Itsensä häpeäminen

m~20

Sairaalloinen itsensä häpeäminen on uskoakseni yksi yleisimmistä ihmisten mielenterveyttä horjuttavista ongelmista - ainakin Suomessa. Itse en ainakaan ole päässyt pakoon voimakkaita häpeän tunteita, joista olen jollain tavoin ollut tietoinen aina, mutten ole niiden aiheellisuutta kuitenkaan osannut ainakaan tähän mennessä kyseenalaistaa. Perusteettoman voimakas häpeä kun lamaannuttaa ihmisen luulemaan itseään kelvottomaksi, tekee itsetutkiskelusta vaikeaa ja pahimmillaan jättää varjoonsa suuren osan tunteista. Olenkin takuulla ollut vuosien varrella monien silmissä tunnekylmä tyyppi, sillä häpeäni on saanut minut sensuroimaan tunteitani, ajatuksiani ja jotenkin epäilemään olemassaoloni oikeutusta tai ainakin sen mielekkyyttä. Ja samalla kun olen lakannut arvostamasta itseäni olen myös lakannut kehittämästä ihmissuhdetaitojani.

Turhasta oman itseni häpeämisestä vapautuminen on mahdollista. Niin uskon, vaikka minulla on lähes koko elämäni mittaiset perinteet voimakkaista häpeän tunteista. Keskeisimmäksi häpeäni lähteeksi nimeänkin häiriinnyttävät kotioloni, joiden vallitessa on ollut vaikeaa kehittää itsetuntemusta ja -arvostusta. Lisäksi olin koulukiusattu, mikä on varmasti osaltaan vaikeuttanut ongelmaani. Ehkä olen myös tavallista herkempi ottamaan turhaa painolastia ja liian ahkera keksimään itsesyytöksiä.

Silti just nyt mul on sellanen fiilis et kyl elämä ehkä mahdollisesti viel puhkee kukkaan ja koko tunnekirjon kattava spontaanius vie voiton änkyttämään saavan epävarmuuden ja tunnekylmyyden tuskastuttavasta liitosta.

Älkööt siis te muutkaan turhaan häpeilkö, ainakaan sitä mitä olette!

17

5976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • japa

      Tunteet tulevat sisimmästäsi, ei ulkopuolelta. Eli häpeä luodaan myös itse, se ei vain "tule" jostain ulkopuolelta esim. toisten sanomisista.

      Tämä kannattaa tiedostaa.

      • m~20

        Vaikken häpeän biokemiaa tai perinnöllisen alttiuden osuutta siihen tunnekaan, niin painottaisin että häpeän kokemisen edellytyksenä on normaalisti ulkoisesta lähteestä saatu lannistava palaute. En kuitenkaan väitä etteikö yksilöiden välillä voisi olla suuriakin luonne-eroja vaikuttamassa tapaan ja voimakkuuteen kokea häpeä.

        Käytännössä: Kohtuuttoman häpeän mielekkyyden pystyy helpommin kyseenalaistamaan, jos tunnistaa sen (ulkoisen) alkulähteen.


      • häpeän lapsi

        Joo, totta puhut, mutta on ero häpeällä ja häpeällä. itse aiheutettu häpeä on oikeaa ja asiaan kuuluvaa, mutta sukupolvelta toiseen jatkunut ja toisten aiheuttama häpeä on sitä väärää häpeää, niin kuin myös syyllisyyskin.


      • siasl_

        Siis ensin puhut puolitosia ja epätosia sekaisin. Sitten sanot, että "kannattaa tiedostaa".

        On jokaiselle helppo tajuta vähänkin asiaa ajattelemalla, että herkässä iässä oleva lapsi opetetaan häpeämään itseään. Sen jälkeen häpeä tulee sisältä kun se on ulkoisin toimenpiten saatu ahkerasti opetettua.

        Tarkoitus aloittajan tekstillä on häpeästä vapautuminen. Ja se tapahtuu parhaiten siten, että edellä kuvaamani pieleen oppiminen tulee näkyväksi ja tiedostetuksi.

        Sinun vastauksesi ainoa tarkoitus on toimia päinvastaiseen suuntaan. Eli syyttää nolattua, kiusattua tai torjuttua lasta, nuorta ja myöhemmin aikuista siitä, että hän on nolattu ja tuntee itsensä nolatuksi. "Oma moka, oma vika, auta ittees vaan." Eli olet täydellinen myötätunnon vastakohta. Riippumatta siitä, miten viisasta oikein esität.

        Joo. "Kannattaa tiedostaa."


    • avoin kämmen

      kaksikymppiseksi sulla on kypsät ajatukset. Lopeta itsetutkiskelu, kokeile jotain konkreettista, vaikka auttamista. Siinä voi oppia sellaista, mitä ei peiliin tuijottamalla ikänä opi. Me kaikki olemme riippuvaisia toisistamme. Sinua on autettu. Nyt on sinun vuorosi auttaa.

      • siasl_

        "Sinua on autettu." Siis häh? Missä vaiheessa hän niin sanoi tai mistä se ilmenee?

        Tässä keskustelussa tuntuu monilla olevan kova kiire harrastaa "terapiaa" sanomalla että "et sinä mikään potilas ole" tai "ei sinua mikään vaivaa".

        Auttamisen idea on, että on ihminen, jota ei kukaan ole siihen mennessä kuunnellut, ja joka on itseään tutkimalla ymmärtänyt tämän. Niinpä hänen pitää hakeutua tilanteeseen, jossa hänen tehtävänsä on kuunnella muita ja myötäelää muiden ongelmissa, mutta kukaan ei edelleenkään kuuntele häntä tai myötäelä hänen ongelmissaan.

        Minä en näe tuossa neuvossasi mitään viisasta enkä hyödyllistä enkä myötätuntoista. Siinä on pikkasen imartelua silottamassa sitä, että loppu on totaalisen tunteetonta ja tylyä. Tunnustamalla saaneensa vähemmän arvostusta hän tekee itsensä sinun silmissäsi pysyvästi vähempiarvoiseksi. Joten siksi voit tyrkätä hänelle arvottoman neuvosi ja tuntea itsesi mieheksi ja odottaa vielä että joku on siitä samaa mieltä.


    • Häpeän lapset

      ..Kirja Häpeän lapset on traumaterapeutti Tor Spiikin kirjoittama. Suosittelen.Sekä kirja-häpeästä rauhaan:Theo van deer Weele.

      Itse olen saanut huomattavaa paranemista Häpeän lapset -seminaarien kautta joita Tor Spiik vetää-muutaman kerran vuodessa!!

      t.siipirikko

    • edessä

      ei tarvitse kenenkään teeskennellä tai hävetä mitään. Hän auttaa hädän päivänä jos huudamme häntä avuksi. Jokainen ihminen on Hänelle tärkeä ja Hän haluaa auttaa jos annamme hänen auttaa. Kun apu tulee , älä unohda auttajaasi

    • jumalaton.

      jumala ei auta ketään, se on koettu.

      • Olli

        Olen samaa mieltä. Jumalat ei auta ketään, se on vain toiveajattelua. Ketäs ne auttoivat esim. tsunamissa. Syntymäpäivänään eli siis jouluna järjesti tuollaisen katastrofin!!! Uskokaa jo ettei jumalia ole olemassa.


      • Zgfdhsfhdf

        miksi kaikkea muuta sitten saa tyrkyttää?


    • avohoitopotilas

      Lapsena häpesin vanhempiani ja kotiani, josta tunsin myöhemmin syyllisyyttä. Tällä hetkellä häpeän psyykkisen sairastumisen aiheuttamaa tilannettani. Edelleen psykoosin aikaisen käytöksen takia välttelen ihmisiä, joille puhuin kaikkia sairaita juttujani. Äitimuorin kanssa tulen läheisistäni parhaiten juttuun.

      • m~20

        Äitini on psyykkisesti sairas ja varmasti häpeää sairauttaan, josta harvemmin edes puhuu avoimesti. Eipä ole helppoa muillakaan perheen jäsenillä, enkä tiedä mitään oikotietä ulos pahimmillaan painajaisilta tuntuvista elämäntilanteista. Olen kuitenkin samaa mieltä erään tähän ketjuun jo kirjoittaneen kanssa: Käytännönläheinen toiminta ja lämminsydämisten ihmisten kanssa oleminen lienee paras vaihtoehto.


    • m--19

      Samanlaisessa tilanteessa olen.. Kiusaaminen on jättänyt minuun syvän häpeän ja itsevihan tunteen. Jokainen liike, jokainen teko aiheuttaa pienen piston sydämeen. Jonkinlainen häpeä koko olemassaoloani koskien vaivaa minua.

      Viime aikoina olen ehkä alkanut vapautua, tulla tietoisemmaksi tunteistani. En enää juurikaan häpeä häpeääni.
      "Olen nyt tässä, eikä minun tarvitse hävetä itseäni. Minulla on oikeus olla olemassa."


      Mutta kiinnostavaa ja itseäni auttavaa tekstiä löytyy osoitteesta www.healingeagle.net



      Onnea ja rakkautta sinulle oikein isolla kädellä!
      (no olipas vähän hintahtava kukkaistervehdys :)

    • satunnainen kulkija

      Olisin voinut kirjoittaa aivan saman tekstin itsekin. Nyt on ikää 23 ja sama jatkuu toisinaan yhä
      vaikka olen vuosikausia yrittänyt päästä siitä.

    • erskatsi

      tämä kirja voi auttaa

      ben malinen, musta valkoinen häpeä

      löytyy useimmista kirjastoista

    • abcdefghijklmnopqrså

      Olisin voinut itse kirjoittaa ap:n tekstin. Sillä erotuksella, että itselläni on ikää enemmän ja tämä häpeä vaan pahenee ja pahenee. Alan lähennellä jo umpikujaa. Ja jotain tälle totisesti pitäisi jo tehdä. Ja tästä jotenkin vapautua. Olen joskus yrittänyt jotain "minä en suostu häpeämään" -asenteella ja syöksynyt joka kerta vaan syvemmälle ja syvemmälle häpeän kierteeseen. Miten ihmeessä tästä voi omin avuin nousta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe