Spinaalipuudutus

epätietoinen1

Olen menossa spinaalipuudutuksessa tehtävään leikkaukseen. Miten puudutus laitetaan, kauanko olen puuduksissa, laittavatko virtsatiekatetria jne. ??? Miten kauan toipuminen kestää?

21

21013

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • katsella

      Laitetaan selkäydinkanavaan,spinaalikanavaan.Puudutuksen kesto riippuu leikkauksen kestosta,vakuutan että aika kuluu nopeasti,koska saat varmasti(minä sain) seurata leikkausta tv ruudusta LIVENÄ.Minulle ei laitettu katetria,mutta uskoisin,että sen saa jos haluaa,tai tuntuu että tarvitsee.Puudutuksesta toipumiseen meni minulla 2h tehostetun hoidon osastolla,pääsin osastolle vasta kun pystyin liikuttamaan jalkojani,eli tunto alkoi palautua.Osastolla jouduin olemaan niin kauan,että jalkojen tunto oli täysin palautunut ja pystyin kävelemään,noin 6h.Sen jälkeen saattajan kanssa kotiin.Varsinainen toipuminen riippuu sinulle tehtävästä toimenpiteestä.Ottaa kuitenkin aina aikansa.
      Oli järkky tunne silloin kun spinaalipuudutus jo oli täydessä vaikutuksessa ja minulle sanottiin,että käännämme nyt sinut selällesi,että kirurgi voi aloittaa toimenpiteen.Luulin,että käännyn itse siitä vaan,mutta ei onnistunutkaan, vyötäröstä alaspäin kaikki oli täydellisen tunnotonta ja toimintakyvytöntä.Älä muuten pelästy sitten tehostetun hoidon osastolla sitä kun kätesi hipaisee puutuneita/tunnottomia jalkojasi,jalat ovat todella inhottavan tuntuiset koskettaessa,aivan kuin jonkun vieraan jalat.

      • *jp*

        Spinaalipuudutuksessa tehdään myös muita kuin polven tähystysleikkauksia ja vain niitä saa käsittääkseni seurata livenä, eihän sitä nyt aivan mitä tahansa voi potilaallekkaan näyttää!


    • milla

      on mulle spinaalissa operaatio tehty. Ensin oli polven tähystys jossa korjattiin kierukkaa. katselin ruudulta ja kivaa oli.

      Puudutus ei minulla sattunut juur ollenkaan. oli osaava nisti

      toisella kerralla vajaat 3 viikkoa sitten tehtiin samaiseen polveen avoleikkaus myös spinaalissa. katetri olisi laitettu jos olisin sen halunnut. puudutus tökittiin selkään ne piikit ja sit jalat puutus. tällä kertaa en saanut katsella mitä tehdään, kuuntelin kun sääriluuta hakattiin ja siihen porattiin parit ruuvit.

      Kummankin operaation aikana minulla rupes jalat jo salissa liikkumaan ja heräämös puudutus hävis kokonaan. olen kuulemma outo koska minulla puudutus tuntuu kovin ylhäällä ja puutuminen kestää kauan. ja kas kummaa puudutus haihtuu todella nopeasti. Heräämössä olen joutunut olemaan kummallakin kerralla reilusti 5 tuntia koska minulla tuppaa verenpaine laskemaan reippaasti.

    • kokemusta on

      Mulle tehtiin monta tuntia kestänyt valtimonohitusleikkaus jalkaan epiduraali-spinaali-puudutuksessa ja pari päivää myöhemmin vielä yhden varpaan amputointi. Verisuonileikkaus kesti tosi monta tuntia eli alkoi aamu-kahdeksalta ja kahdelta iltapäivällä olin heräämössä.

      Mulla tuo piuha oli paikallaan oikeastaan kolme päivää, koskapa saman piuhan kautta (vain pumppua isontamalla) suoritettiin puudutus myös amputointia varten.

      Isomman leikkauksen jälkeen puudutus hoiti pienemmällä annostuksella kivunlievitystä eli en tarvinut vahvoja särkylääkkeitä lainkaan.

      Niin ja virtsatiekatetri mulla kanssa oli. Luulisin, että noinkin monta tuntia kestävissä leikkauksissa se olisi ihan normaali käytäntö.

      Toipumisesta täytyy sanoa vaan se, että mitään ongelmia ei puudutuksen kanssa ollut ja pikkuhiljaa tapahtunut annoksen pienennys pienensi myös tunnottomuutta pikkuhiljaa, joten mitään suurta hokkuspokkusilmiötä ei tapahtunut puudutuksen lopetuksessa.

      t. jalassa metrin yhtämittaisen haavan omistaja :)

    • toimenpiteestä

      ..ja arvioidusta kestoajasta. Eli puudutetta laitetaan eri määriä tai eri puudutusainetta tilanteen mukaan.

      Katetria ei tarvitse kuin pitkiin leikkauksiin.

      Joskus spinaalipuudutus kestää tunteja, mutta etuna on ettei leikkausalue ole kipeä ja kipulääkkeet saa hyvin etuajassa.

      Spinaalipuudutus laitetaan hyvin hyvin ohuella neulalla selkään kylkiasennossa.

    • anniina

      neula on niin ohut että en tuntenu paljo mitään! Tuntokin palautuu melko nopeesti. Mulle tuli paha päänsärky, kestäny jo 3 päivää :( onx muille tullu hedari? pahenee pystyyn noustessa.....

    • sartsa822

      jos tämä puudutus laitetaan saako nukutuksen myös?

      • Vain toinen

        Käytännössä puudutus ja nukutus ovat vaihtoehtoisia anestesiamuotoja. Jos spinaalipuudutus ei onnistu jostain syystä, voidaan tehdäkin nukutus. Leikkauksesta ja kohteen sijaintipaikasta riippuen tehdään jompikumpi. Nukutus on terveyden kannalta raskaampi toimenpide joten se tehdään vain tarpeeseen.


    • Ei pelkoa

      Tammikuussa laikattu jalkaa spinaalipuudutuksessa enkä muista leikkauksesta kuin sen että heräsin välillä hetkeksi sitten vasta heräämössä seuraavan kerran. Ja heräämössä aika meni hyvn nopeaan, nukkuessa :)
      Vaikka en edes pyytänyt mitään rauhoittavaa, en siis pelännyt leikkausta, niin kyllä ne antaa sellaiset lääkkeet että ei siinä osaa pelätä.
      Ja itse puudutushan on helppo juttu, ensin puuduttavat hiukan ihoa mihin sen spinaalipuudutuspiikin pistävät ja sitten vasta laittavat sinne sen puudutuksen.
      Tietysti nukutus on potilaalle "helpompi" juttu, mutta ei nukutusta tehdä kuin pakosta.
      Pitää vaan kertoa omat tuntemuksensa niin saa kunnon lääkityksen.

      • Ei mulla ainakaaaaa

        Ei mulla ainakaan mitään ihoa ensin puuduttaneet ennenku spinaalipuudutuksen laitto.


      • spinaaleista kokemus
        Ei mulla ainakaaaaa kirjoitti:

        Ei mulla ainakaan mitään ihoa ensin puuduttaneet ennenku spinaalipuudutuksen laitto.

        Kyllä puuduttavat ihoa, ainakin jos kovasti pelkää, joten yhdyn nimimerkki "ei pelkoa" tietämykseen.


      • Puudutettu x 14
        spinaaleista kokemus kirjoitti:

        Kyllä puuduttavat ihoa, ainakin jos kovasti pelkää, joten yhdyn nimimerkki "ei pelkoa" tietämykseen.

        Se ihon puuduttaminen tekee enemmän kipeää kuin spinaali, koska spinaalineula on niin ohut. Epiduraalissa käytetään paksumpaa neulaa, jonka vuoksi iho yleensä puudutetaan ensin. Siinäkin tuntuu kipua sitten syvemmällä, varsinkin jos paikkaa joutuu etsimään enemmän. Mutta varmaan saa ihopuudutuksen spinaaliinkin, jos haluaa.


      • Ei mulla ainakaaaaa
        spinaaleista kokemus kirjoitti:

        Kyllä puuduttavat ihoa, ainakin jos kovasti pelkää, joten yhdyn nimimerkki "ei pelkoa" tietämykseen.

        Niin no mulla eivät ihoa puuduttaneet, koska antoivat jännitykseen jotain esilääkettä. Mut eipä se spinaalipuudutus ees tuntunu ku todella vähän, vaikka eka kuvittelin ihan erilaiseks sen.


    • eläpelkää

      Spinaalipuudutus laitetaan ohuen ohuella neulalla nikamien välistä selkäydinnesteen joukkoon, jolloin alavartalon tunto ja liike häviävät nopeasti. Puudutteita on kahdenlaista (sama aine kuitenkin), toisella saadaan helposti aikaan mm.hieman toispuoleinen puudutus esim. nilkkaleikkauksessa, toisella taasen saadan hyvä ja pitkä puudutus esim.lonkkaleikkaukseen. Puudutuksen kesto riippuu puuduteainemäärästä ja jokaisen yksilöllisistä ominaisuuksista (esim.selkäydinkanavan koko, jota ei siis voi millään nähdä tai ennustaa). Neula on niin ohut, että pintapuudutus ei kannata, sillä pintapuudutusneula on huomattavasti paksumpi ja sattuu täten enemmän ;) Virtsakatetri laitetaan toimenpiteestä ja sen kestosta riippuen.

      Epiduraalipuudutus laitetaan nimensä mukaisesti duuran eli kovakalvon päälle (spinaali siis duuran läpi selkäydinnestetilaan asti). Tässä käytetään huomattavasti paksumpaa neulaa ja pintapuudutusta käytetään aina ennen pistoa. Epiduraalineulan kautta voidaan asettaa katetri leikkauksen jälkeistä kipua hoitamaan, tai esim. synnytyskivun hoitoon. Epiduraalipuudutusta käytetään nimenomaan enemmän kivun hoitoon, mutta joskus sen turvin voidaan toki leikkauskin suorittaa, tai sillä voidaan "jatkaa" puuduttamista pitkissä leikkauksissa jossa spinaalipuudutuksen vaikutus alkaa väistyä. Kun epiduraalia käytetään kivun hoitoon, se vie kiputunnon, mutta ei liikettä, eli epiduraalin kanssa voi esim.kävellä. Epiduraalipuudutuksien yhteydessä suositaan virtsakatetria, koska puudutus häiritsee myös rakon hermotusta ja vaikeuttaa virtsaamista ja hädän tunnistamista.

      Spinaalipuudutuksessa käytetään määrällisesti vähän puuduketta, koska puuduke pääsee välittömään kontaktiin hermojen kanssa. Epiduraalipuudutuksessa puudutetta tarvitaan runsaammin, koska tilassa on myös side- ja rasvakudosta, joiden "läpi" puudutteen pitää imeytyä vaikuttaakseen hermoihin. Sitä johtuu myös spinaalipuudutuksen nopea alkaminen vs. epiduraalipuudutuksen hidas vaikutuksen alku.

      Spinaalipuudutuksen lisäksi voi saada rauhoittavaa lääkitystä. Jos puudutus ei onnistu tai tulee kivun tunnetta kesken leikkauksen, silloin nukutetaan heti.

      • Täsmennystä

        Täsmennän kirjoituksestasi muutamaa seikkaa

        - Spinaalipuudutukseen käytettyjä aineita on useampiakin puudutteita kuin yksi, lisäksi voidaan laittaa apuaineeksi esim. fentanyyli-kipulääkettä. Spinaalipuudutteen "tyypit" ovat kevyt ja raskas, jotka potilaan ollessa kyljellään pyrkivät puuduttamaan jomman kumman kyljen enemmän kuin toisen, raskas alapuolen ja kevyt yläpuolen. Molemmilla saa toispuoleisen puudutuksen aikaan.

        - Spinaalipuudutuskin voidaan tehdä jatkuvana viemällä katetri spinaalitilaan

        - Spinaalipuudutus häiritsee virtsarakon toimintaa samalla tavalla kuin epiduraalikin, tietysti sen ajan, kuin puudutusainekin vaikuttaa.

        - Jos puudutus ei onnistu tai tulee kivun tunnetta, voidaan tilanteesta riippuen puuduttaa uudestaankin tai täydentää puudutuksen kivunlievitysvaikutusta suoneen annettavilla kipu- ja rauhoittavilla lääkkeillä. Välttämättä ei siis aina nukuteta, saati sitten heti.


      • Oma kokemus
        Täsmennystä kirjoitti:

        Täsmennän kirjoituksestasi muutamaa seikkaa

        - Spinaalipuudutukseen käytettyjä aineita on useampiakin puudutteita kuin yksi, lisäksi voidaan laittaa apuaineeksi esim. fentanyyli-kipulääkettä. Spinaalipuudutteen "tyypit" ovat kevyt ja raskas, jotka potilaan ollessa kyljellään pyrkivät puuduttamaan jomman kumman kyljen enemmän kuin toisen, raskas alapuolen ja kevyt yläpuolen. Molemmilla saa toispuoleisen puudutuksen aikaan.

        - Spinaalipuudutuskin voidaan tehdä jatkuvana viemällä katetri spinaalitilaan

        - Spinaalipuudutus häiritsee virtsarakon toimintaa samalla tavalla kuin epiduraalikin, tietysti sen ajan, kuin puudutusainekin vaikuttaa.

        - Jos puudutus ei onnistu tai tulee kivun tunnetta, voidaan tilanteesta riippuen puuduttaa uudestaankin tai täydentää puudutuksen kivunlievitysvaikutusta suoneen annettavilla kipu- ja rauhoittavilla lääkkeillä. Välttämättä ei siis aina nukuteta, saati sitten heti.

        Omassa leikkauksessani on ilmeisesti käytetty jatkuvaa spinaalipuudutusta jolla saatiin 6 päivän kivunpoisto vyötäröstä alaspäin, mutta jalat eivät liikkuneet (jalkaterät vain hiukan). Leikkaus tehtiin nukutuksessa.

        Polvileikkaus (kaksi kertaa) on tehty lyhytaikaisessa spinaalipuudutuksessa, kaikki vyötäröstä alaspäin oli täysin tunnotonta.


      • Epäilen
        Oma kokemus kirjoitti:

        Omassa leikkauksessani on ilmeisesti käytetty jatkuvaa spinaalipuudutusta jolla saatiin 6 päivän kivunpoisto vyötäröstä alaspäin, mutta jalat eivät liikkuneet (jalkaterät vain hiukan). Leikkaus tehtiin nukutuksessa.

        Polvileikkaus (kaksi kertaa) on tehty lyhytaikaisessa spinaalipuudutuksessa, kaikki vyötäröstä alaspäin oli täysin tunnotonta.

        Tuskin käytettiin. Taisi olla vain vähän tuhdimpi epiduraaliseos. Spinaalista kestoinfuusiota käytetään kivun hoidossa lähinnä syöpäpotilaille.


      • Oma kokemus
        Epäilen kirjoitti:

        Tuskin käytettiin. Taisi olla vain vähän tuhdimpi epiduraaliseos. Spinaalista kestoinfuusiota käytetään kivun hoidossa lähinnä syöpäpotilaille.

        Voi olla sillä koneessa josta tuota puudutusainetta painettiin letkun ja kanyylin kautta selkään, puudutepatruuna oli melkein laattamiehen silikoniputkilon kokoinen ja jouduttiin vaihtamaan useampaan kertaan vuorokaudessa.


    • mika k k

      Spinaali ei ollut yhtään mitään, ei edes tuntunut, todellakaan!!! Siis ei mitään, todella hämmästyin sitä, en edes tiennyt, että jo puudutettiin!! Tehtiin taidokkaasti Uudenkaupungin sairaalassa!! Minulta karisi kaikki lääkäripelot samalla.28v anestesiologi Tyrjälälle arvosana 10 1/2 perhana!!!!!! Loistava ukko! Voisin käydä joka viikko.

    • En suosittele

      Spinaalipuudutuksen pistäminen oli kuin olisi annettu alakroppaan sähköiskuja suoraan voimavirtakaapelista. Puudutus kesti pitkään ja liikkua ei saanut koko päivänä. Kun illalla viimein sai luvan mennä vessaan, niin liikkuminen oli todella hankalaa & huteraa. Puudutuksen jälkeen riivasi suunnilleen 3kk:n ajan ihan helvetillinen päänsärky, johtui kuulemma siitä, että puudutuksen pistopaikkaan jäi ns "tihkuvuoto" ja aivo-selkäydinnestettä tihkui kaiken aikaa pois... myöhemmin kuulin, että operaatio olisi voitu tehdä ihan vaan paikallispuudutuksessa, mutta tuo spinaali laitettiin oletettavasti siksi, että anestesiaan erikoistumassa ollut lekuri sai "kokemuspisteitä".. näin sitä ollaan koekaniineja, se vaan unohdetaan kertoa potilaalle!

    • Kittycat1996

      Vanha ketju mutta jos joku tästä vastauksia saa niin hyvä.
      Eli minä olin joulukuussa 2016 polven tähystysleikkauksessa joka tehtiin spinaalipuudutuksessa. Olin tuolloin 19 vuotias. Leikkauspaikka oli yksityinen Terveystalo, mikä saattaa vaikuttaa myönteisesti ainakin minulla. Ennen puudutetta minulle laitettiin suoneen rauhoittavaa, mm. fentanyyliä. Sen ansiosta en edes huomannut puudutuksen laittoa, vaikka neulakammoisena olin sitä pelännyt viikkoja. Minut vain käännettiiin selälleni ja hetken päästä käännettiin takaisin, ja kun kysyin ettekö pistäkään sain anestesialääkärin purskahtamaan nauruun. Se siitä neulakammosta siis :)
      Olin leikkaussalissa kaikkiaan tunnin, itse leikkaaminen kesti n. 10 minuuttia, muu aika oli haavan sidontaa yms. Tämän jälkeen pääsin heräämöön. Puudute laitettiin minulle klo 15, pystyin kävelemään n. klo 18 jolloin sain lähteä saattajan kanssa kotiin.
      Sanottakoon että ihan totta pelkäsin leikkausta ihan hulluna, mutta se oli niin mukava ja positiivinen kokemus että ei löydy sanoja :)

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2625
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1947
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1675
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1606
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      91
      1553
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      120
      1415
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe