Potilaan tutkimus vasten tahtoa?

AlaikäinenOpiskelija

Hei olen peruskoulun suorittanut henkilö ja käyn parhaillaan lukiota. Olen kärsinyt uni- ja vatsaongelmista useita vuosia ja olen hakenut apua vanhempieni kanssa vuosia sitten terveyskeskuksesta, nyt vuosien jälkeen tutkimus on edennyt nuorisopsykiatrin poliklinikalle. Käyn lukiota normaalisti ja elämä jatkuu normaalina ja haluan lopettaa eli päättää (=kokonaan, täysivaltaisesti, lopullisesti) tutkimuksen.

Yksi vanhemmastani on kuitenkin toista mieltä asiasta ja haluaa (=käytännössä vasten tahtoani pakottaa) että minun on jatkettava tutkimusta "sen varalta jos jotain ongelmia vielä ilmeneekin".

a) Onko niin, että minulla alaikäisenä ei ole auktoriteettia eli sananvaltaa, päätäntävaltaa eli oikeutta laillisesti lopettaa tutkimusta pyynnöstäni, eli minun päätäntävallallani päättää tutkimus joka koskee minua?

b) Onko lainvoimaista (=laillista) pakkotutkituttaa eli tutkia potilasta vasten tahtoaan (= tässä tapauksessa toisen vanhemman tahto, ei lääkärin) tarkoittaen voidaanko Suomessa lainvoimaisesti pakkotutkia (=tutkia vasten tahtoa) potilasta joka ei

1) Ole uhkana itselleen
2) Muille ihmisille (=ympäristölle)?
3) On suorittanut lain vaatiman, eli velvollisuuden (=suomen perustuslain oppivelvollisuus) oppivelvollisuuden (=peruskoulu)?

c) Voidaanko edellä mainittua tilannetta tulkita ja/tai tutkia vapaudenriistona jos ja kun potilas ei

1) Ole uhkana itselleen
2) Muille ihmisille (=ympäristölle)?

[Huomioitavaa, merkittävää, keskeistä lukijalle]

• En ole (= en tuota) minkään tapaista uhkaa itselleni tai lähimmäisilleni, en kenelekkään ympäristössä. Käytännössä normaali opiskelijaihminen omine terveydellisine ongelmine elämässään

• Suomen perustuslain velvollisuuden, vaatimuksen (=oppivelvollisuus) oppivelvollisuuden eli peruskoulun suorittanut henkilö

Onko tämä mahdollista lainvoimaisesti Suomessa? Toivoisin että vastaisit pian! Kiitän jo etukäteen!

14

390

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LAKI24:

      LAKI24 sivusto antaa informaatiota seuraavasti:

      >>
      Voiko potilas itse määrätä hoidostaan?
      Kaikessa terveydenhuollossa on otettava huomioon potilaan itsemääräämisoikeus. Vaikka lääkärillä on oikeus tehdä hoitopäätöksiä, hän ei saa päättää potilaan hoidosta kuulematta ensin potilasta. Hoito on aina toteutettava yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Itsemääräämisoikeus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että potilas voi vaatia tehtäväksi hänen valitsemiaan hoitotoimenpiteitä. Hoito on aina oltava lääketieteellisesti hyväksyttävää.

      Potilaalla on itsemääräämisoikeuden mukaisesti oikeus myös kieltäytyä tietystä hoidosta. Silloin lääkärin on hoidettava potilasta jollain muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla. Potilaalla on oikeus kieltäytyä myös hoidosta kokonaan. Vastoin potilaan tahtoa hänelle ei saa tehdä mitään hoitotoimenpiteitä.

      Jos potilas on niin huonossa kunnossa, että häneltä ei voida kysyä suostumusta hoitoon, on sitä kysyttävä hänen edustajaltaan tai lähiomaiseltaan. Silloinkin on pyrittävä hoitamaan potilasta tavalla, joka voidaan katsoa hänen omaksi tahdokseen. Jos potilaan tahtoa ei millään tavalla saada selvitetyksi, hoito on toteutettava potilaan henkilökohtaisen edun mukaisesti.
      >>

      http://www.laki24.fi/teso-terveydenhuolto-terveydenhuolto_potilaan_itsemaaraamisoikeus.html

    • Toivottavasti auttaa

      No, tahdosta riippumattomaan hoitoonhan sinua ei voida laittaa koska et täytä niitä kriteereitä. Lääkäri ei voi lähettää sinua M1 lähetteellä psykiatriseen hoitoon koska et tosiaan ole vaaraksi itsellesi tai muille ja jos sinun kipusi johtuu psyykkisistä ongelmista, ne voidaan hoitaa avopuolellakin.

      Mitä tulee tuohon itsemääräämisoikeutaan niin laissa sanotaan näin (ihminen on lapsi lain silmissä kunnes täyttää 18 vuotta) : Lapsellakin on kuitenkin itsemääräämisoikeus. Yleensä kysymys on ns. rajoitetusta itsemääräämisoikeudesta. Alaikäisen potilaan mielipide on selvitettävä aina, kun se katsotaan mahdolliseksi lapsen ikään ja kehitystasoon nähden. Jos lapsi kykenee itse päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

      Toivottavasti tästä on sinulle apua!

    • 26

      Katso ensin tästä: Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785

      Alaikäisen potilaan mielipide hoitotoimenpiteeseen on selvitettävä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden mahdollista. Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.

      Jos alaikäinen potilas ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen.
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785


      Pakkohoito/tutkimus on tietyissä tilanteissa mahdollista, mutta se on lähetteellä sairaalaan ja siitä säännökset mielenterveyslaissa.

    • Oikeudellinen asema

      Toisinsanoen potilaan oikeudellinen asema muuttuu omaisuudeksi tilanteessa jossa vanhempi allekirjoittaa suostumuksensa jatkotoimenpiteisiin potilaan näkökulmaa, kantaa, mielipidettä huomioimatta ja mitätöiden?

      http://www.cchr.org/about-us/what-is-cchr.html

      • AlaikäinenOpiskelija

        Missä on oikeusturva Suomen kansalaisena, potilaana, yksilönä? Voiko näihin seikkoihin vedota? Otetaanko näitä seikkoja huomioon yksilönä, potilaana, elävänä olentona? Onko tämä kansainvälisten sopimusten vastaista? Mitätöityykö nämä seikat pelkällä alaikäisyydellä eli oikeudellisella vajaavaltaisuudella?

        Lääketeollisuus ei tule takomaan minulla pennin hyrrää, sen sanon jo nyt.


      • AlaikäinenOpiskelija

        Psykiatrilla on siis oikeustieteellinen eli juridinen valta muuttaa ihmisiä omaisuudeksi, psykiatrilla valta asettaa potilaan oikeudellinen asema omaisuudeksi? Tämähän on ihmisoikeusrikos ja kansainvälisten sopimusten vastaista rikollista toimintaa, voisiko joku lainoppinut selventää minulle asiaa?


      • 26
        AlaikäinenOpiskelija kirjoitti:

        Psykiatrilla on siis oikeustieteellinen eli juridinen valta muuttaa ihmisiä omaisuudeksi, psykiatrilla valta asettaa potilaan oikeudellinen asema omaisuudeksi? Tämähän on ihmisoikeusrikos ja kansainvälisten sopimusten vastaista rikollista toimintaa, voisiko joku lainoppinut selventää minulle asiaa?

        Koeta nyt vedota siihen potilaan itsemääräämisoikeuteen, kun ei siihen sen enempää tarvita kuin että seuraavalla kerralla otat asian esille ja ehdotat lääkärillesi, että mielestäsi hoitoa ei ole enää aihetta jatkaa tai sillä tavoin kuin sen haluaisit jatkossa olevan. Ja jos katsot sen tarpeelliseksi, niin voit ehdottaa myös, että haluaisit kieltää omien potilastietojesi luovuttamisen huoltajillesi.

        Siinä ei tarvitse vedota mihinkään oikeusturvaan, lakipykäliin tai muuhunkaan, vaan riittää kun kun ilmaisee mielipiteensä niistä jatkohoitotoimenpiteistä. Lääkärit ja hoitohenkilöstö ovat hyvin perillä näistä säännöksistä ja se on arkipäivää heille. Kannattaa tietysti kuunnella lääkärin mielipidettä enemmän kuin vanhempien.


    • voi toimia toisinkin

      Jos hoidetaan mielenterveys asioita niin silloin ei kysytä alaikäiseltä mitään vaan vanhemmilta.Jos kyse on muusta niin menee kuten yllä on kerrottu.Tässä tilanteessa olisi läksyttää vanhempia kunnolla eli ei kun vapaaehtoisesti psykiatrin juttusille ja siellä avautuisi jotta vanhemmat käyttäneet seksuaalisesti hyväksi.Johan tulisi vanhemmille luu kurkkuun.

      • AlaikäinenOpiskelija

        Mutta eikö Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden yhdenvertaisuuteen, itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen, ihmisarvoiseen kohteluun, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen? Suomihan
        on sitoutunut kunnioittamaan näitä perus- ja ihmisoikeuksia myös usein kansainvälisin sopimuksin. Vaikka alaikäinen eli laillisesti vajaavaltainen on, ei voida unohtaa seikkaa yksilön näkökulmasta ihmisenä joka on säädetty kansainvälisin ihmisoikeussopimuksin ja mm. oikeusturvana Suomen perustuslain alla. En ole valitettavasti saanut palstalla vielä selventävää vastausta asiasta.


    • AlaikäinenOpiskelija

      http://www.cchr.org/about-us/what-is-cchr.html

      Joka 30 sekuntti joku jossain päin maailmaa on tahtoaan vastaan sitoutunut psykiatriseen instituutioon, joka ikinen vuosi arviolta yli miljoona henkilöä joutuu eläimellisen sähköteurastuksen uhriksi psykiatrisissa sairaaloissa ympäri maailmaa, yli 120 miljoonaa ihmistä on diagnosoitu käyttämään psyykelääkkeitä joista yli 20 miljoonaa on lapsia sekä arviolta kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee psykiatriasairaaloissa kidutukseen ympäri maailmaa vuosittain, lapsista puhumattakaan -- rahan tähden.

      Psykiatrinen diagnosointi ei perustu tieteellisiin faktoihin, vaan pelkkästään henkilöiden omiin näkökulmiin ja havaintoihin -- ja niistä vedettyihin johtopäätöksiin eli tulkintaan. Toisinsanoen psykiatrinen diagnoosi on kaiken lisäksi subjektiivinen tulkinta tieteellisestä näkökulmasta tarkasteltuna
      -- täysin epätieteellistä. Ei ole mitään faktoihin perustuvaa eli tieteellistä näytettä olemassa millä tieteellisesti voidaan osoittaa psyykkinen sairaus henkilöllä kuten esimerkiksi patologiassa näin on.

      Psykiatrilla on juridinen valta asettaa potilaan oikeudellinen eli juridinen asema omaisuudeksi -- toimia lainvoimaisesti pakkokeinoin uhrin tahtoa vasten mikäli hän subjektiivisesti näin tulkitsee psykiatrina, lääketeollisuudesta puhumattakaan tässä kohtaa, joka on täysin kansainvälisten sopimusten vastaista. Uhrilta riistetään oikeusturva ja ihmisoikeudet tässä epäinhimillisessä rikollisessa operaatiossa. Psykiatria on politiikkaa ja bisnestä -- ei mitään tekemistä tieteen kanssa, psykiatria on rikos ihmiskuntaa vastaan ja se on rikollista toimintaa jota tulee vastustaa!

      Näin olen pohtinut alaikäisen eli oikeudellisesti vajaavaltaisen näkökulmasta asiaa ja olen pistänyt tämän viestin myös keskusteluun Maailman Menoa palstalla.

    • ttppii

      Taitaisi olla ihan paikallaan se hoito tuosta viestistä päätellen.

    • 14+15

      Kyllä lukioikäisen pitäisi saada omasta hoidostaan päättää ellei kyse ole pakkohoidosta. Täysikäisen lukiolaisen vielä enemmän.

      Kyse ei kai kuitenkaan ole mistään tutkimuksesta vaan hoidosta, voisit kertoa tarkemmin?

      Joka tapauksessa voit lopettaa sen hoidon tai tutkimuksen, erikseen jos yrittävät johonkin pakottaa niin sitten joutuvat perustelemaan asian.

    • pykälänviilaaja

      Aloituksessa on oikeastaan vain yksi kysymys eli mikä on alaikäisen oikeus ja tätä taitaa säädellä vain yksi laki eli seuraava

      http://www.finlex.fi/fi/laki/smur/1992/19920785

      joka sanoo:

      "Alaikäisen potilaan asema
      Alaikäisen potilaan mielipide hoitotoimenpiteeseen on selvitettävä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden mahdollista. Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.
      Jos alaikäinen ei kykene päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa."

      Kaikissa hoitopaikoissa on potilasasiamies, johon voi ottaa yhteyttä, jos omat oikeudet eivät omasta mielestä toteudu.

      "Terveyden- ja sairaanhoitoonsa tai siihen liittyvään kohteluunsa tyytymättömällä potilaalla on oikeus tehdä muistutus terveydenhuollon toimintayksikössä terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle. Muistutukseen on annettava ratkaisu kohtuullisessa ajassa sen tekemisestä.
      Muistutuksen tekeminen ei rajoita potilaan oikeutta kannella hoidostaan tai hoitoon liittyvästä kohtelustaan terveyden- tai sairaanhoitoa valvoville viranomaisille."

      Pakkohoitoa säätelee mielenterveyslaki ja seuraavasti:

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19901116#P8

      Tosin ei ole mitään järkeä jättää tutkimusta kesken kun sellaisen kerta ilmaiseksi saa. Sinuna kävisin hoidon loppuun, koska siitä ei varmasti mitään haittaa ole. Jenkeissähän yks jos toinenkin käy "kallonkutistajalla" vain varmuuden vuoksi.

    • pykälänviilaaja

      Siinä mielessä tuo hoito on pakollista, että jos se on Kelan myöntämää hoitoa ja myöhemmin haet Kelalta jotain etuutta (samaan vaivaan liittyvä hoito tai sairauspäiväraha tms.) sinulta voi jäädä Kelan etuudet saamatta, jos et käy hoitoa loppuun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      417
      1762
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1390
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1378
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      125
      1304
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      922
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      891
    9. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      116
      885
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    Aihe