Miksi ei poika voisi olla Lucia-neito, Ruotsissa ei nyt voi?

Lucio-poika valolla!

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1417057709182
Rehtori kielsi ruotsalaispojan valinnan Lucia-neidoksi – "ei sovi kirkkoon"

Ulkomaat 27.11.2014 11:54 Päivitetty 27.11.2014 12:12
Mari Koppinen Helsingin Sanomat

Ruotsissa on noussut kohu Lucia-neidon sukupuolesta. Åressa Duvedin koulun yhdeksäsluokkalaiset valitsivat tämän vuoden valontuojaksi pojan.

Koulun johto ei kuitenkaan innostunut ajatuksesta, vaan kielsi valinnan.

Duvedin koulun Lucia-ehdokkaaksi ei asettunut alun perin yhtään tyttöä. 15-vuotias Ragnar Ark ajatteli, että hän voisi olla sopiva, ja samaa ajattelivat kaikki muutkin. Koulukaverit äänestivät Arkin yksimielisesti Luciaksi.

Prosessi pysähtyi koulun rehtoriin. Tämä oli sitä mieltä, ettei poika saa olla Luciana.

Syynä kieltoon ei kuitenkaan ole koulu, vaan kirkko, sanoo rehtori Börje Kristiansson Metro-lehdelle.

"Kyse ei ole siitä, etteikö hän saisi olla Lucia. Mutta hän ei saa olla Lucia kirkossa, sillä se on julkinen paikka. Minusta se on sopimatonta."

Perinteen mukaan Åren ja Duvedin yhdeksäsluokkalaiset juhlivat Luciaa kirkossa, jonne yleisökin saa tulla. Illalla siirrytään juhlistamaan Luciaa torille. Torin juhlintaan osallistuvat paikalliset yritykset ja yhdistykset.

Rehtorin mielestä tilanne olisi toinen, jos kyseessä olisi ollut kokonaan koulun sisäinen Lucia-juhlinta.

"Jos tämä olisi ollut sisäinen asia, ei olisi ollut mitään merkitystä sillä, onko Lucia nainen vai mies. Siinä tapauksessa tämä olisi voinut olla periaatteessa miten vaan. Silloin oppilaat olisivat saaneet pelleillä niin paljon kuin olisivat halunneet", Kristiansson sanoo Metrolle.

Paikallislehti Östersunds Postenille hän kertoo olevansa aivan varma siitä, että paikkakuntalaiset eivät poika-Luciaa kulkueen nokassa hyväksyisi.

"Kirkossa on eläkeläisiä ja lapsiperheitä jotka odottavat perinteistä Lucia-juhlintaa."

Myös kunnan koulu- ja lapsiasioiden johtaja seisoo rehtorin päätöksen takana.

Duvedin koulun perinteisiin kuuluu, että oppilaat järjestävät Lucia-juhlan itse. Rehtori ei siihen sekaannu.

Koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat yhä valintansa ja Ragnar Arkin takana.

Heidän mukaansa kyse ei ole mistään pelleilystä. Heille olennaista oli valita tehtävään ihminen, joka on siihen sopivin – oli tämä sitten tyttö tai poika.

"Luciaksi valitaan henkilö, joka on kiltti, ystävällinen ja iloinen", kertoo yksi koulun oppilaista Östersunds Postenille.

Lucian sukupuoleen on otettu kantaa nyt jopa kansanedustajatasolla. Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja Anna-Caren Sätherberg on ilmoittanut, että kaikkien on saatava olla tasapuolisesti Lucia-neitoja.

"Minulle se on itsestään selvää. Jos joku haluaa olla Lucia, hän saa olla. Jos joku haluaa olla joulupukki, hän saa olla."

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa kiistellään Lucian sukupuolesta. Esimerkiksi kuusi vuotta sitten motalaisen Södra skolanin oppilaat äänestivät Lucian rooliin yhdeksäsluokkalaisen pojan.

Koulun rehtori kuitenkin mitätöi äänestystuloksen vedoten siihen, että Pyhä Lucia oli nainen.

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain 13. joulukuuta varsinkin ruotsinkielisessä kulttuurissa.

Pyhiä Lucia on katolisen kirkon kanonisoima sokeiden ja näkövammaisten pyhimys. Ajatuksena on, että valkoiseen vaatteeseen ja kynttiläkruunuun pukeutunut Lucia tuo valoa talven pimeyteen.

Suomessa Lucian päivää on vietetty nykymuodossaan yli 60 vuotta. Ensimmäisen kerran Folkhälsan järjesti Lucia-kulkueen ja -juhlan Helsingissä 1949.

Poikia ei ole Suomessakaan Lucia-neidoksi valittu, mutta vuonna 2008 valinnassa tapahtui ainakin jonkinlainen käänne: Suomen Luciaksi valittiin ensimmäistä kertaa tummahiuksinen neito.

Myös tämän vuoden Lucia-neito on naispuolinen.

Suomen vuoden 2014 Lucia-neidoksi valittiin torstaina 19-vuotias Vanessa Eriksson. Hän on kotoisin Ahvenanmaan Jomalasta. Eriksson on koulutukseltaan merkonomi.

23

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikilla oikeus olla

      Siis tiivistäen näin:
      "Koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat yhä valintansa ja Ragnar Arkin takana.

      Heidän mukaansa kyse ei ole mistään pelleilystä. Heille olennaista oli valita tehtävään ihminen, joka on siihen sopivin – oli tämä sitten tyttö tai poika.

      "Luciaksi valitaan henkilö, joka on kiltti, ystävällinen ja iloinen", kertoo yksi koulun oppilaista Östersunds Postenille.

      Lucian sukupuoleen on otettu kantaa nyt jopa kansanedustajatasolla. Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja Anna-Caren Sätherberg on ilmoittanut, että kaikkien on saatava olla tasapuolisesti Lucia-neitoja."

    • Lucia on tyttö OK?

      Toisaalta ihan samaa voisi ajatella - Joulun ruhtinas Jeesus haluttaisiin nähdä sukupuolettomana olentona jota saisi parodioida ties miten!

      Alkuperäinen vakaumuksensa kautta kuollut Lucian esikuva oli nainen, ylhäissyntyinen nainen.

      Mutta jonkunlainen "drag-queen" tyyppinen transperformanssihan ei Luciakaan voi olla!
      Ihan yhtälailla kuin isä ei voi olla äiti tai äiti isä!
      Ja tämä ei ole kannanottoa tasa-arvoiseen avioliittolakiin millään muotoa, sen oikeutus on aivan muunlainen!

      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------;
      Pojke,15, vill vara lucia – stoppas av skolan
      Publicerad 26 nov 2014 12:31

      http://www.expressen.se/nyheter/pojke15-vill-vara-lucia--stoppas-av-skolan/

    • Pyhä Lucia

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Lucia
      Pyhä Lucia (lat. Sancta Lucia, 283–304) on katolisen kirkon kanonisoima pyhimys ja ortodoksisen kirkon muistelema pyhä, joka koki marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen hallituskauden lopulla noin vuonna 304. Mitään muuta Luciasta ei varmuudella tiedetä. Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.

      Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa.
      Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää.[1]

      http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lucia.html

    • Lucia kuohittava

      Anna mun kaikki kestää..!

    • Enkelitkin miehiä.

      Niin. Jos poika tai mies (transu tms.) ei saa olla ja esiintyä Lucian roolissa (sehän ei ole pysyvä arvo tai asema!) on kai joulupukkina esiintyminen kiellettävä myös naisilta ja tontutkaan eivät voi olla tyttöjä tämän mukaan!?

      Miten on roolitus sitten mm. teatterissa, onko sopivaa miehen esittää naisen roolia tai päinvastoin?

      Kaikki eivät tiedosta ENKELIT ovat mm. Raamatussa esiintyen ja mainiten miehisinä olentoina nimiä myöden, mutta yleinen mielipide ja asenne on edelleen ehkä sullakin että enkelit ovat vaan suloisia tyttöjä tai naisia!?

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Enkeli
      "Vanhassa testamentissa enkelit kuvataan joskus yksinkertaisesti "miehinä", joskus myös "ruhtinaina", kun taas esim. Raamattu kuvaa mm. arkkienkeli Gabrielin yksinkertaisesti miehen muotoiseksi olennoksi [2] — ei siis suoranaisesti ihmiseksi kuten taiteilijat asian ilmaisevat." ... jne.

      • Stubb Lucifer?

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Lucifer
        Lucifer on latinaa ja tarkoittaa kirjaimellisesti "valonkantajaa" (lux = valo; ferre = kantaa, tuoda).
        Nimi periytyy alkujaan kreikan termistä Ἓσπερος, heosphoros, aamunkoin tuoja. Antiikista lähtien Lucifer on tarkoittanut Kointähteä eli Venusta. Nimitys kuvaa Venuksen nousua loisteena taivaalle ja lankeamista taivaan rannan taa.[1]

        >>> Kristinuskon vaikutuksesta Luciferin ajatellaan nykyään usein olevan yksi Saatanan monista nimistä.[1]
        Kristillisen perinteen mukaan Lucifer oli ensimmäinen arkkienkeli, kunnes hänestä tuli liian ylpeä ja vallanhaluinen, mikä johti kapinaan Jumalaa vastaan.

        Taivaallisen sodan jälkeen Jumala karkotti Luciferin, jolloin Luciferista tuli paholainen, langennut enkeli, ja hänen seuraajistaan demoneita.[2] Tällaisen käsityksen muodostumiseen ovat vaikuttaneet mm. Kadotettu paratiisi ja Jumalainen näytelmä.[3]


    • lakiapukkaa.

      Sehän on selvä syrjintää, jos ei poika voi olla neito.

      • Lucia on tärkeä

        Kyllä niin on, ja ennenkuulumatonta suvaitsevassa Ruotsissa joka on valovuosia ollut edellä joka asiassa myös Suomeen nähden!

        Siinä näytellään Luciaa, ei muuteta sukupuolta siis!
        Ja aloitehan tuli itseltään Ragnar-pohalta (15v.) hän tajuaa jo itse, kuten ikätoverinsa koulussa mistä kysymys, jotka yksissä tuumin kannattivat häntä ja edelleenkin pysyvät kannassaan!
        Eikä koulun rehtorikaan vastusta jos se on tilaisuus on koulun sisällä, muttei hyväksy kirkkoon ja muualle esiintymistä hänen kohdallaan.

        Huom!
        Lucia -perinne on aivan toista luokkaa Ruotsissa ja erittäin tärkeä päivä kautta maan ja joka paikassa 13.12. aina tehtaista... sairaalaan jne. esiintyy aamuvarhaisella Lucia kulkueineen valon ja rauhan tuojana jolloin kaikki ovat kokoontuneet kuuleman ja katsomaan Lucia- kulkuetta saattajineen!


      • ristiriitaa
        Lucia on tärkeä kirjoitti:

        Kyllä niin on, ja ennenkuulumatonta suvaitsevassa Ruotsissa joka on valovuosia ollut edellä joka asiassa myös Suomeen nähden!

        Siinä näytellään Luciaa, ei muuteta sukupuolta siis!
        Ja aloitehan tuli itseltään Ragnar-pohalta (15v.) hän tajuaa jo itse, kuten ikätoverinsa koulussa mistä kysymys, jotka yksissä tuumin kannattivat häntä ja edelleenkin pysyvät kannassaan!
        Eikä koulun rehtorikaan vastusta jos se on tilaisuus on koulun sisällä, muttei hyväksy kirkkoon ja muualle esiintymistä hänen kohdallaan.

        Huom!
        Lucia -perinne on aivan toista luokkaa Ruotsissa ja erittäin tärkeä päivä kautta maan ja joka paikassa 13.12. aina tehtaista... sairaalaan jne. esiintyy aamuvarhaisella Lucia kulkueineen valon ja rauhan tuojana jolloin kaikki ovat kokoontuneet kuuleman ja katsomaan Lucia- kulkuetta saattajineen!

        Kohta Neitsyt Mariaa esittää poika ja Jeesus on nainen. Lammaspaimenetkin ovat tyttöjä.
        Mutta entas Jumala ja Pyhähenki? Mihinkäs lajiin he kuuluvat, vai ovatko neutraaleja?


    • Nasse täti hyvin, hy

      Koska täti ei voi olla setä, eikä setä voi olla täti.

    • BLOOD IS LIFE

      Siinähän on poika Lucia ei o väliä tai vaikka olis hermafrodiitti!

      • Homoiksi kaikki vaan

        Homoseksuaalisuudessa on selvästi havaittavissa voimakas oman asian ajaminen, jonka kautta asiaa ajetaan siten, että koitetaan saada heteroita osallistumaan homoseksiin sekä tekemään heistä homoja.
        Homoseksuaalinen pedofiili toimii samalla tavalla, sillä huomattava osa heidän uhreistaan ajautuu ja valitsee homoseksuaalisen elämäntavan ja osasta heistä tulee pedofiilejä.
        Tutkimusten mukaan huomattavasta osasta lapsuudessa pedofilian kokeneista ajautuu aikuisiällä seksirikosten pariin


    • BLOOD IS LIFE

      Miten toi homoseksuaalisuusviesti liittyy siihen voiko poika olla Lucia tai siihen voiko tyttö olla tiernapoika?

      • Suvaistevaisuus...

        Suvaitsevaisuudesta on lopulta kysymys, ja tasa-arvosta jokaisella ihmisellä tulisi oikeus olla sellainen kuin on.

        Mutta miksi niin ei vielä tälläkään vuosituhannella ole asiat!

        Eikä nyt ole kysymys avioliittolaeista tai oikeudesta olla Lucia jne.

        Jokaisen vakaumusta myös niiden vastakkaiden mielipiteen ja asennetta tulisi voida ymmärtää, sekin on suvaitsevaisuutta totta kai!
        ______________________________________________________________.

        Mutta katsokaa nämä ilmeet IL:n kuvissa Eduskunnassa 28.11.-14 kun äänestyksen tulos oli tässä kohtaa Kansalaisaloitteen myötä 105-92 !


      • Pettyneidn ilmeet .
        Suvaistevaisuus... kirjoitti:

        Suvaitsevaisuudesta on lopulta kysymys, ja tasa-arvosta jokaisella ihmisellä tulisi oikeus olla sellainen kuin on.

        Mutta miksi niin ei vielä tälläkään vuosituhannella ole asiat!

        Eikä nyt ole kysymys avioliittolaeista tai oikeudesta olla Lucia jne.

        Jokaisen vakaumusta myös niiden vastakkaiden mielipiteen ja asennetta tulisi voida ymmärtää, sekin on suvaitsevaisuutta totta kai!
        ______________________________________________________________.

        Mutta katsokaa nämä ilmeet IL:n kuvissa Eduskunnassa 28.11.-14 kun äänestyksen tulos oli tässä kohtaa Kansalaisaloitteen myötä 105-92 !

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014112818875084_uu.shtml

        Näin demokratia toimii siis.


    • Kaari Uriini

      Poika Luciaksi ja kynttilä pystyyn!

    • Eikun tämä sorry!
    • Iloa ja valoa hetsku
    • kauniit pojat <3

      Lucia-poikia saisivat valita Suomalaisissakin kouluissa.

    • luu lonijan kour.

      Tämä Luciaperinne on vielä niitä viimeisiä moraalin linnakkeita.
      Mutta annas olla, jos tämä kehitys jatkuu, niin kohta puhumme neutraaliluciajuhlista ja kansa hurraa niin kuin itse p....olisi irti.

      • Tasa-arvo demokratia

        No mutta keneltä sekin on poissa jos Luciaa esittää poika? Ja vielä tyttöjen suurella suostumuksella!

        Meidän tiernapojat-perinne voisi olla yhtälailla tiernatyttöjen hallussa kuten vaikka joulupukki ja tontut jne.!

        Presidenttikin saa olla jo nainen jota ei olisi joskun taannoin ajatella meillä koskaan tapahtuvan!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5195
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3257
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1385
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe