Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Koiranpennun oppiminen ja kehittyminen

missis SS

Haluaisin kokemuksia siitä, kuinka nopeasti koiranpentu oppii mitäkin.
Saimme pennun 8 vkon iässä ja silloin se ei osannut vielä mitään. Lehdelle/lattialle pissasi ja käskyjä ei oltu opetettu.
Nyt pentu on 9-10vkoa ja osaa istua, mennä maaten, odottaa eteisessä tassujen puhdistusta, odottaa ruokakippoa istuen, tulee luokse (jos rauhallinen tilanne) sekä uskoo enimmäkseen ei - käskyä jos on luvatonta tekemässä. Myös sisälle pissaamisia ei ole kun harvoin öisin jos ei herätä käyttämään kerran yössä ulkona, kun rakko ei kestä aamuun. Muutoin menee ovelle ilmaisemaan vessahätäänsä.

Tilanne siis hyvä, mutta! Tuntuu että pentu on liiankin fiksu ja käyttää hyväksi oppimaansa. jos ei jakseta leikkiä tai pitäisi mennä nukkumaan, menee ovelle vinkumaan ja tietenkin päästetään ulos. Siellä kuitenkin sitten ravaa pitkin pihoja ilman mitään pissaamistarvetta.

Myös mattoa alkaa repiä jos ei leikiä kun on huoomannut että käsketään lopettaa ja annan lelun tilalle. Tätä jatkuu aina kun lopetetaan leikkiminen ja haluaisi jatkaa -ottaa huomion tekemällä luvatonta. Ja leikitään siis lukuisia kertoja päivässä, pentu on alle 2kg painoinen eli ei sitä voi juoksuttaa mahottomastikaan.
Aivotyötä saa namipaloja etsiessä ym. myös.

Miten pysyisi pennun edellä noissa omistajan kyykyttämisissä, kun tuntuu että viikossa alkanut jo hoksata vähän turhan paljon miten saa tahtoaan läpi?!?
Onko normaali noin nuorelta pennulta?

5

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsemmpistä vaan

      Fiksu pentu ja hyvä koulutus ja tulos on kuvailemasi kaltainen. Itselläni on tällä hetkellä 12 vkon ikäinen pentu (minulla ollut 3 vkoa), jolle tuttuja käskyjä ovat ei ja istu. Odottaa lisäksi milloin saa mennä ruokakupille. Autoilu on ok. Kulkee hihnassa. Ja mikä parasta on jo melkolailla sisäsiisti. Päivällä 2-3 h/ yksinolot menee sisäsiististi ja yö vaatii sen yhden pihareissun. Nyt on työn alla tänne -komento (joka on tietenkin se tärkein käsky).

      Itse etenen tämän pennun kanssa hitaammin kuin edellisen. Se edellinen tuli opetettua liialla kiireellä; oli alle puolivuotiaana pentukoulun priimus ja osasi moninverroin enemmän kuin tuplasti vanhemmat. Ts. osasi jo kaikki käskyt, käsimerkit ja pillitykset mitä minä sille sen elinaikana opetin. Tähän hidasteluun antoi aiheen se, että on tunne notta pilasin jossain määrin sen koiran luonnetta liialla kiireilylläni; pentuaika oli pelkkää opiskelua ja leikki jäi turhan vähälle.

      Aikamoinen epeli teillä taitaa käsissä olla kun se on oppinut 1-2 vkossa kaikki mainitsemasi hyvät. Koiranne koulutus on hyvällä tolalla ja toistaisin jonkin aikaa niitä jo opittuja ja antaisin sen koiran rellestää elämäniloaan .... vaikka se tarkoittaisikin yövaatteisillaan takaovella värjöttelyä ja repaleisia matonreunoja.

    • näin meillä

      Normaalilta fiksulta pennulta kuulostaa:) Varttuessa keskittymiskyky tietenkin kasvaa kuten kontakti ihmiseenkin. Meillä on matot otettu aina ensimmäiseksi vuodeksi pois (kengat sun muut pennun ulottumattomiin) niin ei pahoja tapoja pysty kehittyä.

      Meillä on aikuinen (5v.) koira ja 13vko pentu, tuli meille 9vko:n ikäisenä osasi mennä paperille ja ulos tarpeilleen, nyt osaa istua, mennä maahan, seisomaan, nostaa tassun hihnan jäädessä alle, luoksetulon, paikan, katsekontaktin oton oikeina hetkinä, irti ja pois. Sekä yleiset toimenpiteet(kynsien leikkaus, hampaiden pesu harjaus, hihnalenkit) menevät ilman suurempia ongelmia. Meilläkin odotellaan Enne ruuan syömistä ja ennen kuin saa mennä ovesta ulos.

      Ainoat ongelmat tällä hetkellä ovat kasvien repiminen maasta ja se kun käskee kukkapenkistä pois ottaa rallit ja juoksee kukkapenkistä toiseen:D(mikä ei kyllä sinänsä haittaakaan kun on niin hellyyttävää että voivin sen loppuelämänkin sitä sietää) ja on oppinut että saa pöydiltä varastettua tavaraa.

      Paikallaan olo aloitettiin ihan parista sekunnista ja nyt ollaan jo noin minuutin parin odotuksissa, keskittymiskyky on selvästi.

      Nyt aikuisen koiran kanssa alku meni jotakuinkin samalla tavalla kuin nykyisen pennun kanssa, luonne erot kuitenkin näkyy selvästi pennun ollessa paljon kovempi. Aikuinen koira tekee myös ne inhottavammat asiat käskystä, eli tulee kynsiä leikattavaksi ja pestäväksi, nuorenpana oli tietenkin uhmaiät jolloin raajojaan koetteli paljonkin, monesti nykyäänkin kyllä miettii ennen kuin tekee ja jos näkee käskyn turhaksi, kääntää "kuuron korvan".

      Nuo kyykyttämiset menee sillä, että poistaa hankaluuksia tuottavan esineen ainakin muutamaksi viikoksi ja kaikki (myös se ulos meno) tapahtuisi ihmisen aloitteesta niin ei noita huviravauksia tule. Onhan se hyvä että pentu ymmärtää hätänsä, ei tarvitse siivota yhtä paljon, mutta voit sitten aikuisenakin odotella sen tylsistyessä oven vinkumista. Jos pentu tekee jotain luvatonta, muttei kovin harmillista koeta saada pennun huomio pois siitä kuitenkaan huomiomatta pentua, esimerkiksi kävele ruokapussin luokse ja vähän tutkaile sitä yms. ja kun pentu on hetken ollut tekemättä tuhmuuksia, niin huomioi pentua palkkioksi.

      Toivottavasti jostain noista oli apua:)

      • alkup.

        Kiitos, oli apua :)
        Koiran kasvattaminen onkin ihan oma taitolajinsa!


    • vaaviaika

      Juu ei kyllä luovutusikäiset pennut ole kasvattajalla yleensä mitään oppineet, ei sen ikäiset oikeen mitään opikaan. Meillä kotona viisiviikkoiset, eivät esimerkiksi vielä ole hoksanneet miten vesikupista juodaan, kaatuilevat kävellessä kun ei koordinaatio riitä, usein tarpeilla käytyään peruuttavat suoraan läjäänsä kun eivät mistään mitään tajua. Aivan ihaniahan ne on, mutta antakaa vauvojen olla vauvoja! :D

    • onnittelut

      Mitä nuorena oppii se vanhana taitaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      88
      1305
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe