AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  / Nilkan nivelsiteet

Nilkan nivelsiteet

13 Vastausta 11 488 Lukukertaa
Pojaltani 12-vuotta vääntyi lasketellessa nilkka. Se oli hyvin kipeä ja turvoksissa. Sairaalassa siitä oettiin röngtenkuvat, muita kuvia ei otettu. Diagnoosiksi tuli nivelisiteiden revähtäminen ja nilkka laitettiin lastaan. Mitään hoito tai kuntoutuohjeita emme saaneet, emme edes tietoa miten kauan lastaa pitää pitää. Vai kehoituksen käydä terveyskeskuksessa röngtenkuvissa viikon päästä. Jos jollakin on sattunut samanlainen onnettomuus kuinka toivuit ja mitä ohjeita sait? Kauanko kesti?

Nilkan nivelside

Mulla nilkan nivelsiteen revähdys sattui lenkkipolulla. Nilkka oli niin kipeä, etti sillä voinut vaarata muutamaan päivään yhtään, samalla nilkka tummeni laajalta alueelta. Pahin vaihe kesti pari-kolme viikkoa, kainalosauvat jne. Toipuminen oli tosi hidasta useampi kuukausi, kestääkseen "normaalisti". Revähtää kyllä herkästi uudestaankin ainakin alussa.
Ihan kokonaan se ei ole parantunut entiselleen vaikka tapahtumasta on 20 vuotta! Kaikki muu on OK paitsi luistimia ei kärsi pitää ja laskettelumonoilla pitää kävellä varoen, tukien enempi varpaille. Varsinainen laskettelu ei satu.
Pääasia että normaali olemiseen ei jäänyt haittaa.

Täällä tietoa!

Vastasin samaan kysymykseen tuolla: http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=4500000000000198&posting=22000000006493039

Lue koko viestiketju ja kysy lisää, mikäli jäi epäselväksi! =) Ole hyvä:

Lisä ohjeita kaivataan

Poitsu on nyt hieman varannut jalalla astuessaan ja jalka meni ihan turvoksiin, nyt ei ole turvoksissa enää pelkkä nilkka vaan jalkapöytä ja varpaatkin, myös kipua on enemmän. Olemme pitäneet siinä kylmägeelipussia ja jalkaa kohoasennossa, liekö hoito oikeaa?

Huh...

Varpaat turvonneet...kuulostaa pahalta. Turvotus on tulehduksen merkki!!!

Mikäli ympärivuorokautinen ideaaliside ja 4-5 kertaa päivässä kylmäpussi nilkassa ei ole estänyt tulehduksen leviämistä, on syytä hakeutua erikoislääkärille eli ortopedille. Oletteko hoitaneet sitä, kuten neuvoin?

Jos olette, niin nilkassa on kyllä silloin muutakin vikaa, kuin pelkkä nivelsiteiden repeytyminen.

Kokeiltu on

Pojan jalkaa pidetään kohollaan aina kun se on vain mahdollista. Kylmägeelipussi hoitoakin on annettu. Turvotus muualla jalassa on hieman laskenut. Jalassa on aircraft tuki. Dg. oli nivelsidevamma mitään repeytymisestä ei puhuttu joten olen ollut siinä luulossa, että nivelsiteet vain venähtivät. Keskiviikkona on kontrolliröngten ja torstaina on aika ortopedille. Joten jäämme odottelemaan lääkäriaikaa.

Murtumahan siellä oli

Tänään käytiin ortopedillä ja pojan nilkasta löytyi pieni murtuma. Hän oli neljäs lääkri joka luki röngtenkuvia. Kehen tässä enää voi uskoa...
Nytkään ei jalkaa laitettu kipisiin vaan jatketaan lastahoitoa + koho + kylmä.

No niin...

En ole lääkäri, mutta jotain tällaista ajattelin.

Hyvä. Kipsi on menneisyyden juttuja, kuten myös ns. liimaside. Siinä vaiheessa, kun murtuma on luutunut, on niiden nivelsiteiden vahvistaminen (kuten siellä linkissä neuvoin, erittäin tärkeää). Kaikki sellainen, joka ehkäisee lihasten kontrolloitua vahvistamista, tuottaa huonon lopputuloksen.

Pojallesi sanoisin, että maltti on valttia. Itselläni pelkästään nivelsiteiden parantuminen kesti 8-10 kuukautta!

Kiitos neuvoista

Paljon kiitoksia hyvistä neuvoista.
Uusi röngtenkuvaus ja aika ortopedille on jo 2,5 viikon päästä koska murtuma oli kasvulinjalla. Joten sitä pitää seurata tarkoin, että jalka kasvaa normaalisti myös jatkossa.

Oikein aurikoista pääsiäistä ja kevättä.

Turvotusta edelleen

Pojan jalka on edelleen turvoksissa nilkasta ja jalkaterästä kylmä- ja kohohoidosta huolimatta. Liekö tämä normaalia. Tapahtuneesta on nyt kulunut hieman yli 2 viikkoa.

itselläni...

repeytyi nilkasta ulommaiset nivelsiteet. Tulehdusperäinen turvotus (siis sellainen, kun tuntuu kipua) laski kyllä muutaman viikon aikana, mutta nilkka oli tennispallon kokoinen melkein vuoden verran. Mutta kuten sanottua, nämä jutut ovat yksilöllisiä.

Muista vaan Marja, että maltti on valttia. Nilkalla suoria taivutuksia eteen ja taakse, että liikkuvuus säilyy. EI mitään sivuttaispyörityksiä. Kylmää aina vaan, kun voi. Tiukka ideaaliside 24/7 paitsi tietenkin suihkussa ja nukkuessa.

Plus ne muut neuvot, mitä olen aikaisemmin antanut.
Itselläni meni nilkasta molemmilta puolin eli ulko- ja sisä nivelsiteet toiset revähti ja toiset naps poikki 6 viikkoa sairaslomaa ja jo toisena päivänä ilman keppejä nyt 5 päivä ja ilman mitään tukisiteitä kipeä vieläkin on mutta varoen kun kävelee niin hyvä tulee
työtapaturma
Kannattaa silti noudattaa lekurin neuvoja koska jos lähtee liian aikaskn liikkeelle ni voi mennä pahemmaksi. Tämän sanon kokemuksesta sillä kaksi viikkoa revähdyksen jälkeen kävelin kaksi päivää ilman tukea ja komantena aamuna jälleen nilkka lähtee alta ja ei pysty kävelemään kun sattuu niin paljon, vaikka tuntuisi että olen kunnossa nilkka kipeytyy helposti uudestaan.
Siis kolmantena päivänä :)
 /   /  / Nilkan nivelsiteet
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta