Aidon karjalanpaistin resepti .

Pie-emäntä

Voisiko joku kertoa, kuinka tehdä aito karjalanpaisti!
Googlaamalla tulee kyllä toistasataa reseptiä, mutta ota niistä selvää, mikä?
Aina tahtoo itsellä lihapalat kutistua puoleen. Jos taas paistan ne pannulla ensin,
tulee kovahko kuori lihan pintaan, vaikka pata olisi uunissa monta tuntia eivät pehmene? Entä kuuluuko esim.porkkanat aitoon k-paistiin?
Kiitos.

19

2483

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmmmm?

      Karjalanpaisti ohjeita on yhtä paljon kuin tekiöitäkin....toistasataa.
      Itse olen syönyt porkkanan kera.
      Voihan sinne heittää vaikka lanttupaloja...?

      • Pie-emäntä

        Kiitos.


    • ELKRT

      Evakkoäitini opastamaan karjalanpaistiin ei tule muuta kuin naudan-ja sianlihaa, vettä ja suolaa. Naudanlihat alle, sianlihat päälle. Kypsennysaika tosi pitkä. Vettä lisäillään välillä. Lihat kutistuvat, tottakai, joten nuo kauppojen valmiit paistilihat eivät ole oikein sopivia, pitäisi olla isompia paloja. Kun ei laita ylimääräisiä mausteita tai juureksia tulee pitkään kypsennetyn lihan aromi todella mahtavaksi.

      • Pie-emäntä

        No nyt tuli ohje mitä odotin.
        Totta on, että kaupan valmiiden pakkausten lihat ovat aika pieniä " kuutioita".
        Täytyy mennä vähän parempaan kauppaan ostoksille ja pyytää kauppiasta
        leikkaamaan sopivankokoiset kimpaleet.
        Nimimerkkini on aika huvittava, enhän minä oikeasti mikään Pie-emäntä ole,
        vaan se on sieltä pikkutyttönä ollessani saatu " hellyttelynimi" .
        Kiitos kovasti ja hyvää jatkoa :)


      • Anonyymi

        Minä laitan lisäksi vähän porkkanaa ja sipulia, maustepippureita myös.
        Lihojen päälle kylmää vettä ja uuniin, aluksi vähän korkeampi lämpö ja sitten pudotan n150 ast.
        Jos pelkää rasvaa voi rasvan kuoria pois jäähtyneen paistin pinnalta.
        Uuniperunat on myös must, kypsyvät samassa lämmössä. Muista pistellä veitsellä muutama reikä jotteivat räjähdä uunissa.


      • Anonyymi

        Löysin eräästä museon papereista vanhan ohjeen, viimeiseksi uuniin leipomisen jälkeen pataan laitettiin lihat hiehosta, lampaasta , porsaasta, ja niiden elimet .naurista sipulia ja suolaa. Tämä oli käännös 1700 luvun tekstistä josta on montaa sanaa pystynyt lukemaan . Mutta silloin ei juuri pippureita ollut , eikä porkkanoita Suomessa vielä tuohon aikaan. Lähes kaikki ruoat on kehittyneet jos ei muuten niin mausteiden ja suolan määrän suhteen. Tuossa ohjeessa ei kerrottu oliko lihat tuoretta tai suolattua. Toki niin suolaista ruokaa ei kukaan enää syö kuin silloin


      • Anonyymi

        juureksia voi jokainen tehä lisukkeeksi erikseen, esim, punajuuri on huippuhyvä, mutta uunissa ainahi 4 tuntii siten että porisee hiljalleen


    • Pöö-isäntä

      Itse teen lihasta, mitä nyt on saatavilla. Sika, nauta ja lammas, näitä kaikkia sekaisin jos vaan on. Hyvää tulee pelkällä possullakin. Minusta lihamönttien koolla ei niin ole väliä, tai no, ei ihan pieniä kuitenkaan.

      Lihat vuokaan ja vettä reilusti. Mustapippuria reilusti, ja suolaa maltilla. Sipulia myös, sekä valkosipulia jos tykkää.

      Oman poikkeuksen teen yhdessä kohdin. Olen italialaisen ruuan ystävä ja pidän tomaatista kovasti. Laitan sen veden sekaan ison purkin tomaattimurskaa, ihan sellasta säilyke, se on hyvää. Tomaatti on siitä erikoinen, että maku paranee mitä pidempään sitä kypsentää..

      Sitten setti uuniin, kypsennetään rakkaudella, hitaasti nautiskellen. Huoli täytyy pitä siitä, että lihat ei pääse kuivumaan, eli ovat jatkuvasti tomaatti-vesi liuoksen alla. Jos mätössä on vaikkapa kilo-pari lihaa, voi sitä uunissa lämmitellä vaikkapa 4-5 tuntia. Vettä lisätään, jos näyttää uunissa siltä, että lihoilla alkaa nahka palaa :D

      Kuoriperunoita en syö ikinä, enkä muutenkaan perunan ystävä niin ole. Mutta kyllä kunnon pottumuusi on hyvä kaveri karjalanpaistille! Olen syönyt myös rallimakaronin kanssa, lasten vaatimuksesta, tosin ei mulla ole lapsia, omia.

      Ai niin, itse en ainakaan niitä lihoja paista pannulla yhtään, vaan sellaisenaan ne liemeen menee. Jos lihan ruskistaa, se ns. sulkeutuu eikä siitä sitten hauduttamalla uusissa tule laisinkaan messevän muhevaa.

      • Anonyymi

        Valitettavasti tämä ei ole karjalanpaisti, johon tulee vain eri lihoja ja suolaa mutta hyvää tämä varmasti on. Kreditit siitä!


    • nii,iii

      Jos ei paista lihoja täytyy muistaa kuoria veri ja muu moska pois paistin pinnalta.

      • Pöö-isäntä

        Jos ostaa valmiita "karjalanpaisti" lihoja, mitkä on on ihan hyviä, ei tarvi kyllä lihalle tehdä yhtään mitään.

        Niissä lihoissa ei ole ainakaan verta, jos on vähän rasvaa, sitä ei kande poistaa, se sulaa uunissa liemeen ja antaa makua.

        Pie-emäntä, ootko sinkku?


      • Pie-emäntä
        Pöö-isäntä kirjoitti:

        Jos ostaa valmiita "karjalanpaisti" lihoja, mitkä on on ihan hyviä, ei tarvi kyllä lihalle tehdä yhtään mitään.

        Niissä lihoissa ei ole ainakaan verta, jos on vähän rasvaa, sitä ei kande poistaa, se sulaa uunissa liemeen ja antaa makua.

        Pie-emäntä, ootko sinkku?

        Pöö-isännälle vastaus, en ole.
        Kiitos ohjeista, tuntuvat hyviltä.
        Mukavaa jatkoa sinulle :)


      • hmmmm?
        Pie-emäntä kirjoitti:

        Pöö-isännälle vastaus, en ole.
        Kiitos ohjeista, tuntuvat hyviltä.
        Mukavaa jatkoa sinulle :)

        niin... ja karjalanpaistin kera karjalanpiirakat.
        NAM!


    • pöö-isäntä

      Pyydän anteeksi noloa kysymystä, nurmekssta ei vaan meinaa löytää asiallista naista, joten aina pitää yrittää :)

      Kai se on pakko muuttaa etelään :(

      • Pie-emäntä

        Pöö-isäntä.
        Mitä turhia anteeksi pyytelet! Ei se mitään noloa ole kysyä,
        vaan maailman luonnollisin asia mielestäni. Kaikkihan ( tai
        melkein) sitä haluavat löytää kumppanin rinnalleen! Voi kun
        löytäisit, kun kokkaillakkin tunnut osaavan. Täälläpäin eivät
        monet naiset nykyään osaa pahemmin edes ruokaa laittaa,
        enkä ymmärrä mistä johtuu?; mutta mitäs se mulle kuuluu.
        Kyllä uskon, että noin kivalle isännälle emäntä vielä löytyy! :)


    • ELKRT

      Karjalanpaistiliemeen kun kastaa ruisleipää, se vasta on huikea makuelämys. Ainakin siis siihen meikäläisen yksinkertaiseen, pitkän paistoajan vaativaan paistiliemeen.

    • Anonyymi

      Karjalan paisti on hyvää! Itse olen sen oppinut tekemään sen niin, että ostan lihatiskiltä lihat; puolet sikaa ja puolet nautaa. N. 800g kahden hengen talouteen. Lihat laitan pataan ,suolan ja hiukan vettä, uuniin 300 astetta. Ruskistan lihoja, kerran käännän lihat. Kun väriä alkaa olla, otan uunista, lisään pilkottua sipulia reilusti, punapippuria, jauhepippuria , mustapippuria vähän myllystä, suikaloidut porkkanat ja vettä vähennän lämmön 180 asteeseen. Annan olla uunissa 2.1/2 -3tuntia välillä varmistaen että nestettä on. Paistiin sopii myös lanttu ja hyvin myös porkkanan kanssa yhdessä. Parasta perinneruokaa mielestäni.

    • Anonyymi

      Mitään "aitoa" reseptiä ei ole. Laitettiin mitä lihaa oli, sekaan vihanneksia, mitä oli.

      Lihan suhteen kyllä se perinteisin on, että puolet sikanautaa ja puolet lammasta.

      Mutta se tosiaan tehtiin mitä oli saatavilla.

      Höyste oli sama, sipulia sekaan jos oli. Sen sijaan porkkana, nauris yms ei kuulu karjalanpaistiin.

      Joku jopa tomaattimurskaa laittoi, no ei sekään kuuluu.

      Paitsi, jos tykkää, se kuuluu. itse tykkään hölvätä tomaattia joka ruokaan. Sitä murskaa. Mikään pataruoka ei maisu, jos ei seassa oo tomaattimurskaa :)

      Kun tein ekan lihakukkoni, edesmennyt mummoni oli saada sydänslaagin, koska en tehnyt sitä kuten hän opetti 🤣

      hauskaa Joulua! 🎅

      Erityisen hauskaa Pie emänälle, ei taida enää tätä lukea.

    • Anonyymi

      Pie oli ihana,on varmaan vieläkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sä et pääse yli, mä en pääse yli

      Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V
      Ikävä
      129
      1538
    2. Hirvittävä onnettomuus.

      Voimia ja lohdutusta suuressa surussanne🙏🙏.
      Rovaniemi
      37
      1441
    3. Missä väleissä ollaan

      Jatkossa? Vai ollaanko missään? Koetko ikäväksi näkemisen)
      Ikävä
      68
      1243
    4. Hei sinä nainen

      Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa
      Ikävä
      55
      1190
    5. Riittääkö vielä

      Pelkät kuvat? 😉
      Ikävä
      69
      1014
    6. Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?

      Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi
      Maailman menoa
      255
      991
    7. Kelan perkeleellinen käytäntö

      Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei
      Maailman menoa
      198
      986
    8. Mitä toivot

      Välienne olevan?
      Ikävä
      74
      935
    9. Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää
      Suomalaiset julkkikset
      16
      840
    10. Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta

      Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps
      Maailman menoa
      106
      838
    Aihe