Lapin ruska 2014

kohti ruskaa

Ollaan varaamassa leiriytymis paikkaa viikoksi Ylläkselle. Olisiko jollain sielläpäin asuvalla jo tietoa että milloin tämän syksyn ruska on parhaimmillaan? Olisi kiva tietää että osaa varata oikean viikon.

9

2408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lappilainen___

      Olen ikäni asunut Lapissa ja nähnyt sekä kokenut ruskan jokavuosi. Ruska-aika on vuosi vuodelta aikaistunut. Vielä 10 vuotta sitten ruska oli aina viikoilla 38 ja 39, mutta nykyään jos aikoo niillä viikoilla tulla Lappiin niin puissa ei ole enää edes lehtiä. Viimevuonna ruska alkoi heti syyskuun alussa ja oli ohi todella nopeasti eli ei kestänyt kun viikon. Parhain ruska oli viimevuonna Kuusamon seudulla ja Inarin lapissa. Nyt on ollut Lapissakin kuumin ja kuivin kesä yli 50 vuoteen ja onkin todella mielenkiintoista nähdä että millainen ruska on tulossa. Täydellisen ruskan voi vielä pelastaa nopea viilentyminen ja vesisateet. On siis lähes mahdotonta ennustaa koska ruska on tänävuonna parhaimmillaan ja tuleeko sitä ollenkaan. Kuivuus ja kuumuus on tällähetkellä se ongelma. Mikäli siis helle ja kuivuus jatkuu on tämävuoden ruskasta odotettavissa ns. ruosteruska. Aloittajalle suosittelen varaamaan viikon 36, koska silloin on kaikkein suurin todennäköisyys ruskalle tänä vuonna. Myöhemmin jättämisessä on tänä vuonna erittäin suuri riski, koska jos ei tule sadetta eikä viileää niin puiden lehdet ovat hyvin hauraat jos syyskuun alussa ja yksikin kovempi tuulinen päivä niin puut ovat paljaana. Yleensä se ensimmäinen syysmyräkkä on saapunut lappiin aina viikon 37 aikana.

      Toivottavasti tämä selvensi aloittajalle edes jotain.

    • viimevuonna

      Olin Lapissa viikolla 37 ja kyllä harmitti todella paljon kun ruskaa ei enää ollut. Paikallinen leirintäalue yrittäjä kertoikin silloin että olisinpa tullut paripäivää aikaisemmin niin ruskaa olisi vielä ollut. Viimevuonna ruska päättyi kuin seinään Iston päivän myrskyyn joka pudotti puiden lehdet. Tänävuonna aijon itse lähteä lappiin jo viikolla 35, jotta näen ruskan alkamisen.

    • Kohti pohjoista

      Hei Lapissa asuvat! Kaipaisin ruskatietoa nyt (28.8.) - miltä näyttää? Arvotaan aikaa viikon 36 vai 37 välillä. Ikinä en ole Lapin ruskaa nähnyt, mutta nyt olisi mahdollista.

      • kuin haavan lehti

        Lapin ruska saa väriloistonsa ensiviikon aikana jos nyt loppuviikon yöpakkaset toteutuvat. Uhkakuviakin on sillä ensiviikon puolivälissä näyttäisi voimakas syysmyräkkä matala iskevän Lappiin. Jos myräkkä saapuu ja on ennustetun voimakas niin tällöin juuri ruskaan puhkeamaisillaan olevat puut heittäisivät lehtensä. Jos taas loppuviikon yöpakkaset eivät toteudu ja myräkkä ei osuisi Lappiin niin tällöin ruska alkaisi todennäköisesti viikolla 37, mikäli yöpakkasia olisi ensiviikon aikana. On todella vaikea sanoa että kumpana viikkona ruska tulee ja jos oikein huonosti käy eli loppuviikolla ei yöpakkasia ja myräkkä osuu Lappiin ennustetun voimakkaana niin tällöin ruskaa ei tänä syksynä nähdä


    • Terveisiä Raattamast

      Ollaan Kyrön tunturilomassa ihailemassa ruskaa.... Ja perkkele vieköön täällä mitään ruskaa vielä ole! Varattiin paikka viikoksi 36 kun paikallisen porotilan isäntä sanoi että viikko 36 on tämän vuoden ruska, mutta eipä näy eikä kuulu. Tosin vk 36 alkaa vasta huomenna eli en ala vielä tuomitsemaan mitään.

    • Valokuvien toivossa

      Ruskalomalla Ivalossa ilman ruskaa! Onko jossakin Lapin alueella parempi tilanne?

      • ruskaakatsomassa

        Kyllä täällä saariselän suunnalla alkaa nyt puut jo kellertää ja maassa on väriä.. Tosin en tiedä kuinka voimakas ruska on normaalisti.


    • ruska-raimo

      Nyt kellertää puut jo Mikkelissäkin. Tulee ruska näköjään etelä-suomessa samaan aikaan.

    • Kohti pohjoista

      Nimimerkki "Kohti pohjoista" kiittää vastaajia. Olimme viime viikolla (37) Inarin suunnalla, ja olipa upea luonto: niin ruska kuin maisemat!! Ilmakin suosi. Taisin jäädä pieni Lapin taika polttelemaan :-).

      Keksikää lappilaiset lisää aitoja ja mukavia aktiviteetteja myös syksyn vierailijoille. Jotkut veneajelut ja palvelut olivat loppuneet elokuussa. Matkailijoita oli kuitenkin tosi paljon liikenteessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe