Kondensaattoreista ja transistoreista

Bontz07

Hei!

Kun kondensaattori on kytketty tasavirtapiiriin, se ensin latautuu. Kun se on latautunut, niin purkaako se varausta tai nostaako se piirin jännitettä silloin, kun piirissä kulkee edelleen virta? Kun piirin virtalähde katkaistaan, kondensaattori purkaa varauksen piiriin.

Transistorissa (npn) kannan ja emitorin välissä kulkee virta. Kun jännite näiden kahden välillä kasvaa tarpeeksi suureksi, avautuu kollektorin ja emitterin välinen kuilu ja virta kulkee. Onko kollektorin ja emitterin välillä minkäänlaista jännitettä ilman, että kanta "avaa" reitin?

Tämmöisiä juttuja mietin katsoessani "ledin vilkuttajaa"
http://wild-bohemian.com/electronics/flasher.html

Osaisiko joku selittää, miten tuossa piirissä virta kulkee ja miten kapasitaattori ja transistori vaikuttaa kyseisen vilkuttajan toimintaan. Sähkön ihmeellistä maailmaa,

5

338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Multivippa

      Kytkennän nimihän on multivibraattori. Toimintaa voidaan ajatella niin, että toinen transistori antaa toiselle kannan ja kollektorin välillä olevan elkon kautta niin voimakkaan negatiivisen jännitteen, että jälkimmäinen pysyy jonkin aikaa tukossa.

      Mutta tuo kytkentäelko varautuu kuitenkin hiljalleen kannan puolelta positiiviseksi kannan ja plusjännitteen välissä olevan vastuksen kautta, jolloin tukossa ollut transistori alkaa johtaa ja antaa samalla auki olevalle transistorin kannalle toisen elkon kautta negatiivisen pulssin, jolloin tuo johtava transistori menee tukkoon ja tukossa ollut johtaa.
      Värähtelytaajuus riippuu elkojen ja kantavastusten suuruudesta.

      Itse asiassa tuossa kytkennässä tukossa olevan trasistorin kollektorilla on virtalähteen jännite ja johtavan transistorin kollektorilla noin 0,5V jännite (Jos noita ledejä ei huomioida). Ja vuorottelu tapahtuu siten, että kun toinen transistori johtaa, niin vastaavasti toinen on tukossa.

      Ja jos joku pohtii sitä, kumpi transistori johtaa ensin käynnistessä, eli virran kytkemisen jälkeen, niin se taas riippuu transistorien virtavahvistuskertoimesta ja komponenttiarvoista, kumpi transistori saavuttaa ensin johtavuustilan. Johtavuustilan ensiksi saavuttanut työntää toisen transistorin tukkoon.

    • Yksi vaan.

      Kun virta kytketään niin periaatteessa molemmat transistorit kytkeytyvät mutta kun kompponentit eivät ole täydellisesti tasapainossa niin toinen transistori kytkee enemmän ja oskillaattori käynnistyy.
      Kun tansistori kytkee niin kondensaattorin varaus kytkee toisen transistorin sulkutilaan ja toinen kondensaattori varautuu kiinni olevan transistorin kannan kautta ja pitää transistorin kytkettynä.
      Sulkutilaa pitävä kondensaattori purkautuu kantavastuksen (100K) kautta jolloin kannan jännite alkaa nousta ja transistorin sulkutila alkaa muuttua kytkentätilaan.
      Kytkentätila asettaa toisen transistorin sulkutilaan ja sulkutilakytkee kondensaattorin varautumaan ja pitämään transistori kytkentätilassa.

      Toiminta perustuu kondensaattorien vuorottaisiin varaus ja purkutiloihin,toimintaaika noin R x C R x C eli molempien kondensaattorien purkuaika.Varausajat ei vaikuta kun ovat huomattavasti lyhyemmät.

    • simulation
      • Bontz07

        Erittäin hyviä vastauksia jokaiselta teiltä! Nyt ymmärrän hitusen enemmän sähkön maailmasta. Tuo animaatio oli erittäin valaiseva. Suuri kiitos sille.

        Kyseisen piirin suunnan vaihtumisnopeuteen voi mitä ilmeisemmin siis vaikuttaa kondensaattorin koolla; suurempi kapasiteetti = pidempi aikaväli. Mutta kun kondensaattori toiselta puolen varautuu positiiviseksi ja toiselta negatiiviseksi, niin eikös kondensaattori tällöin vaikuta johtimessa olevaan jännitteeseen? Tyhmä kysymys?


      • pääkäämi
        Bontz07 kirjoitti:

        Erittäin hyviä vastauksia jokaiselta teiltä! Nyt ymmärrän hitusen enemmän sähkön maailmasta. Tuo animaatio oli erittäin valaiseva. Suuri kiitos sille.

        Kyseisen piirin suunnan vaihtumisnopeuteen voi mitä ilmeisemmin siis vaikuttaa kondensaattorin koolla; suurempi kapasiteetti = pidempi aikaväli. Mutta kun kondensaattori toiselta puolen varautuu positiiviseksi ja toiselta negatiiviseksi, niin eikös kondensaattori tällöin vaikuta johtimessa olevaan jännitteeseen? Tyhmä kysymys?

        Ei vaikuta. koska kondensaattorin aiheuttama kuormitus on mitätön saatavissa olevaan virtaan.

        ihan sama kuin että jos klaiat autoon parkit päälle, niin jännitteet ei muutu miksikään missään kohtaa virtapiiriä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      78
      3965
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      3052
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      3010
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2838
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      24
      2784
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2525
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      297
      2416
    8. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      225
      2104
    9. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1987
    10. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      44
      1957
    Aihe