Tavallinen vai keraaminen kokkiveitsi?

MieVaanTääl

Niin tarkoitus olis ostaa itselle joululahjas kokkiveitsi, mutta onkos noi keraamiset todella niin hyviä veitsiä kuin annetaan mainoksissa ymmärtää? Pysyvätkö vuosia terävinä kun kotikokkailusta on kyse?

Millasia olis http://www.keittiovaline.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Hopia/Products/638 tai http://www.keittiovaline.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Hopia/Products/1374

Ilmeisesti kestävät hajoamatta normaalia lihan pilkkomista jne...?

Victorinox ja Lion Sabatier lienevät hyviä merkkejä?

Vai oliskos sittenkin järkevämpää ostaa tavallinen (metallinen) kokkiveitsi?

60

9630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sieltä saat neuvon

      Kysele tuolta kala ja äyriäiset oasatoltakin kanssa. Ja perinneruokaosastolta.

      • MieVaanTääl

        Kiitoksia vinkistä, laitettu noille osastoille. Toivottavasti joku tietäväinen osaisi auttaa asiassa.


    • vois kysästä

      Miten olisi baarit ja yökerho palsta, tai yrtit palsta, sieltä voisi herua jotain.

      • MieVaanTääl

        Siis onkos sinun tarkoitus ivallisesti sanoa, että tämä viesti on väärällä alueella?
        Ruuanlaitto osaston alussa lukee "Minkä merkkisiä veitsiä käytät? Keskustele ruoanlaitosta ja ruoanlaittovälineistä." Joten ainakin omasta mielestäni tämä on ihan oikealla osastolla. Toisen viestin laitoin Yleistä ruoasta koska aattelin että siellä sais vastauksia myös, se sopii myös sinne "Keskustele ruuanvalmistuksesta, välineistä, raaka-aineista ja resepteistä.".

        En viitsi enempiin osastoihin viestiä laittaa, jos täällä on tietäväisiä niin eiköhän koht puoliin saa vastauksia, ootellaan.


      • K-ukko
        MieVaanTääl kirjoitti:

        Siis onkos sinun tarkoitus ivallisesti sanoa, että tämä viesti on väärällä alueella?
        Ruuanlaitto osaston alussa lukee "Minkä merkkisiä veitsiä käytät? Keskustele ruoanlaitosta ja ruoanlaittovälineistä." Joten ainakin omasta mielestäni tämä on ihan oikealla osastolla. Toisen viestin laitoin Yleistä ruoasta koska aattelin että siellä sais vastauksia myös, se sopii myös sinne "Keskustele ruuanvalmistuksesta, välineistä, raaka-aineista ja resepteistä.".

        En viitsi enempiin osastoihin viestiä laittaa, jos täällä on tietäväisiä niin eiköhän koht puoliin saa vastauksia, ootellaan.

        Osta perinteinen metalliteräinen , ehkä helpompi pitää kunnossa tulevaisuudessa.


    • puunpilkkoja

      Jos ei tiedä mitä veitsillä tehdään niin olisi kai parempi olla kyselemättä niiden perään. Vai normaalia lihan pilkkomista.......??????? Yleensä lihaa leikataan.

      • ölaskdjf

        No lihaa ei tarvitse leikata kun on kunnollinen kokkiveitsi, sellainen kiinalainen. Ostin itse puolisen vuotta sitten, nyt kun on opetellut käyttämään niin ei tarvitse nitkuttaa. Se on vaan chapchapchap ja liha on palasina.


      • omaveitsimielenmukaa
        ölaskdjf kirjoitti:

        No lihaa ei tarvitse leikata kun on kunnollinen kokkiveitsi, sellainen kiinalainen. Ostin itse puolisen vuotta sitten, nyt kun on opetellut käyttämään niin ei tarvitse nitkuttaa. Se on vaan chapchapchap ja liha on palasina.

        Tein itselleni tuollaisen äärettömän terävän haponkestävästä teräksestä, vähän kuin teurastajan veitsi, samanlainen jämeryys joustavuus mutta isompi.

        Itseasiassa en ole tarvinnut purkinavaajaa, kun tuo on niin terävä eikä helposti tylsy, tuolla veitsellä kun voi avata painelemalla vaan purkin :)

        Ja hyvän ergonomian suunnittelin myös: miellyttävä pitää kädessä: männystä tehty puinen kahva.


    • joku tietää
    • MieVaanTääl

      Tänään kaupassa katselin veitsihyllyä niin aika samannäköisiä kokkiveitsiä näytti olevan myynnissä ihan 15€ hintaan, tiedä sit millanen olis noin halvat.

    • Joululahjaksi 4kpl

      Venäjältä tuovat keraamisia veitsiä. Tomaatinkin leikkaa ilman "valumia"

      Satakertaa terävämpi kun tavallinen veitsi.

      • Varo sormiasi

        TM testivoittaja, lyhyempi Victorinox kokkiveitsi ja keraaminen teroitin. Samalta firmalta myös fileerausveitsi. Kokkiveitsen hinta n. 30€ ja Joulu on pelastettu. Jäisen lihan leikkaaminen voi vaurioittaa veistä samoin luiden paloittelu.


      • MieVaanTääl
        Varo sormiasi kirjoitti:

        TM testivoittaja, lyhyempi Victorinox kokkiveitsi ja keraaminen teroitin. Samalta firmalta myös fileerausveitsi. Kokkiveitsen hinta n. 30€ ja Joulu on pelastettu. Jäisen lihan leikkaaminen voi vaurioittaa veistä samoin luiden paloittelu.

        Niin muistatkos missä TM numerossa testi oli?
        Joku veitsitesti oli 2007, mutta siinä ei tainut olla keraamisia mukana, tai näin päättelin veitsien nimistä. Sekä luulisi että 4 vuodessa on kehitystä tapahtunut, joten saattaapi olla nykyään parempia myynnissä eikä edes kovin kalliilla.


    • veitsikokki

      On sitten kyseessä, mikä veitsi tahansa, kulkevat hinta ja laatu käsi kädessä. Kahdellakympillä saa kahdenkympin laatua, satasella satasen laatua. Keittiön veitset ovat niin pitkäikäisiä hankintoja, että niihin kannattaa satsata vähän enemmänkin rahaa.

      Näissä jutuissa ihastellaan usein Victorinoxin tuotteita. Syynä lienee saman firman Swiss Army-linkkareitten paremmuus Honkongin taskuveitsiin nähden. Tämä ei päde kuitenkaan kokkiveitsiin.

      Minulla on kaksi Victorinoxia ja olen pitänyt niistä. Sitten sain lahjaksi Macin kokkiveitsen ja nyt tiedän kyllä mikä ero veitsillä on, muukin kuin hinta. Jos Victorinox on 60-70 € ja Mac päälle satosen, on laadussa eroa Macin hyväksi kyllä vielä enemmän.

      Sama koskee keraamisia veitsiä. Itselläni on Kyocera, hinta lähes 300 €. Mutta muuta et sitten näihjin pehmeämpiin vuoltaviin tule koskaan tarvitsemaankaan!

      • sevaintoimii

        Itseasiassa hinta ja laatu ei aina kulje käsi kädessä - niin veitsien kuin muinkaan tavaroiden kanssa.

        Itselläni "halpa" fiskarssin sahalaitainen veitsi, jota käytän lähes kaikkeen pilkkomiseen. Se vain sopii mun käteen eikä sitä ole tarvinnut teroittaa koskaan -tuskin sitä edes voisikaan teroittaa sahalaitaisuuden takia. Parhaiten se sopii kaalin vuolemiseen, jotta saa mahdollisimman ohutta suikaletta. Edes mandoliinilla ei saa niin hienoa siivua kuin tällä veitsellä - kaali halki ja veitsellä vuollaan halkaistulta kaalin pinnalta ohuita siivuja. Terä joustaa juuri sopivasti ja vuoleminen on vaivatonta. En siis tarkoita suoraa leikkaamista vaan vuoltamista lähes pinnan suuntaisesti edestakaisten sahaavien liikkeiden mukaan. Näin saa todella ohuita siivuja kaalista ja tähän ei mikään yleiskone pysty rikkomatta kaalin rakennetta.

        Paras keittiövälineeni on siis vanha fiskarskin veitsi valkoisella kahvalla.


    • Molempi parempi

      Minulla on Victorinoxin keraaminen ja voin totta vie kehua sitä. Loistokapistus!

      Tuo veitsi ei kuitenkaan kata kaikkia tarpeita. Muutama teräksinen on pakko olla lisäksi.

    • Victorinox.

      Moi
      Sen jälkeen kun hankin ekan keraamisen en ole paljon muuta käyttänyt. Kevyt, näppärä, käteen sopiva, itse asiassa on kuin käden jatke.
      Isompiin pilkkomishommiin sitten kokkiveitsi tai puukko. riippuu mitä tekee, mutta keraaminen on mun juttu !

    • minä ostin

      VESURIN ei tarvise tuhertaa ja papan vanhalla piilukirveellä loput viimestellään.

    • GoggiBoiga

      Keraamiset veitset ovat huikean hyvin. Mutta vain viiltävään leikkaamiseen. Jopa valkosipulinkynnen murskaaminen lappeella voi katkaista terän.

      Osta joku halpa (Anttila, Ikea) ja huomaat pian onko se sun juttu.
      Jos on, sitten ostamaan kunnollinen ja väistämättä kallis.

    • ei keraamista

      Joo, onhan keraaminen alkuun hyvä. Sitten kun putoaa esim. kaakeliin niin todennäköisesti napsahtaa terä katki(on tedella herkkää kamaa) ja lähtee paloja terästä kun vähän jää jtn kovaa alla. kun se tylsyy ja varmasti tylsyykin samallatavalla kuin muutkin vaikka vähän hitaammin niin keraamisen teroittaminen on todella työlästä kovuuden takia eikä veitseä saa uudenveroiseksi kuitenkaan, ei puikoilla, timanttilastoilla tai muullakaan. en missään nimessä suosittele keraamista sellaiselle joka oikeasti kokkaa, ehkä jollekkin showkokille.

      olen kokeillut monien eri valmistajien veitsiä ja täytyy sanoa että kyllä japanilaiset veitset ovat ylivoimaisia ykkösiä! macin ja globalin veitsistä olen tykännyt vaikka ovat erikahvoilla. www.veitset.fi/ tilasin tuon mon -merkkisen kokkiveitsen jota kokit ovat kehuneet ja täytyy sanoa että on vielä parempi kuin edelliset veitseni vaikka olen niihinkin ollut täysin tyytyväinen. monit ovat tosi kovaa terästä jotenka niitä ei kovin usein tarvitse teroittaa ja silloinkin riittää kun vähän sipasee timanttilastalla. fiskarssin saa varmaan kympillä mutta ei sillä mitään teekkään. tylsä jo uutena eikä pidä teräänsä yhtään.

    • hgmdmhg

      Mitä hele.. ITSELLESI LAHJAKSI? wut the vuk

      • myself.....

        Parhaan lahjan saa kun ostaa sen itse itselleen. Vaikka veitsen, jos semmosta tarviaa.
        Minä ostin itselleni joulusiivouksen ja parempaa lahjaa en ois voinut saada.


    • 14-vuotias

      Itselläni on wustofin ja victorinoxin santoku-malliseet veitset sekä ice bear merkkinen keraaminenveitsi. Santokuita käytän kovempiin ruoka-aineksiin ja keraamista pehmeämpiin. Hyvin on toiminut

      • Tarkkuutta, kiitos!

    • Prochef

      WÜSTHOFia en niin suosittele koska ovat paksuja ja painavia, jos hamara puoli on todella paksu terän alusta, niin olen huomannut että teroituskulmaa joutuu muuttamaan jonkin verran normaalia enemmän terän kärkeä kohti mentäessä. Lisäksi monissa heidän veitsissään on ns. sormisuoja, jolla ei ole mitään virkaa käytännössä.
      http://www.kitchenniche.ca/images/chef knife wusthof classic 8.jpg

      eli paksu metallimöntti pystyssä terässä, terän ja kahvan välissä. metallimöntti pitää AINA HIOA pois teroitettaessa veistä, vähintään terän tasolle että terä osuu koko matkaltaan leikkuulautaan leikattaessa. Hiominen on työlästä möntistä ei ole mitään hyötyä oikeesti!

      Jos pakko ostaa Eurooppalainen veitsi niin ottakaa vaikka Victorinox, mutta kyllä Japanilaiset ovat huomattavasti parempia ja omaavat pienemmät teroituskulmat ja ovat kovenpaa metallia.

      • prian

        tarina vähän näyttä,,,samanlaisena kuin kellon ostamisella ,,,100000dollar,kello kultakuori,,ajan otto,,,korkeusmittari,,,lämpötila,,,,y,m,,,y,m,,,,,
        kun käyttä sitä 2,,3 vuotta huoma et vain käytössa on ollut perustarkoitiksellisesti,,on katsottu välillä paljonko on kello,,,,,sitä myös näyttää
        yhtä hyvin 40 eur arv,,,kello,,,,,
        hackmanilla ja fiskarsilla on super hyvija veitseja jotka varmasti eivät anna periksi mainoksilla luomalla erikoiset NIMImerkit.


    • mastercheff
    • Thumbless

      Oikeastaan on pari vaihtoehtoa. Riippuen budjetista.Jos ei tarkaan teidä mitä ominaisuuksia hakluaa niin kannattaa mennä niillä merkeillä mitkä on yleisesti hyvinki todettu.

      halvempi malli Victorinox http://www.keittiovaline.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Hopia/Products/045

      ja vähän kalliimpi MAC http://www.veitset.fi/kokkiveitsiyleisveitsi-20cm-p-773.html?manufacturers_id=5

      Tuon macin lisäksi kannattaa varmaan ostaa esim victorinoxin bouning veitsi jos käsittelet lihoja missä on luut mukana.

      Sitten Ikean (fiskars) roll sharp teroitin ja kovasin eli "teroitus" puikko noilla saat pidettyä kummatkin kunnossa. Aluksi tosin rollsharpilla saa victrinoxia teroitella aika pitkään ennenkuin teräkulma on muuttunut kuin teroittimessa.Macissa se on jo valmiiksi sama.

    • Tankkaan 70lt/kk

      Jos asut rajan tuntumassa tai tunnet kaverin joka käy bensanhakureissulla,niin pyydä hänen tuomaan keramiikkaveitsi. Saat kolme yhden hinnalla.

    • prian

      claus olsonilla on ale kympi super terävä ja tarttumaton santoku tyypinen

      veitsi,,,,,teerävä kuin partaveitsi,,,,sen kanssa nautti,,,tek,,,ruoan,,,

    • veitsikeijo

      Kannattaa kerralla ostaa kunnollinen kokkiveitsi jos kokkailu kiinnostaa. Suosittelen Kai-veitsiä. Ovat laadukkaita ja mielettömän teräviä. Niitäkin saa halvemmista malleista, ihan huippu-ammattiveitsiin. Itselläni on halvempi malli ja on kevyt, ja kestävä. En ole sen koommin muita veitsiä edes käyttänyt!
      Kunnollinen veitsi voi kestää koko loppuelämän, eli ei se mikään huono investointi ole, kun noissa Kai veitsissä on takuukin elinikäinen.
      Olen myös kuullut, että Kai on ammattilaisten suosiossa ihan maailmanlaajuisesti. Menkää katsomaan! http://www.kokkipuoti.fi/products/01-kokkiveitset-ja-santokut/kai-shun-kokkiveitsi-3
      Ja stockaltakin pitäisi saada.

    • proveitsi

      Varmaan nuo Kai veitset ovat hyviä mutta 200euroa veitsestä on melko paljon kun vähäntään yhtä hyvän saa halvemmallakin.. Ostettiin kotiin vähän vastaavat damascustaotut kokkiveitsi ja pienempi vihannesveitsi, tuo tavallinen kokkiveitsi oli kolmanneksen halvempikin kuin vastaava kai, http://www.veitset.fi/ran-damascus-c-38.html olemme todella tyytyväisiä olleet, eikä vieläkään ole tarvinnut veitsiä kertaakaan teroittaa vaikka pari kuukautta ollaan niillä ahkerasti leikkailtu. damascuskuvio näkyy terässä ja näyttää todella makeelta! suosittelen myös muille ketkä haluavat hyvän veitsen jota ei tarvitse kokoajan teroitella ja leikkaa melkein ajatuksen voimalla :D

    • Veihti1116786

      Mielestäni veitsen muodolla/ profiililla ja terän paksuudella on enemmän väliä kuin materiaalilla. Itselläni japanilaistyylinen korkeateräinen fiskarssi. On erinomainen

    • eipä

      Kokeilet kerran tuollaista kunnon Japanilaista esim. Ran Damascusta, Globalia, Maccii tai Monia, sen jälkeen et enään fiskarssiin koske.. olen varma.

      eroa kuin yöllä ja päivällä. leikkaamisen kannalta terän paksuudella on väliä, ohut teräinen veitsi leikkaa aina paremmin kuin leveä. JA nimenomaan materiaalilla on suurin merkitys! mitä pehmeämpi(fiskars) teräinen veitsi niin sitä useammin sitä saa teroittaa - mitä kovempi(ran damascus) terä niin sitä harvemmin tarvitsee teroittaa.
      eikä noit fiskarssei saa edes teräviks kun teroitus kulma 15-20 astetta. Japseis 10. Vaik ne terottaa uuden verosiks ni parin päivän pääst on taas tylsä, nyt puhutaan oikeassa kulmassa teroittamisesta. ei siitä että on pari kk veivattu puikolla kulmat päin mäntyä, jolloin se menettää teränsä entistä nopeammin. mitä suuremmaksi kulma nousee sitä nopeammin veitsi menettää teränsä eli sitä useammin sitä saa hinkata..

      • Genuiini

        itsellä 1 nippon veitsi, broidi asui 6 kk osakassa ja tilasi mulle perusveitsen. se kaveri duunas sitä veistä 3,5 kk, kunnes se oli valmis. terä damaskusta, kahva ruusupuuta. teroittuu helposti liippakivellä, ja tasapainoitus on hyvä. t;:genuiini


      • genuiini
        Genuiini kirjoitti:

        itsellä 1 nippon veitsi, broidi asui 6 kk osakassa ja tilasi mulle perusveitsen. se kaveri duunas sitä veistä 3,5 kk, kunnes se oli valmis. terä damaskusta, kahva ruusupuuta. teroittuu helposti liippakivellä, ja tasapainoitus on hyvä. t;:genuiini

        ja en tiedä uusista viceistä, mutta ysärit oli ihan laadukkaita, hackman maahan toi niitä silloin


    • perttu

      Kai-veitsistä sanoisin sen verran, kun itsellä on pari, että yhtä hyviä ei kyllä halvemmalla saa, eikä varmaan samaan hintaankaan. Ammattipiireissä Kai-veitsiä pidetään parhaimpien joukossa, ellei jopa parhaimpina. Suomessa Kai on vasta aloittanut, joten tieto ei ole tainnut levitä kovin pitkälle vielä, ammattilaisia lukuunottamatta. Lisää tietoa materiaalista ja eri malleista tuolta:
      http://bagodiwa.com/kaieurope2006/kitchen/?lang=en
      Tarkkasilmäisenä olen huomannut, että esim. Tomin keittiö-, ja mitä tänään syötäisiin-ohjelmissa on käytössä juuri Kai.
      Kun on kerran kokeillut Kai veistä, ei varmastikaan ajattele, että parempia löytyisi!
      Täältä tilasin itse: www.kokkiveitset.fi

    • LHH

      Minulla on liikelahjaksi saatu Globalin veitsi, joka on hyvä pidellä ja sopivan kokoinen - hinta lienee noin satasen. Teroitan sen muutamalla vetäisyllä Fiskarsin terottimella parin kuukauden välein. Siinä vaiheessa hieman nahistuneen tomaatin siivutus ei enää suju.

      Pesen veitsen käsin joka käytön jälkeen, kuivaan pyyhkeellä ja laitan telineeseen.

      On ollut noin 15 vuotta käytössä ja varmaankin pärjään sillä loppuikäni !

    • suni.l

      Globalit ovat hyviä! kanssa ollut käytössä muutaman vuoden eikä paljon tarvitse teroitella. uusia malleja voisi kohta ostaa lisää, ulkonäön takia moni vieraskin kysellyt veitsistä.. www.veitset.fi:ssä hinnat myös satasen luokkaa. jospa samalla tilaisi vähän parempaa timanttilastaa teroitukseen ja ehkä muitakin japsi-veitsiä =)

    • helena59.
    • p00xpat

      RAN Santoku Damaskus tuli taloon. Aivan sika hyvä leikkaavuus ja käteen istuvuus. Suosittelen

    • TomHill
    • Suomenmieli

      Onhan veitsilläkin suuria eroja, mutta suurin merkitys on niiden pitäminen terävinä. Edullinen, mittasuhteiltaan oikeanlainen veitsi kunnossa pidettynä on aina parempi työkalu kuin puolikuntoinen merkkituote. Niinkin vanha keksintö kuin tahko vesi on edelleenkin se ainoa oikea teroitusmenetelmä ja lisänä puikko terävyyden ylläpitoon(ei teroitukseen).

    • käytössä2

      Hyviä noi keraamiset on.
      Hedelmäveitsi on hyvä, tomaatista saa niin ohkasia siivuja että läpi näkee.
      Ja pysyy terävänä, ei tarvitse ikinä teroittaa, eikä edes voi.
      Näissä keraamisissa merkki ei musta ratkaise, yhtä teräviä ne kaikki on,
      halvempi ehkä hyvä, kun se joku päivä kuitenkin tippuu lattialle tai muuten vaan särkyy niin ei harmita. Vaan voi tilata uuden.

      http://www.dealextreme.com/p/fruit-knife-7cm-blade-130408?r=34774240
      http://www.dealextreme.com/p/ceramic-knife-17-7cm-blade-44538?r=34774240
      Lisää valinnanvaraa.
      http://www.dx.com/c/home-garden-1099/kitchen-supplies-1013/ceramic-knife-1066?r=34774240

      Noi tulee postikuluitta kotiin. Älä laita yli 20 eken edestä yhteen tilaukseen niin tullia ei mene.

    • Jaakkima76

      Itsellä ollut käytössä Victorinoxen keraaminen Santoku jo 5 vuotta ja toimii edelleen hyvin. Pari pientä lohkeamaa on matkan varrella toki tullut mutta edelleen tosi terävä. http://www.keittiovaline.fi/epages/Kaupat.admin/seced16234acb/?ViewAction=MBO-ViewGeneral&ObjectID=21674786
      Ostin jossain vaiheessa Lion Sabatierin keraamisen veitsen kun se oli mustana todella hyvännäköinen mutta siihen en ole ollut tyytyväinen.

      Seuraavaksi ajattelin ostaa tuollaisen globalin veitsen:
      http://www.keittiovaline.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Hopia/Products/1160

      Palaan takaisin teräksisiin veitsiin ihan sen takia ettei ne ole ihan niin arkoja eikä paloja irtoile sekä niiden helpon teroitettavuuden takia. Tuo victorinoksen santoku on ollut kyllä todella hyvä mutta en ole uskaltanut sitä itse teroittaa kun olen kuullut että se voi mennä helposti pilalle.

      • veitsen_teroitus

        Ei metalliveitsiin kannata palata, hanki ennemmin kunnollinen teroitin joka on varta vasten keraamisille veitsille tarkoitettu. Vääränlaisella teroittimella terä lohkeilee eikä siitä tule riittävän terävää.
        Keraamisen veitsen pitää olla täsmälleen oikeassa kulmassa, että sen saa teroitettua, mutta victorinoxin teroittimella on keraamisen veitsen teroitus helppoa. Eikä sitä tarvitse joka päivä teroitella, riittää kerran tai pari vuodessa.
        Tuossa videolla vielä ohjeita keraamisen veitsen helppoon teroitukseen:
        https://youtu.be/9Ld54sPVZFo?t=33s


    • I.N.Genjör

      Käyttelin pitkään näitä kotimaisia laatuveitsiä pitäen niitä hyvinä. Pikkuhiljaa paransin kalustoa tunnetuilla ruotsalaisilla, saksalaisilla, ranskalaisilla ja sveitsiläisillä veitsillä. Elin käsityksessä, että veitseni ovat huipputasoa ja teräviä. Tosi kokki.

      Ostin sitten pojalleni Pro Balancen santokun. Kokeilin itsekin sitä. Seuraavaksi jouluksi pojalleni toinen Pro Balance ja itselleni Yaxell Mon, pieni santoku. Näillä sarjoilla mennään jatkossakin. Nakiriksi sitten Tojiro DP3 HQ.
      Tsiesus, millaisia veitsiä nämä japanilaiset kovuudeltaan HRC 61 olevat kokin välineet ovatkaan. Kerran kun käytät, et eurooppalaisiin palaa. Teroitus helppoa eikä sitä juuri tarvitse tehdä. Eihän noita eurooppalaisia 53-58 HRC kovuisia veitsiä edes saa teroitetuksi. Tiedän, mistä puhun.

      • HRC_yli_70

        Keraamiset veitset ovat kovuudeltaan Rockwell-C asteikon yläpuolella, ja niissä on HRC yli 70. Niin kovia, ettei niiden kovuutta pysty edes määrittämään samoilla menetelmillä joilla normaaleita teräsveitsiä mitataan.

        Keraamista veistä ei pysty myöskään teroittamaan kovin hyvin tuloksin normaaleilla timanttiteroittimilla, mutta esim. victorinoxin keraamisille veitsille tarkoitetulla teroittimella ne saa todella teräväksi. Yhtä teräväksi kuin kirurginveitset, jotka ovat paljon terävämpiä kuin mitään teräksiset kokkivetiset ovat.


      • Hyvin_toimii
        HRC_yli_70 kirjoitti:

        Keraamiset veitset ovat kovuudeltaan Rockwell-C asteikon yläpuolella, ja niissä on HRC yli 70. Niin kovia, ettei niiden kovuutta pysty edes määrittämään samoilla menetelmillä joilla normaaleita teräsveitsiä mitataan.

        Keraamista veistä ei pysty myöskään teroittamaan kovin hyvin tuloksin normaaleilla timanttiteroittimilla, mutta esim. victorinoxin keraamisille veitsille tarkoitetulla teroittimella ne saa todella teräväksi. Yhtä teräväksi kuin kirurginveitset, jotka ovat paljon terävämpiä kuin mitään teräksiset kokkivetiset ovat.

        Teräksisen taotun veitsen saa aivan niin teräväksi kuin haluaa, se kysyy vain taitoa.
        Kovuudet ovat yleensä 55-65, riittää mainiosti - kirunginveitset ovat yleensä terästä - samaa terästä kuin eräätkin kokkiveitset.

        Hyvä kokkiveitsi ei ole liian kova 55-60 riittää mainiosti, veistä ei tarvitse varoa samalla tavalla kuin huippukovia. Itse pidän tärkeimpänä sitä, että veitsi istuu käteen hyvin, leikaa ja on helppo puhdistaa - sekä kestää käyttöä. Veitsi ei saa olla myöskään liian kevyt, riittävä massa ja tukevuus ovat toivottavia ominaisuuksia.

        Wüsthofin Classic sarjan 23 senttinen on oma valintani - kokkiveitseksi. On minullakin yksi kovempi ja hyvin terävä veitsi, mutta sitä ei tule usein käytetty usein - sushit ovat sellaisia missä siitä on apua.


      • työläs_ylläpitää

        Metalliveitsen ylläpito on työlästä. Sitä pitää teroittaa testien mukaan 10x useammin kuin keraamista veistä. Eli melkein joka kuukausi pitäisi kaivella hiomakivet esiin, kun keraamiselle veitselle riittää kerran vuodessa kevyt teroitus.

        Keraaminen veitsi on myös kevyt ja kestää korroosiota paljon paremmin kuin parhaatkaan ruostumattomat teräkset. Keraamista veistä ei tarvitse varoa ja puhdistaa aina heti käytön jälkeen kuten teräsveistä, ei haittaa jos se unohtuu etikka-astiaan tms.


    • Jokainen_kokkaa

      Keraaminen veitsi sopii toisille - mutta ei minulle. Teroitan veitset noin kerran viikossa tai useammin - alle 1min/kerta/veitsi - vaiva on hyvin pieni.
      Keraaminen veitsi ei sovi pakasteiden tai luiden käsittelyyn - taottu teräsveitsi sopii kunhan osaa käyttää veistä. Teräsveitsi kestää käyttöä ja kulutusta - toki pesun jälkeen aina kuivaus. Teräsveitsi kestää tasan sen verran korroosiota kun tarvitaan. Veitset säilytetään laatikostossa aina kun niitä ei käytetä - ei koskaan etikka tai vastaavissa astioissa - ei koskaan.

      Keraaminen veitsi ei ole tukeva eikä sillä ole kaivattua massaa - tämän ymmärtää vasta sitten kun on käyttänyt veistä oikeasti ruuanlaittoon - useamman tunnin vuorokaudessa. Jos käytät veistä silloin tällöin - lienee sama onko veitsi keraaminen tai taottu teräsveitsi - kunhan on terävä ja käteen sopiva.

      Itselläni on yksi keraaminen veitsi - sieniveitsi, mukava ottaa sieniretkelle mukaan ja kevyt käyttää. Eikä haittaa jos sattuu häviämään, hinta oli noin 12€.

      Jokainen tavallaan, minä käytän teräsveitsiä (taottu) ja muut mitä haluaa. Pääasia linee kuitenkin se, mitä veitsellä tekee eikä minkälaisella veitsellä.

      • herkästi_turmeltuva

        "ei koskaan etikka tai vastaavissa astioissa - ei koskaan."

        Vahinkoja silti aina sattuu, ja esim. joskus yöllä kännissä ruokaa laittaessa kaveri saattaa sen unohtaa etikka-astiaan, jolloin kallis taottu veitsi onkin entinen jo vähäpätöisen lipsahduksen takia. Keraamiselle veitselle puolestaan ei käy vastaavassa tilanteessa mitenkään.

        Keraaminen veitsi on myös paitsi kevyt, myös todella jäykkä ja tukeva. Ei lörppö ja taipuisa kuten metalliset leipäveitset, eikä muutkaan metalliveitset ole jäkkyydeltään ja tukevuudeltaan samaa luokkaa.

        Myös metalliveitsellä ei pysty katkaisemaan isoa joulukinkun luuta, jos tarkoitus tehdä jämistä lihaliemi ja hernekeitto. Rautasahalla joulukinkun luun saa katki. Kaikkeen muuhun normaaliin käyttöön käy keraaminen veitsi mainiosti.


      • Kokkivm62

        Jos tapana on unohdella asioita kännissä - niin ehkä keraaminen sopii paremmin.

        Voin vakuuttaa, että hyvä taouttu teräsveitsi on varmasti jäykempi, tukevampi ja massiivisempi kuin keraaminen veitsi. Leipäveistä ei pidä sekoittaa kokkiveitseen, leipäveitsi on tarkoittettu omaan juttuunsa, ei kokkaamiseen.


    • Anonyymi
      • Kai nuo keraamisetkin tylsyy? Itselle on tärkeää se, että terävyyden saa palautettua nopeasti kun sitä tarvitsee vaikkapa paksukuoristen pehmeiden kasvisten tarkkaan leikkaamiseen. Terä voi olla ihan toimiva porkkanalle, kurkulle ja jopa paprikalle mutta kun alat leikkaamaan tomaattia ohuiksi viipaleiksi tai pieniksi kuutioiksi niin jopas tarvitsee muutaman vedon nahkaan tai jopa hienoon (#3000-6000) vesihiomakiveen. Helpoimmin teroitettavia ja terävimmiksi saatavia ovat mielestäni hiiliteräkset kuten shirogami 1 ja 2 tai aogami 1 ja 2.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2576
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1176
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe