Marokkolainen leipä

nam!

Löytyisikö marokkolaisen leivän resepti?
Minkä kanssa leipää syödään?
Leivän pehmeys miellytti.

7

7329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zaatar

      ohjeita löytyy reseptilaatikossani useitakin, pitäisi vain penkoa.

      • nam!

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...


      • zaatar
        nam! kirjoitti:

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...

        En ole vieraillut Marokossa tai muissa Pohjois-Afrikan maissa enkä osaa sanoa, mitä leipää siellä syödään, mutta tunnen paljon alkuperäisiä marokkolaisia ja tunisialaisia, joiden kokkaamiskyvyistä olen saanut nauttia. Pohjoisafrikkalainen ruokakulttuuri on todellakin kiinnostuksen arvoinen ja se on paljon muutakin kuin kuskus ja mufleta. Varsinkin tunisialaiset ja marokkolaiset kalaruuat ovat vertaansa vailla.

        Marokkolaisen keittiön salaisuus piilee tosiaankin mausteissa, niiden laadussa ja annostuksessa. Hyvästä marokkolaisesta maustekaupasta löytyy lähes 100 lajia erilaisia mausteita ja yrttejä. Ruokalajit vaihtelevat alueittain ja niiden maustaminen myös.
        Toinen marokkolaisen ruuan salaisuus on hidas keittäminen, jonka aikana koko talo ja sen ympäristö täyttyy herkullisista aromeista lisäten näin ruokahalua entisestäänkin.

        Kuuluisin marokkolaisista mausteista on kai Ras el-Hanut maustesekoitus. Alkuperäinen sekoitus koostuu 27:stä eri maustelajista, mutta jokapäiväisessä käytössä pärjää kyllä kymmenkunta maustetta sisältävällä seoksellakin.
        Sumak on tuttu mauste kaikissa lähi-idän maiden keittiöissä, mutta ei ole erikoisen olennainen marokkolaisille ruuille.
        Sumak jauhetaan samannimisen puun (lat. nimi Rhus coriaria) kuivatuista hedelmistä. Se kasvaa kaikissa välimeren maissa ja sen punaruskeat, samettikarvaiset, hedelmärypäleet kypsyvät keskikesällä ja juuri nyt sitä on saatavilla tuoreena paikallisilla markkinoilla. Sen maku on lähinnä sitruunamaisen hapan, jauhettuna vähän 'verenmakuinen', koska siihen lisätään yleensä suolaa.

        Sumakia käytettiin aikoinaan nahkanparkkauksessa, nykyään lähinnä mausteena ja rohtona. Se sopii hyvin sipuliruokiin, esim. uunibroileriin runsaan sipulin kera tai tuoreeseen sipulisalaattiin. Ja tietenkin sitä käytetään myös zaatar-maustesekoitukseen


      • zaatar
        nam! kirjoitti:

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...

        reseptilaatikosta löydettyä

        Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
        Laitan myös yrttileivän ohjeen.

        ANISLEIPÄ

        aineet:
        1 rkl kuivahiivaa
        2½ lasia kädenlämpöistä vettä
        1 tl sokeria
        1½ tl suolaa
        2 rkl öljyä
        2 tl aniksensiemeniä
        4 lasia vehnäjauhoja
        1 lasi kokojyvävehnäjauhoja

        hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen

        Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
        Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.

        Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.

        Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
        Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
        Paista 200 asteessa puolisen tuntia.


        YRTTILEIPÄ

        ½ kg vehnäjauh.
        30 hiivaa
        1 rkl oreganoa
        2 rkl sokeria
        1 tl suolaa
        1/4 lasia oliiviöljyä
        yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
        kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna


        Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
        Anna käydä 10 min.

        Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.

        Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
        Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.

        Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.


      • nam!
        zaatar kirjoitti:

        reseptilaatikosta löydettyä

        Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
        Laitan myös yrttileivän ohjeen.

        ANISLEIPÄ

        aineet:
        1 rkl kuivahiivaa
        2½ lasia kädenlämpöistä vettä
        1 tl sokeria
        1½ tl suolaa
        2 rkl öljyä
        2 tl aniksensiemeniä
        4 lasia vehnäjauhoja
        1 lasi kokojyvävehnäjauhoja

        hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen

        Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
        Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.

        Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.

        Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
        Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
        Paista 200 asteessa puolisen tuntia.


        YRTTILEIPÄ

        ½ kg vehnäjauh.
        30 hiivaa
        1 rkl oreganoa
        2 rkl sokeria
        1 tl suolaa
        1/4 lasia oliiviöljyä
        yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
        kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna


        Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
        Anna käydä 10 min.

        Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.

        Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
        Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.

        Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.

        Kiitos reseptilaatikon aarteista! Vastapaistetun leivän tuoksu valloittaa kodin. Aurinkoisia kesäpäiviä zaatar!


      • bread

      • Samurai 2000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Klaukkalan onnettomuus 4.4

      Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes
      Nurmijärvi
      153
      6969
    2. Yleltä tyrmäävä uutinen

      Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/74
      Luterilaisuus
      614
      2558
    3. Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.

      Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk
      Maailman menoa
      47
      1810
    4. Pakko kertoa mies

      Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti
      Ikävä
      114
      1431
    5. Sinä vain tulit elämääni

      Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna
      Ikävä
      90
      1315
    6. Miten koskettaisit häntä?

      Miten lähestyisit jos hän olisi lähelläsi nyt..
      Ikävä
      71
      1127
    7. Tiesitkö mies

      Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll
      Ikävä
      63
      1083
    8. Kuulin että Metsa Manille kaavaillaan Maaseudun Sivistysliiton kunniakirjaa ja jotain

      muutakin huominosoitusta. Syystä että on on elvyttänyt huomattavasti videoillaan vanhemman väen englanninkielentaitoja.
      Tuusniemi
      27
      1069
    9. Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?

      Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.
      Ikävä
      48
      1065
    10. Mitä ajattelet

      Kaivattusi uskosta tai onko hän uskossa?
      Ikävä
      69
      1007
    Aihe