Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Pelottava raskaus

Tilkkupilkku

Olen kolmekymppinen nainen, olemme saman ikäisen mieheni kanssa seurustelleet lukioikäisistä saakka ja nykyään naimisissa. Mieheni on alkanut haaveilla lapsesta, mutta minua pelottaa. Erityisesti raskausaika.

Olen ns. erityisherkkä ihminen, eli joudun todella helposti ylivirittyneeseen tilaan, joka pahimmillaan johtaa ahdistukseen. Erityisiä stressaamisen aiheita ovat mm. lääkärikäynnit ja muut sosiaaliset tilanteet, joissa olen tarkkailun kohteena. Myös kykyni kestää fyysistä epämukavuutta on melko alkainen. Tämä ei varsinaisesti ole mielenterveyden ongelma vaan perinnöllinen, osittain hermostollinen herkkyys, jota periaatteessa voisi "lääkitä" esim. SSRI-lääkityksellä, mutta sellaiseen en ole halunnut ryhtyä.

Raskaus- ja lapsijuttuja nähtyäni ja kuultuani olen törmännyt siihen hirveään negatiiviseen antiin, mikä varsinkin keskustelupalstoilla aiheeseen liitetään. Raskaus vaikuttaa lähinnä 9 kuukautta kestävältä sairaudelta ja vauva-aikaakin useat kuvaavat kamalaksi. Puhumattakaan siitä hirveästä kyttäyksestä, jonka varsinkin äidit saavat osakseen: syyllistämistä, tuomitsemista ja toisen elämään puuttumista.

Herkkänä ja ahdistuvaisena ihmisenä pelkkä raskaaksi tuleminenkin on painajainen! Kommentoijat tietysti toteavat, että "älä sitten hanki niitä lapsia", mutta siitä ei ole kyse. Entä jos lapsi on toiveissa, mutta koko asia pelottaa?

Olisi kiva kuulla, jos jollain on vastaavanlaisia kokemuksia, ja miten niistä on selvitty.

5

206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hgdloö

      Ainahan lasten saaminen pelottaa. Uusi elämäntilanne, millainen raskausajasta tulee, millainen vauva-aika on jne. En tunne yhtään vanhempaa, joka ei olisi jossain vaiheessa asiaa miettinyt, onko minusta siihen... Se vain kuuluu asiaan! Osaksi sitä kasvua vanhemmaksi. Pitää vain selvittää itselleen ovatko pelot ylitsepääsemättömiä.

      Eikä kannata luoda kuvaa raskaus/ vauva-ajan onnesta ainakaan keskustelupalstojen pohjalta. Tuskin ne ylistävät kertomukset täällä pontta saisivat, kuinka ihanaa oli olla raskaana, kuinka mahtava tunne on synnyttää tai saada oma lapsi syliin. Sehän olisi suomalaisista vain leuhkimista, ketju täyttyisi nälvimisistä tai jälleen kerran joku alkaisi kirjoittamaan kuinka surkeaa se mulla oli ja seuraavalla vielä surkeampaa.

      "Kasva" vain rauhassa tuota vaihetta ja mieti siihen kuuluvia asioita ja vauva tulee sitten joskus jos on tullakseen!

    • eurorat1

      Itsellä on ollut vauvakuume jo pari vuotta, mutta silti koko hommaan liittyy paljon pelkoja. Esim. jännitän synnytystä jo valmiiksi, sekä miten kestäisin keskenmenon, henkisesti ja fyysisesti. Pelkoja varmasti lisääntyy jos joskus raskaaksi tulisin.
      Muut jännittävät varmaan synnytyksestä sen sattumista. Toki itsekin, mutta henkilökohtaisesti jännitän enemmän sitä alastomuutta siinä tilanteessa. Kuulostaa naurettavalle, mutta olen todella häveliäs ihminen, enkä edes uimahallissa halua mennä alasti saunomaan/suihkuun. Vain mieheni on nähnyt minut alasti.
      Eikä alastomuus ole ainoa, vaan hävettää jos siellä ulosteetkin lentää pitkin sairaalan seiniä. Mitä nyt olen lukenut :)

      Tuskin kukaan pystyy olemaan jännittämättä raskauteen liittyvissä asioissa, jos kovasti haluaa lapsen saada ja toivoo, ettei mitään huonoa tapahtuisi.

      • vanha äiti

        Synnytystilanteessa ei ehdi häpeämään, on sen verran muuta ajateltavaa ja muita tunteita.
        Monissa kulttuureissa alastomuus on tabu, mutta kyllä niissäkin ja varsinkin niissä lapsia syntyy.
        Jos haluaa lapsen mutta ei halua synnyttää, kannattaa hankkiutua adoptiojonoon.


      • voidaiju
        vanha äiti kirjoitti:

        Synnytystilanteessa ei ehdi häpeämään, on sen verran muuta ajateltavaa ja muita tunteita.
        Monissa kulttuureissa alastomuus on tabu, mutta kyllä niissäkin ja varsinkin niissä lapsia syntyy.
        Jos haluaa lapsen mutta ei halua synnyttää, kannattaa hankkiutua adoptiojonoon.

        Niin eihän mitään kannata tehdä jos jännittää...


    • Tilkkupilkku

      Kiitos kannustavista kommenteista, helpottavaa kuulla, että muillakin on ahdistuksia aiheeseen liittyen.

      eurorat: Ei kuulosta yhtään tyhmältä tuo alastomuus -asia. Kyllähän kaikki sanovat, ettei sitä siinä synnytystilanteessa ehdi ajatella, mutta kyllä minäkin samanlaisia pyörittelen. Ja me ollaan erilaisia ihmisiä kaikki. Joillan on alitajunnassa piilossa sen verran isoja pelkoja ja pohdinnanaiheita, ettei ne ihan hevillä katoa, vaikka olisi millainen tilanne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2328
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      42
      1537
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1467
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      73
      1254
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe