Kodinkoneet turvallisemmiksi.

näinkö on ?

Keittiössä ja pesuhuoneissa olevat erilaiset kodinkoneet aiheuttavat vuosittain..liikaa vahinkoja ja tulipaloja. Itse kodinkoneiden osalta paloturvallisuus ei ole näyttänyt juurikaan menevän eteenpäin. Johtunee kovasta kilpailusta jossa etusijalle asetetaan liian usein koneen hinta. Koska sulakkeetkaan jotka ovat kodeissa eivät estäne vahinkoja niin olisi mietittävä onko asialle mitään tehtävissä ? Ensiksi tulee mieleen että tehtäisiin vaikka ammattimiehellä jälkiasennus. Siinä kodinkoneeseen (jääkaappi , kuivausrumpu pakastin jne ) asennettaisiin laitekohtainen varosulake. Kodinkoneiden kyljessä yleensä moottorin paikkeilla on tyyppikilpi josta näkee koneen ottaman sähkön tarpeen. Jos ammattimies katkaisisi laitteen moottorista lähtevän johdon poikki ja asentaisi välille sopivan kokoisen sulakkeen tai vastuksen joka katkaisisi virran syötön moottorille kuvitellussa vahinko tapauksessa. Asennustyö tuskin tulisi kalliiksi koska vikavirta sulakkeetkin maksavat . Minkälainen olisi ammattilaisten kannanotto tähän ?

9

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2+7

      Lisäsulakkeilla ei suojaus parane, koska sulake ei tiedä milloin laite (esim. moottori) kuumenee liikaa jäähdytyksen estyessä ilmakanavien tukkeutumisen vuoksi.
      Lähes aina tulipalon syttymisen syynä on käyttäjän oma huolimattomuus. Eli kodinkone jätetään käyntiin tai unohdetaan päälle (esim. liesi) kotoa lähtiessä ja ylikuumentumisen takia sitten liesi sytyttää tulipalon tai vanha kodinkone likaisuuden takia, eli koneen sisällä on pölyä tai rasvaa, joka syttyy kuumentumisen tai esim. moottorin normaalin kipinöinnin seurauksena.
      Kiinteistön haltijalla (asukkaat) on sähköturvallisuuslain mukainen vastuu huolehtia kaikkien sähkölaitteiden asianmukaisesta kunnosta ja käytöstä. Laitteita ei saa jättää käyntiin niitä valvomatta. Laitteet pitää puhdistaa myös sisältä säännöllisesti pölystä ja rasvasta (puhdistamiseen pitää kutsua huoltomies, mikäli itse ei osaa tai uskalla).

      • Pro lisäsulake

        "Laitteita ei saa jättää käyntiin niitä valvomatta."

        Paitsi kylmälaitteet. Jos kylmälaite syttyy, palo on raju ja tuottaa paljon myrkyllisiä savukaasuja. Onkohan kylmälaitteiden kompressoreissa minkäänlaisia lämpösuojia?

        Olisin kyllä varovasti sitä mieltä, että joskus laitekohtaisesta sulakkeesta sopivassa paikassa voisi olla hyötyäkin. Esimerkiksi omassa kylppärissäni on pesukoneen pistorasialle johdonsuoja C16. Sen alasnapsahtaminen vikatilanteessa kestänee kauemmin kuin pesukoneen sisällä olevan sulakkeen palaminen. (?)

        Sulake ei ehkä olisi idioottivarma, mutta voisi olla hyödyksikin.


    • 1+2

      Kyllähän kojekohtainen sulakekin jotain auttaa, mutta parempi suojaus saataisiin laitteeseen sopivasti sijoitetulla ylilämpökytkimellä (klikson), joka sulkeutussaan yksikertaisesti polttaisi ryhmäsulakkeen sähkökeskuksessa.

      • ???

        Miksi sen ylilämpökytkimen pitää sulkeutua ja polttaa sulake, kun voisi toimia aivan kuten esim. kahvinkeittimien tms. lämpösulake että katkaisee virrat...


      • 1+2
        ??? kirjoitti:

        Miksi sen ylilämpökytkimen pitää sulkeutua ja polttaa sulake, kun voisi toimia aivan kuten esim. kahvinkeittimien tms. lämpösulake että katkaisee virrat...

        Varma mikä varmaa.... eikä tarvittaisi mitään kuittausnappeja itse laitteesssa. Itsepalautuvahan se ei saisi olla.


      • wertvybuni
        1+2 kirjoitti:

        Varma mikä varmaa.... eikä tarvittaisi mitään kuittausnappeja itse laitteesssa. Itsepalautuvahan se ei saisi olla.

        Oikosulku ei ole hyvä asia, sitä ei pidä ehdontahdoin mennä tekemään voi tulla vaikka mitä seurannais vaikutuksia joten parempi kun kytkee vaan laitteen pois päältä.


    • 15 + 19

      Ongelma johtuu yksinomaan sulakkeen rakenteesta joka toimii siten että sähkövirta lämmittää vastuslankaa.
      Pienillä ylivirroilla menee erittäin kauan kunnes sulake lopulta palaa ja katkaisee virran ja vaikka sulake katkaiseekin virran ei se riitä poistamaan laitteeseen jo kertynyttä lämpökuormaa joka tulipalon lopulta aiheuttaa.

      Jos esimerkiksi laitat jotain sopivasti palavaa kahvinkeittimen levylle niin sinnehän se palaa koska ei lämpösuoja ole muuta kuin bi-metalli kytkin eli jousi joka pomppaa ylös lämmettyään riittävästi ja palautuu sitten takaisin jäähdyttyään ja tuokin suoja on joko laskennallisesti tai kokeellisesti testattu kyseiselle laitteelle että se katkaisee virran 10min päästä eikä heti kun kahvi on tippunut.
      Kahvinkeitin kun nimittäin toimii kuumentamalla vettä putkessa joka sitten aiheuttaa imun ja kahvi alkaa tippumaan siellä siis ei ole mitään mystistä vesipumppua vettä kuljettamassa (tai tuokin on pumppu muttei perinteisessä mielessä).

      Mutta käytännössä täydelliseen palosuojaukseen ei päästä muutoin kuin itse vahtimalla kodinkoneita niiden käydessä.
      Ainoa miltä kodinkoneen moottori voidaan suojata on ylikuormitus ja jumitilanteet joihin on teollisuudessa ollut automatiikkaa jo iät ja ajat.

    • .21.

      Laitekohtainen vikavirtasuoja voi auttaa joissakin tilanteissa.

    • sähköteurastus

      Kaikkein suurin ongelma on laiiteiden käyttäjät. Mitää ei huolleta paskasta, ei osata käyttää tai pahimmassa tapauksessa tehdään ihmevirityksiä kun laite ei muuten toimi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe