Kalle Päätalo ja Vikke Nilo

Nilo Päätalo

Luin taas kerran Kairankävijän ja seuraavana vuorossa on Viimeinen savotta. Jälleen ihmettelin kuinka paljon teokset poikkeavat Päätalon muusta tuotannosta.

Minulla on ollut tapana jakaa kirjojen kirjoittajat kolmeen luokkaan; Kirjailijat, Tieteilijät ja Taiteilijat. Esim Arto Paasilinna ja Veikko Huovinen ovat mielestäni Kirjailijoita, Heikki Ylikangas Tieteilijä ja Veijo Meri ja Paavo Haavikko Taiteilijoita.

Vaikka pidänkin suunnattomasti Päätalon tuotannosta ja olen ahminut useimmat kirjat lukemattomia kertoja olen silti sijoittanut aina hänet Kirjailijoiden joukkoon. Mutta aina palatessani Vikke Niloon tekee mieleni puhua Taiteilija Päätalosta. Niin poikkeavaa muusta tuotannosta on Vikke Nilon elämä. Noh, älkää takertuko luokitteluuni. Puhutaan Vikestä ja Kallesta.

Vikke Nilo on täysin päinvastainen henkilö kuin Kalle itse. Koillismaa-sarjan Kauko Sammalsuo on lähes kopio Kallesta. Mutta ei Vikke. Vikke on pienikokoinen, hento ja voimiltaan heikko, korkeintaan keskinkertainen. Hän itse myöntää että työ ei ole hänelle herkkua. Hän käyttää hyväkseen sumeilematta jopa kavereitaa, kuten Pyrjähtämätöntä Einaria repunkantajana. Hän on kova valehtelemaan ja laskettelee luikuria helposti ja yleensä ilman omantunnon tuskia. Hän pelaa muina töinään, jopa töikseen. Viina maistuu. Naiset kiinnostavat mutta yhteiselämää heidän kanssaan hän ei halua. Hän pitää lapsista mutta ei hanki perhettä. Vaikka hänellä on uskomattomat henkiset lahjat hän ei halua nousta jätkästä ylemmäksi, ei ainakan rehellisillä keinoilla. Mitä nyt joskus haaveilee palaavansa rikkaana Lehvän Mannen luo, mutta nekin rahat hän on kuvitelmissaan saanut joko pelaamalla tai epämääräisesti tienannut jotenkin Amerikassa. Ja jätkän kuoleman hän lopulta kuoleekin.

Muita kummallisuuksia Nilo-kirjoissa ovat mm. se sorkkajalka joka silloin tällöin käy häntä moikkaamassa ja joka poroksi muuttumisenkin järjestää. Se ja sen esiintymiset ovat jotenkin niin realistisia että oikein pelottaa. Toinen jännä ja muusta tuotannosta poikkeava on ratsastelu Mantan kanssa. Uskallanpa väittää senkin olevan aikalaisrealismia, ei yleistä mutta silloin tällöin todella tapahtuvaa korven kansan keskuudessa. Kolmas ovat äidistä nähdyt märät unet. Nämä kolme esimerkiksi ovat niin paljon normi-Päätalosta poikkevia että ihmetyttää.

Lisäksi kirjat ovat nopeatempoisia. Se on menoa eikä väpätystä kun ottaa Nilo-kirjan käteen ja alkaa päästelemään. Tulee mieleen villin lännen pokkari jossa resupekka-sankaria heitellään nopeassa tahdissa tapahtumasta toiseen ja hän selviää niistä onnen, terävän päänsä ja pirullisuutensa pikemminkin kuin voimiensa, nopean vetonsa ja komeutensa ansiosta. Tulee mieleen Hulkkonen ja Jesse Rawlins. Ei Juho Kaaponpoika Helapää eikä Morgan Kane.

Jos Kallelle ei olisi siunaantunut Kallen ruumiinvoimia eikä olisi ollut kotia ja -uskallanpa sanoa- jos hänellä olisi ollut Viken hengenlahjat olisiko hän Vikke? Onko Vikke jonkinlainen Kallen alter ego? Onko Vikke anti-Kalle? Joitain Viken piirteitä sentään löytyy pikkupoika-Kallesta kun tarkkaan mietitte :)

Oli miten oli, Vikke Nilo on hyvä jätkä. Niin hyvä, että eräs kaverini sanoi teokset luettuaan: "Eihän semmosta ihmistä oo olemassa. Ei voi olla!" :D Ja Päätalo on noissa kirjoissa parhaimmillaan, erilaisimmillaan, eriskummallisimmillaan ja Taiteilija. Olen puhunut.

Puhukaa te nyt. Haluan vahvistusta tai tyrmäyksen.

59

5335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äitin kyykkänä

      Kairankävijä on kirjoitettu kaksi vuotta myöhemmin kuin Viimeinen savotta.Ja eri hengessäkin.Kairankävijä on minusta enempi seikkkailuromaani. Viimeinen savotta todellista draamaa,jos romaanista niin voi sanoa.
      En ala enkä pystykkään vertaamaan Vikke Niloa muiden kirjailijoiden luomiin henkilöhahmoihin.

      Ainekset Vikkeen Päätalo poimi elinympäristöstään.Myös lukemistaan ja kuulemistaan henkilöhahmoista. Ihan kansantarustosta asti.

      Niitä kommentiian pellaajia ja tämmääjiä vilahtelee Iijoki-sarjan sivuillakin.
      Antti Lohilahti Satusetänä tunnettu. Huttu-Heikki joka esitti maksusta mm. rivoa Elinan surmaa. Kootin-Vikke ,Lahtelassa asuneen eläkeläis-ukkoherra Kondar Vääräniemen hulttio poika. Huttu-Herkko Herman Räisänen Toivo Räisäsen isä kertoi Kallelle mm. Muurmannin ratatyömaasta.
      Äiti-Riitulla oli omakohtaista kokemusta huutolais-lapsen elämästä. Varmaan on hänenkin tuntoja Viimeiseen savottaan siirtynyt.
      Varmasti nuo em. henkilöt ja monet monet muut ovat olleet lähteinä Vikelle.
      Ja löydän hänestä myös Nätti-Jussia ja Konsta Pylkkästäkin!
      Se leikkimielinen "tämmäys" eli käräjille haastaminen oli hyvinkin tunnettua ehkä enempi Itä-Suomessa .

      • Nilo Päätalo

        Olet oikeassa. Sieltähän hän on ainekset varmaankin poiminut. Elinympäristöstään ja "vanhojen" kertomuksista. Nätti-Jussia ja Konstaa en ole hoksannut ajatellakaan, mutta miksipä ei :)'

        Totta on sekin että kirjat ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Kuitenkin jollain tavalla selittävät toinen toistaan ja muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Se Vikke Nilon tarina -kirja oli kömpelö yritys yhdistää ne. Ei onnistunut. Harmi.

        No joka tapauksessa minä suoritin vertailua muiden hahmojen kanssa ja tuollaisiin mietelmiin tulin. Ja sitä tässä ihmettelinkin kun hahmo poikkeaa niin paljon muista. Edukseen.

        Loistavia kirjoja ja hieno hahmo.


    • Äitin kyykkänä

      Aloituksessasi sanot Viken olevan tyystin erilainen mitä Kauko Sammalsuo.
      Todella on erilainen ! Nyt huomataan se että lähes kaikkien muiden Päätalon romaanien päähenkilö on "meleko pahasti Kallen näkönen"!
      Ihmisiä telineillä,Koillismaa- sarja,Ennen ruskaa,Nälkämäki, Sateenkaari pakenee ja Juoksuhautojen jälkeen . Jos nyt jätetään Iijoki-sarja pois,vaikka romaani sekin on!
      Ihmisiä telineillä Mauno Joensivun vaiheet toistuu tosi tarkasti Iijoki-sarjan osassa Pato murtuu. Mauno löysi uuden vaimon työmaaruokalasta. Kalle taasen Aaltosen kenkätehtaan konttorista. Salli Lisäkäs ja Sonni Moilanenkin löytyy "Telineillä" romaanista. Olga Nummisena ja Valde VIrtalana.
      Työnantaja on saman niminen samaten työmaan henkilögalleriassa on samoja nimiä. Kuten "professori Lehtimäki".
      Myös monet työmaan vaiheet toistuu Ihmisiä telineillä ja Iijoki-sarjassa. Osittain eri työmaille sijoitettuna. Kuten se vaarallinen perusmontun kaivuu jossa mestari itse viimeisteli sortumisuhan alla olevan montun.
      Mauno oli myös fyysisiltä muiltakin ominaisuuksiltaan Kallen oloinen!

      Koillismaa-sarjan Kauko Sammalsuossa näkyy myös Kalle selvästi. Vahvuuksineen ja heikkouksineen! Kauko änkytti ja Kalle sorautti ärrää! Kumpikin kovasti estoinen ja jotka potivat alemmuden tunnetta.
      Samat vahvuudet . Fyysinen voima ja näyttämisen halu ja tarve.
      Kaukon ja Kallen kotiolot olivat yksi yhteen.
      Järvenkylän ihmisissä on yhtäläisyyksiä Jokijärven ihmisiin. Kaukon nuorempi veli on saanut vaikutteita Kurtti Reinosta,mitä tulee verbaalisuuteen! Myös veli-Mannesta .Sama into viljastukseen.
      Olkivaaran Nestorista löytyy Simosen Simppaa ja Hiltu-Jakkea. Olkivaaran Elmalle ei ole niinkään esikuvaa,mutta Simosen Tyyneä hänessä näen. Tyyne ei tosin lusseerautunut sakujen kanssa kuten Elma.
      Kauko sai Naavalan Hiljalta,talon tyttäreltä, kortin rippikoulussa! Se oli osoitus jostakin!
      Kallekin sai kortin rippikoulussa! Nimittäin Kankun Irjalta. Suuren talon tytär hänkin. Tämä sama nainen tulee Kallen elämään vuosikymmeniä myöhemmin! Kallen ollessa Taivalkosken kunnan rakennusmestari ,hän tapailee salaa erästä keuhkotautia sairastavaa Maijaa. Maija oli Kankun Irja Tyrämäeltä!
      Tampereen poika Kosti Mäkinen on mielestäni Päätalon jonkinlainen alter ego!
      Päätalo OLISI halunut olla sellainen kuin hän! Miehekkyyden esikuva. Tietyllä tavalla Mäkisen kohtalo menee rataa jollainen Kallen kohtalo olisi voinut olla.
      Mäkinen menee naimisiin Sääskilammin Irjan kanssa. Sääskilammilla ja Kankulla on tiettyjä samankaltaisuuksia.
      Mustan lumen talvessa voi lukija nähdä sen tilanteen että jos Kalle Päätalo jäikin kotikulmilleen sodan jälkeen ja nai vaikkapa Simosen Tyynen!

      Tämä minun homma meni sivuun Vikke Nilosta meleko pahasti! Jatkaisin kuitenkin toisella kertaa jos sallittaneen "analysointia" Päätalon kirjoista!??

      • sampo

        . Pakalleen sanottu. Kallea kammitsoi kaikessa näissä mainitsemissasi kirjoissa pysytteleminen edes jossain määrin totuudessa. Totuuden nimessä on myös sanottava, etteivät "Sateenkaari, Juoksuhautoineen" kumpikaan, olisi edes ylittänyt kustannuskynnystä, ellei kirjoittajana olisi ollut Päätalo-niminen mies. Ennen ruskaa, Kalle kritisoi kustantajaa kirjan silpomista, Huono se onkin, liki kelvoton.

        Vikestä kertoessaan Kalle saa panna huoletta eholle, ja panee. Tuloksena on hulvaton tarina jonka päähenkilö ei huonoista lähtökohdistaan huolimatta syrjäydy vaan pitää puoliaan pennusta poroksi muuttumiseen asti.
        Kairankävijä on mielestäni vain jatkumo jossa Viken elämänvaiheita seurataan hänen hilpeimmillään ollessaan. Vikke on kirjassa juuri sellainen kuin olettaisi. Ei ole lähtenyt maailmaan itkemään. Eikä ainakaan näytä sitä. Pienestä lurjusmaisuudestaan huolimatta hän on pohjaltaan rehellinen kairankävijä. Selvimmin tämä näkyy hänen ottaessaan Muurmannin seutuja kulkiessaan Heikkinen nimisen ikä-jätkän mukaansa. Kiusaus on kova mutta Vikke selviää.

        Höylin miehen syksy on vähän samassa hengessä kirjoitettu. Puurto on vain liian imelä Samoin puli-ukoksi sortunut pankinjohtaja/sotasankari. Auttamisen halu, ihmisen ahneus, seksuaalisuus, raadollisuus, naisen hyväksikäyttö ovat teemana., Hymyillen kirjaa silti lukee. Kepeään sävyyn kirjoitettunakin se on osuva kuvaus meistä. Tällaisiahan me lopultakin olemme. Hyvä kirja.

        Olen usein miettinyt miten loistavan tv-sarjan näistä kirjoista olisi osaava käsikirjoittaja saanutkaan. Elokuvat jotka romaaneista on tehty, ovat toinen toistaan kelvottomampia. Niissä kaikissa on sarja käsittämättömän heikkoja kohtauksia jotka eivät avaudu mitenkään. Kallen lahjakkuus kertojana ja koillismaan osuva sanankäyttö ”riitunni autuuksineen”, eivät tule mitenkään esiin. Vähintään 39 tuntia laatudraamaa olisi tehtävissä.

        Voisi verrata vaikka Huovisen Konstaan, jota en kyllä Vikestä löydä. Kuinka mainio tv-sarja, Konstana, Lauri Leino. Miksei myös Heikki Kinnunen. Ja miten kelvoton suorastaan paska, oli elokuva jota "Raid" oli pilaamassa.
        Miten kirjasta sitten saa elokuvan, Maa on syntinen laulu, käy esimerkistä


      • Nilo Päätalo

        Hienoa! Olen täysin samaa mieltä! Noin se on.


    • Joomiesvaan

      Edellä on hyviä perusteluja, joten totean että Viimeinen savotta on Kalle Päätalon romaanitaiteellisesti korkeatasoisin teos koko hänen tuotannostaan. MOT

    • Ei maakan

      Kun luin Vikke Nilon tarinan Iijoki-sarjan jälkeen, niin mieleeni tuli, että tässähän on päästetty mielikuvitus ennen näkemättömällä tavalla valloilleen. Melkoista irrottelua positiivisessa mielessä.

      • Nilo Päätalo

        Jep. Kalle on varmaankin päässyt Nilosta kirjoittaessaan ns. "varrestaan irti". Lakannut "märehtimästä menneitä" ja "haaveilemasta haaveksintoja". Siinä hän todellakin taitaa luoda hahmon eikä kirjoita omasta elämästään tai omista toiveistaan.

        Tämä on ollut jo nyt antoisa keskustelu. Toivottavasti jatkuu .


    • Kesäheinolalainen

      Ostin Heinolan kirjaston poistomyynnistä eurolla Isä Hermanni -kirjan, painettu 2004. Oli halpa, miten jo myyntiin poistona koska oli vielä hyväkuntoinen teos. Miten mainioita juttuja toimittaja on osannutkin keräillä paksuun mölläriin. Siinä pääsee Herkko avartamaan maailmaa. Olen aivan alussa vielä ja vaikka muistan lukeneeni kaiken aikoinaan, on elämän riemu lukea uudestaan makeimmat osat.

      • Salli Lisäkäs

        Tervehdys, Päätalofanit!
        Itse olen ajatellut, että niin Kairankävijän kuin Viimeisen savotankin osalta kustantajan tekemä valtava toimitustyö on syy kirjojen poikkeavaan tasoon muuhun Päätalon tuotantoon verrattuna. Sekä se, että Kalle on tosiaan niihin koonnut valtavan määrän kuulemiaan tarinoita ja kohtaloita ja yhdistänyt ne yhden miehen elämäntarinaksi. Kirjat ovat kuin toisen miehen kynästä lähtöisin - ja kuka tietää, vaikka olisivatkin?

        Kehnointa laatua on sitten saatu lukea postuumisti julkaistuissa rahastuskirjoissa. Lopetin niiden lukemisen ensimmäiseen, se oli niin huono.

        Silloin tällöin tulee lueskeltua uudelleen niitä Kallen parempia kirjoja, loikkimalla yli pahimmat toistokohdat.


    • Harrastajakirjailija

      Perustuiko Viimeinen savotta tosielämään? Tapasin Kausalan markkinoilla 1999 romaaninaisen, joka kertoi ennustuksensa lomassa, että hän oli tavannut Vikke Nilon esikuvahenkilön Rovalan metsätyöläisvanhuksille tarkoitetussa kodissa setlementtiliikkeen vanhustalossa vuonna 1969. Vanhus oli kertonut syntyneensä Taivalkoskella vuoden 1900 tienoilla, olllut kivulloinen, pienikokoinen ja yskineen kovasti, sanonut olleensa huutolaisena ja että kirjailija Kalle Päätalo oli häntä haastatellut vuosikymmenen alussa, noin vuonna 1963 naisen muistamana. Mies oli ollut katkera että hänen elämänsä oli kuvattuna kirjassa, ja että hän ei ollut saanut mitään korvausta kirjasta, ei edes omistuskappaletta. Romanirouva muisti miehen esitelleen itsensä nimellä Santeri Aikio. Aikio oli ostanut romanirouvalta taskukellon. Onko todellinen tarina ja esikuva? Seuraavan kerran Rovalassa käydessään miestä ei ollut enää asukkina. Joku oli kertonut että hän oli löytynyt metsästä havujen alta menehtyneenä. Lähellä oli roukunut poro.

    • Totuudet esiin!

      Entäs Pyrjähtämätön-Einari? Oliko hänkin ollut tai hänen esikuvansa Rovalassa?

    • sampo

      Jos näin on, kirjailijan tulisi kertoa takaliepeessä asiasta ja antaa arvo varsinaiselle tarinakertojalle. Nythän tätä on liki mahdoton todentaa.

    • Lukijarouvaminäkin

      Ei auta enää vetää asianomaisia oikeuteenkaan koska he kaikki ovat kuolleita käsittääkseni? Entä sukulaiset ja jälkeenjääneet? Myös kustantaja Gummerus? Olisiko selventävä jälkikirjoitus paikallaan ja vaikka tämän Santeri Aikion haudalle nimikilpi tai laatta tai hautakivi, johon vainajan nimen lisäksi kirjanimi Vikke Nilo.

    • Saa...nan pölvästi!

      Mene itse tekemään ja maksamaan!

    • Tutkimisen arvoinen

      Mielenkiintoinen muistelus ja tieto. Pitäisi saada Suomen Akatemia tai Helsingin Yliopiston kirjallisuustieteen laitos, tai joku muukin taho kuten Suomalaisen (SKS) Kirjallisuuden Seura, kiinnostumaan asiasta sekä järjestämään ja rahoittamaan perusteellisen tutkimuksen kustantajan ohella Santeri Aikion osallisuudesta miltei tärkeimmän suomalaisen romaanin syntyhistoriaan.

    • kalakku

      Kalle Päätalon arkistossa Taivalkoskella on 17arkia muistiinpanoja kirjan Viimeinen savotta syntyhetkistä. Kairankävijä syntyhetkiltä 19 arkkia. Voisi kuvitella niissä olevan mainintoja haastatteluista.
      Kallehan itsekin on kertonut saaneensa vaikutteita kuuntelemalla koitilaistenkoppi kertomuksia Miksikähän ei olisi voinut haastatella ikä-jätkääkin.
      Mikään autenttinen kertomus jonkun ihmisen vaiheista kirja/kirjat tuskin on.

      • ..ulukku

        Olen samaa mieltä Kalakun kanssa. Tuskin on Vikke Nilon tarina mikään suora elämäntarinakertomus jostain eläneestä metsätyömiehestä, joskin on voinut KP tavata heidän laisiaan moniakin ja haastatella. Tuskin kannattaa virittää ainakaan mitään suurisuuntaista tutkimushanketta etenkään valtion rahoilla, on niin tiukka budjetti ja tilanne nyt euron ja viimeksi Kyproksen suhteen. Pidetään Viimeistä savottaa vaan mestarillisena fiktiona ja Suomen parhaana taiteellisena työnä ja onnistuneena romaanina. Antaa myös Santeri Aikion levätä rauhassa Rovaniemen hautausmaalla. Jos hän on ollut alkuitu VS:n, niin kunnia hänen muistolleen iäti.


    • Äitin kyykkänä

      Väitämpä että romaanirouva on puhunut omiaan! Toivottavasti se taskukello oli setentoistakivinen,eikä mikään roskoppi! Että havujen alta ja poro lähistöllä!
      Legendoja syntyy ja uskojia löytyy!
      Niitä vikke niloja löytyi varmasti joka pitäjästä Pohjois-Suomesta varsinkin. Kovalla työllä itsensä loppuun rääkänneitä. Oli tosikoita ja veitikoita luonnoltaan. Kaminaan tuijottavia tuppisuita ja tarinaniskijöitä,vitsiniekkoja ja tosi pellejäkin. Oli pitäjän kuuluja,maakunnan kuuluja persoonia. Näistä kalle sai ainekset Vikkeensä.
      Aikio ei myöskään ole taivalkoskelainen nimi! Saamelaisnimi käsittääkseni .Ainoatakaan ei löydy Taivalkoskelta Eniron numeropalvelusta.

    • sampo

      En oikein usko omiaan puhumiseen. Ei siihen ole mitään syytä. En usko liioin siihen, että kyse olisi yhden henkilön tarinasta. Kallellahan oli äiti joka oli itse kokenut huutolaisen aseman, ja josta kirja on varmaan enimmin saanut vaikutteita. Jos kerran kirjan syntyhetkiltä on arkistotietoa, olisi taustamateriaali syytä tuoda esiin muillekin kuin tutkijoille. Eihän se mitenkään ole pois Kallen parhaan kirjan arvosta. Tänä päivänä kirjailijat kiittelevät vuolaasti kaikkia jotka vähänkään ovat vaikuttaneet kirjansa syntyyn. Varmaan Aikiokin olisi nimensä mielellään nähnyt kirjan liepeessä ja ukkokodissa kavereilleen ”pullistellut” Eihän siinä sen kummemmasta kyse ole.

      Aikioita Kuusamossa on paljon, ja Kuusamon ”riippamunat” savotoivat tukinajossa Taivalkoskella. Kuusamolaiset naiset myös hakeutuivat palkollisiksi Taivalkoskelle. Samoin Kiannan ”keltamahat”. Yksinäisen palkollisen jalkapentuhan Vikkekin oli. Ei tarina siihen kaadu. Nilo on myös nimenä Kuusamolainen erikoisuus. Sattumaako?

    • Olen kovin yllättyny

      Aika vakuuttavalta ja jopa johdonmukaiselta tuntuu tuo Harrastajakirjailijan edellä oleva muistelus, hänellä tuntuu lisäksi olevan mainio muisti. Toinen asia, mitä jäin miettimään oli tuo hänen kertomansa romanirouvan kertoma. Ja miksi? Siksi että mustalaiset harvoin lukevat kirjoja, romaaneita etenkään, vaikka romaneja ovat, jo siksi että lukutaito oli ennen vanhaa heidän keskuudessaan heikko. Nainen muisti siksi että heillä oli näkö- ja kuulomuisti juuri tuon takia hyvä. Romanirouvaa on voinut kiehtoa kuulemansa erikoinen tarina ja siitä on jäänyt hänen mieleensä vanhuksen nimi. Voi voi kun olisi mahdollista tavoittaa tämä mustalainen. Toinen tapa olisi tutkia Rovaniemen hautausluettelot ja kirkonkirjat ja laajentaa tutkintaa Taivalkosken, Kuusamon, Suomussalmen ja ehkä muittenkin Kainuun sekä Pohjois-Pohjanmaan pitäjiin.

    • Äitin kyykkänä

      En edelleenkään usko että joku Santeri Aikio olisi Vikke Nilon esikuva!
      Tuo romaaninaisen kertomus on liian täydellinen! Käy yksi yhteen Viimeinen Savotta kirjan kanssa.
      Ennustajaeukolla pitää olla hyvä muisti ja hyvä supliikki! Pitää "muistaa" mennyt ja "tietää" tuleva toisenkin ,tuntemattoman ihmisen elämässä.
      Nainen on jopa saattanut lukea kirjan ,jota epäilen. Voinut katsoa elokuvan ehkä.
      Tuollaisten "tositarinoiden " kertominen on povarin ammattia ja ammattitaitoa. Luo mystisyyden ja uskottavuuden ilmapiiriä. "Tuonkin se tiesi"!!!
      Ja jos Santeri Aikio olisi kokenut olleensa Viken esikuva ja tulleensa kaltoin kohdeluksi Päätalon taholta,niin kait hän olisi purkanut katkeruuttaan muillekkin kuin yhdelle romaaninaiselle! Olisi taatusti tullut yleiseen tietoisuuteen! Aikakauslehdissä kuten Hymyssä ym. olisi ollut juttu:Tässä oikea Vikke Nilo.
      Tuntemattoman sotilaan hahmoille etsittiin kovasti esikuvia aikoinaan.

      Kuten tuolla aiemmin kirjoitin,Päätalo sai ainekset Vikke Niloon omasta elinpiiristä. Hän kohtasi niitä vikkejä,erikoisia persoonia. Ja hän hyvänä kuuntelijana tallensi muistiin myös muiden kertomuksia .
      Äiti Riitulla ja tämän nuoremmilla sisarilla oli omakohtaista kokemusta huutolaisen elämästä. Ja monella muullakin ! Sille Havukan muorille loostereineen oli varmaan yksi esikuva, Itäpään Muori ! Maakunnan kuulu kansanparantaja.
      Räisän Herkko , Päätalon sotakaverin Toivo Räisäsen isä oli kertonut kirjailijalle seikkailuistaan Muurmannin ratatyömaalla.

      Päätalo kävi varmaan montakin kertaa Rovalassa tervehtimässä ammattiveljiään. Haastattelikin ja sai vaikutteita!
      Mutta tuo "Santerin" uskoutuminen romaaninaiselle on tuulesta temmattu!

    • Äitin kyykkänä

      Lisään tähän vielä sen että on todella kirjailijan Päätalon, kerronnan mestarin ala-arvioimista jos väittää että hän on kopioinut jonkun Santerin elämäntarinan kirjaansa! Että olisi joutunut kopioimaan !!

    • Äitin kyykkänä

      Alampa tosissani inkuttamaan tuosta Santerista!
      On seikka joka "kavaltaa" romaanirouvan kertomuksen!
      Hän oli vieraillut ja tavannut Santerin Rovalassa 1969.
      Seuraavan kerran siellä käydessään (1970- luvullakohan ?) Santeria ei enää ollut.
      Joku oli kertonut että Santeri löytyi metsästä havujen alta menehtyneenä ja lähellä oli roikunut poro!

      Eli siis Kalle tämä kavala koijari kopioi Santerin kuoleman jo vuosia ennen kuolemaa!!!!! Viimeinen savotta kun ilmestyi 1966.

      Elokuvassa Vikke (Jyrki Kovaleff) tekee kuolemaa,Hän vaipuu puun alle risukkoon hiljaa ja läheltä lähtee poro juoksemaan!

    • Ulkopuolinen FT/PR

      Kallelta hyvin ennustettu ja ennakoitu! Tavallaan oli kirjailija kirjoittanut ennakolta Santeri Aikion kohtalon, nähnyt ja vaistonnut kokemuksena perusteella että vanhus oli ollut jo 1960-luvun alussa huonossa käveessä, ja fiktioinut surullisen lopun. Oletan, että romanirouva (ä k: ei romaani vaan romani! romani on rotu tai/ja kansa, romaani on kirja) todella tavannut itse varmasti Viimeisen savotan lukeneen esikuvahenkilön, Santeri Aikion, joka oli noudattanut ennustetta ja kuollut ehkä luonnollisella? tavalla metsään aivan romaanin mukaisesti. Mistä ne kaikki tietää... Tuskin tästä saa penkomallakaan selvää, joten on vain hauskaa ja kohtalostakin emmäillä menneitä. Annetaan vainajien, KP, SA, olla.

    • Äitin kyykkänä

      Ei me anneta KP:n olla! Vaikka vainaja onkin ! Keskustellaan jatkossakin hänen tuotannostaan!
      SA:lle ja kaikille muillekkin metsien miehille ,tosi jätkille kevyet mullat!

    • Terveiset teille

      Kovana lukijana ja Kalle Päätalon tuotannon monikertaisena kahlaajana olen samaa mieltä, luetaan eikä unohdeta Päätaloa missään nimessä. Niin kauan kuin elän (en ehkä enää pitkään koska olen tänä vuonna 74) tulen lukemaan Kallen tekstejä, ne suovat minulle toivon ja lohdun. Moneen kertaan olen palannut tuohon Viimeiseen savottaan ja moneen muuhun kirjaan. Ne ovat minulle viihdettä ja ennen kaikkea elämää. Vuodesta 1965 olen ollut Päätalon miehiä, vaikka luenkin muutakin, mutta ennen muuta lähinnä kotimaisia kirjailijoita. Viimeksi luin Antti Tuurin Ikitien. AT on yksi mielikirjailijoistani, samoin Eino Säisä, Veijo Meri, Väinö Linna, Seppo Jääskeläinen, Panu Rajala sekä monet muut.

    • Teini tyttö 14v

      Elääkö tää Viken esi kuva henkilö viel?

    • Päätaloja tutkinutkh

      Olen kuullut sellaistakin, että tämä Vikke Nilon esikuva olisi jopa ollut Kallen isän sivupoika, eli Kallen velipuoli, mutta asiaa olisi pidetty salassa, ja siitä syystäkin, siis salaamisesta ja siitä johtuneista mielenpainumista olisi johtunut Kallen isän Hermannin mielisairaus? Olisiko kenelläkään vastaavia tietoja tai paremminkin huhua? Kun ei tiedetä VN:n esikuvan oikeaa nimeä eikä henkilöhistoriaa, on vaikea tutkia. Jos olisi perää huhussa, olisi se poika, eli VN:n esikuvahenkilö H:n nuoruuden tulosta luvattomasta sukupuolisuhteesta aikanaan.

    • Tyhjää vouhkaamista

      Miälen kiintosii nää yli 100 v vanhat asiat....

    • Mie vähä eppäilen...

      Ettei vain tämä V. Nilon esikuva ole Kallen biologinen isä! Sitähän Hermanni juuri uumoili että joku muu kuin hän olisi ollut asialla ennen häntä, ja siitä trauma niin isälle kuin pojalle. Jospa se epäilys pani Kallen kirjoittamaan elämänsä teoksen eli Viimeisen savotan.

    • Valistunut lukijarva

      Tuskin on. Vikke Nilo on viktiivinen henkilömies.

    • Päättelin näin FM

      Eittei vain tämä Nätti-Jussi ollu jonkunlaisena esikuvana Kalle Päätalolle kun hän muokkasi Viimeistä savottaa ja Vikke Nilon elontietä? Jussi Nätti eli 1890-1964 ja kuoli Rovalan metsätyökodissa. Iät sopisivat hyvin kertomukseen. Vaikka Jussilla oli kampurajalka, eli toinen jalkaterä takaperin nilkassa kiinni, niin Vikkehän oli muuten kitukasvuinen, keuhkotautinen, vähätöinen ja vaivainen.

    • Äiskän miesope

      Asiasta toiseen, elikkä ostin tänään kaksi pakettia a' 250g Koskenlaskija juustoa, joista toinen orginaali eli perinteinen tavallinen ja toinen vahva. Maistoin toista, eli orginaalijuustoa, ja se oli taivaallisen hyvää! Oliko se tätä juustoa mitä Kalle osti ensitilistään ja söi ainakin yhden paketin oliko se Haapovaaran kupeessa? Onko juusto muuttunut silloisesta? Muistan täällä käydyn ja jopa vuosikausia kestäneen kirjoitussarjan aiheesta ja siitä millä välineellä Kalle "lohni" juustoa ja oliko juusto Koskenlaskijaa vai Olympiaa tai jotain kolmatta, oliko esillä Viola. Itse leikkasin veitsellä poikittain palan juustoa tinapapereineen ja länttäsin päätypalat yhteen ettei juusto kovettuisi suojaamattomana. Kalle tuskin saattoi leikata kuin edellä minä. Hän todennnäköisesti kuori paketin esiin pahvipakkauksesta ja kuori sitten tinapaperin, ja sitten ehkä haukkasi suoraan ahneuksissaan juustoa. Mitä mieltä olette? Olisiko voinut käydä näin. Ilmiö ja tapa kiinnostaa minua.

    • Emma Tamma

      Tuo sinun tapasi leikata juustoa tuskin oli samanlainen kuin Kallella.
      Eikö tuon tapahtuman kuvauksessakin käytetty sanaa, lohnia?
      Näin amatööritutkijana sanoisin, että Kalle leikkeli paketista puukon kärjellä palasia ja laittoi suoraan suuhunsa.
      Sellaista toimintaa tuo sana, lohnia kuvaa mielestäni paremmin.

      Onko kukaan Kallen kirjojen ystävä muuten käynyt tuolla Haapovaaran kupeessa?

    • Haapovaaran boy

      Pannukkin sielä kesällä 2001.

    • Astuja-Asikainen

      Tässä olisi hyvä lomareissun teema. Käydä Kallen kirjoissa kuvatuilla panopaikoilla.

    • Jusstoystävä minnäi

      Pit miunkii ostoo sit Koskenlaskijjoo. Olipa pirun hyvvää! Lohnin koko paketin yhtä piätä. Ei ollunna Kallultakkaa huono valinta aekonnaan. Iha voan veihelä leikkasin.

      • sampo

        Elä hyvämies lohni silläkeinon. Visottuu maha ja soat peräpukamat vaivoksesi.

        Kalle se ei palajastanu koskaa keltä minnii jutun kuuli ja kirjoihisa pani. Kurtti Reinolta kumminnii isoimman osan. Huutolaispenikoita ja niien kohtaloita oli valakata asti vaikkois usseammannii möllärin rustannu.

        Syrjä-veljekset tässäi assiessa ois tietosampii. Nehä kaikista Kallen möllärin tekeleistä vuolla lohni puolet joutavana sammalikkoon. Ikään ei Kalle ees kiitoksen sannaa julukisuuvessa kummallekkaan antanu, se minnuu enite ihmetyttää.


      • Epätietoinen/Iisalmi
        sampo kirjoitti:

        Elä hyvämies lohni silläkeinon. Visottuu maha ja soat peräpukamat vaivoksesi.

        Kalle se ei palajastanu koskaa keltä minnii jutun kuuli ja kirjoihisa pani. Kurtti Reinolta kumminnii isoimman osan. Huutolaispenikoita ja niien kohtaloita oli valakata asti vaikkois usseammannii möllärin rustannu.

        Syrjä-veljekset tässäi assiessa ois tietosampii. Nehä kaikista Kallen möllärin tekeleistä vuolla lohni puolet joutavana sammalikkoon. Ikään ei Kalle ees kiitoksen sannaa julukisuuvessa kummallekkaan antanu, se minnuu enite ihmetyttää.

        Eivätkö ne kirjat sitten olekaan Kallen kirjoittamia, kun monessa paikassa lukee että jotkut Syrjät ovat niitä tehneet?


    • Satuja- Asikainen

      Tuo juustonlohnimiskohtaus on mielestäni tärkeä Kallen kehityksen kuvaaja.
      Silloin hän pääsi kiinni elämän nautintoihin ja siitä lähtien hän etsi niitä.

    • Pöljiä karsastava FM

      Juustonlohniminen oli kirjailijan nuoruudenaikainen kulminaatiopiste, siksi niin tärkeä. Ei ole määrässään leikitellä kohtauksella. Sitä tekevätkin asiaan kevyesti suhtautuvat, tekisi mieleni kirjoittaa... ja kirjoitankin: PÖLJÄT.

    • Kuusamon viivatyttö

      Vike Nilo on kirjailijan mieli kuvituksen tuote elikkä ei eläny henkilö, pöllöt!

    • Lukiolainen poitsu

      Ketä on tää kirjailija Vikke Nilo, josta nii paljo höpötetää? En löytäny netistä.

      • Näin se on

        Hait varmaan Vikke Nilon nimellä, ketjussahan sanotaan moneen kertaan , että oikea nimi oli Santeri Alkio.


      • Kirjoittaka oikein!
        Näin se on kirjoitti:

        Hait varmaan Vikke Nilon nimellä, ketjussahan sanotaan moneen kertaan , että oikea nimi oli Santeri Alkio.

        Nimi on Santeri AIKIO, eli Alkio! Sillä nimellä kannattaa lukiolaisen hakea.


    • Him lukijajatar

      Vikke Nilo eli Nikke Vilo on kirjailija Kalle Päätalon tekele. Voit kysyä häneltä Viken taustat.

      • Tyhmyyttä piisaa

        Milläs kysyt, mäntti, kun KP on mennyt tuon ilmaisiin jo vuonna 2000.


    • Hum.kand.

      Miten tyhmiä ihmisiä olette!

    • kuvat
    • En usko tarinaan

      Oliko Koskenlaskija-juustoa silloin 1930-luvulla lainkaan? Entä Olympiaa tai Violaa? Oliko levitejuustoja? Eikös se ollut ihan pettuleipäaikaa, jossain talkkunaa.

    • Ikiukko 92v. Hki

      Ei enää syöty pettua ainakaan Hämeessä! Olen 92 vuotias ikiukko, syntynyt 1921 Hatulassa ja elänyt miltei koko Suomen itsenäisyysajan vapaassa maassa. Oli omat onkelmansa aikanaa, oli köyhyyttä, lakkoja, Lapuan liikettä, salakomukoita, salakuljetus pirtuaikaan johtuen kieltolaista yms. etenkin 1920-luvulla, huoria yms. mutta voita ja juustojakin syötiin kun lama-aika 1928-1934 loppui. Oli Violaa, oli Koskenlaskijaa ja muistaakseni Olympiaakin ennen talvisotaa. Olin vakinaisessa sotaväessä 1941-42 ja sovassa aina Lapin sotaa myöten. Pääsin siviiliin 1945 alussa. Ei piä mataloittaa historijjaa suotta.

    • Historiaan totuutta

      Ukko höpöttää ja muistaa väärin! Ennen viime sotia eihän Suomessa osattu edes lukea kuin eliitin piirissä, puhumattakaan että olisi ollut sellaisia herkkuja kuin juustot. Eikö ollut maaorjuus tai toprpparilaitos vielä voimassa ja ruotsalaiset ja venläiset kartanonherrat niskan päällä.

    • Ikä mies vm 1929

      Väärin etellä! Ikä ukko muistaa oikeen. Mutta mikähä olis jos Vikke Nilo pääsis muistelemmaa? Ellääköhä mies vielä? Ei toten näkösesti. Olis jo kohta 114 vuotta vanaha ko oli syntynnä 1900.

    • Kake Päälato

      Olikohan se Vikke Nilo eli Nikke Vilo oikea elävä ihminen ja mies, joka olisi ollut Kalle Päätalon kirjojen esikuvana, vai kirjailijan mielikuvituksen tuote? Turhaa on kohkata siitä, enempää kuin vatvoa sitä juustonsyöntiä ja -lajeja Haapovaaran kupeella, tai juustokeiton tekoa Tulivuorella.

    • takarivi

      Tyynestä ja Annista Kalle kehitteli mielestäni Sammalvuon Elman. Oliko se nyt Elma Kaukon vaimon nimi oikein?

    • EiValitetaTurhasta

      Päätalo paras kirjailija ikinä ja samoin parhaat teokset. Kertoo karusta elämästä siihen aikaan ja suomalaiset saisivat kokea nykyään saman kohtalon, ni loppuisi turha valitus ja rääkyminen nykyisistä oloistaan ja olemattomista vaikeuksistaan tän hetkisessä yhteiskunnassa, jossa ei kenelläkään ole sen kaltaista elämää ja puutetta kuin Päätaloilla ja muulla kansalla silloin!

    • Anonyymi

      Öööööööääääääähhhhhhhjhh!!!!

    • Anonyymi

      Vikke Nilo oli Päätalon hauska sanaleikki. Kukaan ei vissiin ole tätä tajunnut.

      Päätalo vaikutti nuorempana vesilahdessa missä oli monissa työmailla rakennusmestarina. Panomiehenäkin kunnostautui. Paikkakunnalla oli ja on Vilon maatila missä vaikutti silloin Vilon Nikke eli Nikke Vilo ja siitä saa sananmuunnoksena Vikke Nilon. Tämän Päätalo otti kirjaansa ja antoi hieman henkilöhahmolle lisää punakynää. Innostus hahmoon tuli kuitenkin Vilon Nikestä

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 135
      3933
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      109
      3589
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2525
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1609
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1481
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      88
      1471
    Aihe