      Astiaan kaadetaan:
      4 kg ohramaltaita
      20 g magnesiumsuflaattia
      60 g diammoniumfosfaattia
      1 kg ruismaltaita
      60 g humalaa
      8 kg glukoosia
      2 prk siirappia
      20 l kiehuvaa vettä
      Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia.

    • elinkautisen pöö

      kun tulee vedettyä epäpuhdasta kakkaa ja rassaa kaverinsa kuinkas sitte suu pannahan

    • kuvaannaurattaa

      "Peinteinen Suomi -kilju

      Valmistus: Tarvitaan n. 75 l:n vetoinen ilmatiivillä kannella suljettava käymisastia, jonka kannessa on reikä ilmalukkoa varten.

      Astiaan kaadetaan:
      4 kg ohramaltaita
      20 g magnesiumsuflaattia
      60 g diammoniumfosfaattia
      1 kg ruismaltaita
      60 g humalaa
      8 kg glukoosia
      2 prk siirappia
      20 l kiehuvaa vettä
      Sekoitetaan ja annetaan mäskäytyä kaksi tuntia."

      :D :D :D :D :D :D :D haa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa haaa :D :D :D

    • Anonyymi

      Sokeria kannattaa pistää paljon eikä juuri ja juuri riittävästi.
      Esim 30l astiaan aina vähintään 7kg sokeria.

      Koska A on yhä edelleen niin että sokeri on se alkoholi %

    • Anonyymi

      Sokeria ei voi olla koskaan liikaa. Itse tehnyt niin että aina vähintään 6kg ja 30l setti.
      Paitsi olen välillä tehnyt tarkoituksella miedompaa viiniä jolloin olen halunnut maksimissaan 10-12% tällöin en ole laittanut kuin 5kg sokeria.
      Tosiaan jos haluaa sen hiivan maksimit saada irti niin 7-8kg 30l astiassa
      Olen tehnyt sellaisella missä lukee vain turbo hiiva muuten hyvä mutta hiiva jää ärsyttävän olomuodon omaavaksi juomaan lillumaan.
      Mestarin 24h on hyvä mutta värjää kaikki juomat valkeaksi vaikka olisi kuinka paljon mitä tahansa seassa niin se kyllä valkaisee.
      Power hiiva on kaikista parhain mitä kokeillut. Se jaksaa tosi hyvin käyttää 7kg 25l vettä lisäksi ei jätä perinteistä pikahiivan makua ja laskeutuu hyvin. Salama ei ole hyvä eikä huono mutta sillä kestää kaikista pisimpään mitä kokeillut aina vähintään 5vrk käy täysiä kun muut käy aina vain kovasti ensimmäiset 3vrk.
      Eräs hyvä ja erinomaisen makuinen resepti on helppo tehdä.
      5kpl niitä sitruuna tiiviste pulloja pieniä siis. 25l vettä ja 7kg sokeria.
      Maistuu etäisesti lonkerolle. Tee on kanssa erinomainen mutta niitä pitää olla paljon seassa ainakin 100kpl.
      Paras mitä olen tehnyt on sellainen kuin.

      3kg banaania
      3kg päärynää
      3kg omenaa

      Omenat kuorittuna ja silputtuna sekaan. Banaani kans kuorittu ja halkaistu pieniin osiin (ei liian pieniin). Päärynä kans osiin.

      Tuo sai kehuja viime kesänä kun tein. Tuota ei kaupan pika hiivalla vaan netistä ostetulla viini hiivalla missä käymis aika oli 10vrk.

      Annoin olla kaksi viikkoa. Tosi kesäinen ja hyvä juoma oli makea ja erittäin hyvää kylmänä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      180
      2065
    2. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      163
      1801
    3. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      46
      1756
    4. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      123
      1493
    5. Liian paljon hylättyjä ääniä

      Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus
      Maailman menoa
      158
      1274
    6. Ikäero suhteessa

      Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia
      Parisuhde
      56
      1234
    7. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      59
      1032
    8. Ärsyttää et olet

      Niin välinpitämätön suhteeni
      Ikävä
      70
      959
    9. Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat

      Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P
      Ähtäri
      27
      942
    10. Tämä Kuhmon valtuusto

      Pöh, sanon minä.
      Kuhmo
      15
      919
    Aihe