AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Muuttaminen?

Muuttaminen?

12 Vastausta 130 Lukukertaa
Onko mahdollista muuttaa heti peruskoulun päätyttyä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, ja onko mahdollista että muuttaisi omaan vuokra kämppään, eli ei minnekkää asuntolaa?
En kestä et tän ikäset osaa jo kirjottaa... Mut siis show me the money! Eli mistä rahat?
On mahdollista. Ainakin meidän lapsi muutti 15-vuotiaana toiselle paikkakunnalle opiskelujen vuoksi. Hän etsi itse asunnon, koulutuspaikan ja kävi soveltuvuuskokeessa.

Hienosti hoiti kaiken ja valmistui aikanaan. Meidän vanhempien ei tarvinnut muuta kuin maksaa: vuokra, perushankinnat kotiin, ruokakaupan lasku, koulumatkat, vakuutukset, ajokortti, auto... Mielellämme sen teimme, kun tiesimme, että lapsemme on valitsemallaan unelma-alalla ja pärjää hyvin.

Kaikkien vanhemmat eivät halua tai pysty ja kyllähän tuo jälkikäteen kirjoitettuna paljolta kuulostaakin.
"Meidän vanhempien ei tarvinnut muuta kuin maksaa: vuokra, perushankinnat kotiin, ruokakaupan lasku, koulumatkat, vakuutukset, ajokortti, auto..."

Varmaan 15-vuotiaat autoilla ajeleekin.
Mä muutin yksiöön vuokralle kun menin lukioon (16-vuotiaana), koska lapsuudenkodista ei ollut liikenneyhteyksiä. Olisin voinu johonki asuntolaankin muuttaa mut sellasta nyt lukioilla harvemmin on. Sain opintotuen asumislisää joka oli vuokraa suurempi, vuokra oli 300 e/kk. Mut riippuu ihan itsestäs oletko muuttoon valmis.
"Sain opintotuen asumislisää joka oli vuokraa suurempi, vuokra oli 300 e/kk."

Et kyllä varmasti saanut. Asumislisä on maksimissaan 80% vuokrasta.
niin, että alle 20-vuotiailla vanhempien tulot vaikuttavat tukien suuruuteen. Sanoisin ap.lle, että erittäin harvoissa tapauksissa tuohon muuttoon saa tukia yhteiskunnalta, vaikka edellinen kirjoitti saaneensa opintotuen asumislisää. Mutta, ota selvää vielä Kelasta.
On oikeastaan aika mahdotonta muuttaa, jos vanhemmat eivät tue mitenkään. Sekä henkisesti että rahallisesti.
Jos muuttaa alaikäisenä pois vanhempien helmoista, voi vaatia itselleen lapsilisän, jos vanhemmat eivät muuten elämistä halua kustantaa.
Kuinka isosta paikkakunnasta olisi kysymys? Eli löytyykö opiskelija-asuntoja? Soluasuntoon pääsee suhteellisen helposti, riippuu vähän paikkakunnasta. 2-3 henkilön solussa on yksityisyyttä huomattavasti enemmän kuin asuntoloissa. Vapailta markkinoilta vuokrattu yksiö on aika kallis vaihtoehto...

Varsinaiseen opintotukeen vanhempien tulot vaikuttavat, mutta kuinka on asumislisän laita? Eikö siihen vaikuta lähinnä vuokra ja vuokrasopimus?
Asumislisä on osa ihan sitä varsinaista opintotukea.

"Jos olet alle 17-vuotias, voit saada asumislisää, vaikka et vielä saakaan opintorahaa. Huomioi kuitenkin, että vanhempiesi tulot vaikuttavat asumislisään siihen asti, kun olet täyttänyt 18 vuotta. Muilta osin asumislisän myöntämisehdot ovat samat kuin muuten opintotuessa." (lainaus Kelan sivuilta)
Alaikäisen voi olla vaikeaa saada asunto yksityiseltä vuokrattavaksi. Syy: eivät osaa asua, mekastavat, majoittavat väkeä yms.
SInähän et todellakaan ole sellainen, mutta kukaan ei voi sitä tietää. Siksi tarvitaan vanhemman apua, että vakuuttaa vuokranantajan sinun kunnollisuudestasi.
Alaikäinen ei voi tehdä itse vuokrasopimusta. Alaikäisen vuokrasopimukseen tarvitaan vanhempien suostumus ja vanhempien allekirjoitus.
 /   /  /  / Muuttaminen?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta