Lampaankääpä -käsittely ja säilöntä

Käpy

Sain sienestäjäystävältäni kassillisen lampaankääpää. Mitä ihmettä voin tehdä niistä ja miten niitä säilöisin? Olen kullut jostain pihveistä,jotka kieritetään munassa ja jauhoissa, mutta itse olen munalle allerginen,eli kaipaisin joitakin muitakin vinkkejä. Minulla on sienten suhteen peukalo keskellä kämmentä, vaikka niistä pidänkin..

32

64767

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiril

      lampaankääpää jauhoissa kierittämällä. Kyllä ne maistuvat parhaiten, sipulin kanssa paistettuna. Tietysti voita ja kermaa pitää olla. Pakastaa voit myös jos niitä on paljon

      • syö rasvaa, vaan

        Olen pudottanut painoni 108kg ---> 85kg, syömällä kaurahiutaleita, vehnänleseitä, ruisleseitä,
        kauraleseitä, tomaatteja, appelsiineja, banaaneja, sipulia, ananasta, broilerin filettä, lohta,
        silloin tällöin tonnikalaa vedessä, kananmunia. Pellavansiemenöljyä, mustikkakeittoa, makaronia,
        kaakaota, rasvatonta maitoa. Ja paljon Snickers suklaapatukoita.
        Kokonaiskolestroli 3. HDL 1,38. LDL 1,37.


      • tämä littyy
        syö rasvaa, vaan kirjoitti:

        Olen pudottanut painoni 108kg ---> 85kg, syömällä kaurahiutaleita, vehnänleseitä, ruisleseitä,
        kauraleseitä, tomaatteja, appelsiineja, banaaneja, sipulia, ananasta, broilerin filettä, lohta,
        silloin tällöin tonnikalaa vedessä, kananmunia. Pellavansiemenöljyä, mustikkakeittoa, makaronia,
        kaakaota, rasvatonta maitoa. Ja paljon Snickers suklaapatukoita.
        Kokonaiskolestroli 3. HDL 1,38. LDL 1,37.

        lampaankäävän valmistukseen?????


    • sopii mausteeksi

      tilli ja sitruunapippuri; unohtamatta kermaa ja sipulia. Kaikki nämä antavat maukkaan maun nauhamakaronille. Lampaankäävistä tulee kauniin keltaisia kuumennettaessa.

    • poistaa pillistö

      ja pilkkoa pienemmiksi ennen kuin laittaa pannulle. Lampaankäävistä tulee paljon nestettä ja osa nesteestä kannattaa käyttää sienten pakastamisessa.Rasvaa ei pakastettaessa kannata käyttää, jotta sienet säilyvät kauemmin hyvinä.
      Lampaankääpiä voi käyttää mm. kastikkeisiin, laatikkoruokiin, gratiineihin; melkeinpä mihin vain.

      • Sienisyöppö

        Siis en ikinä ole poistanut pillistöä lampaankäävästä:O. Eihän siinä edes kunnollista sellaista olekaan. Ei ole haitannut ulkonäössä eikä mitenkään muutenkaan vaikka pillistöt ovat olleetkin. Madot kun ei mahdu noihin pillistöihin;) vaan ne ovat itse sienen lihas jo ovat:).


    • Faxe

      Itse pakastan lampaankäävät pitsasieniksi. Ryöppään ne vahvassa suolavedessä, kuutioin ja pakastan annospusseihin.

      • Käpy

        Teinkin jo sellaista kermakastiketta niistä. Ei hullumpaa, vaikka naapuri haukkuikin roskasieneksi..


      • sienestäjä.

        Minkä takia ryöppäät kolmen tähden sienen? Itse puhdistan ja pilkon käävät, jotka käytän pannulla ja pakastan sitten koko saaliin omaan nesteeseensä ilman suolaa.


    • rucola

      saitko ohjeita voiko lampaankääpää pakastaa jollakin keinolla kokonaisena, vois myöhemminkin tehdä pihviä

      • kokemuksella

        Keruutuoteneuvojakoulutuksessa pakastimme lampaankääpää sellaisenaan sekä kuutioina että kokonaisina mitenkään muuten käsittelemättä ja hyviä tuli. Älkää hyvä ihmiset sitkistäkö hyvää ruokaa.


      • qullero
        kokemuksella kirjoitti:

        Keruutuoteneuvojakoulutuksessa pakastimme lampaankääpää sellaisenaan sekä kuutioina että kokonaisina mitenkään muuten käsittelemättä ja hyviä tuli. Älkää hyvä ihmiset sitkistäkö hyvää ruokaa.

        Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

        Mari


      • JaakkoKaakko
        qullero kirjoitti:

        Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

        Mari

        sekoittanut typäskääpään? Jos niin on päässyt käymään, roskiin vain koko satsi ja sienikirjakinkereille :)

        http://sienet.luontonetti.com/fi/sivut/albatrellus_confluens.htm


      • sienifriikki
        qullero kirjoitti:

        Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

        Mari

        Lampaankääpä muuttuu sitruunanväriseksi (kellertävä, vihertävä) kuumennettaessa, typäskääpä oranssiksi.


      • Toinen sienestäjä.
        qullero kirjoitti:

        Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

        Mari

        Lue sienestäjän vinkki. Monenkynnenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että toimii.


      • MarjaAnnikki
        qullero kirjoitti:

        Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

        Mari

        Typäskääpä on se, joka maistuu tosi pahalle. Myrkyllinen se ei ole.


      • Anonyymi
        qullero kirjoitti:

        Hei, sain viime kesänä elämäni ensimmäisen ja upean saaliin lampaankäävästä.Tein niin kuin viestissä luki. Nyt kun otan pakastetun sienipussin esille ja paistan - sienet maistuvat kitkerälle eikä mikään tunnu vievän kitkeryyttä pois. Keitinkin yhtä annosta 5min ja kaadoin vedet pois, lopputulos ihan sama kitkeryys.En millään hennoisi heittää pois ainakin 20 annosta ihania sieniä.Mitä ihmettä teen?

        Mari

        Kanttarille ainakin jos pakastaa ilman paistamatta kokonaisina pitää heittää ne pakkasesta jäisinä pannulle ettei sulata ollenka välissä niin ei tule kitkeryyttä


    • Kääpäsieni

      Lampaankääpä säilyy pakasteessa parhaiten pakastamalla se veteen. Siis pilko se palasiksi vaikkapa muovi rasiaan ja laita vettä sekaan. Sitten pakkaseen. Kuiviltaan pakastettuna siitä tulee superlonia muistuttavaa ja maku on kärsinyt.

    • rime

      Osallistuminen

    • mummohanska

      keitä niitä 5min huuhtele kylmällä vedellä ja säilö tai paista voissa sipulin kanssa tai tee kastike nam..

    • sitä saa mitä kerää

      kenellä olisi hyvä lampaankääpä respti,joka on säilötty etikkaliemeen
      mulla oli hyvä ohje,mutta on joutunut kadoksiin

    • Magidus

      Toivoisin lisaa kommentteja lampaankaavan pakastamisesta rasiaan, johon lisataan vetta. Onko tama toimiva tapa?

      • Anne 112

        Puhdistettuani ja paloiteltuani lampaankäävät laitan ne paistinpaannuun, annan kypsyä kunnes kaikki ovat keltaisia ja nestettä reilusti jäljellä. Jäähdytän ja laitan pakastusrasioihin, eli pakastan omassa liemessään. Annan sulaa hitaasti jääkaapissa, laitan taas paistinpannuun ja kiehutan niin kauan, että neste on haihtunut. Käytän ja käsittelen sen jälkeen kuten tuoreet.


      • Anne 112
        Anne 112 kirjoitti:

        Puhdistettuani ja paloiteltuani lampaankäävät laitan ne paistinpaannuun, annan kypsyä kunnes kaikki ovat keltaisia ja nestettä reilusti jäljellä. Jäähdytän ja laitan pakastusrasioihin, eli pakastan omassa liemessään. Annan sulaa hitaasti jääkaapissa, laitan taas paistinpannuun ja kiehutan niin kauan, että neste on haihtunut. Käytän ja käsittelen sen jälkeen kuten tuoreet.

        Siis kuten tuoreenakin vasta paistetut. Voita tai öljyä, sipulia... jatko riippuu siitä mitä niistä tekee, kastike, keitto, piirakka tai mitä haluaa.


    • Suolasientä havittel

      Onko kukaan suolannut lampaankääpiä ?Tulisiko niistä syötäviä ?
      Muita suolattavaksi sopivia en ole löytänyt. tänä syksynä.Kiitän kovasti sitä,joka tietää

    • Kuivailija

      Onko kuivaaminen, lampaankäävälle sopiva keino säilöä ? Kaikilla ei ole pakastimia käytössä, joten tämä tieto olisi hyvä.

    • Kääppäilijä

      Meiramilla ja tillillä höystetyt lampaankääpäleikkeet:
      - sekoita 1 muna, vajaa tl suolaa ja meiramia, ripaus valkopippuria
      - leikkaa sieni reilun puolen sentin viipaleiksi, kastele liemessä ja leivitä korppujauhoissa
      - paista pannulla rypsiöljyssä molemmin puolin
      - hienonna valmiiden leikkeiden päälle tilliä
      - syö

    • Kivennäispommi

      Minulla on 25 vuotias orakas-kuivuri. Kuivaan lampaankäävät ja suppilot. Rouhin lihapullataikinaan ja teen valkokastikkeen, johon lisään palasia.

    • minä

      Mitä teen lampaankääpää sienistä?

    • romualdo2

      huolestunut täällä - vieläkään tämän foorumin viisaat eivät laske sieniä ruoka-osioon, kyllä ne ovat ruokaa ja ihan perus sellaista! koettakaapas etsiä niitä Retkeily -ketjusta - ihmeellistä!

    • Anonyymi

      Nosto

    • Lampaankääpä on kolmen tähden ruokasieni, jota ei tarvitse ryöpätä vaan sen voi tehdä suoraan ruuaksi. Ryöppääminen veisi vain makua pois sienistä. Pihvit ovat hyviä. Ei kai niitä tarvitse välttämättä leivittää vaan marinoi hyvällä öljyllä ja omilla suosikkiyrteillä. Olisin maustamisen kanssa maltillinen, ettei peitä sienen herkkää makua. Itse kokeilin pizzaan eli tuoreet käävät viipaleiksi ja suoraan pizzan päälle. Tuli hyvää. Perinteinen kermakastike tai muhennos toimii myös hyvin, mutta siinäkin maustaminen kannattaa pitää maltillisena ettei peitä sienen makua ja houkuttelee makua esille pitkällä kypsyttämisellä voissa ja kermassa.

      Olen kuivannut lampaankääpiä ja onnistuu hyvin kun ne ovat jo valmiiksi kiinteitä. Hapansieniä olen myös kokeillut kerran ja onnistui hyvin juuri tuon kiinteyden vuoksi. Etikkasieninä toimii myös. En tekisi suolasieniä lampaankäävistä vaan suolasieniin käytän roskuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minua odottaa

      Joku todella ihana nainen jossain tulevaisuudessa. Siihen uskon ja luotan. 🤗❤️✨
      Sinkut
      219
      4207
    2. Miten toivoisit

      Teidän välien olevan tällä hetkellä? Tässä tilanteessa?
      Ikävä
      121
      4056
    3. Keksitkö keinon

      Miten voin nähdä ihastusta joka ei myönnä tunteitaan.
      Ikävä
      48
      3652
    4. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      67
      3069
    5. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2761
    6. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2558
    7. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2548
    8. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2426
    9. T- miehelle....

      Kuka sua rakastaa? Kertoi rakastavansa....
      Suhteet
      41
      2309
    10. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2265
    Aihe