Ravinto ja välilevyjen hyvinvointi: Vesi, mikä muu?

B:tä hermosärkyyn

Alempana tilannekuvaus. Tänään sairaalan ensiavun kautta perus rötgenkuvauksiin. Onneksi itse fiksaatio on muutumattomasti edelleen paikallaan. Kuvien perusteella nikamavälit ennallaan ja nikamat eivät siirtynet.

Molempiin jalkoihin säteilevät vahvat oireet ja kivut ilmeisesti välilevypullistuman tai välilevyn painauman aiheuttamaa, joka syntynyt tuossa ponnistukessa.

Voimakkaita särkylääkkeitä avuksi ja kuuden viikon odotus toiveena, että pullistuma absorboituisi luonnostaan, kuten joskus tapahtu. Kevyitä, lyhyitä kävelylenkkejä säännöllisesti kykyjen mukaan ( http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00236 ) .

Tästä tuli mieleen. Välilevyt kun ovat suurrimmalata osaltaa nestettä ja niidenkin hyvinvoinnille on tarkeää päivittäin juoda riittävästi vettä.

Onko olemassa jotakin "poppakonstia" ravinnetta, joka saattaisi edes jossakin määrin edesauttaa välilevyjen hyvinvointia ja / tai pullistuman absorboitumista? kokemuksia?

Tokihan selkäystävällinen ruokavalio on laajempi käsite kuin jokin lisäravinne-pilleri purkista. Englanninkielisillä sivutoilla on aiheesta laajemmin.

- http://www.pakkotoisto.com/ravinto/84908-ravintovinkit-valilevyn-pullistuman-hoitoon-chondroitin-sulfate/

- http://www.spine-health.com/wellness/nutrition-diet-weight-loss/food-thought-diet-and-nutrition-a-healthy-back

- http://www.backclinicsofcanada.ca/?/backclinics/article/herniated_or_bulging_discs_heal_with_nutritional_supplements_at_toront/

- http://towncenterwellness.com/uncategorized/let-food-be-thy-medicine/

- http://realfoodlover.wordpress.com/2009/07/30/slipped-disc-natural-healing/

Tässä tilanteessa tekee mieli laittaa kaikki keinot potentiaalista topumista edesauttamaan.

Selkäranka http://kuvaton.com/u/yCO on samalla vahva ja hyvin havoittuva.

"How to Prevent a Bulging Disc"

- http://www.wikihow.com/Prevent-a-Bulging-Disc

Ps. Tekee hieman pahaa lukea & aktiivisten punttisalitreenajien kokemuksia melko pitkistäkin selkä- ja välilevyvaivoista, leikkauksistakin ja sitten kun tuntuu paremmalta niin palaaminen liki samoihin vanhoihin tapoihin vaikakin puhdasoppisiin liikkeisiin keskittyen.

- http://www.pakkotoisto.com/vammat-ja-lihashuolto/21935-valilevynpullistuma-ja-sen-hoito/

Tiedän useammankin henkilön jolla leikkaus on mennyt oikein hyvin, selkä ei sittemmin ole vaivannut ja on hiljalleen palattu vanhoihin tapoihin. Toisaalta luonnollista ja normaalia unohtamista ja elämässä eteenpäin menoa. Sitten uudestaan leikkauspöydälle ja loppuikäisin vakavin vaivoin.

Teillä joilla selkä on kunnossa, niin pitäkä siitä hyvää huolta. Rikki mennyt selkä on kaiken aikaa läsnä kaikessa toiminnassa.


- ->

Vanhan tapaturman seurauksena ja leikkausten jälkeen selkä on jäänyt kroonisesti varsin kivuliaaksi, heikoksi ja vaikeaksi käyttää. L2-L3-L4 takakaaret poissa ja osittain osa pikkunivelistä, jäykistysluudutus ja levykiinniys.

Toisinaan tulee takapakkeja ja sen seurauksena jalkoihin, reisiin ja ositain jalkateriin hejastuvia särkyjä, lihas-spasmoja, lihasten värinää, nykimistä ja hyvin harvoin myös voimakasta tärinää ja jonkinasteista lihasheikouden tunnetta ja lievää koordinaation heikkenemistä.

Mahdollisimman vähillä kipulääkkeila koetan edetä, eli pelkällä reseptitömällä pääntöisesti.

Viikko siten tuli uusi takapakki, kun jouduin spontaanisti antamaan apua tilanteessa jossa eräät henkilöt olivat jäädä raskaan taakan alle (omasta syytään, ajattelemattomuuttaan) ja otin osaa päästääkseni heidät pinteestä.

9

2196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuunnelkaa.
    • B:tä hermosärkyyn

      Listalan viidestä muut ovat ajoittaisilla lisäkureilla paitsi C-vitamiini josta metabolismiltaan terveellä ja normaalin monipuolisesi rukailevalla (ja tupakoimattomalla) on harvoin puutetta.

      Kaikkiin lisäraviteisiinkin on hyvä suhtautua maltilla ettei tee enemmän vahinkoa kuin hyvää. Ihmisen biologinen ekosysteemi toimii hyvin kompleksisessa vuorovaikutuksessa ja siksi tarpeettomasti jonkin aineen liika käyttö voi aiheuttaa systeemin epätasapainoa ja jopa suoranaista vahinkoa pidemmällä aikavälillä.

      Kyllä lisäraviteille, mutta hyvin harkiten ja mieluusti kokonaisuudesta pätevän lääkärin kanssa keskustellen.

      "Glucosamine HCl Oral Precautions"

      - http://www.healthcentral.com/osteoarthritis/h/side-effects-of-glucosamine-plus-msm.html

      "What Are Glucosamine and Chondroitin?"

      - http://arthritis.webmd.com/osteoarthritis-women-12/arthritis-supplements

      "Glucosamine Chondroitin MSM"

      - http://www.newhealthguide.org/Glucosamine-Chondroitin-Msm.html

      >> Kaikkein A ja O on se ennaltaehkäisy.

      Kyllä näin. Toisaalta asiaan voi liittyä tapaturmat ja / tai perinnöllisetkin altistumiset geeniperäisine rappeumasairauksineen jne.

      Välilevyongelman akuutissa vaiheessa konsrvatiivinen hoito on riittävän vahva kipulääkitys, sekä kykyjen mukaan liikkuminen, säännölliset pienetkin kävelylenkit jotka ovat hyväksi välilevyille ja edesauttavat sen palautumista.

      Suurinta osaa välilevyongelmista ei onneksi tarvitse hoitaa kirurgisesti, jonka sekään onnitumiselle ole 100%:n taetta. Yleensä kuitenkin kerran välilevy-selkäongelma, niin paluuta aikaisempaan ei ole, vaan selkä muistuttaa itsestään eri tilanteissa.

    • B:tä hermosärkyyn

      Kiinnostaisi hakea jostakin kivijalkakaupasta purkki tuota yhdistelmä-tuotetta. Pitäisi vain löytää oikea ja turvallinen tuote (olen nyt toisessa EU-maassa).

      - http://orthopedics.about.com/cs/supplements/a/glucosamine.htm

      Näitä tuoteita ostaessa näyttää olevan tärkeää tarkistaa tuotteen alkuperämaa, ainakin tuon Glucosamine'n suhteen.

      Tuossa avauksen suomalaisessa linkissä useampi koko saaneensa apua välilevyn toipumiseen MSM:stä. Osa tosin vaikutti ylittävän rankasti ohjeistetut päivännokset ja ottaen ylimääräisiä riskejä terveydelleen.

      Kuten sanottu, niin tasapaino kaikessa ja jokaisen kannattaa saamiensa vinkkien lisäksi itse selvittää asioita ja tuotteiden itselleen soveltuvuutta.

      - ->

      Glucosamine

      Clinical studies have consistently reported that glucosamine appears safe.

      However, a recent Université Laval study shows that people taking glucosamine tend to go beyond recommended guidelines, as they do not feel any positive effects from the dietary supplement. Beyond recommended dosages, researchers found in preliminary studies that glucosamine may damage pancreatic cells, possibly increasing the risk of developing diabetes.

      Legal status

      United States

      In the United States, glucosamine is not approved by the Food and Drug Administration for medical use in humans. Since glucosamine is classified as a dietary supplement in the US, safety and formulation are solely the responsibility of the manufacturer; evidence of safety and efficacy is not required as long as it is not advertised as a treatment for a medical condition.[46] The U.S. National Institutes of Health is currently conducting a study of supplemental glucosamine in obese patients, since this population may be particularly sensitive to any effects of glucosamine on insulin resistance.[47]

      Europe

      In most of Europe, glucosamine is approved as a medical drug and is sold in the form of glucosamine sulfate.[48] In this case, evidence of safety and efficacy is required for the medical use of glucosamine and several guidelines have recommended its use as an effective and safe therapy for osteoarthritis. The Task Force of the European League Against Rheumatism (EULAR) committee has granted glucosamine sulfate a level of toxicity of 5 in a 0-100 scale,[48] and recent OARSI (OsteoArthritis Research Society International) guidelines for hip and knee osteoarthritis indicate an acceptable safety profile.[49]

      - http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosamine

      - ->

      Kondroitiinisulfaatti

      "Kondroitiinisulfaatti on tärkeä osa nivelkudosta, minkä vuoksi sitä käytetään useissa nivelrikon hoitoon käytettävissä valmisteissa. Kondroitiinisulfaatti on yleisin glykosaminoglykaaneista."

      Nivelrikossa kondroitiinisulfaatin määrä rustokudoksessa vähenee jo rikon alkuvaiheessa. Kondroitiinisulfaattia on tutkittu nivelrikon hoitoon, mutta sen tehosta on ristiriitaisia tuloksia. Ravintolisänä annettava kondroitiinisulfaatti lisää hieman glykosaminoglykaanien synteesiä, mutta kipua lievittävä vaikutus johtuu todennäköisimmin tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista. Se estää mahdollisesti myös nivelrikkoon yhdistettyjen metalloproteinaasien toimintaa.

      Kondroitiinisulfaatin ja glukosamiinin yhdistelmä voi helpottaa nivelrikon oireita, mutta vuonna 2006 julkaistun tutkimuksen mukaan yhdistelmä eroaa merkittävästi lumelääkkeestä lähinnä keskivaikeaa tai vaikeaa nivelrikkoa sairastavilla.

      - http://fi.wikipedia.org/wiki/Kondroitiinisulfaatti

    • B:tä hermosärkyyn

      Kiinnostavaa lisäineistoa ohessa.

      The Journal of the Canadian Chiropractic Association

      "Efficacy of glucosamine, chondroitin, and methylsulfonylmethane for spinal degenerative joint disease and degenerative disc disease: a systematic review"

      - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044807/


      "Glucosamine and chondroitin sulfate supplementation to treat symptomatic disc degeneration: Biochemical rationale and case report"

      - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC165439/

      "Disc cartilage regeneration during 2 years of supplement intake. T2-weighted MR images of lumbar spine, made in September 1999 (start of supplement intake), 2000 and 2001."

      "Note the increase of MRI signal of disc L3-4 (thick arrows) and disappearance of focal disc protrusion (thin arrow) of this disc. Note that the fully degenerated L4-5 disc remains unchanged. Upper panels and lower panels represent two consecutive images of planes 4 mm apart."

      - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC165439/figure/F1/

    • B:tä hermosärkyyn

      Löytyi kivijalka-apteekista EU-tuote, joka vaikuttaa asianmukaiselta kokonaisuudelta. Yhden tabletin koostumus pakkauksen pinnassa ilmoitettuna ( suositus 3 x pv ):

      - Glucosamine: 700mg - 49,7%
      - Chondroitine: 400 mg - 28%
      - MSM : 100mg - 7%

      Pakkauksen tieto vs. sen sisällä olevan tuoteselosteen tieto.

      Huomasin tosin yhden eron / ristiriidan yllä olevan pakkauksen pinnassa olevan ja sen sisällä olevan tuoteselosteen tiedon keske.

      Pakkausen sisällä olevassa tuoteselosteessa kerrotaan _päiväannoksen_ kokonaispitoisuudet oiken ( 3x tabletti ), paitsi Glucosaminen osalta, jolle se antaa 1500mg. Yllä olevan pakkausen pinnassa olevan tiedon mukaan se olisi 3 x 700mg = 2100mg.

      [ Taidampa ottaa yhteyttä ko. laboratorioon ]

      Päivännos:

      - Glucosamine: 1500 mg
      - Chondroitine: 1200 mg
      - MSM : 300 mg
      - C-vitamiinia: 80 mg

      Lisäraviteiden suhteen kannattaa muutenkin olla tarkkana eikä tilata niitä mistä tahansa. Saatu säästö voi vaarantaa oman terveyden, eli ojasta allikkoon ja siitä vielä rahaakin maksaen.

      "Karjalainen: Lähes kolmasosa ravintolisistä on määräysten vastaisia"

      - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013042216929464_uu.shtml

      "Tällaisia myrkkyjä voit saada ravintolisien kylkiäisinä"

      - http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tallaisia-myrkkyja-voit-saada-ravintolisien-kylkiaisina/1889836

      "Daily Mail uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan liiallinen C- ja E-vitamiinipillereiden käyttö voi aiheuttaa kaihia."

      - http://www.iltalehti.fi/terveys/2013022516716074_tr.shtml

    • 400mg

      C-vitamiini on antioksidanttivitamiini, joka on välttämätön koko kehon terveydelle ja on erityisen tärkeä ihon terveydelle. C-vitamiini on vesiliukoinen ja tunnetaan myös askorbiinihappona. Koska C-vitamiini osallistuu yli 300 kehon toimintaan, elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. Sen ensisijainen tehtävä on ylläpitää kollageenia, joka on ihon, nivelsiteiden, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämien muodostumiselle välttämätön valkuainen. Lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä punaisten verisolujen muodostumiselle ja välttämättömän raudan imeytymisessä. Se on tärkeä myös B-vitamiineihin kuuluvan folaatin hyväksikäytössä. C-vitamiini parantaa kovettuneiden verisuonten laajentumista, mikä helpottaa rintakipuja. Se auttaa sydänkohtauksissa, korkeassa kolesterolissa ja korkeassa verenpaineessa. C-vitamiini on myös vahva antioksidantti ja suojaa valkuaisia, lipidejä, hiilihydraatteja ja jopa DNA:ta vapaiden radikaalien vaurioilta. Se suojaa endoteelisoluja homokysteiinin hapettumisvaurioilta ja vahvistaa myös vahvan antioksidantin, glutationin toimintaa. C-vitamiinin vakava puutos aiheuttaa heikkoutta, sisäistä verenvuotoa ja sidekudoksen purkautumista. C-vitamiinin puutoksen tiedetään yleisesti heikentävän vastustuskykyä. Keho tarvitsee C-vitamiinia muodostamaan kollageenia, sidekudosta, joka pitää koossa ihmisen koko fyysisen rakenteen. Näin sillä on kyky tehdä valtimot joustavammiksi ja lujemmiksi niin, että ne voivat paremmin vastustaa mekaanisia voimia ja tulehdushyökkäyksiä.




      C-vitamiini on hyvin tärkeää luustolle ja se on yhdistetty useissa tutkimuksissa parempaan luuntiheyteen, ja pitkässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa 500 mg/vrk C-vitamiinilisän käyttö yhdistyi 70% pienempään murtumariskiin, C-vitamiinia käyttämättömiin verrattuna. Jo luuston kunnon vuoksi kannattaa käyttää 500 mg suuruista päivittäistä C-vitamiinilisää. C-vitamiinin hyödyistä luustolle on tutkimusnäyttöä.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364?dopt=Abstract
      http://www.greenmedinfo.com/blog/osteoporosis-scurvy-bone-not-calcium-deficiency


      Suomalaisen Paul Knektin johtamassa, vuonna 2004 julkaistussa antioksidanttivitamiineja koskevassa tutkimuksessa vedettiin yhteen siihen mennessä julkaistujen 9 aiemman prospektiivisen tutkimuksen tulokset. Yhteenvedon pohjalta tultiin siihen tulokseen, että vähintään 400 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen. Vähintään 700 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli myös yhteydessä 25 prosenttia pienempään kokonaiskuolleisuuteen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762



      Plasman C-vitamiinitasojen saturaatio (kylläisyys) saavutetaan suun kautta nautituilla noin 400 mg päiväannoksilla, mikä puoltaa tämänsuuruisia määriä. Myös Stipanukin (toim.) hyvänä pidetyssä kirjassa 'Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition' arvioidaan, että suositukset ovat liian matalia: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588652991190780&set=a.149457918443625.30465.135616813161069&type=1

    • B:tä hermosärkyyn

      400mg:lle

      Oleellista on ravita vain todellista puutosta. Kuinka monella tupakoimattomalla ja monipuolisesti ruokailevalla on vajaa C-vitamiinin saanti?

      Sitten toinen pointti on se, että mikäli oikeasti tarvetta C-vitamiini-lisälle on, niin missä muodossa sen toteutaa. Korjaamala ruokavaliotaan vai purkista? Jos purkista niin millä turvallisella tuotteella?

      Monikin tilaaaa netistä ties mistä ja lääkitsee jopa ei todellisia putoksiaan ties millaisin kokoonpanoin. Lopputulos voi pidemmällä aikavälillä kääntyä itseään vastaan.

      Lisäksi useimpien ravintolisien kylkiäisenä saa ties mitä "kemiraa" ja jopa merkittävä osa on suorastaan terveydelle vaaallista, kuten käy ilmi edellisen viestini linkeistä.

      Toisaalta mitä tahansa itsessään terveelistä ravinnetta liikaa riskeeraa vain horjuttaa kehon hyvin hienojakoista ja ristiinvaikutteista "eko-tasapainoa." Eli malttia terveysasioissakin.

      • 400mg

    • B:tä hermosärkyyn

      >> Jos lähteenä on Iltalehti, niin jättäisn ne "tutkimukset" omaan arvoonsa.

      Pelkkää subjektiivistä kehäpäätelmää. Sillä ei ole mitään relevanttia merkitystä mikä kanava jonkin tiedon tuo esille, vaan sillä pitääkö se paikkansa.

      "Tullilaboratorion tutkimista Suomeen tuotavista ravintolisistä noin 30 prosenttia on määräysten vastaisia, kirjoittaa sanomalehti Karjalainen."

      - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013042216929464_uu.shtml

      Sama asia on esillä myös muualla Euroopan tiedotusvälineissä, mm. eri maiden tulliviranomaisten tiedotteissa, sekä lehdistöstä tv-uutiskanaviin. Suomi on vain yksi pieni markkina-alue.

      Asia ei rajoitu ainoastaan lisäravinteisiin jotka ovat helpompia puoskaroitavia, vaan ulottuu kansainvälisesti ja laajasti myös lääkkeisiin http://kuvaton.com/u/yUK Kyseessä on huumeitakin tuottavampi kansainvälinen business.

      "Perspectives: Pharmaceutical Quality & Counterfeit Drugs" Centers for Disease Control and Prevention USA.gov

      - http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2014/chapter-2-the-pre-travel-consultation/perspectives-pharmaceutical-quality-and-counterfeit-drugs

      "EU-parlamentti haluaa lääkeväärennökset kuriin"

      - http://www.laaketeollisuus.fi/etusivu/media/tiedotteet?itemid=6

      "Lääkeväärennökset yhä suurempi terveysriski"

      - http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=8416/type=1

      "Lääkepiratismin voitot ovat paremmat kuin huumekaupan, kiinnijäämisen riski pienempi ja rangaistukset pienet verrattuna huumausainerikoksiin."

      - http://www.proviisoriyhdistys.net/node/124

      Tokihan ihminen voi olla naivi, hyväuskoinen ja tietämätön, mutta tämänkin aiheen piirissä siitä riskeeraa olla itselle vahinkoa.

      Oma lukunsa on sitten moraalista selkärnkaa omamattomat välikädet, jotka vain pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon fyrkaa, muusta viis.

      Osa jopa tietoisesti kyseenalaista ja / tai vaarallista kemiraa jälleenmyyden.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      69
      4938
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2320
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1846
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1556
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1530
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    Aihe