Peliriippuvainen vanhus

yksPävitys

Isä(pappa) kuoli kesällä.Viime viikolla oli perunkirjoitus. Mummu valittaa, ettei rahat riitä.
Nyt perunkirjoituksessa sain pankilta vasta pyytämällä tiliotteet isän tileistä. Kävi ilmi, että mummu käyttänyt tiliä elämiseensä. Joitakin hautajaiskuluja siltä kuitenkin maksettu.
Mummu ei maksanut rahattomuuteensa vedoten mitään hautajaisista. Nyt kävi kuitenkin ilmi, että mummu nostanut pappan tililtä monta sataa euroa omaan käyttöönsä. Monta sataa jopa viikossa.
Tiedossa on, että mummu ON peliriippuvainen!
Ilmeisesti nämä rahat menneet pelikoneisiin, vaikkei taloon saakkaan lämmitysöljyä tilattua?
Veljen kanssa ollaan ihmetelty, ettei pappan tiliä ole suljettu hänen kuolemansa päivästä saakka? Vai, eikö sitä kuulu ns. "lukita" pois käytöstä?

Voi hitsi, mitä tehdä? Talo, jossa mummu asuu laitetaan myyntiin, mutta mitäs sitten, kun kaikki rahat menee pelikoneisiin? Poikani tietää, että mummu veikkaa 150€:lla kk:ssa....Joten hatuttaa tämä hautajaisten maksukin, kun itselläkin vielä asuntovelkaa, enkä mikään nuori tytönheitukka enään ole, eli rahaa tarvitssisin itsekkin....Voiko mummun laittaa holhoukseen, tai mitä tälle tehdä?

15

804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksPäivitys

      Niin tarkennus vielä. Mummu pelaa tän 150-200€ lottoon ja muihin veikkauksen peleihin ja sitten hedelmäpelit vielä lisäksi.

    • hankala änkyrä

      Ai ihanko monta sataa euroa nostanut? Taidat olla itsekin joku köyhä kun edes mietit tuollaisia pikkusummia. Rahaa saa esimerkiksi tekemällä työtä.

      Ehkäpä mummu on toinen tilinomistajista, ja pelailee omia eläkerahojaan, tosin tälläinen yhteinenkin tili kyllä pitäisi myös "lukita" (=voi maksaa vain selvästi kuolinpesän laskuja ilman kaikkien osakkaiden suostumusta) kun pankki saa tiedon kuolemasta. Yhteisiä tilejä ei lähtökohtaisesti tulisi käyttää.

      Hautajaiskulut maksetaan kuolinpesästä ja osakkaalla on regressioikeus jos maksaa niitä itse. Suhteessa hautaustoimistoon tms. tietenkin se maksaa joka jotain tilasikin.

      • Anonyymi

        Tilanteessa, jossa kummankin tulot on tulleet samalle tilille, eikö lesken tulot voi siirtää toiselle, lesken käyttötiliksi avattavalle tilille. Kuolinpesän oma tili vain osakkaiden yhdessä hallinnoitavaksi.


    • yksPäivitys

      Hankala änkyrä; eipä todella kannata heitellä kun et näemmä oikeaan osu.

      Mutta, tässä tapauksessa mummulla ON OMA tili, jolla rahaa on rahaa, siksi on jännää, ettei mummun tätä tiliä ollut laitettu perunkirjoitukseen näkyväksi, kuten kuuluu?? Pappan tili oli kuivattu niin, ettei "voinut hän ottaa osaa hautajais-kuluihin rahan puutteen vuoksi"
      Lisäksi pappan tililtä näkyi 180€ nostoja joka toinen päivä; missään mummu ei käy, muualla kuin paikallisessa kyläkaupassa hedelmäpeliä pelaamassa.l
      Tässä villakoiran ydin, arvuuttelija!

    • 9+11

      Poiminta: "Talo, jossa mummu asuu laitetaan myyntiin, mutta mitäs sitten, kun kaikki rahat menee pelikoneisiin? "
      Mulle ei ehkä auennut tilanne, isä, pappa, mummu ja etenkin onko mummu papan leski ja kuuluuko talo kuolinpesään? Nimittäin avio-leskelle jää elinikäinen hallintaoikeus puolisonsa tai yhdessä omistettuun, eli pesään kuuluvaan yhteiseen kotiin. Jos näin, niin talon myyntiin tarvitaan mummun suostumus. Myöskään pesä ei ole varaton, etteikö hautajaisten maksaja saa omiaan pois em. hallinnan päätyttyä.
      Hautauskulut eivät ole vainajan velkaa, että hallintaoikeus väistyisi.
      Iäkkäät lesket eivät aina ymmärrä pesän (perillisten) ja omien rahojensa rajoja, jonka takia perunkirjoituksen lisäksi pitäisi tehdä ositussopimus rajojen selkeyttämiseksi tasingonkin osalta.
      Holhous taitaa olla historiaa, mutta mummun omaan haluun tai lääkärin lausuntoon nojaten voitte hakea edunvalvojaa mummun raha-asioiden hoitoon.
      Varmistakaa nyt aluksi, että pankkitilit ovat asianmukaiset.

    • maija_55

      Kuka perunkirjoituksen oikein teki ? Miksi mamman tilin saldoa kuolinpäivänä ei merkitty perukirjaan ?Lesken varat, joihin vainajalla on avio-oikeus, luetellaan perukirjassa. Mamma ei ilmeisesti halunnut käyttää oikeuttaan jäädä asumaan yhteiseen kotiin, jos talo on menossa myyntiin ? Niin kauan kun mamma asuu talossa, hän maksaa taloon liittyvät kulut, kuten öljyt, vedet ja sähköt.

      Aikaisemmin sinulle on sanottu että hautauskulut vähennetään kuluina perukirjassa. Jos olet maksanut hautauskuluja, niin ne pitäisi saada pois ensin papan varoista perinnönjaon yhteydessä.

      Peliriippuvuus on hankala asia. Peliautomaatit palauttavat 80 % sinne laitetuista kolikoista. Jos mamma ei sitä ymmärrä että hiljalleen automaatti syö hänen varansa. Voisiko peluurista tms kysyä neuvoja kuinka kannattaa toimia
      peliriippuvaisen kanssa. MIssään tapauksessa sinun ei kannata ruveta avustamaan tai elättämään mammaa.

      Perinnönjaossa mamman ja papan varat lasketaan yhteen ja sen jälkeen ko summa jaetaan kahdella. Jos mamma on varakkaampi hän voi ilmoittaa käyttävänsä lesken privilegi oikeutta ja pitää oman omaisuutensa. Jos pappa on ollut varakkaampi mammalle maksetaan tasinkoa papan varoista. En tiedä miten yhteinen tili otetaan huomioon. Oletatan, että kuolinpäivänä tilillä ollut saldo jaetaan puoliksi ? Jos mamma on käteisnostollaan sen jälkeen käyttänyt papan osuuden, niin mamma on niiltä osin velkaa kuolinpesälle
      ja tämä huomioidaan mamman ja papan omaisuuden osituksessa ja velka maksetaan esim talokaupassa tulleilla varoilla. Meillä pankin juristi jakoi öljylaskun ja sähkölaskun puoliksi mammalle ja papalle perukirjaan. vaikka pappa oli asunut
      hoitokodissa pari vuotta ennen poismenoaan.

      • Lesken varat...

        Laki on aika erikoinen ilmoituksen osalta.
        Leski voi ylmästi "unohtaa" osan tileistään.
        Kun leski on pesän ilmoittajana niin uskotut miehet laativat perukirjan ilmoittajan antamien tietojen mukaan.

        Minunkin olisi pitänyt mennä oikaisuperunkirjoitukseen mutta ilmoitin uskotulle miehelle että en tule siitä syystä kun minulla ei ole mitään ilmoitusoikeutta vaan lesken ilmoitus on se johon uskotut miehet luottavat.
        Kun 1. perunkirjoituksessa leski pimitti ja valehteli niin oikaisu oli sekin vain valheiden ja pimitysten peittelyä, ei mitään järkeä.


      • yksPäivitys

        Perunkirjoituksen teki kylän ainon pankin pankinjohtaja. Häsläri, se kuva minulle tuli ko tilaisuudesta, ettei oikein mitään selvää saanut? Kun todellakin tarvitsi PYYTÄÄ pankista erikseen tuota tiliotetta,että näkisi mitä nostoja ja maksuja sieltä on tehty?
        Tätä mamman talon myyntia emme me ole velijeni kanssa vaatimassa, vaan yhtenä päivänä mamma haluaa myydä ja toisena ei, koska hänellä ei rahat riitä 1200€:n nettorahalla?Mene ja tiedä, mutta myyntiin laitettiin!Noh, öljyä kuluu, sähköä, vesi, jäte, ym.t maksut. Lisäksi talo on 120 neliöinen, pihoineen kaikkineen.Eli, ei saa edes eläkkeensajan asumistukea.. Ei niitä mamma enää jaksa hoitaa, ja minulla sinne matkaa n.100km/suunta. Veli asuu samalla paikkakunnalla, muttei tee mitään...

        Sen tiedän, että mammalla ollut 3 pankkikorttia, ja yhtä pankkikorttia mamma säästää? Eli, joku oma tili hällä on, muttei kerro, eikä näytä mitään tiliotteita.Pappa oli asunut 2 vuotta ennen kuolemaansa hoitokodissa; vaikkakin mamma edelleen (vaikka pappa kuollut) muistuttaa, että he sopivat kumpi maksaa mitäkin! Eli luoja!!!
        Ei mene perille, ei mikään. Mutta, ei ole ihme. Mammalta leikattiin paksusuolen syöpä viime vuonna ja saatiin syöpä pois.Oli lakannut sitä ennen syömästä ja juomasta; ja velipojan hääti sättimällä pois, vaikka he yrittivät saada apua mammalle! Nyt painaa vain 34kg,viimevuonna 38kg. Ihannoi hymy naamalla, että katso, taas saa tehdä uuden reiän housunvyöhön?! Sairasta; anoreksia!!!

        Syö pelkästään banaani-mansikka arkijogurttia, sekä ravintolisiä, kun ei tarvii kuulemma muuta syödä, kun näitä ravintolisiä syö?!! Siksi ei jaksa tehdä mitään. Sisällä miltei 25 astetta lämmintä, lämmityskattila "huutaa hoosiannaa", öljyä kuluu enemmän kuin tarvitsisi.Talvitakki päällä silti sisällä.
        Ei järkee, kun söisi kunnolla? Kunnan hoitajia ei päästä luokseen eikä edes sisään.
        Nyt on vähän samanlainen tilanne päällä, kun käydä tarvitsisi, ja sitten kun käydään, sanotaan, ettäjättäkää hänet rauhaan!! Ei mikään ole hyvä!


    • Ossa kussa

      Hoitakaa asiat sosiaalitoimen kanssa. Täältä ei saa apua. Ihmettelen, miten lapset voivat kadehtia äitinsä ainoita huveja, hedelmäpelejä. Raadollista.

      • yksPäivitys

        En kadehdi, en yhtään!
        Tehkööt mitä lystää, jos rahat riittää?Mutta,kun ne ei riitä.Jos jättää kiinteistön öljyn ostamisen muiden hartioille, koska EI OLE muka rahaa? NIIN, kyllä se meitä perillisinä koskee. Jos eläkkeestä menee puolet peleihin, niin! HALOO! Eräänlainen "alkoholismi" kyseessä, saan olla huolissani!
        Miten sossu tässä voi auttaa? Ei mitenkään!


    • Maistraattiin

      Hae äidillisesi edunvalvoja.

    • ngnfnfg

      omituista suomenkielen raiskausta, Jos on kyseessä ap:n äiti, niin opettele sanomaan häntä äidiksi, eikä mummoksi/mammaksi. Mummo suomenkielessä tarkoittaa isoäitiä. Pappa on isoisä, jos kyseessä sinun isäsi,kutsu isäksi, jo koulussa opetettiin nämä sanat.
      Ei ihme että olet veloissa korviasi myöten.
      ÄITISI saa onmat rahansa upottaa kuules ihan mihin haluaa, yksi kuluttaa vaatteisiin, toinen pelikoneisiin, kolmas ylihinnoiteltuihin ok-taloihin. Harrastuksensa kullakin, Tuhlauksen kohteensa kullakin.
      Aloitappa nyt kaikki alusta. JOs kyseessä on pappasi, et ole perillinen joten mitä asia sulle kuuluu edes?

      • yksPäivitys

        MITÄ anonyymin haukkumista, ilman tiedonhäivää???Opettele itse käyttäytymään netissä!
        Huomasin kirjoitusvirheeni myöhään, enkä saanut sitä enää korjatuksi!! Niin, ja pappa on myös Ruåtsiksi isä! Jos et tiennyt?
        Puhuttelin nyt edesmennyttä isääni, pappaksi sekä isäksi aikoinaan, siinä sekaannus....Kirjoitin asiaa, enkä asian vierestä. ITSELLÄ rahaa senverran ettei tarvitse keltäkään pyytää, edes äidiltäni, mutten myöskään hänen maksujaan ala maksamaan!
        Huomaako ihmisen käyttövarat kirjotuksen perusteella?Tuskin?! Mutta, senhän luulee tietävänsä vaan persaukinen?


    • Kulut maksettava

      Jos on hallintaoikeus taloon, kyllä siitä pitää huolta pitää, ellei pysty, joutuu luopumaan hallinnastaan, omistajille ei saa vahinkoa tuottaa (esimerkiksi lämmitystä katkaista). Käypään vuokratasoon on ne kulut, jotka hallintaoikeutettu joutuu maksamaan; suuret kertakustannukset, kuten peruskorjaukset, voidaan hänelle jakaa usealle vuodelle.

      Joku tällä palstalla sanoikin hyvin, että hallintaoikeus ei ole sama kuin syytinki eli ilmaista asumista!

      (Huomattakoon, ettei syytinkikään ole sinänsä ilmaista, vaan etu on huomioitu kauppahinnassa. Tuolla ilmaisella tarkoitan pelkästään syytinkiajan asuntokuluja, joita ei tule syytinkiläiselle, toisin kuin hallintaoikeuden saaneelle.)

      Omat rahansa saa tietenkin käyttää kuten haluaa (tai ainakin tarvitaan lääkärintodistus tai muita todisteita maistraatille, jos edunvalvojaa haette). Hallintaoikeudesta tulevia kuluja ei voi millään tavoin kiertää.

    • Anonyymi

      "Mummu ei maksanut rahattomuuteensa vedoten mitään hautajaisista." Miksi mummun( äidin) olisi pitänyt mitään maksaakaan, jos papan(isän) hautajaista yhtään mitään?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2635
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2233
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1957
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1685
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1636
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1616
    8. 91
      1563
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      125
      1432
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe