AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!
 /   /  /  / Lestadiolaisäidit pilaavat suurperheiden maineen

Lestadiolaisäidit pilaavat suurperheiden maineen

31 Vastausta 1 099 Lukukertaa
On alkanut ärsyttää, kun mediassa lestadiolaisäidit marisevat olevansa väsyneitä ym monen lapsensa kanssa. Sitten sitä muut luulevat, että samaa mieltä ovat kaikki suurperheen äidit. Meillä jokainen lapsi on toivottu ja tekemällä tehty. Yksikään lapsemme ei ole liikaa. Rakastamme kaikki tasapuolisesti.
ÄLKÄÄ tehkö lapsia, jos ette niitä halua!!! Jokaista lasta pitää haluta!!
Eikö nuo lestadiolaiset ole kuitenkin "kirpun pieraisu" koko Suomen väkiluvusta? Onko sinulla jotain tilastotietoa, kuinka moni suurperheellinen kuuluu lahkoon ja moniko on ihan muista syistä suurperheellinen? En ole perillä minkään hihhuliryhmän toiminnasta, mutta eikö sosiaalisen median käyttö ole kuitenkin jotenkin rajoitettua ja onko suurperheiden äideillä ylipäätään aikaa medialle?
Vanhoillislestadiolaisia on Suomessa noin 100 000 joista noin puolet on alle 18-vuotiaita. Elinvoimainen ja vahvasti kasvava liike siis.
Lestadiolaisten määrä ei lisäänny, koska monet nuoret eroavat liikkeestä.
On pysynyt samana kauan.
Ohoh, tuota en tienytkään, että heitä on noinkin paljon! Eivät näemmä pidä melua itsestään tai yrittävätkö jopa salata uskontonsa kaikin tavoin? Meilläpäin on vain jehovia. :(
Tuskin kukaan julistaa uskoaan vieraille ihmisille. Ei siinä salauksesta ole kyse, vaan sinun oman vakaumuksen kunnioituksesta.
Katsoin netistä, että jehovia on vain 20 000 Suomessa, mutta he onnistuvat olemaan silti paljon näkyvämpi joukko, koska heillä on tämä levittämispyrkimys käännytyksen kautta eikä lisääntymällä lapsia tehden kuten sitten kai näillä lestadiolaisilla.
Kyllä totuus on että monet lestadiolaiset peittelevät sitä mihin lahkoon kuuluvat. Lestadiolaisuus kuuluu huonomaineisimpiin ryhmiin hengellisellä kentällä. Imagotutkimukset ovat tämän osoittaneet.

Jehovan todistajille ja vanhoillislestadiolaisille onkin se yhteistä että kummassakin joukossa uskotaan, että vain he ovat niitä ainoita oikeita ja ainoa joukko joka pelastuu.
Kaikki muut ovat harhassa ja väärässä, ja joutuvat kadotukseen.

Ero näillä kahdella lahkolla on siinä, että jehovan todistajat eivät kuulu luterilaiseen kirkkoon, mutta lestadiolaiset kuuluvat, ja ev.lut. seurakuntien palveluksessa on tuhansia lestadiolaisia.
En ole huomannut lestadiolaisäitien valittavan mediassa. Media kyllä myllyttää VL:a, mutta minusta se menee lähinnä niin, että muut "tietävät" kuinka uupuneita ne raukat ovat kun joutuvat kaikki lapset vastaanottamaan.
Ei ole kauankaan, kun oli eräs ohjelma töllössä, missä kaksi lestadiolaisvanhempaa inisi. Kumpikin tosin oli uskontonsa sitten jättänyt. Toisella oli vaimo kuollut synnytykseen ja toinen oli itse äiti.
Kyllä yhdenkin lapsen äiti voi olla väsynyt, mutta eipä niistä inistä töllössä. Karsaasti puhutaan suurperheistä, koska ajatellaan, ettei niissä perheissä huolehdita lapsista, koska vanhemmat väsyneitä ja ryytyneitä.
Jaa, en ole tuollaista ohjelmaa nähnyt. En muutoinkaan katso juuri mitään reality-ohjelmia, vaan silloin kun istahdan töllön ääreen sieltä pitää tulla ihan kunnollista, näyteltyä draamaa. :)
Hienot luonto- ja matkailudokkarit tekevät poikkeuksen.
Siinäpä se onkin, liikkeestä eronneet ne valittaa. Niillä on takana muut syyt siihen väsymykseen.
Minusta annat aivan väärän kuvan tuosta A-Studion keskustelu/haastatteluohjelmasta. Haastateltavat kertoivat siitä että liikkeen sisällä painostetaan lisääntymään rajattomasti, koska ehkäisy on absoluuttisesti kielletty, eli syntiä. Ehkäisy rinnastetaan aborttiin eli murhaamiseen.

Ihmiset kasvatetaan pitämään perhesuunnittelua syntinä jo pikkulapsesta saakka. Se uskomus on hyvin syvällä heissä aikuisena. Tästä manipulaatiosta oli tuossa ohjelmassa kyse.

Se oli hyvä ja tärkeä ohjelma. Lisätietoja tässä:

http://yle.fi/uutiset/yhta_veriset_kadet_ovat_ehkaisijalla_kuin_abortin_tekijalla/6301625

Toki ohjelman olisi vonut tehdä paremminkin, mutta toimittajilla ei yleensä ole riittämiin taustatietoa että he osaisivat tarttua olennaisiin kysymyksiin.
Samaa mieltä, ohjelma nosti esiin vakavan ihmisoikeusongelman joka piilee lestadiolaisliikeken lisääntymispakossa. Tässä ohjelmassa arkkiatri Risto Pelkonen puhui vakavia sanoja liikkeen menetelmistä ja lapsen ja naisen oikeuksista.

Tässä tänä syksynä on ollut inhimillinen tekijä-sarjassa toinen ohjelma, jossa samaten nostettiin esiin vanhoillislestadioalisten naisten ahdistettu asema.

http://freepathways.wordpress.com/2013/09/10/inhimillinen-tekija-2013/

Kirkkohan ei asiasta ole juuri piitannut.

ihmmisoikeusliiton selvityksessä Suomen parhaat ihmisoikeuslainsäädäntöön perehtyneet juristit totesivat, että liikeken ehkäisykielto loukkaa lainsäädntöä.
"En ole huomannut lestadiolaisäitien valittavan mediassa. "

jos lestadiolaisäiti julkisesti valittaisi oman liikkeensä ehkäisykiellon ahdistavasta opista, niin hän lentäisi ulos liikkkeestä alta aikayksikön.

Heillä on kaikki ihmissuhteet, sukulaiset ja ystävät vain liikkeen piirissä, ja erottaminen on sosiaalinen itsemurha.
Olen myös itse suurperheenäitinä ihmeissäni ja kyllä monilla on takaraivossa tuo miten nämä äidit ovat väsyneitä jne. Me saamme lapsia koska tahdomme, emme pakon edessä.
Käytännössä hekin voivat valita. Naimattomana ei tule lapsia ainakaan ja jos menet naimisiin vasta kolmivitosena ei niitä monta ehdi tulla.
Seksiä ei myöskään ole pakko harrastaa vaikka olisi naimisissa.

Jos ihminen haluaa kuulua johonkin yhteisöön, selvää on että oppeja noudatetaan. Jos opit eivät ole oikein tämän ihmisen mielestä, erota voi tottakai. Tätä tapahtuukin paljon.
Tästä lapsiasiasta on ilmestynty juuri oululaisen lestadioalistaustaisen opettajan kirjoittama esikoisromaani

http://freepathways.wordpress.com/2013/08/13/pauliina-rauhalan-romaani/

"Kohdunpoisto on suomen kielen kaunein sana"
Kyse on siitä että liikkeen sisällä ei ole "sopivaa" ilmaista että on loppuun väsynyt synnyttämään enää yhtään eikä haluaisi enää tulla raskaaksi. Semmoisista puheista voi joutua puhutteluun. Kunnon lestadiolaisnainen alistuu ilman ehkäisyä yhdyntään koo ajan ja hymyilee seuroissa onnellisena suuren mahansa ja viidentoista lapsensa kanssa vuosi vuoden jälkeen. Jokainen uusi raskaus on kuin "kunniamerkki" ja osoittaa että Jumala on siunannut.
Henkilökohtaisesti en hyväksy näitä lapsitehtailijoita, he ovat itsekkäitä, lapsien hyvinvoinnista piittaamattomia ihmisiä.
Enkä ymmärrä mitä nautintoa he saavat siitä kun koti on aina kuin pommin jäljiltä, huutoa parkua vilua ja nälkää, se on sitä kurjuuden maksimointia.
Suoraan sanottuna, kellään ei ole kiva olla. Vai onko se äidillä joku salaperäinen sairas ja vääristynyt nautinto pukertaa uutta nyyttiä joka vuosi.
Kysytäänkö siinä lapsilta, onko kivaa kun äiti on aina raskaana ja väsynyt, aina joku yöhuutaja perheessä. Ei kysytä ei!
Pientä realismia hei.

Ei kukaan kysele vanhemmilta lapsilta, että hankitaanko perheeseen uusi lapsi.
Sehän olisi täysin naurettavaa.

Ja monessako monilapsisessa perheessä olet käynyt? Meillä ei ainakaan olla pommin jäljiltä. Sinä et edes ymmärrä isojen perheiden arkea, jostain kumman syystä olet kuitenkin suurperhe palstalla? Jos nyt nätisti keskittyisit sairaisiin nautintoihisi ja jättäisit kommentoinnin toiseen kertaan :)
Olen suurpereen työssäkäyvä uraäiti,
Kotimme ei todellakaan ole kuin pommin jäljiltä. Oikeastaan päinvastoin: Muuan sisustuslehti tahtoi taannoin tehdä siitä jutun sen harmonisuuden vuoksi.
Huutoa on joskus. Lapet huutavat innostuksesta tai kinatessan . Vilua ja nälkää sen sijaan ei ole esiintynyt kotona koskaan.

Mist' tämän varasyomies-jannen fantasiat oikein kumpuavat?
Omasta lapsuudesta? 'Vai omien lastensa todellisuudesta?
Olen fyysisesti läsnä suurperheiden arjessa, tiedän mistä puhun. Ammattini se ei kuitenkaan ole, suoranaisesti, vaikkakin välillisesti.
Edesmenneen Irvinin laulu "ryysyranta" sanat osuvat jokseenkin kohdalleen.
Eli perhetyöntekijäkö siellä raapustelee...
Meillä on ainakin siistiä joka aamu ja ilta. Keskellä päivää ei välttämättä.
Kaikki olen jaksanut hoitaa.
Tarkoittaako justiina ja kaulin sitä, että pidät niin kovaa kuria eikä ukko ja kakarat paljonkaan pääse hillumaan?
Vai nekö sitten siivoavat sen pomminjäljiltä olevan huushollin illalla? Sinä katselet kaulin ojossa, vai...
Nikki oli tietty huumorilla laitettu ;)
Minä siivoan ja teen muutkin kotityöt. Lapset siivoavat omat huoneensa.
Mies on töissä ja tienaa rahat.
Enempi äitejä väsyttää ulkopuolisten kannanotot.
Mikä ihmeen rikos on saada lapsia? Ei ole toista näin lapsivihamielistä maata kuin Suomi.

Tarhat on pullollaan väsyneiden 1 tai 2 lapsen perheiden lapsia. Vauva jos tulee, niin vanhempi viedään päiväkotiin. Se tuntuu olevan ihan normikäytäntö.

Älkää tehkö ongelmaa siitä, mikä ei ole ongelma. Jos joku on väsynyt, ei sitä tarvi yleistää kaikkiin suurperheiden äiteihin.

40-50 vuotta sitten suurperheet olivat enemmän sääntö kuin poikkeus.
Nyt ei jakseta kahtakaan lasta. Koulumaailmassa sen huomaa, että rajat ja rakkaus on hukassa.

Meidän äitien ja mummojen tulee tukea toisiamme, ei pilkata ja panetella.
Lisäksi täytyy muistaa, että jokaisella on omanlaisensa voimavarat. Oletko sinä osaltasi aiheuttamassa paineita??
Onpahan tekstiä teillä osalla. Onkohan se teidän elämän ongelma, jos joku haluaa ison perheen? Ja siellä ollaan varmasti väsyneitä siinä missä yhden lapsen perheissä. Ja vastaavasti: iloa enemmän kuin pienemmässä perheessä.

Eiköhän tuota nuorten kotienkin kämpissä oo välillä semmosta siivoa, että hohhoi. Pikkulapsiperheen kodeissa on enemmän kuin normaalia, että kotona on sotkua= leluja, kirjoja jne ympäriinsä. Miks te ette älähdä aikuisen ihmisen itsensä sotkuista? Että mitä putkiaivoista meininkiä taas.
Et voi asettua toisen kenkiin jos et ole niillä kävellyt metriäkään!

Heillä taitaa olla se yhteisön ihanne ja paine aivan jotain muuta kuin meillä muiden uskontojen edustajilla? On jopa tyypillistä että äidit väsyy ja kolmannes hakee apua masennukseensa ja saa sen avun lääkityksestä. Ei sekään ole moitittavaa, meitä on monenlaisia. Mitäs jos sinun 11lapsesi katkaisee kamelin selän etkä enään jaksa? Mistä voit sen tietää? Meillä ei ole kuin "vain" neljä lasta ja voin myöntää joskus olevani kotitöiden uuvuttama, olenhan vain ihminen. Silti nautin lapsistani ja heihin en väsy, mutta suuri määrä lapsia tuo hyvin paljon oheistoimintaa jonka uskon vanhempia eniten väsyttävän.

Meidän äitien pitäisi tukea toisiamme, sitten jos on asioita joita emme ymmärrä tai hyväksy voi sen oman mielipiteen kertoa vain sen osalta kun on faktaa.
Minä en ymmärrä miksi suurperheen äiti ei muka saisi sanoa olevansa väsynyt. Minusta se on ihan luonnollista ja meillä ei kyllä ole todellakaan tiptop siistiä. Kauhea sotku mua kuitenkin masentaa, joten aina kivempaa, mitä paremmin on jaksanut siivota.
Lestadiolaisia en tunne ainuttakaan, joten jätetään kommentoimatta. Jos yhden edes tuntisin tarjoilisin teille tottakai vahvan näkemykseni asiasta. Kyllä se mua oikeesti vähän harmittaa miten huono maine niillä on, koska uskovaisinahan heitä pidetään. Jos he nyt ovat pilanneet suurperheiden maineen, en tiedä, tai ovat pilanneet mun Jeesukseni maineen, en tiedä, (välillä tulee mieleen...) Mutta ehkäpä mä voin kuitenkin jatkaa tätä omaa elämääni. :)
Jos yhden edes tuntisin tarjoilisin teille tottakai vahvan näkemykseni asiasta.

SARKASMIA!!!
Minä tunnen hyvin todella monia lestadiolaisperheitä. Enimmäkseen näissä perheissä koti, lapset ja vanhemmat voivat hyvin. Kodit ovat todella siistejä ja hienosti sisustettuja. Lapset aina siististi puettu, puhtaita eikä taatusti nälkää näkeviä. Vanhemmat energisia (toki joskus voi vaikka työpäivän jälkeen väsyttää mutta ketäpä ei väsyttäisi), liikunnallisia ja hyvinvoivia. Yhden lestadiolaisperheen tunnen, jossa äiti on masentunut tai itseasiassa taitaapi sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Tämä tilanne on siis ihan samanlainen kuin muillakin. Ihan samalla tavalla tunnen masentuneita perheen äitejä, jotka eivät ole lestadiolaisia. Joutavan päiväistä tuommoinen yleistäminen, on vaan helpompi tarrata tämmöiseen pienempään yhteisöön. Median silmätikkuna ovat aivan turhaan. Sekin on typerää, että ihmiset muodostavat median takia tällaisen mielipiteen ja asenteen heitä kohtaan, vaikka täälläkään kaikki ei edes tiedä oikeasti mistä puhuu.
 /   /  /  / Lestadiolaisäidit pilaavat suurperheiden maineen

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta