Työllistetty 19-vuotias hoitaa yksin yhdeksää lasta

hätätilako??

kunnallisessa päiväkodissa. Tyttäreni oli päiväkodissa harjoittelemassa ja sen jälkeen töissä vuoropäiväkodissa. Hän kertoi pelkäävänsä miten selviää illasta yksin yhdeksän lapsen kanssa. Muita ei ollut tulossa tähän vuoroon.

Hän on ollut muutaman kuukauden harjoittelemassa kyseisessä päiväkodissa.

Mahtaakohan lasten vanhemmat tietää, miten heidän lapsiaan hoidetaan.

Tyttäreni on ainoa lapsi eikä hänellä ole juurikaan muuta kokemusta lasten kanssa olemisesta.

Sääliksi kävi tyttöä, mutta onneksi kaikki meni hyvin.

31

2482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lopeta jo

      Lienet melkoinen provo tai tyttäresi höpisee sinulle omiaan.

    • ¨JK

      NIINKÖ

    • xcvbb

      Se on ihan arkipäivää nykyisissä päiväkodeissa. Olen itse ollut samassa tilasssa.

    • Kenen vastuu

      Aivan totta, itse olen ollut monet kerrat yksin parinkymmenen lapsen kanssa niin sisällä kuin ulkonakin. Ulkona ollessa monesti muut hoitajat sisällä....Vanhemmat kun tietäisivät...

      • !

        Sinun pitää itse ottaa vastuu ja sanoa, että tämä ei käy! Emme me koulutetutkaan jää yksin noin suuren ryhmän kanssa.


    • pk-sijainen

      Tuohan on jo lainvastaista, jos ei ole koulutettu lastenhoitaja/lähihoitaja niin ei kukaan harjoittelija saa yksin olla noin suuren lapsimäärän kanssa. Ei sen puoleen, koulutetuillakin se raja on 7 lasta/hoitaja (ja nämä siis isompia lapsia, alle 3-vuotiaita saa olla hoitajalla korkeintaan neljä vahdittavanaan).

      "Hän kertoi pelkäävänsä miten selviää illasta yksin yhdeksän lapsen kanssa. Muita ei ollut tulossa tähän vuoroon."

      Aika vaikeaa uskoa tuo. Yleensä ns. iltavuorolaisia on vähintään kaksi ja sitten kun se lasten lukumäärä on sallituissa rajoissa (7 lasta/hoitaja) vasta sitten toiseksi viimeinen työntekijä saa lähteä. Näin siis omalla kohdalla, kun tein "iltavuoroja" normipäiväkodissa.
      Hirveästi ei ole kokemusta vuoropäiväkodeista, mutta niissä missä olen ollut niin mun hoidettavaksi jääneitä lapsia oli siinä 2-4 eli sallittu määrä.

      Jos tyttösi joku kerta menee uudestaan harjoittelijaksi/sijaiseksi mihin tahansa päiväkotiin ja sama tilanne on edessä mistä kirjoitit, kerro tytöllesi nuo lukumäärät. Hänellä on oikeus saada avukseen toinen työntekijä.

      Niin ja vielä kertauksena se, että jos siis tyttärelläsi ei ole alalle vaadittavaa koulutusta (esim. lähihoitaja) pohjalla, häntä ei saa jättää yksin lasten kanssa ollenkaan.

    • Huh!

      Tarkennan vielä: Olen koulutettu ja osanaikaa ( n.15-30min) ulkona lähemmäs parinkymmenen lapsen kanssa. Siinä on 1-5vuotiaita lapsia...

      • pk-sijainen

        No mikset pyydä siihen toista työkaveria avuksi? Oli aika kuinka lyhyt tahansa niin parinkymmenen lapsen vahtimiseen kyllä tarvittaisiin vähintään se 2 hoitajaa, mieluiten kolme. Mitäs sitten jos vaikka yhdelle tai kahdelle lapselle tulee joku naarmu tms. ja pitää lähteä hakemaan laastaria, et sinä voi muita jättää yksin. Järki käteen!


    • Talon tavoilla

      En mene pyytämään apua, koska joka iikka( myös johtaja) siellä pk:ssa tiedostaa sen että olen yksin niiden lasten kanssa siellä ulkona. en ole ainut hoitaja joka yksin lasten kanssa ulkona. Tämä on vain pk:n normaali käytäntö, mikä ei tunnu hätkäyttävän muita hoitajia.

      • pk-sijainen

        Mitäs jos tekisit poikkeuksen ja menisit pyytämään sitä toista työkaveria avuksi? Oikeasti ei voi olla noin vaikeaa... Miten sitten selität jollekin vanhemmalle, jos heidän lapselleen on käynyt jotain ja et ehtinyt paikalle/nähnyt tilannetta, koska olit pihan toisella puolella auttamassa toista lasta?


    • mattiesko-

      Työllistettyjä käytetään törkeästi hyväksi. He eivät ole vastuussa lapsista!

      • tupu7

        Meidän pk:ssa sanotaan että ovat aikuisia ja siten vastuullisia.
        Tänään olin 5 pikkuisen ja 9: eskarin kanssa yksin 1h20min, kun ei ole muita, kahvitauot ryhmässä, ruokailu ryhmässä, Wc:hen pääsee kun lähtee kotiin ja kaikki lapset haettu, Näin Helsingissä tänä päivänä.
        Lähihoitaja.


    • Töpinäksi!

      Teidän pitää ottaa nyt selville lakiteksti.
      Saako näin olla vai.

      Voisitte mennä kysymään sosiaalitoimistosta tai kunnan lastensuojeluvirassa työskentelevältä.

      Jos ei saa, niin silloin työnantaja tekee väärin ja asiasta on tehtävä ilmoitus.

      Mielestäni tämä on kauheaa.
      Entä jos jotain sattuu lapsille? Jos pitää lähteä viemään lasta sairaalaan? Kuka katsoo muita lapsia? Jne jne.

      Toisekseen 19 vuotias ilman lastenhoitokoulutusta ei saa olla yksin noin monen kanssa! 19 vuotias ei ole vielä tarpeeksi kypsä näin vastuulliseen työhön = totta: 19-vuotiaan tyttösen harteilla on yksin 9 lapsen henki!

      Kiireellä ottamaan selvää asiasta ja työnantaja vastuuseen!

      Ja mikä se sellainen työnantaja oikein on? - Rahanahne ainakin, eipä paljon välitä muusta kuin että saa käärittyä rahat halvalla itselleen.

      Ei voi työskennellä yksin noin ison lapsiryhmän kanssa!

      • pk-sijainen

        Jos on kunnallisesta päiväkodista kyse, niin ei silloin työnantaja kääri mitään rahoja omaan taskuun... Yksityisellä voi näin olla, mutta kunnallisen puolella ei koskaan tehdä ns. voittoa. Saattaa toki jotain ylimääräistä jäädä ja sekin käytetään päiväkodin/hoitolasten hyväksi (esim. ostetaan leluja, pelejä jne).


    • Kunnallinen?

      Ei voi olla kyse kunnallisesta päiväkodista kyse.

      Vai voiko kunta tosiaan hyväksyä että kouluttamaton 19 vuotias tyttö hoitaa yksin yhdeksää lasta?

      Jos kunta santaa suostumuksen tälläiseen, niin heti valitus kunnasta!

      Jos on yksityinen, niin tämän "yrittäjän" tulee toimia samoin periaattein kuin kunnalliset päiväkodit.

      Minkä verran tämä 19 vuotias tyttö saa palkkaa?
      Minkä verran tämä "yrittäjä"?

    • Lainvastaista

      Törkeää!

      Ei harjoittelijalle voi antaa noin suurta vastuuta!
      Harjoittelija on AINA vastuullisen henkilön kanssa töissä, hän harjoittelee toisen opastuksella.

      Ei koskaa yksin!

      Tee poliisi-ilmoitus kunnasta!

    • Kysymys, vastaa

      Aloittajalle.

      Oletko tehnyt jotain asian hyväksi?

    • Ei kannata

      Just joo, jos teet edes ystävällissävyisen huomautuksen näistä ed. mainituista asioista, mitä suuremmalla todennäköisyydellä joudut työporukan silmätikuksi ja pahimmassa tapauksessa jopa kiusatuksi. Vähintäänkin huolesi väheksytään ja mitätöidään. Ja olet sen jälkeen porukasta aina olkopuolella. Niin se vain menee, joten pidä suu supussa ja koita selviytyä.

    • sinttiii

      Mä tiedän tapauksen, jossa työtön työnhakija oli harjoittelemassa päiväkodissa. Hänellä ei ollut koulutusta alalle. Kuitenkin häntä käytettiin ennemmin sijaisena kuin Seuresta tulleita sijaisia.?

    • Lastenhoitaja 78

      Itse olen sijaisena ollut vuorohoidossa yksin 6 pienen ja 4 isomman lapsen kanssa.
      Ammattipohjaa on. Mutta niin se vaan menee usein päiväkodeissa, ihan ne työllistetytkin lasketaan usein henkilökunnan täysjäseneksi.
      Töitä olen päiväkodeissa tehnyt vuodesta 1996

    • eiollutuskoatodeksi

      Hain oman lapseni (eskarilainen) päiväkodista ja äkkiä laskien lapsia oli 18. "Hoitajana" 19v tyttö ja vanhempi nainen, joka oli kuitenkin avustaja ei hoitaja eikä opettaja.

      Voiko tällaisesta valittaa?

      • Päiväkodissa minäkin

        Tottakai voit ja pitää valittaa. Voit ottaa yhteyttä päiväkodin johtajaan, kunnan/kaupungin päivähoitotoimistoon ja kertoa myös muista näkemistäsi epäkohdista.

        Sinähän huoltajana oletat, että lapsesi on turvallisessa hoidossa, maksat päivähoitopalvelusta ja sinulla on oikeus tietää, miksi ryhmässä ei ollut koulutettua henkilökuntaa paikalla.


      • Vihastunut opiskelija
        Päiväkodissa minäkin kirjoitti:

        Tottakai voit ja pitää valittaa. Voit ottaa yhteyttä päiväkodin johtajaan, kunnan/kaupungin päivähoitotoimistoon ja kertoa myös muista näkemistäsi epäkohdista.

        Sinähän huoltajana oletat, että lapsesi on turvallisessa hoidossa, maksat päivähoitopalvelusta ja sinulla on oikeus tietää, miksi ryhmässä ei ollut koulutettua henkilökuntaa paikalla.

        Joo kuulostaa aika oudolta. Itse opiskelen lähihoitajaksi nyt eka vuosi takana ja kasvus toppi minulla on päiväkodissa olen 18 eikä hoitajat jättäneet minua koskaan lasten kanssa keskenää koska niin ei saa tehdä. Yhden kerran menin yhden lapsen kanssa sisälle lämmittelemään ei muuta. Et jos muissa kunnissa ja yksiköissä on tollasta mitä luin niin toihan on laitonta ja siihen tulisi puuttua. Sain kuulla tässä vähän aikaa sitten että anoppi meinaa jonkun yrityksen alle hommataa kotiinsa päiväkoti yksiköksi max. 2-3 lasta ja mietin et tuntuu että hän ei oikein edes tiedä mihin ryhtyy! Koulutusta hänellä ei ole mutta oli kuulma jo soittanut isolle taholle et asia on ihan ok! Et meinaan kyl puuttua jos tilanne on se et hän saa ihan oikeasti luvat (ilman tarkistuksia) tuosta vaan vaikka pätevyyttä ei ole muuta ku 5 lapsen äitinä olosta. Sit seki että hänellä on kaks lasta koulu ikästä niin onko se edes perjaatteessa sallittavaa että kun omat lapset tulee koulusta niin hoitolapset ovat vielä kotona? No siis en tiiä tarkallee mistä on kyse mut tarkkaillen silmä kovana et lakia ei rikota tuon suhteen. Vaikka asia ei kuulu minulle niin olen kiinnostunut tästä hänen prosessistaan:))


      • apua kaivataan
        Päiväkodissa minäkin kirjoitti:

        Tottakai voit ja pitää valittaa. Voit ottaa yhteyttä päiväkodin johtajaan, kunnan/kaupungin päivähoitotoimistoon ja kertoa myös muista näkemistäsi epäkohdista.

        Sinähän huoltajana oletat, että lapsesi on turvallisessa hoidossa, maksat päivähoitopalvelusta ja sinulla on oikeus tietää, miksi ryhmässä ei ollut koulutettua henkilökuntaa paikalla.

        Itse työskentelen päiväkodissa ja toivon vanhempien nostavan jalustalle tämänkaltaisia puheenaiheita. Meidän hoitajien on vaikea yksin yrittää puhua ja saada lisää henkilökuntaa.

        Ikävä tosi asia on, että lapsiluvut verrattuna henkilökuntaan ovat aina pakkaslukemissa. Ryhmässä missä työskentelen on ollut yksi työntekijä pitkään saikulla ja tämän ihmisen tilalle ei saa edes joka päivä tilata sijaista. Välillä taas sijaiset joita seuren kautta tulee, eivät osaa edes vaihtaa vaippaa. Apu on siis todella minimiä....


      • lapset edelle
        apua kaivataan kirjoitti:

        Itse työskentelen päiväkodissa ja toivon vanhempien nostavan jalustalle tämänkaltaisia puheenaiheita. Meidän hoitajien on vaikea yksin yrittää puhua ja saada lisää henkilökuntaa.

        Ikävä tosi asia on, että lapsiluvut verrattuna henkilökuntaan ovat aina pakkaslukemissa. Ryhmässä missä työskentelen on ollut yksi työntekijä pitkään saikulla ja tämän ihmisen tilalle ei saa edes joka päivä tilata sijaista. Välillä taas sijaiset joita seuren kautta tulee, eivät osaa edes vaihtaa vaippaa. Apu on siis todella minimiä....

        Hoitajien siihen on puututtava, ei kenenkään muun.Täytyy vaan sanoa, että yliryhmän kanssa en töitä tee ja piste.


      • Turha sitten valittaa...
        lapset edelle kirjoitti:

        Hoitajien siihen on puututtava, ei kenenkään muun.Täytyy vaan sanoa, että yliryhmän kanssa en töitä tee ja piste.

        ...jos oikeasti ei halua muutosta!

        Niinhän sinä luulet. Ei päiväkodin lastentarhaopettajilla tai lastenhoitajilla ole mitään virkaa sanoa kuinka suuriksi lapsiryhmät vuosi vuodelta paisutetaan.

        Ja jos et ole tajunnut lama näkyy monissa asioissa. Tällä hetkellä monessa päiväkodissa ei saa hankkia mitään ylimääräistä tai edes tarpeellista. Kaupunki jossa itse työskentelen on jo nyt kuluttanut sijais määrärahat umpeen. Sijaisia emme siis saa tilata jos ei ole pakko.

        Kyllä koen että jos me kaikki yhdessä yritämme ajaa lasten etua. Asioihin saadaan muutos nopeammin. Jännä ajattelu tyyli sinulla, et halua puuttua epäkohtiin, joista on myös haittaa lapsillesi...


      • lapset edelle
        Turha sitten valittaa... kirjoitti:

        ...jos oikeasti ei halua muutosta!

        Niinhän sinä luulet. Ei päiväkodin lastentarhaopettajilla tai lastenhoitajilla ole mitään virkaa sanoa kuinka suuriksi lapsiryhmät vuosi vuodelta paisutetaan.

        Ja jos et ole tajunnut lama näkyy monissa asioissa. Tällä hetkellä monessa päiväkodissa ei saa hankkia mitään ylimääräistä tai edes tarpeellista. Kaupunki jossa itse työskentelen on jo nyt kuluttanut sijais määrärahat umpeen. Sijaisia emme siis saa tilata jos ei ole pakko.

        Kyllä koen että jos me kaikki yhdessä yritämme ajaa lasten etua. Asioihin saadaan muutos nopeammin. Jännä ajattelu tyyli sinulla, et halua puuttua epäkohtiin, joista on myös haittaa lapsillesi...

        Jos siis suostut yksin vaikkapa 10 lapsen kanssa ulkoilemaan ja yhdelle sattuu jotakin, esim.karkaa. Kenen on syy? Sinä olet suostunut jäämään siihen ulkoilutilanteeseen ja kuvitellut pärjääväsi niiden kanssa. No, ehkä se pomosi myös asetetaan vastuuseen, mutta myös sinut.


      • joopa jooo
        lapset edelle kirjoitti:

        Jos siis suostut yksin vaikkapa 10 lapsen kanssa ulkoilemaan ja yhdelle sattuu jotakin, esim.karkaa. Kenen on syy? Sinä olet suostunut jäämään siihen ulkoilutilanteeseen ja kuvitellut pärjääväsi niiden kanssa. No, ehkä se pomosi myös asetetaan vastuuseen, mutta myös sinut.

        Kerroppas missä päiväkodissa et joudu ulkoilemaan yksin 10 lapsen kanssa ja varsinkin jos he ovat yli 3-vuotiaita.

        Itse ainakin luotan hoitamiini lapsiin sen verran paljon että tiedän ettei kukaan hypi aidan yli ja lähde karkuun. Lapset tietävät rajat ja osaavat toimia niiden mukaan ja he tulevat kertomaan jos joku ei käyttäydy niin kuin pitäisi.


      • lapset edelle
        joopa jooo kirjoitti:

        Kerroppas missä päiväkodissa et joudu ulkoilemaan yksin 10 lapsen kanssa ja varsinkin jos he ovat yli 3-vuotiaita.

        Itse ainakin luotan hoitamiini lapsiin sen verran paljon että tiedän ettei kukaan hypi aidan yli ja lähde karkuun. Lapset tietävät rajat ja osaavat toimia niiden mukaan ja he tulevat kertomaan jos joku ei käyttäydy niin kuin pitäisi.

        Et taida ymmärtää mitä tarkoitan. Laki ei anna mahdollisuutta ottaa yksin vastuuta noin suuresta ryhmästä. muutostahan tähän pitää saada ja jos suostut olemaan yksin niin olet myös vastuussa lapsista. Omaani en kuitenkaan antaisi tuollaiseen päiväkotiin. Tietääko vanhemmat sitä, että olet yksin noin suuren ryhmän kanssa?


      • juu juu ja juu
        lapset edelle kirjoitti:

        Et taida ymmärtää mitä tarkoitan. Laki ei anna mahdollisuutta ottaa yksin vastuuta noin suuresta ryhmästä. muutostahan tähän pitää saada ja jos suostut olemaan yksin niin olet myös vastuussa lapsista. Omaani en kuitenkaan antaisi tuollaiseen päiväkotiin. Tietääko vanhemmat sitä, että olet yksin noin suuren ryhmän kanssa?

        Tiedän KYLLÄ mitä LAISSA sanotaan, mutta se ei vastaa todellisuutta päiväkotimaailmassa. Jos viellä kertoisit missä päiväkodissa ei tarvitse ulkoilla liian monen lapsen kanssa.

        Luuletko ettei me työntekijät olla valitettu asiasta, se ei kuitenkaan tunnu riittävän. Kyllä asiaa OIKEASTI auttaisi, jos vanhemmat valittaisivat tästä asiasta. Meillä vanhemmat valittivat viime syksynä ja keväänä liian suuresta ryhmäkoosta ja nyt ryhmäkoko on pienentynyt...


      • huohjavielähuoh
        apua kaivataan kirjoitti:

        Itse työskentelen päiväkodissa ja toivon vanhempien nostavan jalustalle tämänkaltaisia puheenaiheita. Meidän hoitajien on vaikea yksin yrittää puhua ja saada lisää henkilökuntaa.

        Ikävä tosi asia on, että lapsiluvut verrattuna henkilökuntaan ovat aina pakkaslukemissa. Ryhmässä missä työskentelen on ollut yksi työntekijä pitkään saikulla ja tämän ihmisen tilalle ei saa edes joka päivä tilata sijaista. Välillä taas sijaiset joita seuren kautta tulee, eivät osaa edes vaihtaa vaippaa. Apu on siis todella minimiä....

        Olisit silti kiitollinen seuren työntekijän avusta. Mikäli se häiritsee, että seurelta tilattu tyäntekijä ei osaa vaihtaa vaippaa, on hiljainen tai tekee muuten vaan asioita väärin niin älkää herranisä tilatko sijaista seurelta. Ei ile työntekijän vika, meitä on erilaisia ja moneksi. Toinen osaa, toinen ei. Seurelle pääsee töihin lähes kuka tahansa ilman koulutustakin,kunhan on rikosrekisteri kunnossa ja pari päivää kokemusta päiväkotityöstä. Itse seuren sijaisena oleb törmännyt niin moneen nirppanokka-hoitajaan että huhhuh! Kohdelkaa sijaisia kuin kukkaa kämmenellä älkääkä käyttäkö hyväksi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      214
      3419
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2171
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      75
      1617
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe