Minne valitan väärin perustein tehdystä päätöksestä?

en mikään yrittäjä

Minut määriteltiin 'yrittäjäksi', vaikka työmarkkinalain omien määritelmien mukaan en sellainen ollut. Minne valitan? Työkkärin päätöksestä ei muka voi valittaa, eikä Kelalta ole tullut maksun kieltämispäätöstä, josta sitten olisi voinut valittaa. Mitä teen? Haluan takautuvasti kahden kuukauden maksamattomat työttömyysavustukset.

13

673

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hakemus Kelalle

      Kelalta ei tule kielteistä päätöstä ennen kun haet sieltä työttömyysturvaa. Tuohon hakemukseen tulee se kielteinen päätös josta voit sitten valittaa.
      tee heti hakemus Kelalle niin homma etenee.

    • ei mikään yrittäjä

      Ai jaa, niinkö se on? Tässä nyt kävi niin, että tuon karenssin jälkeen arvioitiin tilannettani uudelleen ja pyydettiin kirjallista selitystä minulta, mitä 'yritykselleni' kuuluu. Olin nyt oivaltanut, ettei minua voida pitää yrittäjänä. Kerroin sen, ja sen, että vaadin takautuvasti maksuja noilta edellisiltä kuukausilta. En silloin ensimmäisen työkkärin päätöksen jälkeen edes hakenut työttömyysavustusta Kelalta, koska siellä sanottiin, ettei sitä minulle myönnettäisi. Eli sieltä ei silloin tullut kielteistä päätöstä, josta olisin voinut valittaa. Nokkelaa?

      Nyt tuli sitten työkkäriltä lausunto, ettei työttömyysavustuksen maksamiselle ole estettä. "koska yritys on ollut poissa toiminnasta neljä kuukautta". He eivät ollenkaan kommentoi sitä huomiotani, että minut oli väärin luokiteltu yrittäjäksi. Nyt kun sitten haen tukea, ilmeisesti saan sen. Jos valitan siitä, koska tuki olisi pitänyt alkaa kaksi kuukautta sitten, viivästyttääkö se tukien maksua edelleen ja riskeeraanko tuen saamisen?

      Törkeää, ovelaa, köyhää kyykyttävää. Aivan kuin kohdeltaisiin rikollisena.

      Voiko aikaisemmista maksamattomista tuista valittaa erikseen sillä perusteella, että Kelassa silloin ei rohkaistu hakemaan avustusta. He tiesivät, että kielteisestä päätöksestä sitten voisin valittaa. Minä en sitä tajunnut. Mistä tuollaisen asian voisi arvata, kun ei ole ollut näissä ympyröissä aikaisemmin?

      • .

        Jos haluat Kelasta sen päätöksen mistä voit valittaa, tee vielä Kelaan hakemus. Työttömyysetuushakemuksissa on 3 kk takautuva hakuaika, mutta jos teet hakemuksen myöhässä (niin että yli 3 kk on jo kulunut) perustele miksi haet etuutta myöhässä ja kela sitten päättää senkin, hyväksyykö se sun myöhässä tulevan hakemuksen. Tiedän että joskus niin on tapahtunut perustelluista syistä.

        Ja semmoinen vinkki, että JOS ON OIKEUS HAKEA JOTAIN ETUUTTA, AINA SE KANNATTAA TEHDÄ, vaikka tietääkin jo etukäteen että kielteinen päätös tulee. Koskaan ei tiedä missä sitä kielteistä päätöstä jatkossa tarvitsee,


      • Susi76

        Voi valittaa mutta valitusten käsittely aika on todella pitkä lähes 2vuotta


    • Sossupummi

      Pyydä KELAA laittamaan kiireellisenä. Eipä sen pitäisi kuitenkaan hirveästi hidastaa.

    • F & S

      "Nyt tuli sitten työkkäriltä lausunto, ettei työttömyysavustuksen maksamiselle ole estettä. "koska yritys on ollut poissa toiminnasta neljä kuukautta".

      No aivan varmasti mitään 4 kk karenssiaikaa ei tarvita poistuakseen yrittäjän statukselta. Eli tuo ilmaisuhan osoittaa sen, että tunnustavat yrityksesi olleen pois kirjoilta jo 4 kk sitten. Mutta onkohan valitusaika mennyt umpeen?

      • .

        Työttömyysturvalaki sanoo, että ellei yritystoimintaa lopeteta kokonaan (=kaupparekisteristä verottajan rekistereistä poisto YEL:n lopettaminen), etuuden saamisen ehto on, että yritystoiminta on ollut keskeytyneenä 4 kk. Vasta sitten oikeus etuuteen. Miksi ko. henkilö lopettanut yritystoimintaansa kokonaan, olisi päässyt heti etuudelle.
        Kun yrityksen nimi jää kaupparekisteriin, on se tietty osoitus siitä että yritystoimintaa saatetaan vielä myöhemmin jatkaa. Jos yrittäjä jättää siis yrityksen nimen kaupparekisteriin, sitten pitää kärsiä ensin tuo 4 kk ennenkuin etuuteen oikeus, olettaen tietysti ettei sinä aikan ole tehnyt työtä yrityksessään. Jos yksikin työpäivä 4 kk aikana, niin todetaan yrittäjäksi.


      • en mikään yrittäjä
        . kirjoitti:

        Työttömyysturvalaki sanoo, että ellei yritystoimintaa lopeteta kokonaan (=kaupparekisteristä verottajan rekistereistä poisto YEL:n lopettaminen), etuuden saamisen ehto on, että yritystoiminta on ollut keskeytyneenä 4 kk. Vasta sitten oikeus etuuteen. Miksi ko. henkilö lopettanut yritystoimintaansa kokonaan, olisi päässyt heti etuudelle.
        Kun yrityksen nimi jää kaupparekisteriin, on se tietty osoitus siitä että yritystoimintaa saatetaan vielä myöhemmin jatkaa. Jos yrittäjä jättää siis yrityksen nimen kaupparekisteriin, sitten pitää kärsiä ensin tuo 4 kk ennenkuin etuuteen oikeus, olettaen tietysti ettei sinä aikan ole tehnyt työtä yrityksessään. Jos yksikin työpäivä 4 kk aikana, niin todetaan yrittäjäksi.

        Maassa, jossa asuin, minulla oli liikenimi, mutta Suomen työttömyysturvalain mukaan en ollut yrittäjä, koska en ollut yrittäjävakuutusvelvollinen. En myöskään työskennellyt yrityksessä, koska yrityksessä täytyy olla ainakin yksi yrittäjä, ja minä en edellä mainitusta syystä ollut yrittäjä, Suomen lain mukaan. Laissa mainitaan myös mahdollisuus, että olisi ollut määräämisvaltaa 'muussa yhteisössä'. Yhteisö on tietysti vähintään kaksi henkilöä käsittävä - muuten se ei olisi yhteisö vaan yksilö. Minun liikenimeni ei tehnyt toiminnastani yhteisöä, ei yritystä, eikä minusta yrittäjää.


    • en mikään yrittäjä

      Kävin Kelassa kysymässä, miksi he eivät olleet aikoinaan rohkaisseet minua, Suomen toimeentulotukiasioita tuntematonta, hakemaan työttömyysavustusta työkkärin kielteisestä lausunnosta huolimatta. Työntekijä ei oikein edes kuunnellut, puhui vain ympäripyöreitä: "Totta kai sinulla on oikeus laittaa hakemus sisään. Me sitten käsittelemme hakemuksen työvoimatoimiston lausunnon pohjalta." Eli päätös olisi kielteinen, koska lausunto oli ollut kielteinen. Sitten valittaisin Kelan päätöksestä. Heidän vastauksensa valitukseen olisi: "Olemme toimineet ohjeidemme mukaan, eli perustaneet päätöksemme työvoimatoimiston lausunnolle." Eli se olisi suljettu tie.

      Sain sitten jonotusajan toiselle virkailijalle samaisessa Kelassa ja hän auttoi enemmän. Katsoimme Työttömyysturvalakia netistä (en ollut tajunnut itse sitä hakea, nolottaa) ja yrittäjän määritelmää siinä. Virkailija kehotti minua menemään työvoimatoimistoon, siitä huolimatta, että lausunnossa oli ollut oikein lihavoitu ukaasi, että siitä lausunnosta ei voi valittaa.

      Menin työkkäriin. Vastaanottovirkailija myönsi, että vaikka lausunnosta ei voi valittaa, siihen voi toki hakea oikaisua. Sitähän ei tietysti mainita missään työkkärin lausunnoissa!

      No, nyt sitten laadin sitä oikaisupyyntöä. Siinäkin lomakkeessa on hauska sanamuoto: Jos TE-toimiston antama työvoimapoliittinen lausunto on mielestäsi perustunut virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseeSI, voit anoa asian uudelleen käsittelyä. No, sanamuodot sikseen - haen oikaisua, eli valitan, ja koska mielestäni asia on selkeä, odotan myönteistä päätöstä. Tulin Suomeen kolme kuukautta sitten, karenssi laitettiin alkamaan neljä kuukautta sitten, koska silloin myin toiminnassani käyttämäni koneet ja tarvikkeet. Siitäkin oli vain suullinen kysynys ja minun suullinen vastaukseni, molemmat ennen kuin minulle selitettiin, miten vastastani käytettäisiin.

    • .

      Eikö sinulta alun alkaenkaan ole tehty kirjallista kysymystä tuosta yrittäjyydestäsi?!? Yrittäjyys pitää selvittää aina kirjallisesti, ja työtön voi antaa asiaan omaan vastineensa (mielellään sähköisesti omien työnhakutietojensa kautta verkossa mollin sivuille).
      Samalla työkkäri pyytää toimittamaan siihen liitteet (kaupparekisteristä poistoilmoituksen, verottajan rekistereistä poistot, yrittäjävakuutuksen lopettamisilmoituksen, todistuksen ammatinharjoittamisessa käytettettyjen koneiden myynnistä yms). Ei työkkäri saa antaa suullisen kysymyksensä/vastauksen perusteella edes tuota "neljä kuukautta keskeytyneenä" lausuntoa Kelaan. Kyllä se pitää selvitää aina KIRJALLISESTI. Ja vinkki, älä käytä valitus -muotoa, unohda koko sana kun asioit työkkärin kanssa. Puhu ja käytä oikaisupyyntö -sanaa.

      • en mikään yrittäjä

        Ei siis ole kyse yrittäjyydestä lainkaan, Suomen lain mukaan, jos lukee lakia sanatarkasti niin kuin se on kirjoitettu. Alun perin kutsuin toimintaani yritykseksi, koska en tuntenut Suomen lakia ja se riitti työkkärille. He alkoivat pitää toiminimeäni yrityksenä. Kerroin kyllä senkin, etten ollut ollut yrityseläkevelvollinen. Sen he kuitenkin jättivät huomiotta. Eivät kai löytäneet kategoriaa minulle; jos ei kerran ole toisen palveluksessa, sitä on sitten muka yritys, sanokoon laki mitä vain. Kyllä meidän kuitenkin pitää mennä maan lakien mukaan. Jos ja kun laissa on puutteita, lakia pitää korjata, ei alkaa mutu-lukea lakia sen mukaan, miten sattuu huvittamaan.

        Kerron sitten, miten valitukseni/korjauspyyntöni kävi.


    • en mikään yrittäjä

      Onko kukaan teistä tehnyt rikosilmoitusta työkkärin työntekijästä ja onko siitä ollut tuloksia?

      Tein oikausuvaatimuksen työkkärin karenssilausuntoon sillä perusteella, että minut oli väärin määritelty yrittäjäksi.

      Nyt tuli taas lausunto, jossa TÄYSIN jätetään mainitsematta koko asia, eli se, että työkkäri ei ollut lukenut lain kirjainta oikein. Mainitaan toiminimi, joka lisäksi ei ole se, jota aikoinaan käytin, eli siis työkkärin työntekijä on vetäissyt hatusta nimen, ilmeisesti pohjautuen johonkin suullisesti sanomaani, jonka hän oli käsittänyt väärin. Aika helppo olisi tarkastaa netin kautta sekin yksityiskohta, mutta eipä ole sitä tehnyt.

      Onko rikosilmoitus paikallaan vai valitus Oikeuskanslerille vai mikä se nyt on se virkanimike? Ei ole ollut mitään tuloa maaliskuulta asti ja yhä vaan tekisi mieli mussuttaa leipää ja pottua, kun vaan olisi rahaa. Asumisestakin olisi maksettava. Miten maksan? Ryhdynkö rikolliseksi? Vaikuttaa, että P.K. työkkäristä pitää minua rikollisena nyt!

    • fhdtyreyt

      Kokeile Työttömyysturva-asiamiestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      426
      2981
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      101
      2324
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      351
      2036
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1913
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1777
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1217
    7. 158
      1212
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      96
      1144
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      937
    Aihe