Pihatien siirtäminen

Naapurisopu

Saako 50 vuotta (vielä) vain omassa käytössä olleen pihatien siirtää pois kulkemasta tontin rajan vierestä (se on nytenkin omalla puolella kokonaan) keskemmälle pihaa, jottei sitä alkaisi naapuri käyttämään "ilmaiseksi" omalle tontille mennessään? (alkoi kylläkin jo kulkemaan, eikä oikein ymmärrä asiassa muuta, kuin sen, että jos nyt tekisi tien niin kuin muutkin omille tonteilleen, niin se maksaisi kuulemma liikaa..ehkä hänen kannattaisi lopettaa talon rakentaminen välittömästi, jos 3000€ on liian paljon siihen, että saisi oman rauhallisen pihatien hänkin :D
Tässä on kyse ehkä n.25-35m tienpätkän tekemisestä.

Tällaisesta lisääntyneestä liikenteestä omalla tontillani aiheutuu mm. myytävänä olevan talon arvon laskua ja erityisesti vaarantaa myös pihatiellä leikkivien pienten lasten turvallisuutta, eikä se muutenkaan ole kiva katsella esim. pimeällä lähestyviä auton valoja ja huomata, että se olikin taas meidän pihalla ajeleva naapuri tai naapurin vieras, joka kääntyi melkein "talon nurkalta" omalle pihalleen.
Myöskään vieraani eivät voi enää jättää autojaan kauemmaksi pihasta tontillani olevan pihatien varteen, kun
tämä naapuri ei sitten pääse kulkemaan. Lapsillakin tahtoo lelut ja pyörät välillä olla tien päällä..saa nähdä milloin jotain hajoaa.
Tässä ei ole mitään tierasitteita olemassa, joten tämän itse rakennetun pihatien kai voi siirtää menemään mistä kohtaa tonttia huvittaa..ei sitä ole mistään kyselty silloinkaan, kun se nykyiseen paikkaan on tehty.

Tästä on nyt niin monta kertaa yritetty keskustella ja saada naapurisopua aikaan, että helpoin vaihtoehto voisi olla nykyisen tien kaivaminen pois ja maa-ainesten siirtäminen uudelle tien paikalle, jolloin tuskin keskeltä pihaa on naapurilla oikeus tehdä tietään ja siinä tulee se liikaa ollut 3000€ jo ennen kuin on lähelläkään tonttiaan.

Rajalle nykyisen tien paikalle ajattelin tehdä rajaojan selventämään asioita.
Jos vedän ojan kokonaan oman tontin puolella, niin tarvinko lupia ja mitä säännöksiä asiassa on?
Entä rajaa pitkin vedettäessä?

14

5233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12+2

      Jos naapurilla on oikeus käyttää tietä, niin sitten hänellä on oikeus käyttää tietä, kulki se missä tahansa.

    • kateusviekalatkin

      Toki voit itse maksaa tuon 3000e ja maksattaa saman naapurilla. Siitä syntyy hyvä alku naapuruudelle. Minä käyttäisin 500e tien leventämiseen ja laittaisin loput rahat parkkipaikkaan. Jos tuo tie on rasitetie, niin naapurilla on lupa käyttää sitä.

    • Canis Lupus

      Mikäli kyseessä om rasitetie, et voi sitä ilman korvauksia naapurille ,tai ilman naapurin suostumusta siirtää. Käsitin että näin ei ole. Siinä tapauksessa voit siirtää tien ja rakentaa rajalle vaikkapa aidan tai rajaojan ja tehdä kuntaan toimenpideilmoituksen asiasta. Lupia tuohon ei tarvita.

      • siirrä vaan

        Aloittajahan nimenomaan kirjoittaa: "Tässä ei ole mitään tierasitteita olemassa", joten...


    • nykyaikaa

      Canis Lupus kirjoittelee omiaan, rasitetien voi nykyään siirtää ihan ilman naapurin suostumusta, etenkin jos se häiritsee pihan toimintoja, on vaarallinen liikenteen kannalta, tien käyttö on lisääntynyt, yms. muista syistä. Nykyisen lain mukaan rasitetien siirron kustannuksiin joutuu ottamaan osaa jokainen tien käyttäjä, joka tien siirrosta hyötyy. Kannattaisi päivittää ne tietonsa nykyaikaan.

      Jos aloittajan tapauksessa ei ole rasitetie kysymyksessä (tieto löytyy virallisista asiapapereista) ja naapuri ihan omin lupineen käyttää tietä, tontin omistaja voi laittaa lapun tien päähän, jossa kieltää tiensä käytön. Niin yksinkertaista se on.

      Raitetiet ovat hankalia sekä tonttien omistajille sekä niiden käyttäjille, kummallakaan ei ole omaa rauhaa eikä yksityisyyttä. Omalla pihalla kulkee vierasta väkeä ja tiellä kulkijat ovat jatkuvan tarkkailun alla. Lisäksi rasitetie alentaa molempien tonttien arvoa, harvapa sen nykyään edes halukas ostamaan edes sellaista tonttia, jonne joutuu kulkemaa toisten pihojen läpi.

    • rahalla saa

      Edellinen kirjoittaa asiaa, kukaan fiksu ja järkevä ei enää nykyaikana edes halua kulkea toisten pihan poikki. Kyseinen tapa osoittaa sellaisen ihmisen olevan sivistymätön ja heikkolahjainen idiootti tai patologinen häirikkö. Eikä nykyisen lain mukaan pihan läpi ei voi edes tehdä rasitetietä, joten sellaisen tien siirto onnistuu hyvin.
      Hankimme äsken kesämökin, jonne tie kulki maatalon pihan läpi. Ensimmäiseksi rakensimme uuden tien kulkemaan kauemmaksi pellon reunaan.
      Ei se ollut mukavaa itsellekään toisen pihan läpi kulkea, hävetti ja nolotti kun ei ollut omaa tietä. Eikä se edes paljoa maksanut, eiköhän jokaisella aikuisella aina muutama tonni ylimääräistä plakkarista löydy.

      • Rasitetie on yksi todella harvoista pakkorasitteista, eli se voidaan perustaa ilman rasitetun kiinteistön lupaa. Tämä tietenkin koskee vain tilanteita jossa rasiteoikeuden omistavalle kiinteistölle ei muuten saa rakennettua tietä. Muita vastaavia pakkorasitteita ovet johtojen sijoittaminen, saarikiinteistön hyväsi perustettava venevalkamaoikeus (joka nykyisin yleensä käsittää venevalkamaoikeuden, laiturinpito-oikeuden, sekä autojen pysäköintioikeuden). Näille rasitetun kiinteistön omistaja ei voi mitään, kuten ei myöskään vanhoille rasiteoikeuksille jotka täyttävät pakkorasitteen perustamisedellytykset. Lisäksi kannattaa muistaa, että maassamme on kymmeniätuhansia rasiteoikeuksia jotka eivät näy kiinteistörekisteriotteessa, siksi asia kannattaa tarkistaa toimituspöytäkirjoista ja lohkomiskartoista (asia koskee lähinnä vanhoja yli 50 v vanhoja kiinteistöjä).

        Sitten voidaan tietenkin sopimalla perustaa rasiteoikeusia, mutta ne ovat eri asia (tosin kerran sopimuksen perusteella perustetusta rasitteesta ei siitäkään helpollä pääse eroon ilman kiinteistönomistajien keskinäistä sopimista tai olosuhteiden merkittävää muuttumista).

        Joten turha itkeä, jos rasite on olemassa, niin se on olemassa!


    • rasitteen siirto

      Aloittaja puhui nimenomaan pihansa läpi kulkevasta rasitetiestä. Kuten edellä on jo sanottu, nykyisen lain mukaan toisen pihan läpi ei voi rakentaa rasitetietä, joten sellaisen vanhan tien siirrolle edellytykset täysin täyttyvät, sillä rasite ei saa koskaan tuottaa kohtuutonta haittaa rasitettavalle kiinteistölle.
      Laki on myös muuttunut niin, että tien siirtoa haluavan ei tarvitse maksaa uutta tietä itse vaan kustannukset tulee jakaa tien siirrosta hyötyvien (eli käyttäjien) kesken.

      Rasite ei todellakaan ole mikään maailman tappiin jatkuva tilanne, kun tilanteet, olosuhteet tai laki on muuttunut rasitetie lähtee sopimattomasta paikasta hyvinkin helposti.

      Että turha rasitetien käyttäjien itkeä, rasitteet voidaan tarvittaessa siirtää tai myös lopettaa, niin sanoo laki.

      • Höpön löpön!

        Jos rasitetun kiinteistön omistaja haluaa sirtää rasitetien uuteen paikkaan, niin maksajana on hän. Siirto ei tuo mitään lisäarvoa rasitetien oikeidenomistajalle/-omistajille.

        Rasitteen voi tietenkin lakkauttaa jos sille ei ole perusteita, tosin silloin molemmat osapuolet tekevät sen yleensä yhdessä.

        Laki on todella yksiselitteinen tämän asian osalta. Jokaiselle kiinteistölle tulee olla kulku, ja jokaiselle kiinteistölle on oikeus saada vesi-, viemäri- ja sähköliittymät. Kaikki nämä ovat viran puolesta perustettavia pakkorasitteita.

        Jos rasiteoikeuden haltija on joskus rakentanut tien maanmittaustoimituksessa määriteltyyn paikkaan, niin rasiteoikeuden haltija ei todellakaan maksa senttiäkään rasitetun kiinteistön omistajan toiveesta siirretystä tiestä!


      • Anonyymi
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Höpön löpön!

        Jos rasitetun kiinteistön omistaja haluaa sirtää rasitetien uuteen paikkaan, niin maksajana on hän. Siirto ei tuo mitään lisäarvoa rasitetien oikeidenomistajalle/-omistajille.

        Rasitteen voi tietenkin lakkauttaa jos sille ei ole perusteita, tosin silloin molemmat osapuolet tekevät sen yleensä yhdessä.

        Laki on todella yksiselitteinen tämän asian osalta. Jokaiselle kiinteistölle tulee olla kulku, ja jokaiselle kiinteistölle on oikeus saada vesi-, viemäri- ja sähköliittymät. Kaikki nämä ovat viran puolesta perustettavia pakkorasitteita.

        Jos rasiteoikeuden haltija on joskus rakentanut tien maanmittaustoimituksessa määriteltyyn paikkaan, niin rasiteoikeuden haltija ei todellakaan maksa senttiäkään rasitetun kiinteistön omistajan toiveesta siirretystä tiestä!

        Sattui tämä juttu kiinnostamaan, kun rasitetien siirtoon liittyvää tietoa olen lueskellut. Kyllä minunkin tulkintani on, että se maksaa, joka muutosta hakee ja siirrosta hyötyy. Kuten allaoleva teksti ilmaisee siis voidaan velvoittaa, tarkoittaa sitä, jos muutkin osakkaat siirrosta jotenkin hyötyvät, hekin ottavat kustannuksiin osaa - ottaen huomioon se, että hyötyykö siirrosta eritoten vain siirron /muutoksen hakija, eli ko. kiinteistön omistaja, silloin hän maksaa yksin kustannukset siirrosta.


    • Hohhoijaa taas!

      Välittäjä lkv, kirjoittelee taas ihan puuta ja heinää, tapansa mukaan! Että höpönlöpön vaan sinne!
      Olisi suotavaa, että päivittäisi joskus ne tietonsa niiltä kivi ja keppi-ajoilta, kun jonkun sortin asiantuntijaa yrittää esittää.

      Laki yksityisistä teistä 38b § sanoo: "kiinteistön omistajalle johtuvan haitan poistamiseksi tai vähentämiseksi voidaan tie tai oikeus siirtää toiseen paikkaan" ja "Siirtämisen kustannuksiin tieosakkaat voidaan velvoittaa osallistumaan tieyksikköjensä mukaisessa suhteessa ottaen huomioon edellä mainitun kiinteistön omistajalle tien tai oikeuden siirrosta aiheutuva erityinen hyöty"

      Laki on vuodelta 2000, joten hitaammallakin (eläke-ukkelilla?) on ollut aikaa saattaa tietonsa nykyaikaan.

    • Anonyymi

      Jos viereiselle tontille pääsee ns.omaa maata pitkin.niin eihän ole perustetta kulkea toisen tuetä...minäkin rakensin mökin .kuljin rakennus ajan velipojan liittymästä. mutta hain tielaitoksesta luvan omalle liittymälle.. nyt velipojan mökki on minun ja silti on hyvä kun on molempiin omat liittymät..n.20merriä liittymäin väli....sehän on eruasia jos on pakko kulkea toisen maan läpi. .

    • Anonyymi

      Jokainen lukutaidoton alkoi kirjoittelemaan rasitetiestä vaikka kyseessä oli tie joka ei ole rasitetie.

      • Anonyymi

        "Jokainen lukutaidoton alkoi kirjoittelemaan rasitetiestä vaikka kyseessä oli tie joka ei ole rasitetie."

        Mistä tiedät, että ei ole rasitetie. Et ainakaan kiinteistörekisteriotteesta, koska ne ovat täynnä virheitä. Aloittaja on tuskin ymmärtänyt tilata lohkomispöytäkirjoja, joista asia selviäisi. Lisäksi kulkuoikeuksia on maarekisteri täynnä, niitä kun on perustettu vuodesta 1732 alkaneesta isojaosta alkaen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5275
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3287
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1857
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1531
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1415
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1297
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe