Kreatiniini

Huolestua pitäisi?

Kreatiniiniarvoni ovat vuosien saatossa hiljalleen nousseet. Nyt hivenen yli normaalin ylärajan. Terveydenhoitaja kertoi vain, että ei haittaa.
Milloin alkaa haittaamaan?
Miksi nousee, mikä nostaa? Vaikuttaako joku elämäntapa tai ruoka, juoma mitenkään tähän nousuun? Mitä pitää välttää?
Yritin löytää netistä vastaukjsia vaan en löytänyt.
Joku tietää, viitsisikö valistaa minuakin, kiitos!

10

9644

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ilmutad

      Itsellä oli myös nuo kreatiniini arvot koholla. Lääkäri sanoi, että kovaa urheilevilla arvot saattaa olla korkeammat. Varmistukseksi pidin reilun viikon treenaamisesta taukoa, kävin uudelleen kokeissa ja arvot oli tippuneet normitasolle.

    • rairatirairai

      Munuaisten vajaatoiminta ainakin aiheuttaa kreatiniiniarvojen nousua. Esim. korkea verenpaine saattaa rasittaa munuaisia.

      • Huolestua pitäisi?

        Korkeaa verenpainetta on kyllä ollut. Viime vuosina lääkitys ja vuorotyöstä pois pääsy ovat laskeneet painetta, mutta kreatiniini hiipii silti yläspäin. En urheile joten siitä se ei ainakaan johdu.


      • lihansyönti
        Huolestua pitäisi? kirjoitti:

        Korkeaa verenpainetta on kyllä ollut. Viime vuosina lääkitys ja vuorotyöstä pois pääsy ovat laskeneet painetta, mutta kreatiniini hiipii silti yläspäin. En urheile joten siitä se ei ainakaan johdu.

        Lihansyönti ja proteiinipitoisen syönti nostaa myös. Liika proteiini myös rasittaa munuaisia. Ootko kenties lisännyt sitä?


      • rairatirairai
        lihansyönti kirjoitti:

        Lihansyönti ja proteiinipitoisen syönti nostaa myös. Liika proteiini myös rasittaa munuaisia. Ootko kenties lisännyt sitä?

        *askapuhetta. Liika suola ja sokeri tässä maassa paineita nostaa. Lihan tai proteiinin takia ei munuaiset hajoa tai paineet nouse.


      • LisBeth5
        rairatirairai kirjoitti:

        *askapuhetta. Liika suola ja sokeri tässä maassa paineita nostaa. Lihan tai proteiinin takia ei munuaiset hajoa tai paineet nouse.

        Kreatiniini on munuaisten virtsaan erittämä proteiininhajoamisen tuote, joten lihalla on yhteys munuaisten toimintaan. Itse asiassa pelkästään kasvisruokaa koko ikänsä syöneiden ihmisten munuaiset ovat terveempiä kuin liharuokaa nauttineiden, joten tutkitun tiedon valossa (liiallinen) proteiinin saanti on haitallista munuaisille. Tähän ajatukseen perustuu myös se, että kroonista munuaisen vajaatoimintaa sairastavan proteiinin saantia rajoitetaan ruokavaliolla. Näin hidastetaan taudin etenemistä. Lisäksi proteiinia sisältävät elintarvikkeet sisältävät lähes poikkeuksetta fosforia, jonka rajoittaminen on tärkeää ko. sairauden itsehoidossa. Tämä siis ennen kuin ajaudutaan siihen pisteeseen, että dialyysi eli munuaiskorvaushoito aloitetaan. Vaikka fosforirajoitus säilyy (osana kalkkifosforitasapainoa), proteiinirajoitusta kevennetään, koska dialyysihoito on elimistöä kuluttava hoito. Menemättä liikaa yksityiskohtiin. :)

        Verenpaine ja munuaiset on hieman monimutkaisempi yhtälö kuin yleensä ajatellaan. Pitkään koholla oleva verenpaine tuhoaa munuaisten herkkää kudosta ja altistaa täten vajaatoiminnalle; samalla on olemassa ihmisiä, joiden pitkälle edennyt munuaisten vajaatoiminta saadaan kiinni vasta oireellisen korkean verenpaineen vuoksi. Nyt puhutaan sitten todella korkeista verenpaineista, jotka jatkuvat pitkään. Suolan yhteys verenpaineeseen perustuu varmaankin siihen, että suola sitoo elimistöön nestettä, jonka poistaminen on munuaisten tehtävä. Toimiakseen tehokkaammin elimistö nostaa verenpainetta.

        Munuaisten toiminta huononee myös iän myötä.

        Kreatiniini on "huono" munuaisten kunnon mittari. Täytyy tosiaan ottaa huomioon proteiinin saanti ja liikunta. Lihaksikkaalla kaverilla on korkeampi kreatiniini, mutta hän ei silti sairasta tai ole sairastumassa munuaisten vajaatoimintaan. Parempi olisi katsoa glumerusten suodatus nopeutta, joka ainakin HUS:issa on nyt automaattisesti mukana kreatiniinia mitatessa. Parhain ja samalla kallein koe on kystatiini-c. Varmaankin näitä kaikkea yhdessä käytetään.

        Kuinka paljon on vähän koholla? Hieman yli viitearvon? Kyseessä voi olla myös "mittausheitto", tilastollinen virhe tmv.

        Ihmiset ovat yleensä huolissaan pumpustaan ja sen terveydestä, kun puhutaan verenpaineesta. Sydän kuitenkin "lepää" välillä, munuaiset eivät lepää koskaan, ja siinäkin on kudosta, joka ei vaurioituessaan uusiudu lainkaan. Pitäkää oikeisti huolta munuaisistanne.


      • Anonyymi

        Liikaa viinaa... dialyysin pääset.


    • 12455

      aloituksesta on jo aikaa, mutta tänään selvisi minulle että määrätyt verenpainelääkkeet aiheuttavat kreatiinitason kohoamista, veren hb myös alhaalla ja jatkuva palelu siitä...kun vaihdettiin se verenpainelääke toiseen niin 2 viikossa kaikki arvot normaalitasolla.
      Hyvin harvoille siitä lääkkeestä aiheutuu sellainen 'myrkytystila' että ne arvot menee sekaisin, itselläni oli se kreatiini noussut hiljalleen 3 vuotta ja oli nyt tasolla 117... terveyskeskuslääkärin mielestä oli normaalia, menin kuitenkin yksityiselle ja niin se korjaantui... on pidemmänpäälle munuaisille vaarallista mikäli ei hoideta asiaa ajoissa kuntoon.
      Mikäli käytätte muutkin verenpainelääkettä ja krea on noussut niin ehkä se lääkkeen vaihto auttaisi.

      • Spacemorjens

        Syökää ubikinonia ja korjatkaa ruokavalio. Koko verenpaine lääke Sonta on tarpeeton. Täällä meillä hoidetaan aina seurauksia eikä niiden syitä. Lääkkeet eivät Korjaa syitä korkeaan verenpaineeseen


    • asiantuntija.

      Angiotensiinin salpaajat aiheuttavat ainakin kreatiniiniarvojen kohoamista. Ne ovat verenpainelääkkeitä. Benfotiamiini korjaa munuaisten vaurioita. Vaikka munuaiset eivät oireile lainkaan, niissä voi silti olla laaja latentti infektio. Myös amalgaamista liukeneva elohopea voi vahingoittaa munuaisia. Yleensä niillä joilla on monta amalgaamipaikka, on munuaisten toimintakyky heikentynyt huomattavasti, joko suoraan elohopean vaikutuksesta, tai sitten saamalla infektiot laajenemaan vuosien kuluessa.

      Raaka valkosipuli on yksi parhaita tapoja puhdistaa munuaiset, mutta kuuri voi olla liikaa joillekin. Munuaiskivut ovat aika helvetillisiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1620
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      1
      1146
    Aihe