Peltonen kirjoittaa lastensuojelusta

kokemuksen äänellä

Kansanedustaja Tuula Peltonen kirjoittaa sijaisvanhempien tukemisesta, eli hänen mukaansa sosiaalityöntekijöiden tulee tukea enemmän sijaisvanhempia. Haluan kokemuseni pohjalta lausua muutaman asian:

1) Sijaisvanhemmat tulee valita nykyistä tarkemmin, sillä joukossa on tehtävään täysin epäsopivia, yhteistyökyvyttömiä henkilöitä, joilla saattaa olla hoidossaan kymmenpäin lapsia (0-21 vuotiata), mutta ei juuri mitään koulutusta. Tällainen henkilö ei todennäköisesti edes suostu ottamaan mitään tukea keneltäkään, kun "osaa itse kaiken niin hyvin". Olen itse vaikeassa tilanteessa pyytänyt apua perheneuvolasta, mutta sijaisvanhempi kieltäytyi tarjotusta avusta ja vaikeat ajat jatkuivat vuosikausia.

2) Tukea tulee antaa ennemminkin lasten omiin perheisiin, sijaisperheisiin kyllä syydetään rahaa (mm. harrastukset, polkupyörät, lomamatkat yms.)

3) Sijaisperheiden valvontaa tulee tehostaa. Luotan enemmän pieniin ammatillisiin pehekoteihin ja pieniin lastensuojelulaitoksiin, joissa on koulutettua henkilökuntaa ja joiden valvonta on helpompaa. Tällaisissa saattaa silti määrällisesti olla vähemmän lapsia, mitä sijaisperheissä.

4) Vain raha ei saa puhua = kouluttamattomille sijaisvanhemmille esim. 7 lasta sijoitukseen (ja siihen päälle tuki- ja kriisilapsia, kun tilapäisesti saa ylittää määrät). Olen sitä mieltä, että kouluttamattomat voivat hoitaa päätoimisesti noin 2-4 toisten ihmisten lasta. Jos yhteiskunnalla on varaa kustantaa tällainen työ, niin mikäs siinä. Jos kouluttamattomille laitetaan vaikkapa 7 lasta sijoitukseen (esim. oman 4 alaikäisen lisäksi), ei heidän ammattitaitonsa riitä tehtävään.

12

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ammattitaitoa

      Peltonen kirjoittaa siis KSML 29.7.2012

      • kokemusta piisaa

        Sijaisvanhemman yksi tärkeimmistä tehtävistä lapsen hoidon ja kasvatuksen ohella on lapsen ja tämän vanhempien / läheisten yhteydenpidon kaikinpuolinen tukeminen. Sijaisvanhemmat eivät aina ymmärrä tätä tehtävää siten, miten koulutettu ammattilainen ymmärtää. Kokemukseni mukaan sijaisvanhempi saattaa tehdä kaikkensa, jotta saisi katkaistua ja hankaloitettua yhteydenpitoa. Ja se apu, mitä tällainen tehtävään sopimaton sijaisvanhempi suostui ottamaan sosiaalityöntekijältä, oli sitä, että sossu sinetöi hänen halunsa lapsn ja vanhempien / läheisten yhteydenpidosta. Eli jos siaisvanhempi halusi, eteivät lasten vanhemmat tule koulun kevätjuhlaan (joka on kaikille vanhemmille / läheilille avoin), odotti hän, että sosiaalityöntekijä antaa vanhemalle tällaisen rajituksen hänen mielensä mukaan. Tällaista apua sijaisvanhempi on sosiaaliviranomaiseta suostunut vastaanottamaan. Olen vihainen myös sellaiselle lastensuojelusosiaalityöntekijälle, joka lähtee tuollaiseen kouluttamattoman sijaisvanhemman pyöritykseen mukaan. Tuollaisessa toiminnassa ei ole LAPSEN EDUSTA lainkaan kyse, vaan sijaisvanhemman haluasta määrätä ja käyttää valtaa.


    • tukea lapsille

      Kohtaan 2. sanoisin vielä sen verran, että tietenkin sijoitettujen lasten harrastuksiin tulee satsata varoja, mutta myös köyhiin lapsiperheisiin tulisi antaa tukea nykyistä enemmän.

      • Lapset turvaan.

        Sijaisvempia on kyllä niin paljon, että luulisi heidän jaksavan, mutta jos on tullut anhedittua lapsia liikaa, niin voihan ne voimatkin loppua.

        Perhehoitoliitto ja jäsenjärjestöt.

        Jäsenjärjestöjä on noin kolmekymmentä muun muassa.

        Perhehoitajat ry.

        Sijaisvanhemmat ry.

        Varsinaissuomen sijoituslasten vanhemmat r.y Silava.

        Nuorten ystävät .

        Sos lapsikylä ry.

        Suomen sijaiskotinuoret ry. jne, jne, jne.

        Näitä "turvakoteja" on joka niemessä, notkossa ja saarelmassa.

        http://www.perhehoitoliitto.fi/palvelut/jasenyhdistykset.htm
        ---------


    • valvontaa vaadin

      Sillähän ehdotankin, että yhteen koulutusta vailla olevien sijaisvanhempien perheeseen voitaisiin laittaa korkeimmillaan 4 lasta. Tuohon päälle ei saisi laittaa tuki- tai kriisilapsia, jotka ovat samanlaisia lapsia kuin muutkin. Kriisitailanteesta tulevat lapset vaan tarvitsevat suunilleen yhden aikuisen / lapsi.

      Kyllä sitten pitäisi jaksaa paremmin. Vasta kun perhehoitajalla on vähintään opistotasoinen koulutus, voitaisiin lasten määrää lisätä.

      Valvonta on systematisoitava. Viranomaislla tulee olla oikeus mennä sijaisperheen tontille, vaikka lasten vanhemmilta läheisiltä tontille meno olisikin kielletty. itseasiassa silloin sitä suuremmalla syyllä viranomaisten tulee pitää silmällä touhua.

      • kärsimys pois

        Aivan. Lasten kiivas huostaanottotahti on aiheuttanut sen, että kaikenkarvaiset huseeraajat ovat voineet rakentaa elinkeinonsa lastensuojelun saralle - oli heillä siihen sitten koulutusta tai henkisiä edellytyksiä tai ei. TÄHÄN ON TULTAVA MUUTOS JA JULKISEN VALLAN TULEE PUUTTUA EPÄKOHTIIN.


    • hyvä olla

      Se on ihanaa, että lastensuojelun asiakkanakin voi nauttia elämästä.

    • lapsille vai hyvää

      Peltosen kirjoituksessa haisee vähän liikaa raha. Halvin ei ole aina parasta, Peltonen, se on valitettavasti karvaasti koettu. Lapsille laatua, vaikka se maksaisi hieman enemmän. Mitenkä suu pantaiiin, jos oma lapsesi sattuisi tarvitsemaan sijaishultopaikkaa? Valitsisitko Peltonen sen kouluttamattomien ja kenties epäammattimaisesti toimivien yrittäjien palvelut lapsellesi?

      Kokemusteni perusteella minä EN, EN, JA EN.

      Paljon ennemmin ammatillinen perhekoti tai pieni, kodinomainen laitos. Jos ottaisin lapselleni sijaisperheen, tulisi siinä olla sijoitettuna ainoastaan muutama lapsi. Kouluttamattomat, jotka leikkivät yrittäjiä ja elinkeinoharjoittajia ovat liian suuri riski lapsille ja perheille. Se on Peltosenkin myönnettävä.

    • Sosiaalibyrokraatti

      Tuula Peltonen osoittautui aivan totaalisen täydelliseksi idiootiksi. Toivottavasti hän putoaa seuraavissa vaaleissa. Demarisossutantat muutenkin puolustavat lastensuojelumielivaltaa ja kaikkea mahdollista sosiaalibyrokratiaa henkeen ja vereen. Puolueen nimeksikin sopisi paremmin Suomen Sosiaalibyrokraattinen Puolue (SDP).

      Lastensuojeluviranomaiset ovat susia lammasten vaatteissa ja sijaisperheet suurimmaksi osaksi mielenvikaisten, lapsiin seksuaalisesti mieltyneiden, helppoa rahaa hamuavien ja/tai lapsettomuudesta kärsivien ihmisten muodostamia yhteiskunnan syöpäpesäkkeitä. Sen sijaan että lapsia tuettaisiin suoraan perheissään ja biologisia perheitä kannateltaisiin, perheet nähdäänkin lapsille uhkana ja asianmukaisempana siirtää lapset muka parempiin perheisiin kasvamaan. Sijaisperheiden kohdalla ei sitten rahasta ole pulaa, päinvastoin, biologiset vanhemmat joutuvat vieläpä maksamaan lapsensa sijoituksesta. Täysin perverssi lähtökohta. Sijaisperheille ei pitäisi maksaa latin latia tästä "pyyteettömästä" toiminnastaan. Silti he jopa kehtaavat valittaa korvauksistaan, vaikka ne ovat vähintään kilpailukykyisiä oikeisiin ammatteihin verrattuna ja erilaisina kertakorvauksina maksetaan lasten hankintoja - tai siis lasten hankintoihin ne rahat on tarkoitettu, mutta usein lapset saavat kulkea huonoissa vaatteissa ja polkea loppuun käytetyillä fillareilla, kun rahat uppoavat perheen "oikeiden jäsenten" tarpeisiin. Eipä kai muuten esimerkiksi kiinteistövälittäjän tuloja vaihdettaisi sijaisperheen pyörittämiseen. Helppoa rahaa, mikäs siinä, etenkin kun kukaan ei valvo toimintaa. Kaikki potaska, mitä sijaisvanhempi päästään kehittää, menee sossulassa läpi. Biologiset vanhemmat ovat häiriköitä, jotka eivät ymmärrä pelin henkeä.

      Tulevina vuosikymmeninä tullaan vielä kauhistelemaan tätä meneillään olevaa lastensuojelun "perhehoidon priorisointia". Kyse on kuntien julmaakin julmemmasta rahansäästöpolitiikasta. Sijaisperhepuoskarointi tulee kaikesta kalleudestaankin huolimatta halvemmaksi kuin ammattilaisten ylläpitämät lastensuojelulaitokset ja perhekodit. Jos sijaisperheessä on esimerkiksi kahdeksan eri-ikäistä ja eri tavoin oirehtivaa lasta sijoituksessa, mahdollisesti omien lasten lisäksi, niin miten siinä lapsen etu toteutuu paremmin kuin biologisessa perheessä, olipa se melkeinpä minkälainen tahansa?

      Tuula Peltonenkin voisi, sikäli kuin kapasiteetti riittää, tutustua asioiden todelliseen tolaan, ennen kuin kirjoittelee typeryyksiään julkisesti. Ilmeisesti tässäkin oli taas oiva paikka koettaa profiloitua "lasten parasta ajattelevaksi ja ajavaksi sydämen sosialidemokraatiksi". Miksei Tuula Peltonen vaadi sossuilta erityistä tukea lasten biologisille vanhemmille, miksi juuri sijaisvanhemmille?

      ERITTÄIN HEIKKO ESITYS!!!

      • bruutaalibrulle

        Tässä 2000 -luvun alkupuolella eräs kaiketi poliittisin meriitein outoon erityisasemaan sijaishuollon kentällä noussut, lähes vailla alan koulutusta oleva perhehoitaja kirjoitti eräässä poliittisessa lehdessä (en muista sanatarkkaan): Kuntien kulutaakkaa voidaan vähentää, kun suositaan sellsisia sijaishuoltopaikkoja, mitä heidänkin paikkansa on.

        Lasten puolesta - kun tiesin tuon paikan laadun - kirjoitus oli mielestäni suorastaan brutaali. Eli sijaishuoltaja suunnilleen kajotti, että sijoittakaa minulla halvalla.

        Tuohon paikkaan hamuttiin kymmenpäin lapsia, joskin oudoin erityiskorvauksin - siis lähes ilman minkäänlaista koulutusta ja ammatillista otetta tehtävään.


    • rahaa, rakkautta???

      Minä puolestani haluaisin konkreettisesti tietää, mitä on se tuki, jota Peltonen haluaa lisää sijaisvanhemiille - jotta nämä jaksavat.

      • sydän kyllä löytyy

        Senkin olen saanut kokea, että kuitenkin löytyy sosiaaliviranomaisia ja henkilöitä, jotka rohkeasti puuttuvat epäkohtiin ja sijaisperheen yksinvaltaiseen, kärsimystä aiheuttavaan toimintaan. Kiitos heille kaikille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      244
      2243
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1458
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1310
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe