Punkin purema

borre

Huomasin tänään ruokatauolla, että päänahassani oli pieni punkki, joka oli ilmeisesti tarttunut siihen noin 1-2 tuntia aikaisemmin. Vahingossa sitä tunnustellessani repäisin sen irti niin, että imukärsä jäi päähäni ja kävin noin tuntia myöhemmin poistamassa sen lääkärissä. Lääkäri kaiveli sen ulos ja desinfioi haavan. Sitten hän määräsi kolmen viikon antibioottikuurin. Minulla ei ole koskaan ennen ollut punkkia, ja nyt olen aivan vainoharhainen, voiko noin lyhyessä ajassa tarttua borrelioosia? Kokonainen punkki kerkesi siis olla päässäni noin 1-2 tuntia ja kärsä vähän kauemmin. Miten heti otettu antibioottikuuri vaikuttaa? Kiitos vastauksista!

8

2687

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • punkiton

      http://www.punkki.net/kysy.html
      Eli pääsääntöisesti noin 8h pitää punkin olla kiinni. Tottakai ei ole tarkkaa mittaa mikä se aika on. Ja kaikilla punkeilla ei edes ole levittäviä sairauksia.

    • mamikolmelle

      Missäpäin Suomea sait punkin päähäsi? Minkälaisessa tilanteessa?

    • mountainbike

      Keskiviikkona oli Teemalla mielenkiintoinen dokumentti aiheesta.
      Uusinta lauantain 16.7 klo 17.25.
      Areenalta sitä ei löytynyt


      Tiededokumentti: Borrelioosin uhrit
      YLE Teema klo 15.45

      YLE Teema

      keskiviikko 13.7.
      klo 15.45

      Tiededokumentti: Borrelioosin uhrit (Under Our Skin)

      Dokumentti pureutuu punkin puremasta alkunsa saamaan Lymen tautiin eli borrelioosiin. Kauhu valtaa mielen dokumenttia katsoessa, ja olet hetkittäin vakuuttunut siitä ettet enää koskaan astu jalallasi metsikköön tai makaa nurmella auringonotto puuhissa.
      Usein tauti jää diagnosoimatta tai se diagnosoidaan väärin. Dokumentissa tarkastellaan, mitä seuraamuksia tästä voi potilaille koitua? Kuulemme pitkäaikaissairaiden surullisia tarinoita. Lukuisia visiittejä lääkäreille ja tuhansien dollarien kulut eikä diagnoosia heru. Dokumentin tieteellistä näkökulmaa vahvistavat alan asiantuntijoiden haastattelut.
      Monet lääkärit ovat omistaneet elämänsä tutkimukselle, mutta pelottava Lymen tauti ei tunnut kiinnostavan. Borrelioosi on kuitenkin yksi aikamme nopeammin leviävistä epidemioista. Mikä tähän on syynä? Määräävätkö globaalit lääkefirmat tutkimustyön resursoinnin, jonka seuraukset näkyvät vinoutumina terveydenhoitojärjestelmässä, ja mikä karmeinta karuina ihmiskohtaloina. Andy Abrahams Wilsonin dokumentti on karua ja kaunistelematonta katsottavaa.
      Tuotanto: Open Eye Pictures, Yhdysvallat, 2009
      Ohjelma on esitetty edellisen kerran YLE Teemalla toukokuussa 2010. Se uusitaan lauantaina 16.7. klo 17.25.

      vb/mls

    • tartunnan saanut

      Sain parivuotta sitten Virossa kaksi punkkia tai toinen oli kait nynffi. Sain sitten flunssaa ja sormetkin kipeytyi, kävin lääkärissä, lääkäri laittoivain testeihin missä mitään ei kai näkynyt tai lääkärin mielestä vähän vasta-aineita aikoja sitten tullut. Pari kuukautta meni kun polvitaipeiseen tuli rengas siihen missä nynfi oli. Söin sitten pari kuuria peräkkäin mutta pieni epäilys jäi niinköhän kokonaan hävisi. Ihmettelen miksi lääkäri ei voinut antaa antibiotteja silloin kun itse epäilin. Rengas voimistui illalla ja varsinkin saunan jälkeen, päivällä oli huomaamattomampi.

    • jokapaikassa

      Kävin omalla leikatulla pihalla poimimassa vadelmia. Sukat ja pikku läpyskä kengät jalassa. Vähän aikaa sisällä oltuani ihmettelin mikä kävelee jalalla, punkki. Ei ollut vielä tarttunut mutta omalla pihalla, missä lyhyt ruoho niin vadelmapuskasta sain. Siis Espoo.

    • päivystys sucks

      Tuleeko punkin puremasta hillitön kutina ja "kovettuuko" iho hieman punaiselta alueelta? Itselläni todella iso punainen läiskä tullut muutamassa päivässä mutta en tiedä onko se paarman puremasta johtuva allerginen reaktio vaiko punkki.. :(

      • Anonyymi

        Sain keväällä punkin, oli tosi pieni sain pihdeillä pois, mutta muutaman viikon välein siihen kohtaan ilmestyy rakkula nainen rypäs, mietin voiko myrkky olla ihossa?


    • rengas myöhemmin

      Punkin puremasta tuleva rengas ei ole kova ja muodostuu vasta myöhemmin.
      Kyseessä luultavasti paarman puraisu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2535
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1897
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1625
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1479
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      109
      1388
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe