Tuulivoimaongelma ratkaistu

Tuulivoima ratkaisu

Ratkaisu Kemijärven tuulivoimakiistaan

Insinööritoimisto Pöyryn tekemässä tuulivoimaselvityksessä on alue Kuninkaankuusikko-Nuolenlakijänkä (alue 17) todettu sopivan kohtuullisesti tuulivoimatuotantoon eli paremmin kuin mitä Pöyry raportissaan totesi Oxfordin alueiden sopivuudesta.

Kun aluetta tarkastelee lähemmin, voidaan todeta, että tässä on oiva ratkaisu Kemijärven tuulivoimakiistaan. Toteutuessaan tämä alue pitäisi olla kaikkien kaupunkilaisten mieleen.

Alueesta voidaan mainita seuraavaa.

1. Alue on laaja ja oikein suunniteltaessa se mahdollistaa yhtä suuren määrän voimaloita kuin Oxfordin kaavaan on suunniteltu.

2. Alueen omistaa suurimmaksi osaksi Kemijärven Yhteismetsä. Kun tuulivoimaa rakennetaan tälle alueella, pystyy Yhteismetsä kaavoittamaan ja myymään suunnitellut kesämökkitontit Kummunjärven, Kankaanlammin ja Kylmäjärven rannalta. Jos Oxfordin kaava toteutuisi, ei rantatontteja voida enää kaavoittaa eikä näin ollen kaupata. Yhteismetsä saa tämän ratkaisun myötä siis kaksikertaisen hyödyn.

3. Alue ei sijoitu minkään järven rantamaisemiin, se on kaukana asutuskeskuksista eikä pilaa järvimaisemaa. Tuulivoimarakentamisella tälle alueelle ei tule olemaan vaikutusta kiinteistöjen ja maan arvon alenemiseen kuten Oxfordin hankkeella.

4. Yhteismetsä on jo omalla kustannuksellaan tieverkoston Kummunvaaraan, Kangaslamminvaaraan ja Outovaaraan kunnostanut, mutta nyt tällä ratkaisulla tulisivat yhteismetsän koko Kemijoen itäpuolisen alueen tieverkosto tuulivoimayhtiön toimesta ja kustannuksella uudelleen rakennettavaksi.

5. Koillis-Lapin Sähkö Oy:n 110 kV linja kulkee 10 km alueen eteläpuolella, joten etäisyydet sähkön siirtoon eivät tule olemaan ongelma. Jos aluetta vielä laajennetaan aina Junnikkaan saakka, joka on kartalta katsoen erittäin sopiva tuulivoima-rakentamiseen, matkaa Koillis-Lapin Sähkö Oy:n linjaan tulisi vain noin 8 km.

6. Tämä tuulivoimahanke kuormittaisi yksinomaan Koillis-Lapin Sähkö Oy:n sähköverkkoa, joten sähkönsiirrosta saadut tulot jäisivät kokonaisuudessa omalle sähköyhtiölle. WPD:n hanke ja osa Oxfordin hankkeesta kuormittavat Pohjolan Voima Oy:n sähköverkkoa.

7. Tällä ratkaisulla yhdessä Raajärven alueen kanssa voitaisiin tuulivoimaa rakentaa tasapuolisesti sekä Kemijoen itäpuolelle että länsipuolelle. Tämä ratkaisu olisi myös laajin mahdollinen tuulivoiman rakentamisratkaisu, jolloin työllistyminen maksimoituisi ja samoin kaupungin verotulot.

Kemijärven kaupungin tulisi välittömästi ottaa tämä alue suunnittelun ja tuulivoimakaavoituksen kohteeksi ja käynnistää neuvottelut kaavan eteenpäin viemiseksi sellaisen tuulivoimayhtiön kanssa, joka myös jää paikkakunnalle tuottamaan sähköä.

Toisaalta, jos tätä ehdotusta tullaan vastustamaan, tarkoittaa se sitä, että Kemijärvelle ei haluta sitten tuulivoimaa rakentaa olenkaan, joka sekin ratkaisu on ratkaisu muiden joukossa eikä ollenkaan huono ratkaisu.

Jaakko Ojaniemi/Pro Kemijärvi

44

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yhteismettän osakas

      Yhteismettän osakkaana sanon heti,että jeeeeees.

    • Missä kuninkaankusi?

      Missä on Kuninkaankuusikkoa ja Nuolenlakijänkä? Junnikan tietää kaikki ja sinne vain myllyjä joo.

    • Yks Torniolainen

      Ottakaa mallia Torniosta. Ei niitä härveleitä välttämättä tarvi minnekään. Joka puolella vouhttavat yksien myllyjen kanssa. Pitäs olla mielikuvitusta pärjätä ilman niitäkin.

    • tuulisiipi

      Kemijärviläiset ovat jo antaneet järvensä sähköntuotantoon ja kärsii kaiken aikaa suuria metyksiä säännöstelyn vaikutuksesta. Luonnon niittyjä jäi vedenalle vajaat 2000 hehtaaria(yksi ha tuottaa 2000 kg heinää) Hienot hiekkarannat jäivät vedenalle. Uitto loppui. Kalastus on kokenut suuren kadon ,ei lohta ei ammatti kalastajia. Rannat syöpyvät ,kannot ovat edelleen suuri haitta.
      Lappilaisille ja kemijärviläisille kyllä riittä sähköä 20 voimalaitosta pitää siitä huolen. On käsittämätöntä etti esim. Helsingin kallio luodoille ole tulossa yhtään tuulivoimalaa vaikka siellä tarvetta olisi. Helsingin energia tuottaa kivihiilellä tarpeensa. Etelärannikolle ja merenkurkku ovat tuulivoimaloiden Paratiisi.
      Pohjosen asukkeja pidetään tyhminä ja niinhän se osa meistä onkin. Tänne sopisi paremmin fuusio ja aurinko energian tuotanto. Tuulivoimasta tehokaammin saadaan energiaa Tuulisiipi mallilla joka on suomalainen keksintö ja valloittaa mailman tällä sektorilla.Tarttis ajatella ennen päätöksiä.

    • Entinen kemppalainen

      Tiedättekö, että Helsingin edustalle oli tulossa iso tuulipuisto muutama vuosi sitten, mutta se peruttiin hallinto-oikeudessa valituksien kautta ja syynä oli maisemahaitat. Se on hyvä ennakkopäätös Kemijärven tuulivoimaloitakin varten teidän huomioida.

    • Parempi ratkaisu
    • biobiobio

      Tuulivoimalat ovat korkeita ja rumia kansalaisen ja varsinkin matkailijan silmään.
      Mitä lapissa on paljon? Vastaus: puuta. (Tuulta on rannikoilla paremmin.)

      Kemijärvelle pitäisi saada biovoimalaitos, joka käyttää puuta raaka-aineena.
      Tuottaisi sähköä, lämpöä ja autoihin polttoainetta, jota raiteita pitkin voisi toimittaa etelään.

    • rahakas matkailija

      Minä matkailija tulisin kyllä Kemijärvellekin katsomaan hienosti toteutettua tuulivoimaa, mutta en viitsi tuollaiseen takapajulaan vaivautua.
      Nykyihmisen silmin tuulivoimala on komea näky.

    • Myllyvapaa alue

      Rahakas matkailija ei paljon myllyistä perusta. Rahakas matkailija maksaa mitä vain, että pääsee sellaiselle seudulle lomalle, jossa myllyjä ei näy. Niitä kun on kohta joka puolella. Paikkakunta, joka julistautuu myllyvapaaksi alueeksi, on voittaja ja kerää rahakkaat matkailijat ja turistit-

    • rahakas matkailija

      Minä kun olen rahakas matkustaja ja käytän rahani vain myllyaluilla. Viimeksi olin Portugaliassa, siellä oli isoja hienoja myllyjä, joiden ropelit jauhoivat hienoa sähköä.
      Samalla reissulla olin myös Hispaaniassa, jossa myöskin löytyi iso myllypuisto. Sen siimeksessä kulutin tukon rahaa, rahakkaiden turistien tapaan.
      Sitten vuokrasin lentokoneen, että pääsin lentämällä yli eteläisen Ranskan, siellä kun ei ole tuulimyllyjä. Hollannissa aloitin taas rahan kylvön, siellä on myllyjä vallan joka paikassa.

      • Myllyvapaa laue

        Valehtelet. Espanjassa ei enää myllyjä rakenneta, kun huomattiin, että rahat menee hukkaan. Holannissa koo Pojois-Hollanti on julistettu myllyvapaaksi alueeksi, kun huomattiin, että turistit kaikkoavat eikä yllyistä saada sähköäkään.


    • Tt.Tp

      Kyllä meidän tulisi saada suuri tuulivoimapuisto tänne Kemijärvelle. Siitä tulisi oikea Kemijärven ylpeys. Voisimme ristiä sen vaikka Taivaan tulien tuulipuistoksi ja näin hyväksikäyttää, jo olemassa olevaa goodwilliä.

      • Taivaantulet nousuun

        Kyllä, ehdottomasti nimeksi tulee laittaaa Taivaantulien tuulipuisto. Sitä tulevat rahakkaat turistit katselemaan ulkomailta saakka, ihan Jaappania myöten.
        Lisää sähköä saadaan kun tehdään vielä Vuotos jonka allas tulee nimetä Taivaantulien altaaksi.
        Näillä toimilla saadaan paljon hyvää aikaiseksi. Vielä kun huomioidaan Taivaantulien altaan valmistusvaiheessa että puut korjataan pois allasalueelta ja hoidetaan riittävän runsas kalaistutus niin saamme vielä kaiken muun lisäksi lapin parhaan kalastuspaikan. Saamme myös urheilukalastuksesta kiinnostuneet turistit vieraiksemme Kemijärvelle niin siitä alkaa uusi nousu kotikonnuillemme!


      • Tuulivapaa alue

        Tiesitkö, että tuulivoimalla on maailmalla vain badwilliä.


    • Kemppa nousuun näin

      No nyt alkaa "Lyyti kirjottaa" täällä Kempassakin. Taivaan tulien tuulipuista ja Taivaan tulien kala-allas, niin kyllä meillä riittää sähköä ja säpinää.
      Vetouistelu voisi olla se kovin juttu siinä. Kunhan kalaa alkaa olla uistelukokoista, niin altaan rannalle luksushotelli, jonka nimeksi tottakai se Taivaan tulin kalakylä ja paikalliset uisteluoppaat suurinen luksusveneineen siellä cruisailisivat ökyturistit kyydissä. Rahaa niiltä jäisi tänne kahmalokaupalla ja hyvää tuuli/vesisähköä kuluisi paljon jo shampanjan kylmentämiseen.
      Taikut keräisivät hillat Taivaantulien hotelille ja mestaricheffit, oikein rötiseerit laittaisivat upeat ja kalliit eväät noille noille rikkaille kalaukoille. Sellainen talon annos voisi olla jotain Taivaan tulien altaan taimenta, kuorutettuna hillahyydykkeellä ja valmistettuna Taivaan tulien tuulipuiston tuulisähköllä.
      Siitä se Kempan nousu lähtee ja kohta on kaikilla mersu persiin alla, muillakin kun vain heimolaisilla. Toki meijän änkyrät, kaiken uuden vastustajat ajavat vain vanhoilla Hiageilla.

      • EI MITÄÄN

        No sitten ei meillä todella olisi enää mitää.Olisi vain TAIVAAN TULIEN EI MITÄÄN. Ei ole luontoa, ei ole järvimaisemaa, ei ole luonnon kalaa, ei ole turisteja ei ole tuloja ei ole elämää.


      • ei nyt ainakaan ole
        EI MITÄÄN kirjoitti:

        No sitten ei meillä todella olisi enää mitää.Olisi vain TAIVAAN TULIEN EI MITÄÄN. Ei ole luontoa, ei ole järvimaisemaa, ei ole luonnon kalaa, ei ole turisteja ei ole tuloja ei ole elämää.

        Ei meillä nytkään ole turisteja, eikä juuri tulojakaan.


      • ropilipäät tosissaan

        Onnittelen huumoripitoisesta kirjotuksesta. Kun lukee näitä kirjoituksia, niin huomaa ongelman. Tosissaan kulmat rypyssä vastustetaan tai puolletaan, mutta harva osaa ottaa tällaisella nettipalstalla huumorin kannalta.
        Tänne on kai pesiytyneet vain elämännahdistusta kärsivät ihmiset, jotka ottavat tällaisen höpöpalstan liian vakavasti.


      • Hyvä aihe
        ropilipäät tosissaan kirjoitti:

        Onnittelen huumoripitoisesta kirjotuksesta. Kun lukee näitä kirjoituksia, niin huomaa ongelman. Tosissaan kulmat rypyssä vastustetaan tai puolletaan, mutta harva osaa ottaa tällaisella nettipalstalla huumorin kannalta.
        Tänne on kai pesiytyneet vain elämännahdistusta kärsivät ihmiset, jotka ottavat tällaisen höpöpalstan liian vakavasti.

