En luota kirjabloggareiden kirja-arvioihin tippaakaan!

Oma kilpi

Suurin osa ei edes ole kirja-arvioita, vaan pelkkää juonen ylimalkaista läpikäymistä. Se henkilökohtainen mielipide kirjasta puuttuu. Kriittistä näkökulmaa pelätään. Koska jatkossakin halutaan kutsuja kustantajien kekkereille, ollaan joka suuntaan mielin kielin, eikä uskalleta vahingossakaan pyllistää mihinkään suuntaan. Tärkeintä näille kirjabloggareille tuntuu olevan suosion saavuttaminen blogimaailmassa ja kirjallisissa piireissä.

Kotimaisen kirjallisuuden tasoa ei saada nousemaan sillä, että jokaista romaania sievistellään ja ylistetään oman henkilökohtaisen suosion takaamiseksi, vaikka romaanin todellinen sisältö ei ylistystä ansaitsisi. Nämä kirjabloggarit kehuvat selkeästi huonojakin kirjoja, kuvitellen näin tekevänsä hyvää, mutta todellisuudessa he tekevät karhunpalveluksen kirjallisuudelle. Jos suuri yleisö alkaa vääristyneitä blogiarvioita luettuaan kuvittelemaan, että jokin täysin surkea kirja on muka taiteellinen mestariteos, se ainoastaan laskee julkaistun kirjallisuuden tasoa Suomessa.

Selkeimmin tämä tulee ilmi niissä tapauksissa, joissa Helsingin Sanomat tai muut valtakunnalliset päivälehdet ovat kirjoittaneet romaanista lyttäävän arvion, mutta sitten näiltä kustantajien suosioon hamuilevilta kirjabloggaajilta alkaa tulla ylistävää arviota, mikä on kuin mustan värittämistä valkoiseksi. Ja minkä tähden? Tällä tavoin kirjabloggajat tekevät itsensä vain naurunalaiseksi, sillä nuo arviot saavat kirjallisuudesta mitään tajuavan lukijan vain kyseenalaistamaan näiden kirjabloggaaien taidot kirjojen arvioitsijoina.

Muutama (pari-kolme) sellaista blogia onneksi löytyy, jossa uskalletaan sanoa aito mielipide, mutta harvassa nämä ovat. Kaikkein huvittavinta on seurata sitä rivien väliin piilotettua sodankäyntiä, jota kustannusalaa nuoleskelevat kirja-bloggaajat käyvät näitä rehellisiä arvioita tekeviä blogeja vastaan....

11

357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sivullinen seuraaja

      On järkyttävää seurata kun koulutettu ja sivistynyt ihminen muuttuu tahdottomaksi nuoleksijaksi pienen imartelun ja muutaman kestityksen jälkeen.
      Nähty on ja ihmettelen.

      • paatero2

        Jos joku haluaa tutustua nuoleskelevaan ja imelään kirjablogiin, sellainen löytyy täältä www.psrakastankirjoja.blogspot.com
        Kovinkaan koulutettu tai sivistynyt ihminen ei voi olla kyseessä, jos tuollaista soopaa suoltaa.


      • nammukka
        paatero2 kirjoitti:

        Jos joku haluaa tutustua nuoleskelevaan ja imelään kirjablogiin, sellainen löytyy täältä www.psrakastankirjoja.blogspot.com
        Kovinkaan koulutettu tai sivistynyt ihminen ei voi olla kyseessä, jos tuollaista soopaa suoltaa.

        Tiedän blogin. On todellakin ihan karseeta tuotosta. Tyhmyys paistaa läpi. IMO.


    • scarabaeus

      Kirjailijanalut palstalla on aloittamani ketju

      kirjamessuamista

      ja siellä on nyt kirjamessuilla käyneiden bloggareiden juttuja kirjamessuista.

      Mielestäni nämä kirjabloggaajat avittavat suuresti netin kautta sillä tavalla, että kun esmes nyt minä en käynyt niillä Helsingin kirjamessuilla, enkä kyllä muidenkaan kaupunkien,
      niin näitä blogeja seuraamalla tai visiitit niillä sillointällöin auttavat minua ainakin löytämään uutuuskirjoja.

      Edistystä ja sivistystä !

    • myötähäpeäjä

      Lueppa tarkemmin. Tutki asioita.
      Tarjoilu on ylenpalttista ja vuoden kirjabloggaajan palkintoa pedataan..

    • Halåå

      No älkää nyt höpöttäkö. Eihän kaikissa blogeissa ole tarkoitus edes arvioida kirjoja vaan esitellä niitä mitä on lukenut. Osa on päiväkirjamaisia, muistiinpanoja luetuista kirjoista. Kyllä niissä kerrotaan myös se, jos kirja ei miellyttänyt. Tai jos se vaikka jäi jopa kesken kun oli niin huono.

      Taitavat pahimpia kotiinpäinvetäjiä olla nämä "valtakunnalliset päivälehdet". Oman konsernin kirjakustantamon kirjat kehutaan ja joskus arvostellaan kilpailijan, joka haukutaan.

      Jos minä blogiini kirjoitan, että pidin Harry Pottereista niin en oleta sen olevan tulessa palamaton totuus vaan minun oma subjektiivinen mielipiteeni! Rauhoittukaa hyvät ihmiset ja keskittykää lukemiseen.

    • Mette

      Hyvä ihme, paapovatko kustantajat todella kirjabloggareita? Olen arvostellut lukemiani kirjoja vuosikaudet (ensin nimellä Luetut 2006-2011 ja nyt Dinosauruksen ehtoojupinat) eikä yhtään lahjusta ole tarjottu. Miten niihin piireihin pääsisi?

      Minä muuten yleensä bloggaan kirjoista, joista olen edes kohtuullisesti pitänyt, koska en lue loppuun kirjaa, josta en pidä.

    • järkeä päähän

      No eihän kirjabloggareiden kirja-arvioiden tarvitse olla ammattimaisia? Jokainen saa omassa blogissa sanoa lukemastaan kirjasta mitä haluaa eikä heidän tarvitse noudattaa mitään tiettyä kirja-arvostelukaavaa. Tottakai ihmiset, jotka lukevat kirjoja harrastukseen ajattelevat kirjoista eri tavalla kuin ammattikriitikot. Komppaan Halååta, minäkin voisin ihan hyvin aloittaa kirjablogin ja esitellä mitä luin ja mitä siitä kirjasta ajattelen. Ja vielä ihmisten kiusaksi linkittää sen Suomi24:n keskustelupalstalle, jolloin voidaan vielä keskustella lisää siitä, millaisia kirjablogien pitää olla.

      • Mette

        Juuri ehdottamallasi tavalla monet bloggarit mielipiteitä vaihtavat. Lisäksi on myös keskustelupalstoja, joissa varsin vapaasti ollaan monenlaista mieltä.


    • Häh?

      Vuoden kirjabloggaaja palkinto? Mikäköhän taho sellaisen jakaa? Tai ne ulkomaan matkat?
      Jokainenhan on tietysti vapaa aloittamaan kirjabloggaamisen, niin pääsee nauttimaan näistä hillittömistä etuisuuksista...

    • 6+3

      Olen joskus kommentoinut kirjablokkaajien arvioita. Jos mielipiteeni ei ole mennyt yksiin bloggarin kanssa, kommenttiani ei ole julkaistu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      119
      1858
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe