Lihan purkitus

rHelinä

Onko kokemusta lihan purkittamisesta ja painekattilalla keittämisestä?

Purkitimme muikkuja, ja hyvin tuntui onnistuvan.

Ajatuksissa olisi myös kokeilla hirven purkittamista, mutta riittääkö painekattilan lämpö lihan mikrobien tappamiseen?

Käyttämämme painekattilan lämpö on 114 C,
jotain näyttää olevan myynnissä jolla lämpö saadaan 120 C.

Ohje löytyi jauhetun lihalle,
onko kellään kokemusta palasten säilömisestä?

35

55602

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaarjas

      ...se lämpötila täytyisi kalallekin olla se 120 astetta, butulius bakteeri kun ei välttämättä kuole sen alle olevissa lämpötiloissa.
      Yleensä painekattilan ylipaineventtiiliä voi hieman "säätää" niin että päästään tarpeelliseen paineeseen ja sen avulla myös haluttuun lämpötilaan.
      Keittoaika on myös hyvin tärkeä jotta myös sisälämpötila ehtii tarpeeksi korkealle, mitä suuremmat kala- tai lihapalat niin sitä pidempi keittoaika.

      • Juha

        114 riittää tappamaan kaikki mikrobit, aikaa tarvitaan vain hieman enempi kuin 120 asteessa. Painekeittimen maahantuojan mukaan esimerkkinä, jos lihaa kypsennetään 2h 30min niin 114 asteessa aikaa on käytettävä 2h 45min.

        Minä olen käyttänyt Paloteltuihin lihoihin aikaa noin 3h ja on onnistunut hyvin, säilynytkin pitkään aikaa en säilyvyydestä tiedä kun yksikään ei ole vielä pilaantunut vaikka ylivuotisiakin löytyy kaapista ja masusta.


      • jj.Liikanen

        ei kannata mennä "säätämään"paineventtiliä ettei käy hullusti.


    • Kokeileva

      Olen purkittanut hirveä muutaman kerran, kohotin lämmön liian korkealle joten lihasneste irtosi lihasta, sopivin lämpötila on 117 - 120 astetta.
      Ongelmani on sopivan mausteen löytäminen, mistä saisi tietää purkkilihan maustamisen ?
      Suolan määrä on viinapullon korkillinen, mutta muut mausteet on jo utopiaa.

      • DPo-Kuusamo6

        Maustamisesta lisää vinkkejä saa minulta: Dennis Potrykus 358 40 728 9118, minä kun teen räätälöityjä mausteseoksia elintarviketeollisuuden käyttöön, niin aina ei valmis sapluuna käy, joten keskustelen mielummin "asiakkaan" kanssa ensin, mitä mausteita saapi olla ja mitä pitää välttää. Terveiset Kuusamosta.


    • "purkkiukot"

      ohje purkitukseen:
      hirven palapaisti/possun palapaisti yht. 10kg valkopippuri 12.5g
      suola 125 grammaa
      Klaavin paine, 1,2bar eli lämpötila 120 cels./1h
      27kpl tuli 400gr. purkkeja, ei muuta kun hyvää ruokahalua! tapsa

    • lilla80

      hei olisin tiedustellut että mistä ostit purkituskoneen ja painekattilan?ja mitä suunnilleen maksoivat?!

      • Amatööri-Purkittaja

        Painekattila kannattaa hakea Nivalasta Savenmaalta, saat ison ja ei oo hinnalla pilattu - jotain 50€, ja maustesekoitus jollei ite tee saa Sikabaarista ylivieskan Raudaskylältä.
        jos jollain on omia maustesekoituksia kokeiltuna niin eiku tänne vaan=)


      • purkittaja

        Täältä löytyy tosi hyvä purkituskone
        http://kotisivu.suomi.net/eratapio/
        Purkkeja ja painekattila löytyy esim Ylivieskan Kärkkäiseltä
        Purkin sulkija maksaa noin 260 euroa,painekeitin 95 euroa,400 gramman purkit noin 50 cennttiä kpl.
        Halvempiakin purkinsulkijoita on myynnissä,mutta muista,hyvää ja halpaa ei ole.


    • Faktaa, ei luuloa

      Luin viestiketjun läpi ja totesin, että noilla ohjeilla menee hyvät ruoka-aineet pilalle. Liian lämpimässä lihan valkuainen alkaa pilkkoutua ja purkitettavasta lihasta tai kalasta tulee väkevää. Onneksi virheelliset ohjeet annoitte niinpäin, kukaan ei kuitenkaan liian alhaisia lukemia antanut jolloin olisi se kuuluisa botuliinivaara olemassa. Botuliini kuitenkin katoaa jo pian 100 asteen yli olevassa lämmössä riittävällä ajalla.

      Oikea purkituslämpötila on noin 115-116 astetta. 120 astetta on siis kaikelle purkitettavalle ruoalle aivan liian korkea. Ajaksi riittää 1,5 tuntia, mutta mikään ei estä lisäämästä siihen vaikka tunnin lisää. Tarpeellista se ei kuitenkaan ole, jos aika on alettu mittaamaan siitä kun purkituslämpötila on saavutettu. Minulla ei ole aivan tarkka höyrytaulukko kaikille paineille/lämpötiloille, mutta tuo lämpötila saavutetaan noin 1,7 kp/cm3 paineessa, kuten ao. taulukosta voi päätellä.

      Tässä muutamia paine/lämpötilavastaavuuksia:

      paine kp/cm3 lämpötila C

      0,1 45,46
      0,5 80,86
      1,0 99,09
      1,5 110,79

      2,0 119,62
      2,5 126,79

      • Kitkalla

        Kilon paineella saatiin lämpö 104 C. Kolme tuntia ja hyvä tuli. Paineastia tehty entisestä armeijan sähkökeittokattilasta.


      • Faktaa tämäkin

        Täyssäilykkeiden valmistuksessa ei riitä 114 asteen lämpötila.Botuliinibakteeri siinä kyllä kuolee, mutta bakteerilla on inhoittava tapa muodostaa itiöitä jotka tarvitsevat tuon 120 astetta,jotta ne saadaan hengiltä.


      • autoklaavari
        Faktaa tämäkin kirjoitti:

        Täyssäilykkeiden valmistuksessa ei riitä 114 asteen lämpötila.Botuliinibakteeri siinä kyllä kuolee, mutta bakteerilla on inhoittava tapa muodostaa itiöitä jotka tarvitsevat tuon 120 astetta,jotta ne saadaan hengiltä.

        25 vuotta olen purkittanut niin kalaa kuin lihaakin(myös hirvenlihaa).lämpötila 118 astetta.ei koskaan yli,muuten otta suuren riskin,että pilaa kalliit ruoka-aineet.1,15h riittää aivan mainiosti.mausteita voi käyttää mielensä mukaan,tosin laakerinlehden kanssa saa olla vähän varovainen,ettei laita liikaa.1/4 lehteä on sopiva määrä yhteen purkkiin.huom 1 pippuri purkkia kohti.älkää käyttäkö ketsuppia ylipäätänsäkään,jos haluatte tomaattia niin pankaa yksi tomaatin siivu.lykkyä tykö,meillä ei vielä olla epäonnistuttu koskaan.


    • purkittaja

      lihasta saa paremman väristä ja makuista kun käyttää lisäainetta e621 purkitukseen ja se myöskin parantaa säilyvyyttä jonkin verran. minulta voi kysyä aineesta lisää osoitteesta: [email protected] ...ja myöskin tilata kyseistä ainetta.

    • purkkipate

      ootteko purkittaneet kärkkäisen myymiin 350g säilyketölkkeihin? ite purkitin 100 kpl muikkupurkkeja ja kaikki meni v.tuiks painekeittimessä kun kannet pullistuessaan rypistyi ihan kantikkaaksi...ei kande ostaa noita purnukoita vaikka halapoja ovatkin (40c)kpl.

    • nam nam

      Hirven lihan purkitus ohje.Purkitusmaustetta 4g /kg,nitriitti suolaa 17g/kg,vehnäjauhoja 30g/kg tai perunajauhoja 2,5 rl/kg.Purkitus maustetta ja nitriittisuolaa saa maustepalvelusta.Googleta mauste palvelu.Sian lihaa voi laittaa halutessaan n.20%-30%.Keitto aika 2,5h paine keittimellä.Kylmäsen hirvi säilykkeet jää toiseksi,kunhan et polta satsia.Jos ylikuumennat niin saat saman makuisen palaneen rasvan kitkerän maun kuin kylmäsen purkeissa.

    • nam nam

      Purkittaja oli maininnut jostain ihme lisä aineesta,sellaisia ei tarvi.Nitriitti suola antaa punaisen värin ja purkitusmauste seos maun.Vehnä tai peruna jauho sitoo kehittyvää nestettä.

    • juntti

      Kun olin nuori,keitettiin saunan padassa sianliha purkkkeja 1kg muutama tunti.Hyvää oli eikä kukaaan sairastunut..Kylmäsen Porosäilykkeitä ostin joskus Pudasjärveltä 30 kpl jäi syömättä mutta ei syöny kaverin koirakaan

    • Jotain mätää

      Vuosi kymmeniä on syöty lihaa ja kalaa keitettynä, eikä se ole kuullutkaa mistään 120 asteen rajasta.

      Järki hoi, äly älä jätä!

      • Anonyymi

        Montako vuotta on 100:lla asteella tehtyjen säilyvyys?


    • Kuhan_keitin

      Nyt oli Erätapio tehnyt videon säilykkeen teosta.
      www.eratapio.fi

      • Purkittaja_jo_20_vuotta

        Ainut millä purkkeihin saa myrkkyä on olla lukematta ohjeita. Lihan, kalan tms. kylmätketju, oikeaoppinen käsittely ja riittävän pitkä kuumennos tekee purkista ja sisällöstä täysin bakteeri- ja virusvapaita. Erätapio on pitkän linjan ammattilainen alallaan, ja ohjeet on varsin selkeät.
        Painekattilalla keitto on se tärkein vaihe. Lämpötila voi olla 110-120 astetta, F-arvoon 10 kun päästään, ei purkissa elä enää mikään ja myrkytysvaara on olematon.
        Näitä purkkeja on myös tutkittu laboratorioissa ja aina sama tulos, ei elämää, täysin varmaa syötävää. "oikeetatietoo", voin laittaa halutessasi linkin ko. dokumentteihin.
        Itse en tiedä ketään joka olisi jonkin sortin myrkytyksen saanut kotipurkitetuista säilykkeistä.
        Voisiko nimimerkki "oikeetatietoo" laittaa faktaa pöytään, eikä puhua pehmoisia.


    • Muistellenmenneitä

      Kun syksyllä joskus tehtiin meillä kotona teurasta, yhteisvoimin valmistettiin koko eläin, selkäkeittoa lukuun ottamatta, valmiiksi ruuiksi talvea varten purkitettavaksi umpioimalla. Oli kätevä ottaa valmista purkista, kun tuli vieraita. Heitä sitten riittikin, istuivat penkillä niin kauan, että ruokaa annettinn. Vesi kielellä katsoimme sivusta, kuinka ruoka ahmittiin vieraisiin suihin. Vanhempani olivat ns hiljaisia uskovaisia; Jumala olisi kyllä siunannut meitä. Ennen nukkumaan menoa veisasimme virren. Oli ihana, rauhaisa tunne mennä levolle.

    • purkittaja

      ootteko käyttäneet purkituksessa valkosipulija

    • Pev51

      Mikä on paine / lämpötila purkin sisällä jos keitetään avonaisessa kattilassa ?

      • Anonyymi

        100c, pitkällä keittoajalla onnistuu kyllä mutta voi olla että kaikki pöpöt ei kuole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        100c, pitkällä keittoajalla onnistuu kyllä mutta voi olla että kaikki pöpöt ei kuole.

        Hirvenliha purkkeja keitin kota padassa aikoinaan melkein 6h muustaakseni pikkuisen alle 100 purkkia mahtu eikä tullu mitään tautia kalalle pitää olla korkeapi keitto lämpö botuliini vaaran takia ja purkinsauma ei saa olla ruosteessa eikä likaisia. Nyt painekattilassa hirvenlihaa 2h riittää keittoaika 200g repäisykannella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hirvenliha purkkeja keitin kota padassa aikoinaan melkein 6h muustaakseni pikkuisen alle 100 purkkia mahtu eikä tullu mitään tautia kalalle pitää olla korkeapi keitto lämpö botuliini vaaran takia ja purkinsauma ei saa olla ruosteessa eikä likaisia. Nyt painekattilassa hirvenlihaa 2h riittää keittoaika 200g repäisykannella.

        Löytyykö keltään ohjetta lasipurkissa ja uunissa umpioimiseen?


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        100c, pitkällä keittoajalla onnistuu kyllä mutta voi olla että kaikki pöpöt ei kuole.

        Niin ja uunissakaan ei saa purkin sisälämpöä yli sadan.


    • Anonyymi

      Kokemusta on Erätapion purkituslaitteella ja Erätapiolta ostetuilla purkeilla. Homma oli helppoa ja suurempaan määrään voin heti suositella akkukoneeseen laitettavaa kulmakappaletta. Purkitettiin noin 100 purkkia muikkuja ja kaikki onnistu Erätapion reseptien mukaan tehtynä loistavasti. Tämä homma tehtii Lapissa sähköttömällä mökillä, painekeittäminen Erätapiolta ostetussa painekeittimessa ja lämmitys muurikan kaasupolttimella jonka teho on 11,4kW. Suosittelen!!!

    • Anonyymi

      Muikku ei ole lihaa, se on kalaa.

      • Anonyymi

        Vau


    • Anonyymi

      eipä ole henki lähtenyt vaikka on purkkeja keitelty ihan vesipadassa.
      5-6h kiehutus ja niin kauan annettu jäähtyä että voi käsin ottaa purkit pois.
      ja "kelluvat" purkit syö ensin pois niin ei mitään ongelmaa. toki painekeitin nopea ja tehokas.

    • Anonyymi

      Kalaa olen purkittanut lasisiin silli ja muihinkin säilyketölkkeihin. Ilman mitään säilöntä aineita ja hyvin on säilynyt, jopa useamman vuoden. Keittänyt saunan muuripadassa n.4.5 tuntia. Ehtona säilyvyydelle on se että purkit on desinfioitava ennen käyttöä. Desinfiointi tapahtuu näin; Käytä lasipurkkia sekä kantta kiehuvassa vedessä ja heti sen jälkeen täytä se kalalla tai lihalla ja sulje kansi. Seuraavaksi kokeilen possunlihan purkittamista, ilman säilöntäaineita. Ne säilyvät kellarissa eikä näiden takia tarvitse pakastinta käyttää. On tuo sähkö jo niin kallista että sähköyhtiöt eivät rikastu ainakaan minun pakastimen käytöllä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe