Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Venäjä tarjoaa haasteita - Putinillekin

Yritetäänpä puntaroida Venäjän tulevaisuuden näkymiä. Aiheen lähestymisideana on siis yrittää tarkastella asiallisesti ja realistisesti itäistä naapurivaltakuntaamme sieltä paikan päältä sisältä päin. Koska meikäläinenkään ei elä siellä sisäpuolella, vaan täältä ulkopuolelta käsin koetan tuumiskella kuvioita, niin vajavaisen epätäydellistähän tämä syynäily on totta kai.

Menneisyyden ajoilta siirtyneenä monta ilmiötä on matkassa mukana myös nyky-Venäjällä. Tarvitsee vain mainita monenlaisten vankileirien perinne. Ja vielä rankempana muistona massiiviset omaan väestöön kohdistuneet likvitoimiset. Leireillä oli sekä poliittisia vankeja että varsinaisia kriminaalirikollisia. Sitten aikanaan CCCP-valtion raakalaismaiset otteet alkoivat loiventua ja lopulta 1990-luvun alkupuolella leirit olennaisessa määrin lakkautettiin. Siinä vaiheessa kävi niin, että valtavat joukot kriminaalirikollisia pääsi vapauteen ja se runsaslukuinen ja monisorttinen väestö ryhtyi rakentamaan ja pyörittämään omia systeemeitään maan sisällä. Yhtena selkeänä organisoitumisen tuloksena syntyivät monet mafiaryhmittymät. Siis mm. Permin mafia, Krasnodarin mafia, ym. lukuisat organisaatiot, joitten perusjoukkona olivat leireiltä vapautuneet kriminaalirikolliset. Jos olen tässä asetelmien luonnehtimisessani väärässä, niin tänne palstallehan oikaisukommentteja mahtuu.

Tässä yhteydessä on muistettava myös CCCP-valtion poliittisten vankien laaja joukko. Tarvitsee vain mainita Andrei Zaharovin ja Aleksander Solzhenitsynin nimet. Virallisista totuuksista poikkeava ajattelu tuotti helposti vankeusrangaistuksen. Myöskin sen kohtalon kokenut väki vaikuttaa nyky-Venäjällä ja heidän sivistysperintönsä on edelleen olemassa, vaikka sitä ei tänä aikana juurikaan ole näkyvissä ainakaan meillä suomalaisessa mediassa.

Nyky-Venäjän korruptiolla ja myös Ukrainan korruptiolla on suora yhteys Neuvostoliiton aikaan. Yhteiskunnan väkivaltaisuus liittyy sekin samaan pakettiin. Ihmishengellä ei taida ikävä kyllä olla tänä päivänäkään kovin suurta painoarvoa itäisessä naapurimaassamme. Oikeusjärjestelmän toimivuus lienee sekin varsin vaihtelevaista suuren maan eri osissa. Epätäydelliset yhteiskunnalliset olot ovat luontaisetuina myös meillä Suomessa, mutta monin verroin epätasaisempaa on Venäjällä.

On siinä Putinin hallinnolla tekemistä, kun tarkoituksena on Venäjän olojen kehittäminen. Ymmärtääkseni Venäjän valtiojohdolla on nimen omaan juuri tuo tavoite. Yhteiskunnan ja talouden kohentamista palvelee luonnollisesti myös oman valta-aseman pönkittäminen kohdistamalla ärhäkkää politiikkaa ulkomaitten suuntaan. Siihen kokonaisuuteen sopii myös esim. Krimin haltuunotto ja Ukrainan itäisten oblastien separatismin tukeminen.

Venäjän talous laajan maan mittakaavassa vaihtelee sekin valtavasti. Kun Putinin hallinto on onnistunut vahvistamaan omia jalansijojaan, niin samalla Kremlin vallanpitäjät ovat saaneet raivattua itselleen tilaa ja voimaa harjoittaa omaa politiikkaansa. Juuri nyt näinä aikoina saattaa olla muhimassa ja vahvistumassa maan sisäisen talouselämän monipuolistumisen prosessi. Putinin hallinto satsaa juuri siihen. Meillä kovasti päivitelty "ruplan kurssin romahdus" eli Venäjän valuutan heikkeneminen edesauttaa sekin maan sisäistä taloudellista kehitystä. Vientikauppakin siitä hyötyisi, elleivät EU:n ja USA:n päättämät rajoitteet vaikuttaisi kaventavasti vientimahdollisuuksiin Venäjän näkökulmasta tilannetta tarkasteltuna.

28

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jönas

      Rikollisuudella on tietysti merkitystä Venäjän sisäisissä asioissa.

      Venäjän ulkopolitiikkaa leimaa kuitenkin voimakkaimmin ns suurvaltasyndrooma.
      Venäläiset haluavat sotatoimin palauttaa Neuvostoliiton aikaisen asemansa.

      Meidän ulkomaalaisten on vaikea vaikuttaa tuohon suurvaltasyndroomaan. Siksi Venäjän sotauhon voi odottaa jatkuvan.

      Oman historian tutkiminen olisi nyt venäläisille tarpeen, mutta sekin lienee tehty vaikeaksi.

      • Niinhän tuo Venäjän ulkopolitiikka näkyy olevan. Suurvalloilla on värkeissä enemmän varaa kuin pienemmillä valtiomahdeilla, jollaisista Suomikin käy esimerkkinä. Ja en minäkään ihmettelisi, jos itänaapurimme uho edelleen jatkuisi. Samaa mieltä olen siitäkin, että historian tutkiminen ja aikaisempien pahojenkin tekojen tunteminen olisi paikallaan myös Venäjän maalla.

        Saattaa olla niinkin, että ulkopolitiikassaan Putinin hallinto on jo hyvän aikaa ollut tavallaan "kytiksessä" eli tarkkailemassa hoksottimet hereillä tilanteita ja tapahtumia. Sitten Kremlin johto on valikoinut pöytälaatikosta kuhunkin asetelmaan Venäjän etuja palvelevan toimintatavan. Venäjän etu on tosiaan määritelty valta-asemien eskaloimiseksi.

        Ulkopoliittisella uholla Putin esikuntineen on samalla onnistunut saavuttamaan suurta kansansuosiota ja sitä suosiotaan Putin nyt hyödyntää sisäpolitiikassaan. Kun vallanpitäjilä on laajaa kannatusta, niin se mahdollistaa myös uudistusten tekemisen maan sisällä. Kurin ja järjestyksen pitäminen on toisaalta olennaista operointia ja toisaalta ymmärtääkseni selustan turvaamista muulle sisäpolitiikalle. Siinä "muussa sisäpolitiikassa" onkin sitten haastetta riittämiin.

        Lähitulevaisuudessa on kiinnostavaa nähdä, pyrkiikö Kreml Putinin johdolla keskittymään ennen muuta sisäisten asioitten ja siinä keskeisesti talouden kohentamiseen vai olisiko tosiaankin ulkopoliittinen uho ja reviirin levittäminen pääpyrkimys. Lännen eli EU:n ja USA:n pitäminen varpaillaan ja läntisen median ruokkiminen onnistuu sopivin väliajoin tapahtuvan muskelien esittelyn avulla. Silti Putin saattaa keskittyä sisäpolitiikkaan. Kaiken kaikkiaan nykyisen Venäjän kuvioitten käsittäminen on bysanttilainen juttu ja ilmeisesti Putin tykkääkin semmoisesta kuurupiilospolitikasta. Me olemme tässä aitiopaikalla tapahtumia seuraamassa.


      • Roman

    • W.Leiriniekka

      Kun läntinen media keskittyy Venäjän armeijan lentoliikenteen päivystämiseen juuri niin kuin Moskova toivoo ja on ohjelmoinut, niin olisi erityisen kiinnostavaa olla Kremlissä kärpäsenä katossa ja tietää, mitä tapahtuu Venäjän sisäpolitiikassa ja siitähän taas Lännen media ei ole laisinkaan kiinnostunut.

    • Venäjän lapsivangit

      Kuten tiedetään aivan yleisesti on Venäjällä lapsivankileireillä n. 180 000 - 200 000 lapsivankia erittäin vaikeissa olosuhteissa. Varusteista ja ruoasta on ankara pula ja talvet siellä järkyttävän kylmiä. Suomalaiset järjestöt auttavat näitä vankiloita ja niissä olevia lapsia, mutta vain osalle tätä apua riittää. Ihmetyttää vaan, että miksi Johan Bäckman ei ole julkisuudessa kiinnittänyt tähän laspsiasiaan huomiota sen sijaan, että yhdessä Venäjän lapsiasiamiehen Astahovin kanssa keksii Suomen sosiaaliviranomaisista mielikuvituksellisia juttuja Venäjän mediassa. Naapurimaassa on meneillään erittäin vakava sosiaalinen katastrofi.

      • Aivan ja

        kuinka paljon on katulapsia esim. Pietarissa ? Jos Astahov tulisi Suomeen, niin voisivat toimittajat kysellä näitäkin asioita häneltä.


    • Kolehmainen

      "On siinä Putinin hallinnolla tekemistä, kun tarkoituksena on Venäjän olojen kehittäminen. Ymmärtääkseni Venäjän valtiojohdolla on nimen omaan juuri tuo tavoite."

      Tuo nyt on pikkuisen ruusinen kuva Venäjän osalta. Nyt kun menee huonosti, niin päätavoitteena näyttäisi olevan oman kansan laittaminen kuriin. Onko Venäjä koskaan aidosti tähdännyt hyvinvointtivaltioon, jossa olisi demokraattiset oikeudet kaikilla? Vai onko lopulta kyse vain suurvaltapoltiikasta?

      Seuraavien neljän kuukauden aikana tullaan aika hyvin näkemään, mihin Venäjä tähtää. Minulla ei ole enää mitään yllätyksiä, mutta toivottavasti joku voi kokea myönteisiäkin yllätyksiä.

      • Vilkaisin juuri äsken peiliin, enkä nähnyt semmoisen äijän habitusta, jolla äijällä olisi pikkuisen ruusuinen (ruusinen) kuva Venäjän osalta. Tuossa aloituksessani yritin luonnehtia jopa ylikorostetusti itänaapurimme sisäisissä oloissa vaikuttavan kriminalismin ja korruption laajalle ja syvälle ulottumista. Siihen on paikallaan lisätä itänaapurissamme ihmisten elämäntapaan kuuluva alkoholin käyttö. Juopottelevan kansan on työtästä yltää merkittäviin saavutuksiin modernissa maailmassa. Sekä Putin että 1980-luvulla Gorbatsov ovat kiinnittäneet huomiota juuri alkoholin käytön ongelmaan kotimaassaan.

        Rohkenen joka tapauksessa arvioida, että Venäjän nykyinen valtiojohto todella pyrkii rajkentamaan maan sisäisiä oloja aikaisempaa ja nykyistä paremmiksi. Miten se operaatio sitten toteutettaisiin, niin siitä strategiasta vallitsee varmaan monenlaisia näkemyksiä niin Venäjällä ja meillä täällä Suomessa oman maamme osalta kuin maailmalla muuallakin. Jos Venäjä aikoo vahvistaa statustaan suurvaltana, niin siihen tarvitaan myös vahva kansantalous ja arvioin, että kyllä Putin sen tietää.

        Jos sinä arvoisa "Kolehmainen" tai minä puolestamme uskomme tietävämme Venäjän olosuhteisiin oivallisen olojen kohentamisen mallin, niin kenties Vladimir Putin ei olekaan meidän kanssamme samaa mieltä, vaan uskoo tietävänsä vielä tuloksekkaamman menettelyn. Meille Kreml ehkä sanoisi, jotta koirat haukkuvat ja karavaani kulkee.

        Kun Kiina ryhtyi 1970-luvulla tekemään suuria yhteiskunnallisia ja siinä samalla keskeisessä määrin taloudellisia uudistuksia, niin epäileväisiä Tuomaita löytyi pilvin pimein "läntisessä sivistysmaailmassa". Yhä edelleen Kiina on sikäläisen kommunistisen puolueen johtama paikka, mutta silti siitä on kehittynyt yksi globaali talousmahti. Kun mm. sinä "Kolehmainen" peräät demokraattisia oikeuksia kaikille, niin taloudellisen ekspansiivisuuden osalta se ei ainakaan Kiinan esimerkin valossa näytä olevan ehdoton edellytys taloudelliselle kasvulle. Lieneekö luonteenomaista, että myös Kiina on rymistellyt reviirinsä rajatienoilla ja esitellyt muskeleitaan naapureille?

        Tulevaisuuden osalta ei tietenkään ole mahdotonta, että niin Kiinassa kuin Venäjälläkin keskusjohtoisuudesta muodostuu ongelma. Me suomalaiset olemme edelleen aitiopaikalla Venäjän suhteen ja Kiina on ollut meidän kanssamme hyvissä diplomaattisissa väleissä 1940-luvun lopulta asti.


    • Kolehmainen

      "Jos Venäjä aikoo vahvistaa statustaan suurvaltana, niin siihen tarvitaan myös vahva kansantalous ja arvioin, että kyllä Putin sen tietää."

      No mitä Putin tekee asian eteen? Alkaa uhota muille, saa aikaan sanktiot ja taloudellisen syöksykierteen. Mutta se ei kuitenkaan miestä hidasta, talouden heikkeneminen vain nostaa uhoa. Putin viesti muulle maailmalle on, että Venäjän kansa kyllä pärjaa kaalisopallakin, pääasia on, että suurvaltauho ja nationalismi on voimissaan.

      Jotenkin sinäkin vaikutat siinä määrin putinistiselta. että uskot talouden kasvavan ilman kauppasuhteita ja muita ulkosuhteita. Jotenkin tuo on 1800-luvulta. Kun nyt uskot Venäjän taloudelliseen nousuun, niin kerro kuinka se tulee taphatumaan.

      • W.Leiriniekka

        Jottako meikäläisen kelpaisi tuputtautua sinun mielestäsi "Kolehmainen" Kremlin konsultiksi ja vissiinkin vielä ihan ilmaiseksi. Vai mitä? Pitäydyn mieluummin omalla jaarittelun ja märehtimisen linjallani. Putin joutuu ikävä kyllä etsimään konsultit muualta. Eivätkö ole hoksanneet kääntyä sinun puoleesi Kolehmainen?

        Jeltsinin Venäjä 1990-luvulla haki konsulttinsa Jenkkilästä ja löysikin pahimman sortin kovaksi keitetyt friedmanilaiset kapitalistit, jotka sitten panivat koko laajan maan mullin mallin. Ties vaikka nyt näinä aikoina Moskova yrittää ihan itse huolehtia asioistaan, vaikka me täältä katsomosta viisaita huutelisimmekin. Joka tapauksessa Putinin kotikentällä on peli käynnissä.

        Sivustaseuraaminen on paljon helpompaa kuin tekeminen paikan päällä. Siihen yleisönä olemiseen kuuluu sekin, jotta mitä seikkoja katsomossa nähdään tai halutaan nähdä? Ja ilmeisesti itse pelimiehet ja -naiset kentällä eivät hekään välittäisi kaikkien kuvioitten näkyvän ulkopuolisessa julkisuudessa Lännen mediassa. Ja toisaalta sitten heitelevät täkyjä sivullisen median kaluttavaksi.

        Vaikka en Kremlin neuvonantajaksi ole edes päteväkään, niin silti uskaltaudun tässä kiinnittämään huomiota muutamaan asiaan, joiden tarkastelu näin syrjästä käsin tulee olemaan kiinnostavaa. Venäjän omassa kansantaloudessa monipuolistuminen mitä ilmeisimmin olisi hyödyllistä. Kun itänaapurimme kerran pystyvät tekemään hyviä avaruusraketteja, niin saattaisi arvioida, että siellä osattaisiin valmistaa myös oivallisia kulutustavaratuotteitakin.

        Oman tuotannon kohentamista edesauttaa rajojen ylitse käyvän kaupan hankaloituminen. Näin ollen EU:n ja USA:n langettamilla pakotteilla voi hyvinkin olla Venäjän sisäisen, oman tuotannon kehittämistä suosiva vaikutus. Eikä ruplan arvon heikkeneminenkään ole mikään katastrofi vaan pikemminkin päin vastoin. Me suomalaiset tiedämme liiankin hyvin kantapään kautta, miten hankalaa on ollut "kovan markan politiikka" oman kansantalouden kannalta.


    • Jönas

      Nimimerkki Leiriniekka on oikeassa, että kaikenlainen kriminalismi ja korruptio haittaavat Venäjän talouden kehittymistä. Itse muistan venäjävuosiltani, että monenmoiset vilunkiveikot siellä kyllä pärjäsivät. Rehellisellä työllä ei juuri kukaan.

      Putin voisi kuitenkin tehdä paljonkin Venäjän talouden hyväksi: liberalisoida, avata ja vapauttaa. Toistaiseksi hän ei ole sitä tehnyt ja arvelen syyksi oligarkkien painostusta. Heille suljettu talous tuo paljon rahaa.

      Kuinka riippuvainen Putin on oligarkeista?

    • Kolehmainen

      "Oman tuotannon kohentamista edesauttaa rajojen ylitse käyvän kaupan hankaloituminen. Näin ollen EU:n ja USA:n langettamilla pakotteilla voi hyvinkin olla Venäjän sisäisen, oman tuotannon kehittämistä suosiva vaikutus."

      Tuollaisen pohjois-korealaisen talousmallin vaihtoehdoksi on jo 1700-luvulla esitetty, että oma tuotanto kohenee parhaiten käymällä kauppaa ja ulkomaankaupan tasapaino voidaan saavuttaa vain käymällä kauppaa ulkomaiden kanssa.

      Suljettujen talouksien täytyy olla nykypäivänä valmistautunut laskemaan elintasoa rajusti ja opettamaan kansalaisille, kuinka pihanurmestakin saa herkullista kasvisravintoa.

      Pitkällä aikavälillä Venäjästä voi hyvinkin tulla oamavarainen ja iso vientimaa, jonka hyödykkeet kelpaavat Aasian maihin. Putinilainen äkkiköyhtymisen malli kuitenkin mielestäni jarruttaa tätä kehitystä, köyhdyttää kansan ja poistaa sijoiusrahan markkinoilta. Kiinan etumatka kasvaa jo kymmeniin vuosiin.

      • Kiinakin lähti modernisoimaan talouttaan sisältä päin tullimuurien suojassa. Siitä maa on sitten onnistunut rotatoimaan itsensä maailmankauppaan merkittäväksi vientimahdiksi. Tulosta on syntynyt. Maan sisäisten yhteiskunnallisten olojen tilanne on taas oma asiansa eli diktatuurissakin talous voi kehittyä. Silti tavallisen kansan hyvinvointi on kysymys, jonka parissa niin Kiina kuin Venäjäkin joutuvat painsikelemaan vielä pitkään.

        Tasapainon merkeissä on paikallaan todeta, että ei tuo USA sekään kaikille kansalaisilleen ole onnela sekään. Elävä elämä on aina epätasaista ja olot epätäydelliset. Tullimuureilla ja muilla maitten rajoilla tapahtuvilla kaupan ja liikkumisen rajoituksilla on puolensa ja toisensa. On niitä ollut USA:n rajoillakin ja on niitä ollut Suomenkin rajoilla ja tullimuurien suojissa on maailmalla paljon rakennettu omaa taloutta monissa maissa.

        Venäjän ruplan tilannehan on nyt se, että taannoin Venäjä laittoi valuuttansa kellumaan. Juuri viime aikoina tapahtunut ruplan n. 40 prosentin devalvoituminen on suoraa seurausta kellutuksesta ja tietysti vaikutuksensa on myös Lännen pakotteilla. Silti kellutus on oikea menettely nykyaikana. Niin kävi meillä Suomessakin. Kun Ahon hallituksena alkuaikoina "kovan markan politiikka" tuli tiensä päähän ja törmäsi seinään, niin meidän markkamme pantiin kellumaan, mikä oli kokonaan uusi kokemus ja asia meillä Suomessa. Siitä se 90-luvun nousukausi meidän kansantaloudessamme käynnistyi.


    • Väärää politiikkaa

      Venäläisellä valtaeliitillä taitaa olla vähän "väärä asenne".

      Isovenäläinen määräysmentaliteetti sekä politiikassa, taloudessa että sotilaallisissa liikkeissä istuu huonosti nykyajan ulkopolitiikkaan. Venäjän sisäpolitiikassa se voi toimia ja tuottaa tuloksia mutta ulkomailla se herättää kauhistelua ja kauppasuhteiden kangertelua. Venäläiset ei kai oikein ymmärrä, että kauppasuhteet kulkee sotilassuhteiden edellä. Kauppasuhteeet tulisi rakentaa ilman sotilaallista uhkaa. Suvereeni valtio ei tykkää uhkailusta.

    • Kolehmainen

      "Kiinakin lähti modernisoimaan talouttaan sisältä päin tullimuurien suojassa. Siitä maa on sitten onnistunut rotatoimaan itsensä maailmankauppaan merkittäväksi vientimahdiksi. "

      Kiina avasi markkinansa, kutsui ulkomaisen pääoman kylään, tarjosi toimivat puitteet ja halvan työvoiman. Siitä ei olisi koskaan tullut talousmahtia suljetulla taloudella.

      Venäjä on tänään syöksykierteessä, siellä tapahtuu kaikki päinvastoin kuin Kiinassa. Ruplasta on hävinnyt jo puolet. Sekin vähä ulkomainen pääoma, joka on maahan uskaltautunut, vetää nyt paniikissa rahojaan ulos.

      Tietenkin tuosta tulee vielä jonkinlainen nousu, mutta ainakin hallinnon pitäää vaihtua ja mentaliteetin muuttua. Ei millään herrakansan asenteella nousta tuhkasta, kun kyvyt ja edellytykset puuttuvat.

      Tietenkin Pohjois-Korean malli voisi toimia päättäjille, jotka haluvat säilyttää asemansa. Meillä on ydinaseet - taloudesta viis.

    • Venäjän ruplan arvon heikkeneminen kellumalla synnyttää muutamia seurausvaikutuksia. Kyseessä on siis tavanomainen valuutan devalvoituminen, joka nyt ruplan tapauksessa on valuutan säätymistä siihen arvoonsa kuin kelluva valuutta asettautuu. Kelluvaa valuuttaa ei siis mahtikäskyillä devalvoida eikä myöskään toisin päin revalvoida. Tosin valtion finanssijohto voi tehdä omia operaatioitaan ja yrittää ohjata muutosta kuten tässä tapauksessa Venäjä pyrkii loiventamaan ruplan arvon muutosta, jyrkkää äkkiheikentymistä. Hitaampikin tahti riittäisi Moskovan vinkkelistä koettuna.

      Ruplan heikentymisen ansiosta tuonti Venäjälle kallistuu ja toisaalta venäläisten tuotteitten vienti ulkomaille hyötyy heikentyneestä ruplasta. Sitten on kuitenkin kokonaisasetelmassa mukana myös mm. öljyn kaupan dollarikytkös. Joka tapauksessa Venäjän oman tavaratuotannon mahdollisuudet paranevat ruplan heikentymisen myötä. Tässä kohdassa on sopiva sauma todeta, että myös meillä Suomessa tuotteittemme viennin kannalta olisi edullista, jos euro olisi heikompi kuin mitä se on.

      Matkailun saralla tilanne menee niin, että ruplaan nähden vahvemman valuutan maista Venäjälle reissaavan matkalaisen on entistä edullisempaa vierailla Venäjällä, kun kukkarossa on euroja, dollareita tai vaikkapa Ruotsin kruunuja. Sitäkin kautta Venäjä hyötyy. Toisaalta samanaikaisesti venäläisten matkailu ulkomaille tulee kalliimmaksi. Juuri nyt ainakin tässä vaiheessa meidän suomalaisten on entistä edullisempaa nousta Allegroon tai Tolstoihin ja lähteä visiteeraamaan itäiseen naapurimaahamme ja siellä vaikkapa jotain ostoksia tekemään.

    • Kolehmainen

      Jaahas Leiriniekka, sinulle jäi vielä matkailu. Jostakin syystä sekin on vähentynyt, halvasta ruplasta huolimatta. Tuo tyypillisesti baanaanivaltioille tärkeä tulolähde edellyttää sekin käytöstapoja ja kansainvälisten suhteiden terveyttä.

      • W.Leiriniekka

        Kirjoittelin tuon viittaukseni matkailuun eilen illalla. Nyt tänään eli keskiviikkona 17. joulukuuta televisiossa uutisoidaan, mitenkä Suomesta Venäjälle päin raja-asemilla on autojonoja halvan ruplan liikkeellesaamana. Vaikka kyse on aivan rajan läheisyydessä erityisesti autojen tankkien täyttämisestä meille suomalaisille edullisella polttoaineella, niin onhan siinä jo jonkinmoista osviittaa siihen suuntaan, että arvoltaan alentunut rupla saa suomalaisia reissulaisia liikkeelle ostoksille itärajan tuolle puolelle..


    • haasteita piisaa

      "Siinä vaiheessa kävi niin, että valtavat joukot kriminaalirikollisia pääsi vapauteen ja se runsaslukuinen ja monisorttinen väestö ryhtyi rakentamaan ja pyörittämään omia systeemeitään maan sisällä. Yhtena selkeänä organisoitumisen tuloksena syntyivät monet mafiaryhmittymät. Siis mm. Permin mafia, Krasnodarin mafia, ym. lukuisat organisaatiot, joitten perusjoukkona olivat leireiltä vapautuneet kriminaalirikolliset."

      Kyllä venäläisen järjestäytyneen rikollisuuden perinne on paljon pidempi. "Laillisten varkaiden" joukkiot toimivat jo tsaarin aikoina, varsinainen mafia syntyi Breznevin kauden lopulla, tyypilliseen tapaan kun pulatalous alkoi olla vallalla.

      Toki lopullinen läpimurto mafialle koko venäjän yhteiskuntaan vaikuttavana voimana tapahtui yleisen sekasorron aikana, 1990-luvulla.

      Kriminaalirikolliset ovat vain likaisen työn tekijöitä. Todellinen ongelma Venäjällä on järjestäytyneen rikollisuuden ulottuminen aina yhteiskunnan korkeimmalle tasolle saakka, myös poliiisin ja oikeuslaitoksen piiriin. Siksi venäjä on usein määritelty mafiavaltioksi.

      "On siinä Putinin hallinnolla tekemistä, kun tarkoituksena on Venäjän olojen kehittäminen. Ymmärtääkseni Venäjän valtiojohdolla on nimen omaan juuri tuo tavoite."

      Ei pidä olla naiivi. Venäjän nykyisen valtiojohdon tavoiteet ovat samat kuin missä tahansa diktatuurissa: vallassa pysyminen ja vallankumouksen estäminen. Ei kai kukaan enää kuvittele, että putinin politiikka olisi venäjän kansan edun mukaista politiikkaa?

      "Yhteiskunnan ja talouden kohentamista palvelee luonnollisesti myös oman valta-aseman pönkittäminen kohdistamalla ärhäkkää politiikkaa ulkomaitten suuntaan."

      Ei. Ajatuksesi kääntyy aivan väärinpäin. Venäjän nykyhallinnon oman valta-aseman pönkittämistä palvelevat nationalistinen uhittelu, mielettömät viholliskuvat ja valloitukset. Yhteiskunnan ja talouden kohentuminen on seurausta öljytuloista ja ulkomaisista sijoituksista, nyt ne alkavat olla heiketä tai olla mennyttä.

      Kuvitelma, että putinin talouspolitiikka olisi ollut jotenkin erityisen ansiokasta, on typerä. Pohjalta on helppo nousta, erityisesti luonnovaroiltaan maailman rikkaimmassa maassa. Koko menneen nousukauden ajan valtava korruptio, valuuttapako ja aivovuoto ovat nakertaneet venäjää - siihen nähden mitä se voisi olla, venäjä on kovin köyhä valtio.

      "Juuri nyt näinä aikoina saattaa olla muhimassa ja vahvistumassa maan sisäisen talouselämän monipuolistumisen prosessi."
      "Meillä kovasti päivitelty "ruplan kurssin romahdus" eli Venäjän valuutan heikkeneminen edesauttaa sekin maan sisäistä taloudellista kehitystä."

      Toiveikkaita kuvitelmia.

      Rupla alkaa olla roskavaluutta, josta kaikki haluavat päästä eroon. Lähestytään tilannetta joka riistäytyy käsistä, hyperinflaatiota. Venäjän keskuspankki taistelee parhaillaan pankkijärjestelmänsä romahdusta vastaan. Yhteiskuntaa uhkaa halvaantuminen ja epävakaus eikä taloudellisesta kehityksestä voi ollenkaan puhua.

      Maksumiehenä on jälleen tavallinen köyhä kansa. Rikas hallintoeliitti on turvannut omistuksensa kultaan, dollareihin ja euroihin sekä reaaliomaisuuteen.

      Ja kuinka ryhtyä suurempaan omavaraisuuteen tuollaisissa oloissa? Lainat, luotot ja investoinnit loppuvat.

      "Vientikauppakin siitä hyötyisi,,,"

      Mitähän nuo venäjän vientikaupan nyt kilpailukykyisemmät tuotteet ovat? Ei venäjä vie juuri muuta kuin öljyä, kaasua ja kaivannaisia, dollarihinnoilla. Ei niitä tuoteta käytännössä yhtään halvemmalla, vaikka rupla romahtaisi euron tuhannesosaan eikä työläisille tarvitsisi maksaa juuri mitään.

    • Rauhan asialla

      Se on se köyhä kansa, joka on äänestänyt Putinin valtaan siksi että Putinin aikana on parannettu sosiaaliturvaa. Edelleen siihen pyritään, mutta vastassa on suunnattomasti esteitä, joista yksi on lännen vastustus. Lännessä on paljon väärää tietoa Venäjästä, tai pikemminkin ei haluta edes ottaa selvää asioista. Vaivaa siis älyllinen laiskuus, ei ainoastaan Venäjän asioista, vaan koko maailman asioista. Silloin yksinkertaistetaan asioita ja turvaudutaan musta-valkoiseen propagandaan. Mutta Stalinin varjo vaikuttaa vielä, ja Stalin kuten Hitlerkin ovat olleet paljon suurempia pahantekijöitä kuin osataan kuvitella.

      Rikollisuus on yksi Venäjän ongelmista, mutta ei sekään ole niin paha kuin meillä kuvitellaan. Olen asunut kymmenisen vuotta NL/Venäjällä enkä ole joutunut rikollisten uhriksi, tosin olen ollut varovainen. Länsi-Euroopassa olen joutunut paljon enemmän, vaikka olen siellä liikkunut vähemmän. Venäjän rikollisuutta ja muita haittoja liioitellaan, mikä kuuluu Venäjän vastaiseen propagandaan. Mutta kehittämisen varaa on, ja se kuuluu venäläisille itselleen.

      En ole huomannut Venäjällä mitään sotakiihkoa. Sen sijaan puolustukseen kyllä satsataan, koska on olemassa uhka Naton taholta. USA on sokea, kun se ei huomaa, että todellinen uhka tulee muualta kuin Venäjältä. Venäjä on heikko eikä pystyisi pitkään yksin puolustautumaan, eikä siellä olla niin hulluja, että kuviteltaisiin sodan aloittamista Nato-maita tai edes Suomea vastaan.

      Kaukonäköistä politiikkaa olisi saada Venäjä mukaan yhteistyöhön lännen kanssa, mistä kaikki hyötyisivät. Se, että Krim halusi liittyä Venäjään, on pieni asia, varsinkin kun liittyminen sujui aika verettömästi. Krimiläiset eivät ole valittaneet, paitsi mediassa, jossa esiin pääsevät vain harvat tyytymättömät, koska se on länsimaisen median politiikan mukaista. Myös Itä-Ukrainan asiat pitäisi saadä järjestykseen. Ukraina ei siihen pysty eikä halua.

      • Rauhaa kirvesvartta

        "Kaukonäköistä politiikkaa olisi saada Venäjä mukaan yhteistyöhön lännen kanssa, mistä kaikki hyötyisivät."
        - Tervetuloa vaan, sitähän lännessäkin toivotaan !!!

        "Se, että Krim halusi liittyä Venäjään, on pieni asia, varsinkin kun liittyminen sujui aika verettömästi."
        - Se, miten Venäjä on toiminut Ukrainassa, ei ole pieni asia, se on ISO ASIA !!!
        Yhteistyö ei ole mahdollista sellaisen kanssa, joka toimii kuten Putin on tehnyt. Lähtökohta yhteistyölle on, että tällaisia invaasioita ei tapahdu, ja siihen voidaan myös pienissä naapurivaltioissa luottaa.

        "Krimiläiset eivät ole valittaneet..."
        - Kysymyshän ei varsinaisesti ole siitä, valittaako Krimiläiset nyt vai ei. Kyse on niistä menettelytavoista joilla Krim liitettiin Venäjään

        Valtio, joka järjestää "kansanäänestyksiä" vieraalla maaperällä, ei ole mieluisa yhteistyökumppani. Asia olisi vielä täysin korjattavissa, mutta se vaatisi Venäjältä reippaita taka-askelia sekä teoissa, että puheissa.

        Rauhan asialla et ole, jos Putinin Ukrainanpolitiikkaa puolustelet ja nykyisen uhittelun esim. Itämeren piirissä hyväksyt.


    • Tuoreet uutiset kertovat, että Ukrainan parlamentti on ottanut kantaa maan Nato-jäsenyyden hakemisen puolesta. Tämä tapahtuma on niin iso tapahtuma, että meillä Suomessa sitä ei ole vielä edes tiedostettu. Meillähän tärkeitten uutisten merkitykset tajutaan vasta sen jälkeen, kun ulkomailla on ensin kerrottu tärkeitten uutisten tärkeys.

      Myönnän, että meikäläinenkin on vähäiseltä persoonalliselta osaltaan ajatellut, että Ukrainan voisi olla viisasta jättäytyä Naton ulkopuolelle ja kohentaa omaa yhteiskuntaansa ja kansantalouttaan suhtautumalla tasapainoisesti sekä Venäjään että EU-alueeseen. Nyt Ukraina on mitä ilmeisimmin valitsemassa Nato-suuntauksen ja siitä seuraa johdonmukaisella järkähtämättömyydellä Ukrainan ja Venäjän suhteitten viilentyminen.

      Geopoliittisesti Ukrainan erkaantuminen Venäjän "verkostosta" merkitsee suurinta muutosta 200-250 vuoteen Mustanmeren pohjoispuoleisella alueella. Katsotaanpa karttaa. Suomenlahden etelärannikolta Virosta etelään päin katsottuna alkaa Nato-vyöhyke, johon kuuluvat Latvia, Liettua ja Puola. Kun siihen todennäköisesti tulee lisäalueena Ukraina, niin semmoista poliittissotilaallisen "Lännen" vaikutusalueen itäistä elementtiä ei ole ollut milloinkaan aikaisemmin. Alueen väestömäärä nousee liki sataan miljoonaan. Kun siihen lisätään vielä Tskekkilä, Slovakia, Unkari, Romania ja Bulgaria, niin tämän uuden "Lännen elementin" väestöllinen painoarvo nousee päässälaskettuna hieman suuremmaksi kuin koko nyky-Venäjän väestömäärä.

      Kremlin nykyhallinnolla taitaa olla mietiskelyn aihetta pitkäksi aikaa.

    • oikea suunta

      "Alueen väestömäärä nousee liki sataan miljoonaan. Kun siihen lisätään vielä Tskekkilä, Slovakia, Unkari, Romania ja Bulgaria, niin tämän uuden "Lännen elementin" väestöllinen painoarvo nousee päässälaskettuna hieman suuremmaksi kuin koko nyky-Venäjän väestömäärä. "

      Asiathan alkaa olla oikealla mallilla. Venäjän painoarvo asettuu oikeisiin mittasuhteisiin.

      • 1991 se loppui

        Itänaapurimme suhteettoman suuri painoarvo maailmanpolitiikassa perustuu NL:n aikaiseen propagandaan, jolla "köyhä kansa" ja aatteen sokaisemat idiootit on huijattu ympäri maailman tukemaan savijaloilla seisovaa jättiläistä.

        Tuo aika loppui vuonna 1991. Jotku eivät suostu sitä ymmärtämään.


      • Näillä mennään.
        1991 se loppui kirjoitti:

        Itänaapurimme suhteettoman suuri painoarvo maailmanpolitiikassa perustuu NL:n aikaiseen propagandaan, jolla "köyhä kansa" ja aatteen sokaisemat idiootit on huijattu ympäri maailman tukemaan savijaloilla seisovaa jättiläistä.

        Tuo aika loppui vuonna 1991. Jotku eivät suostu sitä ymmärtämään.

        Leiriniekka on kirjoitellut aivan järkeen käyviä viestejä kuten tuo Naton tuleva laajeneminen. Joka johtuu venäjän hyökkäilystä naapurimaihin, sitä kai Putin
        halusi. Mielestäni Nato maat voivat olla aivan rauhassa toistaisesti, jos tuo
        Putin setä ei kokonaan sekoa. Kun hän sentään johtaa ydinase valtiota.

        Puhuit tuolla aiemmin venäjän ohjuksista ja raketeista. Ne mielestäni tehtiin
        tosi suurella rahalla, että länsi pelkäisi heitä. Niitä ei valmistettu kilpailu kykyiseen
        hintaan, mikä pitäisi olla ehtona kodin eletroniikan kohdalla. Joten siihen on vielä
        matkaa että venäjältä saadaan hyvää eletroniikkaa edullisesti.


    • Kolehmainen

      Miksi Leiriniekka elät vielä kylmän sodan aikaisissa tunnelmissa? Miksi maailman pitäisi olla jaettu etupiireihin? Tunnut olevan täysin Putinistisella linjalla NATO:n leviämisestä, vaikka Putin on sen itse aiheuttanut.

      Eihän Ukraina halua NATO:oon vaan se haluaa turvaa agressiiviselta naaapuriltaan, joka haluaa liittää sen etupiirinsä, omiin intresseihinsä. Ukraina haluaaisi olla itsenäinen valtio, kuten Viro, Suomi jne. Suojautuminen 1800-luvun tunnelimissa elävätä Venäjäjältä ei välttämättä ole mahdollista muuten, kuin liittymällä NATO:oon.

      Putin loi NATO:n strategisesti Venäjän uhkakuvaksi ja sitä kautta puolustusliiton vaikutusvalta kasvaa Venäjän ympäristössä. Tämä on kuitenkin harkittu ratkaisu, jolla oli tarkoituskin saada aikaan taas uudestaan idän ja lännen kahtiajakautuminen ja palata kylmän odan asetelmiin.

    • W.Leiriniekka

      Ukrainan parlamentin äänestystulokseen 303-8 sisältyy yhtä lailla tämän ajan tapausten kimmoketta Ukrainassa kuin myös aikaisemman historian kokemusten synnyttämiä tuntemuksia. Ukrainalaisten simputtaminen Moskovan komennossa alistettuna olemisesta ovat niin rankat, että nyt sitten Ukraina on päättänyt katkaista Kremlin vallanpitäjien tahtoon taipumisen. Ukrainan parlamentin ottama kanta on syntynyt kantapään kautta.

      Tiedämme neuvostovallan alkuajoilta sekä miljoonien ukrainalaisten nääntymisen nälkään ja tiedämme Stalinin terrorin ja tiedämme toisen maailmansodan aikana natsien armeijan armottoman vyöryn itään sekä sen jälkeen puna-armeijan jyräämisen länteen. Ukrainan ylitse edes takaisin.

      Ukrainalaisten omat kokemukset ovat vaikuttamassa niin vahvoina, että tuo ääenstystulos 303-8 on selkeä kannanotto, jolla on liki yksimielinen Ukrainan kansan kannatus. Samalla tavalla ovat reagoineet Baltian maat, niitten väestö. Ja tarpeekseen Moskovan vaiktusvallasta ovat saaneet kaikki entiset sosialistisen blokin maat. Meidän suomalaisten tilanne on ollut toisenlainen ja tämän meidän oman kokemustaustamme perusteella voimme suhtautua Venäjään myös erilaisella ja omintakeisella tavallamme. Oma tyylinsä on myös ruotsalaisilla Pohjanlahden länsipuolella.

    • Väärää politiikkaa

      Venäjän tarjoamat haasteet näyttäisivät olevan ylivoimaisia Putinin ratkaistavaksi.

      Putinin käsitykset maailman menosta pohjautuvat NL:n aikaan ja KGB:n koulutukseen. Hän ei pysty siihen muutokseen minkä Merkel on tehnyt omalla poliittisella urallaan. Kannattaisi yhä ottaa se lusikka käteen ja alkaa kuunteleen Merkelin neuvoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      92
      2421
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2133
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      83
      1780
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1575
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1556
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1505
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1468
    8. 54
      1340
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe