Sakkeus kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen

Raamattu (U.T.)

Ja hän tuli Jerikon kaupunkiin ja kulki sen läpi.
Ja katso, siellä oli mies, nimeltä Sakkeus; ja hän oli publikaanien päämies ja oli rikas.

Ja hän koetti saada nähdä Jeesusta, kuka hän oli, mutta ei voinut kansalta, kun oli varreltansa vähäinen.

Niin hän juoksi edelle ja nousi metsäviikunapuuhun nähdäkseen hänet, sillä Jeesus oli kulkeva siitä ohitse.

Ja tultuaan sille paikalle Jeesus katsahti ylös ja sanoi hänelle: "Sakkeus, tule nopeasti alas, sillä tänään minun pitää oleman sinun huoneessasi".
Ja hän tuli nopeasti alas ja otti hänet iloiten vastaan.

Ja sen nähdessään kaikki nurisivat sanoen: "Syntisen miehen luokse hän meni majailemaan".

Mutta Sakkeus astui esiin ja sanoi Herralle: "Katso, Herra, puolet omaisuudestani minä annan köyhille, ja jos joltakulta olen jotakin petoksella ottanut, niin annan nelinkertaisesti takaisin".
Niin Jeesus sanoi hänestä: "Tänään on pelastus tullut tälle huoneelle, koska hänkin on Aabrahamin poika;
sillä Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan sitä, mikä kadonnut on".

http://www.evl.fi/raamattu/1933,38/Luuk.19.html

5

477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maruanne*

      Kertomuksessa Sakkeuksesta tulee mieleen eräitä seikkoja. Ensinnäkin, Sakkeus oli

      a) vihattu. Hän oli verovirkailija, ja hän "kiskoi" veroja enemmän kuin olisi ollut tarpeen, koska hän otti osan "omaan pussiinsa." Hän oli siis epärehellinen eikä kansan suosiossa.

      b) syntinen. Kohdassa a kerrotun mukaan, epärehellisyyden vuoksi.

      c) rikas. Hän oli rikastunut epärehellisyydellä.

      d) pienen kokoinen. Hän oli niin pieni, että ei olisi nähnyt Jeesusta,ellei olisi kiivennyt puuhun.

      e) ei tuntenut Jeesusta. Mutta oli kuullut puhuttavan Jeesuksesta.

      f) uskoi Jeesukseen kaiken sen perusteella ja niiden ihmetekojen perusteella, mitä oli kuullut Jeesuksen tekevän.

      Ylläolevan mukaan tiedämme jo paljon Sakkeuksesta. Mutta siitä ei vielä käy ilmi se tärkein, eli se, että Jeesus oli Sakkeuksen VIIMEINEN TOIVO.

      Sakkeus oli jo menettänyt kaiken muun, mikä Sakkeuksen tapauksessa tarkoittaa, että hän oli menettänyt ihmisten luottamuksen, joka oli silloin ja on tänäänkin tärkeämpää kuin mitkään rahat ja tavarat. Jos luottamus ja kunnia on mennyt, mitä millään on enää väliä, näin ihminen ajattelee. Mutta aina ihmisellä on uusi mahdollisuus.

      Me ihmiset saatamme huolimattomilla puheillamme ja kirjoituksillammekin joskus leimata toisen ihmisen ja viedä hänen maineensa. Mitä se maksaa kyseiselle henkilölle? Sen tietää silloin, kun se on mennyt henkilöltä itseltään. Pitää olla varovainen ja tarkka siitä, millaista juttua toisesta levittää. Sanottuja sanoja ja varsinkaan kirjoitettuja sanoja ei saa takaisin ja ne paisuvat kateellisten ihmisten suissa ja ajatuksissa! Tässä meillä kaikilla on oppimista.

      Sakkeuksestakin oli puhuttu paljon pahaa. Hänen maineensa ja kunniansa oli mennyt jo aikoja sitten. Nykyään nostetaan usein jalustalle pahantekijöitä ja heistä tehdään lähes tähtiä. Mutta miltä heistä itsestä tuntuu sellainen huomio? Miettikääpä itse?

      Sakkeuksen sydämessä oli herännyt toivo, ja uskonkipinä oli syttynyt sydämeen. Jeesus, jos vain hän huomaisi minut ja nostaisi minut tästä alennustilastani.

      Lukijat tietävät kyllä, mistä rahanahneus alkaa, ja miten helposti paholainen voi käyttää sellaista henkilöä hyväkseen, jolla on taipumusta varastelemiseen ja vaikka ei olisikaan, voi tulla mieleen, että "entä jos vain lainaisin vähän?"

      Niinpä, lainaisin! Sen ovat saaneet monet karvaasti kokea, mihin sellainen "lainaaminen" johtaa. Näin varmaan oli käynyt Sakkeuksellekin. On vaan niin helppo syyttää ja näyttää sormella: VARAS, KISKOJA, SYNTINEN!! Mutta kukaan ei synny varkaaksi, ei, vaan heikko hetki, heikko kohta, olosuhteet ja tilaisuus tekevät varkaan - paholainen on viekas ja tietää heikkoutemme.

      Jeesus tiesi tämän ja näki Sakkeuksen jo kauan ennen, kuin Sakkeus näki hänet, siksi että Jeesus on Jumala. Jeesus näkee meidät ja tietää kyllä, jos me heikot ihmiset toivomme parannusta. Jeesus näkee sydämemme kaipauksen, ja vain hän voi nostaa sakkeukset ylös "kuopasta" ja tulla vierailemaan ja asumaan luoksemme. Jeesus ON meidänkin mahdollisuutemme.

      Ihmiset syyttävät, mutta on yksi joka ei syytä. Hän haluaa muuttaa meidät ja hän näkee meidät missä sitten olemmekin, eikä tarvitse edes kiivetä puuhun.
      Oletko sinäkin menettänyt toivosi? Onko maineesi ja kunniasi mennyt? Oletko pettynyt ihmisiin? Vielä on toivoa - on Jeesus. Haluatko sinä, kuten Sakkeus, että Jeesus tulisi tänään vierailemaan juuri sinun luoksesi? Hän näkee sinut, missä sitten oletkin. Hän näkee sen pienen pilkahduksen toivosta, joka on sydämessäsi. Kun kaikki muu on mennyt, on vielä yksi, joka voi muuttaa KAIKEN.

      Jeesus ei tule väkisin, hän tulee vain, jos hän on tervetullut. Sakkeuksen luokse hän oli tervetullut. Olisiko hän sinun luoksesi tervetullut?

    • +++

      Meidän pieni purtemme keinuu elämän merellä. Välillä se kulkee tasaisesti tyynellä merenpinnalla suoraan päämääränsä kohden auringon säteillessä. Elämä hymyilee, olemme onnellisia - Jeesus on ohjaamassa venettämme. Tiedämme ja tunnemme sen. Kaikki on hyvin ja elämä on tasapainossa.

      Toisinaan taas elämämme taivaalle ilmestyy tummanpuhuvia, mustia pilviä. Ukkonen jyrähtelee ja salamat lyövät. Istumme pelokkaina pienessä purjeveneessämme, myrsky uhkaa pientä venettämme ja se on katoamassa suuriin hyökyaaltoihin. Huudamme jo ja rukoilemme äänekkäästi Herraa: "Missä olet, miksi et auta!" Tuntuu kuin Herramme vain nukkuisi, eikä piittaisi hädästämme. Joskus taas on niin, että emme kuuntele tai piittaa "säävaroituksista" vaan uhmaamme niitä vaan lähdemme matkaan ja uskomme omin voimin selviytyvämme myrskystä, mutta huomaamme tehneemme suuren virheen, petymme katkerasti ja joudumme tarrautumaan yhä lujemmin Herran apuun.

      Lopuksi, kun matka on tehty, odottaa meitä kotisatama ja ilta-aurinko kultaa maisemaa. Huomaamme, että Jeesus oli mukana ja varjeli koko matkan, vaikka itse emme aina uskoneet ja luottaneetkaan - olimme epäileviä Tuomaita, syntisiä Marioita, petturi-Pietareita ja "salaa Kristuksen opetuslapsia" kuin Joosef Arimatialainen.

      "Tuolla keinuu pieni pursi
      vasten tuulta ponnistain
      merimiesten mielet mursi
      myrsky aalloin raivokkain."

      http://www.youtube.com/watch?v=K82irjJrP5o

    • ttkk

      Metsäviikunapuu on ontto tikapuitten kaltainen puu, eli sen sisällä voi kiivetä korkeallekkin! Viikunapuu kasvaa puiteen ympärille ja sisällä ollut puu kuolee ja lahoaa pois, jolloin muodostuu tuollainen ontto tikapuitten kaltainen puu. Oletettavasti sakkeus oli kiivennyt puun sisällä korkealle turvallisesti.

      • Anonyymi

        Puun ikäähän ei tiedetä. Se saattoi olla muutamia vuosi vanha, 5-6 metriä korkea, runko paksuus tyvessä 30-40 cm ja suht' helposti kiivettävissä.

        Oli miten oli niin lääkäri Luukkaan kirjoittama tapaus on totta.

        Jeesus on Jumalan Poika ja maailman Vapahtaja


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2651
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1104
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1064
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe