Meidän on aktivoitava Antti Parpo kuntoutuksen kautta!

Parpon aktivointi

Erinäisistä syistä päämme monoksi puuhattua orjatyölakia on kutsuttu Antti Parpon mukaan. Tämä Rauman sosiaali- ja terveysjohtaja pitää orjatyölakia mainiona asiana. Hänelle pitää taata oikeus päästä itsekin nauttimaan työttömyydestä ja sen pitkittyessä päästä aktivointiin ja kuntoutukseen. Hänelle pitää taata kansalaiselle kuuluva oikeus päättää, meneekö kuntoutukseen ja orjatyöhön porkkanan (9 euroa päivä) vai kepin (tulojen menetys) kautta. Hänen pitää myös saada päättää, meneekö lukemaan päivän lehtiä vanhainkodin papoille, vai haravoiko mieluummin lehtiä puistoissa. Hänen aktivoimisensa ei saa syrjäyttää paremman kansanosan kovapalkkaisia virkoja, joten hänen on tyydyttävä avustajan rooliin. Hän tuntee työttömyysluvut, ja tietää, ettei hänellä ole paluuta oikeisiin palkkatöihin, joten hän hyväksyy tilanteensa, ja tekee parhaansa kuntoutuakseen. Johonkin.

Näin teemme:

Teitä on siellä Raumalla työttömänä pilvin pimein korkeasti koulutettuja ja sopivan työkokemuksen keränneitä ihmisiä. Ottakaa yhteyttä Antti Parpon työnantajaan, Rauman kaupunkiin, ja tarjoutukaa säästämään kaupungillenne pitkä euro tekemällä sosiaali- ja terveysjohtajan hommat ilmaiseksi. Jos esiinnytte ryhmänä ja tarjoatte pätevyyttänne ja kokemustanne asiantuntijaryhmänä, Rauman kunta varmaan ottaa tarjouksenne riemumielin vastaan. Ja mikätärkeintä, Antti Parpo pääsee nauttimaan osallistavasta toimeentuloturvasta, jota itse oli huolehtivasti luomassa.

Kun olette aloittaneet tehtävänne, ilmoittakaa paikalliselle lehdelle, Ajankohtaiselle kakkoselle ja muille median edustajille ja lähettäkää tänne linkki artikkeliin, jossa kerrotaan innovatiivisesta ja pyyteettömästä hankkeestanne paikkakuntanne hyväksi. Kun varmistun, että te tosiaan olette ilmaiseksi hoitamassa virkaa, ja arvatenkin todella hyvin (vaihtelu virkistää), otan yhteyttä teihin työnantajanne kautta ja annan osoitteeni, jonne voitte lähettää pankkitilinne numeron. Lähetän teille rahallisen avustuksen. Varmaan sadat, ehkä tuhannet muut seuraavat esimerkkiäni. Huomaatte, että elätte epäitsekkyytenne takia kiitollisten työttömien avustuksilla mukavasti.

8

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Parpon kuntoutus

      Ajankohtainen kakkonen 11.11.2014
      (juontaja Salla Paajanen, vieraina Kari Laurila (puheenjohtaja, Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT), ja Antti Parpo (Rauman sosiaali- ja terveysjohtaja))
      Teppoa myös haastatellaan; hän on ollut jo kahdeksan vuotta orjatyössä, eli tekemässä kerran viikossa muutaman tunnin ristisanatehtäviä tarkkailun alla päivätoimintakeskuksessa. jotkut katsovat siellä telkkaria, jotkut neulovat, eli ei juuri tehdä mitään. Siellä on kuitenkin pakko käydä. Jos ei käy, saa karenssin. Hän on kirjoittanut pikku laulun työttömien aktivoinnista.

      Työttömien aktivointia vai orjatyötä?


      ''Kuntouttavassa' toiminnassa on mukana 25000 suomalaista. Tavoitteena on vahvistaa elämän hallintaa ja ehkäistä syrjäytymistä. Vain 3% heistä päätyy palkkatöihin. Suurin osa palaa työttömäksi tai siirtyy uudelle kuntouttavalle jaksolle.

      SP: Kari Laurila, miksi nuo työkokeilut ja kuntouttava toiminta rinnastetaan orjamarkkinoihin ja pakkotyöhön?

      KL: Ihmettelen itsekin, ketä varten tällainen järjestelmä on rakennettu. Jos ajatellaan ihan lukuina, niin syyskuun lopussa oli 350 000 työtöntä ja aktivointiasteen toimenpiteissä oli noin 130 000, ja syyskuun lopussa meillä oli TE-toimistossa avoinna 30 000 työpaikkaa. Eli työtöntä ei voi pakottamalla saada, eikä poluttamalla, mitenkään - jokainen ymmärtää noista luvuista - töihin, mutta siitä huolimatta on tämmöinen sanktioon perustuva järjestelmä rakennettu, jossa toisaalta myös kuntia pakotetaan. Kunnat on taloudellisesti pakotettu järjestämään näitä aktiivitoimia työttömille.

      SP kysyy, onko ohjelmassa nähty nuorehko hevosharrastaja, joka työskentelee 9 eurolla hevostallilla, orjatyössä.

      KL: Ei, ei ole. Työttömien suuressa joukossahan, melkein puoli miljoonaa, niin siellä on pieni joukko ihmisiä, jotka tarvitsee ihan oikeasti, ja mielellään hakee tällaisia aktiivitoimia, että pysyy virkeänä ja yhteiskunnassa mukana. Mutta viimekesäisen kuntaliiton toimintamittareiden mukaan 85% pitkäaikaistyöttömistä on valmiita menemään heti töihin tai hakeutumaan koulutukseen, josta pääsee töihin. Ja 15% tästä joukosta on sellaisia, joiden kanssa on ongelmia, tai heillä on terveydellisiä esteitä tai jotain muita esteitä, eli he eivät suoraan kelpaa avoimille työmarkkinoille.

      SP: Samat luvut lienevät tuttuja sinulle, Antti Parpo. Mutta onko oikein, että Forssassa työttömät tekevät hommia yksityiselle yrittäjälle ja saavat siitä yhdeksän euron kulukorvauksen?

      AP: No, sanotaan, ehkä ei tuolla tavalla, että mä näkisin, että jos tämmönen yhdeksän euron korvaus tulee, niin se työmääräkin vois olla kohtuullista, eli että voi kysyä, että tarviiko silloin olla viittä päivää viikossa, riittääkö päivä, kaks viikossa, muutama tunti, jolloin ikään kuin saadaan se efekti aikaseksi, mitä näissä yleensä haetaan. Että ihminen tulee näihin sosiaalisiin verkostoihin, osaks yhteiskuntaa, että varmasti niinkun toi on turhan rankka malli työttömälle, ja mun mielestä siinä tiettyä kohtuullisuutta pitää olla, jos yhteiskunta ei myöskään oo valmis maksamaan siitä hirveesti, niin minusta se on oikeudenmukainen järjestelmä silloin, jos sitä vähän supistetaan, että...

      • Parpo kuntoon taas

        ...

        SP: Aktivoinnista ja työkokeilusta kieltäytyminen voi leikata tukia jopa sadoilla euroilla. Ovatko tällaiset sanktiot ja karenssit oikeanlainen porkkana yhteiskunnalta?

        AP: No, sanotaan, että porkkana on aina parempi kuin keppi, että jos me saadaan niinku järjestelmä sitä kautta, että se niinku positiivisella tavalla kannustaa, niin se on parempi tapa hoitaa se. Mut täytyy muistaa, että meillä on kuitenkin tietty... meillä on aina yhteiskunnassa porukkaa, jossa ehkä pieni osa, jolle keppikin saattaa joskus olla hyvä asia. Se näkyy ihan kentällä, mutta sanotaan niinku noin laajassa mittakaavassa itse näkisin niin, että jos me saadaan niinku järjestelmä porkkanan kautta toimimaan, eikä kepin kautta, niin se on mallina järkevämpi, se tuottaa yhteiskunnassa paremman lopputuloksen, ikäänkuin hyväksyttävämmän järjestelmän. (Mutta orjatyösysteemi on oltava, vai, joko kepin tai porkkanan avulla?) Että oleellista on tietysti (tietysti?) se ero, että mikä on passiivitoimeentuloturvan taso suhteessa siihen, että jos ihminen on... tekee jotain... ja tekemisestähän luonnollisesti pitäis aina palkita. Ja siinä tietty ero täytyy (täytyykö?) olla.

        SP: ... Tosiasiahan on, että harvempi kuin joka viides työllistyy näiden kokeilujen kautta.

        KL: Joo, ja aika monella työttömällä on vähän turhaankin herätetty toiveita siitä, että tästä sitten jotain polkua pitkin lähtis sitten työllistymään. Mutta niinkuin tuossa alussa kerroin tuon työttömien lukumäärän ja kuinka paljon avoimia työpaikkoja on, niin usein siinä herätetään ihan turhia toiveita. Tuossa silloin, kun THT Ry:tä aikoinaan perustettiin, niin käytiinkin läpi... esimerkiksi ihan oppilaitoksiin liittyvien työkokeilujen kanssakinhan on ihan sama tilanne, että annetaan ymmärtää, että tänne pääset töihin, mutta käytännössä tuleekin sitten uusi opiskelija harjoittelemaan, kun edellisellä harjoittelujakso päättyy.

        SP: Teppo koki, että hänelle on suorastaan valehdeltu. Hän on odottanut, että työllistyisi.

        KL: Juu, aika monen kohdalla ollaan kuultu ihan samaa ja tässä tosiaan mun mielestä se ongelma on nimenomaan tämä pakko. Eli tässä pakotetaan sekä työtön sillä uhalla että menettää työttömyyskorvauksensa, että kuntia - kunnillakin on valtavan isoista rahasummista kysymys siinä, kun ne maksaa puolet pitkäaikaistyöttömien työttömyyskorvauksista, ja sitten taas aktivoidessaan näitä pitkäaikaistyöttömiä ne saa vielä lisäksi 10,06 euroa päivä tukea siitä. Että siinä on ihan kuntasäästöistäkin kysymys. Sekä työttömiä että kuntia pakotetaan. Yrittäjät sitten taas, jotkut hyödyntää sitä. On tämmöisiä alihankinhtatöitä, mitä teetetään ihan suoraan näillä, tuota, kuntoutettavilla, joka itse asiassa sananakin on täysin väärä, että nämä työttömät ei - ei he sen kummempaa 'kuntoutusta' tarvi, heidän ainoa kuntoutuksen syynsä on se, että he on tarpeeksi kauan työttömänä.

        SP: No, Antti Parpo, sinä olet tutkijana ollut luomassa mallia osallistavalle sosiaaliturvalle, yhdessä THL:n kanssa. Miten tuo osallistava sosiaaliturva muuttaisi tämän äsken nähdyn Tepon ja Minnan tilannetta?

        AP: No, varmaan niin, että kohtuullistettais sitä aikaa, mitä työtön... missä määrin heitä aktivoidaan. Toinen on se, että ajatus on sellainen, että meidän tulis luoda systeemi, jossa, tuota, luodaan ikäänkuin tarjotin työttömälle. Että viranomainen ei määrää, että mihin exact työhön työttömän täytyy mennä, vaan luodaan tarjotin, ja käydään ikäänkuin sitä neuvottelua, että löydetään se mielekäs paikka, mitä... missä sitten työtön tekis jotakin, tai olis aktivointitoimenpiteessä, jolloin tällanen ehkä negatiivinen viesti, mitä tässäkin tuli, niin, tuota, poistuisi. Että eräällä tavalla ehkä haetaan niinku positiivisempaa tietä siihen, ja sellasta tietä, että työttömällä itselläänkin olis suurempi vaikutusvalta siihen, mitä, mitä työtä hän... tai toimenpiteitä nhän tekisi, jolloin se on sitten... valinnan vapautta ja itseohjautuvuutta tulis lisää. (Mutta työtön työnhakija ei saa itse päättää, haluaako hän orjatyöhön lainkaan, ja kiinnostavaa, että Parpo ei edes mainitse, että työnhakijoiden päämäärä on löytää toimeentulo; Parpolle ainut päämäärä on pistää työttömät pakkopuuhasteluun tyyliin: Menet orjaksi, tai itket ja menet orjaksi. Se jää työttömän vapaasti valittavaksi, että itkeekö vai totteleeko itkemättä.)


      • Paremmat Parpot
        Parpo kuntoon taas kirjoitti:

        ...

        SP: Aktivoinnista ja työkokeilusta kieltäytyminen voi leikata tukia jopa sadoilla euroilla. Ovatko tällaiset sanktiot ja karenssit oikeanlainen porkkana yhteiskunnalta?

        AP: No, sanotaan, että porkkana on aina parempi kuin keppi, että jos me saadaan niinku järjestelmä sitä kautta, että se niinku positiivisella tavalla kannustaa, niin se on parempi tapa hoitaa se. Mut täytyy muistaa, että meillä on kuitenkin tietty... meillä on aina yhteiskunnassa porukkaa, jossa ehkä pieni osa, jolle keppikin saattaa joskus olla hyvä asia. Se näkyy ihan kentällä, mutta sanotaan niinku noin laajassa mittakaavassa itse näkisin niin, että jos me saadaan niinku järjestelmä porkkanan kautta toimimaan, eikä kepin kautta, niin se on mallina järkevämpi, se tuottaa yhteiskunnassa paremman lopputuloksen, ikäänkuin hyväksyttävämmän järjestelmän. (Mutta orjatyösysteemi on oltava, vai, joko kepin tai porkkanan avulla?) Että oleellista on tietysti (tietysti?) se ero, että mikä on passiivitoimeentuloturvan taso suhteessa siihen, että jos ihminen on... tekee jotain... ja tekemisestähän luonnollisesti pitäis aina palkita. Ja siinä tietty ero täytyy (täytyykö?) olla.

        SP: ... Tosiasiahan on, että harvempi kuin joka viides työllistyy näiden kokeilujen kautta.

        KL: Joo, ja aika monella työttömällä on vähän turhaankin herätetty toiveita siitä, että tästä sitten jotain polkua pitkin lähtis sitten työllistymään. Mutta niinkuin tuossa alussa kerroin tuon työttömien lukumäärän ja kuinka paljon avoimia työpaikkoja on, niin usein siinä herätetään ihan turhia toiveita. Tuossa silloin, kun THT Ry:tä aikoinaan perustettiin, niin käytiinkin läpi... esimerkiksi ihan oppilaitoksiin liittyvien työkokeilujen kanssakinhan on ihan sama tilanne, että annetaan ymmärtää, että tänne pääset töihin, mutta käytännössä tuleekin sitten uusi opiskelija harjoittelemaan, kun edellisellä harjoittelujakso päättyy.

        SP: Teppo koki, että hänelle on suorastaan valehdeltu. Hän on odottanut, että työllistyisi.

        KL: Juu, aika monen kohdalla ollaan kuultu ihan samaa ja tässä tosiaan mun mielestä se ongelma on nimenomaan tämä pakko. Eli tässä pakotetaan sekä työtön sillä uhalla että menettää työttömyyskorvauksensa, että kuntia - kunnillakin on valtavan isoista rahasummista kysymys siinä, kun ne maksaa puolet pitkäaikaistyöttömien työttömyyskorvauksista, ja sitten taas aktivoidessaan näitä pitkäaikaistyöttömiä ne saa vielä lisäksi 10,06 euroa päivä tukea siitä. Että siinä on ihan kuntasäästöistäkin kysymys. Sekä työttömiä että kuntia pakotetaan. Yrittäjät sitten taas, jotkut hyödyntää sitä. On tämmöisiä alihankinhtatöitä, mitä teetetään ihan suoraan näillä, tuota, kuntoutettavilla, joka itse asiassa sananakin on täysin väärä, että nämä työttömät ei - ei he sen kummempaa 'kuntoutusta' tarvi, heidän ainoa kuntoutuksen syynsä on se, että he on tarpeeksi kauan työttömänä.

        SP: No, Antti Parpo, sinä olet tutkijana ollut luomassa mallia osallistavalle sosiaaliturvalle, yhdessä THL:n kanssa. Miten tuo osallistava sosiaaliturva muuttaisi tämän äsken nähdyn Tepon ja Minnan tilannetta?

        AP: No, varmaan niin, että kohtuullistettais sitä aikaa, mitä työtön... missä määrin heitä aktivoidaan. Toinen on se, että ajatus on sellainen, että meidän tulis luoda systeemi, jossa, tuota, luodaan ikäänkuin tarjotin työttömälle. Että viranomainen ei määrää, että mihin exact työhön työttömän täytyy mennä, vaan luodaan tarjotin, ja käydään ikäänkuin sitä neuvottelua, että löydetään se mielekäs paikka, mitä... missä sitten työtön tekis jotakin, tai olis aktivointitoimenpiteessä, jolloin tällanen ehkä negatiivinen viesti, mitä tässäkin tuli, niin, tuota, poistuisi. Että eräällä tavalla ehkä haetaan niinku positiivisempaa tietä siihen, ja sellasta tietä, että työttömällä itselläänkin olis suurempi vaikutusvalta siihen, mitä, mitä työtä hän... tai toimenpiteitä nhän tekisi, jolloin se on sitten... valinnan vapautta ja itseohjautuvuutta tulis lisää. (Mutta työtön työnhakija ei saa itse päättää, haluaako hän orjatyöhön lainkaan, ja kiinnostavaa, että Parpo ei edes mainitse, että työnhakijoiden päämäärä on löytää toimeentulo; Parpolle ainut päämäärä on pistää työttömät pakkopuuhasteluun tyyliin: Menet orjaksi, tai itket ja menet orjaksi. Se jää työttömän vapaasti valittavaksi, että itkeekö vai totteleeko itkemättä.)

        SP: Työssäsi Raumalla on muutaman kuukauden ajan tätä osallistavaa sosiaaliturvamallia pilotoitu. Miten Tepon kaltaisia miehiä saatais.. tai miten Raumalla on hänen kaltaisiaan pitkäaikaistyöttömiä aktivoitu muuhunkin kuin kenties ristikoita täyttelemään kerran viikossa?

        AP: No, meillä on käytössä siellä malli, että meillä on eri työyksiköitä kaupungin sisällä, määritelty erilaisia tehtäviä, mitä me tarjotaan, ja kun työtön ...

        SP: Millaisia?

        AP: Siellä on vanhuspalveluihin... viedään vanhuksia... ulkoilutetaan... lehtien lukua, sellaista, mitä muuten ei tehdä. Eli sillä ei korvata työvoimaa avoimilta työmarkkinoilta. Siellä on puistoapua, naisia, miehiä, hyvin monenlaista, ja oikeastaan niinku on annettu yksiköille tehtäväksi, että he saavat vapaasti visioida niitä tehtäviä, ja sellaisia tehtäviä, jotka ovat mielekkäitä, ei sellaisia, että me otetaan vaan työttömiä seisomaan tyhjän pantiksi. Että järki tässä täytyy olla mukana.

        SP: Kuulostaako tämä työttömien riistolta, Kari?

        KL: Kaunis ajatus sillä tavalla, että eihän meistä kukaan ilkeyttään haluaisi mitään järjestelmää luoda, joka ei toimi. (Eikö? Ehkä sinulla on noin kaunis mieli, mutta esimerkiksi minä olen kyynisempi eräiden toisten tarkoitusperien suhteen. Kyllä he haluavat olla ilkeitä, kunhan saavat siitä itse hyötyä.) Mutta käytännössä työttömiä on niin paljon, että jo tänäkin päivänä on nähty monessa paikassa, että työttömille ei tahdo löytää edes tällä nykyjärjestelmällä tekemistä, koska sillähän ei saa korvata palkkatyötä. Siinä on vähän kunnatkin puun ja kuoren välissä, kun pitäis keksiä jotain touhua, joka on järkevää ja mielekästä, mutta ei kuitenkaan korvata palkkatyötä. Ja siellä nyt on tapahtunut tällaisia vahinkojakin, missä on ihan hinnastojakin jopa tehty, että kunta perii maksua jostakin työsuorituksesta kuntouttavan työtoiminnan avulla.

        SP: Luuletko, Antti, että tämä malli tulee korjaamaan nämä epäkohdat, mistä Kari kertoi?

        AP: No, toivon mukaan. No, malli ei sinänsä ole mikään korjaustoimenpide siihen, mutta näähän on tilanteita, joita ei sais olla, että minä olen tässä kohtaa täsmälleen samaa mieltä. Ei osallistava sosiaaliturva sinänsä, se on kysymys siitä, miten lakia noudatetaan. Jotkut eivät nyt noudata lakia, ja jos näin on, niin siihenhän silloin pitää puuttua. Laki ei sinänsä synnytä näitä tapauksia, vaan se on käytännössä sitä, että ne on jotka toimeenpanee lakia, tekevät sen huonosti. Ja silloin tämmösiin asioihin pitää ehdottomasti puuttua. Tarkoitus on osallistavassa sosiaaliturvassakin, että se ei oo mikään... ei olla luomassa toisia työmarkkinoita, eikä olla korvaamassa avoimilla työmarkkinoilla tehtäviä töitä. (Ihanko totta?) Avustaviin tehtäviin, sellaisiin tehtäviin, joissa muuten ei työtä tehdä. Kyllä niitä riittää. Meillähän on, jos mietitään, mitä vanhuspalvelussa puhutaan koko aika, että ei oo tarpeeksi käsiä, ei oo tarpeeksi tekijöitä. Ongelma on siinä, että vanhukset ei pääse ulos, vanhuksille ei oo virikkeitä. Tämmöseen viriketoimintaan aivan hyvin voidaan aktivoida työttömiä. Jos vaan halutaan. Ja paljon enemmän, mitä tällä hetkellä tehdään.


      • pantti arpo
        Paremmat Parpot kirjoitti:

        SP: Työssäsi Raumalla on muutaman kuukauden ajan tätä osallistavaa sosiaaliturvamallia pilotoitu. Miten Tepon kaltaisia miehiä saatais.. tai miten Raumalla on hänen kaltaisiaan pitkäaikaistyöttömiä aktivoitu muuhunkin kuin kenties ristikoita täyttelemään kerran viikossa?

        AP: No, meillä on käytössä siellä malli, että meillä on eri työyksiköitä kaupungin sisällä, määritelty erilaisia tehtäviä, mitä me tarjotaan, ja kun työtön ...

        SP: Millaisia?

        AP: Siellä on vanhuspalveluihin... viedään vanhuksia... ulkoilutetaan... lehtien lukua, sellaista, mitä muuten ei tehdä. Eli sillä ei korvata työvoimaa avoimilta työmarkkinoilta. Siellä on puistoapua, naisia, miehiä, hyvin monenlaista, ja oikeastaan niinku on annettu yksiköille tehtäväksi, että he saavat vapaasti visioida niitä tehtäviä, ja sellaisia tehtäviä, jotka ovat mielekkäitä, ei sellaisia, että me otetaan vaan työttömiä seisomaan tyhjän pantiksi. Että järki tässä täytyy olla mukana.

        SP: Kuulostaako tämä työttömien riistolta, Kari?

        KL: Kaunis ajatus sillä tavalla, että eihän meistä kukaan ilkeyttään haluaisi mitään järjestelmää luoda, joka ei toimi. (Eikö? Ehkä sinulla on noin kaunis mieli, mutta esimerkiksi minä olen kyynisempi eräiden toisten tarkoitusperien suhteen. Kyllä he haluavat olla ilkeitä, kunhan saavat siitä itse hyötyä.) Mutta käytännössä työttömiä on niin paljon, että jo tänäkin päivänä on nähty monessa paikassa, että työttömille ei tahdo löytää edes tällä nykyjärjestelmällä tekemistä, koska sillähän ei saa korvata palkkatyötä. Siinä on vähän kunnatkin puun ja kuoren välissä, kun pitäis keksiä jotain touhua, joka on järkevää ja mielekästä, mutta ei kuitenkaan korvata palkkatyötä. Ja siellä nyt on tapahtunut tällaisia vahinkojakin, missä on ihan hinnastojakin jopa tehty, että kunta perii maksua jostakin työsuorituksesta kuntouttavan työtoiminnan avulla.

        SP: Luuletko, Antti, että tämä malli tulee korjaamaan nämä epäkohdat, mistä Kari kertoi?

        AP: No, toivon mukaan. No, malli ei sinänsä ole mikään korjaustoimenpide siihen, mutta näähän on tilanteita, joita ei sais olla, että minä olen tässä kohtaa täsmälleen samaa mieltä. Ei osallistava sosiaaliturva sinänsä, se on kysymys siitä, miten lakia noudatetaan. Jotkut eivät nyt noudata lakia, ja jos näin on, niin siihenhän silloin pitää puuttua. Laki ei sinänsä synnytä näitä tapauksia, vaan se on käytännössä sitä, että ne on jotka toimeenpanee lakia, tekevät sen huonosti. Ja silloin tämmösiin asioihin pitää ehdottomasti puuttua. Tarkoitus on osallistavassa sosiaaliturvassakin, että se ei oo mikään... ei olla luomassa toisia työmarkkinoita, eikä olla korvaamassa avoimilla työmarkkinoilla tehtäviä töitä. (Ihanko totta?) Avustaviin tehtäviin, sellaisiin tehtäviin, joissa muuten ei työtä tehdä. Kyllä niitä riittää. Meillähän on, jos mietitään, mitä vanhuspalvelussa puhutaan koko aika, että ei oo tarpeeksi käsiä, ei oo tarpeeksi tekijöitä. Ongelma on siinä, että vanhukset ei pääse ulos, vanhuksille ei oo virikkeitä. Tämmöseen viriketoimintaan aivan hyvin voidaan aktivoida työttömiä. Jos vaan halutaan. Ja paljon enemmän, mitä tällä hetkellä tehdään.

        http://areena.yle.fi/tv/2160156

        Linkki haastatteluun.


      • önttö purpo
        pantti arpo kirjoitti:

        http://areena.yle.fi/tv/2160156

        Linkki haastatteluun.

        Minusta tuo lyhyt haastattelu oli näennäisesti ihan asiallinen, mutta siinä oli piiloviestintää. Työttömistä orjatyöläisistä oli valittu nuorehko nainen, joka sanoi, että voisi tehdä samanlaista työtä vaikka ilmaiseksi, koska piti siitä. Ja vaikka jokainen ihminen todellakin on yksilö, Teppo vaikuttaa jossain mielessä monen tyyppityöttömältä korvakoruineen ja negatiivisine asenteineen. En tiedä, mitä muuta hän oli puhunut - mehän näemme vain mukaan leikatut osat. Mutta olisipa haastateltu jotain yliopistollisen loppututkinnon saanutta, ja sen näköistä ihmistä, että hänet yleensä näkee mieluummin jossain virastossa tiskin takana tai asiantuntijatehtävissä. Pätevä ihminen pakkopuuhailussa tulojen menetyksen uhalla - eli orjana.

        Tepolle sanoisin: sinulla on kyllä asennetta vielä, vaikka sinua on vuosia yritetty nitistää. Mikset aloittaisi siinä pienessäkin ryhmässä jotain meitä kaikkia hyödyttävää, vaikka jonkinlaisen yhteistoimintakerohon, yhdistyksen? Voisitte yhdessä pohtia asioita, joita tässä yhteiskunnassa tavalliselle kansalaiselle tehdään, niiden syitä ja seurauksia. Voisitte vaikka aloittaa oman blogin. Siinä voisitte vaikkapa listata niitä paikkakuntanne yrityksiä, jotka pitävät orjia, ja näiden orjien kokemuksia. Voisitte yhdessä ottaa selvää, mitä kannattaa tehdä orjuuteen suostuttuaan; miten voi yrittää periä työnantajalta saataviaan lakiteitse jälkeenpäin jne. Mitä ei kannata allekirjoittaa. Miksi kannattaa aina äänittää kaikki. Voisitte ehkä hankkia yhteisen äänityslaitteen, jota kukin voisi vuorollaan käyttää.

        Jos et vielä halua aktivoitua, piirrä nyt mieluummin niitä karikatyyrejäsi niistä orjuuttajistasi ja laita niitä blogiin, sen sijaan, että täytät ristisanatehtäviä. Tai tee lisää lauluja. Ehkä voisitte perustaa työttömien lauluryhmän. 70-luvulla oli paljon poliittisia aktivisteja lauluineen. Heille olemme kiitollisuuden velkaa monesta asiasta, joka korjattiin - ennen kuin ne taas romutettiin. Aletaan me taas olla osa ongelman ratkaisua, ei tyydytä uhrin osaan.


    • parpottajillepaskaa

      Sipaiskaa pas kaa parpojen penkkeihin. Persuuksien väristä sitten eroitaa kyykyttäjät ja palkanmaksajat toisistaan.

    • parpo parantolaan

      Ratkaisu on helppo:

      Meidän pitää sallia vapaaehtoistyö ja talkootyö jokaiselle, myös työttömälle.
      Ilmaistyöhön ei saa pakottaa.

      Kun nämä molemmat ovat kohdallaan, elämme jo heti paremmassa yhteiskunnassa. Jos ilmaistyöhön ei sitten ole tunkua, se tarkoittaa sitä, että ilmaistyöstä ei nähdä olevan hyötyä itselle tai yhteiskunnalle. Itse kyllä uskon, että jos saa vapaasti, ilman virkamiesnilkkien puuttumista asiaan, tehdä jotain vapaaehtoisesti, monet niin tekevätkin. Siitä voi saada sisältöä omaan elämäänsä. Pakkotyöstä ei saa. Vapaaehtoista työtä tekevää arvostetaan. Pakkotyöläistä halveksitaan tai säälitään. Pakkotyö murentaa vielä palkkatyössä olevienkin asemaa, onneksi myös risikkojen ja parpojen ja muiden sen sortin kyykyttäjien.

      Nyt Suomessa työtön ei saa tehdä vapaaehtoistyötä, mutta hänet voidaan pakottaa tekemään samaista ilmaistyötä pakolla. Ei siis ole kyse aktivoinnista, vaan kansalaisten nujertamisesta.

    • Parrppolaatio

      Turkuun uusi räätälöity virka, palkka 9000 euroa
      Kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok) esittää, että Turku pestaisi valtiotieteen tohtori Antti Parpon määräaikaiseksi muutosjohtajaksi. Palkka olisi 8 935 euroa kuussa.

      Mutta muut saa vaan 9 euroa päivässä kun Parpon työryhmä toimii.

      Reilu jätkä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      284
      2988
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1900
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1572
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1360
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      78
      1231
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      263
      1172
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1021
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      971
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      831
    Aihe