Pyskiatrian musta lista

totuus esiin

Okei. Elikkä mulla kävi semmonen juttu että mulle tehtiin väärä diagnoosi 10 vuotta sitten. Oikea diagnoosi olisi ollut psykosomaattinen oireilu, mutta psykiatri teki diagnoosin paniikkihäiriöstä. En tajunnut sitä silloin koska luotin psykiatriin naivisti. Aloin syömään lääkettä paniikkihäiriöön mikä lopulta pilasi elämäni. Tein jatkuvasti virheitä koska en ollut minä vaan aivan eri henkilö. Lopetin lääkkeet ja hakeuduin psykoterapiaan jos se auttaisi. Siitä ei myöskään ollut mitään apua ja tuntui että terapeuttia ei kiinnosta paskaakaan miten mulla menee. Hain taas uutta lääkettä ja minulle määrättiin lääkkeet masennukseen ja uniongelmiin. Masennuslääke ei poistanut masennusta ja uniongelmiin määrätty lääke oli psykoosilääke (neurolepti). Jonkun aikaa meni että lopetin lääkkeet taas koska en nähnyt niistä hyötyä. Vuosi meni ja jouduin psykoosin takia suljetulle osastolle. Lääkärit siellä teki diagnoosin paranoidinen skitsofrenia ja myönnän tämän sairauden täysin. Sen kanssa pitää nyt vain opetella elämään. Nyt en syö mitään lääkkeitä ja käyn "puoli"-luotettavan terapeutin vastaanotolla viikottain korottamassa itsetuntoa mikä katosi lääkehelvetin aikana.

Kysymys on se että miksi tämmöistä tapahtuu? En usko että alkuperäinen diagnoosi oli vain hoitovirhe. Tämä oli tahallinen hoitovirhe ja psykiatri tiesi tasan tarkkaan mitä tulee tapahtumaan jos otan sen lääkkeen. Onko kyse henkilökohtaisesta kostosta? Voiko olla että minun vanhempani (jompi kumpi heistä) oli ärsyynnyttänyt jonkun korkea-arvoisen virkamiehen ja kostoksi minun nimi oli laitettu jollekkin listalle mistä näkyy että tämän tyypin elämä pilataan psykiatrian avulla.

Toinen teoria on se että ns. skitsokiintiö pitää täyttyä. Eli psykiatrit tahallisesti (luultavasti vain rahan takia ja lojaalisuudestaan lääkeyhtiölle) pitää sen 50 000 ihmistä skitsofreeniassa mikä on 1% suomen kansalaisista.

Kolmas teoria on se että psykiatri oli vain epäpätevä mutta epäilen tätä todella todella paljon.

Pistäkääs tänne kommentteja jos teilä on samanlaisia kokemuksia ja mietitään täällä olisiko näissä teorioissa mitään järkeä!!! :) Saa tietty kommmentoida mun teorioita myös vapaasti.

51

1535

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsemppiä sinulle

      Hei! Hoitovirheitä valitettavasti joskus tapahtuu, mutta varmaa ainakin on, ettei kukaan lääkäri tahallaan pahenna toisen kärsimystä, se on jo Hippokrateen valankin vastaista. Lääkärit eivät myöskään "sairastuta" potilaita. Kerroit sairastuneesi paranoidiseen skitsofreniaan ja tämän dianoosin myönsit myös oikeaksi. Sairauteesi keskeisiin oireisiin kuuluu juuri tuollainen liiallinen epäluuloisuus ja esimerkiksi erilaisten salaliittojen pelko. Näistä ajatuksista vosit keskustella terapeuttisi kanssa.

      Et kertonut tarkemmin psykosomaattisesta oireilustasi, mutta paniikkihäiriö voidaan luokitella psykosomaattiseksi sairaudeksi. Siinä on paljon fyysisiä oireita, joilla on psyykkinen alkuperä.

      Kerroit lopettaneesi lääkkeesi, koska et kokenut niistä olleen hyötyä. Psyykenlääkkeet ovat yleensä säännöllisesti otettavia (poislukien ns. kohtauslääkkeet esim. juuri ahdistukseen) ja niiden äkillinen lopettaminen voi olla jopa vaarallista. Pelkään pahoin, että psykoosisi puhkeamiseen/pahenemiseen on voinut vaikuttaa se, että lopetit lääkkeesi, joista yksi oli vieläpä neurolepti.

      Mainitsit, ettet tällä haavaa syö mitään lääkkeitä. Onko terapeuttisi tietoinen tästä? Mikäli ei, hänen olisi tärkeää saada kuulla se. Yleensä lääkitys on psykoosin hoidossa keskeisessä asemassa.

      Mukava kuulla, että tunnet voivasi luottaa nykyiseen terapeuttiin paremmin. Terapiaan sitoutuminen (säännölliset käynnit) on tärkeää.

      • totuus esiin

        " Hoitovirheitä valitettavasti joskus tapahtuu"

        -Taitaa tapahtua vähän liiankin usein. Mutta ei liian usein sehän olisi vain epäilyttävää.

        "Sairauteesi keskeisiin oireisiin kuuluu juuri tuollainen liiallinen epäluuloisuus"

        -Tiesin jo valmiiksi että vetoat tuohon. Tiedän että minulla on ollut vainoharhaisia ajatuksia ja olen niistä jo päässyt eroon. Tiedän mikä on harhaa ja mikä ei. Ja toisaalta en edes puhunut salaliitosta vaan teoriasta. Maailmassa tapahtuu niin paljon pahaa että miksi tälläistä ei voisi tapahtua?

        -En kyllä luota siihen terapeuttiin 100 prosenttisesti. Epäluuloisuuteni vuoksi olen päässyt näinkin pitkälle itsehoidossa. Muussa tapauksessa elelisin zombina lääkehöyryissä.


      • totuus esiin

        "Mainitsit, ettet tällä haavaa syö mitään lääkkeitä. Onko terapeuttisi tietoinen tästä? Mikäli ei, hänen olisi tärkeää saada kuulla se. Yleensä lääkitys on psykoosin hoidossa keskeisessä asemassa."

        -Tietää se että en käytä lääkkeitä. Anteeksi vaan mutta neuroleptit lisää psykoosin uusiutumista, eli niistä on pidemmällä tähtäimellä vain haittaa. Ne saattaa helpottaa ääniharhoja vähäksi aikaa mutta heikentää itsetuntoa ja aiheutta mitä lie muita sivuoireita. Lista on pitkä. Valitsemani tie, olla ilman lääkkeitä, on paras ja hyödyllisin vaihtoehto tähän tilanteeseen. Voi olla että joudun alkaa käyttämään lääkkeitä seuraavan psykoosin takia mutta toivottavasti sitä ei tapahdu.


    • faktaa teille

      Hehheh. Mielisairauksia ei olisi olemassa ilman psykiatreja. Psykiatrit ovat sitä varten olemassa, jotta saisivat ylivallan normaalisti yhteiskunnan sairaalloisuuteen reagoivista yksilöistä eli kyseessä on pelkkä vallanhalu, pätemisen tarve, halu alistaa, oma/oman suvun materiaalinen hyvinvointi muiden kustannuksella. Nämä ihmiset kuuluisivat todellisuudessa yhteiskunnan pohjasakkaan omantuntonsa vajavaisuuden perusteella joskaan eivät sinne koskaan joudu salailunsa, sukupolvia kestäneen kieroilun (lääkärisuvut psyykensairauksien osalta) empatiakyvyttömyytensä johdosta jota kollegiaalinen yhteispeli ylläpitää. Tästä kaikesta pidetään tarkasti huolta mm. lääkärien tietokantojen välityksellä.

      • tuo on totta!

        Heräsin huomaamaan saman. Ikävä kyllä ehdin kokeilemaan masennuslääkkeitä ja kävin pariin otteeseen puhumassa jollain psykologilla.... Ihan turhaa!
        Lääkärit jotka määrää lääkkeitä (hermostoon vaikuttavia) liian helposti, on VAARALLISIA! Ja kuten mainitsit, empatiakyvyttömiä! Psykopaatteja ei saisi toimia missään ihmisiä (eikä eläimiä) koskevalla alalla!!!
        Fiksut ymmärtävät suhtautua yhtieskuntaan ja sen johtoon epäluuloisesti. Sekä lääkäreihin, lakivirkailijoihin jne!!!!


    • zzx<xgv

      Paranoidisuus on selvästi iskenyt aloittajaan, sitä se tekee kun ei syö lääkkeitään.

      • Paranoidisuus iskeny

        Parantumisen halun näyttäisi selvästi iskeneen aloittajaan!


    • ......

      Diagnoosit eivät psykiatriassa ole ihan sama asia kuin somaattisella puolella. Tottakai ne helpottavat potilaan ymmärtämistä, ja ovat perusta lääkityksen valinnalle. Ei joka diagnoosiin ole kuitenkaan eri lääkkeitä olemassa.

      Itse olen hoitosysteemeihin tullessani saanut diagnoosin krooninen masentuneisuus ja estynyt persoonallisuus. Myöhemmin masennuksen muuttuessa yhä syvemmäksi, diagnoosi tietenkin muuttui. Kuntoutustuelle joutuessani/päästessäni persoonallisuushäiriö muuttui sekamuotoiseksi. Viimeisimpien tietojen mukaan minulla ei katsota olevan persoonallisuushäiriöksi määriteltävää problematiikkaa. Usein jotkut niiden muodot lievittyvät tai parantuvat iän myötä.

      Niin että diagnooseja on tullut saatua, eikä yksikään niistä ole ollut väärä.

      Minulle on sinänsä sama, millä nimikkeillä persoonaani ja ongelmiani kutsutaan.

      Ei ihme, että olet paranoiadiagnoosin saanut. Sen verran tärkeäksi itsesi kuvittelet.

    • faktaa lisää

      Väärät diagnoosit minkä perusteella ihmistä hoidetaan väärin sairastuttavat ihmisen. Tämän jälkeen jolloin punainen lanka on jo hoidon alkumetreillä kadonnut eli se mikä olisi potilaan hoidon kannalta alunperin ollut tärkeintä, on helppo lähteä heittelemään mitä tahansa diagnooseja potilaalle jolloin "oireetkin" monimuotoistuvat; kukaan aluperin terve tai kevyehköistä oireista kärsivä ei montaa vuotta jaksa psykiatrien mielivaltaa sairastumatta pahemmin.

      • Väärin hoidettu

        En ota kantaa aloittajan tilanteeseen, mutta minä ole "sairastanut vääriä diagnooseja" vuosikausia. Hoito on nyt oikea (yksityinen lääkäri) ja olo parempi kuin vuosiin. Seuraava vaihe olisi lähteä niitä vanhoja vääriä diagnooseja purkamaan.

        Onko kenelläkään kokemusta sellaisesta prosessista?


      • totuus esiin
        Väärin hoidettu kirjoitti:

        En ota kantaa aloittajan tilanteeseen, mutta minä ole "sairastanut vääriä diagnooseja" vuosikausia. Hoito on nyt oikea (yksityinen lääkäri) ja olo parempi kuin vuosiin. Seuraava vaihe olisi lähteä niitä vanhoja vääriä diagnooseja purkamaan.

        Onko kenelläkään kokemusta sellaisesta prosessista?

        Moi,
        olet varmaan samassa tilanteessa kuin minä. He jotka ovat tehneet näitä vääriä diagnooseja ovat satuttaneet sinua todella paljon. Siihen ei taida auttaa muuta kuin alkaa käsittelemään niitä tunteita mitä ne herättää. Viha ja suru pitää purkaa kiroilemalla ja itkemällä. Tiedän että se on vaikeaa mutta muuta tietä ei ole. Masennus seuraa näitä tunteita jonka yli pitää päästä. Tulet toistamaan tätä prosessia pitkään ja sen jälkeen alkaa irrationaalinen pelko siitä että he jotka satuttivat (psykiatrit) sinua aikovat tehdä sinulle uudestaan pahaa. Tästä pääsee yli rentoutumisen avulla ja minulle toimi raamatun luku ja usko jumalaan. Rentoutumistekniikoita löytyy aika paljon kun googlettaa. Onnea matkaan.


      • tuumasta toimeen
        Väärin hoidettu kirjoitti:

        En ota kantaa aloittajan tilanteeseen, mutta minä ole "sairastanut vääriä diagnooseja" vuosikausia. Hoito on nyt oikea (yksityinen lääkäri) ja olo parempi kuin vuosiin. Seuraava vaihe olisi lähteä niitä vanhoja vääriä diagnooseja purkamaan.

        Onko kenelläkään kokemusta sellaisesta prosessista?

        On.

        Psykiatrien mustaa listaa voisi alkaa laatimaan kaupunkikohtaisesti.

        Ensin voitaisiin kartoittaa psykiatrian erikoislääkärit kaupunkikohtaisesti eli maan suurimpien yliopistokaupunkien julkisen sektorin toimipisteissä toimivat psykiatrit.

        Helsinki
        Turku
        Tampere
        Oulu

        jne.

        Seuraavaksi voitaisiin lähteä tutkimaan, toimivatko julkisen puolen lisäksi myös yksityisellä, millaisia kokemuksia potilailla on hoidoistaan, mitä lääkkeitä ovat määränneet minkäkinlaisiin vaivoihin ja millä aikavälillä.


      • mene yksityiselle
        tuumasta toimeen kirjoitti:

        On.

        Psykiatrien mustaa listaa voisi alkaa laatimaan kaupunkikohtaisesti.

        Ensin voitaisiin kartoittaa psykiatrian erikoislääkärit kaupunkikohtaisesti eli maan suurimpien yliopistokaupunkien julkisen sektorin toimipisteissä toimivat psykiatrit.

        Helsinki
        Turku
        Tampere
        Oulu

        jne.

        Seuraavaksi voitaisiin lähteä tutkimaan, toimivatko julkisen puolen lisäksi myös yksityisellä, millaisia kokemuksia potilailla on hoidoistaan, mitä lääkkeitä ovat määränneet minkäkinlaisiin vaivoihin ja millä aikavälillä.

        >> ovatko julkisen puolen psykiatrit potilaitaan rikkoessaan vain tehneet tutkimusta potilaistaan erikoistuessaan vielä psykiatriaan taitamattomuuttaan väärin heitä lääkitessään ja hoidellessaan jonka jälkeen perustaneet yksityisvastaanottoja jossa tarkoituksensa olisi heitä korjailla...


      • potilaan oikeudet
        mene yksityiselle kirjoitti:

        >> ovatko julkisen puolen psykiatrit potilaitaan rikkoessaan vain tehneet tutkimusta potilaistaan erikoistuessaan vielä psykiatriaan taitamattomuuttaan väärin heitä lääkitessään ja hoidellessaan jonka jälkeen perustaneet yksityisvastaanottoja jossa tarkoituksensa olisi heitä korjailla...

        Kommentteja aiheeseen, omakohtaisia kokeumuksia?!


      • Scccccc:)!
        potilaan oikeudet kirjoitti:

        Kommentteja aiheeseen, omakohtaisia kokeumuksia?!

        Sain juuri väärän diagnoosin joka seuraa lopunelämäni ja on mulle haitallinen. Kuin myös aloitettu lääkitys.

        Tietääkö joku onko laillista kerätä tällainen mustalista viittaan mahdollisiin herjaus syytöksiin tms.?

        Voiko laittaa linkkinä, onko eroa silloin? Saako kertoa oman subjektiivisen kokemuksensa jos mainitsee psykiatrin nimeltä?


      • näin tehdään
        Scccccc:)! kirjoitti:

        Sain juuri väärän diagnoosin joka seuraa lopunelämäni ja on mulle haitallinen. Kuin myös aloitettu lääkitys.

        Tietääkö joku onko laillista kerätä tällainen mustalista viittaan mahdollisiin herjaus syytöksiin tms.?

        Voiko laittaa linkkinä, onko eroa silloin? Saako kertoa oman subjektiivisen kokemuksensa jos mainitsee psykiatrin nimeltä?

        Lista perustetaan siten etteivät ulkopuoliset tule koskaan saamaan selville kuka sen on perustanut, samoin kuin psykiatritkin tietoja potilasmateriaalistaan keräävät. Tietoja täydennetään sitä mukaa kun niitä kertyy. Paikat, joista listalle päätyneistä psykiatreista voi saada lisätietoa on lukijan kyvykkyydestä kiinni saada selville mistä tietoja kulloinkin tulee etsiä.;)


      • 2+16
        totuus esiin kirjoitti:

        Moi,
        olet varmaan samassa tilanteessa kuin minä. He jotka ovat tehneet näitä vääriä diagnooseja ovat satuttaneet sinua todella paljon. Siihen ei taida auttaa muuta kuin alkaa käsittelemään niitä tunteita mitä ne herättää. Viha ja suru pitää purkaa kiroilemalla ja itkemällä. Tiedän että se on vaikeaa mutta muuta tietä ei ole. Masennus seuraa näitä tunteita jonka yli pitää päästä. Tulet toistamaan tätä prosessia pitkään ja sen jälkeen alkaa irrationaalinen pelko siitä että he jotka satuttivat (psykiatrit) sinua aikovat tehdä sinulle uudestaan pahaa. Tästä pääsee yli rentoutumisen avulla ja minulle toimi raamatun luku ja usko jumalaan. Rentoutumistekniikoita löytyy aika paljon kun googlettaa. Onnea matkaan.

        Nimimerkin "totuus esiin" kirjoitus heijastaa psykiatrikunnan sairaalloisuutta; rikotaan ensin ihminen palasiksi, jotta kollega voisi häntä alkaa "parantamaan". Näin saadaan rahavirrat liikkumaan Hippokrateen valan vannoneiden lääkärisukujen keskuudessa, jotka yltäkylläisyydessään hamaan tulevaisuuteen ovat tulevia pyörittämään henkisesti sairaita toimintamallejaan.
        Että ihan rentoutumisen ja Jumalan avullako psykiatrien henkinen kieroutuneisuus yhteiskunnallisella tasolla voitaisiin korjata? Annapa jokin käytännön esimerkki kuinka tällaista toimintamallia voisi lähteä toteuttamaan?


      • Paperilla sairas
        2+16 kirjoitti:

        Nimimerkin "totuus esiin" kirjoitus heijastaa psykiatrikunnan sairaalloisuutta; rikotaan ensin ihminen palasiksi, jotta kollega voisi häntä alkaa "parantamaan". Näin saadaan rahavirrat liikkumaan Hippokrateen valan vannoneiden lääkärisukujen keskuudessa, jotka yltäkylläisyydessään hamaan tulevaisuuteen ovat tulevia pyörittämään henkisesti sairaita toimintamallejaan.
        Että ihan rentoutumisen ja Jumalan avullako psykiatrien henkinen kieroutuneisuus yhteiskunnallisella tasolla voitaisiin korjata? Annapa jokin käytännön esimerkki kuinka tällaista toimintamallia voisi lähteä toteuttamaan?

        juuri näin tämä pyörä pyörii. Tunnen toimintatavan ja allekirjoitan.


      • miten_vaikuttaa
        Scccccc:)! kirjoitti:

        Sain juuri väärän diagnoosin joka seuraa lopunelämäni ja on mulle haitallinen. Kuin myös aloitettu lääkitys.

        Tietääkö joku onko laillista kerätä tällainen mustalista viittaan mahdollisiin herjaus syytöksiin tms.?

        Voiko laittaa linkkinä, onko eroa silloin? Saako kertoa oman subjektiivisen kokemuksensa jos mainitsee psykiatrin nimeltä?

        Hei! Kerroit 2012, että "sain juuri väärän diagnoosin joka seuraa lopunelämäni ja on mulle haitallinen." Kysymys: millä tavoin diagnoosi on haitallinen? Miten joku ulkouolinen sen saa nähtäväkseen - tai miten haittaa? Eivätkö daignoosit ole ykistyistä tietoa vai jaetaanko ne jotenkin esim. saman työnantajan sisälle, niin ettei pääse vaikkapa vaihtamaan toiseen tehtävään? Onko olemassa joku "musta lista"?


    • Kylmät kädet

      Tämä ap. kirjoitus vain osoittaa sen, kuinka järjetöntä on alkaa popsimaan lääkkeitä, jos on paha mieli.

      Joku muu ratkaisu on löydyttävä:

      http://areena.yle.fi/tv/1716439

    • Kuka tahansa

      voi kertoa minä muodossa kokemuksiaan lääkäreistä ja hoidoista. Lääkärit ovat julkisen orgaanisaation työntekijöitä, heidän vastaanottonsa on julkista eikä tietääkseni missään ole kirjoitettua lakipykälää jossa kielletään tosiasioiden ja kokemusten sanominen mitä minulle on tapahtunut kun kävin lääkäri xxx.....

      Lääkärit ja viranomaiset ovat vaitiolovelvollisia, mutta potilaat eivät omista kokemuksistaan.

      Kuka tahansa voi pyytää potilaspapereitaan ja tehdä itse niille mitä haluaa, vaikka julkaista netissä kommenttien kera.

      Henkilöön kohdistuva syyttäminen ja parjaaminen on tuomittava, se on usein omien tunteiden ja luulojen purkamista ja usein huomaamattaan väärän todistuksen lausumista. Puheen mustasta listasta voi unohtaa. Kyllä lukija osaa tehdä mustaa listaa ilman mainostakin jos on aihetta todellisten tapahtumien pohjalta.

      Tätä palstaa seuranneena pitkään täällä on lääkkeiden asiantuntijoita paljon. (Ei tieteellisten vaan niiden käytön kokemus asiantuntijuutta).

      • juristi x

        "Kuka tahansa voi pyytää potilaspapereitaan ja tehdä itse niille mitä haluaa, vaikka julkaista netissä kommenttien kera."

        Totta. Mutta jos on tehnyt muistutuksen ja saanut siihen kirjallista palautetta on otettava huomioon erinäisiä seikkoja.

        Muistutuksen vastineessa yleensä lukee muutama lainkirjain siitä, että asiakirja olisi salassapidettävä. Hoitokäytännöistä, joita muistutus koskee saa kuitenkin kertoa kenelle vain kunhan muistaa olla esittämättä suoria herjauksia henkilötasolla niistä ketkä ovat väärinkäytöksiin syyllistyneet (ellei tee tutkintapyyntöä/rikosilmoitusta, jolloin henkilöiden nimet pitää antaa poliisille tarkempaa tutkintaa varten)

        Salassapitovelvollisuus siis koskee kirjaimellisesti vain sitä asiakirjaa, joka on vastineena muistutukseen muistutuksen tehneelle henkilölle allekirjoituksin postitse lähetetty.


      • kiitos avustasi
        juristi x kirjoitti:

        "Kuka tahansa voi pyytää potilaspapereitaan ja tehdä itse niille mitä haluaa, vaikka julkaista netissä kommenttien kera."

        Totta. Mutta jos on tehnyt muistutuksen ja saanut siihen kirjallista palautetta on otettava huomioon erinäisiä seikkoja.

        Muistutuksen vastineessa yleensä lukee muutama lainkirjain siitä, että asiakirja olisi salassapidettävä. Hoitokäytännöistä, joita muistutus koskee saa kuitenkin kertoa kenelle vain kunhan muistaa olla esittämättä suoria herjauksia henkilötasolla niistä ketkä ovat väärinkäytöksiin syyllistyneet (ellei tee tutkintapyyntöä/rikosilmoitusta, jolloin henkilöiden nimet pitää antaa poliisille tarkempaa tutkintaa varten)

        Salassapitovelvollisuus siis koskee kirjaimellisesti vain sitä asiakirjaa, joka on vastineena muistutukseen muistutuksen tehneelle henkilölle allekirjoituksin postitse lähetetty.

        Anonyymeja yhteydenottoja varten

        http://www.mtkl.fi/palaute/

        Voit kertoa hoitokäytännöistäsi ilmoittamatta asuinpaikkakuntaasi/yhteystietojasi.

        Liiton työntekijöillä on salassapitovelvollisuus vaikka ilmoittaisitkin missä hoitovirhe/epäasiallinen kohtelu on tapahtunut. Tarvittaessa asiasi viedään Valviran käsiteltäväksi.


    • toivoo on

      "" Kelan lääkekorvaustilaston mukaan 1 067 964 suomalaista käytti viime vuonna masennus-, psykoosi-, neuroosi- ja unilääkkeitä. Lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttö on kolminkertaistunut 2000-luvulla. 15–24-vuotiaista suomalaisnuorista yli 50 000 sai viime vuonna jotakin psyyken toimintaa säätelevää lääkettä.

      Selvästi käytetyimpiä ovat masennuslääkkeet. Niistä eniten kirjoitetaan SSRI-ryhmään kuuluvia selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä.

      – Uudemman polven masennuslääkkeet ovat suosittuja, koska välittömät ja näkyvät haitat ovat vähäisemmät kuin vanhemman polven lääkkeissä, kertoo kliinisen psykiatrian professori Jari Tiihonen Tukholman Karoliinisesta instituutista.

      Sosiologien mukaan erilaisten keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttö on jo niin yleistä, että suomalainen hyvinvointivaltio on vääjäämättä muuttumassa psykofarmaseuttiseksi yhteiskunnaksi.

      Kehitys on huolestuttava. Samaan aikaan kun psyykenlääkkeiden käyttö on lisääntynyt, väkivallanteot ja verilöylyt ovat tulleet osaksi suomalaisten arkea.

      USA:ssa nuorten tekemien joukkosurmien taustalta on kaivettu esiin masennuslääkkeiden haittoja. Usean kouluampujan tiedetään käyttäneen masennuksen hoitoon tarkoitettuja SSRI-lääkkeitä.

      Kelan lääketilastojen mukaan alaikäisten psyyken lääkitseminen moninkertaistuu murrosiässä.

      – Murrosikää on ryhdytty hoitamaan masennuslääkkeillä, ilman että kenelläkään on täsmällistä tietoa lääkehoidon haitoista. Normaalin kasvuun ja kehitykseen liittyvän kipuilun näkeminen lääkehoitoa vaativana oireiluna tai sairautena on äärimmäisen huolestuttavaa, ärähtää sosiologian dosentti Ilpo Helén Helsingin yliopistosta.

      SSRI-ryhmän lääkkeiden haittavaikutuksista otsikoissa ovat olleet pääasiassa pysyvät seksuaalitoiminnan häiriöt. Vähemmän puhuttuja haittoja ovat itsetuhoisuus, impulsiivinen ja vastustava käyttäytyminen, yllättävät aggressiot sekä vihamielisyys.

      Yhdysvalloissa havaittin 2000-luvun alussa monen kouluampujan käyttävän tai käyttäneen SSRI-ryhmän masennuslääkkeitä.

      – Tällainen havainto on tehty, mutta vielä ei voi tehdä tieteellisesti luotettavaa johtopäätöstä siitä, että masennuslääkkeiden käyttö selittäisi elämää tuhoavan käyttäytymisen, toteaa professori Jari Tiihonen.

      Tiedeyhteisössä ei siis ole yksimielisyyttä masennuslääkkeiden ja joukkosurmien välisestä syy–seuraus-suhteesta.

      –Tiedetään teko ja lääkkeiden käyttö, mutta ei sitä, kuinka sama henkilö olisi toiminut ilman lääkkeitä kyseisessä tilanteessa. Satunnaistettu tutkimustilanne tuottaisi huomattavasti luotettavampaa tietoa, mutta sellaisen toteuttaminen on mahdotonta: pitäisi jättää osa nuorista masennuspotilaista lääkitsemättä, selvittää Tiihonen.

      Professori Jari Tiihosen mukaan luotettavinta tutkimustietoa on tällä hetkellä psykoosien, neuroosien ja unettomuuden hoidossa Suomessakin yleisesti käytettyjen bentsodiatsepiinien haitoista.

      – Tämän lääkeryhmän haittoja on tutkittu satunnaistetusti persoonallisuushäiriöstä kärsivillä potilailla. Tutkimuksissa käytön on todettu vähentävän impulssikontrollia ja lisäävän taipumusta aggressiivisuuteen.

      Tiihosen mukaan samassa potilasryhmässä toteutettu SSRI-lääketutkimus tuotti päinvastaista tutkimustietoa.

      –SSRI-lääkkeitä käyttäneet aikuiset persoonallisuushäiriöpotilaat käyttäytyivät vähemmän väkivaltaisesti kuin lumelääkettä saaneet.

      Vaikka SSRI-lääkkeiden ja surmatöiden välistä yhteyttä ei ole kyetty osoittamaan kiistattomasti, psyykenlääkkeiden valmistajat ovat varpaillaan.

      Yritykset säikähtivät mahdollista yhteyttä siinä määrin, että pakkausselostuksiin on 2000-luvulla ilmaantunut ohjeistus, jonka mukaan serotoniinin takaisinottajia ei suositella alle 18-vuotiaille. Näin lääkevalmistajat siirsivät vastuuta mahdollisista ja jopa todennäköisistä haitoista lääkkeitä määrääville lääkäreille.

      Käyttöohjeissa kerrotaan, että masennuslääkkeitä saaneilla lapsilla ja nuorilla on havaittu kliinisissä tutkimuksissa useammin itsetuhoisuutta kuten itsemurhayrityksiä ja -ajatuksia sekä vihamielisyyttä ja aggressioita kuin lumelääkettä saaneilla lapsilla ja nuorilla.

      Dosentti Ilpo Helénin mukaan SSRI- lääkkeiden käyttömäärissä näkyy selvästi voimakkaan ja taitavasti toteutetun lääkemarkkinoinnin vaikutus.

      – On korostettu hyötyjä ja vaiettu haitoista. Vasta aivan viime aikoina ääni kellossa on muuttunut: enää psykiatrien patenttiratkaisu ei löydy itsestäänselvästi SSRI-ryhmän lääkkeistä. Uskomme hypen hiljentyneen, koska patentit ovat rauenneet ja markkinointi vaimentunut sen myötä. ""
      http://www.apu.fi/artikkeli/laakehaitat-joukkosurmien-taustalla



      hoito:
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm

    • yrittiköauttaa?

      Turun yliopistollisessa sairaalassa psykiariaan erikoistuvat lääkäri tunnetaan näillä kulmilla aivan hulluna pillerien määräjänä.

      Sairatuneen ihmispolon taustat tai menneisyys ei tuota lääkäriä kiinnosta, pääasia on saada vain ihminen lääkittyä hyvin tukevasti lähes zombi kuntoon. Mieluinen lääke tuolle lääkäri on neurolepti Seroquel Prolong vaivaan kuin vaivaan. Itse vielä kehuu sillä miten monipuolinen lääke tuo on. Niinpä, kivahan se on katsoa vieressä kun masenutunt/ahistunut/pelkas ihminen lääkitään vahvoilla neurolepteillä siihen kuntoon, että vuorokaudesta menee 20h nukkumiseen.. ja nuo 4 jäävää tuntia menevät sellaisessa tahmassa kun ei enää ajatuskaan kulje.

      Kun ensin on lääkitty 3-4 lääkkeen turvin tunteettomaksi haamuksi kehdataan puhua töihinlähdöstä!! Kertokaa minulle, miten se ikinä onnistuu kun lääkkeiden vuoksi olet niin huumatta ja väsynyt ettet jaksa edes ajatella? Minulle on lääkkeiden syömisen jälkeen tullut jo arjen suorittaminen vaikeaksi, en jaksaisi käydä ulkona, en jaksa liikkua minä vain makaan sängyssä ja tuijotan kattoa hereillä ollessani ja kohta olen taas kemiallisessa unessa.

      Jouduin osastolla psykoottisen masennuksen vuoksi ja samana päivänä, kun saavuin osastolle oli tämä lääkäri taustoja tietämättä ehdottamassa diagnoosia kaksisuuntainen mielialahäiriö!!!

      Mitäpä sitä ihminen masentuneena osaisi kyseenalaistaa? tarttuu kaikkiin oljenkorsiin ja kuvittelee saavansa parhaan mahdollisen avun. Minut pakotettiin syömään kahte neuroleptiä ja mielialan tasaajaa, sillä seurauksella etten ole puoleenvuoteen jaksanut/pystynyt enää tekemään asioita spontaanisti. Ajatukseni ovat parhaillaan mielisairaita (huomaan tämän itse) itken ja mietin vain itsemurhaa. Minä mietin itsemurahaa, kun vuosi sitten pelkäsin kuolemaa ylikaiken. Minun lääkitykseni ei voi olla oikea.. olen niin paljon lukenut kaksisuuntaisesta eikä mikään kohta sovi minuun. Jos näitä tuntemuksia lääkärille kerron, hän vetoaa heti sairaudentunnottomuuteen ja kehoittaa ottamaan Ketipinor 50-100mg.. ja olo tulee vain kurjemmaksi.

      Neurolepteistä ei itseään pysty vierottamaan, pelkään edes yrittää sitä.

      Minun on vain elettävänä loppuikäni lääkittynä, väsyneenä ja työelämästä vain haaveilevana. Mielialaan nostavia lääkkeitä en saa, koska ne voivat kuulema heittää manian puolelle? Minkä manian? Jos maanisuus on sitä, että ollut ahkera ja saanut paljon aikaan elämässä, pitääkö se lääkkein tuhota? Minä olen parhaillaan vain muisto entisestä =(

      Apua kun lähti hakemaan, tilanne meni vain pahemmaksi. En luota enää psykiatriaan.

      • apuri X

        Kauanko olet syönyt neurolepteja, millä annostuksella? Oletko ollut yhteydessä potilasasiamieheen koskien hoitokäytäntöjäsi? Oletko pyytänyt rekisteritietosi tarkistettaviksi ja lähettänyt korjauspyynnön sairaalan ylilääkärille?


    • 12+18

      Tännekkö vaan kertomaan lääkäreiden nimiä vai tuleeko syyte kunnianloukkauksesta?

      • 19+18

        Ei tule jos kerrot omakohtaisista kokemuksistasi. Jokaisella on oikeus kertoa omasta elämästään julkisessa mediassa.Tosin psykiatrit usein kirjoittavat rekistereihinsä jotain sellaista mikä heidän mielestään on mieluista ja auttaa heitä etenemään urallaan, ei sitä, mistä potilas on vastaanotolla puhunut. Myöskään sitä jos potilas on kertonut oman mielipiteensä hoidon tasosta tai arvostellut lääkäriä kahdenkeskisissä tapaamisissa ei kirjata rekistereihin. Tosin lääkärilläkin voi olla vaikeuksia todistaa mihin vastaanottokäyntinsä perusteella tekemänsä kirjallisen materiaalin pohjaa.

        Todistusaineistoa kannattaa alkaa jatkossa keräämään äänittämällä vastaanotoilla käydyt keskustelut siten ettei psykiatri sitä huomaa jolloin on helpompi todistaa tarvittaessa mistä todelisuudessa on ollut kyse. Eli jos kerrot kuinka sinua on hoidettu ei se riitä syytteeseen kunnianloukkauksesta mikäli et suoraan ala henkilökohtaisesti ketään nimellä herjaamaan.


    • Digi Digi

      No tuota niin, heti ensimmäiseksi tulee aloituspostista mieleen, että siellä saattaisi olla sitä vainoharhaisuutta. En ole itse törmännyt siihen että suoranaisesti tahallaan annettaisiin vääriä diagnooseja, vaan väärän diagnoosin kohdalla kyse voi olla monenlaisesta epäonnistumisesta hoitokoneiston osalta.

      ITse olen ollut hoidossa lapsesta saakka, eikä vieläkään noin kolmekymmentä vuotta myöhemmin ole pystytty korjaamaan niitä "hoitovirheitä" joita lapsena tehtiin.

    • Juuri siksi

      olisi tärkeää saaada tavalla tai toisella julkisuuteen näitä hoitokoneistoja ja hoitokäytäntöjä, jotta niihin saataisiin muutos.

      Sairaalat ja vastaanotot ovat suljettuja paikkoja viranomaisten ja työntekijöiden toimesta, mutta siellä hoidetut ja omaiset voivat kertoa kokemuksiaan.

      On tavallista että esim. julkikset kertovat kaikelle kansalle sairauksistaan ja niiden onnistuneista hoidoista. Miksi epäonnistuneista ja mahdollisesti lopun elämäänsä tuskaa tuottaneista hoidoista, paikoista ja viranomaisista ei saisi kertoa?

    • lääke ai paranna

      Jos on traumoja ja ei saa terapiaa, niin kirjottakaa se paha olo ulos.

      Kirjoita traumoistasi ja pahasta olosta.

      • asdsdfgdf

        kirjoittaminen auttaa paljon enemmän kuin luotettavalle ihmiselle puhuminen. suosittelen itsekin kirjoittamista. tietenkin jonkun kanssa keskusteleminen ja myötätunnon saaminen on tärkeää, mutta kirjoittaminen auttaa paremmin.


    • autaitseäsi

      Mulla kans kokemuksia TYKS:ssä työskentelevästä lääkäristä, en voi kehua. Pelottavaa miten joku saa söhiä ja heilua miten huvittaa.

    • voihan veljet

      mitä vittua te otatte niitä lääkkeitä vitun idiootit.. tappakaa ittenne mä lähen -->

    • kirjoita.

      Ja sen kirjoituksen voi sitten joskus antaa jollekkin asiantuntijalle, niin h'n saa hyvän kuvan siitä missä mättää.

    • dffjrt6k

      Ylös

    • informaattori1

      Löytyykö pääkaupunkiseudulta esimerkkejä vaikka Helsingistä?

    • 7+14

      Nosto

    • toivoo on
    • Omega 3
    • everest I

      Opettele erottelemaan faktatieto väärästä tiedosta.

      • ....

        autismipalsta ->>>Helsingin Kaupunki Kivelän psykiatrian poli


      • auttakaa!
        .... kirjoitti:

        autismipalsta ->>>Helsingin Kaupunki Kivelän psykiatrian poli

        K.Vattulainen. Tuijottavat silmät. Ei ymmärtänyt mitä hänelle puhutaan...


      • 7+19
        auttakaa! kirjoitti:

        K.Vattulainen. Tuijottavat silmät. Ei ymmärtänyt mitä hänelle puhutaan...

        Karttakaa kuin ruttoa. ->>lääkäriliitto


      • 15+18

      • 16+8

    • sepram

      eikös pääsairauksilla ole joskus tapana muuttaa muotoaan?mua alettiin aikoinaan hoitamaan paniikkihäiriön takia ja nyt diagnoosi on aivan eri..

      • tir1

        Sepram, tuohon ei ole yksiselitteistä vastausta muuttaako ne muotoaan. Itselläni ei ole muuttanut.
        Mutta paniikkihäiriö on usein sivuoire toiselle ongelmalle, joten oma arvaukseni on että sinun tapauksessa molemmat diagnoosit ovat oikein ja sinulla olisi nämä molemmat ongelmat. Jos hyvin käy niin sama lääke sopii molempiin oireisiin ja vain annostus olisi eri.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      75
      4752
    2. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      66
      1547
    3. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      39
      1524
    4. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      53
      1243
    5. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      66
      1169
    6. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      74
      990
    7. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      115
      987
    8. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      91
      914
    9. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      50
      810
    10. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      59
      778
    Aihe