Kuka tietäisi

mietittävää

Olen kohta kyysikymppinen ja nyt tuli uraohjaus viikolle kutsu. Takana on 30 v työelämää
ja en tiedä itkeäkö vai nauraa sillä tämän ikäinen työelämässä mukana olleena pitäisi tietää työurista jo jotakin.
Olisiko kenelläkään neuvoa miten tälläiseen ei tarvisi mennä sillä minulla on ns. ikikarenssi päällä. Eli en saa edes työttömyysrahaa. Soitin tuosta uraohjauksesta
te-toimistoon ja sieltä sanottiin jos en mene en ole sen jälkeen työnhakija. Tarkoitan
kun sossusta saa rahaa mutta pitää olla työnhakija eli en saa sossustakaan jos en
ole se työnhakija.
Kiitos jo etukäteen jollekin viisaammalle.

29

504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 77+1

      Kyllä kirveellä olisi töitä.

      Tarkoitan että ymmärtäisin sinun uraohjaus jutun jos olisit 20-30 vuotias.
      Ei nyt tule muu mieleen kun esim. hakea lääkärintodistus. Sitä en tiedä
      pitääkö ihan psykiatrin olla vai päteiskö yleislääkärin.

    • 20+2

      Kyllä sossusta saat sen jälkeenkin, mutta et enää samaa mitä nyt. Pudottavat tukeasi ainakin sen 20%. Jos kyse vaivaisesta viikosta mikä hätä tuossa? Uravalmennuskurssit kun tuppaa yleensä kestämään pari kuukautta. Itsekin sellaiseen pakosta menossa keväällä jonka kesto 2 kuukautta.

    • mietittävää

      Laitoin väärin...ensin on 1 viikko sitä urasuunnittelua ja sitten ilmeisesti
      juurikin 2-3 kk jotain ??

      Asia tuntuu ja on vaan niin turhauttava sikäli kun kaikki tiedämme työllisyystilanteemme. Minun kohdalla vieläkin turhempi ikäni ja oikean työhistorian
      takia.
      Jos sossu vähentää -20% mutta onko mahdollista että vähentäisi -40% ?

      • Ymmärsinkö oikein?!

        Viikko huuhaakurssia ja siihen päälle 2-3kk täyttä päivää "ilmaistöitä" huutavaa työvoimapulaa paikkaamaan?!


      • Nää niin nähty

        Loppuaika on työharjoittelua kunhan ensin löydät työharjoittelupaikan. Yleensä pari kolme viikkoa ollaan kurssilla ja haetaan työpaikkaa/opiskelupaikkaa/palkkatukipaikkaa tai vastaavia ja loppuaika on ilmaista työharjoittelua. Iästähän nuo ei ole kiinni. Alle 25 vuotiaille on omat kurssinsa ja siitä ylöspäin eläkeikään asti on oma.


      • ????

        Mistä kurssista kyse? Uravalmennus? Uravalmennus kestää aikuisilla 2-3 kuukautta sisältäen ainakin puolet ajasta työharjoittelua.


    • sdfdgfhgfjgdh

      Entä jos käyttäisit tilaisuutta videoidaksesi tai äänittääksesi, miten melkein eläkeikäisiä kauan työssä olleita opetetaan "uran alkuun". Siitä voi tulla aika farssi. Saatko edes sen kulukorvauksen höpökurssista? Se olisi jotain parisataa kuussa. Kiusaamistarkoituksessahan he tietysti tuon tekevät, toivovat sinun kieltäytyvän, jotta tt-tukeasi voidaan leikata.

    • 20+20

      Kyllä se niin taitaa olla, että ajat ovat kovenemassa ja jokaisen pitkään työttömänä olleen tulee olla jossakin aktiviteetissa eläkkeelle asti. Nyt on vaan kysymys siitä, miten pääsisi vähimmällä. Kun aivan varmasti 10 vuotta työttömänä ollutta ei kukaan mihinkään oikeaan työhön palkkaa. Olisiko kaikista paras asia, että tekisi muutaman tunnin muutamana päivänä viikossa vaikka pas ka paljujen putsausta, kun vaan saisi olla rauhasta näiltä urakursseilta ja uraa aloitteleviltä sosonomeilta.

    • ::))

      Huonompaan suuntaan kaikki mennyt.
      Kaverillani karenssi kestänyt monta vuotta eikä tietenkään ole saanut
      mitään työmark.rahoja.

      Ap tarkoittaa varmaan juurikin sitä miksi laitetaan oikeissa töissä olleelle
      tällainen URAOHJAUSTA KOHTI TYÖELÄMÄÄ...siis kohti työelämää, kyllä
      on pelleilyksi mennyt.

    • 7011

      Sossu ilmeisesti vähentää 20% mutta muistaakseni sitäkään ei saa
      "loputtomiin" vähentää. Oliko se 2kk vain peräkkäin jne.

    • Semmoista se

      Minä sain aikanaan vastaavalle kurssille osoituksen. Se oli muistaakseni silloin nimeltään Uusille urille. Liekö sama vetäjä. Kurssi olisi kestänyt useamman kuukauden, ilmeisesti siihen asti, kunnes täytin 60-v ja saavutin työttömyyseläkeoikeuden, mihin tuolloin minulla oli oikeus. Minulla oli takana yli 30-v pääasiassa virkauraa ja koulutuksena oli akateeminen tutkinto.

      Keplottelin kurssilta pois parin päivän oleskelun jälkeen. Siihen mennessä oli jo käynyt homma selväksi. Kurssi oli ns. nonstop-kurssi, joka tarkoittaa sitä, että kurssille otettiin jatkuvasti uusia tulijoita. Sitä veti sijainen, varsinainen vetäjä ja kurssista rahat saava kävi kuulemma kerran viikossa pitämässä haukkujaiset, että eikö vieläkään ole hakeuduttu harjoittelijoiksi ympäristön yrityksiin. Se kun oli niin, että kun yksi lähti palkattomaksi työntekijäksi kurssilta, niin toinen uhri tuli tilalle. Kaipa vetäjä veti sitten välistä myös yrityksiltä, jotka palkattoman työntekijän kurssilta sai. Palkattoman työn jälkeen sitten oli edessä paluu takaisin kurssille, jonka sisältö oli askartelua yms.

      Keinottelin itseni pois kurssilta ja siirryin sellaiselle tietotekniikan kurssille, jonka olin jo vuosia sitten suorittanut. Mutta se oli vain pari kuukauden mittainen ja sitten olin vapaa. Tältä kurssilta kävin muuten vetämässä yhden päivän em. Uusille urille -kurssilla entisten kurssitovereideni pyynnöstä, sillä seurasin kurssin etenemistä hyvin kiinnostuneena. Kävin heidän kanssaan läpi työttömyysturvalain. Varsinainen kurssinvetäjäkin oli läsnä ja kävi niin hauskasti, että kun hän oli ollut myös aikanaan työtön, hän oli käynyt työttömyyskorvauksen varassa pitkän koulutuksen, mutta itse asiassa hänen tilanteensa oli ollut sellainen, ettei hänellä olisi ollut oikeutta ylipäänsä työttömyyskorvaukseen. Jos olisi hänet ilmiantanut, hänelle olisi tullut melkoinen takaisinperintä.

      Kun kurssinvetäjälle selvisi, että olin keinotellut itseni toiselle kurssille, hän oli suorastaan raivoissaan. Ehkä hän menetti minun osaltani korvaukset. Kyllä siinä sitten seurasi muutakin hauskuutta, sillä myös työkkäri sekosi. Vaan eivät enää mahtaneet mitään, kun olin asiat hoitanut jo ennen kuin kurssinvetäjälle ja työkkärille selvisivät tekoseni. Onnistui, koska olin työskennellyt alalla vuosia, joten tiesin miten menetellä.

      Ei noilla humpuukikursseilla ylipäänsä ole muuta tekoa kuin keinotekoinen työttömyystilastojen alentaminen. Huijausta tuokin.

    • Semmoista se

      ''Tarkoitan kun sossusta saa rahaa mutta pitää olla työnhakija eli en saa sossustakaan jos en ole se työnhakija.''

      Ei ihmistä voi Suomessakaan rahattomaksi jättää. Voivat alentaa perusosaa ensimmäiseksi kahdeksi kuukaudeksi 20 %. Sen jälkeen perusosan täytyy nousta normaalille tasolle. Jos toistamiseen kieltäydyt, niin sitten alennetaan 40 % jälleen kahdeksi kuukaudeksi ja sitten taas normitaso. Vain perusosaa voidaan alentaa, muutoin toimeentulotuki on myönnettävä normaalisti.

      Tosin joissakin kunnissa taidetaan rikkoa lakia tuon 2 kk:n osalta, vaan sitten täytyy vain valittaa.

      Alentaminen voidaan ylipäänsä lain mukaan tehdä vain, jos se ei vaaranna ihmisarvoista elämää. Minun mielestäni toimeentulotuki on niin pieni, että euronkin nyppääminen siitä vaarantaa ihmisarvoisen elämän.

      Tuossa ao. toimeentulotukilain kohdat:

      Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työvoimatoimistoon työnhakijaksi, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan siten kuin tämän lain 10 §:ssä säädetään.

      Perusosan suuruutta voidaan alentaa enintään 20 prosenttia sellaisen henkilön osalta, jonka toimeentulotuen tarve aiheutuu siitä, että:

      1) henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta julkisesta työvoimapalvelusta, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa, tai hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota taikka ammatillista koulutusta vailla oleva, täysi-ikäinen alle 25-vuotias on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, että hän ei ole työttömyysturvalain 2 luvun 13 tai 14 §:n perusteella oikeutettu työttömyysetuuteen;

      Perusosan suuruutta voidaan alentaa 1 momentissa säädettyä enemmän, kuitenkin yhteensä enintään 40 prosenttia:

      1) jos henkilön toistuvasta 1 momentissa tarkoitetusta menettelystä on pääteltävissä, ettei hän halua ottaa vastaan työtä tai osallistua julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa (916/2012), kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa tai kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa tarkoitettuihin toimenpiteisiin; tai (28.12.2012/939)

      2) jos henkilö sen jälkeen, kun hänen toimeentulotuen perusosaansa on alennettu 1 momentissa tarkoitetulla tavalla, kieltäytyy ilman perusteltua syytä työvoimapoliittisesta toimenpiteestä tai jos hän toiminnallaan aiheuttaa sen, ettei työvoimapoliittista toimenpidettä voida tarjota ja hän tämän lisäksi kieltäytyy ilman perusteltua syytä 2 momentissa tarkoitetusta suunnitelman mukaisesta toimintakykyä edistävästä toiminnasta.
      (30.12.2002/1294)

      Edellä 1 ja 3 momentissa tarkoitettu alentaminen voidaan tehdä vain edellyttäen, että alentaminen ei vaaranna ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana. Alentaminen voi olla kestoltaan enintään kaksi kuukautta kerrallaan kieltäytymisestä tai laiminlyönnistä lukien.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412

      • alennes -20

        Tämä tärkeä pointti tuossa lukeekin: alentaminen voi olla kestoltaan enentään 2 kk mutta ei kielletä etteikö sitä voisi AINA uusia 2 kk kerrallaan.
        Olin monet vuodet alennetulla ja valituksista huolimatta tämä pysyi.
        Jotkut väittävät ettei sossu muka voi alentaa kuin 2 kk mutta tämä ei pidä paikkaansa, se on kerrallaan mutta se voidaan uusia joka kahden kuukauden päästä.


      • 167-176
        alennes -20 kirjoitti:

        Tämä tärkeä pointti tuossa lukeekin: alentaminen voi olla kestoltaan enentään 2 kk mutta ei kielletä etteikö sitä voisi AINA uusia 2 kk kerrallaan.
        Olin monet vuodet alennetulla ja valituksista huolimatta tämä pysyi.
        Jotkut väittävät ettei sossu muka voi alentaa kuin 2 kk mutta tämä ei pidä paikkaansa, se on kerrallaan mutta se voidaan uusia joka kahden kuukauden päästä.

        Sossu alentaa tukea usein automaattisesti mutta laittomasti.
        Tuo alennusprosennti on ENINTÄÄN 20% perusosasta, mikään pakko ei ole alentaa ollenkaan. Esim. vuokra, sähkö ja terveydenhoitomenoja tuo ei koske.

        Oikeus työttömyyskorvaukseen määritellään työttömyysturvalain mukaan ja oikeus toimeentulotukeeen toimeentulotukilain mukaan.
        Työttömyyskorvaus voidaan evätä jos kieltäytyy ilman PÄTEVÄÄ syytä ja toimeentulotuki voidaan alentaa jos kieltäytyy ilman PERUSTELTUA syytä. Nuo sossu tulkitsee samaksi asiaksi, HaO voi olla toista mieltä.

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290#L2a

        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P10


    • huu.haaTa

      Semmoista se:

      Asiaa kirjoitit

      Olen ollut vajaan viikon juuri tuolla humpuuki kurssilla uusia uria tms.

      Rahat vain kiinnostavat näitä "yrityksiä" jotka tekevät bisnestä työttömien
      kustannuksella.

    • ...##

      Tässä on esimerkki juuri vastikkeellisesta työmarkkinatuesta eli jos et
      mene huu..haa kurssille ei makseta rahaa.

      Aloittajalle kyllä sossun tuki menee juuri niin miten Semmoista se kirjoitti.

    • neljäsataa

      itse joudun 40 päivää kestävälle uravalmennus kurssille. päätin etten löydä työharjoittelupaikkaa ja ei siitä voi rangaistusta antaa jos vaan ei löydy ;) tuskimpa kurssin vetäjällä on jemmassa harjoittelupaikkoja niille jotka ei semmosta onnistu löytämään :)

    • Urapommi

      kyllä jos olet jo 60 vuotias niin sinulle ainut ura on ylöspäin, eli sinut asetetaan jeesusteipillä kantorakettiin ja ammutaa taivaan tuuliin, siinä sulle uraa loppuelämäksi!

      • 2kk uravalmennus

        Ei noissa uravalmennuksissa kaikissa ole sitä työssäoppisvaihetta, itse oli kyseisellä kurssilla joka kesti 2kk vähän vaajaat ja siellä ei ollut työharjoittelua, oli vaan kaikkea muuta turhaa jauhamista. Ajattelin aluksi että en mene, mutta sitten kuitenkin tulin järkiin ja sinnittelin kyseisen kurssin loppuun saaden todistuksen ja kakkukahvit kurssin vihdoin päätyttyä :) ikää minulla on 50 ja nyt työkkäri jahtaa minua solkenaan, ihme touhuksi on työttömän rauhallinen elämä muuttunut? :)


      • neljäsataa
        2kk uravalmennus kirjoitti:

        Ei noissa uravalmennuksissa kaikissa ole sitä työssäoppisvaihetta, itse oli kyseisellä kurssilla joka kesti 2kk vähän vaajaat ja siellä ei ollut työharjoittelua, oli vaan kaikkea muuta turhaa jauhamista. Ajattelin aluksi että en mene, mutta sitten kuitenkin tulin järkiin ja sinnittelin kyseisen kurssin loppuun saaden todistuksen ja kakkukahvit kurssin vihdoin päätyttyä :) ikää minulla on 50 ja nyt työkkäri jahtaa minua solkenaan, ihme touhuksi on työttömän rauhallinen elämä muuttunut? :)

        omassa lukee että on myös työharjoittelua. meinaan laistaa tollaset orjatyöt. istun sitten vaikka yksin koululuokassa ja piirtelen ruutupaperille risti nollaa kun muut orjatöissä :)


    • 20+9

      Tottakai niissä on työharjoittelua eli ilmaistöitä.

      Suomalaiset nöyrää kuuliaista kansaa.

      • Valitse tästä

        Joskus vaan pakko nöyrtyä jos haluaa saada työttömyystuen. Itselleni annettiin 3 vaihtoehtoa. Menet kuntouttavaan työtoimintaan tai uravalmennukseen tai otat karenssin. Minkä itse olisit valinnut?


    • frg6

      Karenssin ! ! ?? who know..)))

    • Hullunpaperit

      Varaa aika esim. Lääkärikeskuksen psykiatrilta, kerro olevasi masentunut ja itsetuhoajatuksia miettivä. Saat saikkua ja jatka käyntejä, niin pääset varmasti eläkkeelle.Itse olen 61 ja ollut työeläkkeellä 6 v. sitä ennen kuntoutustuella ja sitä ennen liiton päivärahalla.Oli kuitenkin tuuria, kun sattui ymmärtävä psykiatri eka kerralla.

      • Kerro tarkemmin

        Kerrotko hieman tarkemmin noista lääkärikäynneistäsi, eli mitä se siellä lähinnä kyselee ja mitä lääkettä määrätään ja kuinka pitkiä sairaslomia määrätään yms yms Olen nyt siis pitkäaikaistyötön ja olen ollut työttömänä yli 15 vuotta ja haluaisin päästä tuolta työkkäristä pois, ikää on 54v.


    • kyllästynyt myös

      Mielivaltaista touhua tetoimistolta. Kaikki vaan laitetaan joillekin höpö kursseille
      niinkun jo tuolla joku kirjoitti, siivotaan työllisyys tilastoja. Olisi oikeasti edes
      järkeä noilla ns. pakko kursseilla mutta EI.

    • ex-työtön

      Aikoinaan kun olin työtön ja työttömyysrahaa sai niin työkkäri tarjosi töitä josta
      sai kunnon palkan. Ei ollut mitään vippas-kursseja.

      Nykyään tämä touhu on mennyt "alentavaksi" työnhakijoita kohtaan sillä
      jokainen varmasti haluaisi tehdä töitä asiallista palkkaa vastaan.

      Kuinka monta vuotta nyt on työttömille annettu vain näitä onnettomia kursseja
      tai pakko-ilmaistöitä ?

      • 90-luvulla

        90-luvun laman jälkeen kaikki muuttui.


    • llll33

      Mihinkä tämä maailma on menossa.

      Työttömiä laitetaan ilmaistöihin. Kenelläkään työttömällä ei ole sitä oikeata
      motivaatiota enää johtuen ilmaistöistä ja typeristä kursseista.

      Semmoista se kirjoitti niin hyvin asiaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe