Marokkolainen leipä

nam!

Löytyisikö marokkolaisen leivän resepti?
Minkä kanssa leipää syödään?
Leivän pehmeys miellytti.

7

7454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zaatar

      ohjeita löytyy reseptilaatikossani useitakin, pitäisi vain penkoa.

      • nam!

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...


      • zaatar
        nam! kirjoitti:

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...

        En ole vieraillut Marokossa tai muissa Pohjois-Afrikan maissa enkä osaa sanoa, mitä leipää siellä syödään, mutta tunnen paljon alkuperäisiä marokkolaisia ja tunisialaisia, joiden kokkaamiskyvyistä olen saanut nauttia. Pohjoisafrikkalainen ruokakulttuuri on todellakin kiinnostuksen arvoinen ja se on paljon muutakin kuin kuskus ja mufleta. Varsinkin tunisialaiset ja marokkolaiset kalaruuat ovat vertaansa vailla.

        Marokkolaisen keittiön salaisuus piilee tosiaankin mausteissa, niiden laadussa ja annostuksessa. Hyvästä marokkolaisesta maustekaupasta löytyy lähes 100 lajia erilaisia mausteita ja yrttejä. Ruokalajit vaihtelevat alueittain ja niiden maustaminen myös.
        Toinen marokkolaisen ruuan salaisuus on hidas keittäminen, jonka aikana koko talo ja sen ympäristö täyttyy herkullisista aromeista lisäten näin ruokahalua entisestäänkin.

        Kuuluisin marokkolaisista mausteista on kai Ras el-Hanut maustesekoitus. Alkuperäinen sekoitus koostuu 27:stä eri maustelajista, mutta jokapäiväisessä käytössä pärjää kyllä kymmenkunta maustetta sisältävällä seoksellakin.
        Sumak on tuttu mauste kaikissa lähi-idän maiden keittiöissä, mutta ei ole erikoisen olennainen marokkolaisille ruuille.
        Sumak jauhetaan samannimisen puun (lat. nimi Rhus coriaria) kuivatuista hedelmistä. Se kasvaa kaikissa välimeren maissa ja sen punaruskeat, samettikarvaiset, hedelmärypäleet kypsyvät keskikesällä ja juuri nyt sitä on saatavilla tuoreena paikallisilla markkinoilla. Sen maku on lähinnä sitruunamaisen hapan, jauhettuna vähän 'verenmakuinen', koska siihen lisätään yleensä suolaa.

        Sumakia käytettiin aikoinaan nahkanparkkauksessa, nykyään lähinnä mausteena ja rohtona. Se sopii hyvin sipuliruokiin, esim. uunibroileriin runsaan sipulin kera tai tuoreeseen sipulisalaattiin. Ja tietenkin sitä käytetään myös zaatar-maustesekoitukseen


      • zaatar
        nam! kirjoitti:

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...

        reseptilaatikosta löydettyä

        Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
        Laitan myös yrttileivän ohjeen.

        ANISLEIPÄ

        aineet:
        1 rkl kuivahiivaa
        2½ lasia kädenlämpöistä vettä
        1 tl sokeria
        1½ tl suolaa
        2 rkl öljyä
        2 tl aniksensiemeniä
        4 lasia vehnäjauhoja
        1 lasi kokojyvävehnäjauhoja

        hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen

        Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
        Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.

        Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.

        Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
        Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
        Paista 200 asteessa puolisen tuntia.


        YRTTILEIPÄ

        ½ kg vehnäjauh.
        30 hiivaa
        1 rkl oreganoa
        2 rkl sokeria
        1 tl suolaa
        1/4 lasia oliiviöljyä
        yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
        kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna


        Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
        Anna käydä 10 min.

        Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.

        Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
        Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.

        Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.


      • nam!
        zaatar kirjoitti:

        reseptilaatikosta löydettyä

        Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
        Laitan myös yrttileivän ohjeen.

        ANISLEIPÄ

        aineet:
        1 rkl kuivahiivaa
        2½ lasia kädenlämpöistä vettä
        1 tl sokeria
        1½ tl suolaa
        2 rkl öljyä
        2 tl aniksensiemeniä
        4 lasia vehnäjauhoja
        1 lasi kokojyvävehnäjauhoja

        hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen

        Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
        Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.

        Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.

        Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
        Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
        Paista 200 asteessa puolisen tuntia.


        YRTTILEIPÄ

        ½ kg vehnäjauh.
        30 hiivaa
        1 rkl oreganoa
        2 rkl sokeria
        1 tl suolaa
        1/4 lasia oliiviöljyä
        yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
        kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna


        Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
        Anna käydä 10 min.

        Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.

        Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
        Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.

        Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.

        Kiitos reseptilaatikon aarteista! Vastapaistetun leivän tuoksu valloittaa kodin. Aurinkoisia kesäpäiviä zaatar!


      • bread

      • Samurai 2000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten Eerolan silmäkuvat voivat levitä muutamassa tunnissa ympäri maailmaa?

      Seuraako koko maailma persujen ja erityisesti Eerolan somea reaaliajassa? Edes kansanedustajan itsemurha eduskuntatalos
      Maailman menoa
      458
      6553
    2. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      182
      3885
    3. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      109
      2521
    4. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      26
      2030
    5. Moraaliköyhä S-ryhmä

      S-ryhmä on kehystänyt Israel-boikottipäätöksen “ihmisoikeuslinjaukseksi”, mutta toteutus paljastaa sen onttouden: valiko
      Tampere
      137
      1414
    6. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      75
      1305
    7. Onko kaivattusi

      seksuaalisesti vetovoimaisin ihminen jonka olet ikinä tavannut?
      Ikävä
      68
      1156
    8. Minkä biisin omisit sun kaivatulle?

      Pieni perustelu olisi kiva. ❤️
      Ikävä
      63
      1095
    9. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      77
      1069
    10. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      44
      1013
    Aihe