Äänen ohentaminen

ohentaminen

osaako joku selittää, miten teoriassa tapahtuu äänen ohentaminen. Tällä tekniikalla pitäisi ymmärtääkseni päästä laulaessa korkeammalle ja/tai saada ikäänkuin ilmavuutta ja keveyttä ääneen. En tiedä onko tuo ilmavuus nyt oikea sana vai kuulaus tms. Kuitenkin siis pystyykö tuota nyt jotenkin sanallisesti selittämään?

10

2476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinkeri

      Tarkoitatkohan rekisterinvaihdosta? Eli sitä, kun laulat niin korkeita ääniä, ettet "huutamalla" (eli puherekisteristä) voi niitä enää saavuttaa.

      • ohentamine

        Ehkä se on tuo rekisterinvaihdos. Olen jotain lukenut nosita rekistereistä ja tutustunut youtuben videoihin. Siellä on mm. tuo naisten "head voice", mutta minusta se kuulostaa vielä erilaiselta kuin mitä itse tarkoitan. Jos kuuntelet youtubesta Beyoncen Ave Marian, niin kappaleen lopussa hän laulaa kolme kertaa "Ave Maria" tosi korkealta ja hänellä siinä äänessä kuuluu ikäänkuin mukana olisi paljon ilmaa (mitä ymmärtääkseni ei kuitenkaan ole). Onko tuo ohennettu ääni? No jos ei ole, niin tuon kuitenkin haluaisin oppia, ettei ne ylimmät äänet kuulosta epävireiseltä viululta tai sahan soitolta.


    • jabadabaduuu

      no, meillähän siis onn äänessä erilaisia nk. Rekistereitä, jos niitä rekistereiksi nyt haluaa sanoa. Alhaalta ylös: narina, rinta-ääni, pää-ääni ja falsetti. (On olemassa vielä nk. Superfalsetti kun falsetti muljahtaa vielä, mut en itse tee täl käytännös mitään, eikä varmaan kukaan muukaan. Tuli vaan mieleen mainita).

      Noh, yksilöstä riippuen nämä rekisterit ovat siinä kunnossa missä ovat. Jollain on rintaisempi ääni ja toisella enemmän pää-ääntä jne. Yksilöllisten puutteiden ja tarpeiden mukaan niitä voi sitten treenailla. Esim. Monesti poppis puolen naislaulaja joka haluis laulaa kuorossa sopraanoa, kokee vaikeuksia päästä ylös koska on tottunut laulamaan rintaisesti. Sitten tämä rintaääninen muljahtaa falsettiin jo terssin-kvartin alle c2 eikä ole pää-ääntä siis ollut koskaan kunnolla treenaantunut. Tässä nyt yksi esimerkki siis.

      No, mitä ohenteeseen tulee niin tarkoitat varmaan sellaista pää-äänen ja falsetin sekoitusta mistä vois käyttää termiä mixed voice. Siihen on blendautunut noita molempia rekkareita yhteen. Mixed voicen hallitseminen auttaa sua pääsemään matalalta rinta voittoisesta äänestä korkealle pää-ääniseen/falsettiseen säveleen ilman muljahdusta (breikki,passagio). Äänihuulitasolla matalissa äänissä äänihuulet värääjävät kauttaaltaan ja mitä korkeemmalle mennään sitä reunemmilta äänihuulet ottaa yhteen. (Btw voit toki laulaa korkealle rintavoittoisestikin tai matalalle päävoittoisesti ilman rintaa) Mutta, nyt on se tuhannen taalan kysymys että miten tämän mixed voicen saaminen ääneen käytännössä saadaan. Tosi paha alkaa tässä mitään opettamaan, mut mixed voice avainsanalla löydät tietoa.

      En tiedä missä kunnossa sun rekisterit nyt on. Siksi instant neuvojen antaminen on vähän höhlää. Mutta vois kuvitella, että sulla on rintainen ääni tai jos ei nyt niin erikoisemmin niin ainakaan pää-ääntä ja falsettia ei ole treenaantunut kunnolla. Voitexperimentoida näitä laulamalla heleitä u ja i vokaaleja ylhäältä alas aina narinaan saakka. Sitten voit päästä suden ulvontaa aaauuuuuuuuuu. Sitten voit hakea pää-ääntä siektä korkealta edellä mainituin ohjein ja tulla alas niin että säilytät tätä pää-äänen tunnetta mahdollisimman alas asti. Jos löydät sun falsetin niin leikittele sen ja pää-äänen yhdistelemistä. En tiedä saatko itse tätä falsettia äänestäsi. Kyl naisetkin sen saa kuitenkin(Ja varmaan naisen falsetille on joku toinen nimitys, ihan sama).

      Jos äänen ohentaminen ei tule luonnostaan, sitä on vaikeaa saada. Sun käytännös pitäis harjotella helvetin paljon. Lisäksi äänen ohentamiseen ei ole saatavilla hirveästi osaavia opettajia ainakaan koto suomesta. Tosiaan hae kirjallisuutta ja tietoa mixed voicesta.

      • ohentaminen

        Kiitos asiallisesta vastauksesta ja etsin tietoa lisää tuolla mixed voicella.


      • Laulumie
        ohentaminen kirjoitti:

        Kiitos asiallisesta vastauksesta ja etsin tietoa lisää tuolla mixed voicella.

        Ohentamistekniikan harjoittelussa auttaa pianon nosto. Pidä selkä suorassa ja koukista hieman polvista. Ota ote pianon koskettimiston alta ja tee nostoliike samalla kun laulat. Vatsalihaksesi jännittyvät ja paine siirtyy alavatsaan. Pidä tämä tunne, mutta suorista jalkasi. Pidä tunne ja pieni jännitys vatsassasi, rentouta yläruumis ja toistele lausetta: "Tänään törmäilen tänne tänne tänne", pidä samalla kielesi melkein ulos suustasi. Pidä tämä tunne ja sano HYI HYI HYI, heristele etusormeasi ja toru kuviteltua pikkulasta samalla kun sanot HYI HYI HYI. SItten Ota hämmästynyt katse ja sano HUI HUI HUI. Myös huulipäre voi auttaa kurkunpäätä laskeutumaan ja vapauttamaan ääntää. Päristele ja pyristele.


      • ohentaminen
        Laulumie kirjoitti:

        Ohentamistekniikan harjoittelussa auttaa pianon nosto. Pidä selkä suorassa ja koukista hieman polvista. Ota ote pianon koskettimiston alta ja tee nostoliike samalla kun laulat. Vatsalihaksesi jännittyvät ja paine siirtyy alavatsaan. Pidä tämä tunne, mutta suorista jalkasi. Pidä tunne ja pieni jännitys vatsassasi, rentouta yläruumis ja toistele lausetta: "Tänään törmäilen tänne tänne tänne", pidä samalla kielesi melkein ulos suustasi. Pidä tämä tunne ja sano HYI HYI HYI, heristele etusormeasi ja toru kuviteltua pikkulasta samalla kun sanot HYI HYI HYI. SItten Ota hämmästynyt katse ja sano HUI HUI HUI. Myös huulipäre voi auttaa kurkunpäätä laskeutumaan ja vapauttamaan ääntää. Päristele ja pyristele.

        :) :) :) Ihanat neuvot. Ihan oikeesti teksi mieli kokeilla, mutta pahaksi onneksi meillä ei ole pianoa. Käviskö joku muu, jos vaikka kokeilisin ukkoani nostaa ja päristää ja sanoa HYI, HYI ja HUI, HUI. Tai täällä töissä kopiokonetta, vois päästä vapaallekin saman tein :)


    • HYI HYI HYI!

      Mikä tahansa raskas käy nostamiseen ;-)

      Itkeminen on myös hyvä tapa saada pallea alas. Huulipäry on tosi hyvä myös.

    • Ikuinen aloittelija

      Kiitoksia mukavasta keskustelusta! Itse olen (ikuinen) aloittelija, joka kärsii sekä pitkäjänteisyyden puutteesta että muutenkin oman äänensä rajallisuudesta. Olen ihmetellyt, miksi karaokessa laulan onnettoman matalalta. Riittävän suppealla äänialueella liikkuva kappale on siinä miellyttävää ja luonnollista laulaa, ja oletan äänenvärinkin olevan silloin ihan mukava.

      Niillä vähillä tunneilla, joilla olen käynyt, c2/d2 on ehdoton yläraja. Ja laulaminen on kaikkineen vain kamalan haastavaa ja keskittymistä vaativaa. Mutta kun harjoittelen pianolla (alkeita opettelen omaa tahtia siinäkin), niin jossakin itselleni järjettömän korkealle (mikä on minulla g2) menevän lastenlaulun saan laulettua mukana.

      Eli kyse on äänenkorkeudesta. Ilmeisesti karaoken laulan sillä voimalla, että vain rintarekisteri on käytössä. Vähäisillä kursseilla olen kai yrittänyt saada laulettua yksirekisterisen kuuloisesti, vaikka käytössä on useita rekisterejä kattavia lauluja, eikä taitoni riitä vielä saumattomaan rekisterien vaihtoon, saatikka saamaan ylä-ääniä lujaa. Pianoa pimputtaessani sitten ilmeisesti ohennan ääntäni koko ajan tai jotain, joten ylemmät äänet eivät tuota mitään vaikeuksia. Tarkoittaako tämä, että minullakin on kaikesta huolimatta myös toivoa?

      Tämä ei koske itseäni millään tavoin, mutta voisiko joku selittää, miten oopperalaulaja saa laulettua korkeat äänet voimakkaasti? Mikä taika siinä piilee?

    • MikkoHämeestä

      Lopettakaa se paskan jauhaminen eli ihmisten kusettaminen.

      Laulaminen on yksinkertaisuudessaan oikea heng. tekn. ohjaamista äänihuulista resonanssiin....ei mitään muuta.

      • Anonyymi

        niin, jos on luonnonlaulaja, ei tarvitse juurikaan ajatella tekniikkaa. Ihmiset on kuitenkin äänellisesti eri vaiheissa instrumenttinsa kanssa. Lisäksi, joillain esimerkiksi ylä-äänet tulee helpommin kuin toisille jne. Tämä on fakta. Jos sinulle toimii joku malli, se ei tarkoita että se toimii automaattisesti kaikille. Aina jos joku sanoo että "mitään muuta ei tarvitse kuin blaa blaa blaa", tietää, että henkilöllä ei ole tietämystä mistään muusta kuin omasta tekniikasta (jos siitäkään). Ei ole vain yhtä tapaa laulaa tai yhtä universaalia tekniikkaa, joka toimisi kaikille.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      68
      6783
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4400
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2813
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1091
    Aihe