1.1.2015 alkaen uusi laki, yrittäjä ei saa työttömyysturvaa

rahat pois yrittäjil

Pelottelu ja uhkailukirje Keskinäinen Työeläkeyhtiö Elo:lta - Tiesitkö, että 1.1.2015 astuu voimaan laki, jonka johdosta yrittäjä pääsee työttömyysturvan (kela ja ansiosidonnainen) piiriin vain yli 12 500 työtulolla....Nyt on hyvä hetki päivittää (nostaa) YEL-työtuloa!

Päätin tämän typerän pelottelukirjeen johdosta hankkitua yrittäjänä kokonaan eroon YEL-maksuista, operaatio vie parisen vuotta. Tämä Elo on Tapiolan systeemiä, onko muut yhtiöt lähestyneet asiakkaita yhtä törkeästi? Herättää paljon ihmetystä, koska laista on päätetty, kenen aloite, kuka ja ketkä hyväksyneet?

50

1471

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinun mielestäsi siis on typerää, että eläkeyhtiö informoi asiakkaitaan muuttuvasta lainsäädännöstä?

      Toisaalta, eipä kai asennettasi pidä ihmetellä. Käyhän viestistäsi ilmi myös mm. sellaiset asiat, että et tiedä ketkä Suomessa säätävät lakeja, etkä ole seurannut asiaan liittyvää julkista keskustelua, jota on käyty kyllä jo pidemmän tovin.

      Uudistus sinällään on typerä, mutta sehän on sitten oma asiansa.

      • ed.

        Oletko oikeasti noin lapsellinen ja naivistinen, vai kuulutko sille osastolle, joka itse lähettelee "informoi" tuollaisia kirjeitä? Yrittäjäainesta et kuitenkaan ole..

        Jutustasi käy ilmi, et tiedä asiasta mitään. Taustalla lienee eläkeyhtiöiden vahva lobbaus, jotta saatiin laki aikaiseksi, jonka avulla voidaan kiristää yrittäjiltä lisää YEL-maksuja ja siinä ohessa itselle oma osuus. Toimintaa voi verrata paskalakiin, jonka avulla tietyt tahot onnistuivat pelottelemalla myymään puutteellisia jätevesijärjestelmiä maaseudun hyväuskoisille.

        Elo on EläkeFennian ja LähiTapiolan yhteenliittymä, joka harrastaa pelottelua, kyse ei ole informaation jakamisesta, kuten annat ymmärtää, heitä kiinnostaa kirjeen sävystä päätellen vain yrittäjän rahat.


    • En halua YELiä!

      Tietääkö kukaan mikä ensivuonna on minimi työtulo jolloin on PAKKO ottaa Yel?

      Kun sehän muuttuu niin ettei työttömyysturvaan ole oikeutta kuin yli 1000 e/kk työtuloilla (nyt n. 710 e/kk) niin tarkoittaakose ettei alle 12.000 e/vuosi työtuloilla tarvitse ottaa eikä maksaa lainkaan pakollista Yelliä?!

      Minua kiinnostaa tietää että voiko sillä VÄLTÄÄ Yel-maksut jos sanoo että omat työtulot kuukaudessa on ALLE 1000 e? Vai käskeekö ne että silti on PAKKO ottaa ja maksaa se?!

    • eoip

      Miksi et halua maksaa itsellesi kunnon eläkettä?

      • rahat pois yrittäjil

        Haluan itselleni kunnon eläkkeen, en maksaa turhasta ylisuurta YEL-maksua. Olen järjestänyt itselleni eläkkeen muutamalla sijoitusasunnolla ja huomattavalla summalla rahaa. Tähän kaikkeen on ollut suurena apuna, että en ole haaskannut ylimääräistä YEL- maksuihin.

        Miksi muuten sinä et halua itsellesi varmaa ja kunnollista eläkettä?


      • karhu kiittää
        rahat pois yrittäjil kirjoitti:

        Haluan itselleni kunnon eläkkeen, en maksaa turhasta ylisuurta YEL-maksua. Olen järjestänyt itselleni eläkkeen muutamalla sijoitusasunnolla ja huomattavalla summalla rahaa. Tähän kaikkeen on ollut suurena apuna, että en ole haaskannut ylimääräistä YEL- maksuihin.

        Miksi muuten sinä et halua itsellesi varmaa ja kunnollista eläkettä?

        Heh heh - tässäpä reipas veronmaksaja....


      • heh..

        Ei noilla tuloilla mittään kunnon eläkettä kartu, saa juur takuuelääkkeen verran kasaan ja sen takuueläkkeen saa maksamatta mitään, niinko nuo kotiäidit mamut ja muut työnvieroksujat;D ;D ;D


      • Pakkoyrittäjä

        Yellistä ei kerry mitään järkevää eläkettä


    • En halua YELliä!

      En halua maksaa joka kuukausi turhaan montaa sataa euroa, kun ei sitä eläkettä kuitenkaan saa. Silloin kun olen jäämässä eläkkeelle, eläkeikä on yli 70 v enkä tule elämään niin pitkään. Mielummin nautin rahoistani nyt. Kun maksan TOISTEN eläkkeitä.

      Eli ONKO PAKKO MAKSAA YELliä JOS tulot ovat ALLE 1000 e/kk ENSI VUONNA?!

      • EI YLE-veroakaan

        ja sitä paitsi sillä keinoin voi välttää vieläkin typerämmän YLE-veron!

        Rakennusalan Raxa.fi-sivustolla esitellään keino, jolla Yle-veroa ei tarvitse maksaa.

        Sivustoon yhteydessä ollut rakennusmies kertoo havainneensa, että yrittäjien kohdalla Yle-vero määräytyy YEL-työtulon mukaan.

        Näyttäis siltä, että määrittämällä YEL-työtulon alas saa YLE-verosta 100 % alennuksen, rakennusmies kertoo Raxa.fi:lle.

        Sivuston mukaan mies välttää veron asettamalla YEL-työtulonsa 7200 euron tasolle, joka jää Yle-veron 7353 euron alarajan alle. Sivusto kertoo tiedustelleensa asiaa muiltakin yrittäjiltä, ja havainneensa keinon käyttämisen yleiseksi yrittäjien keskuudessa.

        Verohallinnolla ei ole vielä tietoa siitä, kuinka moni yrittäjä määrittää YEL-työtulonsa Yle-veron rajaa pienemmäksi.


    • Asumistukeakin

      Yrittäjä voi halutessaan pitää eläkemaksut minimissä ja käyttää rahat johonkin muuhun.

      YEL:iä varten yrittäjän pitää arvioida oman työnsä rahallinen arvo. Moni tuskin arvioi sen kovin korkeaksi, koska rahoille on aina parempaakin käyttöä.

      Onko se niin väärin, jos yrittäjä tahtoo ottaa riskin? Sitähän yrittäminen on, riskinottoa ja rahan laittamista poikimaan. Vapaudesta nauttiva yrittäjä ei halua tulla kahlituksi eläkemaksuihin.

      Asumistuessa YEL-työtulo otetaan huomioon tulona. Eli jos alimitoittaa YEL-työtulon, Kela tulkitsee pienituloiseksi jolloin saa asumistukea.

      Kuka enää uskoo mihinkään eläkejärjestelmään kun valtio leikkaa lakisääteiset eläkeindeksit rahapulassaan.

      Hyvä nuoret yrittäjät! Maksakaa omiin rahastoihinne eläkepäivien turva, niitä eivät leikkele hallitusten järjestöpomot suosiokiimassa.

    • Ihan turha maksaa

      YELlistä EI mitään hyötyä.

      Joku yrittäjä kertoi "Joka kk YEL-maksu 180€, ja sitten jos/kun sairastut niin päiväraha 30€ miinus verot. Eläkettä näyttää kerryttävän 17,90€/kk. Siis syvältä tämä YEL.
      Vielä selvennykseksi viime vuonna km 1100€/kk nostin itselle palkkaa."

      • vittuuntunut22

        Samaa mieltä .... vittuun koko systeemi !!!
        Ja nyt vielä muka pitäisi maksaa n.4000 euroa 12 000 euron tulosta ...... sairasta touhua.... muka pienyrittäjien puolella *Suomen yrittäjätkin !

        Turha kuvitella että pienyrittäjiä tuetaan muualla kuin maanviljelyssä '1


      • 200 hehtaaria maata
        vittuuntunut22 kirjoitti:

        Samaa mieltä .... vittuun koko systeemi !!!
        Ja nyt vielä muka pitäisi maksaa n.4000 euroa 12 000 euron tulosta ...... sairasta touhua.... muka pienyrittäjien puolella *Suomen yrittäjätkin !

        Turha kuvitella että pienyrittäjiä tuetaan muualla kuin maanviljelyssä '1

        Ei maanviljelität ole pienyrittäjiä, pienviljelijät on jo aikoja sitten tapettu.


    • rawaha

      Erittäin hyvä, että vakuutusyhtiö kertoo asiasta. Ja vieläpä etukäteen. Valuutusyhtiö ei säädä lakeja, joten tämä ei ole vakuutusyhtiön keksintö vaan eduskunnan, joka omien sanojen mukaan tukee yrittäjyyttä kaikin keinoin. Ja kohta varmaan kaikki keinot todella onkin käytetty, kun eläköityville yrittäjille ei löydy jatkajia.

      • mitä hyvää tässä on?

        Keksintö on taatusti eläkevakuutusyhtiöiden, sieltä viesti on kulkenut päättäjille, jotka ovat helposti vietävissä. Näillä toimilla on seuraukset, yhä vähemmän on halukkuutta yrittäjiksi, parempi valinta on elää turvallisesti duunarina ansaituilla sosiaalietuuksilla, kuin siirtyä lainsuojattomaksi ilman sosiaaliturvaa. Harvemmille pienyrittäjillä kun on varaa maksaa tuollaisia korotettuja YEL-maksuja.


    • Sivutoiminen yrittäj

      YEL tuloksi määritetään summa jonka joutuisit maksamaan ulkopuoliselle joka tekisi vastaavan työn kuin yrittäjä. Näin ainakin minä lakia tulkitsin. Varsinkaan sivutoimisen yrittäjän jos on myös palkkatöissä ei välttämättä kannata maksaa noin 2.000,00 eur eläkevakuutusmaksua. Ennemmin vaikka sijoittaa saman rahan matalariskisesti. Itsellä ainakin YEL irtisanominen oli varsin helppoa ja onnistui samantien. Selvitän/arvioin joka vuosi tekemäni työtunnit ja alan keskimääräisen tuntipalkan. Jos tämä tulo jääalle YEL työtulon määrän YEL ei tarvitse maksaa. YEL työtulo ei siis ole sama kuin yrittäjän saama vuositulo. Toki jos siinä on valtava ero voi selvityspyyntö tulla ja takaisinperintä? Näihinhän ei rehellistä vastausta saa eläkevakuutuksesta?

    • MAKSAMATON

      Mikä siinä YEL maksusta eroamisesta vie pari vuotta? Tulojen alasajaminen? Itsellä se katkaistiin samantien kun ilmoitin että työtulot on alle rajan?

      • rahat pois yrittäjil

        Pitää järjestellä asiat siten, että oman työn osuus yrittäjänä ainakin paperilla laskee riittävän alas, tuo järjestely vie noin pari vuotta. Tuloja ei tarvitse välttämättä ajaa alas.


    • EN haluu YELliä!

      > YEL tuloksi määritetään summa jonka joutuisit maksamaan ulkopuoliselle joka tekisi vastaavan työn kuin yrittäjä. <

      Niin tää siinä se ongelma onkin!

      Mistä voi etukäteen tietää että jos sanoo että oma YEL-tulo on ALLE 1000 e kuussa, mutta ne väittääkin että joo vaikka sun oma tulo EI ylitä sitä niin JOS joutusit maksaan jollekin toiselle niin sille joutusit maksaan vaikka 4000 e?!

      Useinhan yrittäjä joutuu tekeen töitä 24/7. Silloinhan jonkun ulkopuolisen palkan pitäisi olla 10.000 e että joku muu suostuisi tekemään kokoajan töitä?

      Miten ne sen päättää et kuin paljon tunteja sä sitä työtä yrityksessäs teet?

      Kun eihän sitä itse saa päättää?

      • Ihmettä minusta

        Mikä tuossa Yel-vakuutuksessa nyt niin närästää?
        Onhan se toki kallis, mutta eihän halpoja ole liikenne- ja autovakuutuksetkaan, ei kiinteistövakuutukset eikä muutkaan tavaroihin tai yritystoimintaan liittyvät vakuutukset. Niistähän ei koskaan saa mitään takaisin sen helpommin kuin Yellistäkään. Yellistä saat varmasti eläkkeen ja sosiaaliturvaakin tarvittaessa. Tavaraan ja omaisuuteen kohdituvista vakuutuksista et mitään ellei jotain vahinkoa tapahdu.


      • ertyu67i8o9p0
        Ihmettä minusta kirjoitti:

        Mikä tuossa Yel-vakuutuksessa nyt niin närästää?
        Onhan se toki kallis, mutta eihän halpoja ole liikenne- ja autovakuutuksetkaan, ei kiinteistövakuutukset eikä muutkaan tavaroihin tai yritystoimintaan liittyvät vakuutukset. Niistähän ei koskaan saa mitään takaisin sen helpommin kuin Yellistäkään. Yellistä saat varmasti eläkkeen ja sosiaaliturvaakin tarvittaessa. Tavaraan ja omaisuuteen kohdituvista vakuutuksista et mitään ellei jotain vahinkoa tapahdu.

        >Tavaraan ja omaisuuteen kohdituvista vakuutuksista et mitään ellei jotain vahinkoa tapahdu. <

        Eikä aina silloinkaan kun on tullut vahinkoa. Tapaturmavakuutus on esimerkki sellaisesta vakuutuksesta jonka korvaukset vakuutusyhtiön lääkärit onnistuu lähes aina puhumaan "vanhaksi vammaksi" tai "normaaliksi kulumaksi".


      • Näin on..
        Ihmettä minusta kirjoitti:

        Mikä tuossa Yel-vakuutuksessa nyt niin närästää?
        Onhan se toki kallis, mutta eihän halpoja ole liikenne- ja autovakuutuksetkaan, ei kiinteistövakuutukset eikä muutkaan tavaroihin tai yritystoimintaan liittyvät vakuutukset. Niistähän ei koskaan saa mitään takaisin sen helpommin kuin Yellistäkään. Yellistä saat varmasti eläkkeen ja sosiaaliturvaakin tarvittaessa. Tavaraan ja omaisuuteen kohdituvista vakuutuksista et mitään ellei jotain vahinkoa tapahdu.

        maksoin lainan takaisinmasuturvasta kertamaksuna 11000€ ja kun nyt satuin sairastelemaan niin viime vuonna sain jo takaisin 7000€
        Sama juttu yellin kanssa, 87€ 6vrk/vko päivärahaa.
        Todennäköisesti kuntoutustuki edessä ja mahdollinen työkyvyttömyyseläke.
        Taidan saada kaikki takaisin mitä olen maksanut.

        Kunnollinen yel mahdollistaa nyt sairastelun ilman taloudellisia huolia.


      • muut maksavat
        Näin on.. kirjoitti:

        maksoin lainan takaisinmasuturvasta kertamaksuna 11000€ ja kun nyt satuin sairastelemaan niin viime vuonna sain jo takaisin 7000€
        Sama juttu yellin kanssa, 87€ 6vrk/vko päivärahaa.
        Todennäköisesti kuntoutustuki edessä ja mahdollinen työkyvyttömyyseläke.
        Taidan saada kaikki takaisin mitä olen maksanut.

        Kunnollinen yel mahdollistaa nyt sairastelun ilman taloudellisia huolia.

        Päädyit huonoon ratkaisuun. Sinun olisi kannattanut pysytellä palkollisena jonkun toisen yrityksessä, saisit moninkerroin parempaa liksaa kipuilujesi takia. Heikon terveytensä ja tapaturma-alttiutensa takia monet korvauksillaan kehuvat tekevät juuri niin, et ole mitenkään yrittäjähenkinen, paremminkin sielultasi sossu.

        Käy ilmeisesti niin, että muut joutuvat YEL-maksuilla kustantamaan sinulle kaiken, ymmärsit ilmeisesti nostaa YEL-tuloasi sopivasti ja sitten hakeutua saikulle.
        Yksi hyvä syy tämäkin muilla olla maksamatta turhia YEL-maksuja, joku vetää aina välistä.


      • kataonna
        muut maksavat kirjoitti:

        Päädyit huonoon ratkaisuun. Sinun olisi kannattanut pysytellä palkollisena jonkun toisen yrityksessä, saisit moninkerroin parempaa liksaa kipuilujesi takia. Heikon terveytensä ja tapaturma-alttiutensa takia monet korvauksillaan kehuvat tekevät juuri niin, et ole mitenkään yrittäjähenkinen, paremminkin sielultasi sossu.

        Käy ilmeisesti niin, että muut joutuvat YEL-maksuilla kustantamaan sinulle kaiken, ymmärsit ilmeisesti nostaa YEL-tuloasi sopivasti ja sitten hakeutua saikulle.
        Yksi hyvä syy tämäkin muilla olla maksamatta turhia YEL-maksuja, joku vetää aina välistä.

        Muut maksavat näköjään luulee, että jos yrittäjiä ei olisi, jossain olisi työpaikkoja.

        Mitäköhän se edes tekee tällä palstalla...?


      • olet todella sairas
        kataonna kirjoitti:

        Muut maksavat näköjään luulee, että jos yrittäjiä ei olisi, jossain olisi työpaikkoja.

        Mitäköhän se edes tekee tällä palstalla...?

        Mitä aineita olet vetänyt?

        Olet sekaisin ja hourailet omiasi, antaen ymmärtää, että kyseessä olisi muiden keksimät väittämät.


      • näin on...
        muut maksavat kirjoitti:

        Päädyit huonoon ratkaisuun. Sinun olisi kannattanut pysytellä palkollisena jonkun toisen yrityksessä, saisit moninkerroin parempaa liksaa kipuilujesi takia. Heikon terveytensä ja tapaturma-alttiutensa takia monet korvauksillaan kehuvat tekevät juuri niin, et ole mitenkään yrittäjähenkinen, paremminkin sielultasi sossu.

        Käy ilmeisesti niin, että muut joutuvat YEL-maksuilla kustantamaan sinulle kaiken, ymmärsit ilmeisesti nostaa YEL-tuloasi sopivasti ja sitten hakeutua saikulle.
        Yksi hyvä syy tämäkin muilla olla maksamatta turhia YEL-maksuja, joku vetää aina välistä.

        Omituinen ajattelusi ihmetyttää??

        Olen maksanut yelliä ihan oikean tasoisena jo 23 vuotta ja nyt kun paikat alkavat hajota raskaan ja pitkien päivien takia niin en saisi käyttää maksamaani etuuksia.

        En ymmärrä myöskään sitä että oikea yrittäjä ei laskisi mitään sairauden tai tapaturman varalle.
        Mielestäni oikea yrittäjä suunnittelee myös tuollaiset asiat etukäteen eikä jättäydy yhteiskunnan armoille.
        Vinkkinä vain että otin myös sairaanhoitokuluvakuutuksen joka on maksanut sairastamisesta aihutuneet kulut.

        Suunnitelmiini kuului myös eläkkeestä nauttiminen sitten joskus.

        Jos on työkalut joilla voi turvata elämän eri tilanteet niin miksi niitä ei saisi käyttää?
        Täysin epäpätevä yrittäjä luottaa onneensa, pätevä yrittäjä suunnittelee myös varasuunnitelmat.

        Ei yrittäminen tarkoita sitä että jää eläkkeelle pennittömänä ja kuolee vuoden sisällä eläköitymisestään.


    • Ongelma RATKAISTU?!

      >> Työpanoksen arvo ratkaisee, tekee firma sitten voittoa tai ei, maksettiin palkkoja tai ei. Eläkelainsäädännössä käytetään nimitystä "työtulo", mikä ohjaa asiaa tuntemattomat ymmärtämään asian väärin. Kyse ei ole mistään työtulosta (tai palkasta), kuten puhekielessä ymmärretään, vaan työpanoksen arvosta. Siis summasta, joka olisi pitänyt maksaa ulkopuoliselle henkilölle, mikäli tämä olisi tehnyt saman duunin, kuin yrittäjä itse.> "Vakuutusyhtiö vertaa yrittäjän ilmoittamia työtuloja ja työskentelyä verottajalle ilmoitettuihin yrittäjätuloihin. Jos ero on merkittävä, niin se huomataan ja aletaan vähän kyseleen..."

      Eli jollEI verotuksen yrittäjätulot ole merkittävästi isompia (yrityksen alussa) kuin YELin itse ilmoitettu työtulo, niin YELliä EI tarvitse maksaa?

    • 6kk jälkeen vasta

      "Aikaa YEL-vakuutuksen ottamiseen yrittäjätoiminnan alkamisesta on kuusi kuukautta. Vakuutus on kuitenkin otettava takautuvasti toiminnan alusta, jos YEL:n edellytykset täyttyvät. Yksi edellytys YEL:ssä on, että toiminta jatkuu yhdenjaksoisesti vähintään neljä kuukautta."

      Eli missään tapauksessa YELliä EI kannata ottaa ENSIMMÄISEEN puoleen vuoteen?

      Jos ihan pakko ottaa niin ottaa sitten sen 6 kkn JÄLKEEN.

    • Työtulon MINIMIRAJA?

      > Työtulon minimiraja on kylläkin n. 7300 euroa. Tuo mainittu 8520 euroa on taas minimi, jotta yrittäjä pääsee, ainakin periaatteessa, työttömyysturvan piiriin. <

      Tuo oli se alkuperäinen ongelma.

      Vaikka nyt työttömyysturvan piiriin pääsee vain yli 12 500 työtulolla,
      niin NOUSEEKO MYÖS työtulon MINIMIRAJA, vai onko se EDELLEEN 7300e?!!

    • SAMA luku?

      Hallitus on jättänyt eduskunnan päätettäväksi seuraavat veromuutokset vuodelle 2015:

      >> YEL-vakuutuksen työtulon alaraja korotetaan 8520 eurosta 12500 euroon 2015

      • Ansiosidonnainen????

        Yelliä maksamalla ei ansiosidonnaiselle pääse.
        Erikseen on tyttömyyskassat yrittäjille, niissäkin on sellaisia ehtoja että nälkä kerkiää tulla ennenkuin mitään saa.

        Yellillä saadaan tietenkin eläke mutta sen lisäksi sairauspäiväraha, kuntoutustuet, uudellenkoulutus sairauden takia, työkyvyttömyyseläke jne.

        Ansisosidonnainen ei kuulu tuohon listan, kelan peruspäivärahaa saa tietyin edellytyksin.


      • yritetään

        Yrittäjän työttömyysturvaan vaikuttava YEL-työtulon alaraja muuttuu ensi vuonna noin 12.500 euroon. Asia ei liity mitenkään verotukseen. Kyseinen laki vahvistettiin jo vuonna 2013.


    • fiksuyrittäjä

      Ansiosidonnaiseen ja Kelan peruspäivärahaan ovat täsmälleen samat edellytykset. Pääsääntöisesti yrittäjä on työtön kun yritystoiminta päättyy ja työkkäri on antanut asiasta lausunnon joko Kelalle tai yrittäjäkassalle. Viisas yrittäjä kuuluu työttömyyskassaan. Pienellä vuosimaksulla saa kuitenkin tuhansia euroja enemmän kuin Kelasta saisi.

      • Riskit hallinnassa

        Itse kuulun SYT-kassaan syt.fi, koska se on halvempi kuin se toinen kassa. Molemmat noudattavat ihan samaa lakia ja tekevät ratkaisunsa niihin perustuen. Toivottavasti minun ei kuitenkaan tarvitse koskaan käyttää SYTin palveluita.


      • Surkeaa palvelua saanut
        Riskit hallinnassa kirjoitti:

        Itse kuulun SYT-kassaan syt.fi, koska se on halvempi kuin se toinen kassa. Molemmat noudattavat ihan samaa lakia ja tekevät ratkaisunsa niihin perustuen. Toivottavasti minun ei kuitenkaan tarvitse koskaan käyttää SYTin palveluita.

        Niinpä. Toivottavasti et joudu. Sieltä ei palvelua herunut ainakaan minulle myyntihetken jälkeen. Jäi lyhytaikaiseksi jäsenyys siellä. Onneksi löytyi muuta työtä ja pääsin moisesta lafkasta ulos.


    • MINIMI YEL 2015?

      > Yrittäjän työttömyysturvaan vaikuttava YEL-työtulon alaraja muuttuu ensi vuonna noin 12.500 euroon. Asia ei liity mitenkään verotukseen. <

      Niin mutta MIKÄ SE ALARAJA ON ETTÄ ON PAKKO OTTAA YEL?!

      Muuttuko se mitenkään vai onko se edelleen jotain 7300e/vuosi?!

      Tämä kysymys EI sinänsä liity mitenkään työttömyysturvaan,
      vaan ainoastaan siihen MILLOIN ON PAKKO OTTAA (veroluonteinen) YEL VAKUUTUS?!

      MIKÄ SE SUMMA ON ENSI VUONNA?!

    • Väh. 175 e/kk?

      > olen siitä lähtien maksanut minimin ja se oli ekoina vuosina 1500 e/vuosi ja nyt on jotain 2100e/vuosi, siis mitä maksan yel-maksuja <

      Eli ennen joutui joka kuukausi maksamaan pakollista veroluonteista YEL maksua n. 125 e/kk, mutta nykyään vähintään 175 e/kk?

      Tarkoittaako tämä että myös ensivuonna YELlin minimimaksu on tuon 175 e/kk?

      Vai että sekin nousee?

      • näin sanoivat

        Maksuihin tulee indeksikorotukset joka vuosi
        ne olettaa että sun tulot kasvaa joka vuosi

        se on käytäntö josta ne ei ilmoittanut vakuutusta otettaessa
        vaan sä huomaat sen kun ne postittaa uudet maksulaput

        maksuja saa pienennettyä vain jos ilmoitat yhtiölle, ettet arvioi tulojesi suurenevan

        sitten ne vetoaa siihen, että SÄ TEET ENEMMÄN töitä vaikka tulosi ovat samat tai pienenevät, joten maksusi suurenevat

        se koko eläkesysteemi on tehty tappamaan yrittäjä
        sillä on google asetukset: kaikki otetetaan ellei käyttäjä toisin ilmoita

        lopetin yrityksen ja lopetin vakuutukset
        toivotonta touhua

        säästän omat eläkkeet omisa rahoista

        suurin osa eläkekassaan maksetuista varoista on tehty sinne markkamääräisinä ja sieltä otetaan euromääräisinä
        kassa tyhjenee PIKAVAUHTIA

        VALTIO EIKÄ HALLITUS AJATELLUT TÄTÄ KUN SUOMI LIITTYI valuttaliittoon
        ne pussas isojen firmojen percettä ja ajatteli omia palkkojaan


    • Missä viivyt, Putin?

      Imekööt sykkivää koko Suomen meininki. Myin yritykseni pois heti, kun ymmärsin tien johtavan nykytilanteeseen, nelisen vuotta sitten. Äkkiä perään töissä 8kk ja sen jälkeen liiton päivärahoilla opiskellen toisen korkeakoulututkinnon. Nyt töissä julkisella puolella syöttöporsaana, ei ollut vaihtoehtoa.

      Seuraavaksi vien vaikka Norjaan koko osaamiseni.

    • tuhoa odottaen

      Kyllä se Putin tulee. Onhan hänelle pöytä jo katettu. kaikki osaamista vaativa yritystoiminta ulkoistettu maailmalle. Yrittäjät tapettu tai näännytetty velkavankeuteen.
      Maahan jäänyt vain bulkkiteollisuutta ja saavilaisen palvelukulttuurin omaava pöhöttynyt ja tehoton virkamieskunta. Tämä on kuin valmiiksi suuniteltu liitettäväksi Suur-Venäjän osaksi. Vielä kun saatas se Rosatomin miilu jauhamaan
      säköä ja tuottamaan vetypommeihin raaka-ainetta, niin kaikki olisi valmista.
      Eduskuntakin täynnä venäjämielisiä per5een nuolijoita.

    • Lakkaa valittamasta

      Eipä kannattaisi lähteä polkemaan hintoja oman sosiaaliturvan kustannuksella. Kyllä työntekijöistäkin maksetaan eläke-, työttömyys-, sairausvakuutusmaksut jne. Aina pitäisi saada täydet korvaukset, mutta itse ei olla valmiita sijoittamaan hyvinvointivaltion hyväksi penniäkään. Tekisitkö kokopäivätyötä vieraalle tonnin kuukausipalkalla?

      • miksi aina valitat?

        Olet kommunisti, kun et suvaitse yrittäjien itse suunnitella tulevaisuuttaan. Sinun kannattaa mennä jollekin toiselle palstalle kertomaan puna-aatteestasi, sinulla ei ole mitään ideaa annettavaksi yrittäjille.


    • Vastaisko joku?

      > Monen pienillä tuloilla ajavan yrittäjän kannattaa laittaa liikevaihto virallisesti sille tasolle, että alvia ei mene, samalla pääsee eroon yel- maksuista ja säästää kirjanpitokuluissa, kun ei tarvitse kuukausittain tehdä alv-ilmoituksia ja kuittirumbaa. <

      Kysyn jälleen kerran että onko nyt niin että JOS liikevaihto on ALLE alv rajan eli 8500 e/vuosi, niin EI tarvitse ottaa YELliä!?!

      • kkkkkg

        mielestäni ei .. itse soitin yel-firmaan, jolle maksan yeliä .. palauttivat kun jäi alle 8500.


      • EI YELliä!
        kkkkkg kirjoitti:

        mielestäni ei .. itse soitin yel-firmaan, jolle maksan yeliä .. palauttivat kun jäi alle 8500.

        Jäikö liikevaihtosi alle 8500 e/vuosi vai työtulosi?


    • anno2015

      YEL-työtulo vuonna 2015

      7 502,14 €/v alaraja / vuosi
      12 325,56 €/v mahdollisuus työttömyysturvaan
      15 004,29 €/v mahdollisuus osa-aikaeläkkeeseen
      170 375,00 €/v yläraja

    • yrittökök

      15 004,29 €/v mahdollisuus osa-aikaeläkkeeseen. Tuo yel kannattaa maksaa 220€/kk alenuksella. Syt kassaan maksu on halpaa muutama kymppi vuodessa.

      • YrittäjäksiSiirtynyt

        SYT-kassa halpa???? Minun 60 000 YEL-tuloilla se maksaisi 1436,60 €/v. Työntekijät saavat saman turvan 118 €/v maksulla. AYT-kassa on vielä kalliimpi.

        Erona on se, että työntekijäkassat eivät juodu maksamaan käytännössä lainkaan työttömyyskorvauksia (menevät valtiolta), mutta yrittäjäkassat joutuvat.

        Tietysti minimitasolla maksu on pieni, mutta niin on myös työttömyyskorvaus ja eläke.


    • Lainsuojaton

      Jos päätän lopettaa yrittämisen 7500e työtulojen ollessa riittämättömät, niin siirrynkö suoraan sossun luukulle, koska en työttömyysturvaan ole oikeutettu, kerran maksan liian vähän vakuutusyhtiölle verovähennystä.

      Eikös se asunnoton tuloton varaton ex yrittänyt kuitenkin pitäs pitää hengissä, koska ei itsekään itteensä älyä ampua?
      Saa nuokin kai jotain tuloa jotka ei päivääkään töissä ollu eivätkä mee, käyttelee systeemiä taitavasti vaan eläkettä ootellessaan.

      Saahan pamut mamut ym. jostain rahaa vuokriin ym. Juokseviin kuluihin näköjään....
      Onkos yrittelijä noista ulkoistettu myöskin , koska vänkää vakuutusyhtiöiden ryöstämien verorahojen minimisarakkeessa roikkuen.

      Olisihan tuo hyvä saada ohjeet hallittuun kaatoon jos keksii jotain tuottoisampaa, kuten sosiaaliturvan maximointi tai tuottosampi muu bisnes

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1713
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1411
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      191
      766
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      97
      759
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe