D-vitamiini, syöpätaudit ja kuolleisuus

4+6

Syöpäpotilaan seerumin vähäinen D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) lähes tuplaa kuolemanriskin, osoittaa uusi kansainvälinen koontitutkimus. Amerikkalaistutkimus puolestaan osoittaa, että D-vitamiinilisä vähentää syöpäpotilaiden kuolleisuutta. D-vitamiinin viranomaissuositus ei riitä alkuunkaan syöpään sairastuneille. Heidän tulisi nostaa S-D-25-lukemansa 125–150 nmoliin/l. Valitettavasti esimerkiksi HYKSin syöpätautien klinikka ei mittaa potilaiden D-vitamiinipitoisuuksia eikä suosittele ravintolisiä.



Kansainvälisessä meta-analyysissa verrattiin S-D-25-pitoisuuksia kahdeksaan eri tutkimukseen osallistuneilta yli 26 000 mieheltä ja naiselta (iältään 50–79 v). Heistä 6 695 kuoli seurannan aikana (2 624 sydän- ja verisuonitauteihin ja 2 227 syöpiin). S-D-25-lukemat jaettiin viiteen luokkaan (kvintiiliin). Matalimman kvintiilin henkilöiden kokonaiskuolleisuus oli 1,5 -kertainen verrattuna ylimpään viidennekseen. Syöpäpotilailla kuolleisuudessa oli 1,7-kertainen ero. Tutkijat tulkitsevat tulosta niin, että D-vitamiinin puute olisi pikemminkin osoitus huonosta terveydentilasta kuin ennenaikaisen kuoleman syytekijä (Schöttker ym. 2014).

Toisessa koontitutkimuksessa D-vitamiinin syönti vähensi syöpäkuolemia 12 prosenttia. Aineistona oli neljä erillistutkimusta, joissa oli selvitetty sairastumisia syöpätauteihin. Tutkimusta johtivat Nana Keum (Harvard School of Public Health) ja Edward Giovannucci (Brigham and Women's Hospital, Boston). Kolmessa näistä tutkimuksista oli seurattu potilaiden kuolemia 2–7 vuoden kuluessa. Aikaisemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että vähäiseen D-vitamiinin saantiin auringosta liittyy ainakin 15 eri syöpätautia ja että D-vitamiini vähentää syöpäkuolemia, vaikka päiväannokset olivat olleet vain 10–27,5 µg. Näillä annoksilla oli vain vähäinen vaikutus syöpien ehkäisyyn, mutta merkittävä vaikutus sairastuneiden ennenaikaisten kuolemien ehkäisyyn lyhytaikaisessa seurannassa. Tutkijat eivät osaa vielä sanoa, missä taudin vaiheessa D-vitamiinista on eniten hyötyä. Siis paras ottaa sitä kaiken aikaa!

Tuore 32 erillistutkimuksen meta-analyysi osoitti, että D-vitamiinivaje tuplaa ennenaikaisen kuolemanriskin.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2638


Yksittäinen ravintoaine ei välttämättä ehkäise syöpää vaan kokonaisuus ratkaisee aina.

Ravinto ja muut elintavat (liikunta ja päihteettömyys) vaikuttaa jopa 60% sairastuuko esim. rintasyöpään.

Auringonvalon ja D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70 syöpätyyppiin. Toki melanooman riski lisääntyy auringossa kärvistellessä, mutta samalla kuitenkin useiden muiden syöpien riski pienenee. Melanooman kuolemisen riski 75 ikävuoteen mennessä on ~0,3%, kun taas kaikkien syöpien riski on yhteensä 9,65%. Tarvitsemme auringonvalosta UVB-säteitä, joiden avulla muodostamme ihollamme D-vitamiinia.

D-vitamiinia purkista 100µg/vrk.

Monipuolinen ja terveellinen ravinto ja /tai kotiruoka on pelkkä tyhjä fraasi, jota suurin osa suomalaisista ei edes ymmärrä. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vilja. Toinen haaste tulee ravintoaineiden imeytymisestä. Monen suomalaisen suoliston toiminta on kaukana optimaalisesta.

7

199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valintoja?

      "Olen aina ajatellut, että äijämäisen ruoan, esimerkiksi makkaroiden ja grillaamisen, suosio miesten keskuudessa on vähän outoa. Miehille olisi maskuliinisempaa suosia ruokavaliota, joka tukee erektioiden säilymistä, hillitsee eturauhasen liikakasvua ja ehkäisee eturauhassyöpää.
      Oheisessa kirjoituksessaan Stephen Sinatra -- yksi suosikkilääkäreistäni -- antaa hyviä neuvoja eturauhasen terveyttä ylläpitävistä ruoista. Pohjana on Välimeren ruokavalio.
      Kasvisvoittoisen ruokavalion etuna on lisäksi se, että miehen iho tuoksuu paremmalta:"

      https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/466804666797109

    • oma valinta?

      Hedelmät ja kasvikset pienentävät monen syövän vaaraa

      25.7.2014

      Kasviksia, hedelmiä ja muutenkin kuitupitoista (vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä, marjoja) ruokaa suosivat saattavat säästyä syövältä muita todennäköisemmin. Yhteys koskee ainakin viittä eri syöpätyyppiä, Oxfordin yliopiston tutkimus osoittaa.

      Tutkimus perustuu yli 500 000 potilaan terveystietoihin kymmenestä eri maasta, ja sen tulosten perusteella kasviksien syöminen voi ehkäistä ylemmän ruoansulatuselimistön syöpiä, paksu- ja peräsuolisyöpää ja mahdollisesti keuhkosyöpää.

      Kasviksia paljon nauttivat välttyvät muita todennäköisemmin paksu- ja peräsuolisyövältä. Ruokavalion runsas kuitupitoisuus sekin liittyy pienempään suolisyövän vaaraan, mutta myös vähäisempään riskiin sairastua maksasyöpään. Kuidun osalta yhteys luultavasti selittyy pitkälti kasviksilla ja hedelmillä, sillä ne sisältävät paljon kuituja.

      Oxfordilaisten tulokset ovat tervetulleita, ja ne vahvistavat käsitystä kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion terveellisyydestä. Syöpäriskiinsä voi ruokavalion lisäksi vaikuttaa monilla muilla elintavoilla. Etenkin tupakoinnin välttäminen, kohtuus alkoholin käytössä sekä riittävä liikunta pienentävät monien syöpien vaaraa.

      (Uutispalvelu Duodecim)

    • hiilaripommi.

      Suolistobakteerien merkitys näyttää lisääntyvän myös syöpien suhteen http://www.nutraingredients.com/Research/From-carbs-to-cancer-Gut-bacteria-linked-to-colorectal-cancer-mechanism/?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=24-Jul-2014&c=g7RL0oZpbmLARGfcQxdLSA==

      ”From carbs to cancer: Gut bacteria linked to colorectal cancer mechanism”

      Näin se vain menee: jos pääosin mussuttaa hiilareita, ylläpitää hiilareita suosivia biokemiallisia reaktioita SEKÄ elättää sellaisia bakteereita, jotka niistä ruokansa saavat (ja katalysoivat).

    • ja halpaa

      Seitsemän elämäntapaa voi määrittää sairastuuko syöpään ja sydäntauteihin !

      Tuoreen tutkimuksen mukaan riski sairastua syöpään pienenee samoilla terveellisillä elintavoilla kuin sydäntautiriskikin. Tärkeintä olisi välttää tupakointia.

      Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä, ja niiden mukaan syöpäriskiään voi pienentää seitsemällä tutulla keinolla: harrastamalla liikuntaa, välttämättä ylipainoa ja tupakointia, syömällä monipuolisesti ja terveellisesti, pitämällä verenpaineen ja kolesterolitasot kurissa ja huolehtimalla sokeritasapainosta.

      Mitä useampia näistä elintavoista noudattaa sitä todennäköisemmin säästyy syövältä, tutkijat kirjoittavat. Tutkimuksessa henkilöt, jotka noudattivat näistä 6–7 elintapaa, sairastuivat syöpään 51 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät noudattaneet yhtäkään. Tämä havaittiin kahdenkymmenen vuoden seurannassa.

      Myös vain muutaman kriteerin täyttäminen liittyi pienempään syöpäriskiin. Suurin vaikutus oli tupakoinnilla.

      Tulokset vahvistavat mittavaa tutkimusnäyttöä elintapojen merkityksestä sydän- ja verisuonitautien sekä syövän synnyssä ja ehkäisyssä. Samat riskitekijät ovat myös monien muiden vakavien sairauksien taustalla.

      Tutkimukseen osallistui 13 000 miestä ja naista, joille tehtiin terveystarkastus ja haastattelu tutkimuksen alkaessa vuonna 1984. Tämän jälkeen heitä seurattiin keskimäärin kahdenkymmenen vuoden ajan. Seurannan aikana syöpään sairastui 2 900 osallistujaa.

      Uutispalvelu Duodecim

      Ja se hyvä terveellinen sapuska on hyvääkin.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

    • 100µg

      Ravintoterapeutin 10 käskyä, joita seuraamalla voit kulkea kohti terveellisempää ravitsemusta ja elämää.

      Usein tarvitsemme jonkinlaista sysäystä muutosten tekemiseen. Odotamme ohjeita ja jopa käskyjä, että osaisimme muuttaa elämäämme paremmaksi.

      Ravintoterapeutti Sinikka Pakeman antaa 10 käskyä kohti terveellisempää ravitsemusta.

      – Ne voivat tuntua tutuilta, mutta juju piileekin siinä, osaatko panna ne käytäntöön säännöllisesti ja pysyvästi, sanoo Pakeman.

      1.Käytä runsaasti tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä – luomua tai kotimaista aina kun mahdollista.
      2.Käytä täysjyväviljoja, myös kinoaa, tattaria, hirssiä ja spelttiä KOHTUUDELLA (korkeintaa 2 annosta päivässä)
      3.Käytä papuja, linssejä ja sieniä tuomaan vaihtelua ja lisäämään ravintoaineita aterioille.
      4.Käytä täysrasvamaitotuotteita ja voita
      5.Käytä laadukkaita proteiineja: kala, merenelävät, kananmunat, kana, riista ja täysliha.
      6.Käytä hyvien rasvojen lähteinä kylmäpuristettuja öljyjä sekä kookosöljyä, rasvaista kalaa, pähkinöitä, siemeniä ja avokadoa.
      7.Käytä tuoreita yrttejä mausteeksi liiallisen teollisen suolan (merisuola on hyvä valinta) ja valmiskastikkeiden sijaan.
      8.Käytä juomaksi vettä, vihreää tai valkoista teetä ja muita yrttitee-vaihtoehtoja sekä kohtuudella kahvia.
      9.Käytä elimistösi suosimaa ateriarytmiä nauttimalla aamiainen, lounas ja ilta-ateria säännöllisesti. Täten vältyt välipalakierteestä.
      10.Käytä järkeäsi pika-, valmis- ja roskaruokien sekä tupakan ja alkoholin kanssa – ne eivät tue terveyttäsi!

      – Kehomme ei ole kokoelma eri osastoja, vaan sen kaikki systeemit jokaiseen soluun saakka ovat riippuvaisia toisistaan tai jostakin muusta osasta kehoa. Siksi esimerkiksi päänsäryn syyt eivät läheskään aina johdu pään sisältä, vaan useimmiten syyn lähde on muualla kehossa, – syynä voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin veden puute. Jos syötämme kehoamme terveellisesti, asettuvat muutkin terveyden kulmakivet asettautuvat kohdalleen, toteaa Pakeman.

      Lähteenä myös Sinikka Pakeman, Terveellisen Ravinnon Aakkoset, Gummerus 2012.

      D-vitamiinia purkista 100µg/vrk.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Höpö höpö.

        Vitamiineja ja kivennäisaineita ei tarvitse nauttia tabletteina. Tavallinen lääketehtaan monivitamiinitabletti on kuitenkin turvallinen, vaikkei sitä suoranaisesti tarvitsisikaan. Isommat määrät voivat olla jopa haitallisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3460
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2922
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2800
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2688
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      22
      2604
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2405
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      233
      1972
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1827
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      42
      1733
    10. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      157
      1622
    Aihe