Valistuneille infoa kasteesta

κριστιανος

Kaikilla todella valistuneilla kristityillä, uskonsuuntaan katsomatta, on se ymmärrys, että alkuperäistä kristillistä vesikastetta ei suinkaan suoritettu sanat: ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen” lausuen, vaan lausuen sanat: ”Herramme Jeesuksen Kristuksen nimeen”.
Kun kolminaisuusopin mukainen kastekaava ensimmäisen ja toisen kristillisen vuosisadan vaihteessa otettiin käyttöön, sen käyttö syrjäytti alkuperäisen käytännön.
Silti Jeesuksen nimeen kastaminen säilyi myös Matteuksen evankeliumin kastekaavan oikeassa käytössä, kuten Hippolytoksen kirkkojärjestyksen mukainen kastekaava selvästi osoittaa.
Tällöin näet Matteuksen evankeliumin kolminaisuuskaavan mukaisessa kastekaavassa ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen” esiintyvä ”nimeen”- sana ymmärrettiin kolmea eri nimeä koskevaksi, vaikka se itse tekstissä esiintyykin yksikössä.
Tämä ilmenee Hippolytoksen kirkkojärjestyksen mukaisesta kastekaavasta, joka alkuaan kirjoitettiin jo 200- luvun alkuvuosina tai vuosikymmeninä nykyiseen muotoonsa.
Kirkkojärjestyksen pykälä 21 joka kuvaa ”pyhän kasteen toimittamista”, kertoo kastettavan kastamista seuraavasti:
”Tällä tavalla tulee hänet (= kastettava) lähettää vaatteetta (= alastomana) veden luona seisovan piispan tai papin luo, joka sitten toimittaa kasteen.
Diakoni laskeutukoon samalla tavalla hänen kanssaan.
Kun kastettava on laskeutunut veteen, kasteen toimittaja asettakoon kätensä hänen ylleen ja sanokoon näin: `Uskotko Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen?´ Ja kastettava sanokoon: `Uskon´. Ja heti pappi pankoon kätensä tämän pään päälle ja kastakoon hänet.
Sen jälkeen papin tulee sanoa: `Uskotko Kristukseen Jeesukseen, Jumalan Poikaan, joka on syntynyt Pyhästä Hengestä ja Neitsyt Mariasta, ristiinnaulittu Pontius Pilatuksen aikana, kuollut ja haudattu, noussut kuolleista kolmantena päivänä, elävänä kuolleiden joukosta, noussut ylös taivaisiin, istuu Isän oikealla puolella ja on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita?´ Ja kun kastettava on sanonut `uskon´, hänet kastettakoon toisen kerran.
Pappi sanokoon edelleen: `Uskotko Pyhään Henkeen ja pyhän kirkon ja ruumiin ylösnousemukseen?´ Kastettava sanokoon: `Uskon´. Ja niin hänet kastettakoon kolmannen kerran.”
Hippolytoksen kirkkojärjestyksen koko kastamista koskeva teksti on luettavissa Antti Laadon kirjasta, nimeltään: ”Kaste kirkon alkuaikoina” (sivulta 9. sivulle 20.)
Lienee selvää, että jos Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen kastaminen ymmärretään siten toteutettavaksi, miten se on ymmärretty ja kasteet toteutettu edellä lainatussa Hippolytoksen kirkkojärjestyksen ”Pyhän kasteen toimittamista” koskevassa ohjeessa, ei ole ollenkaan epäselvää, etteikö myös Jeesuksen Kristuksen nimeen kastaminen tällä tavalla toimittaessa olisi toteutunut ja täysin pätevä.
Herramme Jeesus Messiaan nimi lausuttiin kasteen toimittajan kysymyksessä ääneen, ja kun kastettava toistamiseen vastaa uskovansa kastajan julki lausumaan Herramme nimeen ja historiaan, hänet painetaan veteen kastajan toimesta toisen kerran.
Valitettavasti kirkot eivät enää pitkään aikaan ole noudattaneet Hippolytoksen kirkkojärjestyksen kastetta koskevaa ohjetta, vaan ovat tyytyneet vain lausumaan sanat: ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen”, samalla kun ovat painaneet kastettavan kolmasti veden alle, tai kauhoneet hänen päähänsä kolme kämmenellistä vettä.

4

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asuska

      Jeps kyllä on hyvää Jumalan sanaa.

    • theologus

      Pistää kyllä ajattelemaan.

    • lhjkgghj

      no kuka kastaa Jeesuksen nimeen?? haluan käydä.

      • Χριστιανος

        Weijo Lindroos Turussa kastaa


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe