Valikko

Kontiolahti

Keskustelua Kontiolahden alueen asioista

ALOITA UUSI KESKUSTELU


Keskustelut

05.04.2015
Selvisihän se bensan ryöstöhinta vihdoinkin!!!!!!
http://www.tekniikkatalous.fi/talous/125+euron+bensalitra+on+enaa+muisto+vain++hyoty+raakaoljyn+hinnanlaskusta+valuu+valistavetajille/a1055000 Lainaus: "Osaselitys hintojen nousukierteelle on raakaöljyn hintakehitys. Erikoista kuitenkin on, että raakaöljyn hinta on pienen nousupyräyksen jälkeen kääntynyt uudestaan laskuun. Kuka vetää välistä? Polttoaineista etenkin bensan maailmanmarkkinahinta on kallistunut. Selitys on jalostajien kasvaneet marginaalit. Välistä vetävät siis toisin sanoen jalostusyhtiöt, kuten Suomessa Neste Oil." Valuuttakurssimuutos ei selitä läheskään kaikkea nykyisestä ahneesta hinnoittelusta. Valuuttakurssimuutos oli alkanut jo silloin kun raakaöljyn hinta alkoi laskea. Toki se jonkun verran vaikuttaa, mutta bensiinin hinnasta jo muutenkin on kiinteitä veroja 65,04 snt/l ja suhteellista arvonlisäveroa 24 % (litrahinnalla 1,40 € alv on 27 snt/l), eli nykyisillä halvimmilla litrahinnoilla yhteensä noin 0,92 €/l. Loppuosa 0,48 €/l sisältää raaka-aineet ja muut kustannukset (kuljetukset, varastointi, palkat ym.) sekä voiton. Valuuttakurssin muutos vaikuttaa oikeastaan vain raakaöljyn hintaan. Jos oletetaan raakaöljyn ja muiden dollarisidonnaisten raaka-aineiden osuuden olleen 30-35 snt per litra, kun dollarikurssi oli 1,20, niin nykyisellä 1,05 kurssilla osuuden hinta on 34-40 snt per litra. Valuuttakurssin muutoksen vaikutus kokonaishintaan on siis 4-5 snt per litra. Arvonlisäveroa kurssimuutos lisää vielä 1-1,2 snt per litra. Ilman ylimääräistä ahneutta oikea hinta olisi 1,20-1,25 €/l.
0
 
28.03.2015
Lahjoittiko kirkko arvokkaat lamput?
Kirkko lahjoitti arvolamput - keräilijä nettosi huippuhinnan Kontiolahden kirkko ei tiennyt, kuinka arvokkaita Paavo Tynellin seinälampetit ovat. Kontiolahden kirkko remontoitiin vuosina 2009-2012. Osana remonttia vaihdettiin 83 seiniin ja pylväisiin sijoitettua lampettia uusiin. Lampetit olivat vuodelta 1955. Syksyllä 2012 chicagolainen Wrightin huutokauppakamari myi kaksi muotoilijamestari Paavo Tynellin suunnittelemaksi mainittua seinälampettia 13 750 dollarilla. Hintaa nosti se, että lampettien kerrottiin olevan peräisin aidosta suomalaisesta kirkosta, nimittäin Pohjois-Karjalan Kontiolahden kirkosta. Huutokauppailmoituksessa oli jopa sisäkuva Kontiolahden kirkosta. Kontiolahden seurakunnan jäsen kertoo Iltalehdelle, että paikkakunnalla on sisäpiirin salaisuus, että seurakunta lahjoitti kenelle tahansa Paavo Tynellin lampetteja korvatessaan ne uusilla. Lampetteja olisi päätynyt ainakin yhdelle keräilijälle ja mahdollisesti myös rakennusmiehille. Kontiolahden seurakunnan talouspäällikkö Asko Väätäinen myöntää, että Wrightin huutokauppakamarin nettisivuilla oleva lampettipari on identtinen Kontiolahden vanhojen lampettien kanssa. Hän ei osaa selittää asiaa. Hänen mukaansa lampetit tarkastettiin ennen poistamista. - Jos ne olisivat olleet Tynellin töitä, niin luonnollisesti ne olisi restauroitu. Emmehän me niitä olisi poistaneet, hän vakuuttaa. Lue lisää Iltalehden digilehdestä. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014032118144213_uu.shtml
15
 
23.03.2015
Suutelan uusi asuinalue rakennettu pellolle?
Jossain vaiheessa harkitsimme, että hakisimme tonttia Lehmon Suutelasta, sieltä energiatehokkaalta uudisalueelta minne nyt rakennetaan paljon ja on rakennettukin. Syynä se, että matkaa Joensuuhun on vähän ja alue olisi kokonaan uudistuotantoa. Olimme vähän skeptisiä kuitenkin, koska alue sijaitsee pellolla. Teetimme maaperäselvityksen omakustanteena ja selvisi, että peltoalue on erittäin huonolaatuista rakentaa ja se tarkoittaa tulevia kosteus/routavaurioita kaikkiin ko. alueen taloihin. Toinen vastaava alue näillä seuduilla on Vehkalahden pelto, ja itseasiassa kaikki laakealle pellolle rakennetut pientaloalueet. Miksi kaavoitetaan pelloille, kun periaatteessa järkikin sanoo että missä on pelto, siellä on lähellä myös pohjavesi ja vaikka kuinka ruopataan, on tilanne sama kuin suolle pusaisi taloja. Kaavoituksista päättävät ihmiset pitäisi laittaa johonkin edesvastuuseen siitä, että ihmisille ei kerrota todellisuutta pellolle rakentamisen vaaroista. Kaiken päälle kaavamääräys vaatii että alueelle pitää rakentaa vain puutaloja. Mitäs siitä sitten tulee, kun on kostea rakennuspohja ja talot puuta? Onnea vaan teille jotka olette sinne rakentaneet/ostaneet asuntoja, 20 vuoden päästä saattaa terassilla tuoksahtaa maakellari. Toivottavasti on edes rossipohjat taloissa?? Nyt kun tässä tonttia on metsästetty, niin taitaapa olla niin että kaavoitetaan pelkästään peltoalueille ja kuivat mäntymetsätontit ovat menneet jo aikaa sitten. Parhaat tontit on kaavoitettu jo 50 vuotta sitten, ja nyt nämä uudisalueet ovat aivan sutta. Samaa muuten sanoo pätevät kuntotarkastajatkin, että eivät missään olosuhteissa rakentaisi taloja pelloille, mutta kuntapäättäjät eivät kuuntele asiantuntijoita, vaan ajatellaan että aha tuossa on 10 hehtaaria peltoa, kaavoitetaan sinne ja typerykset sitten ostaa.
5
 

Sivu /20