        Vaihda sivua ja aihetta. Ei kukaan sinua tälle sivulle käskenyt. Kai tuo nimi jo sanoo, että ei ole kysymys mistään huulenheitosta tai vitsin kertomisesta.


      • ropilipäät tosissaan
        Hyvä aihe kirjoitti:

        Vaihda sivua ja aihetta. Ei kukaan sinua tälle sivulle käskenyt. Kai tuo nimi jo sanoo, että ei ole kysymys mistään huulenheitosta tai vitsin kertomisesta.

        Helpottaisi kyllä sinunkin turhaa ahdistusta, kun et ottaisi asiaa noin tosissaan.
        Tällä paltalla ei ole oikean elämän ongelmia vielä koskaan ratkottu, että sen mukaan kannattaisi kirjotella.
        Sitä silloin elää vähän pitempään, katsos.


      • Aina hauskaa
        ropilipäät tosissaan kirjoitti:

        Helpottaisi kyllä sinunkin turhaa ahdistusta, kun et ottaisi asiaa noin tosissaan.
        Tällä paltalla ei ole oikean elämän ongelmia vielä koskaan ratkottu, että sen mukaan kannattaisi kirjotella.
        Sitä silloin elää vähän pitempään, katsos.

        Älä ihmeessä ala tuollasia, koko palstan ilonaihe on nämä tosikkomaiset vakiokävijät.
        On hauskaa kiusta, kun menevät aina samaan miinaan. Marja-aikaan kun heittää taikkuja puoltavan kommentin, niin saa kymmenen vihaista vastausta ja kaikki täysin tosissaan.
        Nämä tuulimyllyt on ollut hyvä "välikauden" aihe. Puoltava kirjoitus ja tulee taas kommenttia ja vakuuttelua niiden tarpeettomuudesta.
        Tämä on paras lapin palsta, nämä on täysin hönöjä täällä kaikki.


      • Ei aina hauskaa
        Aina hauskaa kirjoitti:

        Älä ihmeessä ala tuollasia, koko palstan ilonaihe on nämä tosikkomaiset vakiokävijät.
        On hauskaa kiusta, kun menevät aina samaan miinaan. Marja-aikaan kun heittää taikkuja puoltavan kommentin, niin saa kymmenen vihaista vastausta ja kaikki täysin tosissaan.
        Nämä tuulimyllyt on ollut hyvä "välikauden" aihe. Puoltava kirjoitus ja tulee taas kommenttia ja vakuuttelua niiden tarpeettomuudesta.
        Tämä on paras lapin palsta, nämä on täysin hönöjä täällä kaikki.

        Meillä on juuri sama tilanne koulussa. Suurin osa oppilasita haluaa oppia ja kuunnella opetusta ja asiaa, mutta sitten on muutamia, jotka huutelevat kaiken aikaa asiattomuuksia, soittavat vain suutaan ja häiritsevät toisten oppimista, kun eivät itse joko opi tai eivät halua oppia. Arvaan kyllä mihin ryhmääm aina hauskaa porukka kuuluu.


    • Niinpä niin

      Kun tuuli voima on sitten rakennettu, pitäisi kaikki kemppalaiset pakottaa sitä ostamaan. Koillis-lapin Sähköllä voisi olla vain yksi tariffi nimittäin tuulitariffi. Syyksi voitaisiin laittaa vaikka se, ettei tuota kolme kertaa kalliimpaa sähköä tarvitsi muiden ostaa. Tulisi silloin kaikki godwill kempalle. Rakennusluvan myöntäjä silloin maksattaisi asukkaillaan oman hölmöytensä. Tosin tuolla tariffilla menisi joku pikkukuntakin maksajaksi

    • rupellipää

      Tuulivoimaloista ei ole mitään hyötyä tavalliselle pulliaiselle, vain haittaa..

      Valtio maksaa kalliita syöttötariffeja tuulivoimayhtiöille. Tästä seuraa valtion menojen kasvu ja kansalaisen verot nousevat.

      Tuulivoimalat eivät juuri työllistä. Laitokset rakennetaan mahdollisimman automaattisiksi, joten työvoimaa tarvitaan lähinnä vikojen korjaukseen ja huoltoon.

      Tuulivoimasta hyötyy ainoastaa voimalanomistajat ja maanomistajat, jotka saavat vuosittaista korvausta myllystä maillaan.

      Matkailijat tulevat Lappiin katsomaan jylhää koskematonta luontoa, eivät tuulimyllyjä. Myllyjä näkee kaikkialla, valkoisia tankoja, jossa on rupelli päässä. Niissä ei ole mitään ihailtavaa..

      "Tuulivoiman syöttötariffi takaa tuulivoiman tuottajalle varmuuden saada tuottamastaan sähköstä 12 vuoden ajan tukea 83,5 euroa megawattitunnilta. Nopea investoija saa lisäksi kolmen vuoden ajan, korkeintaan vuoden 2015 loppuun asti lisäbonuksen, jolloin takuuhinta nousee noin 105,3 euroon megawattitunnilta. Tuki on merkittävä, kun sähkön hinta tällä hetkellä lienee siinä 45 euron tienoilla megawattitunnilta."
      http://www.mtv3.fi/uutiset/nettivieraat.shtml/tuulivoimaa---kannattaako-se/1443345

      • andrio ropelli

        Onko Kemijärvellä jylhää, koskematonta luontoa???Tai edes koskematonta, vaikka ei niin jylhää.
        Minusta siellä ei ole kuin hakattuja metsiä, pilaan porkattu ja sotkettu järvi. Teitä, sähkölinjoja, hiihtohissejä.
        Ja kepun keulilla vielä metsään neuvoja.(-hakattuun).
        Ei siinä ropellit ja mastot enää pilaa mitään!!


    • Suuren töllistely

      Sähkön markkinahinta on muuten nyt juuri vain 38 €/MWh.

      Tietenkin, jos oma henkinen perspektiivi rajoittuu vain jonkun suuren töllistelyyn, niin onhan se tuulivoimakin sitten jotain. Mutta todelliset elämykset ja kokemukset tulevat aivan muualta kuin suuren töllistelystä. Ja kun on kerran sen nähnyt, niin se on siinä sitten. Pyöritystä voi seurata kotona omasta pesukoneen rumpuikkunasta.

      Elämän laatu ja arvot kumpuavat aivan muista asioista eikä tuulivoimalla ole yhtään sellaista tekijää, jotkä näitä edistäisivät. Raha ei tee onnelliseksi,mutta se rauhoittaa. Mutta kun tuulivoimasta ei tule edes rahaakaan eikä edes työtäkään.




      .

      • Taivaantulet nousuun

        Tuulivoima on suuri imagokysymys tulevaisuudessa Taivaantulien kaupungille. Voimme mainostaa turisteille kuinka käytämme luontoystävällistä ja ilmaista tuulienergiaa ja samalla kalastelemme kalarikkaasta Taivaantulien kala-altaasta suuria kalansaaliita. Siinä on kyllä paras ja luonnonmukaisin keino saada turisteja
        rakkaaseen kotikaupunkiimme.

        Elämän laatukin paranee huomattavasti kun toimimme tällä tavalla luontoarvoja kunnioittaen, mutta samalla otamme siitä hyötyä ihmisten käyttöön.

        Lähitulevaisuudessa rakennamme vielä aurinkopaneeliryppäitä kehittämään meille ilmaista lisäsähköä. Siinäkin on jo nyt varsin hyvä hyötysuhde ja se on varsin potentiaalinen vaihtoehto käytettäväksi 8-9 kuukautta vuodessa.


    • Tuet nousee

      Tuolla ylyhäällä joku kertoi kuinka Kemijoki Oy myy sähkö hintaa 38 eeuroo ja tuulisähkö maksaa 105 euroo, niin en mie ainakhan tiiä miten se on ilimasta. Tiiätkö sinä?.

      Hyvä idea houkutella kalastajia Kemijärvelle kalastelemaan, kannatethan.

      Kun vähän seuraa aikaa ja erilaisia julkaisuja lukkee, niin oon kyllä huomannu, että paras imako turisteille on tuulivoimavappaa alue. Tutkijat ja viranomaiset ovat sammaa mieltä, että elämän laatu paranee, kun luontoarvoja kunnioitettaan.

      Mutta en kyllä uso, että kun kauniiseen luonnonmaisemaan istutetaan terästorneja pyörimään ja meluammaan ja joitten valot iltahämärissä leiskuvat kuin discovalot, ei se ole luontoarvojen kunnioittamista.

      Kun siihe vieä trakennetaan aurinkopaneeleita, nousee sähkön hinta kolominkertaiseksi, niin että en kyllä tiiä mikä on ilimaista?

    • saadaan kunnon peli

      Kemijärvelle on suunniteltu ns. monsterimyllyä, sellainen näkyy Vikajärvelle asti.
      Sen roottoreiden viuhuna kuuluu vielä pitkälle, niinkuin laivue helikoptereita lentäisi.

      • tosijohtaja

        Kaupungin johtajana perustaisin tuulimylly oy:n jossa kaikki kunnan asukkaat olisivat osakkaina. Saisimme halpaa sähköä ja ylimääräisen sähkön myisimme sähköyhtiöille. Päästökauppaa myös vaihtokauppana halvempaan sähköön. Ulkopuoliset tuulivoimafirmat heittäisin ulos reviiriltämme!


      • Ahvenaisena
        tosijohtaja kirjoitti:

        Kaupungin johtajana perustaisin tuulimylly oy:n jossa kaikki kunnan asukkaat olisivat osakkaina. Saisimme halpaa sähköä ja ylimääräisen sähkön myisimme sähköyhtiöille. Päästökauppaa myös vaihtokauppana halvempaan sähköön. Ulkopuoliset tuulivoimafirmat heittäisin ulos reviiriltämme!

        Erittäin hyvä ja kannatettava idea. Siihen voisi laittaa lisää bioenergiaa, esim. voimakattila ja höyryturbiini jolla tehtäisiin valtakuntaan myytävää sähköä. Lisäksi sähköä voisi tuottaa myös nykyaikaisilla aurinkopaneeeleilla joita voisi kasailla vaikkapa pöyliövaaran rinteille.
        Vuotos pitäisi ehdottomasti rakentaa jolloin olisimme rikkaita kun myisimme kaiken tuottamamme sähkön. Samalla saisimme töitä mm. ammattikalastajille jotka pyytäisivät kalaa Vuotoksen altaasta.


    • rieskaa lisää

      Ennen vanhaan Hollantiin mentiin katsomaan tuulimyllyjä. Se oli matkailuvaltti. Kyllähän Kemijärvellä soutava veneilijäkin nauttisi "idänsuunnassa" olevasta tuulivoimalanäystä. Heti töihin ja myllyt työnalle. Johonkin myllyyn voisi asentaa vanhanaikaset myllynkivet ohrajauhojen tekemiseen. Rieska on kunnon evästä.

    • Hollannin mylly
    • Käsmä

      Tötterö mikä tötterö????

    • iso rouhimaan

      Kunhan vaan saataisiin sellanen megamylly tänne, niin meijän sitte kelpaa köllötellä.

    • Piahamaalle

      Jos sulla vaan on muutama hehtaari maata, niin ilimotetaan myllyfirmalle, ettätervetulua vaan sinne sinun pihalle. Saat sitten rahhooki.Tehhäämpä niin, Jooko?

    • vaikka heti tulisi

      Joo kyllä kelpaa, se olisikin komia vehje siinä takapihalla, kun satametrinen lapa heilahtaa, niin tuskin telkkariakaan enää tarvitse katottavaksi, kun om isoa myllyä pihalla.

    • Pesukoneen omistaja

      No sitä minäkin. Ei tarvihe kattoa pesukonneen rumpua ko se pyörii. Vois niitä lapoja sitten töllistellä.

    • kokeemus kok
    • ei kokoomuslainen

      Kannattaa lukea edellinen linkki. Siitä näkee myös missä "kepu" luuraa. Todella asiallinen näkökulma tuulivoimaan

    • asiata ei väliä

      Mitä me mitään asiallisilla kirjotuksilla ?
      Tänne tuulivoimaa ja heti ja isoa myllyä pihaan, siinä on asiaa riittävästi, muu on ihan hömppää vaan.

      • k-lsähköä...

        No Skottlannissa kuluttajien sähkölaskut noussu 63 % tuulimyllyvouhotuksen takia. Siihenkö täälläki kannattaa pyrkiä ? Millä persaukiset maksaa sähkönsä ?


    • veronmaksaja ei kepu

      Koetekaahan kepulit miettiä kantanne tuohon myllytoyhun. Onko kantanne maanomistajien, sähkön maksajan vai yhteiskunnallisen kepulin näkökulma (mulle kans)

    • isoa megaa tuuleen

      Kepua enoo ikänä äänestäny, mutta isoa megaa tarttis tänne saaha.
      Seko rouhasee tuulta, niin viisarit värähtää pitemmälin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1402
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1149
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe