Huulivoimalat Hartolan Purnuvuoreen

Uraani halkeaa....

Tuulimyllyt synnyttävät valtavaa melua joka piinaa ihmisiä ympärivuorokauden kilometrien säteellä.

Nyt kun muutama rusetti roikkuu peltiputken nenässä Luhangan Latamäessä, melusta kärsivien määrää lisääntyy päivittäin. Kuuloelimet on syytä valmentaa jo valmiiksi kuulemaan, jokainen pihahdus joka Lähdekorven takaa kuuluu. Desibelimittaukset ovat täysin tarpeettomia, niillä mitataan vain kuuloalueelle painottunutta äänen määrää – ei tunnetta metelöinnistä. Tuulienergiayhtiöillä onkin selittämistä miksi tuulimyllyt metelöi vaikka äänenpainemittaus- ja melukartoitus näyttää jotain muuta?

Meluun tai sen kokemiseen vaikuttavia tekijöitä:

- etäisyys melunlähteestä
- tuulensuunta ja määrä
- kuunteluympäristön pohjamelu
- henkilön, herkkyys/yliherkkyys kuuloärsytyksille. Voisi yleistäen sanoa, että sama ääni niin kymmenen ihmistä kuulee sen eritavoin. Kuulo on yhtä yksilöllinen kun mikä muu aisti tahansa.
- maasto ja puusto, esteet melunlähteeseen
- rakennus, seinien ja ikkunoiden melunvaimennus
- vuodenaikojen vaikutus melun leviämiseen


Kaiken kaikkiaan muuttujia on riittävästi, joten mitään yhtä totuutta melusta ei ole. Kun kyse on tuulimyllyjen aiheuttamasta melusta, melun määrä lisääntyy tuulen nopeuden myötä. En vähättele melusta kärsiviä, haluan vain esittää kuinka monimutkaisesta aiheesta on kysymys.

https://www.google.com/search?q=vestas&gws_rd=ssl#q=tuulivoimalan melutaso&safe=off
http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Ymparistoministeriolta_ohjeet_tuulivoima(28440)
http://tvky.info/tuulivoimaloiden-vaikutukset/

56

673

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uraani halkeaa....

      Juttuun " Kun kyse on tuulimyllyjen aiheuttamasta melusta, melun määrä lisääntyy tuulen nopeuden myötä."

      Pieni lisäys, kun jäi pois -silloin kun tuuli voimistuu ja myös myllyn meteli kasvaa, kuuntelupisteen pohjamelu kasvaa samasta syystä. Myllyjen käynnistys tapahtuu > 3 m/s tuulella joten tyvenessä nei eivät juuri häiritse.

      PS. En ole ole sidoksissa tuuli, enkä atomivoimaan, kyse on enempi mielipiteestä.

    • maksettuko mielipide

      Listasi oli puutteellinen ja puolueellinen. On yksi asia, jota et maininnut; kun melumyllyt sijoitetaan kymmenien kilometrien päähän erämaahan, joita Suomesta löytyy runsaasti, melu ei ole ongelma kenellekään. Näin pitäisi toimia. Sen sijaan tyrkitään myllyjä joka kylään ja kaupunkiin, ilmeisesti ahneuden takia. Valmiit tiet mahdollisimman lähelle myllyjä säästää rakennuskustannuksia. Aivan kuin myllybisneksen rahatuotot muutamille yksilöille olisivat tärkeämmät kuin ihmisten asumisen siedettävyys vuosikymmenten ajan.

      • kysyn vaa

        Ja ketä mukamas asuu Latamäessä niitten myllyjen lähellä? Siellä valmiita teitäkää ollu, nekin tehtii, varmaa kelpaa mökkiläisille marjareissuilla ajella autolla, vaikka ei ole mitää lupaa siellä ajella.


      • Latamäen vatut
        kysyn vaa kirjoitti:

        Ja ketä mukamas asuu Latamäessä niitten myllyjen lähellä? Siellä valmiita teitäkää ollu, nekin tehtii, varmaa kelpaa mökkiläisille marjareissuilla ajella autolla, vaikka ei ole mitää lupaa siellä ajella.

        Kävimme muutama vuosi sitten marjassa juuri siellä, missä myllyt nyt ovat, ja kyllä sinne metsätietä autolla pääsi. Kallista olisi ollut heidän rakentaa uudet tiet. Siksihän he näitä asutuille seuduille pykäävätkin. Joillekin raha on se tärkein, jopa ainut kriteeri.


      • A.P.
        kysyn vaa kirjoitti:

        Ja ketä mukamas asuu Latamäessä niitten myllyjen lähellä? Siellä valmiita teitäkää ollu, nekin tehtii, varmaa kelpaa mökkiläisille marjareissuilla ajella autolla, vaikka ei ole mitää lupaa siellä ajella.

        Syö perse, mistä lienetkään! Et ole ikinä käynyt lähelläkään Latamäkeä, huomaan mussutuksesta, mutta kommentoida pitää. Meillä on kiinteistö niin lähellä myllyjä, että melkein voisi siivestä tarttua. Kyseessä EI ole pelkkä kesäpaikka, vaan kiinteistö, jossa oleskellaan enemmän tai vähemmän ympäri vuoden. Ja noilla nurkilla on kylläkin myös metsäautotiet olleet iät ja ajat, kuten on sattumoisin yhä tänä päivänä ympärivuotista asutusta. Ota selvää ennenkuin käyt määkimään!!


    • alkoasukas

      "Ja ketä mukamas asuu Latamäessä niitten myllyjen lähellä?"
      Täällä Luhangassa noita asukkeja on nimitetty ihmisiksi. Tässä FB sivulta poimitut välimatkat lähimpiin taloihin:
      Noista etäisyyksistä pohjosen puoleiseen myllyyn.
      - 800m Myllymäki ja Rajala
      - 1000m Yski ja Vastamäki
      - 1300m Röykkälä ja Nurmela
      - 1500m Lampila, Ala-Kyrö, Koivukallio ja Päivärinne
      Läntisin Mylly
      - 1000m Päivärinne ja Vesa

      • meluvalli

        Ja se on vasta 1500 metriä. Jossain on puhuttu kahden, jopa kolmen kilometrin etäisyydestä vasta riittävänä. Pianhan se nähdään. Reilu peli olisi ollut pitää avoimet ovet myllyjen alettua huiskia, jotta mahdollinen palaute voitaisiin antaa porukalla ja suoraan. Mitä järkeä olisi mennä töllöttelemään hiljaa seisovia myllyjä?

        Onko kukaan teistä nähnyt laskelmia, miten paljon energiaa ja luonnonvaroja yhden tuollaisen myllyn rakentamiseen ja paikalleen siirtämiseen ja pystyttämiseen menee? Aikamoista myrskyä saa pitää monta vuotta, että tuotettu sähkö kattaa edes nuo kulut tälle yhteiselle maailmallemme. Vai?


      • A.P.

        Joo-o, lähin mylly on niin lähellä Vesaa, että voisimme siivestä tarttua. Eivät olleet syyskuun alussa vielä käynnissä, kun itse olen Vesassa viimeksi käynyt, mutta ei tarvitse kaksinen ennustaja olla, niin noista koituu vielä jumalatonta haittaa. Vesan pihassa on aivan hiirenhiljaista kun seisoo, joten se vuh-vuh tulee oikein korostumaan. Kyllä tästä vielä älämölöä syntyy koko lailla.


    • Uraani halkeaa....

      Aluksi, näin maallikkona Purnuvuoren päälle sijoitettavat tuuliturbiinit ovat meluongelma, Purnujärvenranta-asukkaille. Osa mökeistä on liian lähellä turbiineja ja järven vaikutus melun etenemiseen on ilmeinen. Vesi ei riko ääntä vaan muodostaa pinnan josta se kimpoaa edelleen.

      Tuo huulivoima syntyi lukiessani näitä mielipiteitä tuosta Purnuvuoren tuulivoimala hankkeesta. Näitä kuumia keskusteluja käydään myös muualla Suomessa eri tuulivoimahankkeista. Toki mielipiteen vapaa ilmaisu on demokratiaa, siihen on jokaisella oikeus. Jos joku tuulienergiayhtiö painostaa vapaan sanan portaalia poistamaan heille epäedullisen viestiketjun, sitä voi täydellä syyllä pitää mielipiteen rajoituksena. Jos taas keskustelut käyvät niin kuumina, että nimeltä mainiten herjataan, jota kuta alan toimijaa poiston toki ymmärtää, mutta tässä tapauksessa näin kai asia ollut?

      Tuulivoimayhtiöt suojelevat julkisuuskuvaansa, mikäpä yhtiö ei näin tekisi. Kun seuraa näitä keskusteluja, kyllä some ryvettää huulivoimalla nämä yritykset maanrakoon. Tuulivoimayhtiöt tulevat ketunhäntä kainalossa lupaamalla alueen asukkaille kaikkea mahdollista, mutta myllyjen käynnistyttyä luikkivat tiehensä – näin oletetaan. Noin tiivistetysti tuulivoimayhtiöt ovat mielipiteitten mukaan pelkkiä huijareita. He huijaavat; kuntien päättäjiä, maanomistajia, veronmaksajia ja tietysti sitä asukasta joka joutuu myllyjen melusaasteille alttiiksi. Melun vaikutusaluekartat ovat virheellisiä vähätellen melun leviämistä ympäristöön – siis huijaus. Ennen kaikkea he pumppaavat tukimiljardeja valtiolta, tuottamattomilla myllyillään – tämän mahdollisti keskisuomalainen peruukkia käyttävä mieskansanedustaja.

      Sosiaalinen media käyttää huulivoimaa erilaisten hankkeiden ympärillä, siinä demokratia toteutuu. Sen sijaan päätökseen tuulipuistosta tai paremminkin sen toiminnan aloittamisesta ovat epädemokraattisia. Melu- ja välkevaikutusalueen asukkaita ei juuri kuulla tai jos kuullaan sillä tuskin on vaikutusta moneenkaan hankkeeseen. Lukemani perusteella kuntalaisten tai asianosaisten äänestys ao hankkeista tuskin toteutuu tai jos se suoritettaisi yhtään tuulipuistoa ei Suomeen nousisi. Ilmeisesti tuulivoima on vielä vaarallisempaa kun atomivoima, jos vaarallisuutta mitataan mielipiteiden määrällä. Ei meillä ole äänestystä atomivoimasta – tietääkseni, vaikka sen haittavaikutukset pahimmillaan koskettaa puolta Suomea. Edusmiehemme kuntien ja valtion hallinnossa päättävät nämä asiat puolestamme, asiantuntijoittensa hylkääminä tai suosittamina.

      Nämä ns melukartat tuskin pitävät paikkaansa, kyse aina ole huijaamisesta vaan tehtävän mahdottomuudesta. Kuten tuossa aloituksessa toin esiin muuttujia on liikaa, täysin luotettavan ennakkoanalyysin tekoon. Kartat tehdään jonkinlaisella hehtaarilla oletetulla, melun lähtöpaineella, taajuuksilla, tuulennopeudella ja suunnalla. Sisämaassa jossa tuulensuunta nopeimmin vaihtuu ja ympäristössä on maastoesteitä ja metsää, analyysi on vielä vaikeampaa. Vasta tuulipuiston käynnistämisen jälkeen saadaan jonkinlaista kuvaa siitä missä ja miten melu haittaa asujaa.
      Se on selvää, että turbiinin alla ei asuta monestakin syystä, siksi erilaisia suojaetäisyyksiä on ehdotettu.
      Mielestäni 1000m on minimi etäisyys turbiinista, sekään ei riitä jos asuja on pääosin ns tuulen alapuolella. Nuo pelätyt infraäänet 1 – 20 Hz, vaikuttavat tietysti enemmän turbiinin alla kun kilometrin päässä, toki ne voidaan vielä analysoida 10 kilometrin päästä….jopa kauempaa. Näissä keskusteluissa on puhuttu haitallisista ”bassoäänistä” oletuksena alue 20 – 200 Hz. Alle 300Hz taajuudella syntyvä ääni on ympärisäteilevä, 360°, sen tulosuuntaa ei voi aistia. 1…4 kHz turbiinin äänillä on aistittavissa tulosuunta, mutta niiden vaimentuma matkassa on myös suurin.

      Matalataajuinen turbiinimelu
      http://www.tuulivoimayhdistys.fi/sites/www.tuulivoimayhdistys.fi/files/baijerin_ymparistovirasto_2013_infra_2.pdf

      Tuuliturbiinien meluhaitat ja tekniset ongelmat
      https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/22809/URN_NBN_fi_jyu-201001271082.pdf?sequence=1

      • meluvalli

        Tosi, ydinvoimaloita on tuotu Suomeen vielä salailevammin ja niiden tuhovaikutukset ovat ihan eri luokkaa kuin tuulimyllyjen, jotka pahimmillaan voivat ajaa pois metsäriistan, tappaa lintuja, pudottaa lapansa marjamiehen päälle tai ajaa hermoraunioiksi melullaan niitä kansalaisia, joiden kotien lähelle myllyt tuotiin. Asukkaat olivat ensin.

        Ei kyllä kannata koko ajan käyttää sitä korttia, että jos ei tuulimyllyjä asuntojen viereen, niin sitten ydinvoimaloita. Kaukana asutuksesta sijaitsevia myllyjä vastaan tuskin kellään on juuri muuta kuin tosiaan nuo veronmaksajilta otetut lahjukset. Menee niitä ilmeisesti ydinvoimaloidenkin omistajille. Meidän rahojamme. Ilman lupaamme. Se siitä demokratiasta. Korpokratiaa tässä eletään, ei mitään yhdenvertaista kansanvaltaa.


      • kyllä
        meluvalli kirjoitti:

        Tosi, ydinvoimaloita on tuotu Suomeen vielä salailevammin ja niiden tuhovaikutukset ovat ihan eri luokkaa kuin tuulimyllyjen, jotka pahimmillaan voivat ajaa pois metsäriistan, tappaa lintuja, pudottaa lapansa marjamiehen päälle tai ajaa hermoraunioiksi melullaan niitä kansalaisia, joiden kotien lähelle myllyt tuotiin. Asukkaat olivat ensin.

        Ei kyllä kannata koko ajan käyttää sitä korttia, että jos ei tuulimyllyjä asuntojen viereen, niin sitten ydinvoimaloita. Kaukana asutuksesta sijaitsevia myllyjä vastaan tuskin kellään on juuri muuta kuin tosiaan nuo veronmaksajilta otetut lahjukset. Menee niitä ilmeisesti ydinvoimaloidenkin omistajille. Meidän rahojamme. Ilman lupaamme. Se siitä demokratiasta. Korpokratiaa tässä eletään, ei mitään yhdenvertaista kansanvaltaa.

        Ja kannattaa muistaa, että saman sähkön kuin yksi ydinvoimala tuottaa, tarvitaa noin 2000-3000 tuulivoimalaa, joten vaikutusaluetta tuollaisella määrällä piisaa.


    • Uraani halkeaa....

      Huulivoima jyllää - ei tuulimyllyjä Lapin tuntureille eikä erämaihin.
      http://prokemijarvi.suntuubi.com/
      Jospa tuulimyllyt sijoitettaisi Helsingin edustalle mereen. Sieltä löytyisi helposti alueita joista on lähimpään torpaan yii 2km eikä kaapeliojia tarvitse kaivaa kivikkoiseen maahan
      http://kansalaisen.karttapaikka.fi/asetukset/asetukset.html?map.x=976&map.y=475&e=386195&n=6670561&scale=400000&tool=mitta&styles=normal&lang=fi&mode=tausta&showSRS=EPSG:3067&width=1000&height=1000&tool=mitta&lang=fi&mode=tausta

      • meluvalli

        Totta kai myllyjen pitäisi olla lähellä sähkön käyttäjien ryppäitä. Melua siellä päin riittää, joten uusi humina ja humpsutus ja viuhina ja mahdollisesti kitinbä ja kolke eivät tunnu missään. Toisin kuin idyllisessä pikkukylässä.


    • itkeä vai nauraa

      On täysin naurettavaa ehdotella tuulivoimaa Purnuvuorelle. Mökkejä puolen kilometrin päässä kun puolitoista kilometriäkään ei riitä järkevään sijoittamiseen. Mutta Suomi on vapaa maa, kaikenlaisia ehdotuksia siis voi tehdä.

    • Uraani halkeaa....

      Sysmäläiset herää - huulivoima huutaa Latamäessa. Latamäen tuulivoimapuistossa oli avointenpuomien päivät.
      http://www.joutsanseutu.fi/index.php?action=lue&id=2014
      Latamäen kinkeri kuumensi tunteita, muutama kansalainen käytti selkokieltä huutaessaan hanketta vastaan. Vaikutti siltä, että niillä joita hanke otti pattiin ei ainakan melun sihteen ole tarvetta elämöidä - he asuivat aivan jossain muualla. Myös kahden vuoren takana 3..5km, päässä myllypuistosta olevat Sysmän loma-asukit avasivat sanaisen arkkunsa, paheksuen maisemaa pilaavaa hanketta.
      Syyttävien sormi osoittaa Luhangan päättäjiin, jotka tyhmyyttään hyväksyivät hankeen, kunnan ahneudesta puhumattakaan....jne...jne..
      Tämä oli siis ensimmäinen huutoäänestys Luhangan Latamäen tuulipuosto hankkeesta. Ongelmaksi koittui vain se, että myllyjä nousee puistoon kun sieniä sateella ja Ilmattarella on jo rakennusluvat taskussa.
      Ehkä vastaisuudessa tuulipuistohankeista pitää järjestää yleisö- ja/tai äänestystilaisuus aijotulla alueella. Puolesta ja vastaan järjestetään huutoäänestys, lopputulos mitataan desibelimittarilla, koviten huutanut joukkue voittaa.

      • A.P.

        Paljonko tiedät Luhangan kunnan yleisestä päätöksenteosta?? Siellä ei ole monessa muussakaan asiassa kuultu asukkaita, satun tietämään tästä sangen hyvin. Eihän meiltäkään ole Vesasta kysytty mitään - vertaa Soneraan, joka kännykkämastostaan lähetti sekä Vesan että Lehtivehmaan osalta meille kyselyn, vastustammeko naapureina asiaa! Ja kännykkämasto nyt on ehkä VÄHÄN eri asia kuin myllyt!!


      • Ruunaankorpi
        A.P. kirjoitti:

        Paljonko tiedät Luhangan kunnan yleisestä päätöksenteosta?? Siellä ei ole monessa muussakaan asiassa kuultu asukkaita, satun tietämään tästä sangen hyvin. Eihän meiltäkään ole Vesasta kysytty mitään - vertaa Soneraan, joka kännykkämastostaan lähetti sekä Vesan että Lehtivehmaan osalta meille kyselyn, vastustammeko naapureina asiaa! Ja kännykkämasto nyt on ehkä VÄHÄN eri asia kuin myllyt!!

        A.P, Masto tuli teille naapurikiinteistöön, myllyt ei. Asia on männy aivan oikein kuulemistenpuoleen kummassakin asiassa. Rajanaapureita on kuultu.


      • A.P.
        Ruunaankorpi kirjoitti:

        A.P, Masto tuli teille naapurikiinteistöön, myllyt ei. Asia on männy aivan oikein kuulemistenpuoleen kummassakin asiassa. Rajanaapureita on kuultu.

        Älä jauha paskaa, kun et asiasta mitään näköjään tiedä! No, asiasta on valitusta tekeillä, ja melko isosti. Juuri kuulin asiasta tänään.
        Masto tuli "naapurikiinteistöön". Hahaha, oletko kuinkakin tyhmä?!?


      • Ruunaankorpi
        A.P. kirjoitti:

        Älä jauha paskaa, kun et asiasta mitään näköjään tiedä! No, asiasta on valitusta tekeillä, ja melko isosti. Juuri kuulin asiasta tänään.
        Masto tuli "naapurikiinteistöön". Hahaha, oletko kuinkakin tyhmä?!?

        Kyllä olen senverran tyhmä, että tiedän mistä puhun. :)


    • sarkasmia .

      Myllyjen vastustajat eivät voi huutaa kovaa, sillä he rakastavat hiljaisuutta.

    • sähköä suosta

      TUULIVOIMALAT, MAHDOTON YHTÄLÖ.
      Tässä valossa Suomeen ei saa rakentaa ainuttakaan tuulivoimalaa.
      http://ysy-fi-bin.directo.fi/@Bin/fdaf71d03a12d4df6382bc7171c7ad9e/1407489185/application/pdf/160853/tuulivoimalat08032012.pdf
      Jos voimalat sijaitsevat korpien kätköissä, ne tuhoavat alkuperäsimaiseman ja häiritsevät riistaa ja lintuja. Aivan sama tilanne on merellä, alkuperäinen maisema tuhoutuu ja linnuille ne ovat surman loukku.
      Ehkä viisain olisi hajauttaa sähkön tuotanto, ympäri maata sijoitettaviin turve, puu ja jätepolttolaitoksiin, uusien atomivoimnaloiden lisäksi.

      • power34

        Kun lukee nämä tekstit läpi niin ei voi muuta sanoa kuin että:Voi hellanlestas näitä ihmisiä nykypäivänä...reppanoita jutuissaan.

        T:Tekijä ei valittaja.


      • A.P.
        power34 kirjoitti:

        Kun lukee nämä tekstit läpi niin ei voi muuta sanoa kuin että:Voi hellanlestas näitä ihmisiä nykypäivänä...reppanoita jutuissaan.

        T:Tekijä ei valittaja.

        Urpå!!!!!


    • Ä.Ö.

      Tuulivoiman kannattajien ylivoimaisin vasta-argumentti kaikkiin tuulivoimakriittisiin kannanottoihin on se, että jos vastustat tuulivoimaloiden tuloa lähiseudullesi, kannatat ydinvoimaa, ja haluat ydinvoimalan lähellesi. Kriittisissä puheenvuoroissa kuitenkin vastustetaan useimmin vain sitä, että tuulimyllyt tulevat liian lähelle. Olisi todella mielenkiintoista joskus kuulla, miksi se ei sovi tuulivoiman kannattajille, että tuulimyllyille katsottaisiin sellaiset sijoituspaikat,että ne eivät häiritsisi melullaan. Olisihan sekin yhdenlainen kompromissi.
      Toinen asia on eri tuotantomuotojen tuottamat ympäristöhaitat. Tämä ei ole tarkoitettu minkäänlaiseksi kannanotoksi ydinvoiman puolesta, mutta tuulivoiman ja ydinvoiman tuottamissa ympäristövaikutuksissa on valtava ero. Tuulivoima tuottaa jatkuvasti melua ja muita haittoja jokapäiväisellä normaalilla toiminnallaan. Ydinvoimalan suurimmista haitoista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä niitä haittoja, joita syntyy, jos ydinvoimalassa tapahtuu jonkinlainen onnettomuus Ydinvoimalan tuottama melu ja muut normaalista toiminnasta aiheutuvat haitat rajoittuvat suhteellisen pienelle alueella laitoksen ympärille, mutta jos vastaava määrä sähköä tuotettaisiin tuulivoimalla, siihen tarvittaisiin vähintään 1000-1500 tuulimyllyä, ja sellainen määrä tuulimyllyjä tuottaa melua ja muita haittoja tuhansia kertoja laajemmalle alueelle ja kymmeniä tuhansia kertoja suuremmalle ihmismäärälle ja sellaisen myllymäärän rakentamiseksi joudutaan raiskaamaan luontoa tuhansia hehtaareja. Tuulivoiman ympäristöhaitat tuotettavaa energiamäärää kohden ovat siis moninkertaiset verrattuna muihin tuotantomuotoihin.Täytyy myös muistaa, että Suomessa eikä kovin monessa muussakaan maassa tähän mennessä ole vielä tapahtunut onnettomuuksia, vaikka ydinvoimaloita taitaa olla kaikissa teollisuusmaissa, mutta ensimmäiset tuulivoimalaonnettomuudet olemme jo Suomessakin saaneet kokea. Suuressa maailmassa tuulivoimaloita rikkoutuu ja palaa harva se päivä.

    • pelastuslauttoja

      Aloin ajatella tuulivoimaloita JA ydinvoimaloita eri tavalla kuunneltuani muutamaan kertaan tämän dokumentin: https://www.youtube.com/watch?v=IVd-zAXACrU

      Olemme tulossa yhden ajanjakson päähän ja edessä on valtavia muutoksia. Öljyn tuotannon loppuessa (osa jää maahan, koska on liian kallista kaivaa sitä) myös ydinvoimalat pysähtyvät. Tuulivoimaloita ei enää voi huoltaa. Mikä on se keino, jolla voidaan sitten tuottaa energiaa? Aurinkokennoja valmistetaan vielä, mutta niidenkin valmistus loppuu öljyn loppuessa. Pienet asuntokohtaiset tuulimyllyt voivat tulla yksittäisten talojen avuksi. Siinä vaiheessa ei ajatella meluhaittoja, vaan sitä, saako ladattua kännykkänsä (joka ei kyllä sekään ikuisesti kestä, eikä niitä siitten enää valmistettane) tai valon edes yhteen lamppuun. Pakastimesta ja jääkaapista joutuu ehkä luopumaan. Kellarit nousevat arvoonsa.

      Nämä ympäri maailmaa pystytettävät valtavat tuulitornit eivät liene ratkaisu. En edes tiedä, ovatko ne parempi kuin ei mitään vai pahempi. Niiden valmistus, kuljetus ja pystytys ja huolto syö öljyä ja sähköä ja raaka-aineita. Ehkä ne ovat 'ratkaisu' etupäässä niiden valmistajille. Ruppertin mainitsemassa Titanic-vertauksessa hän unohtaa mielestäni vielä yhden ihmistyypin; sen, joka vielä viime hetkillä yrittäisi tahkota rahaa myymällä paikkoja pelastusveneisiin. Titanic on uppoamassa. Kiellämmekö asian, menemmekö paniikkiin, yritämmekö lyödä yhteisen hädän rahoiksi, vai alammeko rakentaa pelastuslauttoja?

    • oaveitsjftk
    • Suhteellisuutta!!!
      • viuh viuh

        Oletat siis, että melumallit pitävät paikkansa ja että matalataajuuksiset allot mitataan desibeleillä ja että kaikilla ihmisillä on standardikuulo, ja että ihmiset eivät arvosta kaunista näköalaa? Mitä muuta täällä korvessa on kuin kauneus ja hiljaisuus? Jos nekin viedään...


      • nukkumattti

        Nukutko parin metrin säteellä jääkaapista tai pakastimesta? Voi taivas että on yksinkertaista porukkaa. Jos jääkaappisi tai pakastimesi pitäisi sekunnin taajuudella vaihtelevaa ääntä, tekisit asialle jotain.


      • A.P.
        nukkumattti kirjoitti:

        Nukutko parin metrin säteellä jääkaapista tai pakastimesta? Voi taivas että on yksinkertaista porukkaa. Jos jääkaappisi tai pakastimesi pitäisi sekunnin taajuudella vaihtelevaa ääntä, tekisit asialle jotain.

        Nimenomaan! Ei ainakaan minun jenkkikaappini pidä minkäänlaista ääntä. Tsiisus näitä urpåja...


      • urpo jääkaappi
        A.P. kirjoitti:

        Nimenomaan! Ei ainakaan minun jenkkikaappini pidä minkäänlaista ääntä. Tsiisus näitä urpåja...

        Joo, minunkin mielestäni on todella urpoa ja harhaanjohtavaa väittää, että tuulimyllyn ääni on verrattavissa jääkaapin tai astiainpesukoneen ääneen. Tällaisia kommentteja näkee jokaisen tuulimyllyfirman nettisivuilla. Tuulimyllyn melu on noin 110 dB ja se kulkeutuu pitkälle. Saattaa olla, että siellä kahden kilometrin päässä sitä voi verrata toisessa huoneessa olevan jääkaapin ääneen, mutta ei missään tapauksessa tuulimyllyjen lähialueilla.


      • yhtä köyttä
        urpo jääkaappi kirjoitti:

        Joo, minunkin mielestäni on todella urpoa ja harhaanjohtavaa väittää, että tuulimyllyn ääni on verrattavissa jääkaapin tai astiainpesukoneen ääneen. Tällaisia kommentteja näkee jokaisen tuulimyllyfirman nettisivuilla. Tuulimyllyn melu on noin 110 dB ja se kulkeutuu pitkälle. Saattaa olla, että siellä kahden kilometrin päässä sitä voi verrata toisessa huoneessa olevan jääkaapin ääneen, mutta ei missään tapauksessa tuulimyllyjen lähialueilla.

        Jääkaapin tai pakastimen hurina ei ole minua häirinnyt, vaikka olen herkkäkuuloinen. Näiden nyt pyörimisensä aloittaneiden voimaloiden ääni on erilainen. Se ei sulaudu taustaan, eikä siihen kuulemma totu. Joku, jolla on huono kuulo, voi ehkä kilometrin päässä kuvailla näitä voimaloita hiljaisiksi. Jos taas on normaali tai herkkä kuulo, pienikin melu voi häiritä. Minulla ei ole teknistä sanastoa tähän, mutta voin kertoa omana kokemuksenani, että se on epämiellyttävä ääni. Kun siihen herää yöllä, on vaikea nukahtaa uudestaan. Olen kuullut monien kertomuksia lähellä sijaitsevista tuulivoimaloista. Monet kertovat, että aluksi he eivät juurikaan kärsineet melusta, mutta ajan myötä heille kehittyi päänsärkyä, huimausta, oksentelua ja muita oireita, jotka hävisivät heidän ollessaan muutamia päiviä poissa kotoaan jossain, jossa lähistöllä ei ollut tuulivoimaloita. En vielä tiedä, tuleeko tällä seudulla asuvilla, normaalikuuloisilla ihmisillä olemaan samantapainen kokemus. Täytyy myöntää, että minua huolestuttaa se, että melu jo nyt kuuluu korviini häiritsevänä. Jos sen on taipumus pahentua ajan mittaan ja aiheuttaa kroonisia vaivoja, mitäpä sitten?

        Voin kuvitella, että eniten tuulivoimaloita puolustavat ja niiden haittoja vähättelevät ihmiset, jotka suunnittelevat myyvänsä maata tai kiinteistöjä niiden läheltä, huomattuaan, ettei ole hyvä asua melussa. Toinen innokas puolustajaryhmä on voimaloille maata vuokranneet maanomistajat. Kolmas tietysti hankkeen puuhamiehet itse.

        Surullisinta on, jos tällainen hanke jakaa aikaisemmin yhteistoimintahaluisen yhteisön, niihin, jotka kärsivät, ja niihin, jotka eivät välitä, tai jotka tuntevat jotenkin hyötyvänsä rahallisesti. Jos kauniin paikkakunnan valttikortit ovat kaunis maisema, luonnonrauha ja hyvä kyläyhteisö, mitä jää, jos ne kaikki häviävät? Joku pätemisen tarve: "Minä en pidä tätä ongelmana, joten jos joku muuta väittää, hänessä on jotain vikaa." Surullista. Monella paikkakunnalla sellaista on kuulemma tapahtunut. Toivottavasti ei täällä.


      • melu kiduttaa
        yhtä köyttä kirjoitti:

        Jääkaapin tai pakastimen hurina ei ole minua häirinnyt, vaikka olen herkkäkuuloinen. Näiden nyt pyörimisensä aloittaneiden voimaloiden ääni on erilainen. Se ei sulaudu taustaan, eikä siihen kuulemma totu. Joku, jolla on huono kuulo, voi ehkä kilometrin päässä kuvailla näitä voimaloita hiljaisiksi. Jos taas on normaali tai herkkä kuulo, pienikin melu voi häiritä. Minulla ei ole teknistä sanastoa tähän, mutta voin kertoa omana kokemuksenani, että se on epämiellyttävä ääni. Kun siihen herää yöllä, on vaikea nukahtaa uudestaan. Olen kuullut monien kertomuksia lähellä sijaitsevista tuulivoimaloista. Monet kertovat, että aluksi he eivät juurikaan kärsineet melusta, mutta ajan myötä heille kehittyi päänsärkyä, huimausta, oksentelua ja muita oireita, jotka hävisivät heidän ollessaan muutamia päiviä poissa kotoaan jossain, jossa lähistöllä ei ollut tuulivoimaloita. En vielä tiedä, tuleeko tällä seudulla asuvilla, normaalikuuloisilla ihmisillä olemaan samantapainen kokemus. Täytyy myöntää, että minua huolestuttaa se, että melu jo nyt kuuluu korviini häiritsevänä. Jos sen on taipumus pahentua ajan mittaan ja aiheuttaa kroonisia vaivoja, mitäpä sitten?

        Voin kuvitella, että eniten tuulivoimaloita puolustavat ja niiden haittoja vähättelevät ihmiset, jotka suunnittelevat myyvänsä maata tai kiinteistöjä niiden läheltä, huomattuaan, ettei ole hyvä asua melussa. Toinen innokas puolustajaryhmä on voimaloille maata vuokranneet maanomistajat. Kolmas tietysti hankkeen puuhamiehet itse.

        Surullisinta on, jos tällainen hanke jakaa aikaisemmin yhteistoimintahaluisen yhteisön, niihin, jotka kärsivät, ja niihin, jotka eivät välitä, tai jotka tuntevat jotenkin hyötyvänsä rahallisesti. Jos kauniin paikkakunnan valttikortit ovat kaunis maisema, luonnonrauha ja hyvä kyläyhteisö, mitä jää, jos ne kaikki häviävät? Joku pätemisen tarve: "Minä en pidä tätä ongelmana, joten jos joku muuta väittää, hänessä on jotain vikaa." Surullista. Monella paikkakunnalla sellaista on kuulemma tapahtunut. Toivottavasti ei täällä.

        Se on varmaa, että vaikka kansalaiset eivät olisi tulleet ajatelleeksi ottaa selvää muiden kokemuksista ennen kuin tuulivoimaloista tehtiin päätös, tai eivät olleet koskaan edes tulelet ajatelleeksi, että tuulivoimalat voivat olla meluhaitta, voimaloiden pystyttäjät kyllä ovat tienneet sen, että melusta on muiden tuulivoimaloiden suhteen valitettu paljon. Jos he eivät olisi ottaneet selvää asiasta, he olisivat syyllistyneet vastuuttomuuteen. Ja se on vielä vastuuttomampaa, että tietäen aiheuttavansa melua, päättää pystyttää voimalat liian lähelle asutusta. Suomessa löytyy kyllä paikkoja kaukana asutuksesta, tai sitten jo valmiiksi meluisilla seuduilla. Voimaloiden tunkeminen paikkakunnille, jossa ollaan totuttu asumaan hiljaisuudessa ja rauhassa, on julmaa. Jos olisin kyynisempi, väittäisin, että maaseutua yritetään tahallaan tyhjentää ja maan arvoa murentaa.

        Kaikkein pahinta on kyläyhteisöjä jakava vaikutus. Yhteishengen merkitys on pienessä kylässä vielä tärkeämpi kuin kaupungissa.


      • suhteellista tosiaan

        jääkaapin hurinaa(y)outube.com/watch?v=P9sCWqXnJLs


    • aivopiesty änkyrä

      Näissä tuulivoimakeskusteluissa on tärkeää yhteisöllisyys, joka tarkoittaa lähinnä tuulivoiman vastustusta. Osa vastustaa, arvostelee hankkeita, taloudellisin ja poliittisin syin, osa on saanut osansa tai pelkää saavansa myllyjen ympäristö- ja meluhaitoista. Vaikuttaa siltä, että mitään keskitietä ei ole. Jostain syystä näitä keskusteluja käydään lähes aina enemmän tunteella kun järjellä ja mu-tu voittaa aina faktan. Jos kierrät keskustelusivuja sättimässä jo tehtyjä tai suunnittuasteella olevia hankkeita kuulut oikeaan viiteryhmään.

      En voi välttyä huomiolta, että vastustus on hyvin lähellä fanatismia, siksipä nämäkin viestiketjut venyvä ja pahimmat ylilyönnit tai koko viestiketju poistetaan. Sen sijaan jos kirjoitat jotain tuulivoima-aiheeseen liittyvää, ilman syyttelyä tai esität joitain teknisiä faktoja, olet luopio joka luistaa yhteisöjen riveistä tuuliparonien puolelle.

      Kun haetaan esimerkkejä ympäri maailmaa tuulivoiman ympäristöhaitoista, niitä ei voi referoida 1:1 Luhangan Latamäen tuulipuistohankkeeseen. Jos tarkoitus on vastustaa hankkeita ja pelotella ihmisiä kaikki esimerkit toimii siinä tarkoituksessa.

      Älä kerro mielipidettäsi jos et ole fanaattinen tuulivoiman vastustaja, tai jos kerrot olet luopio ja huono ihminen. Jos tuulivoimaan ”sortunut” maanviljelijä kertoo miten vuosi on kulunut tuulivoiman parissa, hän kirjoittaa pelkkä paskaa, no se onkin osa maanviljelyä.
      http://www.ilkka.fi/mielipide/kolumnit/yksi-vuosi-tuulivoimaa-1.1720485

      Olisiko rakentavaa keskustella siitä, miten voimme elää, vaikka tuulivoimaa rakennetaan ja on rakennettu Suomeen? On tietysti helpompi vastustaa hankkeita ja saada epäkelvot kumottua pois jo alkumetreillä. Kun tuulipuisto on rakennettu ja otettu käyttöön, jos se ei aiheuta vakavia ympäristöongelmia, sen purkaminen ei noin vain onnistu. Yhteisöllisyys on tärkeää meluhaitoista puhuttaessa, kun mahdollisimman moni valittaa, silloin haitta noteerataan paremmin. Ongelma on vain siinä, että kaikkia melu- tai muita haittoja ei voi esittää numeroina paperilla.
      Tähän tietysti voidaan vedota puolesta ja vastaan, riippuen siitä oletko kärsijä vai syytetty toimija. Yhteisöllisyys näissä ongelmissa on sitä, että nekin joita melu tms ei haittaa valittavat joukon jatkona…kaveria ei jätetä.

      Hiukan positiivista juttua aihetta sivuten. Suomessa tutkitaan hajautettua energiantuotantoa, jossa tuulivoima on yksi energian lähteistä.
      http://energia.fi/sites/default/files/hajautettuenergiantuotanto2cloppuraportti.pdf

      • Takala.J

        aivopiesty änkyrä ,miten noin sivitymätön moukka voi edes kommentoida aihetta.Lapsikin ymmärtää ,että tuo yksittäinen voimala on
        Tuulivoimala yhtiön rahoilla kasattu.Nämä kirjoitukset järjestetään puoltamaan hataraa ,Arkaa aihetta.!.Eläkeläinen Professori.Jouko,J,Takala /Kesäasukas


      • yhtä köyttä
        Takala.J kirjoitti:

        aivopiesty änkyrä ,miten noin sivitymätön moukka voi edes kommentoida aihetta.Lapsikin ymmärtää ,että tuo yksittäinen voimala on
        Tuulivoimala yhtiön rahoilla kasattu.Nämä kirjoitukset järjestetään puoltamaan hataraa ,Arkaa aihetta.!.Eläkeläinen Professori.Jouko,J,Takala /Kesäasukas

        Kylähenkeä voi parantaa toimimalla yhdessä niiden kanssa, joilla ei ole noussut neste päähän oman erinomaisuutensa kanssa. Tuskinpa tässä kenenkään tekniset nippelitiedot (tai -luulot) tai oppiarvot paljon merkitsevät. Ei ole kyseessä teoreettinen väittely, joka pitää voittaa voittamisen takia. On kyseessä elämisenlaatu, joka meistä jokaisella on oikeus säilyttää. On todellakin kyse 'minusta tuntuu' -asiasta, koska desibeleillä ei tässä ole merkitystä käytännössä, jos melusta tai taajuuksista joku kärsii. Desibeleillä on sikäli merkitystä, että niillä on näköjään päätetty määritellä se, saako lähiasukkailla olla haitallisia seuraamuksia voimaloista. En ole tekninen asiantuntija, eikä minun tarvitsekaan olla. En tiedä, mitataanko tuota melua desibeleillä ja jos mitataan, minkä tason yli sen pitää menneä, kun jo kuulen sen häiritsevänä. On liian aikaista minun vielä tietää, onko melu jatkuva haitta, tottuuko siihen, aiheuttaako se fyysisiäkin oireita tai sairauksia, ja haittaako se asuinkuntaa ja maanomistajia esimerkiksi muuttotappion tai kiinteistöjen arvon alenemisen kautta. Kaikki tämä, ja paljon muuta, olisi pitänyt tavallisen kansalaisen osata ennakoida ja toimia yhteistuumin hankkeen kaatamiseksi aikoinaan. Kenellä on aikaa perehtyä joka ikiseen hankkeeseen, kun omakin toimeentulo on kiikun kaakun ja vapaata aikaa ei tunnu olevan?

        Tältä listalta löytyy useita tuulivoimalahankkeita: http://yle.fi/uutiset/yritystukiin_lahes_miljardi_euroa__viking_line_kuittasi_suurimmat_tuet/7644508

        Meidän lupaamme ei ole yhteenkään miljarditukeen kysytty.

        Sitä on tottunut ajattelemaan, että rahan takia saa tehdä melkein mitä tahansa. Siksi voi jotenkin ymmärtää sen, että noita kalliita (meille) voimaloita pykätään joka puolelle. Sitä en voi ymmärtää, miksei niitä pystytetä kauas asutuksesta. Suomessa kyllä löytyy joutomaata. Sitäkään en ymmärrä, miten joku tuntee tarvetta olla jokin fanaattinen maallikkosaarnaaja tuulivoimahankkeiden puolesta. Jos hänelle maksetaan siitä, sen taas ymmärtää, vaikkei hyväksykään, mutta jos joku tekee myyräntyötä, etukäteen, palkatta, silloin en tiedä, mikä on vikana. Ehkä ihmisellä ei aina ole loogista syytä toiminnalleen, vaan hän puuhastelee automaattina. Valitettavasti tyhmälläkin on vielä 'oikeus' puhua. Mutta se johtaa valitettavasti siihen yhteisön jakautumiseen. Toimitaan nyt edes me, jotka haluamme rauhaa ja jotka surevat kadotettua kaunista maisemaa, yhdessä. Vai mitä?


    • aivopiesty änkyrä

      Hyvä kansalainen!
      Suomi24 mielipidesivun säännöissä ei ole asetettu koulutustasokynnystä kirjoitusten julkaisuun. Kuten kaikki tietävät virallinen sivistystaso mitataan sillä montako loppututkintoa olet suorittanut. Puhutaan akateemisesta loppututkinnosta eikä hygieniapassista.
      Suomessa on mielipiteen vapaus, tässä tapauksessa se tarkoittaa mielipiteen ilmaisua tuulivoimasta ja sen haittavaikutuksista. Tärkeintä on mielipide, ei se onko se oikea vai väärä. Usein mielipiteen ilmaisua helpottaa se, että kirjoitta ei tiedä itse aiheesta mitään, tieto lisää tuskaa.
      Toki kommentointi pitäisi heittää aivopesusta vapaille kansalaisille, koska he ovat löytäneet valon. Ehkä tässä aikaisemmassa, hieman kärkevässä viestissäni tunsin samaa kun Nummisuutarin Esko ;"Tyhmyydelle minä olen vihainen ja äreä kuin rakkikoira, mutta viisaus ei ole kaikille annettu."

    • ja asian ytimeen...

      Kissa pöydälle. Muutaman kilometrin päähän Purnuvuorelta rakennetut voimalat ovat käynnistyneet. Tässä ääninäytettä Luhangan Latamäestä 25.11.2014 (en ole videoija enkä voi vahvistaa päivää, mutta ei oikeastaan ole syytä epäilläkään).youtube.com/watch?v=P9sCWqXnJLs

      Ketkä ovat sitä mieltä, että antaa tulla vaan Purnuvuorelle, ei häiritse?

      • truefalse

        Nuoko on niitä Mikko Toivasen hiljaisia voimaloita? Voi elämän kevät.

        Ilmattaren nettisivut: "Nykyisin tyypillisesti asennettu uusi tuulivoimala on nimellisteholtaan 2–3 MW ja sen tornikorkeus ja potkurin halkaisija ovat noin 100 metriä tai jopa enemmän. Samalla voimaloista on tullut myös äänettömämpiä, ne pystyvät hyödyntämään paremmin heikompia tuuliolosuhteita ja niiden toimintavarmuus on kehittynyt."

        Toisaalta meluasiantuntija Denis Siponen VTT: " Tuulivoimalan koon kasvulla ja melutason nousulla on selvä korrelaatio, ja matalataajuinen melu voimistuu jyrkemmin" http://www.kaarinanuutiset.fi/index.php/component/k2/item/19486-tuulivoimaa-vastustettiin-paimiossa-selvin-sanoin

        Kumpiko tietäjä on oikeassa?


      • mfmmmlllll

        No eihän tuo pitänyt melua ollenkaan, itse asun gsm-maston juurella(n.200m)ja ihan normaalisti kun maanpinnalla ei tunne että tuulisi niin masto pitää ääntä.Saadan metrin korkeudessa on jo aivan eri tuuli olosuhteet, ja tuo naapurissa oleva masto vonkuu ja vinkuu tuulella mutta voi sanoa että höpön höpön noille valittajille melun suhteen.
        Moniko valittajista asuu niin lähellä maantietä ja kuuluuko sieltä milloinkaan niin matala-kuin korkeataajuista melua? HÄH? Naurakaa valittajat jo itsellenne!


      • A.P.
        mfmmmlllll kirjoitti:

        No eihän tuo pitänyt melua ollenkaan, itse asun gsm-maston juurella(n.200m)ja ihan normaalisti kun maanpinnalla ei tunne että tuulisi niin masto pitää ääntä.Saadan metrin korkeudessa on jo aivan eri tuuli olosuhteet, ja tuo naapurissa oleva masto vonkuu ja vinkuu tuulella mutta voi sanoa että höpön höpön noille valittajille melun suhteen.
        Moniko valittajista asuu niin lähellä maantietä ja kuuluuko sieltä milloinkaan niin matala-kuin korkeataajuista melua? HÄH? Naurakaa valittajat jo itsellenne!

        Asun sattumoisin yhden Suomen taatusti vilkkaimmista valtateistä varrella, ja tiedän tasan tarkkaan liikenteen melun. Se ääni on taustakohinaa, ja kaupunkialueella se on ehkä VÄHÄN eri asia kuin täysin hiljaisella maaseudulla kuunnella tuulimyllyjen vonkumista!


      • kaipaan rauhaa
        truefalse kirjoitti:

        Nuoko on niitä Mikko Toivasen hiljaisia voimaloita? Voi elämän kevät.

        Ilmattaren nettisivut: "Nykyisin tyypillisesti asennettu uusi tuulivoimala on nimellisteholtaan 2–3 MW ja sen tornikorkeus ja potkurin halkaisija ovat noin 100 metriä tai jopa enemmän. Samalla voimaloista on tullut myös äänettömämpiä, ne pystyvät hyödyntämään paremmin heikompia tuuliolosuhteita ja niiden toimintavarmuus on kehittynyt."

        Toisaalta meluasiantuntija Denis Siponen VTT: " Tuulivoimalan koon kasvulla ja melutason nousulla on selvä korrelaatio, ja matalataajuinen melu voimistuu jyrkemmin" http://www.kaarinanuutiset.fi/index.php/component/k2/item/19486-tuulivoimaa-vastustettiin-paimiossa-selvin-sanoin

        Kumpiko tietäjä on oikeassa?

        Nuo turbiinit eivät todellakaan ole äänettömiä. Niiden melun piti olla muka lehvistön kohinan luokkaa. Toden totta! Paremminkin kuin lentokone olisi lentämässä ohi, koko ajan. Ihanan kylämme suloinen rauha on täysin tuhottu. Tulkaa kuuntelemaan. Kyselkää paikallisilta asukkailta, alkää uskoko kuulopuheita, älkääkä varsinkaan turbiineista voittoja kääriviä hemmoja. Tämä melu jakaa kylää. Jopa samassa taloudessa voi olla täysin poikkeavia mielipiteitä. Joku kuurompi ei pidä melua pahana, toinen taas kärsii.

        Hartolalaiset, te olitte viisaita, kun ette antaneet Vuorenkylään nousta näitä jylisijöitä. Se ei ole lempeä tuulenheki, joka niistä tulee, vaan kuvitelkaa, että siellä tornin huipulla olisi lentokone; se antaa teille selvemmän kuvan melusta.


      • esryweu tt5yq
        A.P. kirjoitti:

        Asun sattumoisin yhden Suomen taatusti vilkkaimmista valtateistä varrella, ja tiedän tasan tarkkaan liikenteen melun. Se ääni on taustakohinaa, ja kaupunkialueella se on ehkä VÄHÄN eri asia kuin täysin hiljaisella maaseudulla kuunnella tuulimyllyjen vonkumista!

        Nimenomaan! Tiemeluun tottuu, tuulivoimaloiden vonkumiseen tuskin.


      • huulituuli
        esryweu tt5yq kirjoitti:

        Nimenomaan! Tiemeluun tottuu, tuulivoimaloiden vonkumiseen tuskin.

        Asun 6-tuuliturbiinin alapuolella, tuolla ne häämöttää metsäntakana. Muutama päivä oli jylinää, kun Päijänteeltä nousi matalapaineen myötä tuuli tuonne 200...300m korkeuteen eikä täällä alhaalla tuullut juuri lainkaan. Yleensä ei tuulipuistosta kuulu juuri mitään eikä rakennusten sisälle lainkaa.


    • pekkarointia

      Jospa unohdetaan meluhaitat ja mietitään kokonaisuutta. Minun mielestäni on kansalaisvelvollisuus vastustaa tätä miljardien kusetusta.
      Tuulimyllyt eivät toimi kannattavasti missään! Ei Saksassa, Tanskassa, Espanjassa! Jos koko voimalaitoksen kannattavuus makaa veroeurojen varassa, niin luulisi paatuneimmankin kepulaisen päässä hälytyskellojen kilkattavan.
      Tuulivoimaan lykättävillä euroilla rakentaisi helevetin monta lastensairaalaa ja voitaisiin pitää reumasairaalaa yllä seuraavat 1000 vuotta!!!
      Miettikää nyt helvetissä!

    • pekkarointia
      • pökköäpesään

        HAH ! Tuo postkommunisti tietää mistä ilmansuunnasta atomivoimaa saa halavalla sitähän tulee plutoniumin valmistuksen sivutuotteena.


    • Olen käynyt katsomassa Luhangan 168 m korkeat generaattorit 6 kpl. Niiden melua en päässyt aistimaan sillä joku Pohjanmaan kaivinkonefirma ei ymmärtänyt että Hartola on kivistä seutua. Ranteenpaksuinen 110 kW verkkoon syöttökaapeli vaurioitui ja myllyjen valvonta valokaapeli. Katselin mökkimatkoillani syksyn aikana 15 kilometrin matkalla kaivu töitä joilla pyrittiin etsimään paikkoja joissa valmis johtolinja oli poikki. Tietoa asiasta on vaikea saada. Olen pyytänyt ESS ja lähilehteä kirjoittamaan Luhangan Hartolan rajalle sallimasta 1x4 km myllyalueesta ja Purnuvuoreen rakenteilla olevista kolmesta. Eivät ole kirjoittaneet. Tuuliyhtiö muuten vähättelee komeita vuoriamme. Myllyropellit on Latavuorella ja myllyalueen nimi on Latamäki. Jos käytte Latavuorella niin poiketkaa vuoren päällä olevalle suojelupaikkaan niin näette Purnuvuoren yli 20 km Joutsaan. Sinne ilmavoimiemme tutkien ulottumattomiin nousee betonimonumentteja satoi tai paistoi. Miljoonia maksavat voimalat saavat investointiavustusta 40 % ja 10 vuotta takuuta että bisnes kannattaa...siis meidän verotettavien yhteisestä pussista.

    • korven asukki

      Muutama täydennys. Tuulimyllyt ovat olleet toiminnassa jo kuukauden ja jauhavat sähköä 36 kV kaapeliin. Naselli – eli generaattorikoppi on 140m maasta, tosin myllyn lapa nousee vielä reilun 55m tuosta. Purnuvuoreen ei ainakaan näillä näkymin tuulimyllyjä tule.

    • hiillosvastaava

      Mikäs on nykyään tilanne Purnun lähellä olevan Kinkkulanmäen suunnitelmien suhteen? Onko sinne tulossa myllyjä?

    • höpö

      Ensi vuoden alusta nousee sähkövero 0,35 sentillä kllowattitunnilta. Korotuksen suuruus on 18%, mikä nostaa sähkön hintaa 3%. Tuulisähkö on jo nyt kaikkein kalleinta sähköä ja tuulivoimaloiden hyötysuhde on kaikkein huonoin verrattuna muuhun teolliseen sähkön tuotantoon. Jos edes osakin suunnitelluista tuulivoimaloista tullaan rakentamaan Suomeen, niin lähivuosina tuo sähkövero nousee monikymmenkertaiseksi. Sitten jokainen kuluttaja viimeistään ymmärtää, että syöttötarfiffipäätös on ollut räikeä energiapoliittinen virhe.

      Vuorenkylään tuskin koskaan rakennetaan tuulivoimaloita. Ensin on tietenkin selvitettävä onko Latamäessä mahdollisesti tapahtunut rikkomuksia, joista on vihjailtu.

    • tuulihaukku

      Kukahan poistaa noita mielenkiintoisia keskusteluja, kuten" Luhangan tuulimyllykeskustelu poistettu" ? Keskustelussa epäiltiin, että Latamäen hankkeessa olisi tapahtunut rikkomuksia. Alkoiko polttaa kuntaa ja tuulivoimafirmaa? Mistä piilottelu ja salailu voisi johtua?

      • Ilmatarwind

        Hiljaa! Kaikki meni lainmukaisesti.


      • A.P.

        Esimerkiksi siitä, kuten aiemminkin olen täällä todennut, että lähikiinteistöjen asukkaita/haltijoita ei ole kuultu lainkaan, vaan Luhangan kunta runnoi päätökset läpi täysin mielivaltaisesti!


    • tuuliturpiin

      Luin äskettäin jutun Brasiliassa rakenteilla olevasta vesivoimalaitoksen patohankkeesta. Voimalaitoksen alle jää valtava alue sademetsää ja joen säännöstely muuttaa radikaalisti elinolosuhteita yläjuoksulla sijaitsevissa kylissä. Asukkaat vastustavat hanketta ja voimayhtiö yrittää vaikuttaa mielipiteisiin lupaamalla kylille "kylänkehitysrahaa" ja antamalla kyläpäälliköille tavaralahjoina kännyköitä ja maastureita. Ympäri maailmaa erilaisilla energiahankkeilla tehdään rahaa rakentamalla niitä syrjäisille alueille paikallisille ihmisille aiheutettavista haitoista välittämättä, tosiasoita pimittämällä ja paikkakunnan nokkamiehiä lahjomalla. Välillä tuntuu siltä, että meno on meilläkin, kuin suuressa maailmassa, kun tuulimyllyjä ajetaan väkisin sinne, mihin ihmiset eivät niitä haluaisi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe