Löytyisikö marokkolaisen leivän resepti?
Minkä kanssa leipää syödään?
Leivän pehmeys miellytti.
Marokkolainen leipä
7
7440
Vastaukset
- zaatar
ohjeita löytyy reseptilaatikossani useitakin, pitäisi vain penkoa.
- nam!
Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...
- zaatar
nam! kirjoitti:
Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...
En ole vieraillut Marokossa tai muissa Pohjois-Afrikan maissa enkä osaa sanoa, mitä leipää siellä syödään, mutta tunnen paljon alkuperäisiä marokkolaisia ja tunisialaisia, joiden kokkaamiskyvyistä olen saanut nauttia. Pohjoisafrikkalainen ruokakulttuuri on todellakin kiinnostuksen arvoinen ja se on paljon muutakin kuin kuskus ja mufleta. Varsinkin tunisialaiset ja marokkolaiset kalaruuat ovat vertaansa vailla.
Marokkolaisen keittiön salaisuus piilee tosiaankin mausteissa, niiden laadussa ja annostuksessa. Hyvästä marokkolaisesta maustekaupasta löytyy lähes 100 lajia erilaisia mausteita ja yrttejä. Ruokalajit vaihtelevat alueittain ja niiden maustaminen myös.
Toinen marokkolaisen ruuan salaisuus on hidas keittäminen, jonka aikana koko talo ja sen ympäristö täyttyy herkullisista aromeista lisäten näin ruokahalua entisestäänkin.
Kuuluisin marokkolaisista mausteista on kai Ras el-Hanut maustesekoitus. Alkuperäinen sekoitus koostuu 27:stä eri maustelajista, mutta jokapäiväisessä käytössä pärjää kyllä kymmenkunta maustetta sisältävällä seoksellakin.
Sumak on tuttu mauste kaikissa lähi-idän maiden keittiöissä, mutta ei ole erikoisen olennainen marokkolaisille ruuille.
Sumak jauhetaan samannimisen puun (lat. nimi Rhus coriaria) kuivatuista hedelmistä. Se kasvaa kaikissa välimeren maissa ja sen punaruskeat, samettikarvaiset, hedelmärypäleet kypsyvät keskikesällä ja juuri nyt sitä on saatavilla tuoreena paikallisilla markkinoilla. Sen maku on lähinnä sitruunamaisen hapan, jauhettuna vähän 'verenmakuinen', koska siihen lisätään yleensä suolaa.
Sumakia käytettiin aikoinaan nahkanparkkauksessa, nykyään lähinnä mausteena ja rohtona. Se sopii hyvin sipuliruokiin, esim. uunibroileriin runsaan sipulin kera tai tuoreeseen sipulisalaattiin. Ja tietenkin sitä käytetään myös zaatar-maustesekoitukseen - zaatar
nam! kirjoitti:
Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...
reseptilaatikosta löydettyä
Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
Laitan myös yrttileivän ohjeen.
ANISLEIPÄ
aineet:
1 rkl kuivahiivaa
2½ lasia kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria
1½ tl suolaa
2 rkl öljyä
2 tl aniksensiemeniä
4 lasia vehnäjauhoja
1 lasi kokojyvävehnäjauhoja
hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen
Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.
Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.
Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
Paista 200 asteessa puolisen tuntia.
YRTTILEIPÄ
½ kg vehnäjauh.
30 hiivaa
1 rkl oreganoa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/4 lasia oliiviöljyä
yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna
Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
Anna käydä 10 min.
Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.
Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.
Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä. - nam!
zaatar kirjoitti:
reseptilaatikosta löydettyä
Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
Laitan myös yrttileivän ohjeen.
ANISLEIPÄ
aineet:
1 rkl kuivahiivaa
2½ lasia kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria
1½ tl suolaa
2 rkl öljyä
2 tl aniksensiemeniä
4 lasia vehnäjauhoja
1 lasi kokojyvävehnäjauhoja
hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen
Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.
Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.
Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
Paista 200 asteessa puolisen tuntia.
YRTTILEIPÄ
½ kg vehnäjauh.
30 hiivaa
1 rkl oreganoa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/4 lasia oliiviöljyä
yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna
Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
Anna käydä 10 min.
Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.
Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.
Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.Kiitos reseptilaatikon aarteista! Vastapaistetun leivän tuoksu valloittaa kodin. Aurinkoisia kesäpäiviä zaatar!
- bread
nam! kirjoitti:
Kiitos reseptilaatikon aarteista! Vastapaistetun leivän tuoksu valloittaa kodin. Aurinkoisia kesäpäiviä zaatar!
- Samurai 2000
bread kirjoitti:
Täältä löytyy hyviä marokkolaisia leipiä.mistähän löytyisi resepti jollekin vastaavalle pannulla paistettavalle leivälle?
http://www.marokonherkku.fi/marokonherkku.htm
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Heh, Riikka runnoi Suomen BKT:n miinukselle
Suomi on Riikan irvistysten ansiosta ainoa negatiivisen talouskasvun maa EU:ssa. Ei tästä ainakaan EU:ta voi syyttää, ku315079Sanna vaihteeksi Australian "60 minuuttia" ohjelmassa
Kansanvälinen superstaramme esiintyi tällä kertaa toisella puolen maapalloa esitettävässä ohjelmassa. Kiinnostus on kova701961HihhuIi-Päivi täpinöissään Viktorin tapaamisesta
Eiköhän nyt kaikille ole vihdoin selvää kenen joukoissa tämäkin putinisti seisoo. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a1131837Erään T miehen viimeinen aloitus tänne
Moi Olen kirjoittanut täällä säännöllisesti yli 5 vuotta. Kaivannut kuten kuuluukiin, mutta myös unohdellut ja selvitel291814Yritykset verolle ja yritystuet 10 mrd. eur/v pois
Kiristämistapauksissa yrityksille sanotaan hei hei. Suomi ei tarvitse yhteiskunnan rahoilla "yrittämistä". Yhteiskunta v61759- 1111700
Björn Wahlroos ykkösaamussa nautittavaa kuunneltavaa
Ehdottomasti viisaimpia ja tietävämpiä ihmisiä mitä Suomesta koskaan tullut. Naureskeli viherpiipertäjille jotka ihan p235984- 71921
Yritän saada sinut pois mielestäni ja ajatuksistani nainen
Turhaan. Mitä enemmän yritän, sitä enemmän haluan sinut ja sinua. Miten voitkaan olla niin ihana ja tuntua niin hyvältä.44907Leikitään tavuleikkiä
Millaiset nimitavut muodostuvat jos yhdistät oman etunimesi ensimmäisen tavun ja kaipaamasi ihmisen etunimen ensimmäisen54853