Ilmalämpöpumpun sijoitus?

ilp_harkitseva

Hei.

Mikä olisi mielestänne paras paikka sijoittaa ilmälämpöpumppu?
1,5 kerroksinen ~70-luvun talo, asennetaan pumppua 1. kerrokseen. Pumpun käyttötarkoitus on lämmittäminen. Talon jäähdyttämistä ei käytetä. Lisäksi talossa on vesikiertoinen lämmitys.

Pohjapiirros: http://kuvapilvi.fi/k/yWn4.png

Sinisellä tekstillä on merkitty paikat 1, 2, 3 ja 4. Mikä niistä olisi optimaalisin ilmalämpöpumpulla lämmittämisen kannalta? Olen miettinyt paikkaa 4 aulassa. Tosin paikat 2 ja 3 kiinnostavat siinä mielessä että pumppu levittäisi takan lämpöä taloon paremmin, koska nyt lämpö ei leviä takalta kovin tehokkaasti - ts. olohuoneessa on paljon lämpimämpää kuin esim aulassa.

11

305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ilp_harkitseva

      Kuvaan vielä lisäyksenä, että punaiset nuolet ovat vain oviaukkojen sijainnit, mutta eivät kerro ovien aukeamissuuntaa.

    • toimii.

      Paikat 2 tai 3. Pumpuksi sellainen , jossa lämpötilan mittaus kaukosäätimessä, esim. Innova H121N. Lämpiää huoneet koko talven pelkällä takalla ja pumpulla.

    • Tietysti paikka 4. Ilmalämpöpumppu on lämmityslaite. Kahta lisälämmityslaitetta ei pidä asentaa samaan huoneeseen. Puhallintoiminto on vain toissijainen ominaisuus. Sijainnin pitää olla keskeinen, vaikuttaa mahdollisimman useaan tilaan.

      • ilp_harkitseva

        Kiitos vastauksista. Molemmilla on hyviä pointteja. Toisaalta paikassa 2 voisi siis levittää takan lämpöä paremmin ympäri taloa, kun taas paikassa 4 voisi saada paremmin lämmitettyä pumpulla suoraan sen alueen, mihin takan lämpö ei kunnolla ulotu.

        Jos asennuttaisin pumpun paikkaan 4, niin tietenkin mietityttää paljonko lämmöstä lopulta menee sitten suoraan yläkertaan, kun portaita ei saa suljettua vaan ovat avonaiset ilman ovia. Tuossa voisi kuitenkin yrittää myös saada puhallustehoa suunnattua makuuhuoneeseen, eli sitä kautta makuuhuone lämpenisi myös pumpulla ja toivottavasti se myös vähän kierrättäisi ilmaa mh>oh>kt välillä...?

        Asennutus paikkaan 2 olisi takan lämmön puhaltamisen kannalta sitten ehkä optimaalisempi, kun ilmavirran saa kulkemaan lähempää takan tulipesää. Täytyy testailla takan lämmön puhaltamista esim pöytätuulettimella toiseen huoneeseen ja katsoa miten se siirtyy.

        Todennäköisesti pitäisi ottaa isomman mallin pumppu, että se jaksaa puhaltaa ilmaa hyvin esim 5-10 metrin päähän? Paikka 4 kiinnostaa itseäni juuri tuosta syystä, että se olisi keskempänä taloa ja sillä saisi ehkä paremmin koko talon lämmitystä pumpun vastuulle, ja takalla sitten voisi antaa lisälämpöjä.


    • Itse lähtisin miettimään asiaa siltä kannalta, että lämmitettävä tila on mahdollisimman suuri. Keittiön ja olohuoneen väline ovi luultavasti on aika pitkälti auki, mutta makkariin päin vastaavaa avonaisuutta ei välttämättä ole. Lisäksi makkarissa ei toki tarvitakaan niin paljoa lämpöä. Tämän perusteella itse harkitsisin paikkaa numero 3.

      Nelonenkin on ihan järkevä paikka. Ylöspäin nouseva lämpö ei varmaankaan haittaa, voi pistää yläkerran lämpöjä pienemmälle (älä vain sano, että sinulla on yläkerta kylmillään eikä ovea välissä. On meinaan pienimuotoinen resepti ongelmille).

      Toisaalta, kämppä on sen verran sokkeloinen, että miettisin ihan kertaalleen vielä koko pumpun tarvetta...

      • ilp_harkitseva

        Kyllä on yläkerrassakin lämmöt päällä. Aika usein sekä makkarin ja keittiön ovet ovat auki, jotta takan lämpö leveää taloon paremmin.

        Niin, olet kyllä oikeassa osaltasi myös tuossa, että tähän taloon on hankala sijoittaa pumppu optimaalisesti. Halusin kuitenkin kartoittaa asiaa. Ilma-vesilämpöpumppu olisi ehkä parempi tähän taloon, mutta tällä hetkellä budjettini ei riitä siihen, kun sen hinta on 1,5-2x lämpöpumppu. Täytyy harkita josko alkaisi säästämään ilma-vesilämpöpumppuun sitten ja saisiko sen asennettua tämän olemassaolevan lämminvesikierron yhteyteen.


    • tiedoksi

      Ilma-vesilämpöpumppu on n.. 4 kertaa kalliimpi.Tiedoksi.

      • ilp_harkitseva

        Huhhuh :S jos noin on, niin tässä tilanteessa sellaista ei voi vielä harkita. Kiitos kuitenkin kaikille vastanneille hyvistä neuvoista.


    • Erik II

      Kuis ois eteiseen menevän oven yläpuolelle? Itsellä ko paikassa ja oleskelutilat talossa lämpiää hyvin...

    • Sigismund III

      Eteiseen meneviä ovia on useita. Mikähän niistä?

    • Thor IV

      2 ja 3 vaihtoehdoissa pitää ottaa huomioon myös sisäyksiköstä tuleva humina, joka saattaa häiritä olohuoneessa, tästä syystä 4 olisi mun mielestä paras paikka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 152
      4361
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      3960
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2681
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1891
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1757
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1649
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1625
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1551
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe