Asuntojen hintakehitys 2003-2013 (10 vuotta)

Uusin tilastokeskuksen katsaus on ilmestynyt.

Vuonna 2003 päkaupunkiseudun vanhojen kerrostalojen keskimääräinen neliöhinta oli 2247 euroa neliöltä. Vuonna 2013 keskimääräinen neliöhinta oli 3541 euroa neliöltä.

Pääkaupunkiseudulla kerrostalojen neliöhinta on noussut 10 vuodessa 57,6 prosenttia.

Vuonna 2003 muualla vanhojen kerrostalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1093 euroa neliötä. Vuonna 2013 keskimääräinen neliöhinta oli 1647 euroa neliöltä.

Muualla kuin Pk-seudulla kerrostalojen hinnat ovat nousseet keskimäärin 50,7 prosenttia.

Hintojen reaalikehityksen saa vähentämällä inflaation vaikutuksen. Itse en löytänyt tähän hätään saman aikajakson inflaatiokuvaajia.

55

822

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Vertailukohtaa kyllä, mutta on siinä asiavirheitä:
        Kahvipaketin hinta EI ollut 2.22Euroa, niitä vain nykyisin on harvemmin tarjouksessa.. (sisäänvetotuote, eli ns. kahvipaketti, kuten Haans. sanoo)

        Diesel oli tuolloin luokkaa 82cnt (noin vanha vitonen) mutta ei ole tälläkään hetkellä mitenkään keskihinnaltaan 1.57Euroa. 1.47Euroa on lähempänä keskihintaa ainakin minun mielestä (faktat nähtävillä asemilla kautta maan)

        Rasvaton maito, no, ilman kilpailuviranomaisen päätöstä se olisi edelleen lähempänä 70cnt kuin euro.

        Vuokranhinta on mielestäni oikein, se on n. 3%/vuosi tilastollisestikin.
        Ensi vuonna on siis n. 12Euroa/m2 keskimäärin, mutta muistakaa SIJAINTI, SIJAINTI, SIJAINTI


    • onneks ostin ajoissa

      Tämä ketju ei saa poistua top-10 koskaan!

      Romahduksen piti alkaa jo mm. tuolloin 10 vuotta sitten. Rommaus olikin negatiivinen ja koko maassa 50% !!!

      Ja lisäksi nuo vertailutuotteet elintarvikkeista. Niiden hinnat ovat nousseet jopa tuplamäärän asuntoihin verrattuna kun katsotaan prosentuaalisesti. Asunnoissahan sen kuplan piti tyfenejn mielestä olla?!?!?!

      Tähänkin palsta tuhnut varmasti keksivät jonkin vastaväitteen, mutta ne ovat tästä lähtien täysin invalideja.

      • No mutta, johan tuo kauan kuulutettu -70% rommi on todellisuutta! Nyt ollaan jo -50% rommissa vuoteen 2003 nähden... Varmaan jos verrataan 90-luvun loppuun, niin -70% alkaa olla todellisuutta.


    • bulp bulp bulp

      Paljonko on reaalipalkkojen ero tuolla välillä? Eli ostovoima?

      • Ostovoima on noussut suurin piirtein samassa suhteessa. Siitä näemmekin, ettei mitään kuplaa ole ainakaan vielä olemassa.

        Muutaman vuoden ostovoima on kasvanut hitaammin, mutta niinpä on asuntojen hintojen nousutahtikin hidastunut.


    • Talous (bruttokansantuote) on vastaavalla ajalla noussut 143,337 miljardista 193,443 miljardiin eli nousua on 35 prosenttia.

    • de facto

      Vain typerys on jättänyt tämän tilaisuuden käyttämättä.

    • whoknowswins

      Inflaatio on ollut 19,85% ja selittää hinnannousun 2247--> n. 2800. Loppu 700 euron neliöhintanousu tuleekin sujuvasti takavuosikymmenen putkiremonttibuumista.

      • Eiköhän noita remontteja tehdä vuokra-asunnoissa vähintään yhtä paljon ja kustannukset ujutetaan taatusti vuokrahintoihin. Asuntojen hinnat olivat nousseet vuokrahintoja enemmän vastaavalla ajalla pääkaupunkiseudulla 13,3 prosenttia.

        Pikemminkin on niin, että kerrostaloyhtiöissä on paljon porukkaa, jotka lykkäävät ja haluavat lykytä isoja investointeja niin pitkälle kuin mahdollista.


      • Keskimääräinen putkiremontti tehdään 50 vuotiaaseen taloon. Jos kaikki asunnot olisi rakennettu ihan tasaisesti vuosien varrella ja taloja olisi n. 50 vuoden ajala, tarkoittaisi tämä sitä, että tuon 10 vuoden aikana olisi tehty putkiremontit n. 1/5 osaan taloista. Varsin yksinkertaista matematiikkaa.


      • pundit kirjoitti:

        Eiköhän noita remontteja tehdä vuokra-asunnoissa vähintään yhtä paljon ja kustannukset ujutetaan taatusti vuokrahintoihin. Asuntojen hinnat olivat nousseet vuokrahintoja enemmän vastaavalla ajalla pääkaupunkiseudulla 13,3 prosenttia.

        Pikemminkin on niin, että kerrostaloyhtiöissä on paljon porukkaa, jotka lykkäävät ja haluavat lykytä isoja investointeja niin pitkälle kuin mahdollista.

        Kylläkyllä, mutta hyshys, ettei tuhnuleiri kuule.
        Asuntojen hinnat ei ole oikeasti noussut mihinkään reaalisesti, kuten kukavoittaa kirjoitti, mutta annetaan niiden luulla niin.

        Vuokrat taasen vastaavasti ovat nousseet r e a a l i s e s t i


      • nousua pukkaa
        pundit kirjoitti:

        Keskimääräinen putkiremontti tehdään 50 vuotiaaseen taloon. Jos kaikki asunnot olisi rakennettu ihan tasaisesti vuosien varrella ja taloja olisi n. 50 vuoden ajala, tarkoittaisi tämä sitä, että tuon 10 vuoden aikana olisi tehty putkiremontit n. 1/5 osaan taloista. Varsin yksinkertaista matematiikkaa.

        Ei todellakaan voi puhua mistään takavuosien putkiremonttibuumista!

        2000-luvun alussa rempattiin 50-luvun taloja, joita on vähemmän kuin tämän vuosikymmenen alussa rempattuja 60-luvun taloja, joita on vähemmän kuin seuraavien 10 vuoden aikana rempattavia 70-luvun taloja.

        Nimittäin kerrostaloja rakennettiin eniten 60-80 -luvuilla, huipun osuessa 70-luvulle. Näihin tuotantomääriin tuskin tullaan ikinä yltämään.


    • Tilastokeskuksen rahanarvokertoimesta pystyy laskemaan kuluttajahintaindeksin samalta ajalta. Rahanarvokertoimen perusteella vuoden 2003 eurolla sai 19,86 % enemmän tavaroita ja palveluita kuin eurolla 2013.

      De facto on, että vanhojen kerrostaloasuntojen reaalihinnat ovat nousseet tämän perusteella n. 37,74 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja muuallakin 30,84 prosenttia.

      Yhdistetty kuluttajahintaindeksi kiintein veroin oli kehittynyt 99,1:stä 120,4:een eli 21,49 %. http://193.166.171.75/Dialog/Saveshow.asp

      Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat siis nousseet keskimäärin 10 vuoden ajan joka vuosi reaalisesti pääkaupunkiseudulla n. 3,25 prosenttia vuodessa.

      Samaan aikaan vuokrahinnatkin ovat nousseet enemmän kuin kuluttajahintaindeksi http://keskustelu.suomi24.fi/node/12163363

    • oikeilla jäljillä

      Asuntojen jatkuva kallistuminen on mahdotonta. Mediaanipalkkaa nauttiva kansalainen on asuntojen hinnassa tullut tien päähän, rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Eikä helpotusta ole tulossa palkkojen nousun tai veroetujen muodossa. Ostovoima heikkenee. Hallitus leikkaa lisää, budjettia sorvataan tiukemmaksi. Kiinteistöjen verotuksen kiristäminen on vasta alkamassa.

      Monet, joilla raha riittää ja velkatase on oikeassa asennossa, harkitsevat jo kalliin kotinsa myymistä. Kokeilevat saisiko asunnon kaupaksi vielä ylälaitaan. He tekevät perheen varallisuudella taktista allokaatiota. Jos kauppa syntyy, muuttavat vuokralle ja katsovat tilannetta muutaman vuoden kuluttua uudelleen.

      Taitavat olla oikeilla jäljillä.

      • Viestini katosi näppäilyvirheen vuoksi, huoh.

        Voiko palkat nousta jatkuvasti, entä voiko kuluttajahintaindeksi nousta jatkuvasti pitkällä aikavälillä?

        Osaatko erottaa asuntojen reaalisen hintanousun asuntojen hintanoususta, mikä vastaa kuluttajahintojen kehitystä?

        Tilanteita, ihmisiä yms. on varmaan moneen junaan ja paikkaan. Mikään ei sovi kaikille. Omakohtaisesti on varsin selvää, kummassa vaihtoehdossa kertyy enemmän viivan alle. Nyt asun pääkaupunkiseudulla tasokkaassa omakotitalossa mukavasti. Vastaavasta vuokra-asunnosta joutuisin maksamaan vähintään saman verran vuokraa ja vesimaksuja sekä muita käyttömaksuja, kuin mitä minulla nyt menee oman asunnon lainanlyhennyksiin ja ylläpitokuluihin.

        Tällaisella yhtälölllä on varma, että minä jatkan asumista omassa asunnossa enkä lähde spekuloimaan ja muuttamaan jonkun toisen henkiön määräysvallassa olevaan vuokra-asuntoon.


    • Muulit hädässä!

      Ei riitä enää vuoden vertailu, nyt mennään 10 vuotta taaksepäin, kohta sekaan ei enää riitaa.
      ’Älykkäät’ muulit, .... muulit!

      • Joskus isäntä

        Tuohan se on paras tapa verrata. Kyllähän sitä vähintään 10 vuotta kannattaa asua samassa paikassa, koska varainsiirtovero, välityspalkkio ja muuttokulut ovat euroissa viisinumeroinen summa.


      • löytyykö viivoitinta
        Joskus isäntä kirjoitti:

        Tuohan se on paras tapa verrata. Kyllähän sitä vähintään 10 vuotta kannattaa asua samassa paikassa, koska varainsiirtovero, välityspalkkio ja muuttokulut ovat euroissa viisinumeroinen summa.

        Hei, voisiko joku vielä tehdä aitoon tuhnutyyliin ennusteen seuraavien 10 000 vuoden hintakehityksestä?

        Vrt. tuhnujen 1 kk tilastodataan perustuvat ennusteet seuraavien 5 vuoden hintakehityksestä.


    • elämäsi tilaisuus

      Mennyt ei ole tae tulevasta. Vanha viidakon sananlasku. Moni tulee sen vielä kalliisti kokemaan. Suomi-laiva on uppoamassa.

    • Mielenkiintoista, että joillakin on iso tarve miinustaa pelkkää tilastofaktan esittelyä. Tilastofakta on tilastofaktaa ja mutumielipiteet ovat mutumielipiteitä. Jotkut siis haluavat nähdä vain omaa mielipidettään tukevia tilastoja.

      Aika hauskaa - kuka saa näppylöitä faktatiedoista?

      • u7u47y47

        Hyvin sanottu.

        Totta kai tuossa hiukan ylempänä nimim. Muulit hädässä heitti tuon vakkarin. Tyypillinen, sokeasti megarommeliin uskova vuokratyfneli kun ei siedä mitään muuta näkemystä kuin omansa, ja kaikki siitä vähänkin poikkeava - myös kiistattomat tosiseikat - ovat ainostaan muulin hätähuutoja ja paniikkikakan peittelyä.

        Aloittajan analyysi oli mainio ja faktoihin perustuva. Mikä siinä Muulit hädässä -kadehtijan mielestä kuvastaa yhtään kenenkään hätää?


      • u7u47y47 kirjoitti:

        Hyvin sanottu.

        Totta kai tuossa hiukan ylempänä nimim. Muulit hädässä heitti tuon vakkarin. Tyypillinen, sokeasti megarommeliin uskova vuokratyfneli kun ei siedä mitään muuta näkemystä kuin omansa, ja kaikki siitä vähänkin poikkeava - myös kiistattomat tosiseikat - ovat ainostaan muulin hätähuutoja ja paniikkikakan peittelyä.

        Aloittajan analyysi oli mainio ja faktoihin perustuva. Mikä siinä Muulit hädässä -kadehtijan mielestä kuvastaa yhtään kenenkään hätää?

        Laitoin vertailun juuri sen vuoksi, että minulla oli uusien lukujen perusteella mahdollisuus tehdä tarkka 10 seuranta. Näitä tietoja ei ole ollut oikein saatavilla ja ne mitä on ollut näkyvillä on ollut usein vain summittaista grafiikkaa.

        Mitä pidempi jakso sitä luotettavampi ja merkityksellisempi mittari. Tämä kaikki on ollut myös euroaikaa.

        Palstan aktiivisimmat kirjoittajat näyttävät olevan niitä, jotka eivät ole uskaltaneet tai pystyneet ostamaan asuntoa ja näkevät märkiä päiväunia siitä, että heidän tekemänsä ratkaisu osoittautuisi jotenkin rationaaliseksi. Monet näistä kirjoittajista eivät useinkaan pohdi eivätkä analysoi asioita. Nämä kirjoittajat copy pastaavat nanosekunnissa kaikki netistä löytämänsä maailmanlopun ennustajat moneen kertaan ja kehuvat oman mielensä mukaista näkemystä profeetalliseksi ennustuksesi maailmanlopusta, joka kaikkia omistusasunnon omistajia kohtaa.

        Mielipidekirjoitukset ovat mielipidekirjoituksia, niin myös netistä löytyvät erilaiset asiantuntijakirjoitukset. Kylmä faktatieto on ja pysyy. Faktatiedon perusteella omistusasuminen on ollut paras vaihtoehto jo nyt noin 20 vuoden ajan. Se ei tietenkään ole lupaus tulevasta. Eivätkä kaikki ole onnistuneet tekemään hyviä ostopäätöksiä.


    • omakas

      Reaalihinnat löytyy Tilastokeskuksen sivuilta. Muun Suomen asunnot ovat nyt 2005-2006 reaalihinnoissa. Reaalista hinnannousua ei siis ole tapahtunut kohta 10 vuoteen. Miten tällainen kupla voi olla mahdollinenkaan?

      • ylöspäin

      • muhkeat tilit
        ylöspäin kirjoitti:

        Jos omaa vähääkään päättelytaitoja, niin ei pitäisi olla vaikea arvata mihin suuntaan hinnat lähtee tämän tasankovaiheen jälkeen.
        http://www.findikaattori.fi/verti/Graphserver.png?Gedit=false&ifile=../quicktables/findikaattori/toimeentulo/asuntojen_hintakehitys_indeksi&x=800&y=600&lang=fi

        Hyvä kuvaaja asuntohintojen kehityksestä.

        Aika rajun näköinen on tuo 1989 alkanut hintaromahdus, jossa asuntohinnat puolittuivat koko maassa kolmen vuoden kuluessa. Tuolloin -89 asunnon myynyt ja 92-95 taas ostanut teki muhkean tilin. Varsinkin jos nyt taas myy kun hinta on enemmän kuin tuplaantunut ostosta.

        Alamäki voi olla taas jyrkkä kun se todenteolla tästä alkaa. Mene ja tiedä...


      • ei niin suuri pudotu
        muhkeat tilit kirjoitti:

        Hyvä kuvaaja asuntohintojen kehityksestä.

        Aika rajun näköinen on tuo 1989 alkanut hintaromahdus, jossa asuntohinnat puolittuivat koko maassa kolmen vuoden kuluessa. Tuolloin -89 asunnon myynyt ja 92-95 taas ostanut teki muhkean tilin. Varsinkin jos nyt taas myy kun hinta on enemmän kuin tuplaantunut ostosta.

        Alamäki voi olla taas jyrkkä kun se todenteolla tästä alkaa. Mene ja tiedä...

        Valittettaavasti 90-luvun alussakaan ei voinut ostaa asuntoja realihinnoilla, vaan se joutui silloinkin tekemään nimellisrahoilla.


      • selviääkö suomi
        ylöspäin kirjoitti:

        Jos omaa vähääkään päättelytaitoja, niin ei pitäisi olla vaikea arvata mihin suuntaan hinnat lähtee tämän tasankovaiheen jälkeen.
        http://www.findikaattori.fi/verti/Graphserver.png?Gedit=false&ifile=../quicktables/findikaattori/toimeentulo/asuntojen_hintakehitys_indeksi&x=800&y=600&lang=fi

        Kun miettii Suomen ja suomalaisten viimeaikaisia uutisia ja tilannetta sekä katsoo tuota asuntojen hintakäyrää, niin aika uhkarohkea hönö pitää olla jos juuri nyt lähtee ostamaan asuntoa, ja varsinkaan ensiasuntoa.


      • 24+42
        ylöspäin kirjoitti:

        Jos omaa vähääkään päättelytaitoja, niin ei pitäisi olla vaikea arvata mihin suuntaan hinnat lähtee tämän tasankovaiheen jälkeen.
        http://www.findikaattori.fi/verti/Graphserver.png?Gedit=false&ifile=../quicktables/findikaattori/toimeentulo/asuntojen_hintakehitys_indeksi&x=800&y=600&lang=fi

        Kannattaa myös muistaa että tuolloin -89-92 aikana lainakorot pomppasivat rajusti ylös. Noin 15-17% korko asuntolainassa oli aivan normaalia 90-luvun alkuvuosina. Pelkästään pankkien marginaalit nousi 7% vaiheille.


      • 24+42 kirjoitti:

        Kannattaa myös muistaa että tuolloin -89-92 aikana lainakorot pomppasivat rajusti ylös. Noin 15-17% korko asuntolainassa oli aivan normaalia 90-luvun alkuvuosina. Pelkästään pankkien marginaalit nousi 7% vaiheille.

        Nimenomaan on olennaista ymmärtää, että asuntojen hinnat eivät raketoi eivät rommaa ilman erityisiä edellytyksiä. Vuosina 89-92 oli suuri työttömyys, Suomen talous sukelsi alas ja korot olivat korkealla. Asuntojen hintojen romahtaminen vuosien 1989-1992 tyyliin edellyttää riittävän korkeaa työttömyyttä ja korkotasoa oikeassa suhteessa.

        1990-luvun vaihteessa työttömyys oli pahimmillaan kaksinkertainen nykylukemiin verrattuna ja korot kymmenkertaisia. Asuntojen hinnat eivät romahda, jos nämä kaksi muuttujaa eivät liiku rajusti toiseen suuntaan.

        Asuntojen hinnan rommaususkovaiset ja sitä toivovat ovat vähän niin kuin maailmanlopun odottajia ja toivojia. Suurella osalla ihmisiä tulisi menemään huonosti. Nämä rommaususkovat kuvittelevat silloin pääsevänsä rahastamaan toisten ja koko Suomen sekä maailman epäonnesta. Minä en toivo pahaa lähimmäiselle enkä yhteiskunnalle, jossa asun olisinpa tehnyt sitten minkälaisia valintoja tahansa. Ainakin osa näistä rommaususkovista ei voi sanoa samaa.


      • whoknowswins
        pundit kirjoitti:

        Nimenomaan on olennaista ymmärtää, että asuntojen hinnat eivät raketoi eivät rommaa ilman erityisiä edellytyksiä. Vuosina 89-92 oli suuri työttömyys, Suomen talous sukelsi alas ja korot olivat korkealla. Asuntojen hintojen romahtaminen vuosien 1989-1992 tyyliin edellyttää riittävän korkeaa työttömyyttä ja korkotasoa oikeassa suhteessa.

        1990-luvun vaihteessa työttömyys oli pahimmillaan kaksinkertainen nykylukemiin verrattuna ja korot kymmenkertaisia. Asuntojen hinnat eivät romahda, jos nämä kaksi muuttujaa eivät liiku rajusti toiseen suuntaan.

        Asuntojen hinnan rommaususkovaiset ja sitä toivovat ovat vähän niin kuin maailmanlopun odottajia ja toivojia. Suurella osalla ihmisiä tulisi menemään huonosti. Nämä rommaususkovat kuvittelevat silloin pääsevänsä rahastamaan toisten ja koko Suomen sekä maailman epäonnesta. Minä en toivo pahaa lähimmäiselle enkä yhteiskunnalle, jossa asun olisinpa tehnyt sitten minkälaisia valintoja tahansa. Ainakin osa näistä rommaususkovista ei voi sanoa samaa.

        Matala korkotaso on täysimääräisenä ulosmitattu korkeana hintatasona. Erona edelliseen lamaan myös se, ettei aiemmin selviönä ollut maksimaalinen lainanlyhennys ja minimi laina-aika ole olleet tämän kuplan aikana käytössä. Ihmisten nettovelka-aste on siten viime lamaa pahempi. Euro on nyt pelastanut paljon ja antanut voittojen realisointiaikaa.

        Työttömyysaste on nyt matalampi, mutta työttömyys on nyt pysyvämpää. Mitään työllistäviä uusia toimialoja ei ole, mutta entisiä on kadonnut lukuisia. Palvelujen ja kaupan irtisanomiset lisääntyvät ja viime laman lukemat tullaan saavuttamaan nytkin.

        Velkaiset, asuntonsa nimellisesti omistavat ovat palstalla vuosikaudet pilkanneet heitä vielä astetta köyhempiä vuokra-asujia. Lienee ihan kohtuullista, että nyt nuo pilkatut nokittavat näitä velkaelviksiä.


      • whoknowswins kirjoitti:

        Matala korkotaso on täysimääräisenä ulosmitattu korkeana hintatasona. Erona edelliseen lamaan myös se, ettei aiemmin selviönä ollut maksimaalinen lainanlyhennys ja minimi laina-aika ole olleet tämän kuplan aikana käytössä. Ihmisten nettovelka-aste on siten viime lamaa pahempi. Euro on nyt pelastanut paljon ja antanut voittojen realisointiaikaa.

        Työttömyysaste on nyt matalampi, mutta työttömyys on nyt pysyvämpää. Mitään työllistäviä uusia toimialoja ei ole, mutta entisiä on kadonnut lukuisia. Palvelujen ja kaupan irtisanomiset lisääntyvät ja viime laman lukemat tullaan saavuttamaan nytkin.

        Velkaiset, asuntonsa nimellisesti omistavat ovat palstalla vuosikaudet pilkanneet heitä vielä astetta köyhempiä vuokra-asujia. Lienee ihan kohtuullista, että nyt nuo pilkatut nokittavat näitä velkaelviksiä.

        Matala korko ja nykyinen korkeahko työttömyystasp on jo ulosmitattu asuntojen hintoihin. Matala korko nostaa hintoja ja korkea työttömyys laskee hintoja. Kotitaloudet ovat velkaantuneet enemmän nyt kuin aikaisemmin, mutta lainojensa kanssa vaikeuksissa olevien kotitalousten määrä on edelleen aika vähäinen. Eikä tämä määrä nouse ilman merkittäviä muutoksia työttömyysasteesssa ja/tai korkotasossa.

        Kotitaloudet siis selviävät lainoistaan ilman työttömyyttä ja rajuja koronnousuja.

        Sinä sen sanoit: astetta köyhempi vuokra-asuja. Omiakin havaintoja on, että kaikkein suurimmissa ongelmissa ovat juuri ne eläkeläiset, joilla ei ole sitä omaa asuntoa. Eläkeiässä maksettu asunto takaa turvallisen pesämunan ja pienemmät asumiskulut.

        Asiantuntijoiden yleisin näkemys maailmantalouden kehityksestä on maltillinen kasvu. Jos näin käy, myös asuntojen hinnat kehittyvät samaan suuntaan. Joka siis uskoo/toivoo asuntojen hintojen romahtamista, täytyy uskoa ja toivoa myös maailmantaloudelle suuria ongelmia. Siinä voi mennä työpaikka näiltä rommaususkoviltakin. Ilman pesämunia ja työpaikkaa asunnon ostaminen jää haaveeksi silloinkin.

        Monet eivät tunnu ymmärtävän, että asuntojen hintojen alaspäin/ylöspäin ei ole uskon asia eikä todennäköisyys kasva tai vähene kirjoittamalla. Fakta nyt vaan on, että asuntojen hintakehitykseen vaikuttavat keskeisesti: 1) taloustilanne/työllisyys, 2) korkotaso ja välillisesti myös vuokrien taso.


      • rakennemuutos nyt
        pundit kirjoitti:

        Nimenomaan on olennaista ymmärtää, että asuntojen hinnat eivät raketoi eivät rommaa ilman erityisiä edellytyksiä. Vuosina 89-92 oli suuri työttömyys, Suomen talous sukelsi alas ja korot olivat korkealla. Asuntojen hintojen romahtaminen vuosien 1989-1992 tyyliin edellyttää riittävän korkeaa työttömyyttä ja korkotasoa oikeassa suhteessa.

        1990-luvun vaihteessa työttömyys oli pahimmillaan kaksinkertainen nykylukemiin verrattuna ja korot kymmenkertaisia. Asuntojen hinnat eivät romahda, jos nämä kaksi muuttujaa eivät liiku rajusti toiseen suuntaan.

        Asuntojen hinnan rommaususkovaiset ja sitä toivovat ovat vähän niin kuin maailmanlopun odottajia ja toivojia. Suurella osalla ihmisiä tulisi menemään huonosti. Nämä rommaususkovat kuvittelevat silloin pääsevänsä rahastamaan toisten ja koko Suomen sekä maailman epäonnesta. Minä en toivo pahaa lähimmäiselle enkä yhteiskunnalle, jossa asun olisinpa tehnyt sitten minkälaisia valintoja tahansa. Ainakin osa näistä rommaususkovista ei voi sanoa samaa.

        Pitää ottaa huomioon että vientiteollisuus, Nokia kirkkaana kärkenään, veti Suomen nousuun 90-luvun laman jälkeen. Se oli suuri pelastus silloin, sillä muuten rämmittäisiin vieläkin. Mistäpä otetaan nyt se miljardeja toisensa perään takova uusi nokia kun kaikkea vientiteollisuutta ajetaan kovaa vauhtia alas ja siirretään halvempiin maihin? Miten tässä tilanteessa asuntojen hinnat voisivat vain nousta kun kaikki se mihin niiden hintojen nousu on perustunut, sortuu ympäriltä? Ei ole valoa tunnelin päässä, ei pienintäkään pilkahdusta juuri nyt.


      • omakas
        whoknowswins kirjoitti:

        Matala korkotaso on täysimääräisenä ulosmitattu korkeana hintatasona. Erona edelliseen lamaan myös se, ettei aiemmin selviönä ollut maksimaalinen lainanlyhennys ja minimi laina-aika ole olleet tämän kuplan aikana käytössä. Ihmisten nettovelka-aste on siten viime lamaa pahempi. Euro on nyt pelastanut paljon ja antanut voittojen realisointiaikaa.

        Työttömyysaste on nyt matalampi, mutta työttömyys on nyt pysyvämpää. Mitään työllistäviä uusia toimialoja ei ole, mutta entisiä on kadonnut lukuisia. Palvelujen ja kaupan irtisanomiset lisääntyvät ja viime laman lukemat tullaan saavuttamaan nytkin.

        Velkaiset, asuntonsa nimellisesti omistavat ovat palstalla vuosikaudet pilkanneet heitä vielä astetta köyhempiä vuokra-asujia. Lienee ihan kohtuullista, että nyt nuo pilkatut nokittavat näitä velkaelviksiä.

        Ei lamassa ole koskaan nähty tulevaisuuden alojen nousua. Ei 1991 yleisesti uskottu Nokian nousevan jo lähitulevaisuudessa tai puhuttu netistä juuri mitään.

        Ei ole vuokraelviksillä vielä mitään syytä nokittaa, mutta toivo on heillä kova, että jo q5 omistusasujat hirttäytyvät suurin joukoin.


      • whoknowswins
        pundit kirjoitti:

        Matala korko ja nykyinen korkeahko työttömyystasp on jo ulosmitattu asuntojen hintoihin. Matala korko nostaa hintoja ja korkea työttömyys laskee hintoja. Kotitaloudet ovat velkaantuneet enemmän nyt kuin aikaisemmin, mutta lainojensa kanssa vaikeuksissa olevien kotitalousten määrä on edelleen aika vähäinen. Eikä tämä määrä nouse ilman merkittäviä muutoksia työttömyysasteesssa ja/tai korkotasossa.

        Kotitaloudet siis selviävät lainoistaan ilman työttömyyttä ja rajuja koronnousuja.

        Sinä sen sanoit: astetta köyhempi vuokra-asuja. Omiakin havaintoja on, että kaikkein suurimmissa ongelmissa ovat juuri ne eläkeläiset, joilla ei ole sitä omaa asuntoa. Eläkeiässä maksettu asunto takaa turvallisen pesämunan ja pienemmät asumiskulut.

        Asiantuntijoiden yleisin näkemys maailmantalouden kehityksestä on maltillinen kasvu. Jos näin käy, myös asuntojen hinnat kehittyvät samaan suuntaan. Joka siis uskoo/toivoo asuntojen hintojen romahtamista, täytyy uskoa ja toivoa myös maailmantaloudelle suuria ongelmia. Siinä voi mennä työpaikka näiltä rommaususkoviltakin. Ilman pesämunia ja työpaikkaa asunnon ostaminen jää haaveeksi silloinkin.

        Monet eivät tunnu ymmärtävän, että asuntojen hintojen alaspäin/ylöspäin ei ole uskon asia eikä todennäköisyys kasva tai vähene kirjoittamalla. Fakta nyt vaan on, että asuntojen hintakehitykseen vaikuttavat keskeisesti: 1) taloustilanne/työllisyys, 2) korkotaso ja välillisesti myös vuokrien taso.

        Viime lama oli muistini mukaan ihan kotikutoinen ja paikallinen suomalainen juttu. Naapurimaissa, ainakaan läntisissä maissa ei moista ollut. Siksi ei ole syytä epäillä sellaisen mahdollisuutta tälläkään kertaa. Suomi vain on sellainen osin muusta maailmasta irrallaan oleva maa, aivan kuten Islanti omassa sarjassaan. Talouden sössimisen taito poikkeaa merkittävästi vaikkapa Saksasta.

        Joitain viikkoja sitten täällä oli hintavertailuja Saksan asuntojen hintoihin. Niistä kyllä ymmärsi että Suomessa on kupla päällä.

        On totta, ettei juuri kukaan pysty ensiasunnon ostoon lamassa. Minä tein sen -94 ja olin ennen sitä ollut vuokralla muutaman vuoden. Ostohintaa muuten taivasteltiin tavattomasti ensimmäisen vuoden aikana, mutta sitten hiljenivät he, kun nousu alkoi -96. Ostivat ihmettelijätkin asuntonsa 4 -5 vuotta myöhemmin isommalla hinnalla, mutta toki ajoissa.

        En lamaa enkä hintarommia toivonut, mutta mitäpä sitä tosiasiaa kieltämäänkään.


      • aa bb cc
        pundit kirjoitti:

        Nimenomaan on olennaista ymmärtää, että asuntojen hinnat eivät raketoi eivät rommaa ilman erityisiä edellytyksiä. Vuosina 89-92 oli suuri työttömyys, Suomen talous sukelsi alas ja korot olivat korkealla. Asuntojen hintojen romahtaminen vuosien 1989-1992 tyyliin edellyttää riittävän korkeaa työttömyyttä ja korkotasoa oikeassa suhteessa.

        1990-luvun vaihteessa työttömyys oli pahimmillaan kaksinkertainen nykylukemiin verrattuna ja korot kymmenkertaisia. Asuntojen hinnat eivät romahda, jos nämä kaksi muuttujaa eivät liiku rajusti toiseen suuntaan.

        Asuntojen hinnan rommaususkovaiset ja sitä toivovat ovat vähän niin kuin maailmanlopun odottajia ja toivojia. Suurella osalla ihmisiä tulisi menemään huonosti. Nämä rommaususkovat kuvittelevat silloin pääsevänsä rahastamaan toisten ja koko Suomen sekä maailman epäonnesta. Minä en toivo pahaa lähimmäiselle enkä yhteiskunnalle, jossa asun olisinpa tehnyt sitten minkälaisia valintoja tahansa. Ainakin osa näistä rommaususkovista ei voi sanoa samaa.

        1990-luvun vaihteessa työttömyys laskettiin eri tavalla kuin nykyään. Veikkaisin kaunistelemattomien lukemien olevan jokseenkin samat. Tilanne on vain siinä mielessä huonompi, että nyt totuutta ei haluta nähdä vaan toimitaan vaaleanpunaiset aurinkolasit päässä.


      • omakahas
        aa bb cc kirjoitti:

        1990-luvun vaihteessa työttömyys laskettiin eri tavalla kuin nykyään. Veikkaisin kaunistelemattomien lukemien olevan jokseenkin samat. Tilanne on vain siinä mielessä huonompi, että nyt totuutta ei haluta nähdä vaan toimitaan vaaleanpunaiset aurinkolasit päässä.

        Voi olla, mutta nousuvauhti ei ole sama.


      • whoknowswins kirjoitti:

        Viime lama oli muistini mukaan ihan kotikutoinen ja paikallinen suomalainen juttu. Naapurimaissa, ainakaan läntisissä maissa ei moista ollut. Siksi ei ole syytä epäillä sellaisen mahdollisuutta tälläkään kertaa. Suomi vain on sellainen osin muusta maailmasta irrallaan oleva maa, aivan kuten Islanti omassa sarjassaan. Talouden sössimisen taito poikkeaa merkittävästi vaikkapa Saksasta.

        Joitain viikkoja sitten täällä oli hintavertailuja Saksan asuntojen hintoihin. Niistä kyllä ymmärsi että Suomessa on kupla päällä.

        On totta, ettei juuri kukaan pysty ensiasunnon ostoon lamassa. Minä tein sen -94 ja olin ennen sitä ollut vuokralla muutaman vuoden. Ostohintaa muuten taivasteltiin tavattomasti ensimmäisen vuoden aikana, mutta sitten hiljenivät he, kun nousu alkoi -96. Ostivat ihmettelijätkin asuntonsa 4 -5 vuotta myöhemmin isommalla hinnalla, mutta toki ajoissa.

        En lamaa enkä hintarommia toivonut, mutta mitäpä sitä tosiasiaa kieltämäänkään.

        Kyllä tuossa 90-luvun lamassa oli sellaisia tekijöitä, joita on vaikea saada toistumaan kotikutoisena. Lama johtui idänkaupan totaaliromahtamisesta. Suomi oli pitkään vienyt tuotteita Neuvostoliittoon osana bilateraalisena kauppasopimuksena. Kun kauppa romahti käytännössä nollaan Neuvostoliiton osuus oli peräti 20 % viennistä. Nyt maailma ja kaupanteko on huomattavasti globaalimpaa eikä vastaavia etuoikeusasemia ole.


    • UGH!

      Tämä on erittäin mielenkiintoista. Kukaan ei voi enää koskaan väittää, että Suomessa olisi asunnoissa kuplahinnat.

      • BUGH!

      • BUGH! kirjoitti:

        Hinnat voi olla ihan kohtuulliset, mutta kansainvälisesti vertailtuna suomalaisten ostovoima on todella surkea.

        Parin vuoden takainen juttu ostovoimasta, joka ei ole vieläkään nousussa:

        http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2012/02/10/koulutettu-ole-iloinen-huonosta-palkastasi/201222723/139

        Nyt kirjoitatkin oikeastaan koulutettujen henkilöiden ostovoimasta, et kansalaisten keskimääräisestä ostovoimasta. Suomen kansalaisten keskimääräistä ostovoimaa parantaa se, että pienituloisia verotetaan täällä ilmeisesti edullisimmin koko Eu:ssa. Suomen verotus taas muutoin on kohtalaisen kova eikä Suomessa keskimäärin koulutuksella saa samanlaisia ansitoita kuin monessa muussa maassa.

        Suomalaisten keskimääräinen ostovoima vuonna 2006 oli EU:n keskiarvoa. Suomalaisten ostovoima on jopa kohentunut tuosta selkesti ainakin vielä vuoteen 2011 saakka. Nyt ostovoima on yleisesti heikentymässä veronkorotusten ja tulonsiirtojen supistamisen vuoksi.

        https://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-03-11_004.html?s=0#1


      • whoknowswins
        pundit kirjoitti:

        Nyt kirjoitatkin oikeastaan koulutettujen henkilöiden ostovoimasta, et kansalaisten keskimääräisestä ostovoimasta. Suomen kansalaisten keskimääräistä ostovoimaa parantaa se, että pienituloisia verotetaan täällä ilmeisesti edullisimmin koko Eu:ssa. Suomen verotus taas muutoin on kohtalaisen kova eikä Suomessa keskimäärin koulutuksella saa samanlaisia ansitoita kuin monessa muussa maassa.

        Suomalaisten keskimääräinen ostovoima vuonna 2006 oli EU:n keskiarvoa. Suomalaisten ostovoima on jopa kohentunut tuosta selkesti ainakin vielä vuoteen 2011 saakka. Nyt ostovoima on yleisesti heikentymässä veronkorotusten ja tulonsiirtojen supistamisen vuoksi.

        https://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-03-11_004.html?s=0#1

        Viime lamassa ansiosidonnainen riitti monella saneeratulla lähes laman läpi. Nyt se ei riitä, koska lama on paljon pidempi. Tämä seikka vaikuttaa ostovoimaan erittäin negatiivisesti ja tulee pakottamaan asuntojen realisointimyynteihin.

        Moni pitää velkaisesta omistusasunnosta kiinni sen 500 ansiorahapäivää ja odottaa jotain ihmetyöllistymistä, sekä uskoo siihen asunnon arvon säilymiseen. Ansiorahan jälkeen edessä on kiireellinen realisointi ja todella kehnoon hintaan.

        Matala korkoaste on hyvin petollinen mahdollistaessaan realisoinnin siirron myöhempään ja väistämättä heikompaan markkinatilanteeseen. Kuka matalista koroista ilakoi, on ehdottomasti väärillä jäljillä. Matala korko kertoo yhä jatkuvasta ja syvenevästä lamasta.


      • omakas
        whoknowswins kirjoitti:

        Viime lamassa ansiosidonnainen riitti monella saneeratulla lähes laman läpi. Nyt se ei riitä, koska lama on paljon pidempi. Tämä seikka vaikuttaa ostovoimaan erittäin negatiivisesti ja tulee pakottamaan asuntojen realisointimyynteihin.

        Moni pitää velkaisesta omistusasunnosta kiinni sen 500 ansiorahapäivää ja odottaa jotain ihmetyöllistymistä, sekä uskoo siihen asunnon arvon säilymiseen. Ansiorahan jälkeen edessä on kiireellinen realisointi ja todella kehnoon hintaan.

        Matala korkoaste on hyvin petollinen mahdollistaessaan realisoinnin siirron myöhempään ja väistämättä heikompaan markkinatilanteeseen. Kuka matalista koroista ilakoi, on ehdottomasti väärillä jäljillä. Matala korko kertoo yhä jatkuvasta ja syvenevästä lamasta.

        Viime lamassa työttömyys kasvoi moninkertaiseksi, tässä lamassa työttömyys ei juuri ole noussut.
        Viime lamassa asuntojen hinnat nousivat paljon enemmän kuin tulot, tässä lamassa samaa tahtia.


      • mätiiänjavoitan
        omakas kirjoitti:

        Viime lamassa työttömyys kasvoi moninkertaiseksi, tässä lamassa työttömyys ei juuri ole noussut.
        Viime lamassa asuntojen hinnat nousivat paljon enemmän kuin tulot, tässä lamassa samaa tahtia.

        siinä taas tyffe tosiaan heitteli jotain omaa mutuaan. Lähes kaikki ovat saaneet työtä jotka ovat halunneet uudelleen työllistyä. Nyt tyhny, kukatietäävoittaa (on siinäkin muuten nimimerkki, varsinkin kun ei itse tiedä mitään!) väittää taas ihan mitä sattuu itsestä tuntumaan.. HUH HUH!


      • whoknowswins
        omakas kirjoitti:

        Viime lamassa työttömyys kasvoi moninkertaiseksi, tässä lamassa työttömyys ei juuri ole noussut.
        Viime lamassa asuntojen hinnat nousivat paljon enemmän kuin tulot, tässä lamassa samaa tahtia.

        On merkittävää edistystä käyttää sanaa lama nykyisestä taloustilanteesta. Sitähän vielä taannoin paheksuttiin.

        Työttömyysluvut ovat kovat. Yli 550 000 henkeä on työkkärin kirjoilla työnhakijoina ja 108 000 heistä on vielä töissä. Työttömiä kuitenkin on 440 000. Viime lamassa oli vielä enemmän, mutta lyhyemmän ajan.

        Viime lamassa oli kaksi kovaa devalvaatiota ja ne hillitsivät pääomien pakoa Suomesta. Markalla kun ei saanut ulkomailla oikein mitään. Nyt tätä ongelmaa ei ole ja näin monet investoinnit on tehty muualle. Investointilama onkin se lopullinen niitti Suomen talousarkkuun. Sitä eivät julkiset velkainvestoinnit kumoa millään.


      • omakas
        whoknowswins kirjoitti:

        On merkittävää edistystä käyttää sanaa lama nykyisestä taloustilanteesta. Sitähän vielä taannoin paheksuttiin.

        Työttömyysluvut ovat kovat. Yli 550 000 henkeä on työkkärin kirjoilla työnhakijoina ja 108 000 heistä on vielä töissä. Työttömiä kuitenkin on 440 000. Viime lamassa oli vielä enemmän, mutta lyhyemmän ajan.

        Viime lamassa oli kaksi kovaa devalvaatiota ja ne hillitsivät pääomien pakoa Suomesta. Markalla kun ei saanut ulkomailla oikein mitään. Nyt tätä ongelmaa ei ole ja näin monet investoinnit on tehty muualle. Investointilama onkin se lopullinen niitti Suomen talousarkkuun. Sitä eivät julkiset velkainvestoinnit kumoa millään.

        Työttömyyslukujen muutos on se olennaisin, jos povataan muutosta asunnonhintoihin. Työttömyys on nyt kyllä korkealla, mutta se ei ole kasvanut räjähdysmäisesti, vaan oli korkealla jo 2007 huippuvuonna. 80-luvulla taas pompattiin nollatyöttömyydestä ennätyslukuihin parissa vuodessa.
        Ennemmin katsoisin ulkomaisia kuin kotimaisia investointeja nyt. Mutta kyllä se velkainvestointi järkikohteisiin tekisi hyvää.


      • whoknowswins kirjoitti:

        Viime lamassa ansiosidonnainen riitti monella saneeratulla lähes laman läpi. Nyt se ei riitä, koska lama on paljon pidempi. Tämä seikka vaikuttaa ostovoimaan erittäin negatiivisesti ja tulee pakottamaan asuntojen realisointimyynteihin.

        Moni pitää velkaisesta omistusasunnosta kiinni sen 500 ansiorahapäivää ja odottaa jotain ihmetyöllistymistä, sekä uskoo siihen asunnon arvon säilymiseen. Ansiorahan jälkeen edessä on kiireellinen realisointi ja todella kehnoon hintaan.

        Matala korkoaste on hyvin petollinen mahdollistaessaan realisoinnin siirron myöhempään ja väistämättä heikompaan markkinatilanteeseen. Kuka matalista koroista ilakoi, on ehdottomasti väärillä jäljillä. Matala korko kertoo yhä jatkuvasta ja syvenevästä lamasta.

        Tuohon tuskin uskot itsekään, eli että viime lamassa ansiosidonnaiset olisivat riittäneet elämään. Käsittämättömillä yli 10 koroilla ei selviydytä työttömyyskorvauksen kanssa. Lisäksi monien lainat olivat ulkomaanvaluutassa ja markan devalvoinnin vuoksi samalla lainamäärä ulkomaanvaluutassa nousi. On aika absurdia odottaa yli 10 prosentin korkoja. Velat eivät myöskään ole muussa valuutassa kuin eurossa.


      • whoknowswins
        pundit kirjoitti:

        Tuohon tuskin uskot itsekään, eli että viime lamassa ansiosidonnaiset olisivat riittäneet elämään. Käsittämättömillä yli 10 koroilla ei selviydytä työttömyyskorvauksen kanssa. Lisäksi monien lainat olivat ulkomaanvaluutassa ja markan devalvoinnin vuoksi samalla lainamäärä ulkomaanvaluutassa nousi. On aika absurdia odottaa yli 10 prosentin korkoja. Velat eivät myöskään ole muussa valuutassa kuin eurossa.

        Tunsin paljon lamassa saneerattuja, eikä heistä kukaan ollut kortistossa ansiosidonnaista loppuun. Nyt ei työllistymismahdollisuuksia juurikaan ole, ei ainakaan taannoisen elintason mahdollistavia työpaikkoja.

        Pudotus on nyt erilainen, lopullinen. Se, mikä estää välttämättömän uudistumisen yhteiskunnassa, on liian suuren tulonsiiirtoriippuvaisen kansanosan olemassaolo.

        Demokratian keinoin ei enää voida suuntaa muuttaa, koska liian moni elää eri tavoin riippuvaisena hallinnon keräämästä tai lainaamasta rahasta. Verotus on jo tapissa ja kohta myös julkinen velka. Silloin alamäki alkaa ja mihin se johtaa, en tiedä. Ei kuitenkaan mihinkään hyvään.


      • äläs nyt viitsi
        whoknowswins kirjoitti:

        Tunsin paljon lamassa saneerattuja, eikä heistä kukaan ollut kortistossa ansiosidonnaista loppuun. Nyt ei työllistymismahdollisuuksia juurikaan ole, ei ainakaan taannoisen elintason mahdollistavia työpaikkoja.

        Pudotus on nyt erilainen, lopullinen. Se, mikä estää välttämättömän uudistumisen yhteiskunnassa, on liian suuren tulonsiiirtoriippuvaisen kansanosan olemassaolo.

        Demokratian keinoin ei enää voida suuntaa muuttaa, koska liian moni elää eri tavoin riippuvaisena hallinnon keräämästä tai lainaamasta rahasta. Verotus on jo tapissa ja kohta myös julkinen velka. Silloin alamäki alkaa ja mihin se johtaa, en tiedä. Ei kuitenkaan mihinkään hyvään.

        Väärin. Tämä on taas tätä (joka paikassa maailmanlopun ennustajien viljelemää) internetseissä keksittyä mutua, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.


      • Joskus isäntä
        pundit kirjoitti:

        Tuohon tuskin uskot itsekään, eli että viime lamassa ansiosidonnaiset olisivat riittäneet elämään. Käsittämättömillä yli 10 koroilla ei selviydytä työttömyyskorvauksen kanssa. Lisäksi monien lainat olivat ulkomaanvaluutassa ja markan devalvoinnin vuoksi samalla lainamäärä ulkomaanvaluutassa nousi. On aika absurdia odottaa yli 10 prosentin korkoja. Velat eivät myöskään ole muussa valuutassa kuin eurossa.

        Näin juuri. Silloin toisen vanhempani palkka meni pelkkiin korkoihin. Nyt on ajat huomattavasti suotuisammat.


    • ylösylösjamatkaan!

      UPpista heijaa!!

    • Neukkukuutio

      Kupla loppuu siihen kun neukut tulee rajan yli.

      Neukkukuutio saa silloin uuden merkityksen.

      Kupla ilmestyy korkeintaan pihaan, eli vuoden 1972 ruosteinen volkkari.Useimmille kutenkin vain lada 1200L

      • RUHAHAHAHAHA!!!

        Vanha kansa on peloissaan tuota rajanylitystä odotellut sieltä 40-luvun alkupuoliskolta asit. Jonkinlaista tuhnuttelua se tuokin on. Ajatella että jotkut jättävät ostamatta asunnon pelkästään tuosta syystä... Toiset ovat siis odotelleet jo piiiitkään. Sinun tiesi on ehkä vasta alussa :/ Vai mistä asti olet odotellut? 40-, 70-, 90-luvulta? Vai oletko uudempaa tyffepolvea?


    • omassa mukavin asua

      Kuplaa ei ole.

    • Uusimman Tilastokeskuksen katsauksen mukaan 2014:III, vanhojen pääkaupunkiseudulla olevan vanhan kerrostalon neliöhinta oli tämän vuoden toisen vuosineljänneksen lopussa 3788 eroa neliöltä, missä on edelleenkin nousua sekä vuoden 2013 keskimääräisestä neliöhinnasta että, vuoden päätösarvosta.

      Uusien asuntojen velattomat neliöhinnat ovat saman tilastokatsauksen mukaan laskeneet.

      Vapaarahoitteisten asuntojen keskivuokrat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla kohtalaisesti jopa viimeisen puolen vuoden aikana. Vuoden 2013 viimeisellä vuosineljänneksellä keskivuokra neliöltä oli 16,13 euroa ja puolen vuoden kuluttua 16,52 euroa neliöltä. Vuosinousuksi muutettuna nousu vastaa vajaan viiden prosentin nousua vuodessa!!!

      Vuokrat siis nousevat suorastaan silmissä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 155
      4557
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      117
      4165
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2750
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      93
      1596
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe